Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STRAVA PO MRTVICI

OBSAH

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN HA,ERLE.

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Makrobiotická strava jako dieta

Makrobiotická strava se dá použít jako dieta u lidí trpících potravinovou alergií. Strava typického Čecha je plná nasycených tuků, rafinovaných škrobů a cukrů. Makrobiotická strava nezakazuje úplně se nezdravých laskomin vzdát. Radí spíše, jakým druhům potravy se vyvarovat. Makrobiotika, to je především rovnováha, životní styl, ne dieta.

Zdroj: Makrobiotická strava

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAN HÄMERLE.

děkuji .

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici

Videonávod jak poznat mrtvici

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi TEKUTÁ STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Novák.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodná tekutá strava od www.prirodnijidlo.cz
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tekutá strava

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Cibulková.

Dobrý den, ráda bych se chtěla zeptat, zda užívání Wobenzymu je vhodné po mozkové mrtvici a zda může podpořit její léčbu. Pokud ano, jaké by mělo být dávkování, prosím?
Děkuji za radu, Leona Cibulková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu I

Strava u diabetiků I. typu není stejná jako u zdravých lidí. Vždy je individuální a většinou příprava na výkon (vyprazdňování) proběhne právě v nemocnici za kontroly glykemie, u některých diabetiků je tento postup opravdu nutný.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda.

dobry den,mažel měl před lety mrtvici,nyni má předepsany warfarin,může ho brat diky

Zdroj: diskuze Warfarin

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem V 11 LETECH JSEM MĚLA ISCHEMICKOU MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Prodělala jsi na svůj věk neobvykle vážné onemocnění mozku. Je téměř zázrak, že ses vyléčila. Tyto poruchy, které popisuješ, souvisí se změnami na mozku po prodělané nemoci. Výsledky vyšetření EEG napoví co je příčinou. Pro důkladnější odhalení struktury mozku je možné ještě provést magnetickou rezonanci. Co dělat dál? Musíš se spolehnout na své lékaře a co nejvíce cvičit v rámci různých rehabilitací. Vhodná je rehabilitace formou Vojtovy metody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

děkuju

Zdroj: diskuze V 11 letech jsem měla Ischemickou mrtvici

Je dobrá kašovitá strava na hubnutí

Pokud jsou střeva delší dobu v nečinnosti a neprochází jimi potrava v pevném stavu, dochází ke změnám střevní mikroflóry a ke zhoršení činnosti střevních buněk, které jsou nezbytné pro správnou funkci střeva. Pokud již k tomuto narušení dojde, je pak mnohem problematičtější se vrátit zpět k přirozenému příjmu potravy. Kašovitá strava je určená pouze na přechodnou dobu.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVA ZHUBNĚTE JEDNOU PROVŽDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, může se takto stravovat paní 67 let ? Máte někdo zkušenost ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, může. Racionální strava je vhodná pro každého, i pro dámy ve věku kolem 70 let.

Zdroj: diskuze Antonie mačingova zhubněte jednou provždy

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKRSLÝ KRÁLÍK - STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Králíček je krásnej. Krmte ho normálně to je: seno, ovesné vločky, kukuřičný šrot, mrkev, voda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

A z ovoce ? Z běžného co má každý doma v misce ?

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - strava

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: Tekutá strava

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÁ MRTVICE DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Nováková.

Dobrý den,prosím čím krmit psa po mrtvici?
Nebo nechat na stejném?
Poslední dobou moc nežere a hubne.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice dieta

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu II

Při dodržování diety byste měli se souhlasem ošetřujícího lékaře snižovat dávku léků na cukrovku. V den vyšetření by se již léky na cukrovku brát neměly. Zde také platí, že tento postup je individuální a neexistuje univerzální návod, jak postupovat.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Kalorie ve stravě

Kojící ženy potřebují vyšší dávku kalorií, což představuje 300–600 kalorií za den. Samozřejmě že je to individuální, rozdílná je i chuť k jídlu, rozdílný je metabolismus. Nedoporučuje se však konzumace čokolády, sušenek, koláčů, protože tyto potraviny obsahují mnohem více kalorií, než je potřeba. Správný energetický přísun zajistí pouze jedení zdravých potravin a vyvážená strava.

Zdroj: Správná strava při kojení

Makrobiotická strava pro děti

Standardní makrobiotická strava je vhodná především pro zdravé děti a dospělé lidi. Pro miminka a malé děti je třeba mnoha úprav. S přihlédnutím na jejich různé potřeby a fyzické aktivity. Strava miminek, batolat a malých dětí by se měla postupně měnit a vyvíjet podle toho, jak se mění a vyvíjí jejich chrup. Ideální dokonalou stravou pro miminko je samozřejmě mateřské mléko! Nemá-li maminka dostatek mléka a miminku je již 8 měsíců, může být zařazeno jedno makrobiotické jídlo, a to speciální obilné mléko. Čím je dítě starší, zařazují se více makrobiotické potraviny, jako jsou řasy, kvašená zelenina, sójový sýr, listová zelenina, tofu, olejnatá semena, ryby.

Zdroj: Makrobiotická strava

Míchanice

Někteří chovatelé také králíky domácí krmí míchanicí (většinou z brambor a šrotu).

Zdroj: Strava králíka domácího

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP