Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM

OBSAH

Kalorie ve stravě

Kojící ženy potřebují vyšší dávku kalorií, což představuje 300–600 kalorií za den. Samozřejmě že je to individuální, rozdílná je i chuť k jídlu, rozdílný je metabolismus. Nedoporučuje se však konzumace čokolády, sušenek, koláčů, protože tyto potraviny obsahují mnohem více kalorií, než je potřeba. Správný energetický přísun zajistí pouze jedení zdravých potravin a vyvážená strava.

Zdroj: Správná strava při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peli.

Je možno při léčbě warfarinem jist med.Začali jsme antikoagulační léčbu warfarinem.Nikde jsem to nenašla.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba hlídat příjem vitamínu K ve stravě a udržovat jeho stabilní příjem každý den. Z tohoto pohledu je med vůči Warfarinu neškodný, protože neobsahuje žádný vitamín K.
Med je přírodní lék a mezi jeho účinky patří zpomalení srážení krve. Warfarin také zpomaluje srážení krve. Med s Warfarinem tedy může zvýšit riziko krvácení.
Med se metabolizuje v játrech a používá k tomu cestu označenou CYP3A4. Warfarin také používá tuto cestu. Je-li tato cesta přetížena, tak trvá déle, než se všechny látky dostanou na řadu a do té doby dále účinkují. Zdržení na této cestě může zavinit, že Warfarin může zůstat v těle i v čase, kdy se má užít nová dávka. To může způsobit náhlé předávkování a zvýšit riziko krvácení.
Kolik medu je při Warfarinu ještě bezpečné a kolik již ne se nikde neuvádí. Zdravým úsudkem lze odhadnout, že jedna lžíce medu denně nic nezkazí. 10 lžic již může znamenat naplnění některých z uvedených rizik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu I

Strava u diabetiků I. typu není stejná jako u zdravých lidí. Vždy je individuální a většinou příprava na výkon (vyprazdňování) proběhne právě v nemocnici za kontroly glykemie, u některých diabetiků je tento postup opravdu nutný.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti, které můžete užívat společně s Warfarinem jsou Tramal, Panadol, Paralen, Novalgin a Tralgit.

Při Warfarinu nesmíte užívat Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a další nesteroidní antirevmatika. Stejně tak ani Anopirin, Acilpirin, Dextrometorfan, Acylcoffin, Superpyrin, Aspirin, Nurofen, Voltaren, Veral, Dicloreum a Diclofenac.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Je dobrá kašovitá strava na hubnutí

Pokud jsou střeva delší dobu v nečinnosti a neprochází jimi potrava v pevném stavu, dochází ke změnám střevní mikroflóry a ke zhoršení činnosti střevních buněk, které jsou nezbytné pro správnou funkci střeva. Pokud již k tomuto narušení dojde, je pak mnohem problematičtější se vrátit zpět k přirozenému příjmu potravy. Kašovitá strava je určená pouze na přechodnou dobu.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Diskuze

V diskuzi SUŠENÉ ŠVESTKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL BRABEC.

Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Brabec.

Prosím vás, o vysvětlení... Užívám warfarin 5 mg. denně a mám rád sušené švestky. Mohu zároveň švestky s warfarinem požívat? Děkuji za vysvětlení......

Zdroj: diskuze Sušené švestky a warfarin

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dopbrý den. Mohu při léčbě Warfarinem užívat Biofenac při bolestech kloubů.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Biofenac obsahuje účinnou látku Aceclofenacum, u kterého jsou bohužel hlášeny případy krvácení při léčbě Warfarinem. Biofenac proto nelze doporučit společně s Warfarinem. Na bolest kloubů bude ve vašem případě vhodnější volně prodejný Amoxen Gel a Nalgesin S a nebo pak silnější léky na předpis Celebrex nebo Aclexa. Zkuste se zastavit na ortopedii, aby vám pomohli zjistit příčinu bolestí vašich kloubů a podle výsledků vyšetření se zároveň dohodněte na nejlepším léku proti této bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

prosím, mohu užívat při léčbě warfarinem olej z vlašských ořechů,cholin bitartrát, ořešák černý.......mockrát vám děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete, ale jen s vědomím lékaře. Je to proto, že vámi zmíněné věci ovlivňují účinky Warfarinu a bude potřeba zkontrolovat srážlivost krve po započetí jejich konzumace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi LICHOŘEŘIŠNICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Došek.

Při léčbě warfarinem mohu užívat LICHOŘEŘIŠNICI ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirina Černá.

Mohu užívat lichořeřišnici a warfarin?

Zdroj: diskuze Lichořeřišnice a warfarin

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu II

Při dodržování diety byste měli se souhlasem ošetřujícího lékaře snižovat dávku léků na cukrovku. V den vyšetření by se již léky na cukrovku brát neměly. Zde také platí, že tento postup je individuální a neexistuje univerzální návod, jak postupovat.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Co místo Warfarinu

Nové tabletové léky na ředění krve jsou Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Tyto moderní léky se v dnešní době mohou podávat u stejných indikací jako Warfarin, zdravotní pojišťovny je však plně hradí pouze v určité situaci.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Předávkování Warfarinem – příznaky

Jestliže jste užili více přípravku Warfarin, než jste měli, musíte se poradit se svým lékařem, který vám sdělí další instrukce. Byla-li užita velmi vysoká dávka, lze jako první pomoc podat živočišné uhlí, ale přesto musí postižený co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Zdroj: Lék warfarin

Strava při Warfarinu

Warfarin působí proti vitaminu K a stejně tak vitamin K působí proti účinné látce warfarin. Pokud pacient užívající lék Warfarin přijímá velké množství vitaminu K v potravě, může to vést ke snížení účinků warfarinu. Hodně vitaminu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Při léčbě Warfarinem se všeobecně nedoporučuje nadměrná konzumace potravin, které obsahují vitamin K. Mezi tyto potraviny, kde je vitamin K zastoupen nejvíce, patří listová zelenina – hlávkový salát, špenát, dále pórek, kopr, petrželová nať, celerová nať. Ostatní potraviny, jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, mléko a podobně, jíst můžete. Také se nemusíte obávat toho, že budete mít ve stravě nedostatečné množství vitaminu K. Tento vitamin se totiž běžně tvoří ve střevní sliznici.

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitaminu K potravou může vést ke komplikacím léčby přípravkem Warfarin. Jestliže jste vegetarián, vegan nebo se stravujete jiným alternativním způsobem, proberte svůj jídelníček s lékařem nebo nutričním terapeutem. Pokud to bude nutné, poradí vám, jak složení stravy vhodným způsobem upravit. Držíte-li nějakou dietu nebo se k tomu chystáte, informujte o tom svého lékaře. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitaminu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Vyhněte se rovněž nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Závažné vedlejší účinky

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Patří sem tyto projevy:

  • krvácení z nosu (delší než 10 minut);
  • krev v moči, stolici nebo černá stolice;
  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Míchanice

Někteří chovatelé také králíky domácí krmí míchanicí (většinou z brambor a šrotu).

Zdroj: Strava králíka domácího

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP