Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

STRAVOVÁNÍ PŘI DNĚ


STRAVOVÁNÍ PŘI DNĚ je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Revoluční dieta vznikla úplně náhodou. Autorka Antónia Mačingová měla zdravotní problémy, které už dále nechtěla řešit tabletkami, ale zcela přírodně. Zkusila tedy změnit jídelníček a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Podobný postup aplikovala na své známé a i u nich dieta zabírala. Antónia se tedy rozhodla podělit o tajemství svého zázraku se všemi lidmi a vydala knihu Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy. Tato kniha se ihned stala jednou z nejdiskutovanějších knih zdravého způsobu hubnutí.


Filozofie stravování podle Mačingové

První krok – Detoxikace

Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.

Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok

Druhý krok – Semafor ve stravě

Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.

Po ukončení 28denního programu

Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte slad

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

prosim mam diabetes a mam 14,1

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 14,1 mmol/l je vysoká hladina a potvrzuje váš diabetes. Musíte být v péči diabetologa, který podle vašeho zdravotního stavu určí cílovou hladinu krevního cukru. Ta může být stnovena i vyšší, než je ta normální. Prospěšné je mít svůj glukometr a každý den si změřit cukr v krvi. Hodnoty zapisujte i s časem a pak je ukažte svému lékaři.
Důležitou součástí léčby cukrovky - stejně jako vašeho celkového zdraví - je udržování zdravé váhy prostřednictvím zdravé stravy a cvičebního plánu:

Zdravé stravování.
Na rozdíl od jiných onemocnění neexistuje žádná specifická strava pro cukrovku. Budete muset soustředit svou stravu na více ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn - potravin, které mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku a kalorií. Omezit musíte potraviny s obsahem nasycených tuků, rafinované sacharidy a sladkosti. V podstatě je to nejlepší plán stravování pro celou rodinu. Sladká jídla jsou v pořádku jednou za čas, pokud se počítají jako součást vašeho stravovacího plánu.

Fyzická aktivita.
Každý potřebuje pravidelné aerobní cvičení a lidé s diabetem nejsou výjimkou. Cvičení snižuje hladinu cukru v krvi přesunutím cukru do buněk, kde se používá pro energii. Cvičení také zvyšuje vaši citlivost na inzulín, což znamená, že vaše tělo potřebuje méně inzulínu k transportu cukru do buněk.
Vyberte si aktivity, které vás baví, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Nejdůležitější je, aby fyzická aktivita byla součástí vaší každodenní rutiny.
Dopřejte si alespoň 30 minut nebo více aerobního cvičení pro většinu dní v týdnu. Pokud jste nějakou dobu nebyla aktivní, začněte pomalu a postupně si přidávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: článek Iifym

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o něj

Bílý povlak na jazyku,červené tečky a hrbolky v zadu
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prosim o radu

Tekutá strava po operaci žaludku

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.

1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).

3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.

Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.

Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.

Vhodné potraviny:

  • maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
  • rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
  • uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším po

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Příběh

Ve svém příspěvku RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana dok

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: příběh Rakovina prostaty

Kašovitá strava

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh a formu stravování ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Tento druh stravy bývá doporučen zpravidla jen krátkodobě!

Tipy

Při kašovité dietě by měla být strava hlavně chutná a lehce stravitelná. Zároveň by měla obsahovat vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. Důležité je také dodržovat pitný režim.

Pravidlo kašovité stravy: Běžně připravovaná strava se zpracuje do kašovité konzistence. Jak již bylo popsáno, maso se doporučuje upravovat dušením nebo vařením. Možné je i pečení (spíše výjimečně) či zapékání ve vodní lázni. Za vhodnou přílohu se samozřejmě považují brambory. Hodí se ale i těstoviny a další.

Tip: Jídlo je třeba vždy připravit do měkka.

Při krátkodobém (v řádu dnů) „pojídání“ kašovité stravy asi není nezbytně nutné do detailu sledovat, zda je ve stravě obsaženo vše, co by v ní mělo být. Na druhou stranu nelze doporučit ani druhý extrém, tedy vůbec si složení stravy nevšímat.

Recepty

Recepty se neliší od běžného stravování. Pouze se připravené pokrmy nakonec rozmixují.

Doporučení:

  • polévky – vývary, zeleninové
  • bramborová kaše, těstoviny, rýže; v podstatě je možný i knedlík
  • libové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, může být i vepřové) a netučné ryby (nejlépe filé)
  • omáčky
  • dětské přesnídávka – lze přidat drcené piškoty
  • jogurty, tvarohy
  • krupicová kaše, pudink
  • sýry (tavené i tvarohové), vejce, pomazánky
  • banány, jahody, broskve, meruňky, jablko a další; zvolit lze i ovoce ve formě kompotu
  • vhodná je i zelenina – mrkev, řepa, rajčata a další
  • pečivo – netučné rohlíky, veka, piškoty jako přídavek do tekuté stravy
  • z tuků nejlépe rostlinné; přidávají se do hotových produktů

Co vynechat

Při kašovité dietě se doporučuje vynechat zejména potraviny, které jsou hůře stravitelné, dráždí zažívací trakt, způsobují nadýmání či se špatně zpracovávají do kašovité podoby. Patří k nim například:

  • tučné maso, uzeniny (zejména kořeněné a tvrdší)
  • chléb, čerstvé kynuté pečivo
  • kapusta, zelí, paprika, česnek, nakládané okurky, angrešt, fíky, datle, ořechy a další
  • některé druhy koření – zejména ostré
  • horké nápoje, nápoje s bublinkami, alkohol, káva

Zdroj: článek Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Detoxikační jídelníček

28denní detoxikační plán

Byl vypracován čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je však zapotřebí vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody a zbývající doporučené množství tekutin lze doplnit obyčejnou, studenou vodou.

28denní detoxikační plán opravdu není dieta. Dieta je krátkodobá změna stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace nemusí trvat jen 28 dnů, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy. Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Nová kniha od Mačingové

Kniha se skládá z úvodu a deseti kapitol.

Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.

Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.

Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.

Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.

Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.

Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.

Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.

Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.

Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Příběh

Ve svém příspěvku ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.

Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.

Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)

Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka

Úroveň ubytování hrazeného pojišťovnou

Ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus) jsou hrazeny pojišťovnou.

Lázeňské domy – doplatky:

  • Lázeňský hotel Royal **S – bez doplatku Economy Plus ½. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Imperial ****SUPERIOR – doplácí se vždy.
  • PAWLIK – AQUAFORUM **** – doplácí se vždy.
  • Metropol *** – doplácí se vždy.
  • Belvedere *** – doplácí se vždy.
  • Dr. Adler *** – bez doplatku Tourist Plus ½ (vedlejší budova). K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Luisa ***– doplácí se vždy.
  • Jesenius ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Radbuza ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.

Zdroj: článek Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČTE LITERATURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hobzová Anna.

Prosím o doporučení opravdu kvalitní literatury s jídelníčkem při léčbě hyperurikémie a dny. Manžel má toto onemocnění / také to není úplně jisté/ dále vyšší krevní tlak a vys. cholesterol, je po operaci tlustého střevy v r. 2013 , zatím dobré. Ale toto všechno obnáší zase dietu, náročně jsme ji sháněli, jedna dieta popírá druhou. Zakoupila jsem si knížku od autorů, David Muller -Nothmann a CHristiane Weissenberger / má to být bestseller ,, Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou" .
Zatímco vy zakazujete černou kávu- tito autoři ji přímo doporučují.
Vůbec nehovoří o zakázaných druzích zeleniny / např květák, špenát je také sporný/
Doporučují 1-2 vejce každý druhý den / co ale cholesterol/
Dokonce jsou přípustné sýry Jako Brie, neboBalkánský a co ten obsah soli.
Štve mě že je přípustné aby něco takového vyšlo, štve mě přístup lékařů, kteří nám podávají jen kusé informace, když šel manžel , z nemocnice po operaci tlust. střeva, řekli nám jen jednou větou- šetřící dietu, všechno jsme si museli sehnat na internetu. Až po roce jsme zjistili, že manžel nemá jíst moc nebo vůbec celozrnných potravin.
Oves. vločky CHia semínka ani lněná semínka nerozdrcená, naopak rozdrcená jsou velmi výborná- nikdo nám to neřekl. Lékaři si nás jen udržují , mírně nemocné , abychom k nim opět přišli a oni měli prachy.
A. Hobzová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zcela chápu vaše rozhořčení, protože vychází z vašich subjektivních pocitů vzniklých onemocněními vašeho manžela. Přirozeně se snažíte o co nejlepší vyléčení. Jenže medicína není všemocná a nefunguje jako jako nějaký autoservis, kde jsou auta stejná. Každý člověk je unikát a proto i reakce na vnější prostředí jsou u každého človeka jiné. Z tohoto důvodu je možné poskládat stovky úplně odlišných diet, které pak vyhovují určitému počtu lidí. Jestli chcete přesně zjistit, které potraviny, respektive která dieta, bude nejlépe účinkovat právě u vašeho manžela, tak si některou vyberte dodržujte ji jeden měsíc a kolem 27. dne si nechte změřit kyselinu močovou. Podle výsledku pak zjistíte, jak byla dieta účinná a jestli má smysl v tom pokračovat. Následné změny ve stravování pak znovu ověřte vyšetřením kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny obsahujici purin

Strava při kolostomii

V podstatě neexistují žádné speciální předpisy pro stravování lidí s kolostomií. Platí všeobecná výživová doporučení pro plnohodnotné stravování. Myslete na to, že jídlo by pro vás mělo být především příjemnou záležitostí a mělo by vám chutnat. Projímadla byste měli užívat výhradně po poradě se svým ošetřujícím lékařem a pouze tehdy, pokud změna stravy nevedla k požadovanému úspěchu. Pravidelná konzumace jídla vede k rovnoměrnému střevnímu rytmu.

Při průjmu byste měli přejít na stravu s nízkým obsahem tuků, bílkovin, vlákniny a koření. Proto se raději vyhýbejte potravinám bohatým na vlákninu, jako je například zelí, hlávkový salát a chřest. Při přetrvávajícím průjmu se poraďte s lékařem, protože průjem může mít i příčiny, které se stomií přímo nesouvisejí. Vyvarujte se konzumace projímavých potravin. Vyzkoušejte bílý chléb, suché pečivo, ovesné vločky, jemně nastrouhané jablko, rozmačkaný banán, tvrdé sýry, vařené mléko, černý čaj, hořkou čokoládu, kakao, vařenou rýži, brambory, těstoviny a vařenou mrkev. Při průjmu musíte bezpodmínečně více pít, protože může vést ke značným ztrátám tekutin.

Pokud se objeví nadýmání, zrevidujte své stravovací zvyklosti, případně si veďte deník a zaznamenávejte do něj jídla a nápoje, dobu konzumace, ale následně také konzistenci a množství stolice. Příčina nadýmání může spočívat také ve způsobu stravování. Pokud jíte ve spěchu, hltavě a důkladně jídlo nežvýkáte, může to vést právě k plynatosti. K nadýmavým potravinám patří například zelí, luštěniny, cibule, celozrnný chléb, květák nebo kedlubna. Nadýmání může být také způsobeno nesnášenlivostí mléka. K nadýmání často přispívá koření, aromatické látky v potravinách, alkohol a pivo. Proti nadýmání vyzkoušejte například fenyklový nebo anýzový čaj, šťávu z borůvek nebo brusinek, zeleninu a jogurt.

Zdroj: článek Vývod tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kolečko ve vlasech

Makrobiotická strava

V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.

Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.

Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.

V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

28denní detoxikační plán

Antonie Mačingová vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je nutná vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody. Zbývající doporučené množství tekutin se může doplnit obyčejnou, studenou vodou.

Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Doporučená dieta při dně

Schůdková metoda

Princip schůdkové metody spočívá v tom, že budete hubnout postupně, tedy tak, jako byste pomalu scházeli po schodech.

Při dietách hubnete velmi rychle, organismus se většinou velmi rychle zbavuje vody a hlavně svalové hmoty. Když atrofuje svalová hmota, jdou kila rychle dolů, což potěší, ale protože se převážná většina žen vrátí k předcházejícímu způsobu stravování, obnoví se jim problémy o to rychleji, čím vyšší podíl svalové hmoty ztratily. Takže jsou pak po každé dietě objemnější a měkčí a s každou dietou jdou dolů s váhou pomaleji, protože už nemají svalstvo, ze kterého by hubly. A další extrém je, že pak z té hrůzy z přibírání už ani pořádně nejedí, a přesto stále jen přibírají. Postava se nedědí po předcích. Po nich se dědí jen nesprávné stravovací návyky.

Schůdková metoda je rozvržena do dvanácti týdnů s propracovaným denním jídelníčkem a je rozdělena do tří fází:

  • První fáze začíná 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
  • Druhá fáze je rozložena na 3 měsíce a stravujete se v ní podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém, jedná se v podstatě o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není možné ho kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem.
  • Třetí fáze je zaměřena na udržení požadované váhy. Postupuje se podle pravidla 5 : 2. To znamená, že se pět dní v týdnu stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na psychiku.

Průběh diety není oproti jiným zase tak drastický, jen budete muset začít kupovat úplně jiné potraviny a vařit jídla podle jídelníčku, což samozřejmě nějaký čas navíc zabere. Ale pro zdraví se musí něco obětovat. Zbavíte se tak hromady tabletek na vysoký tlak, cholesterol a spoustu dalšího. Tabletky pouze potlačí potíže, zatímco problém zůstává. A ten může být vyřešen právě změnou jídelníčku dle doporučení od Antónie Mačingové.

Zdroj: článek Hubnutí s Mačingovou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Detoxikační plán na 28 dní podle Mačingové

Antonie Mačingová vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře, a hlavně vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus a ubývají kila. Toto stravování má diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet nad tím, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je potřeba vytrvalosti, odhodlání, disciplíny a radosti ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 × 3 dcl teplejší převařené vody, a zbývající doporučené množství tekutin se může doplnit obyčejnou studenou vodou.

Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: článek Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem PIVO PRI DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN.

Dobrý deň, mám zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi.. a som milovník piva (iný alkohol pijem sporadicky, ak je nejaká oslava). Viem, že pivo je absolútne nevhodné pri DNE, chcem sa ale spýtať, či mi to veľmi dvihne hladinu kys. močovej, ak si dám občas 1-2 10° pivá (príp. nealkoholické). Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I při dně si občas můžete dát jedno nebo dvě piva, ale v ten den musíte výrazně omezit příjem masa ve svých pokrmech. Pokud požijete pivo nebo jiný alkohol, musíte k tomu během dvou hodin vypít alespoň litr a půl čisté vody. A opravdu alkohol a pivo nejsou dobří společníci při dně. Alkoholické nápoje se tváří jako přítel, který vám zvedne náladu, ale jakmile se hodně spřátelíte, promění se na svini první třídy, která vás sejme ukrutnými bolestmi v podobě záchvatu dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Schůdková metoda

Znamená delší proces odbourávání podkožního tuku. Účinky schůdkové metody se projeví na zlepšení života a zdraví. Schůdková metoda je složena ze 3 fází:

  1. fáze: 28denní detoxikace
  2. fáze: Semafor
  3. fáze: Udržování hmotnosti 5 : 2

Fáze 1

Fáze 1: začíná se 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Tělo je zdravější po kompletní očistě, oddálí se riziko cukrovky, zmenší se riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po detoxikaci tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře. 28denní detoxikaci můžete zopakovat i dvakrát po sobě. Poté byste získanou změnu měli udržet tříměsíčním semaforovým stravováním.

Zde je odkaz na článek, který se tímto zaobírá více: 28 denní detoxikační dieta.

Fáze 2 

Fáze 2: 3 měsíce se stravujete podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinné a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a je neutrální, není možné je kombinovat s bílkovinným jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinným jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následného hladu po něčem sladkém.

Tyto dvě fáze se opakují, dokud nedojde k požadované hmotnosti.

Fáze 3 

Fáze 3: Udržení požadované váhy v poměru 5 : 2. Pět dní v týdnu se stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na vaši psychiku.

Zdroj: článek Dietní plán podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr G.

Dobrý den mám dotaz, Mám problém s krví tak že ji musím ředit Wanfarinem, tak že nemohu vše jíst ! Váha je taky docela dost ysoko na moji postavu 115Kg I když jsem váhu snížil stále to není ono a dnu tu potkávám docela často, a to ještě ostruhy. A řeknu Vám že dost trpím . Tak tedy co teda jíst?!? Je to k zlosti!! Co s tím??????
Děkuji za úpřimnou radu. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, léčba Warfarinem vyžaduje dietu, která zase úplně nevyhovuje dietě proti dně. Warfarinu nevadí maso, dně ano. Warfarinu vadí mnoho zeleniny a dně naopak pomáhá. Ale jde zde nalézt vhodný průnik a obé sladit. Vzhledem k tomu, že trpíte i nadváhou, tak bude nejlepší oslovit výživového poradce, který s vámi probere současné stravovací návyky a ukáže vám chyby, které vám přináší ony těžkosti. Vyhledejte si nejbližšího výživového poradce ve svém okolí a dohodněte si poradu. Výživové poradce ve svém okolí uvidíte zde: https://www.google.cz/maps/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna – co jíst

Dietní plán

První schůdek – 28denní detox

První týden

Ten je věnován zejména doplnění živin a očistě trávicího traktu včetně střev. Obojího dosáhnete konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se zejména červená řepa, fazolové lusky, brokolice a mrkev. Obědy můžete doplnit vařeným vejcem nebo nízkotučným sýrem.

Druhý týden

V druhém týdnu již můžete zařadit tuky a bílkoviny, dále autorka radí probiotika v přírodní formě (jsou obsažena hlavně v kysaném zelí, zakysaných mléčných výrobcích a tvrdých sýrech typu ementál). K obědu můžete např. bezvaječné těstoviny, kuře nebo boršč, stejně jako sladké sušené švestky či med.

Třetí týden

Podobá se už Vašemu dřívějšímu jídelníčku, ale nevracejte se ke starým nezdravým návykům. Nyní byste už měli vidět nebo cítit, že se Vám zmenšila (zeštíhlila) konfekční velikost a jste štíhlejší.

Čtvrtý týden

Pokud jste dodržovali zásady předchozích týdnů, měli byste mít o pár kil méně, lepší pleť, nebo pozorovat i rychlejší růst vlasů a nehtů, a celkově se cítit fyzicky lépe než před detoxikací.

Druhý schůdek – dělená strava a dieta podle krevní skupiny

Jedná se o období čtvrtročního stravování na principu dělené stravy, která rozlišuje tři skupiny jídel – bílkovinné, sacharidové a neutrální. První dvě se spolu nesmějí kombinovat, poslední lze naopak přidávat k oběma předchozím. Někdy se tomu říká i stravování podle semaforu, protože podle barev lze potraviny obecně rozdělit na červené (tj. bílkovinné, hlavně maso a mléčné produkty), zelené (tj. sacharidové – těstoviny, brambory, rýže, luštěniny, obilniny) a žluté (neutrální, např. některé druhy zeleniny a ořechy).

Krevní skupina 0

Pro lidi s touto krevní skupinou se doporučují hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Jídelníček je tak podobný např. Atkinsově dietě. Smíte libové maso, drůbeží, ryby a hodně zeleniny, a naopak je nutné vyhýbat se mléčným výrobkům, obilninám, těstovinám a rýži. V mírném množství lze jíst i vejce a některé ořechy a semena (hlavně vlašské ořechy a dýňová semínka).

Krevní skupina A

Na rozdíl od předchozí skupiny, zde by měl být jídelníček převážně bezmasý a založený hlavně na ovoci a zelenině. Vhodné jsou také luštěniny, těstoviny, rýže, některé ořechy (mezi něž zde počítáme zejména vhodné arašídy a produkty z nich, jako je např. arašídové máslo) a celozrnné výrobky. Stejně jako krevní skupině 0 se však doporučuje vyhnout se mléčným produktům a nahradit je spíše sójovými.

Krevní skupina B

Jídelníček pro tuto skupinu je nejrozmanitější, vyhýbejte se ale kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům, kuřecímu, arašídům a sezamovým semínkům, pr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak zhubnout podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Dobrý den, bydlím v bytě, kde jsem si mohla zařídit kancelář na účetnictví, takže nedocházím do zaměstnání. Stává se mi, že když jdu vyřídit něco závažného nebo jdu k lékaři, tak se mi tlak zvýší. Není to tak dlouho, když jsem byla na pohotovosti kvůli žaludku. Paní doktorka uvažovala nad mým tlakem a pak mi poradila, že si tlak nemám měřit doma. Možná to myslela dobře, ale nepůsobilo to dobře, protože nemám kam chodit měřit si tlak. Mluvila jsem o tom se sestřenicí, která se začala hodně moc smát a doporučovala mi, abych si chodila měřit tlak do parku na lavičku. Musela jsem se také smát, ale tlak je vážná věc, takže uvažuji o systému, jak na to.
Helena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U krevního tlaku je důležité, jak se jeho hodnoty pohybují během dne za podmínek, které vás ovlivňují po největší část dne. Pokud jste největší část dne doma, tak byste si měla dál měřit tlak doma. Je totiž klidně možné, že trpíte syndromem bílého pláště a tlak se vám zvyšuje u lékaře samovolně díky stresu, o kterém ani nemusíte vědět.

Pokud máte pochybnosti o tom, jestli váš tlak je v normě, tak existuje speciální vyšetření s názvem Holter. Holter funguje na podobném principu jako EKG, jenom je menší a pacient ho nosí na těle dlouhodobě. Většinou jeden den, někdy i dva až tři dny. Přístroj se skládá z malé krabičky, kterou budete mít připevněnou na hrudi, a z několika (5 až 7) sond, které budou pevně přilepeny na vašem hrudníku. Výhodou tohoto monitorovacího zařízení je, že pravidelně snímá hodnoty vaší srdeční akce a měří tlak v průběhu delší doby a lékař tak může přesně posoudit, zda-li je vývoj hodnot vašeho krevního tlaku správný, či nikoliv a případně vám doporučit vhodnou léčbu a opatření k nápravě.

Holtra můžete získat od svého praktického lékaře a pokud ho nemá, tak vás může poslat s doporučením ke specialistovi na kardiologii. Vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Stanovení krevního tlaku podle věku

Jídelníček

Hlavním principem ketonové diety je tedy výrazné navýšení množství potravin obsahujících bílkoviny a snížení sacharidů na 25 až 40 gramů denně. Sacharidové potraviny jsou v podstatě kompletně zakázané, zejména pečivo, těstoviny, brambory, rýže, ovoce i sladkosti, neboli bezsacharidová dieta. Neomezená je naopak konzumace masa, vysokotučných mléčných výrobků a některých méně sladkých druhů zeleniny. POZOR, nepleťte si ketózu s ketoacidózou – extrémním nedostatkem inzulínu u diabetiků. Při ketoacidóze je hladina cukru maximální a stav ketonů je 10krát vyšší než u normální ketózy.

Zdravý organismus se bez sacharidů neobejde déle než 4 až 6 týdnů, aniž by se to projevilo na celkovém zdravotním stavu. A tak se doporučuje držet cyklická ketogenní dieta nejdéle 6 týdnů a poté se vrátit k pestrému a vyváženému jídelníčku. Ketonová dieta představuje jednostranně zaměřený jídelníček, a proto není v žádném případě vhodná pro dlouhodobé stravování. A nadto je stav ketózy vhodný také jen po určitou dobu.

V průběhu diety je vhodné jíst 5x až 7x denně a dodržovat zvýšený pitný režim. Organismu totiž chybí sacharidy, které mají schopnost zadržovat vodu v těle. Návrat k normálnímu způsobu stravování se nikdy nesnažte uspíšit, musí být postupný. Vyhnete se tak nejen zdravotním potížím, ale především nežádoucímu jo-jo efektu.

V první fázi ketonové diety se člověk může věnovat běžným každodenním aktivitám a sportovním aktivitám, na které je zvyklý. Nesportující člověk by měl být v první fázi opatrný a pohyb přidávat až od druhé, mírnější fáze, kdy si organismus na odlišný způsob stravování přivykl. Od třetí fáze může člověk sportovat naplno, pohyb je v tuto chvíli naopak žádoucí, jelikož po přechodu na racionální stravu zabrání jo-jo efektu.

Ketonové dietě by se měli vyhnout lidé, kteří trpí cukrovkou či metabolickými onemocněními (například dyslipidémií – poruchou metabolismu tuků). Jednorázová dieta a hladovění by jim mohly způsobit ještě větší zdravotní problémy a špatné fungování metabolismu. To platí i pro těhotné a kojící ženy, které potřebují pestrý a vyvážený jídelníček.

Zdroj: článek Jak dostat tělo do ketózy

Dietní plán

Je rozdělen na bílkovinové nebo sacharidové dny. Ráno se rozhodnete, jestli budete mít den bílkovin, nebo sacharidů. Pokud se rozhodnete jíst bílkoviny, tak si nalistujete seznam jídel pro bílkovinový den a jíte jídla pouze z tohoto seznamu. Druhý den si vyberete sacharidy a postupujete úplně stejně, jen jíte jídla ze sacharidového seznamu. V oba tyto dny můžete jíst neutrální složky, většinou zeleninu. Tento styl odpovídá známému způsobu stravování – dělená strava.

Po absolvování kúry jedné z těchto dvou možností – stravování podle krevní skupiny nebo dělení na bílkovinové nebo sacharidové dny – se můžete vrátit zpět k 28denní detoxikaci Antónie Mačingové. Tomuto návratu se říká „schůdková metoda“, ta by vám měla pomoci shodit další kila nebo ubrat centimetry v pase. Tělo si nepamatuje své původní parametry, a proto je i tento krok úspěšný.

Pokud jste spokojeni se svou váhou a postavou, pak jste prošli úspěšnou transformací a záleží pouze na vašem myšlení a důslednosti vytrvat v této činnosti, abyste se nedostali zpět a vyhnuli se tak jo-jo efektu, dodržujte poměr 5 : 2. 5 dnů v týdnu připravujte jídla podle receptů z knihy, zbylé dva dny můžeme jíst, co chcete. Nemusíte mít strach, že si tělo opět zanesete. Dva dny nezdravé stravy jednoduše regulujete dalšími 5 dny zdravého stravování.

Dietní plán by nikdy nemohl fungovat bez předešlé detoxikace organismu. Pokud dodržíte detoxikaci dle předepsaných pravidel, bude další úsilí plodné.

Zdroj: článek Hubnutí s Mačingovou

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


dnový záchvat
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dnový záchvat léčba
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.