Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

STŘÍBRNÁ LŽIČKA KE KŘTU


Dárek ke křtinám od kmotra

Křtiny jsou velmi starým náboženským obřadem, kterým se člověk přijímal do určité církve, tedy ne jen římskokatolické. A když je dnes v naší zemi naprostá většina nevěřících, stává se křest určitým obřadem přijetí malého človíčka do společnosti. Proto můžete obdržet pozvání na křest dítěte i od lidí, od kterých byste to nečekali.

Svátost křtu je základem křesťanského života. Tento obřad otvírá dítěti dveře do života ve víře a dává mu možnost se později v životě účastnit dalších důležitých obřadů a svátostí. Křest slouží k očištění od prvotního hříchu, jde také o začlenění nového věřícího do společenství církve. Je to nádherný a nesmírně významný svátek pro všechny věřící, protože jde o začátek života v Bohu a s Bohem. Původ slova „křest“ je v češtině zřejmý – má velmi blízko ke Kristovi. Hodně se podobá židovskému svátku Tvilah, který je také očistným rituálem ve vodě a používá se při konvertování na židovskou víru. Tvilah se však během života opakuje, zatímco křest je jen jeden. Za zakladatele svátosti křtu považujeme Jana Křtitele. První křty byly zřejmě realizovány ponořením do vody, později se zredukovaly jen na pokropení hlavy. Prý to bylo proto, že se ze začátku křtili převážně dospělí, později spíše děti, i když ponoření do vody se praktikovalo ještě v 16. století. Katolická církev se dodnes snaží o to, aby byl křest výjimečným a neopomenutelným obřadem plným víry a křesťanské lásky.

Na křtiny se stejně jako na svatbu nechodí bez dárečku. Co ale darovat šestiměsíčnímu dítěti? Mělo by to být něco hodnotného, něco, co bude dítěti po celý život připomínat tento významný den, ale mělo by to být zároveň i dětské. V Itálii, kde je křtěné prakticky každé dítě, patří mezi nejoblíbenější tipy na dárky ke křtinám velice dekorativní stříbrné dětské rámečky a dětská alba na fotografie, nebo různé ikony a obrázky s křesťanskými motivy ze dřeva a stříbra.

Vybrat dárek ke křtinám může dát pořádně zabrat. Dárky ke křtinám bychom však mohli rozdělit do tří základních kategorií:

  • Hodnotné dary: dárky, které mají vysokou hodnotu. Může jít třeba přímo o peníze či různé termínované účty a spoření. Mimo ty jsou to ale nejčastěji šperky či investiční diamanty.
  • Dary víry: dárky, které reprezentují náboženství a jeho důležitou roli v životě dítěte. Často jsou to různá vydání Bible, biblické příběhy pro děti, modlitbičky, růžence, křížky na stěnu, hračky na motivy různých biblických postav a podobně.
  • Vzpomínkové dary: předměty, které mají především připomínat den křtu nebo osobu, která dar věnovala. Může jít o ručně vyrobené deky, vyšívané dečky, oblečení se jménem dítěte, zarámované obrázky a jiné osobní dary. Kreativní duše mohou napsat například básničku nebo složit píseň.

U křtu můžete být jako host, ale i jako kmotr. Ten je pověřen několika funkcemi, ale co máte jako kmotr dítěti darovat? Na dárku je dobré se domluvit s rodiči, protože dárek patří miminku (ale pozor, křtiny mohou mít i dospělí lidé!). Vhodná je nějaká vkladní knížka s určitým základním vkladem, který ale nemusí být významně veliký. Dalším dárkem by mohl být nějaký řetízek na krk, pokud jde o chlapce, u děvčat to mohou být i zlaté náušnice. Doplňkem řetízku by měl být zlatý křížek nebo medailon, či zlatý peníz. Pokud to bude medailon, měl by mít jeho vzor nějaký vztah ke jménu miminka, pokud je to možné, jinak lze volit neutrálního Krista, sv. Václava a podobně. Je pravdou, že být kmotrem je veliká čest, takže dárek má člověku připomínat po celý život jeho dětství, i když si na křest ani nepamatuje.

Pokud jsme hosty, je vhodný malý dárek. Samozřejmě nás může napadnout také vkladní knížka s menším vkladem, ale kdyby to napadlo vícero lidí, mělo by dítě více různých vkladních knížek, což by mu působilo problémy. S tím se tedy raději poraďte třeba s kmotrem nebo rodiči, aby se peníze nedělily.

Dárek do kolébky nebo ke křtinám je dárkem pro novorozené děťátko, nepleťte si ho s dárkem pro novopečenou maminku, který je dárkem pro matku, ne pro dítě.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bodavá bolest při nádechu

Stříbrná lžička ke křtinám

Stříbrná lžička je vhodným dárkem ke křtu pro miminko. Lžička může mít netradiční tvar. Rukojeť je možné lemovat proužkem a obrázkem, lze na ni nechat vyrýt například monogram nebo křestní jméno i datum narození. Záleží jen na vaší fantazii.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Poradna

V naší poradně s názvem NEZADOUCI INTERAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den.

Rada bych Vas poprosila o radu, zdali Warfarin zpusobuje nežádoucí interakce při užívání následujícího: Lapacho, Pau d'arco, Apixaban a Eliquis, případně kde mohu najít tuto informaci.

Mockrát děkuji :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pau d'arco a la pacho jsou jedno a to samé.
Warfarin a pau d'arco (la pacho) zvyšují antikoagulaci a může tak docházet ke krvácení, a například krvácení do mozku může končit i smrtí.
Apixaban se používá ke zpomalení srážlivosti krve a Warfarin se také používá ke zpomalení srážlivosti krve. Společně se mohou užívat jen pod dohledem lékaře, který tím sleduje svůj konkrétní cíl. Apixaban je k dostání v lékárně pod názvem Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nezadouci interakce

Mince ke křtu

Marně si lámete hlavu, co darovat novorozenému dítěti, aby to byl dárek na památku? Anebo byste rádi věnovali hodnotný a symbolický dárek děvčátku či chlapci k jeho narozeninám nebo k jiné významné příležitosti? Pak si určitě přejete, aby to byl dárek krásný a jedinečný. Nejlépe dárek ze zlata či stříbra s trvalou uměleckou i finanční hodnotou. Mezi takové dárky patří samozřejmě šperky, ale mohou to být například i zlaté či stříbrné pamětní mince a medaile.

Zvyk darovat peníz pochází již z počátku 16. století. Mince a medaile měly závěsná ouška a nosila je nejdříve šlechta, později i bohatí kupci a měšťané. V pozdější době měly mince již jinou funkci. Sloužily jako mince vínkové, které dostával novokřtěnec od svých kmotrů do peřinky. Jednalo se většinou o drobnější mince od grošíku až po čtvrttolarové mince. Děvčata tyto mince nosila zavěšena na krku mezi korály nebo českými granáty, někdy též u růžence. Mládenci nosili vínkové peníze na řetízku u hodinek. V 19. století pominul zvyk darovat minci ke křtu. Církev u nás zavedla speciální křestní medaile a také byly raženy medaile na první biřmování.

V současnosti u nás stoupá počet křtěných dětí a také roste obliba zlatých mincí darovaných při příležitosti narození dítěte či jeho křtu. Zlaté dukáty naši předkové dávali dětem do kolébky, aby jim přinesly zdraví, štěstí a blahobyt. A tato krásná tradice pokračuje i ve 21. století. Věnovat dítěti můžete i stříbrný tolar.

Dítěti můžete darovat i stříbrný nebo zlatý medailon se symboly štěstí. Je to krásný dárek, který bude neustále připomínat významnou událost, jakou je právě narození dítěte. A také bude neustálou připomínkou toho, kdo novorozeňátko obdaroval, mohou to být například prarodiče, příbuzní, kmotr či kmotra, rodinní přátelé. I v dospělosti se člověku při doteku s medailonem vybaví vzpomínka na babičku. Oblíbené jsou také stříbrné medaile zobrazující znamení zvěrokruhu. Krásným dárkem jsou rovněž stříbrné pamětní medaile s dětskými motivy.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K PRÁŠKU ROSUMOP 20. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Prosím o radu zda mohu prášek Rosumop 20 užívat vždy ráno každý den s ostatními léky? Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rosumop se používá na snížení vysokého cholesterolu. Při používání léku Rosumop je nutné vždy informovat předepisujícího lékaře o všech lécích, které užíváte, protože může mít závažné interakce s některými léky.
Jedná se o tyto léčivé látky:
- cyklosporin (užívaný např. po transplantaci orgánů);
- warfarin nebo klopidogrel (TROMBEX, ZYLLT) nebo jiná léčiva používaná ke snížení srážlivosti krve;
- fibráty nebo jiné léky ke snížení hladiny lipidů v krvi (např. gemfibrozil, fenofibrát);
- jiné léky ke snížení hladiny cholesterolu v krvi (např. ezetimib);
- léky k léčbě poruch trávení (antacida k neutralizaci kyselin v žaludku);
- erytromycin (antibiotikum);
- kyselina fusidová (antibiotikum);
- perorální antikoncepce nebo hormonální substituční léčby;
- regorafenib (užívá se k léčbě nádorů);
- kterýkoli z následujících léčivých přípravků k léčbě virových infekcí, včetně HIV infekce nebo infekčního zánětu jater typu C, samotný nebo v kombinaci: ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glekaprevir, pibrentasvir.
Ve vašem dotazu neuvádíte léky, které užíváte, ale píšete, že máte nejasnosti v tom, kdy užívat lék Rosumop. Proto bude nejlepší, když si sepíšete seznam všech léků a doplňků stravy a bylin, které užíváte a obrátíte se na svého lékaře, který vede léčbu lékem Rosumop. Lékař vám pak jasně sdělí postup v užívání vašich léků, aby pro vás byla léčba bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék xarelto 20

Recepty pro lidi bez žlučníku

Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.

Šestizrnné cereálie

Ingredience

  • 1/2 hrnku ječmenných vloček;
  • 1/2 hrnku zrn červené pšenice;
  • 1/2 hrnku hnědé rýže;
  • 1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
  • 3 lžíce quinoa;
  • 2 lžíce lněného semínka;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1 1/2 litru vody.

Postup

Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.

Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.

Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem

Ingredience

  • 1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
  • 1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
  • 1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
  • lžička čerstvého estragonu;
  • 2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
  • 3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
  • 3/4 hrnku divoké rýže;
  • 1 1/2 hrnku suchého bílého vína.

Postup

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.

V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.

Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.

Pečená treska s citronem a kapary

Ingredience

  • 4 filety z tresky;
  • 1 citron;
  • lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
  • 1 hrníček horké vody z vodovodu;
  • 1 lžíce másla, změklého;
  • 1 lžíce univerzální mouky;
  • 4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.

Postup

Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.

Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu na ryby. Druhou polovinu nakrájejte na plátky a položte na ryby a alobal uzavřete.

Pečte v troubě, dokud nebude ryba při testování špičkou nože neprůhledná, asi 20 minut.

Do malé misky přidejte granule kuřecího bujónu a horkou vodu z kohoutku. Míchejte, dokud se granule nerozpustí. Dejte je stranou.

V jiné malé misce smíchejte máslo a mouku dohromady. Přendejte do hrnce a míchejte na mírném ohni, dokud se směs másla a mouky nerozpustí. Do máslové směsi přidejte bujón s vodou a dále míchejte, dokud nezhoustne. Přidejte kapary a stáhněte z ohně. Nalijte na rybu a podávejte.

Kuřecí restované maso s lilkem, bazalkou a zázvorem

Ingredience

  • 1/4 hrnečku nahrubo nasekané čerstvé bazalky;
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty;
  • 3/4 šálku kuřecího vývaru nebo vývaru s nízkým obsahem sodíku;
  • 3 zelené (jarní) cibule, včetně jemné zelené natě, 2 nahrubo nakrájené a 1 na tenké plátky;
  • 2 stroužky česneku;
  • 1 lžíce oloupaného a nasekaného čerstvého zázvoru;
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje;
  • 1 malý lilek, se slupkou, nakrájený na kostičky;
  • 1 žlutá cibule, hrubě nakrájená;
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a oloupaná;
  • 1 žlutá paprika, zbavená semínek a oloupaná;
  • 1/2 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na proužky 3 x 6 cm;
  • 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku.

Postup

V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte bazalku, mátu, 1/4 hrnku vývaru, nakrájenou zelenou cibulku, česnek a zázvor. Pulzujte, dokud není směs dobře nasekaná, ale ne na kaši. Dejte stranou.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte lilek, cibuli a papriku a restujte, dokud zelenina nezměkne, asi 8 minut. Přendejte do misky a přikryjte kuchyňskou utěrkou, aby zůstala teplá.

Přidejte zbývající 1 lžíci olivového oleje do pánve a zahřejte na středně vysokou teplotu. Přidejte bazalkovou směs a za stálého míchání opékejte asi 1 minutu. Přidejte kuřecí nudličky a sójovou omáčku a opékejte, asi 2 minuty.

Přidejte zbývající 1/2 hrnku vývaru a přiveďte k varu. Vraťte směs lilku do pánve a míchejte, dokud se nezahřeje, asi 3 minuty. Přendejte do rozehřáté servírovací misky a ozdobte nakrájenou zelenou cibulkou. Ihned podávejte.

Kuřecí spratci

Ingredience

  • 1 hrnek mleté ​​žluté cibule;
  • 4 stroužky česneku, nasekané;
  • 1/2 lžičky řepkového oleje;
  • 1 hrnek vařené hnědé rýže;
  • 1/2 kg mletých kuřecích prsou;
  • 2 lžičky fenyklového semene;
  • lžička římského kmínu (nebo kmínu, který má jemnější chuť);
  • lžička mleté ​​papriky;
  • lžička mletého černého pepře;
  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře;
  • 1/2 lžičky mletého kajenského pepře;
  • lžička mletého čerstvého rozmarýnu (nebo 1/4 lžičky sušeného);
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku;
  • lžička mletého hořčičného semínka;
  • lžička celerového semínka.

Postup

Na pánvi orestujte cibuli a česnek na řepkovém oleji, dokud nezhnědnou. Přendejte do velké mísy a smíchejte s vařenou rýží, mletými kuřecími prsíčky a zbývajícími přísadami. Dejte do chladničky na 1 hodinu.

Směs rozdělte na 6 stejných dílů. Srolujte do tvaru klobásy. Nebo chcete-li, můžete směs rozdělit do 6 tvarů klobás. Umístěte na plech.

Pečte v troubě při 180 °C po dobu 5 až 10 minut, dokud vnitřní teplota nebude 52 °C. Poté přeneste na gril, abyste dokončili vaření. Spratky nejsou úplně uvařené, dokud nedosáhnou vnitřní teploty 73 °C.

Česneková květáková bramborová kaše

Ingredience

  • 4 velké červené brambory, oloupané a nakrájené na střední kousky;
  • 2 střední hlavičky květáku, nakrájené na růžičky velikosti čtvrtin;
  • 1 lžíce nesoleného másla;
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu;
  • 1 1/2 lžičky soli;
  • lžička nasekaného čerstvého tymiánu;
  • lžička česnekového prášku;
  • Špetka mletého černého pepře.

Postup

Ve dvou středních hrncích na omáčku přiveďte vodu k varu. Brambory a květák vařte v samostatných hrncích, dokud nejsou všechny vidličkou měkké, asi 10 minut. Sejměte je z tepla a sceďte vodu. Květák vložte do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka, asi 2 minuty. Brambory a zpracovaný květák dejte do velkého mixéru s nástavcem a mixujte na střední rychlost asi 1 minutu. Dávejte při tom pozor, abyste brambory nepřešlehali, jinak by získaly pastovitou strukturu. Přidejte máslo, jogurt, sůl, tymián, česnekový prášek a černý pepř. Míchejte na stupni míchání, dokud nejsou všechny ingredience dobře propojené, asi 2 minuty. Ihned podávejte.

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ČAKRY A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIlada.

Slyšela jsem, že prý nějaké čakry mají mít vliv na růst a kvalitu vlasů. Chci se zeptat která z čaker působí na vlasy a jaké jsou všechny čakry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře.

Kořenová čakra

Název: Muladhara (Múládhára), kořenová čakra
Umístění: V poloviční vzdálenosti mezi řitním otvorem a šourkem, popřípadě na zadní straně děložního hrdla.
Barva: červená, rudá
Vůně: cedr, hřebíček.
Kořenová čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná kořenová čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Sakrální čakra

Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
Barva: oranžová
Vůně: ylang-ylang, santal.
Sakrální čakra se též někdy nazývá sexuální čakra. Sakrální čakra má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v sakrální čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje sakrální čakru.

Solar-Plexus čakra

Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
Barva: žlutá až zlatožlutá
Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot.
Čakra Solar-Plexus je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování čakra Solar-Plexus vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Srdeční čakra

Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
Barva: zelená (růžová a zlatá)
Vůně: růžový olej.
Srdeční čakra je čakra lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Blokace srdeční čakry způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Název: Vishuddha (Višúddha); krční čakra; komunikační centrum (čakra)
Umístění: Zadní aspekt leží na spojnici páteře a medully oblongaty, v cervikálním pletenci přímo za krční jamkou, přední se nachází na ohryzku.
Barva: světle modrá (stříbrná, zelenavě modrá)
Vůně: šalvěj, eukalyptus.
Krční čakra má na starosti komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování krční čakry vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky a také problémy s vlasy a chlupy.

Čelní čakra

Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
Vůně: máta peprná, jasmín.

Čelní čakra se spojuje s intuicí a duchovními silami jednotlivce. Nedostatečná funkce čelní čakry vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Temenní čakra

Název: Sahasrara (Sahasrára); temenní čakra
Umístění: Je umístěna na vrcholku hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru
Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová
Vůně: kadidlo, lotos.
Funkcí temenní čakry má být příjem energie z kosmu. Temenní čakra je sídlem božské dokonalosti v člověku. Temenní čakra se do harmonie dostane, když jsou v harmonii všechny ostatní čakry.

Zdroj: příběh Čakry a vlasy

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

lžička prášku do pečiva z vinného kamene

lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se  uvaří podle návodu. Kuřecí maso se omyje a nakrájí. Kousky kuřecího masa se osolí, opepří a na olivovém oleji se osmahnou. K masu se přidá nakrájená cibule a žampiony. Vše se  osmahne a pak zalije vodou a dusí se. Maso se pak dochutí solí, pepřem, citronovou šťávou a podle chuti i případně petrželí.

POHANKOVÉ PALAČINKY S OVOCEM

Ingredience

2 hrnky pohankové mouky

500 ml mléka

1 vejce

Sůl

Třtinový cukr

Tvaroh

Ovoce

Postup

Do  zahřátého mléka se přidá vejce, mouka, trocha soli a třtinového cukru. Vytvoří se směs, která se nalévá na pánev. Osmahnou se  palačinky, které se pak potřou tvarohem (může být oslazený) a  ozdobí ovocem podle chuti (banán, jahody, borůvky, maliny, atd.).

ZAPEČENÝ FENYKL S RAJČATY A PARMEZÁNEM

Ingredience

Fenykl

Rajčata

Pórek

Česnek

Parmezán

Olivový olej

Pepř

Tymián

Sůl

Postup

Nejprve se  fenykl omyje, odstraní se jeho svrchní listy a odkrojí se stopka. Pak se teprve fenykl nakrájí na plátky, které se orestují na  olivovém oleji. Orestované plátky se vloží do nádoby na  zapékání, na ně se pokládají kousky rajčat, pórku a česnek. Vše se opepří, osolí, přidá se tymián a vše se ještě na  závěr důkladně posype parmezánem. Pokrm se peče v troubě asi 15 minut na 200 °C.

SLANÝ POHANKOVÝ KOLÁČ

Ingredience

1  hrnek pohankové mouky

1  hrnek kukuřičné mouky

2  vejce

½ hrnku oleje

1  hrnek vody

1  kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

lžička soli

Zelenina

Oregano

Bazalka

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, které se vloží na  plech a rozprostře se po něm. Na těsto se vkládá nakrájená zelenina podle chuti (rajčata, cuketa, olivy, cibule a další). Vše se dochutí oreganem a bazalkou. Poté se plech vloží do trouby a  peče se asi 15 minut na 200 °C.

JÁHLOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Ingredience

1  hrnek jáhel

Voda

Ovoce

Rozinky

Ořechy

Skořice

Třtinový cukr

Postup

Nejprve je třeba jáhly důkladně promýt a třikrát spařit. Poté se  vaří asi půl hodiny. Na vymazaný plech se dá část jáhel, na  ni se pokládají plátky ovoce, ořechy a rozinky. Celé se to posype skořicí a zbytkem jáhel. Nákyp se peče asi půl hodiny při teplotě 200 °C.

CANDÁT SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY A ZELENÝMI FAZOLKAMI

Ingredience

Filet z candáta

Brambory

Zelené fazolky

Rozmarýn

Oregano

Petržel

Pažitka

Olivový olej

Máslo

Citrón

Sůl

Postup

Filety z candáta se omyjí, osuší, pak se osolí. Připraví se pánev s olivovým olejem, na kterém se filety osmaží s rozmarýnem a oreganem. Mezitím se uvaří brambory, scedí se a rozmačkají. Do brambor se přidá trocha másla, cibulky, petrželky a pažitky. Zelené fazolky se připraví na páře. Na závěr se ryba pokape citrónem.

TĚSTOVINY S DÝNÍ A ŽAMPIONY

Ingredience

Bezlepkové těstoviny

Žampiony

Malá dýně

Olivový olej

Zelenina

Jarní cibulka

Česnek

Sůl

Pepř

Špenát

Nastrouhaný parmezán

Postup

Těstoviny se povaří podle informací na jejich obalu. Žampiony a dýně se  nakrájí na kousky. Na olivovém oleji se osmahnou kousky zeleniny s jarní cibulkou a česnekem. Žampiony a dýni se přidají k zelenině. Směs se osolí, opepří a přidá se špenát. Chvíli se směs podusí. Nakonec se těstoviny promíchají se  zeleninovou směsí, dochutí se a přidá se parmezán.

KREKRY

Ingredience

85  g bezlepkové mouky

15  g kukuřičné mouky

25  g másla

30  ml smetany

½ vejce

10  g cukru

2,5  g soli

2  g kypřícího prášku

10  g máku

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, až na mák, který  se nechá na posypání. Těsto zabalené v potravinářské fólii se nechá asi hodinu uležet. Poté se z těsta vyválí placka a z ní se vykrájí tvary krekrů. Krekry se posypou mákem a solí. Pečou se asi 20 minut při teplotě 170 °C.

BEZLEPKOVÁ VEKA

Ingredience

250 ml bílého jogurtu

450 ml mléka

3 lžíce oleje

1 lžíce cukru

450 g bezlepkové mouky

1 a ½ lžičky soli

1 a ½ balíčku sušeného droždí

Postup

K pečení této veky je vhodné použít pekárnu. Do pečící nádoby se  nalije mléko, jogurt a olej, přidá se cukr, sůl a bezlepková mouka. Nakonec se přidá sušené droždí. V pekárně se pak zvolí program na pečení bezlepkového chleba.

CUKETOVÉ LASAGNE

Ingredience

1 cuketa

2 lilky

3  rajčata

4 vejce

½ kg mletého masa

150 ml smetany

Bezlepková strouhanka

200 ml bílého jogurty

3 lžičky kukuřičného škrobu

Tymián

Sůl

Pepř

2  stroužky česneku

4  brambory

Máslo

Postup

Cuketu a  lilky je potřeba nakrájet na tenké plátky. Brambory se musí oloupat a uvařit. Mleté maso se dochutí solí, pepřem, česnekem, tymiánem a dvěma vajíčky. Do zapékacího pekáčku se nejprve naskládají plátky uvařených brambor, přidá se vrstva ochuceného mletého masa, po ní vrstva nakrájené cukety a lilků a plátky rajčat, takto se vrstvy budou střídat. Nakonec se  přelijí smetanou. Pokrm se peče zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Potom se ještě přeleje směsí jogurtu s vejci a  kukuřičným škrobem a v troubě se dopeče.

BEZLEPKOVÉ TAŠTIČKY

Ingredience

Bezlepkové listové těsto

Bezlepková mouka

Bezlepková šunka

Sýr

Vajíčko

Postup

Šunka a  sýr se nakrájí na malé kostičky. Vál se musí poprášit bezlepkovou moukou, aby se na něj těsto nelepilo. Těsto se rozválí a vykrajují se z něj kolečka, která se naplní směsí a  jejich kraje se zmáčknou k sobě, aby se těsto spojilo. Taštičky se potřou vajíčkem. Pečou se asi 5 minut.

ZELENINOVÉ KARBANÁTKY

Ingredience

10 dkg jahelných vloček

Mrkev

Celer

Petržel

Cibule

Česnek

2 vejce

Bezlepková mouka

Sůl

Kukuřičná strouhanka

Sádlo

Postup

Zelenina se  nastrouhá (případně nakrájí na malé kostičky) a ve slané vodě uvaří. Uvařená zelenina i s vývarem se přidá k vločkám, poté se přidá česnek, vejce, směs se osolí a  zamíchá. Počká se, až vločky nabobtnají. Pokud je těsto řídké, zahustí se bezlepkovou moukou. Poté se pomocí lžíce tvarují karbanátky a obalují se v kukuřičné mouce. Nakonec se osmaží na sádle.

BROKOLICOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Brokolice

1 hrnek bezlepkové krupice

1 hrnek bílého jogurtu

2 lžičky hořčice

lžička Dijon hořčice

2 lžíce pažitky

1 vejce

lžička prášku do pečiva

Sůl

Pepř

Postup

Brokolice se uvaří v osolené vodě. Krupice se smíchá s bílým jogurtem, přidá se vejce a hořčice. Směs se nechá asi 2 hodiny uležet. Pak se přidá prášek do pečiva, sůl, pepř, pažitka a  vše se promíchá. Vloží se do vymazané formy a těsto se proloží brokolicí. Koláč se peče asi půl hodiny na 170 °C.

BEZLEPKOVÉ LÍVANCE

Ingredience

3 vejce

1 lžíce vody

1 lžíce vanilky

2 lžíce javorového sirupu

2 hrnky mandlové mouky

¼ lžičky soli

¼ lžičky jedlé sody

50 ml oleje

Postup

Vejce, voda, vanilka a javorový sirup se v míse našlehají, pak se  přidá mouka, soda a sůl. Lívance se pečou na pánvi a mohou být podávány s ovocem, s javorovým sirupem, medem, tvarohem atd.

OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ingredience

150 g pohankové krupice

400 ml mléka

1 vejce

20 g hnědého cukru

Sůl

150 g pohankové mouky

Ovoce

Postup

Do mléka se přidá krupice a uvaří se hustá kaše, která se pak nechá vychladnout. Promíchá se s vejcem, cukrem, špetkou soli a  pohankovou moukou. Vytvoří se těsto, které se na válu rozválí a z něho se vykrajují kolečka, do nichž se balí ovoce a kraje těsta se pak spojí. Knedlíky se vaří v osolené vodě asi 8  minut.

ZELENINOVÝ VÝVAR S NOKY

Ingredience

350 ml zeleninového vývaru

140 g kukuřičné krupice

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

1 vejce

1 lžíce smetany

2 lžíce petrželky

1 l zeleninového vývaru

Postup

Zeleninový vývar se přivede k varu a postupně se do něj sype kukuřičná krupice a znovu se povaří. Krupice se vaří asi 5 minut a pak se  nechá nabobtnat. V jiném hrnci se zatím nechá vařit osolená voda. Nabobtnaná kukuřičná hmota se osolí, opepří a dochutí, nechá se vychladnout a potom se do ní vmíchá vejce a smetana s bylinkami. Pomocí lžiček se z hmoty vytvoří nočky, které se povaří v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru. Potom se přidají do zeleninového vývaru.

COOKIES

Ingredience

200 g bezlepkové mouky

120 g másla

120 g cukru

1  vanilkový cukr

Špetka soli

1 vejce

4 g kypřícího prášku

Postup

Máslo se  nechá změknout a pak se utře s vejci a cukrem. Do této směsi se vmíchá mouka, prášek do pečiva a sůl. Dále se přidají další libovolné ingredience (ořechy, čokolády, atd.), těsto se  nechá chvílí odstát. Na pečící papír se pak vkládají pomocí lžíce malé sušenky. Pečou se asi 15 minut při teplotě 180 °C.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku TINNITUS STOP TABLETY RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Hrdlička.

zakoupil jsem tinitus stop asi před 3 týdny dávku na 1 měsíc ,tj 2 tablety denně ...a NIC,vůbec žádné zlepšení,v uších stále píská,už asi ticho nikdy neuslyším,píši to proto,abyste zbytečně nevyhazovali 1500Kč za měsíc,co vůbec nepomáhá,firma sice slibuje v případě neúspěšné léčby vrácení peněz ...no jsem zvědav Miroslav Hrdlička Vodňany

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Taky mám slabý tinnitus a doktor mi předepsal dvě dávky Tebokanu, což je výtažek z ginkgo biloby. Nepomohlo. Proč to píšu. Prodejce Tinnitus stop píše o rostlině na "pokraji vyhynutí". Zní to nadějně, ale když si to v googlu přeložíte, "stříbrná meruňka", jde o ginkgo, což zamlčeli. Když jsem to napsal do diskuse na jejich odkazu, tak jsem byl za pár hodin smazán. Takže je to jasný podvod, snaha prodávat relativně levné ginkgo, které opravdu může situaci s tinnitem zlepšit, za nějaký úžasný lék.
Divím se jen, že to pořád podvodníkům prochází, žádná ochrana občanů, co to máme za vlády?

Zdroj: příběh Tinnitus stop tablety recenze

Recepty s jablečným octem vhodné při dně

Zálivka s jablečným octem a medem

Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti

Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.

Bramborový salát

Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.

Brambory s bylinkovým dipem

Ingredience: 1 rajče, 12 středních brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička jablečného octa, 1 salátová okurka, tymián, sůl, bazalka

Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.

Salát z červené řepy

Ingredience: 1 velká červená řepa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, 5 sušených švestek, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy. Připravíme si zálivku z oleje, jablečného octa, drceného česneku, soli a pepře. Zálivkou přelijeme směs, zamícháme a podáváme. Jde o nezvyklou kombinaci. Tento recept však ocení především jedinci se zpomalenou peristaltikou střev. Červená řepa obsahuje vápník, fosfor, železo a podporuje krvetvorbu; má rovněž nízký obsah purinů – 8 g ve 100 g.

Perkelt z mrkve

Ingredience: 10 mrkví, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce jablečného octa, sůl, mletý pepř, rozmarýn, drcený kmín nebo koriandr, rozmarýn

Postup: Očištěnou a na tenké plátky nakrájenou mrkev přidáme k najemno nakrájené cibuli, kterou podusíme na OSOLENÉM oleji. Podusíme společně, přidáme pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmínu nebo koriandru. Promícháme a přidáme 1 lžíci sójové omáčky. Za stálého míchání orestujeme a poté přidáme 2 dl vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud se voda nevyvaří a na mrkvi zůstane jen jemný povlak. Mrkev čistí střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Obsahuje vitaminy A, C a B, betakaroten, železo, měď, vápník, draslík a sodík.

Zeleninový boršč

Ingredience: ½ hlávky syrového bílého zelí, 2 mrkve, celer, 2 rajčata, 2 červené řepy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce jablečného octa, celý pepř, 4 bobkové listy, sůl, 1/5 l vody, 1 lžíce zakysané smetany

Postup: Očištěnou červenou řepu, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a vše vložíme do vroucí osolené vody. Přidáme bobkový list a pokrájená rajčata. Vaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak a necháme krátce provařit. Tuto směs pak přidáme do polévky a necháme přejít varem. Dochutíme jablečným octem, solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít zakysanou smetanu.

Zdroj: článek Jablečný ocet a dna

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Rýmovník

Dárek ke křtinám pro chlapce

Chlapcům se dárek vybírá složitěji, protože šperky u chlapců nejsou tak obvyklé. Skvělým a netradičním dárkem pro kluka však může být diamant. Nemusí být osazený ve šperku, může jít o diamant s investičním potenciálem. Takovýto dar je nejen krásným spojením absolutní čistoty křtu a vzácného drahokamu, ale navíc v sobě ukrývá investiční potenciál. Když malý chlapeček vyroste, z diamantu se může stát finanční základ, na kterém bude moci stavět. Z darovaného diamantu se také může stát kamínek, který jednou osadí do zásnubního prstenu své vyvolené. Každopádně však jde o dar s úžasnou symbolikou, která ho bude provázet po celý život.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Příběh

Ve svém příspěvku RAZÍTKOVACÍ LAK DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evka.

Vím, že je těžké koupit dobrý lak na dobrý peníze. Konad se mi téměř vždy rozpije a stříbrná barva vůbec neví vidět (za ty peníze). Tyhle obyčejné laky fakt fungují https://www.nehtyshop.cz/ra… Razítkovala jsem černou, bílou a stříbrnou : )

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Razítkovací lak diskuze

Léčivé recepty s citronem

Životabudič

Ingredience: ½ l vody, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička skořice, 1 lžička medu

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, nejlépe v mixéru (především kvůli skořici), ale naprosto stačí obyčejně promíchat. Pijte každé ráno nalačno. Pokud chcete, můžete si nápoj připravit dopředu, ale nedělejte si zásoby déle než na týden. Především citronová šťáva by delším skladováním v ledničce mohla poztrácet své důležité složky.

Zde máte skvělý a jednoduchý tip na úžasný ranní nápoj, který vám pomůže nejen posílit imunitu, ale zároveň prokazatelně zrychlí váš metabolismus a pomůže vám spalovat tuky, dále snižuje hladinu krevního cukru, bojuje proti cukrovce a zároveň snižuje krevní tlak.

Začít s detoxikací, posilováním imunity, bojem proti nadváze a celkovým zlepšováním kondice není nikdy pozdě. Na začátku podzimu se mnoho lidí potýká se špatnými náladami, se sníženou fyzickou aktivitou a náchylností k nemocem. Proto je právě teď ideální čas dopřát si pořádnou porci zdraví každé ráno.

Proč nápoj pomáhá? Jablečný ocet je plný prospěšných enzymů a bakterií, které nám spolehlivě nastartují metabolismus a pomáhají obecně regulovat zažívání. Také obsahuje kyselinu octovou, která snižuje krevní tlak až o 6 %. Pokud zařazujete do svého stravování hodně pečiva a obecně polysacharidů, jablečný ocet vám pomůže mírnit jejich negativní účinky. Citronová šťáva dále obsahuje látky, které významně ovlivňují hladinu krevního cukru, pomáhá tělu vybalancovat správné pH a v neposlední řadě ho zásobuje vitamínem C. Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů, ale to zdaleka není vše. Obsahuje látky, které významně podporují metabolismus, správné zažívací funkce a regulují hladinu cukru v krvi. Kvalitní med má velmi pozitivní vliv na naše zdraví a jeho využití je široké. Od kosmetiky, léčby nemocí až po slazení čaje. Už po staletí se jeho účinky využívají k léčbě žaludečních, kožních i gynekologických potíží. Lžička medu pomůže taky od bolesti v krku! Kromě jiného obsahuje med enzymy blahodárně působící na trávení a celkově také na náš metabolismus. A navíc: báječně váš nápoj osladí!

Ranní nápoj

Ingredience: 2 dl vroucí vody, 1 lžička citronové šťávy

Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme nalačno. Tímto prohřívacím, zásaditým a očistným nápojem můžeme začínat každý den.

Citronovo–mátový nápoj pro podrážděný žaludek

Ingredience: 1 lžička máty, 1 lžička citronové šťávy, 2 dl vroucí vody

Postup: Mátu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a přilijeme šťávu z citronu. Hotový nápoj popíjíme po douškách.

Očistná citronová kúra

Ingredience: 3 dl čisté neperlivé vody, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj se popíjí 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Lék na bolesti v krku

Ingredience: 1 lžíce kvalitního tekutého medu, půl lžičky čerstvé citronové šťávy

Postup: Med a citronovou šťávu dobře promícháme a pomalinku cucáme v ústech. Tento přírodní prostředek nás účinně zbaví bolesti v krku.

Zdroj: článek Léčivé účinky citronu

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý večer! Nemám problém s tím popravdě Vám odpovědět na jakoukoli z Vašich otázek, pokud Vás moje odpovědi zajímají a dokážete z nich něco usoudit! Asi se nejprve přiznám ke svému věku. Je mi 23 let, resp. vrzy mi bude 24, každopádně prozatím není oslovení "paní" ještě na místě :-) Posledních pár let mého každodenního života se víceméně ve školně/pracovním sterotypu. Studuji posledním rokem právnickou fakultu UK, a vedle toho cca 8-10x dnů v měsíci pracuji v advokátní kanceláři jako asistentka. Škola mě relativně baví a zvládám ji dá se říci výborně. Nicméně studium je především časově náročné, a v kombinaci s 10hod směnami často vysilující. Musím přiznat, že za posledních pár měsíců mi zbývalo minimum skutečně volného času. Nevnímám to ale nijak úkorně, těším se z každého kroku, kterým jsem blíž zdárnému konci školy a práce, ač se pro mě po 2 letech stala nezáživnou rutinou, je pro mě většinou taky příjemná a utíká mi. Trávím hodně času pochůzkami na čerstvém vzduchu, spolupracuji de facto s kolegyněmi, kamarádkami a mám za to, že jsem v kolektivu poměrně oblíbená. Tím bych uzavřela kapitolu pracovního života. Co se týče mého života osobního, ten v podstatě celý stojí a padá s mým přítelem, se kterým jsem již 5 let a máme spolu neuvěřitelně pevný vztah. Za tu dobu, co jsme spolu se stal nejdůležitějším člověkem v mém životě, tím víc, že nemám mnoho skutečně blízkých přátel, a ani s rodinou abych byla upřímná, nevycházím podle svých představ. Respektive vztahy s rodinou mohu označit za velmi dobré, ale řekněme, že názorově, hodnotově a vůbec se necítím být s rodinou příliš spojená. Přesto se vracím domů často, užívám si tam přírodu, která mi v Praze, kde žiju, chybí, a také tam mám větší míru soukromí, které už léta postrádám absolutně, s ohledem na to, že s přítelem žijeme u jeho rodičů. To byla dlouhou dobu velká ekonomická úspora, ale trvale už to začíná být neúnosné, ač jsou to úžasní lidé, navzájem spolu velmi dobře vycházíme a snažíme si pomáhat. A konečně, co bych mohla říct ke své celkové fyzické kondici,.. z té nejsem nijak nadšená! Ačkoli jsem veskrze sportovně založený člověk, pokud mi to čas dovolí chodím pravidelně do fitness, hraju squash, běhám, občas provětrám kolo nebo v zimě snowboard, dvakrát dobře se necítím. Často mě bolí záda, trpím na bolesti hlavy a celkově se cítím neustále strašně unavená. Přikládám vinu povinnostem a nedostatku rozptýlení, které když se ale náhodou naskytne, nemám vůbec na nic náladu a raději volím odpočinek. Strava za tím snad být nemůže. Ne vždy tomu tak bylo, ale stravuji se myslím poměrně kvalitně. Nejsem velký jedlík a někdy se stane, že vynechám teplý oběd, ale o to víc si pak vybírám, co s ním k večeři nebo během dne, a nestojí mě to velké úsilí, protože mám sama od sebe vcelku zdravé chutě. Nikdy nevynechám minimum živočišných bílkovin a zbytek tvoří ovoce, zelenina, oříšky, mléčné výrobky. Setkala jsem se s různými názory, které sice nejspíš jsou podloženy fakty, jako že lepek škodí, mléko škodí, stejně jako sladké a kyselé. Nikdy jsem ale žádnou dietu nedržela. Mám za to, že bych si tím mohla spíš uškodit, než přilepšit. Nevím, co víc bych dodala. Je snadné popisovat věci tak jak jsou, ale velice těžké je hodnotit, natož hodnotit sám sebe, proto bych se nerada pouštěla do závěrů o svém štěstí či spokojenosti. Myslím si o sobě, že jsem silný člověk, se velkým sklonem k flegmatismu. Tak jak mě nic skutečně netrápí, tak mě málo co dokáže skutečně nadchnout nebo mi udělat radost. Vstávám a usínám stejně naložená, aniž by mě dokázalo co významně vyvést z míry. Tohle je mi vlastní. Jestli je to dobře nebo špatně, to nedovedu říct. Neuvědomuji si, že by mě něco trápilo, nebo tu byl nějaký jasně pojmenovatelný problém, který bych měla řešit. Snažím se ho teď hledat, protože je nasnadě, že to co se projevuje padáním vlasů a nějakou "blbou" vyrážkou musí mít někde svůj původ. Nikdy jsem ničím takovým netrpěla! Nikdy! Ba naopak. Nemám k tomu dispozice ani v rodině. Po medicínské stránce jsem naprosto v pořádku, ale nereaguji na standarní metody léčby.. tak co je tedy špatně ?! Nevím! Nerada bych hledala problémy kde nejsou. Dost možná se teď nacházím v životní etapě, která je pro mě vysilující psychicky i fyzicky, možná jsem vůči tomu citlivější než miliarda ostatních lidí, možná, že až dokončím školu, najdu si lepší zaměstnání, vytvořím si vlastní domov, a budu mít víc času,.. tak všechno odezní, tak jak to přišlo..! Ale nechci na takový okamžik čekat. Je pro mě důležité jak vypadám, pro to abych se cítila sama sebou, a čím více se snažím dělat, že se nic neděje, nevšímat si toho, jak se sama sobě měním před očima, tím je to hoší. Omlouvám se, pokud jsem Vás zahltila. Pokud to i po přečtení budete mít chuť odepsat mi, budu ráda, když se ozvete. Jsem s pozdravem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Veroniko, jste úžasně sdílná. Ve svém životě potřebujete mít vedle sebe člověka nebo skupinu lidí, které Vám dokáží naslouchat a porozumnět. Z Vašeho textu se mi jevíte spíše jako sangvinička, nežli flegmatička. Vaše otevřenost je velmi přijemná a Vaše vyrovnanost Vám bezpochyby pomůže ve Vaší léčbě. Ale nyní k Vašemu problému s olupující se pokožkou na hlavě a vypadáváním vlasů.

Psala jste, že vnímáte svou pokožku spíše jako suchou. Takže nejprve bude třeba vyloučit plísně, které by mohly olupování způsobovat. K tomu Vám doporučuji navštívit kožní oddělení na pražské poliklinice na Karlově náměstí 32, třetí patro, vchod naproti schodišti. Poliklinika Karlovo náměstí 32 Praha má svou prezentaci zde: http://www.vfn.cz/pracovist… Může sem přijít každý i bez lékařského doporučení, neobjednává se zde, je třeba počítat s delším čekáním, ale kožní lékaři zde jsou vinikající s výbornou praxí, zejména MUDr. Divišová. V dohodnutý čas zde laborantky odebírají i vzorky kůže, které pak kultivují pro prokázání plísní. Pokud se plíseň potvrdí, tak se nasadí antymykotická léčba a v tomto stádiu se setrvá až do vyléčení a jiné zde uvedené doporučení se neaplikují. Pokud se ale plíseň neprokáže, tak je možné použít tato doporučení. V první řadě to budou výživné promašťující masky na vlasy a olupující se pokožku, které by v případě plísně spíše ublížily, proto ta mykotycká diagnóza na začátku. Určitě bude třeba doplnit Vaší stravu o některý z doplňků, který se soustředí na podporu růstu vlasů, ten vyberete buď s kožním lékařem nebo v lékárně s lékárníkem. Vypadávání vlasů bude souviset s nedostatečnou výživou vlasového folikulu, odkud vyrůstá vlas. Tuto výživu je možné doplnit vnitřně, prostřednictvím lékové formy, ale také zevně, prostřednictvím masáže vlasaté části hlavy. Nejlépe když si rozmícháte za studena lisovaný olivový olej se žloutkem a vitamínem E, který koupíte v lekárně jako červené želatinové tobolky po 400mg, které pak proříznete a olejový obsah přidáte k oleji a žloutku. Použijte vždy jen obsah ze dvou tobolek na jednu aplikaci. Touto směsí pak proveďte masáž celé hlavy svými konečky prstů, nebo můžete požádat svého přítele, aby Vám to udělal a Vy mu při tom vyprávějte o svých pocitech, radostech a přáních, nebo i problémech, jak Vám bude zrovna přijemné. Nechte vyniknout vaší společnou harmonii. Po skončení masáže si vlasy lehce umyjte šampónem pro suché vlasy. Tuto masážní emulzi můžeté také doplnit o abrazivní částekčy, které při masáži budou sloužit jako peeling a snadněji tak odstraní olupující se kůži. Jako vhodné abrazivo je možné použít obyčejný suchý kus kus, nasypte ho k oleji a žloutku a pak to hned aplikujte na pokožku. Také bude vhodné upravit účes, respektive jej zkrátit, neboť dlouhé vlasy jsou těžší a jsou pak více náchylné k vypadávání, než u lehkého účesu s krátkými vlasy. Také se snažte vyvarovat přehnanému stylingu svého účesu. Píšete, že jste z Prahy, takže doporučuji pít přefiltrovanou vodu - zbavenou jen chlóru. Když se koupete ve vaně, tak se předem nejdříve osprchujte a umyjte mýdlem, pak si teprve napusťte vanu a přidejte do vody kyselinu citrónovou, vždy jen jeden pytlíček (40g) na jednu plnou vanu a k tomu můžete použít ještě koupelový olej, například Salus. Po takovéto koupeli se již mýdlem nemyjte, jen se lehce osušte. Toto znatelně prospěje pokožce na celém Vašem těle.

Cest, jak léčit a omezit projevy nepříjemné dermatitidy je mnoho a na každého účinkuje něco jiného. Snažte se při každém léčebném postupu vnímat své pocity a následné projevy a podporujte to, co Vám přináší největší úlevu a zkuste mi to sem třeba i napsat. Držím Vám palce a přeji ať se vše povede.

Zdraví Cempírek

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech

Jak provést výplach úst olejem

Naberete si jednu polévkovou lžíci oleje a pomalu ho v ústech přemíláte 20 minut. Výplach by se měl provádět nalačno, mohl by vyvolávat pocity na zvracení. Během výplachu je nutné držet hlavu zpříma, nebo dokonce raději mírně nakloněnou dopředu, abyste část oleje nespolkli. Když olej naberete ze lžíce do úst, zavřete je a celou dobu mějte rty neprodyšně, ovšem nikoli křečovitě sevřené. Nejprve byste olej měli alespoň chvíli vychutnávat. Některé druhy, zejména meruňkový, mandlový, olivový, arašídový, sezamový nebo lískový, jsou velmi příjemné. Při výplachu nejprve olej žvýkejte, abyste jej dostali pod jazyk a kolem dásní. Provádějte to naprosto klidně, bez sebemenšího napětí nebo křeče. Poté olej přecezujete a protahujete skrze zuby. Můžete přitom podle potřeby naklánět hlavu na stranu, tak abyste důkladně propláchli všechny zuby. A nakonec pohybujte jazykem nahoru a dolů a ze strany na stranu. Tímto pohybem se výrazně aktivují slinné žlázy pod jazykem. Jednotlivé kroky můžete několikrát zopakovat. Pokud provádíte výplach poprvé, je lépe nabrat si jen menší množství oleje a zkusit to vydržet alespoň pět minut. Během přemílání se vám do oleje přibalí sliny a budete mít plnou pusu. Pokud už budete mít pocit, že větší množství opravdu nezvládnete, tak olej vyplivněte a naberte si novou lžíci. Olej plivejte do toalety. V žádném případě olej nepolykejte. Bude plný toxinů, kterých se chcete zbavit. Potom si opakovaně a důkladně vypláchněte ústa vlažnou vodou. Nakonec můžete i vykloktat. Posledním krokem olejového výplachu úst je očištění jazyka, protože v tradiční východní medicíně je právě jazyk jedním z důležitých indikátorů lidského zdraví a v čínské medicíně diagnostikují lékaři nemoci dokonce podle jeho barvy. Na čištění jazyka lze použít čajovou lžičku, která může být pro zlepšení antibakteriálního efektu stříbrná. Počkejte pak asi čtvrt hodiny, než si vyčistíte zuby nebo začnete jíst. Olejový výplach byste neměli dělat, pokud máte nové nebo uvolněné amalgámové plomby – mohly by během výplachu vypadnout. Výplach mohou dělat i děti od pěti let, nebo v podstatě od doby, kdy jsou schopné olej v ústech převalovat, aniž by ho polkly. Pokud jste zdraví, měl by vám olejový výplach úst stačit jednou denně. Pokud máte nějaké akutní problémy, můžete tuto techniku praktikovat třikrát denně, a to vždy před jídlem.

Zdroj: článek Olejový výplach úst

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak tedy taky ahoj! Já tomuhle vůbec nerozumím. O psychologii jsem se nikdy zvlášť nezajímala. Ale je zajímavé, kolik toho dokážete z trocha textu usoudit. Máte pravdu, že jsem určitě otevřený člověk. Často se to ale příliš neprojevuje. Mám pár lidí kolem sebe, kterým se můžu a chci svěřovat se vším, jinak se dá ale říct, že jsem ke svému okolí dost selektivní a rozhodně ne s každým opouštím meze společensky nutné konverzace. Vám mám ale dobrý motiv nic nezatajovat a vzbuzujete ve mně svým přístupem k věci důvěru, tak koneckonců proč ne. Je ironie, že mi doporučujete navštívit zrovna 3.patro na Karlově náměstí 32. Bydlím totiž doslova pár kroků odtamtud a právě na Polikliniku Karlovo náměstí jsem zamířila porvé, když jsem měla pocit, že tady bude asi nějaký problém. Jméno paní doktory Divišové mi ale nic neříká. Byla jsem tam celkem 3x a vždy u jisté MUDr. Tillové. Ta mě v květnu poslala domů s Alpicortem a trimcinolonem, na který jsem nepěkně zareagovala. Tenkrát jsem ještě věřila že půjde pouze o sezónní vypávání, stres, cokoli,.. nasadila jsem Revalid, vyhodila kortikoidy a čekala na zlepšení. V průběhu léta mi vlasy vesele padaly dál. Cca 2 měsíce jsem p.doktorku neváhala navštívit znovu. Nabídla mi opět kortikoidy, a sdělila mi, že bez absolvování krevních testl nemá smysl dále pokračovat. Tak jsem tedy déle než 2 měsíce čekala na pozitivní výsledky podrobných endokrinologických, alergologický testů i testů na štítnou žlázu včetně sona.Vše v pořádku. Pak už jsem se tam nevrátila a na doporučení známého vyhledala paní kožarku na Petřinách, která údajně spolupracuje s jednou klinikou plastické chirurgie a je moc dobrá. Právě na vyšetření u ní poprvé padla zmínka, že jde o seboroickou dermatitidu, což mě překvapilo. Věděla jsem o co jde a nikdy bych nehádala, že právě to může být můj případ. Nikdy jsem totiž ve svých vlasech sama neobjevila jedinou šupinku. Jediné, co jsem vnímala byl nepříjemný pocit z pokožky skalpu. Kůže mě strašně pnula, a byla velmi citlivá na kontakt s čímkoli - čepicí, větrem ve vlasech. Rozhodně ne žádné lupy. Hned po několika aplikacích léčebných šamponů, které mi paní doktorka navrhla, spolu s dalšími kortikoidy to ale začalo. Nedá se ani pořádně hovořit o lupech. Jsou to pomalu cáry tenounké průsvitné kůže asi takové jako když se člověk spálí od sluníčka. Bylo mi řečeno, že je to prý normální projev nemoci, ale abych pravdu řekla, dodneška tomu nemůžu uvěřit a mám podezření, že tento druh šamponů a především kortikoidy způsobily ještě větší nerovnováhu pokožky. Usuzuji tak tím spíš, že nikde jinde po těle se s kožními problémy tohoto druhu nesetkávám. Celkově mám v tuto chvíli ke kožním lékařům po těchto zkušenostech velkou nedůvěru. Nerozumím proč žádný z nich nenavrhl test na plísně, o kterém jste hovořil, pokud je to tak základní věc ?! Vždyť já ani netušila, že něco takového vůbec existuje... Jen tak uzavřít celou záležitost tím, že jde o genetickou dispozici, nebo hormonální nerovnováhu, to je přeci tak jednoduché a nezodpovědné! :-( Jinak, potravinové doplňky užívám už téměř rok, dle svého výběru. Střídám Revitalon s Revalidem, občas železo, a nárazově vitamin E, Bkomplex. Prostě klasika. Musím říct, že od pravidelného zařízení těchto produktů se mi úžasně zlepšily nehty, také pleť, vlasy ač jich mám dohromady pět a půl jsou neobyčejně silné, jak koňská žíně pomalu...Nepochybně vlivem stavu pokožky jsou ale matné bez lesku, jako sláma a strašně mi vypadávají, včetně nových vlasů které stačili sotva vyrůst. Proto se mi také netvoří žádné podrosty a začínám vypadat vskutku "k světu" :-) No nicméně, rad které jste mi dal si moc cením. Ptát se po paní doktorce Divišové a vyzkoušet některé z Vašich rad je to nejmenší. Bude ale bohužel nějaký čas trvat, než je budu moci a popř.vyhledat paní doktorku. Za pár dní totiž odlétám min. na měsíc do střední ameriky, budu cestovat a žít v podmínkách bůhvíjakých. Už se moc těším. Bojím se ale, že vlivem klimatu a častým mytím vlasů, možná do té doby než se vrátím, třeba příjdu o všechny a pak už nebude, co zachraňovat. Mrzí mě, že jsme spolu nebyli v kontaktu dříve!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Veroniko, pokud primárním důvodem Vaší návštěvy lékaře byla Vaše napjatá, citlivá a suchá pokožka s vypadávajícími vlasy a před návštěvou lékaře jste žádné olupování kůže ve formě cárů jako po spáleninách neměla, tak je zcela jasné, že příčinou Vaší současné dermatitidy je právě aplikovaná léčebná péče. Patrně došlo některým z přípravků k poškození zevní keratinové vrstvy Vaší kůže a ta se, jako při spáleninách od slunce, začala podobným způsobem olupovat. Takže bude potřeba se co nejrychleji dostat se stavem Vaší pokožky do předchozího stavu - v době před návštěvou prvního kožního.
Kupte si v lékárně Panthenol ve formě spreje a také ve formě šampónu a snesete-li to, tak i ve formě tablet. Pečujte s tím o svou oloupanou pokožku. Panthenol spray si nastříkejte na své prsty a naneste to co nejlépe na pokožku své hlavy, ale nedrhněte si ji svými vlasy, které se dostaly při aplikaci pod Vaše prsty. Tento postup rychle zregeneruje Vaši pokožku. Dále si výživou pomozte zvýšeným přísunem přírodních vitamínu E (obohacený margarin), B-komplex (droždí - například v držďové polévce, ale droždí v ní nevařit!) a vitamínu A (mrkvový salát s několika kapkami olivového oleje). Až se Vaše pokožka na hlavě stabilizuje, tak zkuste občas aplikovat tu olejovou éčkovou masku z minulého příspěvku. Zvládnete ji i ve střední americe, žijí tam civilizovaní lidé a tyto suroviny určitě bude možné sehnat. Byl jsem v této oblasti, a tohle se tam dá běžně sehnat. Navíc tam bude teplo a vlhko, takže se budete více potit a to i na hlavě, takže se zrychlí tok Vaší limfy a podpoříte tak i vyměšování mazových žláz v okolí vlasových folikul a celá Vaše situace se tak určitě zlepší. Dbejte ale prosím na to, abyste svou hlavu nevystavovala slunečnímu záření, protože prořídlé vlasy vás nedostatečně ochrání a čerstvá pokožka po vyloupání by Vám tak mohla skvrnitě zpigmentovat do hněda, anebo byste si ji mohla nedej bože spálit a celé toto olupování si zažít znovu a zkazit si tak pěkný pobyt.
Ještě bych rád zkonsolidoval Vaše pochopení mých předchozích příspěvků. Probírali jsme spolu Váš aktuální stav, takže by nebylo zcela korektní porovnávat mé postupy s postupy Vámi navštívených lékařů, neboť oni řešili vypadávání vlasů a citlivou pokožku na hlavě. Při takové diagnóze by nikdo neindikoval mykotické vyšetření. To jsem zde navrhl jako reakci na Vaše olupování pokožky, které se dostavilo až záhy po několikeré návštěvě doktora a nebylo primárním důvodem Vaší léčby.

Veroniko, ale buďte šťastná, objevila jste příčinu své současné dermatitidy. To se podaří jen vyjímečně.
Přeji Vám bezvadné zážitky a pohádkově teplé moře. :-)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech

Recepty na neděli

Dýňová bábovka

Ingredience: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné), 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru, 4 vejce, 3/4 hrnku rostlinného oleje, 400 g dýňového pyré, hrst sekaných vlašských ořechů

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou). V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50–55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Dýňové pyré

Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečicím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170–180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré můžete pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.

Sladké brambory se syrečky

Ingredience: 2 batáty, 1 balení olomouckých syrečků, 1 hrnek cherry rajčat, 2 vejce, 1 lžíce olivového oleje, bylinky dle chuti

Postup: Batáty nakrájíme na cca 1cm plátky a asi 7 minut je povaříme ve vodě. Cibuli, rajčata i syrečky nakrájíme na malé kousky. Vejce rozšleháme. Plátky batát vyskládáme do zapékací mísy a pokapeme olivovým olejem. Přidáme všechny pokrájené ingredience, ochutíme, zakryjeme vrstvou batát a zalijeme vejci. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova 15–20 minut. Hotové jídlo ozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s kyselou okurkou.

Hummus s chlebem a zeleninou

Ingredience: 300 g cizrny (vařené, tedy asi 150 g sušené), 1 lžička sezamové pasty Tahini, 1 lžička olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého koriandru, studená voda (dle potřeby), sůl, petrželka

Postup: Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce cca 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela vychladnout. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, Tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou. Podáváme s celozrnným chlebem a paprikou.

Zdroj: článek Dieta při Warfarinu

Nejlepší dressing

Ingredience: 2 žloutky, 2 sardelové filety, šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička strouhaného parmazánu, 1 lžička medu

Postup: Salátový dressing připravíme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, která je vhodná právě na salát César.

Zdroj: článek Salát césar

Salát César podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 ks kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl a pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmazánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů)

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (jen šťávu), 2 ančovičky (nebo filátka sardele), 2–3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterové omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu

Postup: Zdeněk Pohlreich nejprve buď nakrájí, nebo natrhá římský salát na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchá a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehá tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.

Na pánvi přidá do oleje stroužky česneku na ochucení. Česnek poté vyjme a přihodí kostičky z čerstvé bagety, které nechá dozlatova opéct. Do pánve po krutonech vloží osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na tenké plátky (nebo na kostičky).

Salát smíchá těsně před podáváním se zálivkou, poté přidá kousky kuřecího masa a vše vyskládá na talíře. Talíře nakonec ozdobí hoblinkami parmazánu a krutonky.

Tip od Pohlreicha: I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami/sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Tento pikantní salát je velmi oblíbený v Kalifornii. Základem originálního receptu je římský salát, nikoliv ledový a podobně.

Zdroj: článek Salát césar

Jak dělají salát César Kluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)

Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky

Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.

Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.

Zdroj: článek Salát césar

Kniha Cesta ke zdraví

V knize nenajdete žádné příkazy nebo zákazy. Cestu ke zdraví si pomocí této knihy můžete najít sami. Díky nepatrným změnám ve způsobu vlastního života docílíte lepšího zdraví. Autor knihy je přesvědčený, že lidský organismus je schopen žít dvakrát déle, než je náš průměrný současný věk.

Kniha Cesta ke zdraví je krátkou kompilací předešlých knih Je možné žít 150 let, Vyléčit nevyléčitelné (první díl) a Vyléčit nevyléčitelné (druhý díl). V knize nenaleznete konkrétní schéma léčby daného jedince, z toho důvodu, že neexistuje univerzální recept na zdraví. Všechny rady a doporučení je třeba vidět komplexně v rámci individuálních problémů.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol:

  1. Co je nemoc?
  2. Nepochopení vlastního organismu
  3. Nedostatek pozitivního přístupu k životu
  4. Zanedbaná páteř
  5. Příčiny onemocnění pohybového ústrojí
  6. Očista organismu
  7. Nedokysličení organismu
  8. Voda – jed, nebo lék?
  9. Nesprávné stravování

Kniha nabízí 215 stran poutavého čtení pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl a své potravinové návyky.

Zdroj: článek Cesta ke zdraví

Dárek ke křtinám pro holčičku

U holčiček je to jednodušší. Při výběru ideálního dárku ke křtinám se můžete nechat inspirovat symbolikou šperků. Z pochopitelných důvodů je třeba prsten poměrně nepraktickým darem, vybírejte spíše z náušnic, přívěsků, náramků či náhrdelníků. Nejčastěji se příbuzní rozhodují pro náušničky.

První myšlenkou při uvažování o daru ke křtinám je většinou zlatý křížek jako přívěsek na krk. Jde o velmi oblíbený dárek, často se však stane, že ho dítěti koupí už jeho nejbližší. Dalším ideálním dárkem pro malé dívky jsou tedy náušnice. Existují speciální dětské náušnice s pojistkami, které zabrání samovolnému sundání šperku a jsou velmi praktické a dlouhotrvající, takovéto náušnice jsou vhodné pro neposedná děvčátka, která je nemohou tak jednoduše ztratit.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Kniha ke křtinám

První Bible představuje vhodný dárek ke křtinám – můžete ji zakoupit jako tvrdé leporelo s pěknými barevnými ilustracemi a nejoblíbenějšími biblickými příběhy. Dětská bible je knížka, která by měla provázet dětstvím děti věřících i nevěřících rodičů. Rozšiřuje poznání dětí a seznamuje je nenásilně s biblickými příběhy a pojmy. Dětská bible je určena pro zvídavé děti, které už kladou otázky a zajímají se o detaily, ve většině případů obsahuje převyprávěné biblické příběhy doplněné o vysvětlující informace. Děti se tak dozvědí nejen příběh samotný, ale také to, kdo to byli například Egypťané, jak pracovali otroci, k čemu je papyrus, jak vypadal Šalamounův zlatý chrám a podobně.

Dětská bible je také vhodná jako dárek k prvnímu svatému přijímání.

V úvodu knihy je možné napsat věnování a dopsat jméno dárce a obdarovaného, aby se tak kniha stala originálním dárkem s trvalou hodnotou.

Zdroj: článek Dárek ke křtinám

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


stříbrná lžička ke křtinám
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
stříbrný můstek z alobalu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.