Jak již bylo řečeno, studené ruce u kojence obecně neznamenají podchlazení. Teplotu těla poznáte objektivně položením ruky na krk dítěte. A každé dítě je jiné: některé děti jsou horkokrevné a při sebemenším pohybu se zpotí, jiné jsou zimomřivé a musí mít na sobě více vrstev oblečení.
Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.
V naší poradně s názvem STUDENÉ RUCE V PUBERTĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elsa.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, když mi bude za nedlouho 13, a mám studené, někdy až ledové ruce od dětství, cca 6 let, může to něco znamenat, nebo je to planý poplach??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Toto je projev snížené intenzity prokrvování periferií. Není to nic vážného, ale určitě si o tom promluv se svým dětským lékařem, až se uvidíte při příští prohlídce.
V prvních týdnech života nemá dítě dostatečně vyvinutý termoregulační systém. Nedokáže ještě regulovat svoji tělesnou teplotu, tudíž může velmi rychle prochladnout. Pokojovou teplotu proto udržujte na 18–20 °C, při koupání by mělo být v místnosti ještě tepleji. Při prochladnutí dítě zahřejte a nakrmte, nestačí mu dát jen další vrstvu oblečení či deku. Při známkách vážného prochladnutí (dítě je apatické, má studenou kůži a teplotu 35 °C) ihned volejte lékaře. Přehřátí je pro novorozence a malého kojence stejně nebezpečné jako prochladnutí. Příliš teplé pokrývky se považují za jeden z faktorů náhlé smrti kojence. Pro kojence je také nevhodný pobyt na přímém slunci. Dítě oblékejte podle počasí, popřípadě podle teploty okolního prostředí.
Chladné končetiny u miminek jsou naprosto normální. U dětí se vždy orientujte podle teploty zátylku a ne končetin. Je-li zátylek teplý a končetiny chladnější, jedná se o normální stav. Tělíčko si tímto způsobem reguluje teplotu.
Jak se tedy chovat? Miminko udržujte v teple, ale nepřehřívejte ho. Jak radily babičky, oblékejte miminko stejně jako sebe. A měly pravdu. V létě kolikrát vidíte maminku v tílku a děťátko se potí ve dvou svetřících.
Jestliže má těhotná žena ruce stále studené, a navíc ji brní, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Lékaři musí zjistit příčinu studených rukou. Po jejím odstranění (vyléčení) by měly odeznít i průvodní příznaky.
Jako domácí podpůrné prostředky se někdy doporučují: zázvor, hořčík, pálivé papriky nebo pepř, česnek, výtažek z jinanu dvoulaločného, pupalkový olej, vitamín E.
Než však začnete cokoli v těhotenství užívat, poraďte se se svým gynekologem. I bylinky totiž mohou v těhotenství uškodit.
V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.
Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí
Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.
Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.
Studené ruce, nohy a nos jsou často příznakem nemocí cév a nervů, ale také metabolických a autoimunitních onemocnění. Mezi nejčastější patří například cukrovka, zúžení malých tepen nebo snížená funkce štítné žlázy.
Základní doporučení:
Nevystavujte se zbytečně nízkým teplotám a mrazu.
Chraňte se před chladem vhodným oblečením. Nezapomeňte na teplé ponožky a rukavice.
Nenoste příliš těsné oblečení, které vás škrtí – může narušit správnou cirkulaci krve v končetinách.
Vyhýbejte se stresu a dodržujte správnou životosprávu.
Na končetiny jsou vhodné masáže za použití teplého olivového, sezamového nebo měsíčkového oleje.
K prokrvení nohou je vhodné používat masážní podložku nebo chodit po nerovném povrchu, třeba po kamíncích.
Sprchujte se.
Aplikujte střídavou koupel v teplé a studené vodě.
Koupejte se v některém z osvědčených nálevů, a to z křenu, z drceného hořčičného semínka, ze zázvoru, z rozmarýnu nebo z levandule.
Máte-li nutkání neustále se škrábat, položte na podrážděnou část pokožky studený obklad, čímž nejen zabráníte škrábání, ale zmírní se i nepříjemné pocity z vyrážky. Navlhčete čistý ručník nebo žínku ve studené vodě a přiložte jej na podrážděnou kůži. Studené voda bude odčerpávat teplo z vaší kůže, čímž bude eliminovat vyrážku a podrážděná kůže se uklidní. Studený obklad vás může odradit od škrábání i během spánku.
Vyhýbejte se studeným jídlům, studeným nápojům a zmrzlině. Do svého každodenního jídelníčku zařaďte potraviny, které organismus zahřejí, například: rýži, česnek, žampiony, kuřecí maso, vepřové maso, potraviny „plné slunce“, to jest plody z jižních zemí.
Pálivé koření, tabasco nebo chilli pak jídlo dochutí, ale také zrychlí krevní oběh a zahřejí končetiny.
Důležité je i dodržování pitného režimu. Pozor však na pití kávy a kofeinových nápojů. Naopak sklenka červeného vína je žádoucí: zahřeje organismus a posílí i srdce.
Listy stromu ginko biloba pomáhají hned třikrát: zvyšují schopnost tkáně déle vydržet bez dostatku krve, zlepšují průtokové vlastnosti krve, pohlcují volné radikály. Riziko ucpání cév je podstatně nižší.
V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studenékončetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.
Kůže končetin je hustě protkána krevními kapilárami. Krevní průtok je v nich regulován hormonálními i nervovými vlivy a souvisí s termoregulací. Při chladu se průtok krve kůží končetin omezí tak, aby docházelo k co nejmenším tepelným ztrátám. Naopak při nadbytku tepla se průtok zvýší a organismus tak odevzdá přebytečné teplo okolí. Poruchy tepelného komfortu končetin tedy souvisejí s krevním systémem. Na prokrvení může mít příznivý vliv sprchování střídavě teplou a studenou vodou, které jednak zvýší průtok krve svaly, jednak uvolní prostřednictvím svalové kontrakce zbytkové teplo.
Pokud mají vaše děti studené ruce a nohy, nemějte žádný strach. U periferních částí těla malého dítěte je to v pořádku.
V diskuzi VCELI RAMKY NA STUDENOU,NEBO TEPLOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka Rendl.
Jaké postavení rámků je lepší pro včelky, studené či teplé? Mám miru rámků 39-24, což asi není podstatné.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.
Postavení rámku v úle se stanovuje oproti česnu. Rozeznáváme dva druhy a to studenou (podélnou) nebo teplou (příčnou) stavbu. Pro co se rozhodnout je věc názorů, každý včelař na to má svůj pohled a opodstatnění. Zde bych to viděl hlavně, na jakém stanovišti jsou umístěny úly, klimatických podmínkách a z jaké strany převážně vane vítr. Pokud jsou úly chráněné volil bych studenou (podélnou) stavbu, zda-li ale směrem od česna vane často vítr nebo jsou úly ve vyšší nadmořské výšce, tak bych volil teplou (příčnou) stavbu. Toto ovšem nese určité riziko, že včely v zimním chomáči se drží blíže k česnu z důvodu čerstvého vzduchu a může dojít k vyhladovění, protože včely nevyužijí zásoby umístěné v zadní části nástavku. Osobně využívám teplou stavbu.
Flegmóna je neohraničený bakteriální zánět šířící se měkkými tkáněmi. Během několika hodin se může rozšířit do celé končetiny. Končetina oteče, zrudne a bývá znatelně teplejší než zbylé končetiny. Velmi často se objeví horečka. Flegmóna vyžaduje léčbu antibiotiky a poměrně často i chirurgické ošetření. V případě, že se léčba zanedbá či přijde pozdě, může postižený o končetinu přijít.
V naší poradně s názvem RAYNAUDOVA NEMOC SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirosla sinkora.
trpim nekolik let nateklymi prsty zejmena v zimne jsou docervena natekle a bolestive byt se o ne jenom trochu uhodim,na internetu se pise ze podobne problemy souvisi s tzv. raynaudovou nemoci ci syndromem ja vsak mam ruce permanentne cervene v zime podstatne vice v letnim obdobi mene zato konecky prstu mam studene i v letnich mesicich nikdy mi nezbelaji a v teplem obdobi roku jsou mene zarudle ale zato obcas ledove studene,o teto nemoci se pise ze muze hrozit amputace prstu kde by bylo neadekvatnejsi vysetreni na interne v nemocnici nebo krevni testy u praktickeho lekare,v pripade systemoveho lupusu erythematosus asi by bylo lepsi vysetreni na nefrologii dekuji telefon 728919052
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší vyšetření těchto problémů můžete získat na oddělení cévní interna - kardiologie, pak také i neurolog by k tomu mohl něco zjistit, ale i ortopéd by mohl zjistit příčinu. Váš problém souvisí s vadným prokrvováním periferií. Jako domácí lék na tyto problémy by bylo možné aplikovat koupel rukou střídavě v teplé a studené vodě a pak chvíli nechat celé horní končetiny vztyčené vzhůru, aby se z nich uvolnila přebytečná krev. Také procvičování úchopových svalů s nataženými horními končetinami nad hlavou by bylo prospěšné. Slouží k tomu takové gumové kolečko, které se střídavě stiskne a uvolní. Až budete po vyšetření lékařem, tak sem dejte vědět co vám zjistili.
Průvodními jevy horečky bývají studené ruce a nohy či zimnice. Horečka má dvě odlišné fáze: v první fázi většinou teplota prudce stoupá, nemocnému je zima, má studené ruce i nohy, třesavku a vyžaduje teplé přikrytí. V této fázi se zpravidla cítí nejhůře (bolí ho hlava, svaly, může i zvracet). Organismus se v první fázi snaží dosáhnout teploty, která je optimální pro boj s danou infekcí. Zejména první den nemoci může teplota stoupat v několika po sobě jdoucích vlnách.
V druhé fázi, po dosažení žádoucí teploty (u většiny infekcí se jedná o teplotu 39,5 °C), se situace mění: po určitou dobu se horečka udržuje, ale organismus již teplo nezadržuje, nýbrž vydává. Nemocnému začne být horko, odkopává se, má horké ruce i nohy, cítí se lépe a většinou usíná.
Tyto dvě fáze se mohou po několik dní opakovat: teplota během noci klesne, nad ránem bývá nejnižší, nemocný se může cítit téměř zdráv, nicméně odpoledne teplota začne opět stoupat.
Ingredience: 200 g majonézy, 40 ml mléka, 4 cl bílého vína, 4 stroužky česneku, sůl
Technologický postup: Majonézu rozmícháme s mlékem a vínem na omáčku. Čerstvý oloupaný česnek jemně utřeme se solí (můžeme prolisovat) a dobře promícháme s majonézovou omáčkou. Dochutíme solí a necháme vychladnout, podáváme nejlépe ke grilovaným masům.
Technologický postup: Kečup smícháme s hořčicí, worcesterskou omáčkou a octem. Přimícháme utřený česnek se lžičkou oleje. Omáčku dochutíme pepřem a důkladně ji promícháme. Necháme vychladit a podáváme.
Ingredience: 100 g majonézy, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 5 cl smetany ke šlehání, citronová šťáva, cukr, chilli koření, sůl
Technologický postup: Majonézu zředíme citronovou šťávou. Přidáme nastrouhaný sýr, chilli koření a zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.
Technologický postup: Do misky dáme jogurt. Vmícháme do něj sekanou pažitku, sůl, pepř a křen. Nakonec dip s křenem zjemníme olivovým olejem. Tento dip je vhodný ke grilovanému masu.
Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.
Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.
Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.