Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STUDENÉ NOHY

OBSAH

Studené ruce při horečce

Průvodními jevy horečky bývají studené ruce a nohy či zimnice. Horečka má dvě odlišné fáze: v první fázi většinou teplota prudce stoupá, nemocnému je zima, má studené ruce i nohy, třesavku a vyžaduje teplé přikrytí. V této fázi se zpravidla cítí nejhůře (bolí ho hlava, svaly, může i zvracet). Organismus se v první fázi snaží dosáhnout teploty, která je optimální pro boj s danou infekcí. Zejména první den nemoci může teplota stoupat v několika po sobě jdoucích vlnách.

V druhé fázi, po dosažení žádoucí teploty (u většiny infekcí se jedná o teplotu 39,5 °C), se situace mění: po určitou dobu se horečka udržuje, ale organismus již teplo nezadržuje, nýbrž vydává. Nemocnému začne být horko, odkopává se, má horké ruce i nohy, cítí se lépe a většinou usíná.

Tyto dvě fáze se mohou po několik dní opakovat: teplota během noci klesne, nad ránem bývá nejnižší, nemocný se může cítit téměř zdráv, nicméně odpoledne teplota začne opět stoupat.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Studené ruce a nohy u dětí

Kůže končetin je hustě protkána krevními kapilárami. Krevní průtok je v nich regulován hormonálními i nervovými vlivy a souvisí s termoregulací. Při chladu se průtok krve kůží končetin omezí tak, aby docházelo k co nejmenším tepelným ztrátám. Naopak při nadbytku tepla se průtok zvýší a organismus tak odevzdá přebytečné teplo okolí. Poruchy tepelného komfortu končetin tedy souvisejí s krevním systémem. Na prokrvení může mít příznivý vliv sprchování střídavě teplou a studenou vodou, které jednak zvýší průtok krve svaly, jednak uvolní prostřednictvím svalové kontrakce zbytkové teplo.

Pokud mají vaše děti studené ruce a nohy, nemějte žádný strach. U periferních částí těla malého dítěte je to v pořádku.

Zdroj: Studené ruce

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Náhle mi otekly nohy, co s tím

Náhle oteklé nohy bývají velmi obvyklé v horku, kde je tělo přehřáté. V této situaci krev mění svou hustotu a unavený krevní a lymfatický systém nezvládá odvádět vodu z dolních končetin. Dolní končetiny pak otečou a zvětší svůj objem. Následkem je pak například fakt,že se nedostanete do bot. V tomto případě náhle oteklých nohou je rychlá a velmi jednoduchá. Sedněte si do vany, nohy přijemně natáhněte a sprchou si je začněte sprchovat vodou teplou 38,5*C po dobu 3 minut. Až budou nohy pěkně červené, tak změňte proud vody z teplé na studenou a poctivě si nohy zchlazujte až do doby, kdy pro vás nebude studená voda nepříjemná. Nebojte se studené vody, po změně teploty se dostaví vylekání ze studené vody, které je třeba zvládnout a vytrvat. Nejlepším pomocníkem v takové situaci je rychlé a hluboké dýchání a střídavé zatínání a povolování svalů na dolních končetinách. Po třech minutách by vám již studená voda něměla vadit, což je okamžik celé to znovu zopakovat a to celkem 3 krát. Pak si na dolní končetiny aplikujte domácí kofeinový zábal. Kofeinový zábal vám v tomto případě urychlí splasknutí nateklých nohou.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vašíčková.

Dobrý večer,prosím má někdo zkušenosti s artrózou palce u nohy?Dávat studené nebo teplé obklady ,krémy chladící nebo zahřívací? Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Náhlé otoky nohou

Náhle otoky nohou bývají velmi obvyklé v horku, kdy je tělo přehřáté. V této situaci krev mění svou hustotu a unavený krevní a lymfatický systém nezvládá odvádět vodu z dolních končetin. Dolní končetiny pak otečou a zvětší svůj objem. Následkem je pak například fakt, že se nedostanete do bot. V tomto případě je naštěstí pomoc rychlá a velmi jednoduchá. Sedněte si do vany, nohy příjemně natáhněte a sprchou si je začněte omývat vodou teplou 38,5 °C po dobu 3 minut. Až budou nohy pěkně červené, změňte proud vody z teplé na studenou a poctivě si nohy zchlazujte až do doby, kdy pro vás nebude studená voda nepříjemná. Nebojte se studené vody, po změně teploty se dostaví vylekání ze studené vody, které je třeba zvládnout a vytrvat. Nejlepším pomocníkem v takové situaci je rychlé a hluboké dýchání a střídavé zatínání a povolování svalů na dolních končetinách. Po třech minutách by vám již studená voda neměla vadit, což je okamžik, kdy je nutné postup znovu zopakovat, a to celkem 3krát. Pak si na dolní končetiny aplikujte domácí kofeinový zábal. Kofeinový zábal také urychlí splasknutí nateklých nohou.

Zdroj: Oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Košťálová.

Dobrý den, zjistili mi po chemoterapii neuropatii v dolních končetinách, i když mírnou, ale objevují se mi dočasné problémy, necitlivost, studené nohy, beru pouze B-Komlex. Někdy je to nesnesitelné. Dočetla jsem se o přípravku Neuroveen, ale bohužel nevím, jestli se u nás dá sehnat. Nohy také dávám do vaničky s bublinkami, dělám vůbec dobře? Nebo existuje nějaká přírodní léčba? Děkuji Vám, s pozdravem Marie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Revitanerv strong!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Studené ruce u kojence

Jak již bylo řečeno, studené ruce u kojence obecně neznamenají podchlazení. Teplotu těla poznáte objektivně položením ruky na krk dítěte. A každé dítě je jiné: některé děti jsou horkokrevné a při sebemenším pohybu se zpotí, jiné jsou zimomřivé a musí mít na sobě více vrstev oblečení.

Zdroj: Studené ruce

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Dobrý den ,
moje sestra měla 2 cm kámen v ledvině z kyseliny močové. Pití roztoku na na neutralizaci moči ( předpis od lékaře ) se jí z menšil na 0,5 cm roztok dobrala a nyní jej má opět po 3 měsících a ještě větší 3cm. K tomu ji trápí studené nohy , a celkově ji je zima. Takže i ve vedrech nosí ponožky. Přes rok se léči se záněty močových cest . - stále je na antibiotikách . Nyní podle výsledků by to mělo být v pořádku, ale stejně má pálivý pocit při močení . Je jí 34 let. Od patnácti se léčí s vysokým tlakem .
Snaží se hlídat co jí . Hodně omezila maso, máslo, sádlo. Vybírá nízkotučné mléčné výrobky.

Děkuji za informaci

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Studené ruce a nohy

Mezi hlavní příčiny studených nohou a rukou patří jednoznačně nějaký problém s krevním oběhem. Ne vždy to však musí znamenat nemoc, někdy je na vině pouze nevhodný kus oblečení či bižuterie, jež brání krvi v bezproblémové cestě po celém těle. Jindy může mít příčina psychický ráz: pokud nás něco trápí nebo žijeme v neustálém stresu, tělo (včetně srdce) nefunguje ideálně. Problém se studenými končetinami mají dále lidé, kteří v zaměstnání převážně sedí (zejména ti, kdo pracují s počítačem). K výrazně závažnějším příčinám studených končetin patří nemoci, jež vznikají při poruše imunitních schopností organismu nebo při onemocněních oběhové soustavy. Někdy se může jednat i o projev Raynaudova syndromu, o problém se štítnou žlázou nebo o známku revmatu.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na nehty na noze. Postupně se mi zmenšuje lůžko, nehet sestupuje níže viz foto. Mám to převážně na palcích a ukazováčcích. Úraz jsem žádný neměla, spíše mám problémy s prokrvováním, trpím na studené ruce i nohy. Na rukou se mi lůžka také trochu zmenšila. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Archman.

Dobrý den chci se zeptat jaký lék na ucpané cévy je dobrý bez receptu.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Jak se projevuje překyselení

Některé příznaky a projevy, které jsou typické pro překyselený organismus, berou mnozí jako projev dané nemoci nebo obecně jako nějaké menší problémy.

Mezi tyto příznaky mohou patřit následující: dlouhodobá únava, nedostatek energie, oslabená imunita, bolesti hlavy, migrény, časté průjmy, zácpa, plynatost, nadýmání, časté pálení žáhy, různé zažívací obtíže (vředy, záněty), bolesti břicha, svalů, zhoršené hojení ran, ekzémy, vyrážky, studené nohy, paradontóza, plísňová onemocnění, časté infekce.

Zdroj: Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

Poradna

V naší poradně s názvem STUDENÉ RUCE V PUBERTĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elsa.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když mi bude za nedlouho 13, a mám studené, někdy až ledové ruce od dětství, cca 6 let, může to něco znamenat, nebo je to planý poplach??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je projev snížené intenzity prokrvování periferií. Není to nic vážného, ale určitě si o tom promluv se svým dětským lékařem, až se uvidíte při příští prohlídce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Studené ruce v pubertě?

Studené ruce v těhotenství

Jestliže má těhotná žena ruce stále studené, a navíc ji brní, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Lékaři musí zjistit příčinu studených rukou. Po jejím odstranění (vyléčení) by měly odeznít i průvodní příznaky.

Jako domácí podpůrné prostředky se někdy doporučují: zázvor, hořčík, pálivé papriky nebo pepř, česnek, výtažek z jinanu dvoulaločného, pupalkový olej, vitamín E.

Než však začnete cokoli v těhotenství užívat, poraďte se se svým gynekologem. I bylinky totiž mohou v těhotenství uškodit.

Zdroj: Studené ruce

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Zdroj: Studené předkrmy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Prevence

  • Vyvážená strava
  • Pitný režim
  • Podpora krevního oběhu – není dobré setrvávat delší dobu v jedné poloze (sezení, stání), polohy by se měly měnit
  • Elastické punčochy – jejich nošení působí proti hromadění tekutiny v těle, tedy proti otokům
  • Masáž chodidel – jedná se o tlakovou masáž nohou a chodidel, nejlépe prováděnou odborníkem
  • Nízké podpatky – ke snížení otoků se nedoporučuje nosit podpatky, vhodné je volit hlavně pohodlnou obuv
  • Koupel v horké vodě – neprospívá otokům ani po porodu
  • Polohování dolních končetin – v průběhu dne je dobré nohy polohovat do vyšších poloh, to je nad úroveň pasu, slouží to k jejich odpočinku
  • Provádění cévní gymnastiky – jde o soubor aktivních pohybů dolních končetin
  • Pohodlné spodní prádlo a ponožky – jsou důležité hlavně z toho důvodu, aby nestahovaly části těla
  • Omezení kofeinu – omezením kávy, čajů a vůbec všech kofeinových nápojů se předchází vzniku otoků, avšak ne jejich zmírnění
  • Studené obklady – mohou oteklým končetinám dočasně ulevit
  • Spánek na levém boku

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP