Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STUDENÉ RUCE U DĚTÍ

OBSAH

Studené ruce u kojence

Jak již bylo řečeno, studené ruce u kojence obecně neznamenají podchlazení. Teplotu těla poznáte objektivně položením ruky na krk dítěte. A každé dítě je jiné: některé děti jsou horkokrevné a při sebemenším pohybu se zpotí, jiné jsou zimomřivé a musí mít na sobě více vrstev oblečení.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem STUDENÉ RUCE V PUBERTĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elsa.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když mi bude za nedlouho 13, a mám studené, někdy až ledové ruce od dětství, cca 6 let, může to něco znamenat, nebo je to planý poplach??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je projev snížené intenzity prokrvování periferií. Není to nic vážného, ale určitě si o tom promluv se svým dětským lékařem, až se uvidíte při příští prohlídce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Studené ruce v pubertě?

Studené ruce a nohy u dětí

Kůže končetin je hustě protkána krevními kapilárami. Krevní průtok je v nich regulován hormonálními i nervovými vlivy a souvisí s termoregulací. Při chladu se průtok krve kůží končetin omezí tak, aby docházelo k co nejmenším tepelným ztrátám. Naopak při nadbytku tepla se průtok zvýší a organismus tak odevzdá přebytečné teplo okolí. Poruchy tepelného komfortu končetin tedy souvisejí s krevním systémem. Na prokrvení může mít příznivý vliv sprchování střídavě teplou a studenou vodou, které jednak zvýší průtok krve svaly, jednak uvolní prostřednictvím svalové kontrakce zbytkové teplo.

Pokud mají vaše děti studené ruce a nohy, nemějte žádný strach. U periferních částí těla malého dítěte je to v pořádku.

Zdroj: Studené ruce

Studené ruce v těhotenství

Jestliže má těhotná žena ruce stále studené, a navíc ji brní, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Lékaři musí zjistit příčinu studených rukou. Po jejím odstranění (vyléčení) by měly odeznít i průvodní příznaky.

Jako domácí podpůrné prostředky se někdy doporučují: zázvor, hořčík, pálivé papriky nebo pepř, česnek, výtažek z jinanu dvoulaločného, pupalkový olej, vitamín E.

Než však začnete cokoli v těhotenství užívat, poraďte se se svým gynekologem. I bylinky totiž mohou v těhotenství uškodit.

Zdroj: Studené ruce

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na nehty na noze. Postupně se mi zmenšuje lůžko, nehet sestupuje níže viz foto. Mám to převážně na palcích a ukazováčcích. Úraz jsem žádný neměla, spíše mám problémy s prokrvováním, trpím na studené ruce i nohy. Na rukou se mi lůžka také trochu zmenšila. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Studené ruce při horečce

Průvodními jevy horečky bývají studené ruce a nohy či zimnice. Horečka má dvě odlišné fáze: v první fázi většinou teplota prudce stoupá, nemocnému je zima, má studené ruce i nohy, třesavku a vyžaduje teplé přikrytí. V této fázi se zpravidla cítí nejhůře (bolí ho hlava, svaly, může i zvracet). Organismus se v první fázi snaží dosáhnout teploty, která je optimální pro boj s danou infekcí. Zejména první den nemoci může teplota stoupat v několika po sobě jdoucích vlnách.

V druhé fázi, po dosažení žádoucí teploty (u většiny infekcí se jedná o teplotu 39,5 °C), se situace mění: po určitou dobu se horečka udržuje, ale organismus již teplo nezadržuje, nýbrž vydává. Nemocnému začne být horko, odkopává se, má horké ruce i nohy, cítí se lépe a většinou usíná.

Tyto dvě fáze se mohou po několik dní opakovat: teplota během noci klesne, nad ránem bývá nejnižší, nemocný se může cítit téměř zdráv, nicméně odpoledne teplota začne opět stoupat.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem NEHTY OD JABLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anina.

Ahoj, včera jsem dělala jablečnou výživu pro děti a po čištění jablek mi zůstaly nepěkné žluto červeno hnědé nehty. Ruce se mi podařilo vyčistit, ale ty nechty ne. Existuje na to něco účinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mě na hnědé nehty od ovoce pomáhá buď vymačkaná šťáva z citrónu a nebo ve vodě rozředěná kyselina citronová, koupená v sámošce. Prsty v tom chvíli koupu a pak jsou nehty zpět krásně přirozeně světlé. Ale doba koupele se nesmí přehnat, jinak se začne z nehtu stírat horní vrstva a to by nehet ztenčilo. Ovšem nejlepší recept na pěkné nehty je, nehty si nezašpinit vůbec! K tomu ti bezvadně poslouží tenké gumové rukavice, koupené v drogérce za pár korun. Jsou to takové ty chirurgické rukavice. Pak nebudeš muset řešit, jak odbarvit své nehty.

Zdroj: diskuze Nehty od jablek

Studené ruce a nohy

Mezi hlavní příčiny studených nohou a rukou patří jednoznačně nějaký problém s krevním oběhem. Ne vždy to však musí znamenat nemoc, někdy je na vině pouze nevhodný kus oblečení či bižuterie, jež brání krvi v bezproblémové cestě po celém těle. Jindy může mít příčina psychický ráz: pokud nás něco trápí nebo žijeme v neustálém stresu, tělo (včetně srdce) nefunguje ideálně. Problém se studenými končetinami mají dále lidé, kteří v zaměstnání převážně sedí (zejména ti, kdo pracují s počítačem). K výrazně závažnějším příčinám studených končetin patří nemoci, jež vznikají při poruše imunitních schopností organismu nebo při onemocněních oběhové soustavy. Někdy se může jednat i o projev Raynaudova syndromu, o problém se štítnou žlázou nebo o známku revmatu.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Studené ruce u miminka

V prvních týdnech života nemá dítě dostatečně vyvinutý termoregulační systém. Nedokáže ještě regulovat svoji tělesnou teplotu, tudíž může velmi rychle prochladnout. Pokojovou teplotu proto udržujte na 18–20 °C, při koupání by mělo být v místnosti ještě tepleji. Při prochladnutí dítě zahřejte a nakrmte, nestačí mu dát jen další vrstvu oblečení či deku. Při známkách vážného prochladnutí (dítě je apatické, má studenou kůži a teplotu 35 °C) ihned volejte lékaře. Přehřátí je pro novorozence a malého kojence stejně nebezpečné jako prochladnutí. Příliš teplé pokrývky se považují za jeden z faktorů náhlé smrti kojence. Pro kojence je také nevhodný pobyt na přímém slunci. Dítě oblékejte podle počasí, popřípadě podle teploty okolního prostředí.

Chladné končetiny u miminek jsou naprosto normální. U dětí se vždy orientujte podle teploty zátylku a ne končetin. Je-li zátylek teplý a končetiny chladnější, jedná se o normální stav. Tělíčko si tímto způsobem reguluje teplotu.

Jak se tedy chovat? Miminko udržujte v teple, ale nepřehřívejte ho. Jak radily babičky, oblékejte miminko stejně jako sebe. A měly pravdu. V létě kolikrát vidíte maminku v tílku a děťátko se potí ve dvou svetřících.

Zdroj: Studené ruce

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ PRSTY NA RUCE ČERVENÉ FLEKY CITLIVÉ BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

na prstech ktere jsou zdurele se mi objevuji v mrazivych zimnich dnech cervene fleky od kloubu az k nehtu a na jednom malicku i v zadni casti malicku o co by se mohlo jednat jinak mam prsty studene a jen mirne naruzovele tel .728919052

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé prsty na ruce červené fleky citlivé batrafen

Zánět žil na ruce

Příčiny zánětu žil na ruce zahrnují obecně všechny procesy, které poškozují žilní stěnu, a stavy způsobující zpomalení proudění krve v žilách a její městnání. Infekční zánět žil na ruce se může například rozvinout jako komplikace zavedení kanyly. Zánět žil v rukou, na předloktí, se může rovněž objevit v souvislosti s traumaty (zlomeniny a podobně).

Podávají se protizánětlivé masti, aplikují se studené obklady, stažení obinadlem, elastickou punčochou. Pomoci může užívání kyseliny acetylsalycilové (ASA, Anopyrin, Aspirin), popřípadě antibiotik. Onemocnění většinou ustoupí do několika dní.

U žilního onemocnění ruky je důležité rozlišit, zda se jedná o flembotrombózu nebo o tromboflebitidu. Každý typ onemocnění vyžaduje různou terapii. Tato onemocnění patří vždy do rukou lékaře.

Zdroj: Zánět žil

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bozulle.

Prosim poratte mi.Brni mi prsty a stale mam ledove ruce.Cim to muze byt a na koho se muzu obratit.Diky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledové ruce společně s brněním mohou ukazovat na problémy s prokrvováním periferií. Obvykle při tom bývají studené i nohy. Příčina může být v cévách, v krvi, v srdci a tak podobně. Pomoci vám může lékař internista se specializací na kardiologii. Z volně dostupných prostředků by mohly pomoci ginkgo biloba, Pyridoxin, a koenzym Q10. Ve studených obdobích pomáhá svařené víno se všemi přísadami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Možné příčiny studených rukou

  • Pocit studených rukou patří mezi příznaky zeleného zákalu (glaukomu). Podle odborníků bychom se měli nechat vyšetřit v případě, že jsme ve věku nad 40 let a současně má někdo v rodině zelený zákal, kolísá nám krevní tlak, máme pocit studených rukou a cukrovku. Glaukom je totiž zákeřná nemoc, která se projeví ve chvíli, kdy už je pozdě.
  • Studené ruce mívají rovněž lidé s cukrovkou.
  • K velmi častým příčinám studených (případně vlhkých) rukou se řadí nervozita, nervová labilita, úzkost a jiné psychické stavy (studené ruce mají studenti před zkouškou, mladí nebo méně jistí milenci, lidé před rozhodujícím životním krokem...).
  • Stále studené ruce mívají taktéž lidé s chronickými alergiemi (například alergie na určité prostředí nebo některé potravinové alergie). Jev studených rukou obvykle zmizí, když se člověk alergenu vyvaruje (změní prostředí nebo stravu).
  • Studené ruce jsou dále příznakem chudokrevnosti (anémie). Někteří odborníci dokonce provádějí vyšetření na anémii jako první, pokud si pacient stěžuje na studené ruce.
  • Kandidóza (kvasinkové onemocnění) má mnoho příznaků, mezi něž patří i studené ruce, přestože je infekcí napaden zcela jiný orgán.
  • Další nemocí, kterou provázejí stále studené ruce, je snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza). Hormony štítné žlázy (tyroxin a trijodtyronin) jsou klíčové pro řízení energetického metabolismu. Snížená tvorba těchto hormonů má negativní vliv na termoregulaci čili udržování správné tělesné teploty. Pacienti s touto nemocí bývají zimomřiví (pociťují celkový chlad) a mají problém se zahřát.
  • Takzvaný syndrom studených rukou postihuje lidi s poruchami krevního tlaku, zejména při nízkém a kolísavém krevním tlaku.
  • Studené ruce mívají velmi často lidé, jejichž organismus je napaden vnitřními parazity (tasemnice, roup, škrkavka).
  • Cévní ateroskleróza představuje další možnou příčinu stálého chladu v končetinách. Nohy a ruce (někdy i nos) jsou studené z důvodu nedostatečného prokrvování.

Zdroj: Studené ruce

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY PROTI SUCHÉ SLIZNICI NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den. Mám výbornou zkušenost s konvičkou na výplach nosu. Jedna odměrka soli nebo vincentky a je to. Je to moje každodennost, jako večerní i ranní hygiena. Myslím, že se to naučí i děti. Sprej Quixx mám po ruce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní prostředky proti suché sliznici nosu

Mandlovo-medový krém

  • 2 polévkové lžíce mandlového oleje
  • 1 polévkové lžíce medu

Smíchejte včelí med a mandlový olej a jemnou masáží aplikujte na ruce. Ráno si umyjte ruce vlažnou vodou. Na noc použijte lehké bavlněné rukavice, abyste neznečistili prostěradlo. Směs má výborné regenerační účinky domácí masky na suché ruce nebo popraskné ruce. Je-li potřeba, můžete recept použít i následující noc.

Zdroj: Domácí krémy na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Babské rady na studené ruce, nohy a nos

Studené ruce, nohy a nos jsou často příznakem nemocí cév a nervů, ale také metabolických a autoimunitních onemocnění. Mezi nejčastější patří například cukrovka, zúžení malých tepen nebo snížená funkce štítné žlázy.

Základní doporučení:

  • Nevystavujte se zbytečně nízkým teplotám a mrazu.
  • Chraňte se před chladem vhodným oblečením. Nezapomeňte na teplé ponožky a rukavice.
  • Nenoste příliš těsné oblečení, které vás škrtí – může narušit správnou cirkulaci krve v končetinách.
  • Vyhýbejte se stresu a dodržujte správnou životosprávu.
  • Na končetiny jsou vhodné masáže za použití teplého olivového, sezamového nebo měsíčkového oleje.
  • K prokrvení nohou je vhodné používat masážní podložku nebo chodit po nerovném povrchu, třeba po kamíncích.
  • Sprchujte se.
  • Aplikujte střídavou koupel v teplé a studené vodě.
  • Koupejte se v některém z osvědčených nálevů, a to z křenu, z drceného hořčičného semínka, ze zázvoru, z rozmarýnu nebo z levandule.
  • Pijte bylinné čaje na prokrvení – máta, srdečník, maliník, meduňka, měsíček.
  • Krevní oběh podpoříte i rostlinnými preparáty – vynikající je zejména brazilská guarana, osvědčil se i ženšen nebo jinan dvoulaločný.

Zdroj: Studený nos

Poradna

V naší poradně s názvem RAYNAUDOVA NEMOC SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirosla sinkora.

trpim nekolik let nateklymi prsty zejmena v zimne jsou docervena natekle a bolestive byt se o ne jenom trochu uhodim,na internetu se pise ze podobne problemy souvisi s tzv. raynaudovou nemoci ci syndromem ja vsak mam ruce permanentne cervene v zime podstatne vice v letnim obdobi mene zato konecky prstu mam studene i v letnich mesicich nikdy mi nezbelaji a v teplem obdobi roku jsou mene zarudle ale zato obcas ledove studene,o teto nemoci se pise ze muze hrozit amputace prstu kde by bylo neadekvatnejsi vysetreni na interne v nemocnici nebo krevni testy u praktickeho lekare,v pripade systemoveho lupusu erythematosus asi by bylo lepsi vysetreni na nefrologii dekuji telefon 728919052

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší vyšetření těchto problémů můžete získat na oddělení cévní interna - kardiologie, pak také i neurolog by k tomu mohl něco zjistit, ale i ortopéd by mohl zjistit příčinu. Váš problém souvisí s vadným prokrvováním periferií. Jako domácí lék na tyto problémy by bylo možné aplikovat koupel rukou střídavě v teplé a studené vodě a pak chvíli nechat celé horní končetiny vztyčené vzhůru, aby se z nich uvolnila přebytečná krev. Také procvičování úchopových svalů s nataženými horními končetinami nad hlavou by bylo prospěšné. Slouží k tomu takové gumové kolečko, které se střídavě stiskne a uvolní. Až budete po vyšetření lékařem, tak sem dejte vědět co vám zjistili.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Raynaudova nemoc syndrom

Weleda rakytníkový krém na ruce

Weleda rakytníkový krém na ruce má obsah 50 ml. Hydratuje uspokojivě, o pokožku rukou pečuje dobře. Typ emulze je olej ve vodě, textura je jemný krém, použitelnost po otevření – je uvedena minimální trvanlivost. Celkové hodnocení dle dTestu je uspokojivě (56 %).

Zde můžete vidět cenu produktu Weleda rakytníkový krém na ruce.

Zdroj: Nejlepší krémy na ruce

Domácí peeling na ruce

Po této proceduře můžete mít neuvěřitelně jemné a mladistvé ruce, a to za jednu minutu! Nevěříte? Pak ji sami vyzkoušejte.

Ingredience: bambucké máslo, 1 lžíce organického peelingového cukru, 1 lžička hrubě namletých mandlí a půl lžičky sušených hroznových zrníček

Postup: Vše smíchejte a 1 minutu vtírejte do rukou. Organický peelingový cukr odstraňuje odumřelé buňky a masíruje ruce. Oleje (bambucké máslo, sladké mandle a hroznová zrníčka) ruce zjemňují a vyživují. Poté ruce opláchněte pod vlažnou vodou.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Dove intenzivní krém na ruce

Dove intenzivní krém na ruce má obsah 75 ml. Hydratuje velmi dobře, o pokožku rukou pečuje dobře. Snášenlivost tohoto krému je dobrá. Typ emulze je olej ve vodě, textura je jemný krém, použitelnost po otevření je 12 měsíců. Celkové hodnocení dle dTestu je velmi dobře (80 %).

Zde můžete vidět cenu produktu Dove intenzivní krém na ruce.

Zdroj: Nejlepší krémy na ruce

Koupel na ruce

Po základním ošetření nehtů, základní manikúře, může následovat další péče – zaměřená již na ruce. Ještě před lakováním nehtů vám manikérka nanese na ruce jemný peeling, kterým odstraní odumřelé buňky pokožky rukou a případnou zhrublou kůži. Poté vám ruce umyje a nechá je ponořené v lázni, následně nanese na ruce vrstvu výživné masky, která dodá pokožce potřebnou výživu a vláčnost. Nakonec se ruce s maskou namočí do parafínu nebo do speciálních tepelných rukavic. Teplo totiž pomáhá lepšímu vstřebání výživných látek a vitamínů. Vaše ruce budou po této proceduře krásné a hebké. Kompletní manikúru je vhodné podstoupit minimálně 1x za měsíc.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Eucerin regenerační krém na ruce 5% UREA

Eucerin regenerační krém na ruce 5% UREA má obsah 75 ml. Hydratuje velmi dobře, o pokožku rukou pečuje dobře. Snášenlivost tohoto krému je dobrá. Typ emulze je olej ve vodě, textura je jemný krém, použitelnost po otevření je 12 měsíců. Celkové hodnocení dle dTestu je velmi dobře (80 %).

Zde můžete vidět cenu produktu Eucerin regenerační krém na ruce 5% UREA.

Zdroj: Nejlepší krémy na ruce

Atrix intenzivní ochranný krém na ruce

Atrix intenzivní ochranný krém na ruce má obsah 100 ml. Hydratuje velmi dobře, o pokožku rukou pečuje velmi dobře. Snášenlivost tohoto krému je dobrá. Typ emulze je olej ve vodě, textura je jemný krém, použitelnost po otevření je 12 měsíců. Celkové hodnocení dle dTestu je velmi dobře (80 %).

Zde můžete vidět cenu produktu Atrix intenzivní ochranný krém na ruce.

Zdroj: Nejlepší krémy na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP