Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHA A KRUPICKOVA KUZE

OBSAH

Jak vypadá krupičková kůže

Krupičková vyrážka je rudá, vyvýšená, s bledým středem. Většinou hodně svědí, rozeseta může být po tělíčku, na obličeji, nebo jen na určitých místech těla, a to nejen u miminka. Po vyrážce je kůže chvíli namodralá. Objevit se může po požití některých potravin, po lécích (penicilin), po poštípání hmyzem i jako reakce na chlad. Trvat může pár hodin i několik týdnů. Výjimkou není lehce zvýšená teplota. Svědivou vyrážku ochlazujte studeným obkladem, dítěti dejte antialergický lék, Fenistil gel zevně. Lékaře kontaktujte (nebo volejte záchranku), objeví-li se porucha dýchání, chrapot, bolesti hlavy, u kojenců zvracení, slinění nebo dítě odmítá jídlo.

Zde můžete vidět, jak vypadá krupičková vyrážka.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Co znamená krupičková vyrážka na zádech

Krupičková vyrážka na zádech může naznačovat výskyt Pityriasis rosea (růžové pityriázy), což je naštěstí neškodná vyrážka, kdy se jedno ložisko postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Suchá kůže

Jednou z možných příčin suché kůže je svědění vyvolané změnou počasí nebo jinými faktory způsobujícími vysušování pokožky. Vystavování kůže nešetrným čisticím prostředkům, teplé mýdlové vodě, horkému nebo studenému počasí může vést k vyčerpání ochranného kožního mazu. Když není suchá kůže ošetřována, léčena, stává se z ní velmi bolestivá dermatitida. Doporučuje se používání různých hydratačních krémů a krémů na opalování, které chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Svědivá krupičková vyrážka

Co pomáhá proti svědění kůže? Jestliže jste na pokožce svého potomka objevili svědivou krupičkovou vyrážku, může se jednat i o alergii. Ta se projeví buď několika droboučkými pupínky, nebo rozsáhle splývající fleky, či svědivou krupičkovou vyrážkou. Přidat se může i horečka. Proti svědění mohou pomoci protialergické léky, jako je Dithiaden, Claritine, Zyrtec. K lékaři zajděte, pokud vyrážku provázejí i jiné alergické projevy, a to ihned. Navštivte ho i v případě, že vyrážka nezmizí do tří dnů nebo se prudce zhoršuje.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Novotoný.

Dobrý den,

Už nějakou dobu mam silně nemocnou pokožku ve vlasech. Sucha odumřela bíla pokožka kterou odlupuju ne po častech ale po KUSECH o velikosti 1 cm i s vlasy což mi děla velký problém, protože denně přijdu o stovek vlasů. Nevím co s tím dělat a budu rád za každou radu.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Dobrý den, Michale,

je nutné obratem navštívit dermatologa pro přesnou diagnózu. Z popisu bychom to tipovali na plísňové onemocnění, ale rozhodně osobní konzultace u lékaře řekne víc.

S pozdravem, Zdravi-lecba.cz

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Co znamená krupičková vyrážka na obličeji

Krupičková vyrážka na obličeji může být projevem páté nemoci. Vyrážka se nejprve objeví v obličeji a později se šíří na ruce i nohy. Je rudá s centrálním vyblednutím, následně se slévá do velkých ploch ve tvaru prstenců či girland. Některé děti svědí, jiné ne. Trvá 10–12 dní, horečka je u ní spíš vzácná. Inkubační doba je jeden až čtyři týdny. Raději zajděte k lékaři, ten vám doporučí něco na svědění (antihistaminika), případně další léky. Důležitý je klid na lůžku. Nemocného držte stranou od ostatních. Ani na krok by se k němu neměla přiblížit nastávající maminka (hrozí vážné poškození plodu)!

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA MEZI STEHNY A NA VARLARTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

dobrý den stává se mi že občas mně svědí kůže mezi stehny na varlatech ,kuže je suchá a po pár dnech jsem přišel na vyrážku , můžete mi poradit co s tím mám dělat .byl jsem u lékaře a dostal jsem na vyrážku krém BELOGENT označení označení 30s ale za 10 dní se nic nezměnilo .v roce 2015 jsem si dělal testy na hiv a dopadly negativně a tři roky s nikým nemám pohlavní styk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně mast Clotrimazol a aplikujte ráno a večer vždy po umytí a důkladném vysušení kůže. Do tří dnů přejde svědění a do deseti dnů se zahojí vyrážka. Pak už není třeba mast používat. U pravidelného mytí a důkladného osušení je třeba vytrvat i nadále a alespoň jednou denně je třeba tato místa umýt mýdlem a teplou vodou. Rovněž je nezbytné pravidelně a často měnit spodní prádlo za čisté.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Krupičková vyrážka u miminek

Krupičková vyrážka u miminek může signalizovat výsev potniček. Na rozdíl od nás dospělých miminka neumí říct, že už to v těch všech svetříčcích, dekách a zateplených fusacích nemohou vydržet. Signálem, že jsme to přehnali, jsou právě drobné růžové pupínky na trupu, krku, na obličeji či hlavičce dítěte. Zbavíme-li miminka včas pocení, obtíže mohou trvat krátce, ale někdy se bohužel protáhnou i na několik dní. Oblékejte tedy potomka adekvátně situaci a teplotě v místnosti či venku. Přednost dávejte přírodním materiálům. Za potničky někdy může horečka a třeba i některé mastné krémy. K lékaři se vypravte v případě, že se objeví hnis, zánět, zarudlé pruhy či horečka.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA ODLUPUJICI SE KUZE V ZAHYBECH USI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bezrucova.

Prosim moc o radu. Mam v zahybech usi hodne se odlupujici kuzi. Az strupy. Kdyz je odstranim pokozka mi mokva a pak se to cele znova opakuje. Nejcasteji rano. Nevim si s tim rady. Zkousela jsem to mazat mesickovou masti ale nehoji se to. Moc vas prosim o pomoc. Ke koznimu lekari se s tim stydim jit. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní lékař bude to nejrychlejší řešení, jak se toho zbavit. Na pokožce uší se vám přemnožila nějaká houba, která vám způsobuje tyto krusty. Můžete zkoušet různé volně prodejné mastičky proti plísni, jako Clotrimazol nebo Canesten. Nejrychlejší ale bude, když vám lékař vezme vzorek, který nechá vyšetřit v laboratoři, z čehož zjistí o co jde a může tak zvolit účinou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha odlupujici se kuze v zahybech usi.

Příčiny svědění

  • plané neštovice, spalničky a neštovice
  • suchá pokožka
  • nadměrné pocení
  • pobodání hmyzem, zejména komáry
  • plísňové infekce, virové infekce
  • alergie

Zdroj: Svědění kůže

Domácí opravné prostředky

Většina maminek dává přednost použití domácích opravných prostředků k léčbě suché pokožky. Některé však spočívají v míchání ingrediencí a použití různých směsí, takže jejich nevýhodou je neznalost funkce jednotlivých ingrediencí. Domácí opravné prostředky pak mohou způsobit podráždění kůže nebo tvorbu ekzémů. Nejčastějším ekzémem je atopická dermatitida. Někdy dojde k vyléčení ekzému pravidelnou hydratací. Pokud však nedojde ke zlepšení, je důležité navštívit lékaře, který vám poradí, co s tím. Nejčastěji se na ekzémy užívají změkčovací mýdla nebo pleťové vody. Také mohou být doporučeny perorální léky. Ve vzácných případech může být suchá kůže způsobena genetickým onemocněním (ichthyosis). Toto onemocnění se projevuje právě suchou pokožkou a jejím zarudnutím, což je obvykle doprovázeno zesílením kůže na dlaních nebo chodidlech. Pokud se u vašeho potomka potvrdí ichtyóza, lékař vás odkáže k dermatologovi, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Sucha.

Děkuju za odpověď

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Co znamená krupičková vyrážka na rukou

Rozškrábalo si dítě pupínek na rukou, kde ho štípl komár? To děti běžně dělají, ale málokoho z nás napadne, že si mohou špinavými prstíky zavléct do ranky infekci. Získají-li vládu stafylokoky, puchýřky se naplní tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Je-li viníkem streptokok, mohou chybět puchýřky, ale tvoří se krupičková vyrážka, která přechází do krusty. Impetigo se může rozšířit i na jiné části těla, a není-li léčeno antibiotiky, může přejít na celou rodinu. Je velmi nakažlivé, zejména při kontaktu dětí nebo špatné hygieně. Horečka běžná nebývá, zato zduří lymfatické uzliny blízko původního ložiska. Ložiska mohou splývat.

Impetigo trvá několik dní. Základem je čistota. Postižené místo nechte na vzduchu, neobvazujte ho ani nezalepujte. Malé plochy po dohodě s lékařem ošetřete antibiotickou mastí. Je-li hodně rozvinuté, předepíše vám pediatr antibiotika. Lékaře vyhledejte při prvních příznacích. Nedovolte dítěti, aby si hrálo s ostatními dětmi, neposílejte je do školky ani do školy. Vyrážka je velmi nakažlivá! Zklidňující efekt mají obklady z heřmánku, výborný je Jarischův roztok. Mastičky předepíše pediatr.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava krupičková.

Dá se léčit nemoc sloní noha?jJe mi 67 roků často jsem měla bércový vředy..jJe to už půl roku co se mi udělala boule na pravém stzehně ze kterého mi vytékala voda,proto jsem se léčila abrala jsem léky na odvodnšní"furon..Jenže mi léčitel zjistil,že je to nemoc sloní noha a já bych prosila o radu jakse tato nemoc léčí. zdá se mi,že mi ta boule na stehně roste a tvrdne,Je to pro mne bolestivé,špatně se mi chodí a dost mi to vadí.Děkuji za pomocnou radu Krupičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nemoc sloní noha je stádium lymfedemu. Lymfedem se vytvoří tehdy, když přestane fungovat lymfatický systém. U Vás přestal fungovat v oblasti stehna a vytvořil se Vám tam otok. Bohužel současné zdravotnictví ještě nedokáže tento problém zcela vyléčit a budete se tedy muset naučit s tím žít. Můžete si pomoci režimovými opatřeními a to zejména provádění častých masáží od kolene směrem k srdci a dále zařazením nějakého sportu, třeba jízdu na kole nebo plavání. Vyvarujte se dlouhého stání nebo sezení, stále se pohybujte. Vyhýbejte se vysokým teplotám a nenoste těsné oblečení. Také s tím choďte na pravidelné prohlídky na kožní, abyste předešla rozvoji onemocnění kůže a následné amputaci končetiny. Na kožní choďte preventivně každé 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Ochrana dítěte před nepřízní počasí

Kůže v zimě

V zimě méně fungují mazové a potní žlázy, takže je tvorba ochranného filmu omezena, proto je zvláště v zimě potřeba dítě mazat více. Mezi lidmi převládá mýtus, že se po použití hydratačního krému dostane voda do buněk a ty vlivem mrazu praskají. Není to tak, kvalitní hydratační krémy pomáhají udržovat optimální hydrataci, ale faktem je, že v zimě většinou nepostačují, a proto volíme mastnější přípravky s obsahem vazelíny, parafínu nebo glycerolu.

Kůže v létě

Ani příjemné letní počasí není pro pokožku ideální. Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu je zhoršeno odpařování potu z povrchu pokožky. UV záření na jednu stranu potlačuje záněty kůže a projevy atopického ekzému, ale na druhou stranu oslabuje organismus a snižuje imunitu. Vysoké teploty podporují pocení, které může negativně ovlivnit atopický ekzém.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Koupání psa v zimě

Koupání se v tomto ročním období příliš nedoporučuje. Vlhký pes by neměl v zimě a při studeném počasí nikdy volně pobíhat venku. Jestliže budete srst během fénování kartáčovat, bude proces schnutí rychlejší a srst bude také hladší.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Jak často koupat jorkšíra

Jorkšírského teriéra se doporučuje koupat každé 2 až 3 týdny – jestliže je to nutné, tak i častěji. Je nesmysl, když vám někdo říká, že se má jorkšír koupat jen minimálně.

Než se začne pes koupat, je nutné zabezpečit jeho uši proti nežádoucímu vniknutí vody. Srst se snažte při šampónování příliš nezacuchat. Chraňte oči! Při výběru vhodného šampónu buďte opatrní, ne každý psí šampón je vhodný pro jorkšírské teriéry.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Správná péče o pokožku zvyšuje obranyschopnost

Kůže je největší orgán lidského těla, obsahuje 72 % vody, má funkci ochrannou a také termoregulační. Správnou péčí o pokožku zvyšujeme i obranyschopnost organismu, protože kůže zabraňuje pronikání chemických látek, mikrobiálních a mykotických i virových infekcí do našeho těla. Termoregulaci řídí hormonální a nervový systém, které ovlivňují pocení a udržují tak stálou tělesnou teplotu. Kromě toho má kůže i funkci smyslovou a vylučovací, neboť jí odchází z těla značné množství odpadních látek. Průniku látek z okolního prostředí zabraňuje takzvaná epidermální bariéra, kterou tvoří nejsvrchnější vrstvy pokožky. Prakticky jde o celou rohovou vrstvu a její povrchový ochranný film. Pro správnou funkci je důležitá její celistvost, dostatečná hydratace a slabě kyselé prostředí na povrchu (u dospělých je pH 4–5,5 u dějí 6,6). K narušení pokožky může docházet v důsledku povětrnostních vlivů, nesprávně vedenou či přílišnou očistou (používání nevhodných mýdel a kosmetických přípravků), ale i při dlouhodobém pobytu ve vodě či při nadměrné suchosti okolního vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Léčba suchých a rozpraskaných rukou

Zdravá strava s hojností ovoce a zeleniny zajišťuje kůži vlhkost a vláčnost. Zabraňte dehydrataci dostatečným množstvím tekutin – pijte nejméně šest sklenic nekofeinových nápojů denně.

  • Jezte potraviny obsahující esenciální mastné kyseliny.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín A a D, ale nezapomeňte, že nejvíce vitamínu D se tvoří působením slunečního záření na kůži.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín E a zinek. Podle potřeby užívejte rybí tuk.

Rostlinné léky

  • Změkčující účinky má gel z aloe, který upraví hrubou kůži na rukou.
  • Zklidňující vlastnosti má také ptačinec. Připravte si obklad z vychlazeného ptačincového čaje a přikládejte si ho na kůži. Zmírní svědění, které suchá kůže často vyvolává.
  • Užívejte pupalkový olej s obsahem esenciálních mastných kyselin.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP