Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHÁ ŠUPINATÁ POKOŽKA

OBSAH

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem NA PRSOU -POD PRSY ŠUPINATÁ ZANÍCENÁ SVĚDIVÁ KŮŽE -CO S TÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel A.Krystofová.

Jak posáno výše červená zanícena kůže pod prsy a na briše šupinatá. Jak léčit? LUPÉNKA TO NENÍ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o kvasinky. Zkuste 10 dní používat volně prodejný Clotrimazol krém. Pokud nepomůže, budete muset ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na prsou -pod prsy šupinatá zanícená svědivá kůže -co s tím

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Na suchou pokožku na rukou nejlépe zabírá měsíčková Indulona. Tuba měsíčkové Indulony má žlutobílou barvu a stojí kolem třiceti korun. Levné, vtipné a účinné - vyzkoušejte to. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka na rukou

Suchášupinatá pokožka hlavy

V některých případech může být šupinatění pokožky hlavy způsobeno jinými příčinami. Nejčastěji se projevuje známými lupy. Těžká forma lupů bývá doprovázena intenzivním svěděním vlasové pokožky. Tento problém už může být formou ekzému, takzvaného seboroického ekzému, který způsobuje podráždění pokožky. Častým problémem způsobujícím šupinatění pokožky je rovněž lupénka.

Problematický stav šupinaté a suché pokožky na hlavě je charakteristický převážně zhrublými, dobře ohraničenými, okrouhlými anebo oválnými ložisky, střídajícími se s červenými místy a šupinami. Mohou být různé velikosti, dokonce mohou vytvořit „přilbu“ pokrývající celou hlavu. Šupiny jsou stříbrnobílé, pevné, suché a velmi lepkavé. Většinou je tento stav provázen intenzivním svěděním. Nejčastějšími příčinami bývá genetická predispozice, stres, určité typy infekcí a některé léky.

Příčinou je kombinace tří jevů:

  • intenzivní dělení buněk, které vede k výraznému ložiskovému zhrubnutí kůže, provázené zčervenáním a šupinatou pokožkou;
  • problém týkající se diferenciace, tedy obnovy buněk pokožky – cyklus obnovy, který běžně trvá třicet dní, se zkracuje na méně než týden (tři až šest dní), keratinocyty neprocházejí procesem stárnutí a ponechávají si jádro až do korneální nejsvrchnější vrstvy;
  • zánětlivá reakce na úrovni dermis a epidermis.

Těžké stavy šupinaté a suché vlasové pokožky se vyvíjejí ve střídajících se fázích akutního období a období zklidnění.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Novotoný.

Dobrý den,

Už nějakou dobu mam silně nemocnou pokožku ve vlasech. Sucha odumřela bíla pokožka kterou odlupuju ne po častech ale po KUSECH o velikosti 1 cm i s vlasy což mi děla velký problém, protože denně přijdu o stovek vlasů. Nevím co s tím dělat a budu rád za každou radu.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Dobrý den, Michale,

je nutné obratem navštívit dermatologa pro přesnou diagnózu. Z popisu bychom to tipovali na plísňové onemocnění, ale rozhodně osobní konzultace u lékaře řekne víc.

S pozdravem, Zdravi-lecba.cz

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Léčba suché a šupinaté pokožky hlavy

Je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Vlasy a pokožku hlavy si umývejte několikrát týdně šetrným léčivým šamponem, který obsahuje aktivní složky odstraňující odumřelé keratinocyty a potlačuje jejich dělení, takto jsou eliminována ložiska, aktivní složky pro zmírnění výrazného svědění, účinné zvlhčovací aktivní látky, které působí na suchá místa. V zimním období je dobré používat šampon a kondicionér, aby nedocházelo k suché pokožce. Zároveň je důležité vyvarovat se příliš častému mytí vlasů, protože dochází ke ztrátě vlhkosti na pokožce hlavy.
  • Jemně pokožku hlavy masírujte krouživými pohyby.
  • Důkladně vlasy opláchněte.
  • Velmi opatrně vlasy osušte. Pokud používáte fén, nepřepínejte na příliš horký vzduch, abyste zbytečně nedráždili pokožku hlavy.
  • Neškrábejte svědivá místa, mohli byste poranit pokožku hlavy.
  • Použijte „olejovou léčbu“. Nejčastěji se využívá olivový olej.
  • V letních a slunečných dnech byste měli nosit klobouk. Opalování pokožky hlavy způsobuje její suchost.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Rayleen, podle Vámi popsané subjektivní diagnózy se také plně přikláním k tomu, že je to seboroidská dermatitida. Toto onemocnění se vyskytuje jak na mastné pokožce, tak i na suché pokožce, pak ji nazýváme disseborea. V některých případech se bohužel nepodaří její úplné vyléčení, podobně jako u lupénky. Je však možné redukovat její projevy. Z volně dostupných prostředků je to především vhodnými šampony, ale i rostlinnými oleji s přídavkem kyseliny salicylové. Z lékařské medikace to jsou pak kortikoidy, popřípadě antimykotické přípravky. Výborně zpracovaný popis této choroby je na webu na této adrese: www.medicabaze.cz/in… Je zde možnost porovnat své projevy s přiloženou fotodokumentací a také je zde rozebráno několik různých druhů variant projevů. K dispozici je zde i možná léčba. Doporučuji přečíst si to a důvěřovat svému lékaři a být trpělivá. Léčba je dlouhodobá. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Sucha.

Děkuju za odpověď

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ RTY, TO MŮŽE BÝT PLÍSEŇ RTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Suchá.

prosím o radu pálé mě rty a mám je suché .už jsem vasloušela tolik mastiček a jeleních lojú

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Výživa pro zdravé nehty

Hlavně v zimě bychom měli dbát na to, co jíme. Naše nehty, pokud jsou křehké, třepí se a nebo rostou pomalu, potřebují nenasycené mastné kyseliny a kolagen. Doplňte proto do jídelníčku ryby, slunečnicová semínka, ořechy, dále olivový nebo sezamový olej (za studena lisované).

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Tipy, jak vyzrát na suchou pokožku

  • žádný chlór ani sůl – okamžitě po koupání v bazénu či moři opláchněte dítě čistou vodou, jemně osušte a namažte;
  • zvlhčovač vzduchu – v době topné sezóny vlhčete suchý vzduch pokojíčku, ideální je přístroj s funkcí studené páry, která vzduch příjemně zvlhčí, ale neovlivní pokojovou teplotu;
  • pitný režim – zvláště v zimě je nutné dohlížet na příjem tekutin, pokožka se zvlhčuje nejen zvenčí, ale i zevnitř;
  • přiměřené oblékání – v zimě dítě oblékáme tak, aby se nepotilo, používáme lehké, ideálně bavlněné, prodyšné materiály;
  • časté větrání – a to hlavně v zimě, zvlhčuje se tím vzduch;
  • používání krémů s UV filtrem – děti díky svým venkovním činnostem obdrží 3x více slunečního záření než dospělí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi JIL A SUCHA POKOZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ata.

A jak pusobi jil na suchou pokozku?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jil a sucha pokozka

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Domácí opravné prostředky

Většina maminek dává přednost použití domácích opravných prostředků k léčbě suché pokožky. Některé však spočívají v míchání ingrediencí a použití různých směsí, takže jejich nevýhodou je neznalost funkce jednotlivých ingrediencí. Domácí opravné prostředky pak mohou způsobit podráždění kůže nebo tvorbu ekzémů. Nejčastějším ekzémem je atopická dermatitida. Někdy dojde k vyléčení ekzému pravidelnou hydratací. Pokud však nedojde ke zlepšení, je důležité navštívit lékaře, který vám poradí, co s tím. Nejčastěji se na ekzémy užívají změkčovací mýdla nebo pleťové vody. Také mohou být doporučeny perorální léky. Ve vzácných případech může být suchá kůže způsobena genetickým onemocněním (ichthyosis). Toto onemocnění se projevuje právě suchou pokožkou a jejím zarudnutím, což je obvykle doprovázeno zesílením kůže na dlaních nebo chodidlech. Pokud se u vašeho potomka potvrdí ichtyóza, lékař vás odkáže k dermatologovi, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Suchá kůže

Jednou z možných příčin suché kůže je svědění vyvolané změnou počasí nebo jinými faktory způsobujícími vysušování pokožky. Vystavování kůže nešetrným čisticím prostředkům, teplé mýdlové vodě, horkému nebo studenému počasí může vést k vyčerpání ochranného kožního mazu. Když není suchá kůže ošetřována, léčena, stává se z ní velmi bolestivá dermatitida. Doporučuje se používání různých hydratačních krémů a krémů na opalování, které chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Koupání psa v zimě

Koupání se v tomto ročním období příliš nedoporučuje. Vlhký pes by neměl v zimě a při studeném počasí nikdy volně pobíhat venku. Jestliže budete srst během fénování kartáčovat, bude proces schnutí rychlejší a srst bude také hladší.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Jak často koupat jorkšíra

Jorkšírského teriéra se doporučuje koupat každé 2 až 3 týdny – jestliže je to nutné, tak i častěji. Je nesmysl, když vám někdo říká, že se má jorkšír koupat jen minimálně.

Než se začne pes koupat, je nutné zabezpečit jeho uši proti nežádoucímu vniknutí vody. Srst se snažte při šampónování příliš nezacuchat. Chraňte oči! Při výběru vhodného šampónu buďte opatrní, ne každý psí šampón je vhodný pro jorkšírské teriéry.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Ochrana dítěte před nepřízní počasí

Kůže v zimě

V zimě méně fungují mazové a potní žlázy, takže je tvorba ochranného filmu omezena, proto je zvláště v zimě potřeba dítě mazat více. Mezi lidmi převládá mýtus, že se po použití hydratačního krému dostane voda do buněk a ty vlivem mrazu praskají. Není to tak, kvalitní hydratační krémy pomáhají udržovat optimální hydrataci, ale faktem je, že v zimě většinou nepostačují, a proto volíme mastnější přípravky s obsahem vazelíny, parafínu nebo glycerolu.

Kůže v létě

Ani příjemné letní počasí není pro pokožku ideální. Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu je zhoršeno odpařování potu z povrchu pokožky. UV záření na jednu stranu potlačuje záněty kůže a projevy atopického ekzému, ale na druhou stranu oslabuje organismus a snižuje imunitu. Vysoké teploty podporují pocení, které může negativně ovlivnit atopický ekzém.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Jak proti třepení nehtů a popraskané pokožce?

  • Můžete si připravit domácí regenerační zábaly, které zjemňují a vyživují pokožku rukou a posilují nehty. Regenerační zábaly na ruce a nehty najdete v našem článku Domácí krémy na ruce, odkaz na článek je přiložen níže.
  • V kosmetickém studiu můžete vyzkoušet i parafínový zábal na ruce a nehty. Okamžitě zlepšuje stav pokožky a nehtů. Je však nutné ho aplikovat v pravidelných intervalech - zhruba po týdnu.
  • La ChevreZ doplňků stravy doporučujeme přípravky s obsahem kolagenu (např. Colafit), dále zinek (v chelátové vazbě), hořčík a křemík. Vitaminy skupiny B a široké spektrum minerálních látek získáte nejlépe z pivovarských kvasnic. Omega kyseliny doplníte přípravky s obsahem extraktu z lněných semínek.
  • Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují. Doporučujeme La Chevré – zpevňující výživa nehtů. Aplikujte přes noc a ráno umyjte.

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP