Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHO V KRKU V NOCI

OBSAH

Sucho v krku a kašel

Sucho v krku a kašel se vyskytují u laryngitid. Laryngitida je obecný název pro zánětlivá onemocnění hrtanu, která mohou postihnout všechny věkové skupiny. U laryngitid je vedoucím příznakem kašel a pocit sucha až pálení v krku. Kašel je zprvu suchý, neproduktivní a dráždivý (bez tvorby hlenu), později je vykašláván hlen. Dále je přítomen chrapot, který může v případě pseudomembranózní laryngitidy přejít až v bezhlasí. Při odkašlání blán se hlas v omezené kvalitě vrátí a tento koloběh se neustále opakuje. Horečka nemusí být přítomna, obvykle je teplota jen mírně zvýšená (do 38 °C).

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing,Miroslav Satora.

Sucho v ústech, pálení jazyka, únava - prý nedostatek Fe, B12 a jiných minerálů. V noci spím jen po půlhodině, pořád musím lokat hlt vody. Pak usínám i přes den.
Ale jak to řešit ? Existují na to nějaké léky ? Mám cukrovku, píchám Humalog a Toujeo, jsem kardiak a beru i léky na hypertenzi.
Hrozně mě to unavuje, poradíte jak na TO ????
Děkuji Mirek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech v noci

Sucho v ústech v noci není neobvyklý stav – lidem se vlivem uvolnění při spánku pootevřou ústa a sliznice vysychá. Nejde tedy obvykle o žádnou nemoc.

Pokud však trpíte suchem v ústech, máte vyschlé rty, tmavou moč, problémy s močením (jen málo a s velkými přestávkami) a bolesti hlavy, jedná se o dehydrataci. Více než 70 % našeho těla je tvořeno vodou, a pokud tělo nemá dostatek vody na své fungování, projevuje únavu. Při dehydrataci se také snižuje objem krve a srdce musí pracovat usilovněji, aby čerpalo stejné množství. Proto také rychleji dochází k únavě organismu. A pokud navíc pociťujete žízeň, jde už o vážný stav dehydratace. Dospělý člověk potřebuje vypít přibližně tři litry tekutin denně, nemusí to být jen voda, tekutina je i polévka či čaj a obsahuje ji i spousta potravin jako ovoce (hrozny a meloun), i některá zelenina je plná vody (okurka), a dokonce i sýry se z jedné třetiny skládají z vody.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,již 1,5 roku se mi neustále zvětšují krční uzliny hlavně pod celistmi,ale i za krkem.Cítím je jako tlak nebo mírná bolest, kdyz se zvětší. K tomu pocit začínající rýmy, mokro v nose,hlen v krku porad jakoby natahly,škrábání v krku jako při nachlazení,Slzení oči častější, pocit nateklych víček horních občas. Ze začátku i píchání do ucha.V noci sucho v puse. Unava .Poslední dobou cítím jazyk,jakoby svedi nebo jak kdyz opařeny od špičky a přidal se žlutý povlak.Nekdy mam pocit,ze mi jazyk jakoby mrtvi nebo mravenčí.Zjištěn jen zlatý staf.,Atb týden,ale po tydnu jsem cítila vše stejne.Alergologie negativní, RTG dutin taky,štítná žláza taky neg..Nikdy jsem nemarodivala.Na ORL mi řekla,ze uz jedine na jícen me pošle.Myslím ze od toho to ale není.Obvodni mi řekla na zvětšené uzliny,ze to tak může byt...Ale me to znepokojuje,protože ten krk porad cítím.Děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den jiz pul roku me trapi podobny problem. V krku zjisten zlaty stafylokok (na tri krizky), coz je uz pomerne vyssi premnozeni. Krk je jakoby cely tuhy, pri nekterych pohybech hlavy uzliny citim. Nez jsme prisli na stafylokoka trapily me teploty, spis jen zvysene k veceru. V krku me nijak zvlast nebolelo, spis jen pocit lehce oteklych mandli. Po tydnu antibiotik (Amoksiklav 1g) zvysena teplota nebyla uz ani jednou, celkove se citim lepe, ovsem ztuhlost krku zatim pretrvava. V testech EBV pozitivni, ale nejsem si vedoma, ze bych nekdy prodelala mononukleozu. Pokud se stafylokok prilis premnozi, pak uzliny velmi reaguji a cim dele trval tento stav, tim dele se s tim budou uzliny vyporadavat

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTNUTÍ ROZMARÝNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Halina.

Dobry den.Mam problem s rozmarýnem zacal me najednou zloutnout nevim kde se udelala chyba.Dekuji za odpověď,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše je přelitý. Rozmarýn je suchomilná rostlina, která nemá ráda přemokřenou humózní zeminu. Naopak se spokojí se štěrkem s trochou hrabanky. Hlavně nesmí stát ve vodě. Sucho, sucho, sucho a vlhčit jen rozprašovačem na list. Když tak raději kupte novou rostlinu.

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotná.

Dobrý den, je mi 52 let a trpím se suchou nosní sliznici a sucho v krku.. je to nepříjemné ,proto bych chtěla poradit jak by se to dalo vyléčit..podotknout musím,že v dřívějších dobách jsem hodně používala nosní spreje..v současnosti jen zřídka, ale nosní sliznice mám suché a špatně se dýchá.
Děkuji předem za vaši odpověď.
J.Novotna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Suchost v krku

Suchost v krku může být projevem zánětu nosohltanu. Zánět nosohltanu začíná vždy zduřením uzlin, pálením v krku, suchým krkem, bolestí hlavy. Jedná se o virový nebo bakteriální původ. Akutní formy onemocnění jsou spojeny s přenosem kapénkovou infekcí, tudíž pobyt v místnosti či dopravním prostředku v blízkosti kýchajících osob lze považovat za rizikový faktor. Léčba akutních forem těchto onemocnění je většinou symptomatická, to znamená, že se léčí pouze příznaky, nikoliv příčina nemoci. V tomto případě bývá shodná s léčbou rýmy. Opatření zahrnují zapařující (Priessnitzovy) obklady, kloktadla, při teplotě léky snižující teplotu, klid na lůžku, příjem horkých tekutin, pobyt v teple, ovšem ne na suchém vzduchu, potní kúry, při nosní neprůchodnosti užívání nosních kapek.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi BOULE NAD KLICNI KOSTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Mé sestře se objevila bulka pod kliční kostí na levé straně.Bolestivá.Cítila bolest i pod levým žebrem,vystřelující.A ted se k tomu přidal dvě zvětšené uzliny na krku, sucho v ústech.Byla na různých vyšetřeních,neví co to je,jedni to chtěj řezat,druzí zase ne.Je sama s dětmi/jedno vážně nemocné/,takže to chce řešit a ne čekat.Má někdo zkušenost nebo stejný problém!?Předem díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maxim.

Ahoj,mám uplně stejný problém už přes 2 roky.Jedni chtějí řezat,druzí ne ,bojí se,nevím co stím,byl jsem na x vyšetření a stejnak nic každej to ukončí tím že to není tak vážný,aby nemuseli řešit tento závažný problém.

Zdroj: diskuze Boule nad klicni kosti.

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Stafylokoka jsem měla v krku asi 7let. Neustálé bolesti, kašel, dávení ve dne i v noci, užívání ATB. Dle lékařů jsem se s ním měla naučit žít, protože je nevyléčitelný. Pak jsem si jednou objednala přírodní produkty na opakovaný zánět dutin a zbavila se i stafylokoka. Dnes je to již 6tý rok a já mám klid. Produkty si občas objednám preventivně a jsem zdravá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Zdroj: diskuze Stafylokok

Sucho v ústech po ránu

Sucho po ránu může být způsobené nedostatkem slin a také může být zaviněno některými léky. Nepomáhá prosté napití nebo svlažování, je nutné trochu masírovat slinné žlázy, buď cumlavými bonbony, nebo žvýkačkou. Pokud to nepomůže, raději se netrapte a navštivte lékaře a poraďte se s ním.

Sucho v ústech po ránu je často přičítáno dehydrataci či konzumaci alkoholu a kouření, nedostatek slin je i jedním z prvních příznaků cukrovky – zpomaluje se přirozená produkce slin a dásně mohou být náchylnější k infekcím. Mezi další příznaky cukrovky patří nadměrný pocit žízně, mravenčení v rukou a nohou, časté močení či rozmazané vidění.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ta apatie je normální. Pejsci se uspávají, aby se při vyšetření na CT nehýbali. Pokud chcete pejskovi pomoct, tak byste měli přijmout návrh veterináře na provedení relokace ploténky. Jinak pejsek bude trpět bolestmi, které se samy nevyléčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Sucho v ústech v těhotenství

Jen málo žen prožívá těhotenství bez některých obtíží, které jsou spíše nepříjemné než závažné. Mezi tyto problémy patří i zvýšená tvorba slin, která doprovází fáze nevolnosti a ranního zvracení. Může však jít i o samostatný problém, kdy je produkován až litr slin i více za den. Také tato obtíž mizí po třetím měsíci gestace. Takže jestli v těhotenství trpíte suchem v ústech, vyhledejte svého lékaře, který vám tento problém objasní. V některých případech může jít o těhotenskou cukrovku, jejímž příznakem je právě sucho v ústech. Ale může se jednat i o dehydrataci při sníženém příjmu vody nebo po častém zvracení.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP