Zdroj: Delifiber fruits
SVATOJÁNSKÝ CHLEBA
OBSAH
Poradna
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.
Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Proč je kupovaný chléb tak měkký?
Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.
V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.
Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku
Chleba ve vajíčku jinak (zdravě)
Ingredience: starší chleba, cibule, vejce, sůl, pepř, tuk (na smažení)
Postup: Na tuk dáme smažit cibulku nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme kostky chleba a společně dosmažíme. Zalijeme vejci, které jsme rozšlehali se solí a pepřem, a osmahneme. Zdobíme pažitkou.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Poradna
V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.
Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…
Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Video s recepty
Zde můžete vidět několik video-receptů jak připravit chleba ve vajíčku.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Diskuze
V diskuzi KVASEK NA CHLEBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenda Benda.
ideální teplota kvásku 28 až 31 stupňů proze okolo 35 stupňů začíná tzv- máselné kvaseni. Hlavně kvaskovi chleba je nejlepsi. viděl jsem a prošel mnoha pekárnami to co se tam dává je hnus.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Kvasek na chleba
Chleba ve vajíčku bez oleje
Ingredience: Dukanův chleba, vejce, sůl, pepř, hořčice nebo kečup bez cukru, cibule, nízkotučná šunka (do 3 % tuku) – nemusí být
Postup na fitness chleba ve vajíčku: Vyšleháme vajíčko se solí a pepřem. Chleba máčíme v rozšlehaném vejci a smažíme nasucho na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, popřípadě můžeme pánev vytřít kapkou olivového oleje. Chleba opečeme z obou stran. Můžeme na pánvi také opéct šunku, kterou položíme na chleba ve vajíčku. Před podáváním potřeme hořčicí nebo kečupem bez cukru a ozdobíme proužky cibule. Jedná se o zdravou variantu.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Diskuze
V diskuzi PRIESSNITZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Na doporučení známé jsem si na oteklé nohy koupila priessnitz žilní výživu a užívám pravidelně a otok noh zmizel.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.
Ten Priessnitz sa natiera na chleba ked si to užívala ? K čomu je dobrá tá REKLAMA.. mne to nepomáha , iba lekárnikovi , že tam nechávam peniažky.
Zdroj: diskuze Priessnitz
Chleba ve vajíčku se sýrem
Ingredience: chléb, 50 g tvrdého sýra, 3 vejce, 3 lžíce smetany, 1 lžíce bylinek dle chuti, sůl, pepř, olej
Postup na chleba s vajíčkem a sýrem: Starší chleba nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme rozšlehaná vajíčka, smetanu na zjemnění, bylinky podle chuti, sůl a pepř. Vše spolu důkladně vyšleháme vidličkou. Chleba máčíme v připravené vajíčkové hmotě, můžeme ho vidličkou pomačkat, aby nasákl co nejvíce vajíčka. Takto připravený chleba smažíme na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Diskuze
V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
Pavle, nemáš zač
Ja tu jisku používám už několik let a absolutní spokojenost do omáčky.
Jinak jak jsi vzpomněl ten chleba, tak ususit,udělat strouhanku a do guláše nic lepšího neznám.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Zdroj: diskuze Jíška
Chleba ve vajíčku se šunkou
Ingredience:
- 4 krajíce chleba
- 3 ks vajec
- 150 g šunky
- sůl
- olej na smažení
- plnotučná hořčice
- cibule
- čerstvá nebo kyselá okurka
- rajče
Postup:
Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.
Zdroj: Recept na chleba
Poradna
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ - BABSKÁ RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Tomek.
Dobrý den,
špatně se shání informace o obsahu purinů v chlebovem pečivu. Mám i cukrovku II typu a rohlíky jsm nahradil chlebem. Nejsem si jist, zda nedělam dietní chybu. Můžete mi prosím poradit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mezi chlebem a rohlíkem není žádný moc velký rozdíl. Při cukrovce druhého typu můžete konzumovat oboje, ale v menších porcích. Ne naráz sníst půl bochníku chleba nebo deset rohlíků. Jeden rohlík nebo krajíc chleba 3 krát denně jsou v pohodě. Co se týče purinů v pečivu, tak pečivo obsahuje nízké množství purinů. Můžete ho tedy bez obav konzumovat i když máte dnu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Kyselina močová - babská rada
Chleba ve vajíčku se sýrem
Ingredience:
- 4 krajíce chleba
- 3 ks vajec
- 200 g strouhaného sýra eidam
- sůl
- olej na smažení
- plnotučná hořčice
- cibule
- čerstvá nebo kyselá okurka
- rajče
Postup:
Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.
Zdroj: Recept na chleba
Poradna
V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.
Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Uchovávání chleba
Chleba uchovávám v plátěném sáčku s obrázkem pečiva - koupila jsem jej na farmářském trhu od neziskovky pečující o děti s postižením. Stačí ho ale dát do utěrky z přírodního materiálu- (Pozor - když ji pereme, nepoužíváme aviváž. To by chléb voněl poněkud jinak☺)
Lepší je mít chleba sušší, než aby zplesnivěl.
Sušší chléb můžeme napařit nad varnou konvicí - bude měkký a chutný jako čerstvý. Nebo jej můžeme nakrájet na kostky a ty přidat do polévky.
Nebo můžeme uvařit chlebovou polévku.
Zdroj: Domácí chleba z kvásku
Dušené plátky hovězího krku s květákem a celerovým pyré
Ingredience
Na hovězí krk:
- 4 plátky hovězího krku, každý po 200 g;
- 1 lžíce žáruvzdorného řepkového oleje;
- 1 velká cibule;
- 1 mrkev;
- 2 tyčinky řapíků celeru;
- 1 lžíce rajčatového protlaku;
- 200 ml suchého červeného vína;
- 1/2 lžičky karob prášku (svatojánský chleba);
- 400 ml hovězího vývaru nebo vývaru;
- 1 snítka čerstvého tymiánu;
- 2 bobkové listy;
- sůl pepř.
Na pyré:
- 1 velký květák, asi 800 g bez listů;
- 1/4 celeru, asi 300 g;
- 2 lžičky másla;
- Trochu kokosového mléka;
Postup
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 120 stupňů nebo 140 stupňů u normální trouby. Na plotně v žáruvzdorné pánvi rozehřejte olej. Plátky masa osolte, opepřete a opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjměte a dejte stranou.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky. Smažíme na tuku. Poprášíme práškem ze svatojánského chleba. Přidáme rajčatový protlak, snítku tymiánu a bobkové listy a zalijeme červeným vínem. Červené víno necháme zredukovat na polovinu. Dolijeme vývarem a dochutíme solí a pepřem.
Do omáčky vložíme plátky masa a dusíme v troubě pod pokličkou asi 3 hodiny.
Květák rozdělíme na růžičky. Celer nakrájíme nahrubo. Obojí uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a rozmixujeme s máslem, kokosovým mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem na pyré.
Vyndejte žáruvzdorný hrnec s masem z trouby. Plátky masa vyjměte a uchovejte v teple. Také vyjměte snítku tymiánu a bobkové listy a omáčku odmastěte.
Podle chuti okořeňte a vložte zpět plátky masa.
Podávejte s pyré a doplňte zeleným salátem.
Zdroj: Recepty na hovězí krk
Diskuze
V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobrý den, najdu, prosím, někde návod na jíšku bez mouky? Mám k dispozici chleba a brambory. A protože nepeču, nechci si kupovat kilo mouky jen na jednu jíšku.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
Kup si hotovou granulovanou jisku
Zdroj: diskuze Jíška
Chleba obalený ve vajíčku
Každého určitě napadlo, že v receptu chleba obalený ve vajíčku nejde o samotné pečení, ale o zpracování již upečeného chleba. Tento pokrm může být dobrou snídaní i večeří, ale i svačinou, a přijde-li nečekaná návštěva, pak ji určitě ani takový chleba obalovaný ve vajíčku, navíc pěkně nazdobený, neurazí.
Ingredience:
- 4 krajíce chleba
- 3 ks vajec
- sůl
- olej na smažení
- plnotučná hořčice
- cibule
- čerstvá nebo kyselá okurka
- rajče
Postup:
Krajíce chleba, mohou být i starší a tvrdší, rozpulte a namočte po obou stranách v rozšlehaných osolených vejcích. Takto připravený chléb osmažte na rozpáleném oleji z obou stran. Opečený dejte na talíř, potřete plnotučnou hořčicí, nemáte-li rádi hořčici, můžete nahradit kečupem, dozdobte na tenké plátky nakrájenou cibulí, kouskem okurky a rajčetem, dle fantazie.
Zdroj: Recept na chleba
Diskuze
V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.
Nezapomněla jste kvasnice?
Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Domácí chleba bez pekárny
Pak zapojíme vlastní svaly. Je třeba míchat- nechat kynout, míchat- nechat kynout. Udělat tvar, podsypat moukou. A do trouby vložit hrnek s vodou, aby v troubě bylo vlhčí prostředí.
Zdroj: Domácí chleba z kvásku
Chleba ve vajíčku v troubě
Ingredience: 5–6 starších krajíčků chleba, 3 vejce, 3–4 lžíce zakysané smetany, 150–200 g mozzarelly nebo jiného sýra, 50 g šunky, jarní cibulka, bylinky, libeček, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Chleba nakrájíme na drobné kostičky. Cibulku a šunku nakrájíme také nadrobno, mozzarellu nastrouháme. V misce smícháme smetanu, vejce a ostatní suroviny. Nakonec přidáme chleba a vše promícháme. Silikonové košíčky naplníme touto připravenou směsí a pečeme 15–20 minut do zlaté barvy. Můžeme část sýru před smícháním odebrat a před dopečením košíčky sýrem posypat a nechat zapéct. Mozzarella není výrazná, například s hermelínem, nivou nebo slaninou bude tento chleba z trouby zase o něčem jiném.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Chleba ve vajíčku s mozzarellou
Ingredience: 4 plátky chleba, 8 plátků šunkového salámu, 4 vejce, mozzarella, špetka mletého pepře, špetka soli, pažitka nebo petrželka, rostlinný olej na smažení
Postup: Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout, dáme na rozpálený olej, vznikne tak jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, opepříme, posypeme pažitkou. Přikryjeme salámem (na 1 vejce 2 kolečka), přikryjeme na plátky nakrájenou mozzarellou, přiklopíme vykrojeným středem chleba, jemně přimáčkneme, necháme zrůžovět. Pak převrátíme a dosmažíme druhou stranu. Podáváme s kečupem, hořčicí nebo tatarkou, případně se zeleninovým salátem, nebo jen ozdobíme rajčátkem, paprikou. Je to rychlá, výborná a vydatná večeře.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Chleba ve vajíčku vegan
Ingredience: cca 4 krajíce chleba (dejte si pozor na složení), hraška, černá sůl, olej, kečup, veganský sýr VioLife
Postup: Tři zarovnané polévkové lžíce hrašky smícháme s vodou tak, aby hraška vytvořila konzistenci podobnou vajíčku. Přidáme černou sůl. Pokud jste o černé soli ještě neslyšeli, ve zkratce, dodá jídlu vajíčkovou chuť, je tedy ideální pro různé „vajíčkové“ pomazánky a samozřejmě i pro tento recept. Chleby z obou stran obalíme ve směsi a osmažíme na rozpáleném oleji. Z obou stran dozlatova. Poté chleba lehce postříkáme kečupem, posypeme sýrem a můžeme podávat.
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Výhody kváskového chleba
V knížce Všechno je dobré mám sice ještě informace o chlebu kvasnicovém, ale pokud člověk začne zvládat kváskový, tak už se mu zpátky nechce. Kvašený chléb je lépe stravitelný. Kvašení je delší proces než kynutí pomocí kvasnic, tudíž složky zrna jsou lépe rozložené a tedy i stravitelnější. Chuť a konzistence je také neskonale lepší.
Zdroj: Domácí chleba z kvásku