Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVĚDIVÉ VYRÁŽKY NA TĚLE

OBSAH

Úleva od svědivé vyrážky

Základem přírodní léčby svědivé vyrážky je zjištění příčiny. Existují různé metody léčby, od lokálního ošetření vyrážky až po systémovou terapii. Vhodné je používání esenciální olejů, zejména z levandule, heřmánku, čajovníku, měsíčku, meduňky, máty nebo tymiánu. Tyto oleje jsou obsaženy v krémech, mastích, tinkturách nebo koupelích. Některé z těchto bylin lze užívat perorálně ve formě kapslí.

Holistický přístup ve výživě doporučuje pro léčbu svědivé vyrážky acidobazickou rovnováhu. Dokonce i půst může mít pozitivní vliv na léčbu vyrážky. Součástí přírodní léčby svědivé vyrážky je i terapie pomocí moči, kterou lze používat externě, ale i interně. Aromaterapie a biorezonanční léčba jsou dalšími příklady alternativních způsobů léčby svědivé kožní vyrážky.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA ALERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi SVĚDIVÉ PUPÍNKY PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den mám svědění těla, nejvíc mě svědí dole nohy stehna a zadek, mám na sobě dost chlupy a používám šampon na vypadavání vlasů měl jsem i léky na alergia, ale pořád mi to nepomáhá. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědivé pupínky po celém těle

Přírodní léky na ekzém

Přírodní medicína přináší různé metody, které pomáhají při léčbě atopické dermatitidy. Ačkoli většina těchto metod není podložena žádnými vědeckými důkazy, v praxi je hlášen značný úspěch. V přírodní medicíně se používá homeopatie, akupunktura a různé fytoterapie (bylinné přípravky). Někteří terapeuti používají kyselinu linolenovou nebo černý olej. Dokonce i buněčné soli se používají v přírodní léčbě atopického ekzému. Tyto metody se provádějí jen pod dohledem zkušeného terapeuta a hlavně závisí na posouzení jednotlivých symptomů pacienta, jestli je možné provést přírodní ošetření. Také stres nebo emocionální nerovnováha mají vliv na výskyt vyrážky nebo ekzému. V takovýchto případech jsou součástí léčby psychoterapeutické prvky a výuka relaxačních technik.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento stav, kdy dochází k výsevu puchýřků po celém těle, může mít mnoho příčin. Jestli je vám paní skutečně líto, tak ji doprovoďte na kožní, protože to je opravdu to nejlepší, co pro ni můžete udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Léčba plísňové infekce

Pokud je příčinou svědivé kožní vyrážky plísňová infekce, léčí se v konvenční terapii pomocí antimykotik, která se musí užívat nejméně po dobu šesti týdnů. Antimykotika se aplikují na postiženou oblast kůže. Nejčastěji se používají antimykotické léky ve formě mastí, ale jsou k dispozici i v tekuté (kapalné) formě. K inhibici kožních plísní přispívají tinktury z extraktu česneku. Takovýto typ kožního onemocnění je extrémně odolný a ukončení léčby hned po odeznění příznaků není vhodné, protože se může nemoc objevit znovu. Léčba by měla pokračovat i po odeznění příznaků. Oblečení a obuv, které přišly do kontaktu s plísňovou infekcí, by měly být pečlivě vydezinfikovány, aby se zabránilo opětovnému výskytu infekce. Také změna stravy může podpořit ošetření plísňových infekcí, zejména se doporučuje příjem potravin s vysokým obsahem křemíku a stopových prvků, například pokrmy z prosa.

Důsledná léčba plísňových infekcí antimykotiky je bezproblémová, nemoc bývá vyléčena, odezní i svědivá vyrážka, která byla způsobena plísňovým onemocněním. Někdy však léčba trvá několik měsíců. Při léčbě kvasinkové infekce je důležitá lékařská péče, aby nedošlo k takovým komplikacím, jako je vznik dalších infekcí, bakterií nebo šíření infekce do dalších orgánů. V některých případech mohou být plísňové infekce i život ohrožující.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi ASI MÁM KOPŘIVKU ? KDO PORADÍ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav (64 let).

Z ničeho nic mám každé ráno po téle svědivé pupeny a červenou vyrážku, již asi 14 dní. Také jsem měl oteklý ret a oční víčko. Jinak jsem poměrně zdravý, mám slabší cukrovku II.typu, neberu žádné láky, Během dne se mi vyrážka a pupeny téměř ztratí. Zkoušel jsem vynechat různá jídla a pití ale bez ůzpěchu. Je to zřejmě nějaká alergie a nemohu zjistit na co. Kdo máte podobné problémy a poradíte ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den předpokládám že už váš problém asi nebude aktuální, ale mám takový problém také. Doktoři na nic nepřišli. V lednu roku 2016 se mi to objevilo poprvé trvalo asi čtyři měsíce a z ničeho nic přestalo každý den ráno výsev puchýřů po těle pokaždé na jiných místech jiné velikosti. A před dvěma dny to samé. Po 4 letech se mi to znovu vrátilo.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Léčba virových infekčních chorob

Virová choroba způsobující svědivou kožní vyrážku by neměla být léčena kauzální léčbou. U zarděnek, spalniček a planých neštovic se léčí pouze příznaky, aby došlo k jejich zmírnění, protože nemoc sama o sobě postihuje imunitní systém. Pokud jsou virové infekce způsobeny patogenem varicella zoster, je vhodná včasná léčba pomocí antivirotik. Léky proti virům se aplikují lokálně, perorálně nebo intravenózně. Chcete-li zmírnit příznaky nebo svědivou vyrážku, která je spojena zejména s planými neštovicemi, doporučují se chladné nebo vlhké obklady a protizánětlivé krémy či masti. V tomto případě jsou vhodné i antipyretické léky, které se nejčastěji používají při léčbě virových infekčních onemocnění.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AK.

Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Asi od června minulého roku jsem začala mít svědivé vyrážky v podpaždí. Půl roku před tím jsem začala aplikovat přírodní deodorant od firmy TianDe. Od toho června ale nemůžu mít žádný deodorant, všechny mi způsobují svědivou vyrážku. Byla jsem už na alergologii, kde mi zjistili alergie na nikl, parabeny a kortikoidy. Bohužel, i po zakoupení bezparabenovych deodorantů v lékárně se stav nezlepší. Dokonce ani po tom, co neaplikuji nic.
Byla by prosím na můj problém nějaká bylinka?

Děkuji moc za radu, hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych to zkusil zklidnit mastí Elidel. Elidel můžete koupit v lékárně bez předpisu za 400 Kč a nebo s předpisem za 100 Kč. Zvykněte si nepoužívat žádný antiperspirant ani deodorant. Váš přirozený pach nese sebou informaci ve formě feromonů, které hrají zásadní roli při navazování vztahů, a to nejen těch partnerských. Pokud vám bude pach z podpaží nepříjemný, tak aplikujte jednou až dvakrát do týdne masáž alkoholem. Použijte k tomu 60% vodku, kterou krátce vmasírujte do podpaží a pak hned připažte a vydržte tak dvě minuty. To bezpečně sníží počet bakterií zodpovědných za onen zápach. Alkoholovou masáž použijte jen na zklidněno pokožku. Zapomeňte, že existují nějaké antiperspiranty a deodoranty a užívejte si život bez nich.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Svědivé pupínky od blech

Bleší kousnutí vypadá jako červené skvrnky – většinou bez napuchnutí –, které se vyskytují vždy ve shluku. Doporučuje se postříkat okolí Frontlinem a převlíknout postele. Také je důležité najít hnízdo a zlikvidovat ho. Pokud někde blecha je, roztrousí vajíčka všude. Chce to důkladně vysávat všechny skulinky a povrchy.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Léčba parazitů

Svědění je nejznámějším projevem vyrážky způsobené parazity. Léčba parazitů nesnese odkladu, protože před zahájením léčby může dojít k extrémnímu rozmnožení těchto parazitů. Oblečení a ložní prádlo, které přišlo do styku s nemocným, musí být vypráno při teplotě 60°C. Položky, které se nedají prát, mohou být zmraženy, aby došlo k inhibici parazitů. Během léčby je důležitá pravidelná dezinfekce napadené části. Léčba probíhá pomocí mastí nebo emulzí obsahujících protiparazitní činidla.

Pokud se první pokus léčby nezdaří, dochází k opakování léčby. I když dojde k odstranění parazitů, nemusí svědivá vyrážka mizet, proto je vhodná následná léčba za pomoci krémů, mastí nebo tinktur zmírňujících svědění.

Svědivá vyrážka zapříčiněná koupáním a vyvolaná parazity nepotřebuje žádnou rozsáhlejší léčbu. Nejčastěji se používají krémy a masti, zejména antihistaminika, která zmírňují svědění. U závažných alergických reakcí však dochází k závratím, problémům s krevním oběhem, horečce, nevolnosti nebo masivnímu otoku. Tyto problémy je nutno konzultovat s lékařem, protože v nejhorším případě mohou být život ohrožující, může dojít k anafylaktickému šoku.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi BILE SVEDIVE SUOINKY.. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika ucnova.

TY TO SVEDIVE SUPINKY MAM V HLAVE A POMALU SE MI ROZLIZAJI PO CELE,OBOCI ,KORENU NOSU A MAM JE I V USICH.TED SE MI DELAJI I NA GENITALII,KDE SVEDI A PRASKAJI.TEZ SE MI UDELAL CERVENY OSUPENY FLEK POD PRSEM A TEZ MI PRASKA PRI NOSENI PODPRSENKY.MUZETE MI NEKDO PORADIT,jak NEBO KDE HLEDAT POMOC?JSEM S TOHO PSYCH:HODNE SPATNA,DEKUJI ZA KAZDOU RADU NEBO KONTAKT...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda Suchá.

Dobrý den, hodně mi pomohly přípravky z aloe, je dobré navštívit přímo poradnu s aloe Věra, ne lékárnu. Anebo pokud máte doma ristlinu aloe tak použít tu část která je pod povrchem listu.

Zdroj: diskuze BILE SVEDIVE SUOINKY..

Svědění kůže na nohou

Možné příčiny

Svědění kůže na nohou má různé příčiny:

  • Plísně neboli mykózy často postihují nohy. Objevit se mohou u každého. Častější jsou však u lidí s narušenou imunitou či u lidí s cukrovkou. Léčí se antimykotiky v podobě tablet či mastí.
  • Atopický ekzém je chronické alergické kožní onemocnění. Většinou vzniká už v dětství, ale může se objevit kdykoliv během života pacienta.
  • Svrab je svědivé onemocnění, které je způsobené parazitem nesoucím název zákožka svrabová. Objevuje se často na jemnější kůži mezi prsty.
  • U planých neštovic se svědění projevuje po celém těle. Brzy se objeví pupínky. Jde především o dětské onemocnění. U dospělých má vážnější průběh. Nebezpečné jsou neštovice především pro těhotné ženy. Může dojít k poškození plodu.
  • Za svěděním nohou nemusí stát pouze kožní potíže. Způsobují ho i některá orgánová onemocnění. Svědění je například typické pro selhávání ledvin. V těle se hromadí odpadní látky a svědění způsobují žlučové kyseliny.

Léčba

Aby bylo možné úspěšně léčit svědění kůže na nohou, je nutné zjistit, jaká je jeho příčina. Existují sice antihistaminika, která dokážou tlumit samotné svědění, ale tento postup řeší jen příznak, nikoliv příčinu.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Léčba psoriázy

Léčba psoriázy závisí na možnostech léčby. Nejčastěji se léčí zmírnění příznaků. Léčba musí být upravena dle závažnosti onemocnění. Pokud jde o slabší formu vyrážky (psoriázy), bývá léčena pomocí lokální aplikace krémů, mastí a tinktur. Tyto léky nejčastěji obsahují dehet, dithranol, který brzdí buněčné dělení, a kortikosteroidy.

Závažná psoriáza je léčena perorálními léky, které obsahují metotrexát, retinoly, kortikosteroidy a imunosupresiva. Tato léčba má však mnoho závažných nežádoucích účinků, proto by mělo být užívání těchto léků omezeno. Vhodná léčba pro dlouhodobou terapii je pomocí kyseliny fumarové, která přináší efektivní zlepšení vzhledu kůže u 50 procent případů. I tato kyselina má mírné vedlejší účinky zahrnující průjem nebo bolesti břicha.

Nežádoucí účinky spojené s léčbou lupénky (psoriázy) tak nutí pacienty, aby vyzkoušeli jinou oblast léčby, a to zejména přírodní medicínu. Především metoda tradiční čínské medicíny (akupunktura) je velmi oblíbená. Užitečná může být i nutriční terapie a světelná terapie. Takzvaná koupelová terapie, která spočívá v koupeli v sirném bahně s přírodní sopečnou vodou, je velmi vhodná a zajišťuje úlevu od příznaků. Další alternativní metodou léčby je rybí terapie, kdy malé rybičky odstraňují přebytečnou kůži lupénky.

Závažnost psoriázy často souvisí s duševním stavem pacienta, proto musí stávající léčebnou metodou doprovázet psychoterapeutické opatření, které se používá k úlevě od příznaků. Cílem je naučit se ovládat stres.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Potničky u dětí

Výsev potniček je signálem, že jste to přehnali s oblečením. Na trupu, krku či hlavičce dítěte se pak objeví drobné růžové pupínky, které někdy svědí.

Příznaky

Potničky jsou drobné červené pupínky, které trápí zejména malé děti, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Potničky vznikají jako důsledek retence vývodu potních žláz. Svědivé pupínky jsou obvykle navíc naplněné čirou tekutinou a rády se slévají do velkých ploch. Vyrážka má tendenci k praskání a následnému přesušování. Potničky se nejčastěji vyskytují v nevětraných kožních záhybech v zátylku, tříslech, na zadečku a někdy i v obličejíčku a ve vlasaté části hlavy.

Co s tím dělat

Nekomplikovaný výsev vyrážky nevyžaduje žádnou zvláštní medikaci, postačí opláchnutí čistou vodou, popřípadě nálevem z řepíku lékařského či dubové kůry, zdravá pokožka se velmi brzy zregeneruje sama. Pokud se kůže samovolně nehojí a vyrážka se rozšiřuje a hnisá, pravděpodobně došlo k zavlečení infekce. V takovém případě se nedoporučuje příliš experimentovat a raději zajít s děťátkem k pediatrovi.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Vyrážka u kojence

Kožní vyrážky se objevují u dětí z několika důvodů. Některé je potřeba léčit, jiné samy odezní.

Možné příčiny:

  • reakce na nový prací prášek nebo kosmetický přípravek;
  • reakce na jídlo a příkrmy (jahody, rajčata, ořechy, ...), u kojených dětí reakce na jídlo, které snědla maminka;
  • toxický erytém – objevuje se často od druhého dne po porodu a přetrvává po několik dnů případně týdnů; může se objevit kdekoliv na těle, vyhýbá se ale postižení plosek nohou a rukou; připodobňuje se k poštípání blechou; za nějakou dobu spontánně vymizí a není třeba se kvůli němu zneklidňovat;
  • vyrážka ze slunce – děti jí trpí stejně jako dospělí, dětská pokožka ale reaguje ještě citlivěji; vyrážka ze sluníčka přejde za několik dní, použijte na zklidnění panthenol.

Příznaky

Příznaky jsou individuální dle druhu vyrážky.

Co s tím dělat

Na takovouto vyrážku lze použít:

  • Sudocrem – antiseptický ochranný krém
  • Bayer Bepanthen
  • Herbacos-Bofarma – dětská mast Rybilka
  • Nivea Baby Nutri Sensitive – SOS krém
  • Weleda Měsíčkový kojenecký krém
  • Nivea Nivea Baby – Krém proti opruzeninám
  • Sebapharma Sebamed – Dětský krém extra jemný
  • Nivea Baby krém proti chladu a větru
  • Bioderma Photoderm KID sprej SPF50+
  • A-derma Exomega lait
  • Zentiva Calcium Pantothenicum

Obrázky

Takto vypadají vyrážky u kojence.

Zdroj: Dětské pupínky

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Nejčastější příčiny vyrážky u dětí

U novorozenců a kojenců: Polovinu všech novorozenců postihuje v prvních dnech života toxický erytém (neškodná vyrážka projevující se plochými červenými skvrnami nebo pupínky), který obvykle během jednoho nebo dvou týdnů zmizí. Příčina není známa. Mnoho dětí ve věku 4 až 15 měsíců trpí opruzeninami, které se tvoří na bříšku, v okolí genitálií a v záhybech kůže na hýždích a na stehnech. K dalším vyrážkám, které se běžně vyskytují u kojenců, patří zánět pokožky ve vlasové části hlavy a potničky.

Vyrážky způsobené infekcí: Vyrážky mohou ukazovat na infekci způsobenou virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Vyrážky způsobené alergií: Vyrážky mohou rovněž signalizovat alergickou reakci na jídlo, na léky nebo na rostliny (například škumpa jedovatá). Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida nebo kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat i některé léky, například antibiotika a barbituráty.

Vyrážky po kousnutí hmyzem: Pokousání nebo zamoření hmyzem, jako jsou například vši, blechy nebo svrab, může také vyvolat vyrážku, stejně jako bodnutí od včely, vosy či moskytů.

Popis: Vždy se zjišťují charakteristické příznaky vyrážky, podle nichž je možné určit diagnózu. Záleží na vzhledu a místu vyrážky, zda se šíří, mění nebo svědí.

Léčba: K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Zde můžete vidět různé druhy vyrážky u dětí.

Zdroj: Druhy vyrážek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP