Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVÉPOMOCÍ

OBSAH

Kde koupit chloroform?

Lepší, než si vyrábět chloroform doma svépomocí, je si ho koupit. Chloroform se prodává v různém množství, přičemž nejmenší množství je 1 litr. Cena jednoho litru chloroformu nyní činí kolem 130 Kč. Chloroform je možné koupit kupříkladu v internetovém obchodě Verkon.

Zdroj: Kde koupit chloroform?

Poradna

V naší poradně s názvem POLOPRŮJEM S HLENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra Šiklová.

Dobrý den,

mám trpasličího pudla, fenečku, 10 let a v průměru tak 3x 4x do měsíce má akutní potřebu k vyprázdnění a okamžitě z ní vypadne polotuhý poměrně velký exkrement potažený jakýmsi slizem, hlenem. Krmení má neměnné, občas přes den psí pamlsky a pravda, někdy ze mně vyloudí kousek z koláče, vánočky, rohlíku, sušenky...), ale opravdu jen kousek, má už jen 15 zubů, takže ji krmím psími konzervami (Rinti, GranCarno nebo StarVita) s přídavkem trochu vloček či rýže, protože po čistém masu z konzervy mívala průjmy. Mám ji od jejích 6 let. Co může být příčinou občasného poloprůjmu s hlenem?

Přeji hezké dny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou může být věk. Se stárnutím psa přicházejí nové nemoci a nepříjemnosti. Bližší informace o možných příčinách by přineslo vyšetření ultrazvukem, počítačovou tomografií a taky by pomohlo laboratorní vyšetření stolice. V domácích podmínkách a svépomocí tyto komplikace nevyřešíte a budete muset začít spolupracovat s veterinářem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Aterom za uchem

Příčinou vzniku ateromu je ucpání a nadprodukce kožní mazové žlázy. Aterom může narůst až do několikacentimetrové velikosti. Cysta mazové žlázy obvykle není bolestivá a postiženému člověku vadí především z kosmetického a hygienického hlediska. Komplikace mohou nastat, jestliže se cysta mazové žlázy zanítí. Aterom za uchem má většinou kulovitý tvar v barvě kůže anebo je tmavší než okolní pokožka. Nejčastěji se aterom vytváří v místech vývodu mazové žlázy, tedy kolem uší.

Projevy ateromu za uchem jsou nebolestivé, ale lidem vadí z kosmetického hlediska nebo při hygieně. Sekret a šupiny epidermu se v cystě hromadí bez možnosti proniknout pokožkou ven. Kůže se s přibývajícím mazem ztenčuje a prosvítá jí obsah ateromu – od bělavé přes žlutou až k temné (v případě zanícení ateromu).

Léčba ateromu za uchem je převážně chirurgická a provádí se buď klasicky, nebo laserem. Nedoporučuje se zkoušet odstranit aterom svépomocí (takzvaným vymáčknutím). V domácích podmínkách není možné dostatečně vyčistit výstelku mazové žlázy, která se po čase opět naplní. Proto je třeba odborného zásahu, při kterém lékař vyjme pouzdro ateromu. Když kolem mazové žlázy vznikl zánět, bývá léčba podpořena antibiotiky.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kolář.

Dobrý den,
maminka 91 let má bolestí kolenních kloubů. Lékařka poradila kolagenové injekce ale nemá to možnost aplikovat v domácím prostředí jelikož je maminka ležící.
Jak to mám zajistit-např. koupit a aplikovat dle návodu a nebo existuje někdo kdo to umí i aplikovat v domácím prostředí v oblasti Zlín.
Děkuji Z .Kolář Zlín mob.: 739 177 756

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kolagenové injekce nelze aplikovat svépomocí v domácím prostředí. Je potřeba k tomu využít domácí péči. To je zdravotní sestra, která objíždí pacienty autem a u nich doma vykoná potřebné zdravotní úkony. Tuto domácí péči předepíše ošetřující lékař nebo praktický lékař. Náklady na domácí péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pacient nic nedoplácí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolagenové injekce na bolest

Cena suchého betonu

Cena suchého betonu namíchaného svépomocí se pohybuje kolem 1 450 Kč za 1 m3. Na přípravu 1 m3 je potřeba 500 kg cementu (Portland 32,5), 1 415 kg hrubého písku a 215 kg vody.

Cena zavadlého betonu z betonárky, namíchaného průmyslově, se pohybuje kolem 2 100 Kč za 1 m3.

Cena suchého betonového potěru již namíchaného v pytli se pohybuje za jedno balení (40 kg) kolem 145 Kč, vydatnost tohoto typu je taková, že z jednoho pytle namíchané směsi se pokryje plocha 1 m2 ve výšce 2 cm. Takže na 1 m3 betonu potřebujeme 50 pytlů směsi, což je řádově 7 250 Kč.

Zdroj: Suchý beton

Poradna

V naší poradně s názvem ROZPOZNÁNÍ PŘEKYSELENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

dobry den mam uz dlouho velky problemy prujmy velkou unavu ted me zacaly strasne padat vlasy citim se hrozne spatne nemam chut zit poradte my prosim co mam delat dekuju moc alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjmy, únava a nekvalitní vlasy nasvědčují na špatný metabolizmus ve střevech. Můžete vyzkoušet různá probiotika, ale když přesně nevíte co se střevy máte, tak svépomocí to vyřešíte jen těžko. Já bych Vám doporučil zajít na gastroenterologii, kde Vám celý zažívací trakt mohou vyšetřit, odebrat vzorky z vnitřní sliznice a přesně pak zjistit příčinu Vašeho stavu. Vyšetření se dělá ambulantně a nebolí. Zkuste to, ať můžete cíleně začít pracovat na zlepšování svého stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozpoznání překyselení

Jak levně postavit garáž

Průzkum průměrných cen a nákladů jasně ukazuje, že stavba garáže svépomocí, pokud nejste zedník s dostupností všeho materiálu zdarma a s umem v několika technických oborech, nevyjde levněji než pořízení některé varianty montované nebo plechové garáže dostupné na trhu v ČR s dodávkou a montáží na klíč.

Levnější alternativu zděné garáže představují například garáže postavené ze dřeva, různé přístřešky pro osobní automobily zvané car porty či plechové montované garáže.

Rozhodnete-li se pro stavbu dřevěné garáže svépomocí, záleží nejvíce na tom, za kolik peněz se vám podaří pořídit dřevěný materiál. Jestliže máte možnost získat starší dřevo nebo syrové dřevo z vlastních zdrojů a postavíte si garáž sami, našli jste tu cenově nejpřijatelnější variantu garáže. Stačí postavit dřevěnou konstrukci, opláštit ji jednoduchými dřevěnými stěnami a šikmou střechu pobít plechem.

Stavba dřevěné garáže svépomocí nemusí být úkolem pro zkušeného profesionála, dřevěnou garáž s montovanou konstrukcí postavíte snadno i bez zkušeností. Dřevěné garáže určené k montáži svépomocí dodávají dodavatelé v různých rozměrech a provedeních, a to jak pro jeden, tak i pro dva automobily. Zakoupenou garáž obdržíte obvykle v rozloženém stavu v kartonech. V balení se nachází všechno potřebné ke stavbě, tedy i návod, jenž vás celou montáží provede od začátku až do úspěšného konce. Jediné, co není součástí balení, jsou ochotní spolupracovníci, členové rodiny či přátelé, kteří vám s montáží pomohou. A samozřejmě základní sada nářadí, kterou buď najdete doma, anebo si ji jednoduše půjčíte. Celá montáž garáže je pak otázkou hodin či pouhých dní.

Zdroj: Stavba garáže

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERONU PŘEBYTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojta.

Zajímal by mne názor lékaře či odborníka na to jak snížit množství testostronu u muže. Je mi 57, mám o 22 let mladší ženu a bohužel ona má mnohem menší potřebu sexu než já.
Chtěl bych bezpečně snížit svůj sexuální apetit , abych svoji ženu neobtěžoval a přitom milenku nechci, nemám zájem podvádět a svoji rodinu mám moc rád. Lék Cyproteron a další mají podle všeho mimořádně velké riziko negativních vedlejších účinků . Snad až k riziku nádorového onemocnění mozku. Existuje prosím způsob jak svoji chuť na sex výrazně snížit, či úplně eliminovat?
Děkuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě existuje způsob, jak snížit svůj sexuální apetit bez pomoci léků. Normálně k tomu použijte masturbaci. Pomocí orgasmů dosažených svépomocí ulevíte svému tělu a snížíte tak chuť na další sex. Je to bezpečné, bez vedlejších účinků a funguje to na 100%.
Dalším způsobem, kterým se dá snížit sexuální touha, je kastrace nebo vasektomie. Tyto zásahy Vás zcela zbaví chuti na sex, ale jsou nevratné.
Léky, které potlačují sexuální chtíč, bych ve Vašem případě nedoporučoval. Je to škoda se zbavovat libida za cenu výrazných biologických změn spojených s jejich užíváním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteronu přebytek

Léčba ateromu

Odstranění ateromu není náročný zákrok, provádí se chirurgicky, a to klasicky nebo laserem. Nedoporučuje se zkoušet si odstranit aterom svépomocí (takzvaným vymáčknutím). V domácích podmínkách není možno dostatečně vyčistit výstelku mazové žlázy, která se po čase opět naplní (znají to například lidé, kterým se vytváří „bulka“ na stále stejném místě, třeba na zádech). Proto je zapotřebí odborný zásah, při kterém lékař vyjme celé pouzdro ateromu. Když kolem mazové žlázy vznikne zánět, bývá léčba podpořena antibiotiky.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SVRABU BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

My bydlíme na vesnici a občas se stává, že nějaké dítko dostane svrab. Léčíme je normálně permethrinem. Permethrin je v masti Infectoscab, ale ta je jen na lékařský předpis a my to máme k doktorům daleko. Proto používáme Permethrin, který se dá volně koupit jako postřik proti mouchám. Je to vodný roztok 10% permethrinu. Já to vždycky naředím jedna ku jedné s tělovým mlékem a potom s tím natřu celé tělo. Funguje úplně stejně jako Infectoscab a je to bez lékařského předpisu volně prodejný přípravek. Tady je vidět cena a obchody, kde to mají www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adam.

Bohužel jsme si svrab před lety přivezli z ameriky, levne hotely si vybraly svou dań. Netušili jsme, co to je a tak se nam to rozlezlo vsude. Doktori davali masti na exemy, opary. Kdyz jsme si svepomoci zjistili, co to je, protoze na to ucinkoval jen biolit primo na kuzi a cesticky v kuzi vypadaly jako z fotek na netu, doktorka nam milostive predepsala masticku Infectoscab a poradila preprat povleceni. Na jeden den to pomohlo. Dalsi den kousaly boty, kresla, koberce, calouneni zidli, dokonce i zaclony. Co jsme mohli jsme vyprali, moc to nepomohlo. Doktorka milostivě předepsala ještě jednu, že to musí být něco jiného a že nám vyjde vstříc. Kousalo pořád všechno, ani pára přímo do matrace nepomohla, autosedačky prolezlé, čalounění v autě, v židlích, hrůza. Vůbec se nedivím, že si lišky ze zoufalství ukoušou napadenou hnátu. To zoufalství je strašné. Chodíte po světě jako vyděděnec, kouše vás to všude, nesmíte nikoho potkat, nikam si sednout, nikomu nepodat ruku.. jinak ho vezmete s sebou do pekla beze spánku (spát se moc nedá), bez odpočinku. Každý den vyprat na 60 všechno čeho se dotknete - peřiny, povlečení, povlaky, oblečení, ručníky, boty. Všude schne prádlo na další den. Spali jsme na matracích obalených igelitem a všechno ostatní do igelitu zabalili, gauč, koberce, čaouněné židle.. každý den všechno pečlivě stírat od vajíček. Seděli jsme na zahradním nábytku. Doktorka si z nás už jen utahovala a posílala na psychosomatiku/psychyatrii. Sháněli jsme permetrin kde se dalo, kupovali jsme všechno možné, postřiky na mravence, blechy.. jsou různé varianty a z většiny nám bylo zle, ale to jediné účinkovalo, ocet byl nanic a smrdíte kam vlezete. Síra trochu lepší, ale smrdíte taky a na oblečení jsou stopy. Nakonec jsem si nechal poslat galon 10% roztoku lekarskeho permetrinu z amazonu a když nakonec dorazil, všechno jsme to konečně zlikvidovali. Některá vajíčka se vylíhla skoro až po půl roce, musíte si pořád hlídat, čeho jste se dotkli. Nepřeju to nikomu. O permetrinu na mouchy jsem nevěděl, jinak bych ho zkusil. Že se to tu nedá volně koupit v lékárně bych skousl, kdyby nám doktorka pomohla a poradila, takhle to i po letech cítím jako zradu od těch, co studovali a dostali pravomoc rozhodovat, co si smím koupit. Nechali nás v tom.

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Hořčice a dna

Po staletí je známo, že hořčičné semínko léčí bolesti těla a také chrápání a určité dýchací potíže. Hořčičný olej lze zakoupit v obchodě s potravinami, a pokud není k dispozici, můžete jednoduše použít hořčičné semínko a v hmoždíři z něj extrahovat olej doma svépomocí. Udržujte olej na přímém slunci několik hodin, nebo dokud neztmavne a zhoustne. Olej naneste na dnou postižená místa nebo tam, kde vás to bolí a je patrný otok.

Masírujte asi 15 až 20 minut a pak ještě nechte půl hodiny působit. Jemně smyjte teplým hadříkem a pokud chcete, můžete použít mýdlo. Pro optimální výsledky to opakujte každý den. Hořčice a dna jdou ruku v ruce a tato kombinace je mnohými preferována pro snadné použití a nenákladnou efektivitu.

Zdroj: Hořčice proti bolesti při záchvatu dny

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe

Výroba věšáku na klíče svépomocí

Vyrobit si věšák na klíče zvládne běžný kutil, který má k dispozici lupínkovou nebo přímočarou pilu, vrtačku, dláto, vibrační brusku nebo brusný papír.

Nejprve si opatříte šablonu podle toho, jak velký organizér klíčů si budete chtít vyrobit. Nachystejte si vyschlé a lepené prkno, které je už ohoblované. Šablonu překreslete na prkno a podle nákresu vyřežte pomocí lupínkové nebo přímočaré pily zvolený tvar. Poté zahlaďte řezy, můžete pomocí dláta provést do dřeva i rytiny, frézkou opracujte hrany. Pomocí vrtačky navrtejte otvory, do nichž na lepidlo usaďte dřevěné kolíčky, které budou sloužit k pověšení klíčů. Kolíčky je možné i ozdobně vyřezat. Na závěr můžete věšák natřít barvou, lazurou nebo jen nalakovat. Po zaschnutí již připevněte na požadované místo.

Zdroj: Věšák na klíče

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Kopřiva (Urtica Dioica)

Nejznámější ze všech bylin používaných ve vlasové kosmetice obsahuje velmi cenné vazké látky, aminokyseliny, minerály, vitaminy a další účinné složky. Kopřiva posiluje a působí proti plísním. Tonizuje a podporuje prokrvení ve vlasové pokožce, což přispívá k růstu vlasů. Účinné látky se koncentrují v listech ještě před rozkvětem (brzy na jaře), a proto se sbírají jen mladé rostlinky. Jako součást salátů je bohatá na minerální látky a stopové prvky, což obzvláště blahodárně působí na organismus. Výborný je i kopřivový šampon s panthenolem. Kvalitní kopřivový šampon je běžne k dostání v obchodní síti a nevyplatí se připravovat si ho doma svépomocí. Domácí výroba kopřivového šamponu se nevyplatí vzhledem k běžně prodávanému kopřivovému šamponu v obchodech a jeho nízké ceně - skleněná lahvička vyjde na pár korun.

Zdroj: Bylinky pro krásu vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, podle Vašich příznaků, které popisujete, zejména to urputné svědění pokožky ve vlasaté části hlavy, nasvědčuje na plísňové onemocnění. Plísně se ve vlasech normálně vyskytují. Pro úspěšnou léčbu je nezbytné provést odběr vzorků z Vaší svědivé kůže. Nebojte se toho, nebolí to, spíše je to intenzivnější podrbání, takže je to spíše příjemné, než naopak. Dělá se to jemně, ostrou škrabkou, jako byste škrábala nové brambory. Takto odebrané mikroskopické šupiky se v laboratoři namnoží (vykultivují) a pak pod mikroskopem se identifikuje plísňový kmen. Podle výsledků se velmi dobře dá určit správný lék. Plísně jsou neodělitelnou součástí našeho života a vyvíjejí se stejně dlouho, jako lidstvo samo. Dokáží se velmi dobře adaptovat na přechodně nehostinné podmínky, které vytvoříme třeba méně či více vhodným lékem. Proto je důležité přesně dodržet předepsaný způsob užívání a zejména dodržet dobu užívání, které bývá v těchto případech i dlouhodobá - několik měsíců. Doporučuji zajít ke kožnímu lékaři a požádat ho o kultivační stěr.

Pokud by se neprokázala plísňová příčina Vašich potíží, tak je zde ještě možné, že byste mohla být alergická na nějaký Vám neznámý alergen. V tomto případě by bylo možné nasadit tabletky Claritin. Je to antihistaminikum (lék proti přehnané alergické reakci), který rovněž zmírňuje i svědivé pocity. Lék je na lékařský předpis a předepsat Vám ho může Váš obvodní lékař, ale lépe bude navštívit alergologa.

Jano, ve Vaší situaci nespoléhejte na domácí lékařství formou svépomoci. Pokud se v noci budíte, tak tento projev negativně ovlivňuje kvalitu Vašeho života a je škoda za každý den, respektive noc, kterou prožijete nepříjemně, nikdy již nebudete mít další šanci ji prožít znovu a lépe, proto co nejrychleji konejte, a to postupem, který jsem Vám zde popsal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Stavba zděného plotu svépomocí

Pokud se rozhodnete pro zděný plot, budete muset vynaložit víc práce, peněz i času na jeho stavbu. Přesto všeobecně platí, že tento typ oplocení vydrží nejvíc. Ať už budete stavět z cihel, tvarovek, bloku či kamenů. Zvolit můžete i další řešení, kdy zděná bude jen podezdívka a sloupky a samotná plotová výplň bude třeba dřevěná nebo kovová. Oblíbené jsou i plotovky z plastu, u nichž zároveň odpadá nutnost údržby v podobě každoročního nátěru.

Než začnete stavět, ověřte si rozměry pozemku a nezapomeňte se domluvit se sousedy. Pak už zbývá jen rozhodnout, z jakého materiálu zděný plot bude, sehnat dobrého pracanta pro kopání základů (pokud si nenajmete techniku) a vožení koleček s betonem a hurá do toho.

Plot by měl nějak vypadat. Je to to první, co uvidí návštěvník, který k vám zavítá. Rozhodně by však plot neměl být dominantnější než samotná stavba za plotem.

Zdroj: Stavba plotu

Rizika při trvalé ondulaci

Je důležité si uvědomit, že použitím trvalé ondulace přeskupíte keratinovou strukturu vlasu z původní na novou, která bude kopírovat tvar, který je zafixován například na natáčce. Pro takové přeskupení struktury se používá kyselina thioglykolová, která se nanáší na natočené vlasy. Působení této kyseliny vaše vlasy vždy zatíží, a pokud máte vlasy barvené, je nutné použít zvláštní typ trvalé pro barvené vlasy, která je šetrnější. Pro odbarvované, zesvětlené vlasy by se trvalá ondulace neměla používat vůbec. Při nesprávné aplikaci nebo vlivem překročení doby působení, která je únosná pro vaše vlasy, riskujete silný zásah do struktury vlasu, který může být destrukční, a vlasy si takzvaně upálíte. Takové vlasy se pak roztřepí a při sebemenší mechanické námaze, například při česání, se ulomí. Takže pokud přijmete toto riziko a absolvujete natrvalení svépomocí, rozhodně neprotahujte dobu působení ondulační kyseliny a během této doby kontrolujte na jednom pramenu míru nakadeření.

Zdroj: Antibiotika, trvalá a barvení vlasů

Tlakový spínač pro domácí vodárnu se zásobníkem

Tlakový spínač je malé zařízení, které vám umožní zapnout a vypnout čerpadlo v závislosti na přítomnosti nebo nepřítomnosti vody v zásobníku.

Čerpadlo čerpá vodu do hydraulické nádrže, reléová membrána tlačí na plošinu, stoupá, dosahuje velké pružiny a vypíná čerpadlo. Cyklus se opakuje a provádí se automaticky.

Na velké pružině se nastaví indikátor tlaku, při kterém se bude vodárna zapínat a na malé zase strop přípustného tlaku v systému. Pro správné nastavení musí existovat rozdíl mezi těmito dvěma ukazateli. Toto je důležitý bod, který se hodí při postupu nastavení tlaku u domácí vodárny.

Potřebujete nastavovat tlakový spínač?

Samozřejmě, svépomocí nebo za pomoci odborníka, ale každý, kdo sestavil svoji čerpací stanici z oddělených prvků, bude muset nastavit tlakový spínač.

Existuje názor, že hotové čerpací stanice, zakoupené ve smontované podobě, jsou vybaveny tlakovým spínačem, který je již nakonfigurován a připraven k provozu. V praxi to ale zdaleka neplatí.

Zdroj: Nastavení tlaku v domácí vodárně

Jak se dá nežit léčit

Jestliže se furunkl po týdenní léčbě svépomocí neztrácí, je bolestivější, popřípadě se zvětšuje a obtěžuje vás v každodenní činnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Malé furunkly lze vyléčit pomocí lokální dezinfekce a aplikace antibiotických mastí. Větší furunkly je nutné ošetřit drobným chirurgickým zákrokem. Po dezinfekci a lokální anestezii vám lékař vřídek za sterilních podmínek nařízne a vypustí tak hnis ven. Následuje důkladná dezinfekce, a to i do hloubky furunklu, protože je potřeba odstranit všechnu hnisavou tkáň, aby se rána dokonale zhojila. Poté do rány přiloží drén a sterilně ji kryje. Dostanete doporučení obvaz sami neodstraňovat a vyvarovat se omývání rány na vlastní pěst. Lékař vám předepíše antibiotika, která důsledně užívejte! Bakterie se totiž po takovém zákroku mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci. V následujících několika dnech budete chodit na převazy rány, která se bude nadále důsledně vymývat a dezinfikovat. Poté, co vám to lékař dovolí, dbejte na důslednou hygienu rány, omývejte, dezinfikujte a sterilně ji kryjte, dokud se zcela nezahojí. Při samoléčbě mějte na paměti, že žádný nežit se nesmí násilně vymačkávat. Rozrušil by se tím ochranný val, který se okolo ložiska hnisu a mrtvé tkáně vytvořil.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Sada na opravu zubní protézy

Můžete použít komerční sadu na opravu zubních protéz obsahující všechny nástroje potřebné k opravě poškozené sady vyrobených zubů. Pokud jste tento typ opravy nikdy předtím neprováděli, může být skvělý nápad pořídit si jednu z nich, protože jsou dodávány s pokyny a tipy.

Sady lepidel na opravu zubní protézy se obecně prodávají jako volně prodejný produkt dostupný v zahraničních internetových obchodech. Sady také obsahují malé epoxidové lahvičky na jedno použití s ​​dentálním lepidlem a vše ostatní, co potřebujete k tomu, abyste si své zubní protézy opravili svépomocí. Zde je nabídka internetového obchodu Amazon v Německu, odkud je možné zboží objednat i s dodáním do Česka: Lepidlo na prasklou zubní protézu.

Při výběru lepidla pro fixaci zubní protézy je důležité koupit voděodolnou značku. U nás prodávaná měkká lepidla jako školní lepidlo, lepidlo na modely letadel a keramické lepidlo nejsou pro tuto opravu vhodná. Ty mohou situaci jen zhoršit.

Nejlepší profesionální lepidlo na prasklou zubní protézu je dentální pryskyřice, ale ta může být trochu drahá. Vzhledem k tomu, že je určena pouze pro zubní lékaře, může být i těžko dostupná. Jedná se však o nejodolnější typ lepení a je určena pro dentální použití. Zde je vidět kde lze dentální pryskyřici koupit a kolik stojí: Dentální pryskyřice na prasklou zubní protézu.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Co je to Porotherm

Při výstavbě domů z broušených cihel POROTHERM Profi je důležitá naprostá přesnost zdění. Nejnáročnější je přitom založení stavby, tedy položení první řady cihel v přízemí a v patře nad stropní částí, které musí být naprosto přesné. Abyste si byli jisti, že je vše v pořádku, můžete při zakládání využít profesionální pomoc od výrobce – společnosti Wienerberger cihlářský průmysl. Po upřesnění termínů přijede na stavbu specializovaný technik, který vysvětlí postup výstavby z broušených cihel POROTHERM, pomůže vám při založení stavby a v případě zájmu následně i prvního šáru v patře. O službu je velký zájem, proto je potřeba se zaregistrovat s dostatečným časovým předstihem.

Vyplatí se také zajít si do vybraných stavebnin, které díky spolupráci se společností Wienerberger fungují jako půjčovny. Zde si můžete vypůjčit pomůcky, které jsou potřeba pro zakládání stavby z broušených cihel POROTHERM. Jestliže budete zdít na tenkovrstvou maltu, můžete si tu půjčit například i nanášecí válec.

V případě zdění z broušených cihel POROTHERM Profi si můžete vybrat, zda budete stavět na tenkovrstvou maltu, či na zdicí pěnu POROTHERM DRYFIX. Nemusíte se bát pustit se dostavby svépomocí, v obou případech je výstavba velmi rychlá, snadná a přesná. Pokud už máte hotovou základovou desku, můžete s použitím technologie zdění na pěnu POROTHERM DRYFIX zvládnout hrubou stavbu rodinného domu do týdne. Zdicí pěnu, případně tenkovrstvou maltu, dostanete při nákupu broušených cihel POROTHERM Profi zdarma a v odpovídajícím množství.

Systém POROTHERM se skládá z různých tlouštěk cihel, některé typy mají i upravenou výšku.

Zdroj: Na hrubou stavbu Porotherm

Materiál na stavbu garáže

Možností máte celou řadu. Můžete si postavit garáž zděnou, garáž plechovou, garáž dřevěnou nebo jen kryté stání pro váš automobil. Záleží na tom, jakým způsobem chcete garáž během roku využívat a kolik peněz jste do její stavby ochotni investovat. Garáž bývá většinou nejen místem, kam zaparkujete svůj automobil, ale i prostorem pro uskladnění věcí spojených s provozem vašeho vozu, náhradních dílů a nářadí. Kutilové velmi často využívají garáž i jako dílnu. V dnešní době se kladou na garáž vyšší nároky, než tomu bylo dříve. Obvykle se počítá s tím, že se do garáže minimálně zavede elektrická energie a natáhne voda. Pokud se v garáži nachází také topení, může celoročně sloužit k rozličným činnostem.

Materiál bychom měli volit podle toho, jak dlouho budeme chtít garáž využívat a pro jaký vůz bude. Pořídíme-li si starší auto, nemusíme pro něj budovat garáž za velký peníz, stačit pravděpodobně bude jen dřevěná bouda, aby na auto hlavně nepršelo a nesněžilo. V takovéto garáži toho však moc nenapracujeme a též lze předpokládat, že v ní bude postupem času i značné vlhko. Cena takové garáže z nového materiálu bude v dnešní době činit řádově několik tisíc korun, pokud nebude mít stavba betonovou podlahu, izolace a inženýrské sítě.

Dřevěnou garáž (kůlnu) si postaví téměř každý zručný kutil sám a „ušetří". Avšak takovou garáž skoro žádná pojišťovna nepojistí jako dostatečnou ochranu auta a překážku proti zlodějům aut.

Plechové nebo v mnoha případech známější takzvané ocelové garáže jsou dnes poměrně oblíbené. Jejich pořízení může být vzhledem k cenám materiálu nákladnější než u dřevěných garáží, záleží na variantě, kterou zvolíme. Plechy se mohou přišroubovat anebo přivařit k ocelové konstrukci. Kvůli zlodějům barevných kovů se nedoporučuje používat plechy z hliníku. Mnohem lepší a odolnější je nerezový plech. Ten se dá natřít vhodnou barvou, takže garáž nepůsobí tak stroze. Takovou garáž si už nepostaví každý kutil, ale jen velmi zručný řemeslník, který umí pracovat se železem.

Plechové garáže postavené svépomocí budete muset často opatřovat novým nátěrem, tedy alespoň ty nejlevnější plechové boudy. To samozřejmě ve výsledku zvyšuje náklady. Nevýhodou je stejné odolávání povětrnostním podmínkám jako v případě dřevěných garáží. Proto například německá značka Siebau používá na plech jako krycí vrstvu omítku. Jinak byste se v takové garáži v létě cítili jako v sauně. Zde asi samotný kutil rovněž nepochodí. Co se týče finanční náročnosti, vybudovat svépomocí solidní garáž s prostorem pro malou dílničku a pro uskladnění náhradních dílů včetně nářadí vyjde na několik desítek tisíc korun.

Z hlediska statiky je pro stavbu obvodových stěn garáže nutné použít například cihly o tloušťce alespoň 17,5 cm. Z hlediska tepla musíme zohlednit i místo, kde stavíme: jiné nároky jsou v teplejších oblastech, jiné v chladném podhůří nebo v horských lokalitách. Odborníci každopádně doporučují sáhnout spíš po širších cihlách, protože v garáži obvykle nestojí jen auto, ale skladují se tam i další věci, výjimkou nejsou ani domácí kompoty či nakládaná zelenina. Proto bychom měli vytvořit (pokud možno) stabilní prostředí bez prudkých výkyvů teplot, konstrukce by neměla promrzat. Osvědčená tloušťka zdiva v Česku je 25 cm.

Zdroj: Stavba garáže

Co na oteklý ret od oparu

Jestli jednou chytnete opar, vir z těla už nikdy nevypudíte, jen jej budete potlačovat. Kdykoliv přijde oslabení imunitního systému, vyskočí nepozorovaně ven, aby vám opět znepříjemňoval život. Opar rtu je infekční onemocnění způsobené virem Herpes simplex typu I. Prvotní infekce virem probíhá u většiny pacientů bez příznaků, následně se virus usídlí doživotně v nervových strukturách hlavy. Někteří lidé mají proti viru přirozené protilátky, u infikovaných jedinců vir zůstává většinou v klidové fázi, ale může kdykoliv dojít k opakované recidivě. Frekvence opakování je značně individuální, potíže se mohou opakovat každý měsíc, jednou za rok nebo až za 5 let. Tato infekce se pak projevuje právě jako opar rtu, tedy nepříjemné bolestivé puchýřky naplněné tekutinou. Spouštěči infekce jsou různí, většinou ale souvisí se snížením odolnosti a imunity organismu, například horečkové onemocnění, nachlazení, stresové vypětí, fyzická zátěž, ale také emocionální vzrušení nebo menstruace. Léčba oparu je ve většině případů nekomplikovaná a dá se zvládnout svépomocí prostřednictvím volně prodejných přípravků, buď registrovaných léků na opary, nebo doplňkových přípravků a doplňků stravy. Z registrovaných léčiv jsou nejpoužívanější krémy nebo gely s obsahem antivirotika. Všechny jsou nejúčinnější v první fázi oparu, kdy zabraňují dalšímu výsevu a tvorbě puchýřků a tím zkracují dobu následné léčby. Pomoci mohou i vybrané vitaminy.

Vyzkoušejte například i HerpeNorm, původní recepturu známého belgického profesora Guy Van Elsackera, která podporuje správnou funkci imunitního systému. Nepříznivé vnější faktory při oslabené imunitě způsobují nevzhledné puchýřky na rtech. Správně fungující imunitní systém viry likviduje. HerpeNorm je kombinace zinku a L-lysinu pro intenzivní péči o rty, když se dostaví první projevy svědění. Aminokyselina L-lysin obsažená v doplňku stravy HerpeNorm inhibuje aminokyselinu arginin, která podněcuje růst nepříznivě působících vnějších činitelů. Zinek podporuje správnou funkci imunitního systému.

Pokud HerpeNorm nasadíte už při prvních příznacích, puchýřek se ve většině případů ani neukáže, a pokud přece jenom ano, tak v daleko slabší intenzitě a rychle zmizí. HerpeNorm se užívá orálně a zákazníci jsou s ním opravdu spokojeni. Jestliže na puchýřky trpíte, měli byste se vyhýbat potravinám bohatým na arginin (například ořechy).

Zdroj: Oteklý spodní ret


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP