ŠVESTKY POUŽITÍ PŘI LÉČBĚ WARFARINEM SUŠENÉ A ČERSTVÉ
Proč dodržovat přesné dávkování
Warfarin užívejte přesně podle pokynů lékaře, který vám stanoví termíny kontrol. Kontroly jsou velmi důležité, proto je prosím dodržujte. Umožní lékaři sledovat správné nastavení léčby a dávkování případně upravit. Cílem léčby je udržet hladinu srážlivosti krve v optimálním rozmezí. Pokud je hodnota INR příliš nízká (krev se sráží více), je léčba neúčinná a je nutné zvýšit dávku léku. Pokud je hodnota INR vysoká (krev se sráží málo), hrozí krvácivé komplikace a je třeba dávku účinné látky snížit. Hodnoty INR by měly být vždy zapsány do „Záznamu o léčbě warfarinem“. Léčba trvá různě dlouho podle toho, jak rychle se sraženina rozpouští, a zejména podle míry rizika vzniku nové trombózy.
Musíte-li navštívit jiného lékaře, upozorněte ho, že užíváte Warfarin. Nejméně týden před plánovanou operací nebo jiným zákrokem (trhání zubů, vyšetření žaludku nebo střev) uvědomte o výkonu lékaře, který vám Warfarin předepisuje, aby vás mohl připravit a vaši léčbu před plánovaným zákrokem případně upravit.
Léčba Warfarinem přináší větší riziko krvácení také při poranění. Snažte se proto úrazům co nejvíce předcházet. Při aktivitách s rizikem úrazu hlavy noste helmu. Mějte u sebe vždy průkazku „Záznam o léčbě warfarinem“, která v případě úrazu nebo náhlého onemocnění pomůže lékařům rozhodnout o správné léčbě.
Při léčběWarfarinem jsou poměrně časté drobné krvácivé komplikace, například lehké krvácení z nosu nebo dásní. Tento lék může také zapříčinit snadnější tvorbu modřin nebo silnější menstruaci. Pokud vás tyto potíže postihnou, navštivte co nejdříve lékaře, aby mohl zjistit, zda není zapotřebí snížit dávkování. Je-li krvácení velmi silné, vyhledejte lékaře ihned. Pokud pozorujete krev v moči či ve stolici nebo krvácení mimo menstruační cyklus, je třeba provést příslušná vyšetření, protože léčba Warfarinem může sice tato krvácení zvýraznit, ale sama o sobě je většinou nezpůsobuje.
Účinnost léčby Warfarinem lze jednoduše a přesně sledovat vyšetřením odebrané krve pomocí Quickova testu (označován rovněž jako protrombinový test). Quickův test je prováděn buď v laboratoři z krve odebrané ze žíly, nebo přímo v ordinaci lékaře z krve odebrané z prstu. Výsledek tohoto testu se vyjadřuje pomocí hodnoty INR (International Normalized Ratio). Hodnota INR vyjadřuje poměr doby srážení vyšetřované krve k průměrné době srážení krve zdravých jedinců neužívajících žádné léky. Hodnoty pro účinnou léčbu látkou warfarin jsou určovány podle onemocnění pacienta. Dolní hranicí léčebného rozmezí je INR 2,0 nebo 2,5; horní hranicí léčebného rozmezí pak INR 3,0 nebo 3,5. Přístroje k vyšetření krve odebrané z prstu si mohou pacienti také zakoupit a test provádět sami v domácím prostředí. Nákup přístroje však není v ČR hrazen ze zdravotního pojištění.
Pozor: Pokud se domníváte, že můžete být těhotná, navštivte co nejdříve svého ošetřujícího lékaře. Warfarin je třeba vysadit nejpozději do konce 5. týdne gravidity. Během těhotenství je ve většině případů warfarin nahrazen injekcemi nízkomolekulárního heparinu, který nepoškozuje plod.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Pomáhají švestky snižovat hladinu cukru v krvi? Ano, švestky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Švestky mohou zvýšit schopnost vašeho těla produkovat adiponektin, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bohaté na vlákninu také snižuje nárůst cukru v těle po konzumaci sacharidů.
Kolik švestek může sníst člověk s cukrovkou? Člověk s cukrovkou může sníst maximálně dvě velké švestky denně nebo čtyři malé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a sorbitol, díky čemuž jsou ideální pro lidi s cukrovkou.
Jsou švestky ovoce s nízkým obsahem cukru? Švestky jsou ovoce s nízkým obsahem cukru, a proto je mohou lidé s cukrovkou snadno zařadit do svého denního jídelníčku. Díky nízkému glykemickému indexu zajišťují malý vzestup hladiny cukru v krvi.
Mají švestky nízký obsah sacharidů? Švestky mohou být zdravým doplňkem do jogurtů, salátů a smoothies. Švestky obsahují nižší koncentraci sacharidů. Středně velká švestka nabízí pouze 7,6 gramů sacharidů.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.
Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčběWarfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušenéšvestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.
I přes náležitou monitoraci a pečlivé vedení léčby warfarinem je možné se setkat s hodnotami INR mimo terapeutické pásmo. Vzhledem k úzkém terapeutickému oknu warfarinu a narůstajícímu riziku krvácení při supraterapeutických hodnotách INR je nutno vědět, jak v těchto případech postupovat.
Postup při předávkování warfarinem u pacientů bez známek krvácení:
INR 3,0–5,0: doporučuje se pouze snížit dávkování warfarinu, eventuálně lze 1 dávku vynechat, samozřejmostí by poté měla být častější kontrola INR; vhodné je vždy také pátrat po příčině předávkování
INR 5,0–8,0: je třeba vynechat 1 až 2 dávky warfarinu a poté snížit původní dávkování, opět za pravidelné monitorace INR; pokud je však u pacienta přítomno vysoké riziko krvácení, lze navíc podat 1–3 mg vitaminu K perorálně
INR > 8,0: podává se 1–5 mg vitaminu K, warfarin se nasadí zpět až při poklesu INR do terapeutického rozmezí, a to ve sníženém dávkování a za častých kontrol INR až do stabilizace hodnot
Postup při předávkování warfarinem u pacientů s krvácením:
Při léčbě krvácení u warfarinizovaného pacienta je nutno vždy postupovat přísně individuálně. Na prvním místě se posuzuje naléhavost antagonizace účinku warfarinu oproti riziku tromboembolických komplikací při rychlé korekci koagulopatie. Kromě vlastní antagonizace je v tomto případě důležitá i komplexní a podpůrná léčba (volumoterapie, transfuzní terapie a podobně) a dle možností samozřejmě i lokální ošetření krvácení.
K dispozici jsou tyto možnosti antagonizace účinku warfarinu:
Vitamin K
Při závažném či život ohrožujícím krvácení by měl být vždy aplikován intravenózně. V případě méně závažného krvácení je preferováno perorální podání, protože nitrožilní podání s sebou přináší určité riziko alergické až anafylaktické reakce. Korekce koagulopatie po aplikaci vitaminu K nastává v rámci hodin (4–24 hodin). Doporučovaná dávka vitaminu K při nezávažném krvácení je 1–3 mg, při závažném krvácení pak 5 mg. Vyšší dávky mohou být příčinou následné rezistence k warfarinu po dobu až několika týdnů, což může představovat komplikaci při opětovném převádění na warfarin.
Čerstvě zmražená plazma
Podává se v dávkování 10–15 ml/kg dle hodnoty INR, vždy je třeba současně podat i vitamin K. Dochází tak k rychlejší korekci koagulopatie než při samostatném podání vitaminu K. Podání čerstvě zmražené plazmy však přináší určitá úskalí vyplývající z podání transfuzního přípravku, jako jsou oběhové přetížení, rozvoj transfuzí navozeného akutního poškození plic či jiné potransfuzní reakce a zůstává zde určité, i když minimální riziko přenosu infekce. Dále je nutno počítat s časovou prodlevou z důvodu ABO typizace a nutnosti rozmražení.
Koncentráty protrombinového komplexu
Koncentráty protrombinového komplexu (prothrombin complex concentrate – PCC) jsou koncentráty vitamin K dependentních faktorů (tedy faktory II, VII, IX, X). Dále jsou v těchto koncentrátech obsaženy: protein C, protein S a heparin (ve variabilní koncentraci dle jednotlivých výrobců). V našich podmínkách se nejčastěji používá 4faktorové neaktivované PCC. Nehrozí oběhové přetížení pacienta. Dávkování PCC se odvíjí od aktuální hodnoty INR, pohybuje se mezi 25–50 j/kg. Maximální jednotlivá dávka PCC však nesmí překročit 3 000 j.
Korekce koagulopatie po podání PCC je velmi rychlá a efektivní, na druhé straně je však nutno mít na paměti nezanedbatelné riziko tromboembolických komplikací. Nevýhodou je také pouze dočasný efekt PCC trvající přibližně 6–8 hodin, což je dáno poločasy obsažených koagulačních faktorů. Po podání je tedy nutností pečlivá monitorace koagulačních parametrů a v případě potřeby opakovaná aplikace PCC. Při podání PCC by měla být samozřejmostí i současná aplikace vitaminu K, jehož účinek se začne projevovat právě asi za 4–6 hodin od aplikace. Další aplikace PCC tedy ve většině případů nebývá nutná. Při nedostupnosti PCC lze použít rekombinantní aktivovaný faktor VII (rFVIIa) v dávce 90 µg/kg. I v tomto případě je následně nutná opakovaná kontrola koagulačních parametrů a dle potřeby další aplikace rFVIIa. V každém případě je nutno po antagonizaci účinku warfarinu vždy myslet na pokračování antitrombotické profylaxe, jakmile to klinický stav pacienta dovolí. Ve většině případů je metodou volby heparin, a to nejčastěji nízkomolekulární, v dávkování odpovídajícím aktuálnímu klinickému stavu pacienta.
V naší poradně s názvem SUŠENÉ ŠVESTKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL BRABEC.
Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Sušenéšvestky jsou významným zdrojem vitamínu K a proto nejsou vhodné pro pacienty užívající Warfarin. Maximální množství sušených švestek za den je jeden malý šálek.
Warfarin je silně teratogenní, to znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí užívat Warfarin. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.
Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a k úmrtí.
Pozor: Při předávkování je nutno Warfarin ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamin K (preparát Kanavit). Pokud je nutná rychlá úprava narušené srážlivosti, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.
Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.
Warfarin reaguje s řadou běžně užívaných léků, jako jsou některá antibiotika, která různě mění jeho účinnost.
Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může účinná látka warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie Warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.
U Warfarinu je známá vysoká interindividuální a intraindividuální variabilita účinku. Potřebné dávky účinné látky warfarin se tak u jednotlivých pacientů mohou lišit i 10–20krát. V odpovědi na léčbu hraje roli mnoho proměnných, jako jsou věk a etnikum pacienta, genetické faktory ovlivňující metabolismus warfarinu, lékové a dietní interakce, komorbidity (například onemocnění jater, ledvin, srdeční selhání, aktivní malignita), ale i akutní stavy jako horečnaté či průjmovité onemocnění.
Standardně se léčba zahajuje dávkami 5–10 mg warfarinu denně. Nižší dávky jsou doporučovány u starších pacientů, protože je známo, že s věkem se snižuje potřebná dávka warfarinu o 6–10 % na každou dekádu věku. Dále je nutno nižší dávky zvážit u pacientů polymorbidních, s hepatopatií, vyšším rizikem krvácení či anamnézou nízkého dávkování warfarinu.
Při zahájení léčby warfarinem je důležité současně aplikovat parenterální antikoagulancia, nejčastěji nízkomolekulární heparin (low molecular weight heparin – LMWH). Důvodem tohoto postupu je fakt, že plný antikoagulační účinek warfarinu se rozvíjí až po několika dnech od zahájení léčby. Vlivem warfarinu jako první klesá aktivita faktoru VII (poločas 4–6 hodin) a laboratorně tak dochází k prodloužení koagulačních časů, a tím ke zvýšení hodnot INR. Nicméně pro antikoagulační účinek je nutné snížit aktivity i ostatních K dependentních faktorů s delším poločasem – faktoru IX (poločas 14–20 hodin), faktoru X (poločas 45–70 hodin) a zejména faktoru II (poločas 60–90 hodin). Dochází tedy k diskrepanci, protože laboratorně již lze pozorovat zvýšení INR, avšak klinický antikoagulační účinek nastupuje až s poklesem faktoru II. Navíc warfarin snižuje aktivitu i K dependentních přirozených inhibitorů koagulace. Protein C má krátký poločas (6–12 hodin) a jeho rychlý pokles tedy vede paradoxně k prokoagulačnímu stavu v prvních dnech po zahájení warfarinizace. V tomto období je pacient ohrožen progresí trombózy, vznikem retrombózy či kumarinové kožní nekrózy.
Třetí den od nasazení léku Warfarin se doporučuje provést kontrolní odběr INR k eventuální úpravě dávkování. Následují opět pravidelné kontroly INR až do dosažení terapeutického rozmezí. Podávání LMWH je možno ukončit, pokud je 2 dny po sobě INR > 2,0. Po stabilizaci INR v terapeutickém pásmu lze postupně prodlužovat intervaly mezi odběry krve až na 4–6 týdnů. Častější kontroly jsou však nutné při zavedení nové medikace, dietní změně, alteraci zdravotního stavu, ať už se jedná o chronická onemocnění či akutní stavy. Rovněž v případě změny dávkování warfarinu je nutná časná kontrola INR, a to za 1–2 týdny.
Za účelem monitorace účinku warfarinu bylo zavedeno standardizované laboratorní monitorování pomocí INR. Tento parametr byl v roce 1983 přijat Světovou zdravotnickou organizací jako standardní metoda pro sledování účinku antagonistů vitaminu K.
INR představuje vyjádření výsledku protrombinového testu (PT) se zohledněním citlivosti daného tromboplastinu k warfarinu. Rozdíly mezi tromboplastiny mohou být dány jejich odlišným původem, výrobou a obsahem fosfolipidů. Citlivost tromboplastinu je ve vzorci pro výpočet INR zahrnuta jako ISI (international sensitivity index / mezinárodní index citlivosti). Čím je daný tromboplastin citlivější ke změnám navozeným warfarinem, tím nižší je hodnota ISI.
Standardní terapeutické rozmezí INR je 2,0–3,0. Výjimku tvoří pacienti s mechanickými chlopenními náhradami a mechanickými zařízeními (mechanical circulatory support – MCS), u nichž je ve většině případů doporučeno INR udržovat mezi 2,5 a 3,5. Individuálně lze vyšší terapeutické rozmezí požadovat u pacientů s vysokým rizikem tromboembolie, pokud došlo k selhání léčby při standardním terapeutickém INR.
V našich podmínkách probíhá sledování léčby warfarinem většinou u praktického lékaře či jiného ambulantního specialisty. Vzorky žilní krve ke stanovení INR jsou zasílány do hematologické laboratoře nebo lze využít testování mimo laboratoř, jedná se o takzvané přístroje POCT (point of care testing). Analýzu INR provádí zaškolený pracovník přímo v ambulanci, k analýze stačí pouze kapka kapilární krve a výsledek je k dispozici prakticky ihned. Metoda je tedy výhodná zejména v případě, kdy není dobrá dostupnost hematologické laboratoře či u pacientů se špatným stavem periferních žil.
V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.
zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.
Warfarinem se lze snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.
Při předávkování Warfarinem je nutno jej ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamín K (preparát Kanavit). Je-li potřeba rychle upravit narušená srážlivost, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.
V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčběWarfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.
Podívejte se na zdravotní přínosy švestek při cukrovce.
Švestky jsou bohaté na antioxidanty: Švestky jsou zdravým zdrojem antioxidantů, které mohou snížit zánět a chránit buňky před volnými radikály. Jsou zvláště bohaté na polyfenolové antioxidanty, které pozitivně ovlivňují zdraví kostí. Anthokyany, typ polyfenolu, jsou jedním z nejaktivnějších antioxidantů, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Problémy s úzkostí: Švestky mohou pomoci řešit problémy s úzkostí, protože jsou bohaté na antioxidanty.
Účinně kontrolují krevní tlak: Obsah draslíku ve švestkách účinně pomáhá kontrolovat krevní tlak, odstraňuje sodík a snižuje napětí ve stěnách krevních cév.
Ideální pro udržení zdravých kostí: Konzumace švestek může pomoci snížit rizika řídnutí kostí. Protože jsou bohaté na antioxidanty a snižují zánět, jsou švestky vhodné pro lidi s cukrovkou k udržení zdraví kostí.
Snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění: Živiny a fytochemikálie ve švestkách mohou snížit zánět, který spouští kardiovaskulární onemocnění. Vápník přítomný ve švestkách napomáhá přirozenému srážení krve. Jsou také bohaté na vitamín C, nezbytný pro zdravé srdce.
Švestky mohou účinně snižovat zácpu: Švestky jsou oblíbené pro svou schopnost podpory trávení jídla a zmírňovat zácpu. Lidé s cukrovkou tedy mohou zařadit švestky pro posílení zdravého metabolismu. Sorbitol ve švestkách má přirozené projímavé účinky, které léčí zácpu.
V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.
Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Selen je při léčběWarfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčběWarfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.
Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.
V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčběWarfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčběWarfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.
Ano, švestky jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou obou typů, typu 1 i typu 2, protože jsou bohaté na kyselinu chlorogenovou. Kyselina chlorogenová je typ polyfenolu, který může pomoci při vyrovnávání hladiny cukru v krvi a k omezení chuti k jídlu.
Švestky jsou dobré pro lidi s cukrovkou, protože mají velmi nízký obsah cukru. Z jednoho hrnku švestek získáte pouze 16 gramů cukru. Vláknina, která se v nich nachází, je navíc prebiotická. Tato rostlinná vláknina pomáhá vyživovat dobré probiotické bakterie ve střevě. Výsledkem je, že střevo má správnou rovnováhu bakterií, což účinně léčí diabetes typu 2 a předchází mu.
Z jednoho hrnku nakrájených švestek můžete získat téměř 8% doporučené denní dávky vlákniny. Lidé s cukrovkou by je tedy měli konzumovat denně. Vláknina zpomaluje rychlost spotřeby sacharidů ve vašem těle, což účinně kontroluje hladinu cukru v krvi. Mnoho odborníků na zdraví se domnívá, že švestky dokonce mohou sloužit jako účinná prevence a snížit riziko diabetu typu 2. Sorbitol a vláknina jsou komplexní typy cukru přítomné ve švestkách. Fruktóza je přírodní cukr, který má tendenci se metabolizovat do různých forem cukru, což vede k vysokým hladinám cukru v krvi . Ale dobrá zpráva je, že švestky mají velmi nízký obsah fruktózy a díky tomu je šance na zvýšení hladiny cukru v krvi je tedy nízká.
V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.
Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.
Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.
Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.
Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.
Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!
Dieta při léčběWarfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.
Warfarin působí proti vitaminu K a stejně tak vitamin K působí proti účinné látce warfarin. Pokud pacient užívající lék Warfarin přijímá velké množství vitaminu K v potravě, může to vést ke snížení účinků warfarinu. Hodně vitaminu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.
Při léčběWarfarinem se všeobecně nedoporučuje nadměrná konzumace potravin, které obsahují vitamin K. Mezi tyto potraviny, kde je vitamin K zastoupen nejvíce, patří listová zelenina – hlávkový salát, špenát, dále pórek, kopr, petrželová nať, celerová nať. Ostatní potraviny, jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, mléko a podobně, jíst můžete. Také se nemusíte obávat toho, že budete mít ve stravě nedostatečné množství vitaminu K. Tento vitamin se totiž běžně tvoří ve střevní sliznici.
Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitaminu K potravou může vést ke komplikacím léčby přípravkem Warfarin. Jestliže jste vegetarián, vegan nebo se stravujete jiným alternativním způsobem, proberte svůj jídelníček s lékařem nebo nutričním terapeutem. Pokud to bude nutné, poradí vám, jak složení stravy vhodným způsobem upravit. Držíte-li nějakou dietu nebo se k tomu chystáte, informujte o tom svého lékaře. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitaminu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.
Vyhněte se rovněž nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).
Účinnost léku Warfarin se zjišťuje pomocí krevního testu zvaného Quickův test a je vyjádřena prostřednictvím mezinárodně normalizovaného poměru INR. INR je poměr doby, během níž se vytvoří sraženina v plazmě z odebraného vzorku, a doby, v průběhu které vznikne sraženina v „normální“ plazmě ze standardizovaného vzorku. Například INR 2 znamená, že doba tvorby sraženiny je u sledovaného pacienta 2x delší než u zdravého neléčeného normalizovaného člověka. Ideální hodnoty INR se řídí dle indikace a zpravidla se pohybují v rozmezí 1,8–3,5.
Pakliže se tedy hodnota INR nachází v uvedeném rozmezí, znamená to, že účinnost léku Warfarin je v „terapeutických mezích“. Jakmile klesne hodnota INR pod 1,8, sráží se krev příliš rychle a vzniká riziko krevních sraženin. V takovém případě Vám lékař zvýší dávku přípravku Warfarin. Naopak překoná-li hodnota INR číslo 3,5, Vaše krev se sráží velice pomalu, v důsledku čehož jste vystaveni riziku krvácení. V této situaci Vám lékař dávku léku Warfarin sníží.
Jelikož přípravek Warfarin působí na každého člověka jinak, neexistuje univerzální dávkování, to se musí vždy určit zcela individuálně. Někteří lidé potřebují velmi malé dávky, jiní naopak dávky relativně vysoké. Doba, během níž je dosaženo optimální účinnosti, se rovněž liší, v krajních případech může trvat stanovení dávkování i několik týdnů. Dávka přípravku Warfarin, kterou potřebujete, je taková, která udržuje hodnotu INR v terapeutickém rozmezí. Hustotu krve, a tedy hodnotu INR může ovlivnit mnoho faktorů: změna stravování, změna podávaných léků, nová nemoc, ukončení užívání Warfarinu z důvodu lékařského zákroku a jiné.
V úvodu léčby jsou nezbytné pravidelné a časté kontroly hodnoty INR (zpočátku 2–3x týdně, poté 1x týdně). Po zjištění optimální dávky léku Warfarin je pak obvyklá frekvence kontrol 1x měsíčně. Někdy může lékař doporučit častější kontroly, zejména při kolísání hodnot.
Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně!
Pokud jste těhotná nebo otěhotnět plánujete, uvědomte svého lékaře. Warfarin je pro nenarozené dítě nebezpečný a během těhotenství by se neměl užívat.
Vyhýbejte se každé činnosti a sportu, při kterých si můžete přivodit traumatické zranění.
Drobná řezná poranění a škrábnutí mohou krvácet déle než před léčbou Warfarinem. Jedná se vlastně o žádoucí účinek léčby, neboť krevní sraženina vzniká delší dobu. Na poraněné místo přitlačte čistý obvaz a počkejte, až se krvácení zastaví.
Modřiny po tupých poraněních budou častější a větší. Snažte se být opatrní.
Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi Warfarinem a brusinkami, takže pacientům, kteří se léčí Warfarinem, bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.
K dnešnímu dni již existují důkazy, že níže uvedené bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:
chondroitin a glukosamin
koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
Dong quai – také známý jako Danggui, čínská angelica (Angelica sinensis)
doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
ginkgo biloba
ženšen (Panax ginseng)
zelený čaj (Camellia sinensis)
jírovec (Aesculus hippocastanum)
Lycium barbarum – také známý jako čínské bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
papája extrakt (obsahující papain)
třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
vitamín A
vitamín K
libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát
Další potraviny, které mohou mít vliv na hladinu Warfarinu:
avokádo
brusinková šťáva
len (lněné semínko)
česnek
zázvor
mango
cibule
papája
mořské řasy (sushi)
sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu)
Podobně jako všechny léky, může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
1 až 10 % pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) jsou nejobvyklejšími formami krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba sdělit to lékaři nebo se poradit s lékařem.
Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech).
Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte lékaře.
Vyhýbejte se aktivitám, u nichž by mohlo dojít k odřeninám, modřinám nebo řezným poraněním (například kontaktní sporty, zahradničení, šití), nebo alespoň noste ochranné pomůcky.
Dbejte na zvýšenou opatrnost při holení, používejte raději elektrický holicí strojek.
Nechoďte naboso, nestříhejte si mozoly či kuří oka, manikúru a pedikúru provádějte velmi opatrně.
Snažte se vyvarovat pokousání hmyzem, používejte ochranné repelenty.
Pokud se říznete, přiložte na místo poranění suchý obvaz a pevně tiskněte minimálně 5 minut. Když se přesto krvácení nedaří zastavit, vyhledejte lékařskou pomoc.
Jestliže se silně uhodíte do hlavy, proděláte autonehodu nebo utrpíte jakékoli vážné zranění, vyhledejte okamžitě lékaře. Vnitřní krvácení totiž nemusí být na první pohled patrné.
Noste s sebou vždy dokument o tom, že jste léčeni Warfarinem (nejlépe záznamovou kartu pro pacienty léčené antikoagulační léčbou). Je vhodné mít u sebe i seznam ostatních užívaných léků.
Vždy upozorněte ošetřujícího lékaře, že užíváte Warfarin.