Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVĚTLA BARVA STOLICE

OBSAH

Světlá stolice

Světlá stolice je způsobena nedostatkem tvorby žluči nebo zablokováním střevního kanálku, čímž dochází k nedostatku pigmentace. Tento problém bývá spojen i s podrážděním střev a nepravidelnou stolicí. Pokud se objeví světlá stolice, je to jasné znamení onemocnění jater nebo žlučníku. Přírodní barvu stolice (tmavou) způsobuje žluč, takže světlá stolice je jasným příznakem nedostatečné produkce žluči nebo špatného vylučování, zároveň může být příznakem žlučových kamenů, zjizvení nebo zánětu.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nakonec se stolička časem upravila sama.Dětský lékař to vůbec neřešil.

Zdroj: diskuze Světla stolice

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Bezinkový květ v těstíčku, smažený, snědla jsem větší množství - jednorázový průjem, barva ostře žlutá, jako kanár.
Nejsem alergická ani nemívám zažívací potíže, ale na tuto příhodu nezapomenu,
ta barva byla opravdu velmi výrazná.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Světlá stolice v těhotenství

Světlá stolice v těhotenství může být ovlivněna přijímanou potravou. Každopádně se tyto příznaky nesmí podceňovat a je důležité navštívit gynekologa, a to co nejdříve.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý večer,
dcera 20mesicu,měla zácpu asi 3 nebo 4 dny nebyla na stolici.Včera se ji podarily asi tři bobky ve světle žluté barvě.Ještě zvracela a měla nafoukle brisko,ale objektivně byla cila a spala klidně celou noc.Dnes byla asi 3x a stolice je pořád světlejší.Co by jste mi poradili?Budu to sledovat přes víkend a asi radsi navštívíme detskeho lékaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Zdroj: diskuze Světla stolice

Acholická stolice u dospělých

Světlá stolice u dospělých je patologický příznak, který ukazuje na poruchu jaterní tkáně nebo na problém s odtokem žluči. Barva stolice je dána přítomností žluči ve stolici, a je-li stolice světlá, znamená to, že se žluč v játrech netvoří nebo že do střeva nepřitéká. Obě tyto příčiny světlé stolice mohou být velmi závažné a neměly by se podceňovat. Pokud jste si všimli, že je vaše stolice či stolice někoho z vašich blízkých světlá, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Předtím než začnete pomýšlet na různá onemocnění, je nutné zapátrat v paměti, zda jste v posledních dvou dnech nekonzumovali potraviny, které by mohly stolici zbarvit tak, že se jeví světlejší než obvykle. V příbalovém letáku užívaných léčiv byste také mohli najít informaci o tom, že preparát mění barvu stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Mám radu let zlutou.. pískovna barva.. stolici, obcas řítkou jak kase. Někdy průjem. Často tlak pod pr zebrem asi zlucnik. Jsem abstinent kvůli těmto problemum, přesto jat.testy GGT 5 a víc. Bral jsem essenciale,ostropestrec kvůli hodnotám, ty se zlepšili jen po dobu užívání. Muže špatně vylučování zluci poškozovat játra? Ta stolice asi je kvůli zlucniku, kameny nemam. Jak zlepšit funkci zlucniku? Zkouším vse, byliny, léky a nic moc nepomaha. Jim zdrave, zřídka něco Tučného a smazaného ale to mi nezpůsobí zhorseni.
Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Okrová barva stolice a střídání průjmů může být pozůstatek po léčbě antibiotiky. Antibiotika vyhubí střevní flóru, která se jen těžko sama obnoví. Proto by bylo vhodné zkusit užívat probiotika (laktobacily). Kupte si probiotika s trávicími enzymy a užívejte je podle návodu. Když se vlivem této léčby váš stav zlepší, tak si kupte ještě jedno balení a užívejte nepřetržitě po jedné kapsli (většinou jde o poloviční dávku doporučeného dávkování) až do vyčerpání obsahu balení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Světlá stolice a srdce

Světlá stolice a bolesti srdce provázejí celou řadu stavů a mohou, ale nemusejí spolu souviset. Vždy je důležité pátrat po příčině obtíží na základě odborných vyšetření.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Světlá stolice u dítěte

Světlá stolice jednorázově nevadí. Pokud ji má dítě delší dobu, je nutné vyšetření. Světlá stolice je dána nedostatkem žluči ve stolici, což může být způsobeno jednak poškozením jaterní tkáně, jednak poruchou odtoku žluči.

Pokud se u vašeho dítěte dlouhodobě vyskytuje světlá stolice, která není způsobena konzumací jídla, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Stejně tak postupujte v případě zežloutnutí kůže nebo bělma.

Zdroj: Stolice u dětí

Diskuze

V diskuzi SVĚTLÁ NEBOLI ACHOLICKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den již od ledna mám světlou žlutou kasovitou stolici, někdy s žlutým hlenem, často mě bolí břicho kolem pupku, po ránu mívám pocit na zvracení, teď mi začali před týdnem bolet záda pod lopatky a v kříži, v dubnu jsem byla na kolonoskopii negativní, ultrazvuk břicha v březnu negativní, teď v květnu také negativní jen meteorismus, všechny odběry krevní mám v pořádku, alergie laktózy, lepku také negativní, jaterní testy, rakovinotvorne markery, bilirubin, cukr, lipaza i amyláza vše negativní. Zhubla jsem od února už 11 kilo, byla jsem minulý týden na gastroenterologii a pan doktor mi řekl že není potřeba další vyšetření, už si nevím rady co dál a co by to mohlo být. Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pro Lucii.

Bohužel až teď jsem si přečetla váš dotaz ohledně acholic. stolice a dalších obtíží. Musí to být dost frustrující, když klasická vyšetření nenašla příčinu a stav trvá tak dlouho. Myslím že půjde o funkční poruchu po nějaké předešlé, i nenápadné infekci, ev. o osídlení nějakým patogenem, který jen tak nevyjde v běžných testech. Právě tuhle problematiku řeším s jedním svým pacientem - jsem homeopatka. Takže pokud váš stav trvá a chtěla byste nezávaznou konzultaci, jsem k dispozici na výše uvedeném mailu. S pozdravem JV

Zdroj: diskuze Světlá neboli acholická stolice

Světlá stolice u dětí

Světlá stolice u dětí může být příznakem poruchy průtoku žluči žlučovodem. Bývá pak spojena s tmavou močí. Barvu stolice ale také ovlivňuje jídlo, které dítě snědlo. Pokud by problém se světlou stolicí u dítěte přetrvával déle, raději s dítětem navštivte dětského lékaře.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem BLEDA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kristína.

Mávam aj svetlú stolicu ale nie často ale najviac mávam aj oranžovú a hnedú. To sa nejako strieda. Moč nemám tmavú. Ale má zdravú farbu tak ako má byť.

Ale neviem prečo je svetla. Ráz som mala svetlu a pila som mätový čaj a ona sama hnedla. Ale nemám so žlčníkov problémy. Jediné bolesti kde mám v bruchu sú ovulačné.

Nejem ani mastné jedlá vyhýbam sa im. Je mi po nich zle. Zacítim niečo moc mastné a je mi na zvracanie. Jem veľmi veľa vlákniny na trávenie. Prospieva to.

Kto má túto skúsenosť??? Že vraj svetlá stolica môže byť aj keď sa vypije viac mlieka či zje mliečne výrobky napríklad jogurty.

Horúčku nemávam, pribrala som dva kg, očné bielka mám biele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vaše tělo reaguje na tučné jídlo nevolností a zároveň máte světlou stolici, tak to svědčí o změnách ve funkci žlučníku. Doporučuji se více zaměřit na játra a nechat si tento orgán včetně žlučníku pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bleda stolice

Žlutá stolice

Žlutá barva je způsobena obsahem tuku ve stolici a střevní peristaltikou. Světle žlutá až bílá barva stolice je zapříčiněna nedostatkem žluči při trávení potravy, což může být způsobeno obstrukcí žlučových cest. Žlutý odstín stolice však mohou zavinit i drogy nebo průjem. Dlouhodobější žluté zabarvení stolice byste neměli podceňovat, jelikož obstrukce žlučových cest může být varovným signálem u zákeřné rakoviny.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SPATNÉ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI PŘÍZNAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barva stolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji zahájit žlučníkovou dietu a objednat se někam na internu na pořádné vyšetření jater a žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spatné vylučování žluči příznak

Jakýkoliv odstín hnědé

Odstíny hnědé, šedé cihlové či žluté odstíny jsou způsobené potravou, nápoji, které konzumujeme. Barva stolice v těchto odstínech může být způsobena rovněž stresem.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a je odporně páchnoucí kvůli nestrávenému tuku ve stolici.

Zdroj: Druhy stolice

Okrová stolice

Okrová barva stolice, takzvaná jílová, může být způsobena krvácivými stavy v zažívacím traktu. Taktéž může být signálem u rakoviny.

Touto stručnou charakteristikou barevného spektra stolice můžete rozlišit závažné stavy od banální konzumace potravin. Pokud si nebudete jistí, tak tím nejjednodušším způsobem, jak zjistit, zda se jedná o krvácení, či dokonce o rakovinu, je test na rakovinu tlustého střeva.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Je to nebezpečné?

Pokud zelená stolice vzniká po konzumaci potravin, které obsahují chlorofyl, nemusíme mít obavy. Zelená stolice může znamenat i následek užívání antibiotik. Ovšem zelená stolice může být i následkem různých závažných onemocnění. Obecně platí, že pokud zelená barva stolice nezmizí po dvou až třech dnech, je třeba navštívit lékaře z důvodu stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Tmavě zelená stolice u dětí

Příznaky spojené se světlou stolicí

Pokud je acholická stolice doprovázena žlutým zbarvením očního bělma nebo tmavou močí, vyhledejte lékařskou pomoc, s vysokou pravděpodobností se jedná o příznaky žloutenky.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Zelená stolice

Pro normální peristaltiku střeva je charakteristická zelená barva. Pohyby střevního ústrojí začínají zbarvovat stolici do zeleného odstínu, čímž vzniká takzvaný zelený chvost na vaší stolici. Zelené potraviny a zelená zelenina taktéž zbarvují stolici do tohoto odstínu. Patří sem například listový salát, okurky, papriky a další. Rovněž potravinové doplňky a doplňky stravy se železem mohou při rychlé distribuci stolice způsobit zelený odstín. Rychlá peristaltika střeva navíc neposkytuje dostatek času k rozkladu žluči, čímž zůstává charakteristická zelená barva stolice. Toto jsou tedy hlavní příčiny zeleného zbarvení stolice.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP