Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVISLÉ RÝHY NA NEHTECH

OBSAH

Vodorovná rýha na nehtu

Podívejte se, jestli nemáte po celé šířce nehtového lůžka bílou rýhu. Bílé rýhy mohou poškodit buď všechny nehty, nebo jen jeden. Pokud jsou na více nehtech, vždy se objevují ve stejném místě. Bílé rýhy mohou signalizovat cukrovku, lupénku, Raynaudovu chorobu, nebo jen trauma. Rovněž beta-blokátory a léky užívané při chemoterapii mohou způsobit tyto rýhy. Někdy se mohou rozvíjet i v důsledku stárnutí. Nehty vyrostou asi o 1 mm za každých šest až deset dní, takže lékař může celkem snadno odhadnout, kdy problém začal.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNÉ RÝHY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pozníčková.

Můj nehet na palci u ruky mi cosi signalizuje,ale Morseovka to asi není :-)
Děkuji za odpověď Pozníčková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet je úplně zdravý a ornamentální linka je krásná. Nebojte se, tohle není příznak žádné nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podélné rýhy na nehtech

Malé svislé červené čáry na nehtech

Červené nebo nahnědlé pruhy na nehtu vypadají jako krevní sraženina. Tyto čáry vznikají malým krvácením pod nehtem a „rostou“ stejným směrem jako nehet. Červené čáry mohou znamenat problémy se srdcem, neboť drobné sraženiny v krevním řečišti způsobují poškození malých kapilár pod nehtem. Červené čáry někdy signalizují i infekci srdečních chlopní, známou jako endokarditida. Nestrachujte se hned, když objevíte jednu červenou čárku na svém nehtu, může být způsobená jen střepinovým krvácením; v tomto případě tedy není nutná žádná léčba. Jestli se však u vás objevují červené čárky na nehtech ve větším množství, raději navštivte lékaře, který zjistí, jestli příčina souvisí se srdeční poruchou.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech se objevují tím více, čím jsme starší, a obecně nesvědčí o špatném zdraví ani o vážné zdravotní komplikaci. Ovšem svislé rýhy na nehtech mohou být zapříčiněny plísňovým onemocněním nehtů.

Zde se můžete podívat, jak vypadají svislé rýhy na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Dalasová.

Dobrý den,
prosím o radu.Poslední 2 roky mám rýhy na nehnech,lámou se mi, jednou za čas mi nehet u palce praskne svisle do poloviny nehtu. Můžete mi prosím poradit. U své obvodní lékařky jsem byla, ta mě odkázala na lékárnu, doplněk stravy. Pomohl mi selzin, ale krátkodobě. MOhu ho užívat delší dobu?

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Král Antonín.

Vážení,bohužel jsem se nedočetl,které jsou všechny příčiny podélného drážkování nehtů.Ve vodě se nemáčím a saponáty vůbec nepoužívám.Držím dietu diabetickou,třeba mi něco chybí.Prosím o radu.

děkuji Král

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Králi, podélné rýhy na nehtech jsou vytvořeny již při vzniku nehtu v nehtovém lůžku a jejich hloubka je přímo úměrná věku, čím jsme starší, tím je někteří máme výraznější. Další překvapivé kritérium, které rýhy ovlivňuje, je alergie. Průzkumy prokázaly, že u alergiků se ve zvýšené míře objevuje toto rýhování na nehtech, ovšem výzkum zatím neprokázal přímou souvislost s konkrétními alergeny, takže zatím nemůžeme nasadit ani přímou medikaci na odstranění rýhování nehtů.

Jak odstranit podélné rýhování na nehtech?
Lékařství zatím nemá přímý lék, který by nám nehty narovnal, takže zbývá jen mechanické upravení povrchu nehtu pomocí pilníčků, kterými se dá nehet vyhladit a dokonce i do lesku vyleštit. Je ale důležité si uvědomit, že toto vyhlazení zároveň i ztenčí samotný nehet, takže je třeba počítat s menší tuhostí odrostlého nehtu, který má pak sklony k lámání, takže je třeba udržovat odrostlé nehty spíše kratší. Ženy si s oblibou nechávají na nehty přilepit umělé nehty, které také tento problém s podélnými rýhy na nehtech úspěšně řeší, ale již něco stojí. Opilování si uděláte sami a zadarmo. :-) Vnitřně můžete pevnost svých nehtů pozitivně ovlivnit některým z multivitamínových doplňků, například Calibrum a zevní péčí se o nehty můžete postarat krémy na ruce a nehty s glycerínem, například Garnier, nebo Kamil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nehty

Jak se zbavit podélných rýh na nehtech

Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty celkově oslabené, a trápí je tedy nejen nevzhledné rýhy, začněte užívat vhodné vitamíny a minerály.

Vroubkováním nehtů se obvykle projevuje nedostatek vitamínů B, D, vápníku, zinku nebo železa.

Z doplňků stravy se doporučuje například Biosil. Jedná se o unikátní komplex látek, který zakoupíte v lékárnách.

Podélné rýhy na nehtech pomůže vyřešit detoxikace organismu. Jestli je váš organismus zanesený, poznáte také dle zašedlé pokožky, únavy nebo zažívacích potíží, které mohou signalizovat například kvasinkovou infekci. Opět je zde namístě úprava jídelníčku spolu s kompletní očistou těla. Zařaďte do svého denního režimu více čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnné potraviny, jistě se to odrazí i v lepší kvalitě vašich nehtů.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ PROUŽKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dnes jsem objevila na svých nehtech vodorovné bílé proužky asi tak v polovině všech nehtů,co je příčina?(jsem 2měsíce po chemoterapii)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé skvrny na nehtech i různé bílé čárky nebo bílé měsíčky na nehtech způsobuje výživový šok. Výživový šok nastane například při různých hubnoucích dietách a nebo právě i jako reakce na chemoterapii, jak je tomu ve Vašem případě. Jestliže jsou tyto znaky výživového šoku, u Vás proužky, již v polovině nehtu, tak to značí, že nehty Vám rostou jak mají a tato barevná nedokonalost Vašich nehtů tedy zanedlouho odroste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé proužky na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

Příčinou bílých skvrn na nehtech je nadměrné hromadění kyseliny močové v organismu. Mohou však být způsobeny i nesprávně prováděnou manikúrou.

Zde se můžete podívat, jak vypadají bílé skvrny na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem OPORA PRO VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?

Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.

Zdroj: diskuze Opora pro víno

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cardová Dana.

Dobrý den, mám asi 2metrovou magnolii a potřebovala bych jí přeladit na jiné místo.Nechci ale o ní přijít a tak prosím o radu jak to udělat. Děkuji Cardová Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení magnólie není jednoduché. Přesazuje se na podzim, ale aby to rostlina přežila, tak je zapotřebí začít již na jaře, kdy se vykope kolem rostliny hluboká rýha. Vzdálenost rýhy je 12 cm na každý jeden centimetr průměru kmínku. Máte-li kmínek magnólie tlustý 5 cm, bude vzdálenost rýhy 60 cm kolem dokola. Hloubka rýhy je shodná, také 60 cm. V této době až do přesazení musíte vydatně a často zalévat! Rostlina si během léta vytvoří zátky na přeťatých kořenech a snáze tak snese přemístění. V nové lokalitě umístěte rostlinu stejně, to znamená co bylo na jih, musí být na jih i v novém místě. Na novém místě obložte kořeny organickým kompostem, ne čerstvým hnojem! A přihnojujte až za rok od přesazení. Stále i po přesazení vydatně zalévejte. Rostlina se bude zapamatovávat dlouho a nejspíše rok nepokvete.

Zdroj: diskuze Magnólie a mráz

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Bílé skvrny na nehtech u nohou

Bílé skvrny na nehtech u nohou mohou být způsobeny nedostatkem živin, plísňovou infekcí, onemocněním kůže nebo mírným traumatem.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u nohou.

Léčba závisí na příčině vzniku. U plísňového onemocnění je léčba zdlouhavá. Většinou se jedná o banalitu nebo o špatnou péči o nehtové ploténky a okraje nehtů, například používáním nekvalitních nůžek, tupých pilníků a podobně.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Vroubkaté nehty

Vroubky na nehtech jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné až viditelné. Příčinou vroubkatých nehtů může být zanesení organismu. Vroubky na nehtu vznikají také po úrazu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají vroubkaté nehty.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Prohlubně na nehtech

Prohlubně na nehtech jsou způsobeny vadným vývojem vrstev povrchové nehtové destičky. To je časté u pacientů s psoriázou a problém může postihnout až 50 % lidí, kteří trpí tímto stavem.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • změny v normálním tvaru (deformace);
  • zhuštění, respektive ztluštění nehtu;
  • barva nehtů (změna barvy);
  • typické dolíčkování nehtové ploténky;
  • „olejové skvrny“ nehtového lůžka.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají prohlubně na nehtech.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Bílé skvrny u batolat

U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u batolat.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Příčné hrbolky na nehtech

Horizontální vroubky na nehtech obvykle začínají z jedné strany nehtu podélně na jeho druhou stranu. Horizontální vroubky na nehtech jsou rovnoběžné s nehtovým kořenem a naznačují přítomnost nějakého onemocnění nebo špatného zdravotního stavu, i když to nemusí vždy tak být. Jeden takový zvláštní druh horizontálních vroubků nehtů, které mohou být příznakem onemocnění, se nazývají Beauovy linky. Jsou pojmenovány po vědci, který se jmenoval Joseph Honoré Simon Beau (1806–1865), který je jako první v roce 1846 popsal. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto nebezpečné prohlubně na nehtech, jsou zde: Beauovy linky.

Beauovy linky jsou horizontální, hluboce zvrásněné vyvýšeniny na nehtech, které můžou být i lehce tmavé. Existuje celá řada příčin pro tyto výrazné prohlubně na nehtech, včetně předchozích zranění nehtového lůžka, podvýživy, reakce na některé léky a metabolické poruchy, jako je například cukrovka. Prohlubeň, která charakterizuje Beauovy linky nastane, když je růst nehtů dočasně zastaven kvůli nemoci nebo také i kvůli špatné výživě. Špatná výživa ani nemusí pocházet z naší vůle, například při nadměrně rychlém zhubnutí a podobně, ale může nastat i u člověka, který se stravuje normálně, ale má někde ve svém těle přerušenou výživovou cestu nehtů. Typicky to může být způsobeno špatným využitím bílkovin. Pokud máte tento typ horizontálních prohlubní na nehtech, tak navštivte svého praktického lékaře a ukažte mu to.

Někdy může být růst nehtů krátce přerušen z důvodu více společných faktorů, jako jsou náhlé změny výživy nebo po zranění nehtového lůžka. To může vést také k tvorbě horizontálních prohlubní na nehtech. Ty obvykle nejsou důvodem k obavám, ačkoli by bylo vhodné konzultovat jejich výskyt se svým lékařem, obzvláště máte-li zjevné horizontální vyvýšeniny, protože mohou být známkou nedostatku výživy nebo jiného onemocnění, které půjde diagnostikovat například z krevního rozboru. V některých vzácných případech mohou tyto podélné rýhy být příznakem otravy arzénem.

Pokud jste si nedávno všimli, že se vám na nehtech vyvinuly vyvýšeniny nehtů a zejména pokud jsou horizontální povahy, tak byste měli tyto příznaky konzultovat se svým lékařem, protože je důležité co nejdříve vyloučit vážnější zdravotní problém, na který by to mohlo ukazovat.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Bílé fleky na nehtech u dětí

Bílé tečky na nehtech, respektive pod nehty u dětí, patrně nepředstavují žádné nebezpečí. Za jejich vznik může s největší pravděpodobností úder do nehtu. Možnými příčinami se to v odborných a především v laických kruzích však doslova hemží. Patří sem špatná strava, někdo viní nadbytek jednoduchých cukrů a jejich ukládání pod nehty, dříve byl zmiňován nedostatek minerálů (hlavně vápník, zinek), nebo naopak nepravděpodobný nadbytek vápníku. Pokud je dítě zdravé, jedná se ve většině případů pouze o kosmetický problém, což v dětském věku nevadí.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u dětí.

Bílé skvrnky pak mohou vznikat u dětí, které si koušou nehty. Při této činnosti dochází k miniaturním traumatům a vzniku skvrnek. Pokud je však na vině plíseň, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP