Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SYROVÝ CELER

OBSAH

Co všechno v sobě celer obsahuje

Celer miřík, někdy též nazývaný cerel, v sobě obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Kompletní výpis nutričních hodnot

Syrový celer (Apium graveolens)

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie 67 kJ (16 kcal)
Sacharidy 2,97 g (včetně vláken)
- škrob 0,00 g
- cukry - laktóza 1,34 g 0,00 g
- vláknina 1,6 g
Tuky 0,17 g
- nasycené 0,042 g
- trans 0,000 g
- mononenasycené 0,032 g
- polynenasycené 0,079 g
Bílkoviny 0,69 g
Vitamíny (poměr k doporučené denní dávce)
Vitamin A ekv. (3%) 22 ug
Thiamin (B 1 ) (2%) 0,021 mg
Riboflavin (B 2 ) (5%) 0,057 mg
Niacin (B 3 ) (2%) 0,320 mg
Kyselina pantotenová (B 5 ) (5%) 0,246 mg
Vitamín B 6 (6%) 0,074 mg
Kyselina listová (B 9 ) (9%) 36 ug
Vitamin B 12 (0%) 0.00 ug
Cholin (1%) 6.1 mg
Vitamín C (4%) 3.1 mg
Vitamin D (0%) 0 IU
Vitamin E (2%) 0,27 mg
Vitamin K (28%) 29,3 mikrogramů
Minerály
Vápník (4%) 40 mg
Železo (2%) 0,20 mg
Magnézium (3%) 11 mg
Fosfor (3%) 24 mg
Draslík (6%) 260 mg
Sodík (5%) 80 mg
Zinek (1%) 0,13 mg
Další složky
Voda 95,43 g
Alkohol (ethanol) 0,0 g
Kofein 0 mg
cholesterol 0 mg
  • Jednotky
  • ug = mikrogramů • mg = miligramy
  • IU = mezinárodních jednotek

Zdroj: Zdravý celer

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den,
asi 5 let užívám Warfarin. Potřeboval bych vědět, zda medvědí česnek (v přírodním stavu-čerstvě natrhán v přírodě) obsahuje-nebo neobsahuje- vitamín K.
Případný problém s výraznou změnou INR musím vyloučit !
Děkuji za odpověď. Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Košťál.

užívám Warfarin,mohu konzumovat syrový medvědí česnek ? děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Celer bulvový

Jde o kořenovou zeleninu, kterou ctili už staří Egypťané. Po celém světě a také v našich zemích se pěstování tohoto druhu celeru rozšířilo až v 17. a 18. století.

Kuchyňské použití

Celer je nutno důkladně očistit – nejlépe okrájet vrchní vrstvu a omýt. Lze ho konzumovat syrový, ale nejvhodnější úpravou je jeho krátké spaření nebo povaření a následné využití do salátů i jinak. Krátkou tepelnou úpravou dojde k vyčpění dosti výrazné vůně a snadnější stravitelnosti. Další variantou základní úpravy je jeho opečení či osmahnutí na tuku a komponování do nejrůznějších pokrmů. Opečením získá velmi příjemnou chuť. Má velmi široké použití při úpravě pokrmů, patří do polévek, omáček (zvláště smetanových), k dušeným i pečeným masům, do bramborové kaše, opečený či smažený jako doplněk pokrmů a podobně.

Výživové hodnoty

Obsahuje vitamíny skupiny B, C, draslík, vápník, fosfor, vlákninu. Čistí a stabilizuje trávicí trakt, působí antibakteriálně na sliznice, posiluje nervovou činnost, působí antistresově, zvyšuje vitalitu a výkonnost, snižuje tlak a upravuje cholesterol. Celer je alergen.

Zdroj: Zdravý celer

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Matonka se pije neperlivá a řapíkatý celer se jí v přírodní formě - ukusují se řapíky.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit kyseliny močové

Dip

Syrový řapíkatý celer se hodí i do dipů.

Ingredience: 1 zakysaná smetana, 1 polévková lžíce bazalky, kopru a řapíkatého celeru, sůl, česnek

Postup: Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami (bazalka, kopr, najemno pokrájený řapíkatý celer), přisolíme a přidáme dle chuti česnek. Podáváme ke grilovanému masu nebo bramborám.

Zdroj: Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVI V LIDSKÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jak se odčervovali naši předci, když Wurm-Ex neexistoval. Mě spíš zajímá přírodní cesta k odčervení.
Děkuji
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na přírodní odčervení funguje syrový česnek. Používá se jeden velký oloupaný stroužek česneku, který se podélně rozkrojí a z prostředka se vyndá malé úzké srdíčko, které se vyhodí. Zbytek česneku se rozkouše a spolkne. Toto se provádí každý den, po dobu jednoho měsíce.

Zdroj: diskuze Červi v lidském těle

Celerová pomazánka na chlebíčky s česnekem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo bez konzervantů, 1 bílý jogurt, 1/2 celeru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup: Nastrouháme syrový celer i česnek na jemném struhadle, přidáme pomazánkové máslo a přidáním jogurtu rozředíme pomazánku tak, aby se dala namazat. Dochutíme solí a pepřem a máme rychlou, zdravou a ještě k tomu výbornou pomazánku.

Zdroj: Pěstování celeru

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience: ½ jemně strouhaného menšího celeru, 3 vařená vejce, 1 balení taveného sýra, 2 jemně nastrouhaná jablka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, trochu olivového oleje, půl jemně nakrájené cibule

Postup: Vejce protlačíme mřížkou na salát, přidáme ostatní ingredience, rozmačkáme, promícháme dle potřeby a osolíme. Pozor – použijte syrový celer a z jablek slijte šťávu, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Slitou šťávu můžete vypít.

Zdroj: Celerová pomazánka

Diskuze

V diskuzi PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marki.

no já se dočetla že pomáhá celer a višeň celkově na klouby a ještě že na zmírnění bolesti od dny pomáha Enzycol - tak jsem ho manželovi koupila a užívá 2 tabletky denně a zatím klepu klepu, že je to lepší.

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka

Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.

Zdroj: Celerová pomazánka

Diskuze

V diskuzi DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Nedávno mi taky zjistili dnu (podle hladiny kys.močové) a jsem z toho nešťastná.. Známý užívá na dnu mimo jiné i Enzycol a pomáhá mu, říkal mi že to obsahuje celer a višeň, což je dobré na klouby a je to přírodní - tak ať zkusím, prý to zmírní bolest. Dneska si to jdu koupit a začínám užívat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gita.

Manžel je z toho taky nešŤastný! Vždycky hrozně trpí a mě je ho líto..dodržuje dietu - hlavně hodně višní a celeru na klouby a do toho právě taky užívá Enzycol.. Bolest je prý mírnější

Zdroj: diskuze Dna

Smažený celer se sýrem

Ingredience: 1 bulvový celer, 30 g hladké mouky, 150 g oleje, 120 g strouhanky, 1 kávová lžička soli, 50 g taveného sýra, 1 bílek, 1 vejce, 0,5 l vody

Postup: Oloupaný celer omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Povařený celer nakrájíme na 8 plátků a dva plátky vždy potřeme a spojíme čtvrtinou sýru. Obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s bílkem a ve strouhance. Celer smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zdroj: Smažený celer

Celerové bramboráky

Ingredience: 300 g očištěných syrových brambor, 300 g očištěného celeru, 1 vejce, 100 g pšeničné mouky polohrubé nebo celozrnné, 2 stroužky česneku, 1–2 lžičky Solčanky (zeleninové koření se solí bez glutamátu sodného), majoránka, olej na smažení (nejlépe řepkový rafinovaný)

Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Syrový celer rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory s celerem smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme Solčanku, majoránku, vejce a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být trochu řidší než na klasický bramborák. Po přípravě ho necháme pár minut odležet. Bramboráčky můžeme péct na pánvi v oleji nebo můžeme zvolit pečení v troubě na plechu potřeném olejem. Během pečení je dobré bramboráčky alespoň jedenkrát obrátit.

Tip: Těsto na bramboráčky můžete příště obohatit například strouhanou mrkví nebo nakrájenou kapustou či špenátem. Vyzkoušejte také celerové řízky – syrový celer nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, obalte v trojobalu nebo hrašce a osmahněte. Podávejte s luštěninovou kaší a dušenou zeleninou + pickles. Zbylé bramboráčky můžete sníst později jako svačinku. ¨

Hraška je směs hrachu a bezlepkových obilovin na zahušťování pokrmů nebo přípravu těstíčka, které se používá k obalování namísto klasického trojobalu.

Zdroj: Pěstování celeru

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Smažený celer v troubě

Ingredience: 1 bulva celeru, sůl, tuk na potření

Postup: Celer oloupeme, potřeme ho tukem a silně osolíme. V první části pečení ho upečeme doměkka v alobalu (180 °C), pak ho rozbalíme a krátce zapečeme dozlatova (230 °C) za stálého potírání. Pečeme celou bulvu, nekrájíme.

Zdroj: Smažený celer

Diskuze

V diskuzi KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Kuchyňská úprava

Ideálně byste měli celer konzumovat syrový, v salátech nebo ho jen tak přikusovat k masu. Nejvíc našemu tělu dodá v podobě šťávy k snídani. Ale jeho samotná chuť je skoro děsivá, proto k rozmixovanému celeru raději přidejte trochu čerstvě vymačkané jablečné šťávy. Dobře narostlý celer má řepíky dlouhé až 30 centimetrů. Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy.

Dužinaté stonky jsou největší pochoutkou. Před servírováním je odlámejte od středu (srdíčka) a lehce oloupejte, jejich vláknitý povrch by vám úplně chutnat nemusel. Při výběru sáhněte po větším a silnějším kousku, vláknina je zde hrubší, ale o to vám snáze půjde loupání. U malých stonků je tato práce jen pro opravdu silné nervy. Ale za nějaký čas zjistíte, z kterého konce začít, kam sáhnout nožem a které vlákno povolit. Odborníci doporučují začínat u středové prohlubně. Takto oloupaný řapíkatý celer je výborný, pokud se servíruje se sýrem či omáčkou, do které se namáčí a jen tak přikusuje. Je to báječný tip na zdravé mlsání k televizi. Chcete-li experimentovat, můžete se pustit do grilování, dušení, pečení, vaření či zapékání této pochutiny. Připravujete-li nějaké maso, ryby či plody, pomůže vám stáhnout nechtěné pachy.

Zdroj: Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem SULFOTHION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heilly.

prodelala jsem proti svrabovou kuru,ale stale mam pocit,ze se mi to uplne nevylecilo...jsem z toho zoufala...muzu pouzivat zasyp Sulfotion,ktery obsahuje siru...nebo zajit opet k lekari...dekuji Heilly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Heilly, při nákaze svrabem vznikají v kůži kanálky, které se zanítí díky zbytkům trusu od zákožky svrabové a nějakou dobu to trvá, než se zahojí. Po dobu hojení to ještě obvykle svědí, ale svrab už může být mrtvý díky předchozí léčbě. V této fázi je důležité si to nerozškrábat a být trpělivá. Pokud chcete mít 100% jistotu, že svrab ve vás již nežije, tak běžte za svým lékařem, aby znovu vaši kůži prohlédl.
Používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou určitě v době hojení po svrabu pravidelně používejte, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion vám pomůže být po svrabu dříve fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulfothion

Smažený celer hraška

Ingredience: 1 celer, hraška na obalování, sůl, olej na smažení, brambory

Ingredience na salát: paprika, okurka, rajče, jarní cibulka

Postup: Celer nakrájíme na půl centimetru silné plátky a trochu osolíme. Obalíme v rozmíchané hrašce a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Postup – salát: Zeleninu nakrájíme na kousky a bez dochucování smícháme v misce.

Podáváme spolu s vařeným bramborem.

Zdroj: Smažený celer

Vaření vajec na hniličku

Pokud je bílek uvařený a žloutek jen tak na půl syrový, je to vejce na hniličku. Takové vejce si uvaříme v malém kastrůlku s vodou zhruba za 5–6 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Vaření vajec naměkko

Vejce uvařené naměkko poznáme tak, že bílek je uvařený a žloutek syrový. Vaříme ho zhruba 2–3 minuty, potom vyndáme lžící z kastrůlku. Podáváme třeba k snídani ve speciálním držáčku na vajíčka.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Celerový salát

Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.

Syrový celerový salát

Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě

Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.

Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.

Jablkovo-celerový salát

Ingredience: 30 dkg celeru, 30 dkg jablek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobový list, nové koření, troška cukru, estragonový ocet (i obyčejný)

Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.

Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.

Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.

Zdroj: Pěstování celeru

Jak dělají smažený celer Kluci v akci

Tak takový recept Kluci v akci na obrazovkách ještě nepředvedli. Ale nevadí, níže najdete mnoho jiných receptů, jak využít tuto plodinu.

Zdroj: Smažený celer

Smažený celer v těstíčku

Ingredience: 800 g celeru, sůl, tuk na smažení

Ingredience na těstíčko: 2 menší vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce mléka, 1 lžíce oleje, 80 g strouhaného sýra, sůl

Postup: Oloupaný celer nakrájíme na kolečka silná asi 7 milimetrů, vložíme je do vařící osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Vyjmeme je a necháme dobře odkapat. Z uvedených potravin připravíme středně husté těstíčko, do kterého celer namáčíme a vkládáme jej přímo do rozehřátého oleje. Usmažíme dorůžova po obou stranách a podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Zdroj: Smažený celer


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP