Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TABLETKA PROTI POČETÍ

OBSAH

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem CARBOFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Zdravím. Prosím, jak se má užívat Carbofit? Množství a kolikrát denně to vím, ale jde mi o to, zda s jídlem, po jídle nebo před jídlem, eventuálně s jakým předstihem? Děkuji.Milan.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro očistu těla dospělí užívají Carbofit 2 tablety denně, přičemž první tableta se užije 2 hodiny po snídani a další jídlo - oběd nebo svačina následuje hodinu po spolknutí Carbofitu. Druhá tabletka se užije dvě hodiny po obědě a další jídlo - svačina nebo večeře nasleduje hodinu po spolknutí tabletky Carbofitu. Při polykání Carbofitu by mělo být v žaludku prázdno. Tablety Carbofitu se zapíjejí čistou vodou bez bublinek v množství 300 ml.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Carbofit

Pharmatex cena

Pharmatex není vázán na předpis a je volně prodejný v kterékoli lékárně. Cenu Pharmatexu uvádíme zde: Pharmatex cena.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Hlaváček.

Mám dlouhodobě problémy se srdcem (hypertense a arytmie). Na otoky nohou mi dali
Furorese 125 (1-1-0), ale bez úspěchu po ranní dávce močím až v poledne, po druhé je to večer a v noci, ale nic moc, jako by to druhá tabletka brzdila. Kdysi v nemocnici mi dali ranní injekce furosemidu a za pár dnů jsem přibral 10 kg. Pak mi to snižovali úspěšně postupným dávkováním do žíly (celé dny). To se podařilo.
Jiné léky jsem nezkoušel. Kvůli polyneuropatii levé nohy jsem téměř nepohyblivý, doktory nemohu obíhat (je mi 82 let). Co mi poradíte? Děkuji P.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit nohy

Aspirin proti kocovině

Proti bolesti hlavy, která je hlavním příznakem kocoviny, pomáhá tabletka acylpyrinu nebo ibuprofenu.

Zdroj: Jak se neopít

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Dobrý den,mám fenku 6 let shi-tzu,od 29.8. hárá,neuhlídali jsme ji,a byla dnes asi 15 minut sama venku se psem,nejsme si jisti jestli došlo ke spojení,tak bych se chtěla zeptat,kdy mám s ní jít na injekci proti početí ,je možné ,že k ničemu nedošlo,ale nechci další štěnata ajestli ji ta injekce nějak neublíží pokud k ničemu nedošlo,děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Pro Vaši fenku bude nejlepší, když si ověříte, že je skutečně březí pomocí ultrazvuku. Vyšetření udělejte co nejdříve a podle jeho výsledku pak případně nechte fence aplikovat injekce Alizinu. Alizin je v současnosti nejšetrnějším lékem k ukončení březosti u fen. Azilin se aplikuje na dvakrát s odstupem mezi dávkami 24 hodin a dávkuje se 10 mg na kilogram hmotnosti feny. Fenka spontánně vypudí obsah dělohy bez vážných vedlejších účinků. Čím dříve se Alizin aplikuje, tím lépe pro fenku. S vyšetřením ultrazvukem a aplikováním injekcí Alizinu Vám pomůže kterýkoliv veterinář.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Spolehlivost

Spolehlivost Pharmatexu je při správném použití více než 97,6 %, vyjádřeno Pearlovým indexem 2,42, čímž se tato metoda stává druhou nejúčinnější hned po hormonální antikoncepci. Vysokou účinnost potvrdilo 15 klinických studií, ve kterých bylo sledováno více než 3 000 žen a 32 218 menstruačních cyklů.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Diskuze

V diskuzi BYLINNÝ ČAJ ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, může mít vliv tento čaj na početí? Předem děkuji za odpověď Michaela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinný čaj žlučníkové kameny pleskač

Pro koho je Pharmatex vhodný?

  • pro každého;
  • pro pacientky, které odmítají hormonální antikoncepci;
  • pro pacientky, které nemohou užívat hormonální antikoncepci;
  • pro pacientky, které užívají hormonální antikoncepci, ale zapomněli si vzít pilulku;
  • pro diabetičky;
  • pro kojící matky;
  • pro ženy s občasným pohlavním stykem.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Diskuze

V diskuzi POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosim vás když sem momentálně dobrala platíčo antikoncepce a čekám tedy kdy to dostanu a s přítelem sme měli sex a nedali sme si pozor, tak můžu otěhotnět? Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Pravděpodobně ne, za předpokladu, že jste užívala antikoncepci dle pokynů svého gynekologa. To znamená denně a ve stejnou hodinu, dále že u vás neproběhlo střevní nebo zažívací onemocnění (průjem, zvracení). Světlana

Zdroj: diskuze Početí

Použití Pharmatexu

Tobolka se zavádí před pohlavním stykem hluboko do pochvy (nejlépe vleže). Ochranný účinek nastupuje přibližně za 3 minuty a trvá po dobu 4 hodin. Bezpečný pohlavní styk je až po 5 minutách od zavedení tobolky do pochvy. V případě opakovaného pohlavního styku se doporučuje zavedení nové kapsle, i když je interval od aplikace první tobolky kratší než 4 hodiny.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Děkuji za odpověď,jen bych se ještě chtěla zeptat co to znamená,co nejdříve ultrazvuk?Za jak dlouho bude vidět,jestli je březí,pokud došlo k pokrytí dnes.Děkuji za odpověď,Šandorová,Olomouc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ultrazvuk dokáže zobrazit plody v děloze feny po uplynutí třetího týdne od nakrytí.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Antiseptický účinek

Výjimečnost Pharmatexu spočívá v jeho antibakteriálním a antivirotickém efektu, kromě otěhotnění chrání i před několika pohlavně přenosnými chorobami, což vítají především ženy, které mívají sexuální styk s náhodným partnerem. Benzalkonium-chlorid účinkuje proti mnoha původcům patogenů, jako jsou chlamydie, trichomonády, kapavka, syfilis, cytomegalo virus, herpes virus a jiné. V in vitro studii, která sledovala 137 žen po dobu 6 měsíců, bylo zaznamenáno více než 42% snížení výskytu sexuálně přenosných nemocí než u žen, které Pharmatex nepoužívaly.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Antikoncepce a její vliv na tělo

Jak funguje? Hormonální antikoncepce obsahuje hormony, nejdůležitější z nich jsou estrogen a progesteron, jimiž v první řadě brání ovulaci. Ovulace znamená uvolnění vajíčka a dobu, kdy je možné otěhotnět. Každá tabletka obsahuje určité množství daných hormonů. Samotný estrogen pro tělo ve vyšších dávkách není zrovna užitečný, způsobuje nadměrný růst tkání v děloze nebo nepravidelné krvácení mimo cyklus, přidává se však k němu i zmíněný progesteron, který zajišťuje, že je organismus v celkové rovnováze a každý měsíc se objeví menstruace. Menstruace v tomto smyslu je uměle vyvolaná – neexistuje ovulace, žena by tedy v podstatě žádnou menstruaci teoreticky ani nemohla mít.

Hormonální antikoncepce nejvíce ohrožuje kuřačky starší pětatřiceti let. Ty by se měly obávat nádoru prsu, krevních sraženin i rakoviny děložního čípku. Právě věk, závislost na tabáku, vysoký krevní tlak, silná cukrovka či vysoká hladina tuku v krvi patří mezi obzvlášť rizikové faktory. A pokud se takových faktorů sejde více, váš organismus pravděpodobně nevydrží dlouho odolávat.

Rizikové faktory při užívání antikoncepce:

  • kouření
  • věk nad 35 let
  • rodinná anamnéza (jestliže rodiče nebo sourozenci ve věku do 50 let prodělali mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt, je vyšší riziko trombózy i u vás)
  • vysoký krevní tlak
  • obezita
  • vysoká hladina tuku v krvi
  • cukrovka ve vysokém stadiu

O tom, jaký dopad na vaše tělo antikoncepce bude mít, rozhoduje také délka užívání a věk, ve kterém s pravidelným užíváním začnete. Antikoncepce by se neměla nasazovat dříve, než je stabilizována hormonální funkce dívky. Měla by již mít pravidelný menstruační cyklus a vyvinuté sekundární pohlavní znaky. Menstruační cyklus by měl být ovulační a měl by trvat alespoň dva roky. Vaječníky by se měly dostat do takového režimu, ve kterém se žena teprve stává plodnou.

Důležité je nejen načasování, ale i to, jak dlouho budete prášky proti početí užívat. I když neexistuje jednoznačná odpověď, naznačuje se, že vhodná hranice se pohybuje někde kolem deseti let a pak následuje vysazení. I přes jistá rizika hormonální antikoncepce se odborníci z České gynekologicko-porodnické společnosti shodují, že výhody antikoncepce jsou větší než její možná negativa, neboli pro a proti (nevýhody). Navíc antikoncepce prokazatelně snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy a rakoviny vaječníku.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Upozornění

Aby byla zachována vysoká účinnost Pharmatexu, je nezbytné dodržovat při použití správný postup. Přípravek je nutné aplikovat znovu před každým pohlavním stykem. Nesmí se používat v době, kdy je žena léčena lokálními vaginálními léky. 2 hodiny před a 2 hodiny po pohlavním styku se nesmí používat mýdlo ani přípravky pro intimní hygienu s kyselým pH, které mohou snížit antikoncepční účinnost Pharmatexu, a to i když se použijí v minimálním množství.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

zdravím 11.10.jsem měla s manželem nechraneny styk.jenže si nedal pozor.12.10 jsem měla ms ale jen slabou a asi jen 3 dny.místo 7 to mi měla ms končit 19.10.opětovný nechraneny styk.opět si nedal pozor.mužů být těhotná.od té doby mám stále vytoky.děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

S největší pravděpodobností těhotná nebudete. Pro jistotu si můžete udělat těhotenský test. Zauvažujte také nad nějakou účinnou obranou proti početí, kterou budete moci sama ovládat, například kroužek Nuvaring nebo hormonální antikoncepci.

Zdroj: diskuze Těhotenstvi?

Jak působí?

Podstata lokální antikoncepce spočívá ve spermicidním účinku. Aktivní látka Pharmatex Benzalkonium-chlorid je schopna do pěti sekund způsobit destrukci bičíku spermie. Následně dochází i ke zničení hlavičky spermie tak, že není schopna se dostat do dělohy a dále do vejcovodu. Toto vše se stane do deseti sekund. Kromě toho Pharmatex zahušťuje vaginální hlen, což způsobí znehybnění spermií a vytvoří i mechanickou bariéru v oblasti děložního čípku.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ 10.DEN KET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den.Dnes jsem 10.den Po KET,s manželem jsme měli něžný a opatrný sex,ale už v průběhu bohužel sytě červená krev.(přirovnala bych to asi množství polévkové lžíce).Volala jsem na IVF kliniku-pohotovost a sestřička mi sdělila že neví co to může znamenat,ale mám si vzít 2 tablety Gynprodil.Bohuzel jsem nervózní.myslim si že se jednalo o potrat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nervozita je pro vás jedno z těch špatných řešení. Chemické procesy, které při nervozitě ve vašem těle vznikají, mohou potrat přivodit. Přestaňte se tolik soustředit na početí a věnujte se jiným věcem, které vás baví. Umělé oplodnění vnímejte jen jako službu, která vám dopomůže k otěhotnění a neupínejte se tolik na její výsledek. Když to vyjde OK, když ne, nic se neděje, zkusíte to příště. Buďte v těchto věcech více flegmatická.
Ve vaší děloze nebo v manželově varlatech je málo duší a proto nemůžete normálně otěhotnět. Musíte být trpělivá a vyčkat na moment, kdy bude správná konstalace, která umožní vznik nového života s novou duší. Proto nemá cenu na početí nijak spěchat, natož se nervovat nebo se snažit si ho vymodlit. Není to na objednávku, musí to vzniknout.
Užívejte si života a věřte, že to jednou přijde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení 10.den KET

Jak použít menstruační kalendář k určení pohlaví plodu

V kalendáři jsou vyznačeny dny s červeným podkladem, například 26. 9. je den, kdy může dojít k početí podle fáze Měsíce. Tento den se nazývá „plně červený den“. Tři dny před plně červeným dnem se nazývají „červené dny“. Do kalendáře si žena sama vyznačuje průběh svého menstruačního cyklu. K prvnímu dni, kdy začalo menstruační krvácení, připočítá 15 dní a tento den si v kalendáři zobrazí zeleně. Tento den se nazývá „plně zelený den“. 6 dnů před plně zeleným dnem a 6 dnů po něm je pojmenováno jako „zelené dny“. V těchto dnech může dojít k početí podle klasické metody. Plodný den lze rovněž učit i jinak, a to měřením bazální teploty, symptotermální metodou, analýzou slin a podobně. Dny menstruace se značí modře. Pokud chcete potomka určitého pohlaví, mělo by dojít k pohlavnímu styku jeden den před plně červeným dnem, u kterého je vyznačeno požadované pohlaví. Jestliže chcete chlapce, mělo by dojít k pohlavnímu styku podle našeho příkladu 25. 9. V ostatních dnech je třeba použít antikoncepci. Pokud dojde k početí v zelených dnech, nelze spolehlivě určit pohlaví budoucího dítěte. Antikoncepci je třeba používat i po vynechání menstruace, a to až do doby, než lékař potvrdí těhotenství. Vynechání menstruace není spolehlivou známkou těhotenství, a tak by mohlo dojít k početí v nežádoucím termínu.

Menstruační kalendář online.

Menstruační kalendář ke stažení.

Menstruační kalendář k vytisknutí.

Zdroj: Menstruační kalendář

Charakteristika hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce účinkuje podáním syntetických ženských hormonů do těla ženy. První hormonální tabletka byla uvedena na trh v roce 1960. Hormony zahustí hlen dělohy, čímž zabrání spermiím, aby se dostaly do kontaktu s vajíčkem, nebo zároveň zastaví ovulaci. Nejčastěji žádaná je pilulková forma hormonální antikoncepce. Pokud se rozhodnete pro hormonální antikoncepci, musíte absolvovat vyšetření u lékaře, odběr krve a za pomoci gynekologa vybrat pro sebe tu nejvhodnější.

Každý den se na hormonální antikoncepci spoléhá kolem 70 milionů žen po celém světě. Odborníci upozorňují, že ve skutečně spolehlivé antikoncepci musí být obsaženy hormony. Na trhu se kromě hormonálních tabletek objevují i novinky ve formě náplastí, kroužků či podkožního implantátu. Jejich výhodou je méně časté užívání a nižší počet nežádoucích účinků. Ženy si mohou pořídit antikoncepci v podobně podkožního implantátu, tyčinky, kterou lze zavést až na tři roky, nebo nitroděložní hormonální systém, který v těle ženy může fungovat až 5 let, nebo náplast, která se lepí na kůži jednou týdně, a nově i vaginální kroužek, který stačí zavést do pochvy jednou do měsíce.

Zdroj: Jak funguje hormonální antikoncepce

Cysta na žlutém tělísku

U cysty žlutého tělíska, která se může roztrhnout v období menstruace, většinou trvá až 3 měsíce, než zcela zmizí. Tento typ takzvané užitečné cysty se často objevuje po uvolnění vajíčka z folikulu. Folikul se poté stane sekreční žlázou, známou pod názvem žluté tělísko (corpus luteum). Natrhnutý folikul začne produkovat velké množství estrogenu a progesteronu, aby se připravil na početí. Pokud k početí nedojde, tak se žluté tělísko většinou rozpadne a zmizí. Někdy však může být naplněno tekutinou či krví a způsobit růst žlutého tělíska, které přeroste do cysty a uhnízdí se na vaječníku. Tato cysta je většinou jen na jedné straně a nevyvolává žádné symptomy.

Zdroj: Žluté tělísko

Dlouhá menstruace v těhotenství

Krvácení se klidně může objevit i po početí. Nejedná se ale o klasickou menstruaci.

Nejčastější druhy krvácení i po početí jsou dvojí:

  • tzv. implantační krvácení;
  • krvácení při nedostatečné produkci hormonů.

S implantačním krvácením se může žena setkat kolem 4.–6. týdne těhotenství. Jedná se převážně o slabé krvácení či špinění způsobené implantací, tedy vniknutím vyvíjejícího se embrya do stěny děložní, přičemž může dojít k porušení cévy ve sliznici děložní s následným krvácením. Pokud se takovéto krvácení objeví, nemusejí se ženy obávat. Jedná se o přirozený jev, který nevyžaduje léčbu.

Další relativně častou příčinou krvácení v prvním trimestru těhotenství je takzvaná hormonální insuficience (nedostatečná produkce hormonů), kdy tělo ženy produkuje nedostatek hormonu, který má podporující vliv na zdárný vývoj těhotenství. Tento hormon se nazývá progesteron a pomáhá udržet těhotenství do vytvoření funkční placenty, přibližně do 12.–13. týdne těhotenství.

Každopádně každé krvácení v těhotenství by měl posoudit lékař!

Zdroj: Prodloužená menstruace

Špinění

Zhruba 10-13 dní po početí se může objevit drobné vaginální krvácení, které se může opakovat v prvním trimestru vždy v období, kdy by měla žena normálně menstruační krvácení. Způsobuje ho většinou uhnízdění oplodněného vajíčka v silně prokrvené stěně dělohy. Krvácení bývá velmi slabé (většinou pouze zašpinění prádla) a trvá 1 až 3 dny.

Zdroj: Žluté tělísko

Jedlá soda proti kocovině

Proti překyselení žaludku po alkoholu je osvědčeným prostředkem jedlá soda (soda bicarbona), a to 2 lžičky sody rozpustíme v 60 ml vody a vypijeme.

Zdroj: Jak se neopít


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP