Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.
Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.
Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.
Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.
Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.
Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.
Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.
Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.
Výhodou IIFYM je to, že nevyřazuje žádnou složku potravy a nelimituje tak nikoho ve výběru potravin To však může být dvojsečná zbraň. Průměrný člověk sní za den do 20 gramů vlákniny, což je prostě málo. V případě navýšení podílu vlákniny ve stravě potěšíte svá střeva, která se vám odvděčí lepším fungováním trávicího i imunitního systému. Navíc na sebe vláknina váže škodlivé látky z potravy.
Nevýhodou stravovacího systému IIFYM je sledování makroživin, kdy je nutností vážit si potraviny a zapisovat je a sledovat je. IIFYM nezohledňuje konzumaci cukru. Cukr jako takový není špatný, ale jeho spotřeba je enormní, a to je špatné.
S IIFYM budete minimálně z 80 % jíst relativně zdravě, díky nutnému zvýšenému příjmu vlákniny, a maximálně z 20 % budete hřešit, což by mohlo vést i k lepšímu psychickému stavu, kdy nad sebou necítíte hrozbu zákazu konzumace nějaké potraviny. S tímto systémem stravování se dá zhubnout, dá se s ním nabrat aktivní tělesná hmota a dá se s ním i zlepšit sportovní výkon. Vše záleží na jedinci samém. Pokud jste ve výživě nováček a nevíte si rady, tak vám IIFYM pomůže. Pokud máte znalosti ze světa výživy, tak vám IIFYM nenabídne nic, co byste již nevěděli. Pokud si budete hlídat příjem cukru, minimalizujete konzumaci průmyslově zpracovaných potravin včetně sladkostí a omezíte nebo vyloučíte návštěvy fastfoodu, bude IIFYM fungovat. IIFYM není nic jiného, než různé modifikace doporučení pro příjem živin od Společnosti pro výživu ČR nebo WHO.
Bílkoviny
Bílkovina je kombinací klíčových aminokyselin, které podněcují růst svalů a podporují pocit sytosti. Bylo prokázáno, že jsou výhodné pro cvičící jednotlivce, kteří chtějí ztratit nebo získat váhu.
Pokud je vypočtené RDA bílkovin mnohem vyšší, než jaké v současnosti konzumujete, pak se doporučuje pomalu stupňovat příjem bílkovin. Zkuste přidat 20 g týdně, až dosáhnete požadovaného cíle. Nedoporučuje se začít konzumovat mnohem více, než jste zvyklí. Tělo totiž dokáže využít jen určité množství makroživin, zbytek si ukládá ve formě podkožního tuku. Sice byste měli většinu bílkovin přijímat ze zdravých potravin, ale někdy se může zdát náročné dosáhnout žádaného příjmu ze stravy. V takovém případě se doporučuje zařadit kvalitní proteinový nápoj, například True Whey. Jedna dávka (25 g) tohoto syrovátkového proteinového koncentrátu obsahuje až 19,45 g bílkovin, jen 2 g tuků, 2,2 g sacharidů a 104 kalorií. Je také rychle stravitelný a nezatěžuje žaludek, což je skvělá zpráva pro mnoho lidí s trávicími problémy.
Pokud se snažíte spalovat tuk, příjem bílkovin, který jste si právě vypočítali, zůstává konstantní. Při výpočtu poměru makroživin se toto číslo nemění, dokud se složení
Cílem Iifym je svůj denní příjem napasovat jak do kalorií, tak i do předem nastavených makroživin, tedy určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin.
Individualita – neexistuje snad více individuální směr stravování, jako je právě IIFYM. Svůj jídelníček s nikým nesrovnáváte, protože si ho ušijete přesně na tělo.
Flexibilita – není stanovené, jaké potraviny jíst máte a jaké naopak nemáte. Určitě je fajn jíst zdravé a průmyslově nezpracované potraviny, ale i pro sušenku nebo čokoládu se občas prostor najde. Navíc když si nemůžete přesně naplánovat, co budete jíst (na dovolené, na cestách, na návštěvě), poměr a zastoupení živin v jídle odhadnete, zapíšete a zbytek dne tomu přizpůsobíte.
Počítání – Iifym je relativně časově náročná zábava. Pokud chcete hubnout či přibírat svalovou hmotu a poctivě na sobě pracujete, je dobré také poctivě zaznamenávat snědené jídlo do počítače.
Vážení – druhou trošku nepříjemnou věcí na Iifym je to, že byste každé jídlo měli zvážit. Málokdo má tak přesné oko, aby hned věděl, kolik to či ono váží. Bez hmotnosti pokrmu není možné zjistit, kolik živin a kalorií v sobě vlastně skrývá.
Pokrok – spornou položkou u flexibilního stravování jsou také samotné poměry živin. Každý člověk je unikátní a každý má jiné výživové potřeby, takže i když vám počítač optimální zastoupení živin vypočítá, nemáte jistotu, že je to poměr, který právě vaše tělo uvítá.
IIFYM disponuje sofistikovanou nutriční kalkulačkou, kde si výpočet svých makroživin upřesníte na základě faktoru denní pohybové aktivity, tréninkových jednotek, a dokonce dle procenta tělesného tuku, což dělá z této kalkulačky jednu z nejpřesnějších výpočetních jednotek energetické potřeby organismu.
Úplně optimální není množství bílkovin v žádné variantě doporučení na IIFYM. Výsledek kolem 2 gramů na kilogram tělesné hmotnosti je celkem dost pro člověka, který nic nedělá. Podle WHO a výživových doporučení pro Českou republiku stačí takovému člověku 0,8 gramu na kilogram. Bílkoviny jsou potřebné pro zdraví jedince, ale jen v daném množství. Na druhou stranu nedávná data ukázala, že příjem bílkovin až 3 gramy na kilogram nemá žádný negativní efekt na ledviny nebo játra. Ale vliv na klouby kvůli zvýšenému metabolickému obratu kyseliny močové už se neuvádí. Pro silové sportovce jsou 2 gramy na kilogram naopak celkem standardní dávkou a u některých je dávka i daleko vyšší.
Pro spoustu lidí bude u IIFYM výhodou, že si mohou dát kelímek zmrzliny, tabulku mléčné čokolády nebo třeba hodovat ve fastfoodu bez pocitu viny. Je totiž prokázáno, že stres – nejen z jídla – je jedním z faktorů, které brání v úspěšnosti ztráty hmotnosti. Na druhou stranu rozhodně nelze považovat cokoliv z výše napsaného za zdravé.
Pozor! Potřebujete si koupit spolehlivou kuchyňskou digitální váhu na potraviny. Kuchyňská váha je přesnější než všelijaké odměrky. Dále si potřebujete buď pohlídat nutriční tabulky potravin na internetu, nebo si stáhněte aplikaci: My Fitness Pal, MapMyFitness nebo My Macros+.
V naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek.
Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.
Flexibilní stravování je metoda založená na tom, aby tělo dostalo přesně to, co potřebuje, a pomocí malých změn se měnilo podle vašich představ. Ať už je vaším cílem ztratit tuk, získat svalovou hmotu, zvýšit sílu, případně kombinace všech tří přání. Cílem tohoto způsobu je dodat tělu takové množství makroživin, jaké potřebuje.
Základem IIFYM je nejen najít takové množství kalorií, které bychom měli přijmout ve stravě, abychom dosáhli stanovených cílů, ale také v jakém poměru bílkovin, tuků a sacharidů se tyto kalorie mají nacházet. IIFYM je dietní strategie skvělá jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.
Jedná se o flexibilní dietu, tudíž:
neexistují žádné zakázané nebo špatné potraviny;
máte pocit, že můžete jíst normálně;
je mnohem jednodušší dodržovat jídelníček během společenských akcí nebo v rámci dovolené;
můžete jíst obecně více potravin, které milujete, a přitom spalovat tuk nebo budovat svaly;
při správném provedení poskytuje konzistentní příjem kalorií, který může být přizpůsoben nekonečně možným způsobům.
Chcete-li zhubnout, budete muset snížit příjem kalorií. Naopak pokud chcete přibírat na váze, je třeba zvýšit příjem kalorií. Množství denně konzumovaných kalorií je nejdůležitější nutriční měřítko, které je třeba vzít v úvahu. Většina lidí chce například budovat svaly a zároveň je zvýraznit snížením množství podkožního tuku.
IIFYM sleduje makra neboli makroživiny. V případě budování svalů je vaším cílem zajistit tělu dostatečný příjem bílkovin, aby měly svaly dostatek surovin potřebných na růst.
Pokud je vaším cílem hubnutí, potřebujete jíst tolik bílkovin, aby vaše tělo nezačalo používat energii z vybudované svalové tkáně, ale z tukových zásob.
Sportovci se zase musí ujistit, že mají potřebné množství sacharidů, aby měli dostatek energie na intenzivní trénink. Sledování makroživin opravdu pomáhá mít pod kontrolou stravování a jeho vliv na tělo.
Například 2 000 kalorií nepředstavuje pro každého to samé. K tomuto objemu by se dalo udělat nekonečné číslo různých způsobů jídel nezdravých a zdravých. Jedna verze 2 000 kcal denně tak může mít efekt povzbuzení během tréninku, pomoci nabrat svaly a nabídnout pocit sytosti. Druhá vás může nechat kolísat na různých vlnách hladiny cukru v krvi a vy se následně budete cítit utahaní, nejistí a oslabení během tréninku.
I když mají v určité dávce dvě jídla stejný počet makroživin, například hnědá rýže a tuňák obsahují 25 g bílkovin, 33 g sacharidů a 15 g tuků; McGrilled kuřecí hamburger obsahuje rovněž 25 g bílkovin, 33 g sacharidů a 15 g tuků, ale pro tělo nemusí mít stejný efekt. Je třeba brát ohled na řadu faktorů, jako je množství vlákniny, glykemický index sacharidů, vitamíny a minerální látky. V případě hamburgeru a hnědé rýže s tuňákem se tyto hodnoty výrazně liší, a právě proto bude stále hnědá rýže a tuňák tou správnou a zdravou volbou.
Makroživiny:
sacharidy – hlavní zdroj energie od 40 % denního energetického příjmu;
bílkoviny – dle zvoleného cíle do 30 % denního energetického příjmu;
tuky – dle zvoleného cíle do 30 % denního energetického příjmu;
vláknina – podle klasických doporučení 30 až 40 gramů denně.
V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.
mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.
DOD sacharidů = TDEE – kalorie z proteinů – kalorie z tuků
Při správném tréninku budou tyto makroživiny podporovat trvalý úbytek tuků nejméně po dobu 4–6 týdnů před tím, než potřebují být znovu sníženy nebo upraveny pro další fázi. Jde o jednoduchý přístup ke spalování tuků, založený na velmi obecných pravidlech.
Doporučení! Nachystejte si většinu stravy večer den předem. Nemusíte dosáhnout přesného poměru makroživin, jen se snažte o co nejmenší odchylky s co nejpřesnější hodnotou kalorií. Vaše tělo nezjistí, zda přijímáte přesný poměr makroživin, takže není důvod, aby byly vaše hodnoty zcela dokonalé. Nemusíte se bát, pokud sem tam vynecháte některé makroživiny. Hlavní výhodou sledování maker je, že můžete využít poměr, kterému vaše tělo dává přednost. Například pokud jste zvyklí na posilování a vysokou intenzitu tréninku, měli byste lépe reagovat na vyšší příjem sacharidů. Snížení příjmu tuků o 5 %, abyste vytvořili prostor pro větší příjem sacharidů, může vést ke štíhlejší a vytvarovanější postavě s lépe definovaným svalstvem a lepším výkonem.
IIFYM není pevný systém jako většina diet, není třeba provádět výpočty každý týden. Je to spíše o nalezení svého bazálního metabolismu, potřebného příjmu kalorií a makroživin, které se následně mohou podle potřeb upravovat. Nepoužívejte však flexibilní stravování jako výmluvu na konzumování nezdravých potravin. Snickers čokoláda se nikdy nevyrovná banánu nebo jinému ovoci.
Kalorický příjem se liší v den odpočinku a v den, kdy máte těžký trénink. V odpočinkový den budete logicky potřebovat méně kalorií ze sacharidů. Snižte příjem sacharidů o 20–50 % podle vašeho cíle a přitom si udržte hodnoty bílkovin a tuků.
IIFYM není pro každého, hlavně pro začínající jedince s velkou nadváhou! Ti opravdu nemohou jíst vše!
V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Dobrý den
Dotaz je od mojí dcery.Má zjištěnou cukrovku typ 1 byt ji nemá od malička.Bere inzulin na doporučení lékařky a pořad ji hodnoty lítají.
Ráno má třeba jen 2,5 někdy po jídle nad 7 a někdy ji to vyletí až k 16 i třeba po ránu.Už nevíme co dál.
Bere i chlorellu i mladý ječmen.Prosím o radu.Dceři je 28 let a chtěla by se léčit a mít rodinu.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takové výkyvy by mohly souviset se špatnou orientací v diabetické dietě. V tom by vám pomohla výživová poradkyně. Vaše dcera by absolvovala několik tréninků, na kterých by se naučila, jak správně rozvrhnout jednotlivá jídla a také by se dozvěděla, co může jíst před spaním. Určitě to bude dobrý krok, když se rozhodnete pro toto řešení. Výživového poradce zvolte komerčního, to vám zaručí, že se na vás bude soustředit a někam to dotáhne. Seznam výživových poradců z vašeho okolí naleznete tady: https://www.google.cz/searc…
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
Doporučuje se užívat přípravek Prestarium Neo jednou denně ráno před jídlem. Dávka by měla být určena individuálně dle profilu pacienta a míry poklesu krevního tlaku.
Hypertenze:
Přípravek Prestarium Neo může být používán v monoterapii nebo v kombinaci s jinými třídami antihypertenziv. Doporučená úvodní dávka je 5 mg jednou denně ráno. U pacientů se silně aktivovaným systémem renin-angiotenzin-aldosteron (zvláště s renovaskulární hypertenzí, deplecí solí a/nebo objemu, srdeční dekompenzací nebo závažnou hypertenzí) může dojít k nadměrnému poklesu krevního tlaku po úvodní dávce. U takových pacientů se doporučuje úvodní dávka 2,5 mg a léčba by měla být zahájena pod lékařským dohledem. Po jednom měsíci léčby může být dávka zvýšena na 10 mg jednou denně. Po zahájení léčby přípravkem Prestarium Neo se může vyskytnout symptomatická hypotenze; s větší pravděpodobností se může vyskytnout u pacientů současně léčených diuretiky. Proto se doporučuje opatrnost, neboť tito pacienti mohou trpět deplecí objemu a/nebo solí. Je-li to možné, diuretikum by mělo být vysazeno 2 až 3 dny před zahájením léčby přípravkem Prestarium Neo.
U hypertoniků, u nichž vysazení diuretika není možné, by měla být léčba přípravkem Prestarium Neo zahájena v dávce 2,5 mg. Měly by být monitorovány renální funkce a hladiny draslíku v séru. Následné dávkování přípravku Prestarium Neo by mělo být přizpůsobeno míře poklesu krevního tlaku. Pokud je to nutné, může být znovu zahájena diuretická léčba. U starších pacientů by měla být léčba zahájena dávkou 2,5 mg, která se může progresivně zvýšit na 5 mg po jednom měsíci, v případě nutnosti pak až na 10 mg, s ohledem na funkci ledvin (viz níže uvedená tabulka).
Symptomatické srdeční selhání:
Doporučuje se, aby byla léčba přípravkem Prestarium Neo, obvykle v kombinaci s kalium-nešetřícími diuretiky a/nebo digoxinem a/nebo betablokátorem, zahájena pod pečlivým lékařským dohledem v doporučené úvodní dávce 2,5 mg ráno. Pokud je tato dávka tolerována, může být zvýšena po 2 týdnech na 5 mg jednou denně. Úprava dávkování by měla být založena na klinické odpovědi jednotlivého pacienta. U závažného srdečního selhání a u dalších pacientů považovaných za vysoce rizikové (pacienti s poruchou funkce ledvin a tendencí k elektrolytové nerovnováze, pacienti souběžně užívající diuretika a/nebo vazodilatancia) by léčba měla být zahájena pod pečlivým lékařským dohledem.
Pacienti s vysokým rizikem symptomatické hypotenze, například pacienti s deplecí solí s nebo bez hyponatrémie, pacienti s hypovolémií nebo pacienti, kteří užívali intenzivní diuretickou léčb
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jiráková.
Dobrý den,
užívám warfarin a pořád mi není jasná dieta při užívání warfarinu. Píšete, že nemusí hlídat mouku, rýži a maso. O mase jsem se dočetla, že se nedoporučuje jíst kuřecí, krůtí a hovězí pro vysoký obsah vit.K, max. 50 gr na den. U masa je důležité, čím se zvířata krmí ( žiju v pohraničí a dívám se na krávy, jak se tu pasou), v USA naopak udávají hodnotu K v mase jen 10. Většina hodnot udávaných v různých tabulkách jsou převzaté ze zahraničí. Každý píše něco jiného, např. rajčata mají hodnotu od 2 do 60 mikrogramů, nějaká oficielní tabulka hodnot vit.K neexistuje, kterou by vám dal obvodní lékař. Pak mám udržovat stabilní příjem vit.K v potravě, když vlastně nevím, jaké jsou. Existuje jen skupina "zelené zeleniny" která je zakázaná a to ostatní je veliký otazník.Ráda bych slyšela váš názor. Děkuji. Jiráková Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není zakázaná žádná zelenina ani potraviny. Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých druhů potravin musíte dávat pozor na množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K se hodí ve dnech, kdy víte, že jste nesnědla dostatek zeleniny, tak sníte dva velké listy zelí nebo ledového salátu, či kapusty a máte splněno. Existuje celosvětově uznávaný zdroj informací s obsahem vitamínu K v jednotlivých potravinách, ale je jen v angličtině. Najdete ho na adrese http://www.inrtracker.com
Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Srdce člověka s nadbytečnými kilogramy se musí mnohem více namáhat a tato vícepráce způsobuje zvýšení krevního tlaku. Naopak zhubnutí vede ke snížení tlaku.
Omezte spotřebu soli. Přestože se odborníci o vlivu neslané diety neustále dohadují, shodli se na tom, že účelné je snížit spotřebu soli pod 5 g denně. Toto opatření vede ke snížení krevního tlaku o 5 mm Hg.
Snažte se snížit každodenní stres a napětí. Naučte se relaxační techniky, jakou je například autogenní trénink. Někdy postačí i počítání do deseti.
Zařaďte do svého každodenního režimu svižnou procházku. Pohyb pomáhá tělu využívat kyslík efektivněji.
Zvyšte množství draslíku ve stravě. Ten působí přímo na cévy a roztahuje je. Konzumace ovoce a zeleniny bohaté na draslík je proto důležitou součástí jídelníčku vedoucího ke snížení krevního tlaku. K potravinám s vysokým obsahem draslíku patří rajčata, brambory, banány, fazole, hrášek, ananasový meloun, medový meloun, švestky a rozinky.
Dopřejte si tmavou čokoládu s obsahem kakaa vyšším, než je 70 %, protože díky vysokému obsahu flavonoidů snižuje krevní tlak. 100g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. Musíme ale dodat, že tabulka čokolády denně je poměrně vysoké kalorické zatížení.
Omezte konzumaci alkoholu. U mužů se doporučuje omezit alkohol do 30 g/den, u žen do 20 g/den, to je 2 dl vína nebo 0,3 l piva.
Strava by měla být pestrá, bohatá na draslík, hořčík a naopak s nízkým množstvím nasycených tuků. Měla by být i velmi bohatá na ovoce a zeleninu.
Na vysokém tlaku se mohou podílet i některé léky, například nesteroidní antiflogistika (protizánětlivé léky), sympatomimetika (látky napodobující účinky podráždění sympatického nervového systému), kortikoidy a u citlivých žen i hormonální antikoncepce. Proto se poraďte se svým lékařem o vhodnosti jejich užívání.
Pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak, tak je bez konzultace s lékařem rozhodně nevysazujte.
Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.
V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.
Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):
V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Dobrý den, mám zvyšenou kyselinou močovou, udržovanou lékem.
Mohu jíst jako náhradu masa tofu ? Kolik má purinů ?
Jak často mohu v týdnu zařadit do jídelníčku.
Díky, Pepa
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tofu, ačkoliv je vyrobeno ze sóji, tak obsahuje jen málo purinů. Tofu tedy můžete jíst jak často chcete, ikdyž máte problémy s kyselinou močovou. Tofu vám dodá důležité bílkoviny, které nemůžete normálně získávat z masa kvůli jeho vysokému obsahu purinů.
Následující tabulka zachycuje množství hCG v krvi těhotné ženy v průběhu jejího těhotenství.
Doba od početí
Doba od menstruace
Hladina hCG (mIU/ml)
7 dní
21 dní (3 týdny)
0 – 5
14 dní
28 dní (4 týdny)
3 – 426
21 dní
35 dní (5 týdnů)
18 – 7 340
28 dní
42 dní (6 týdnů)
1 080 – 56 500
35 – 42 dní
49 – 56 dní (7 – 8 týdnů)
7 650 – 229 000
43 – 64 dní
57 – 78 dní (8 – 11 týdnů)
25 700 – 288 000
57 – 78 dní
79 – 100 dní (11 – 15 týdnů)
13 300 – 253 000
17. – 24. týden
Druhý trimestr
4 060 – 65 400
Od 25. týdne
Třetí trimestr
3 640 – 117 000
V některých případech se může stát, že jak krevní testy, tak i testy z moči vyjdou pozitivně, přestože žena těhotná není. Stává se to v případě, že žena prodělala spontánní potrat, nebo po interrupci případně i v několika dnech po porodu. Falešně pozitivní výsledek může vyvolat i řada cyst a nádorů stejně tak může dojít i k tomu, že test je falešně negativní, to nastává obvykle v okamžiku, kdy ho žena provede příliš brzy a hladina hCG ještě v těle nevzrostla, z toho důvodu, když žena i nadále nemenstruuje, je třeba test provést znovu.
Množství hCG v krvi neslouží jen k tomu, aby žena a její gynekolog poznali, že je těhotná, množství hormonu totiž ukazuje, jestli těhotenství probíhá tak, jak má. Podle hladiny hCG v krvi se totiž pozná, i jestli je plod v pořádku. V případě že se totiž jedná
Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.
U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.
Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.
Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Ayman.
Co je to za tabulku, ty čísla jsou úplně jiná než uvádějí jiné zdroje. U některých potravin totálně rozdílné hodnoty? Čemu má teda člověk věřit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.
Máte pravdu. Já už toho přečetl, že mi jde hlava kolem a všude samý protimluv. A pritom se každá webovka odvolává na odborníky. A to nemluvím o tom, že znám případ pana, co jí zdravě a sportuje a přesto taky dostal dnu. Byl dost v šoku. Takže nezbývá, než si nechat napsat prášky, výrazně omezit mastné a smažené a doufat, že to bude lepší.
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách