Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TAURIN OČNÍ KAPKY

OBSAH

Taurin v péči o oči

Taurin je přidáván do roztoku pro nové víceúčelové kontaktní čočky, protože zvyšuje kapacitu rovnovážnosti roztoku oproti jiným roztokům bez obsahu taurinu. Taurin má vlastnosti, které pomáhají chránit buňky rohovky před hypertonickým stresem způsobeným osmoregulací, bílkovinami, membránovou stabilizací, účinky antihistaminik; působí také jako antioxidant.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jakmile se tvoří v oku sekret, tak to často bývá počátek bakteriální nákazy a zde už Ophthalmo Septonex nestačí a musí se použít antibiotika. V takovém případě se zastavte na očním, tam oko vyšetří a do deseti minut máte recept na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Taurin jako fitness doplněk

Taurin je populárním doplňkem pro kulturisty. Nejčastěji se využívá pro rozšíření svalových buněk, protože dokáže zadržet větší množství vody, což vede k následnému zvýšení syntézy proteinů. Tento proces dává svalům vzhled plnosti.

Zdroj: Taurin a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KAPKY MAXITROL DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dohnalová.

Maxitrol kapky mám předepsány před operací šedého zákalu, jsou jen na předpis.je nějaký doplatek ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na kapky Maxitrol se doplácí přibližně 45 Kč. Plná cena je 88 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční kapky maxitrol doplatek

Fakta a funkce

I když odborníci vědí o přítomnosti taurinu v očních tkáních, nejsou schopni pochopit jeho funkci, co se týče významu pro zdraví a integritu tkání rohovky.

Taurin má v rohovce funkci osmoregulátoru a antioxidantu, také zvyšuje životaschopnost buněk při hypertonickém stresu. Taurin chrání epitel buněk během hypertonického stresu prostřednictvím antioxidačního nebo membránového stabilizačního účinku. Také může být zapojen do kontroly peroxidace lipidů v sítnici a do udržování membránové stability.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Závěr

Upřesnění úlohy taurinu v rohovce a jeho význam ve víceúčelovém roztoku určeném pro kontaktní čočky vyžaduje pokračující výzkum. Vědci prokázali roli taurinu jako antioxidantu a osmoregulátoru. Taurin hraje velkou roli v buněčné úrovni homeostázy. Zachovává integritu a životaschopnost buněk vystavených různým zátěžovým faktorům životního prostředí.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Jak taurin funguje?

Vědečtí pracovníci si nejsou zcela jisti, proč taurin zabraňuje městnání krve, a tím srdečnímu selhání. Doposud je podán důkaz, že taurin zlepšuje funkci levé srdeční komory. Taurin snižuje riziko srdečního selhání pravděpodobně z toho důvodu, že snižuje krevní tlak a zklidňuje sympatický nervový systém, který je často příliš aktivní u lidí s vysokým krevním tlakem. Sympatický nervový systém je součástí nervového systému, který reaguje na stres.

Zdroj: Taurin

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Vliv taurinu na rakovinu

Taurin omezuje periferní apoptózu, buněčnou smrt a T-lymfocyty. Studie zkoumala účinky taurinu na rakovinné buňky a jejich vztah k lymfocytům. Výsledky ukázaly, že taurin zpomaluje úbytek lymfocytů spojených s šířením na kůži a ledviny. Díky tomu dochází k možnému využití taurinu v imunoterapii pro léčbu rakoviny.

Zdroj: Taurin a rakovina

Diskuze

V diskuzi OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonka.

Dobrý den, je k dostání v ČR kapky maxitrol???
dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Jak fungují oční kapky Visine

Tetrahydrozolin hydrochlorid je účinnou látkou očních kapek Visine. Při podráždění očí tato účinná látka v kapkách Visine způsobí, že začervenání očí omezí tím, že stahuje cévy, takže oko se rychle zpět jakoby vybělí. Tohoto efektu s oblibou užívají kuřáci konopí, protože jak známo, hlavním vizuálním znakem intoxikace látkou THC, kterou obsahuje marihuana, je právě rozšíření cévek v očích, které způsobí zakalení jejich bělma do červena. Oční kapky Visine tento efekt zčervenání očí dokážou okamžitě odstranit. Jenže ne napořád, neboť jak se časem a praxí ukazuje, tak oční kapky Visine po dlouhodobém užívání naopak červenání očí trvale zhoršují.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Tobrex kapky do uší

Kapky Tobrex v určitých případech používají neodborně maminky u svých ratolestí někdy i bez doporučení lékařů. Bohužel tento přípravek nemá schválenou indikaci pro léčbu zánětu uší a neměl by se v žádném případě dostat do středouší. Proto Tobrex do ucha případně užívejte pouze na doporučení lékaře.

Tobrex se používá k léčbě zevních bakteriálních infekcí očí (oka) a přilehlých tkání u dospělých a dětí od 1 roku. Tobrex obsahuje aminoglykosidové antibiotikum tobramycin, což je léčivá látka proti celé řadě mikroorganismů, které mohly vyvolat oční infekci. Přípravek Tobrex oční kapky nebo oční mast používejte pouze na oči.

Zdroj: Tobrex

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO UŽÍVAT ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša Vratilova.

Mám dotaz,jak dlouho mužů používat kapky? Bolí mě ramena.Dekuji Dáša

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho užívat švédské kapky

Dávkování taurinu

Následující dávky byly ověřeny vědeckým výzkumem:

Perorální podání:

  • Pro prevenci srdečního selhání se doporučuje 2 až 6 g taurinu denně ve dvou nebo třech dílčích dávkách.
  • Při léčbě akutní hepatitidy se doporučují 4 g taurinu třikrát denně po dobu 6 týdnů.
  • Pro léčbu rakoviny se doporučuje taurin dávkovat 3 krát denně po 2 gramech.

Zdroj: Taurin

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, před několika dny jsem objevil bílé tečky v koutku oka, v té červené části.Tak se chci zeptat, z čeho to asi může být ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Upozornění

Těhotné a kojící ženy by se měly vyvarovat užívání doplňků s obsahem taurinu. Další rizikovou skupinou jsou alergici, epileptici nebo lidé, kteří užívají jiné léky. Lidé podstupující léčbu chemoterapií by se taktéž měli vyhnout užívání taurinu, protože může způsobit interakci s jinými léky. Pokud u sebe zjistíte jakékoliv nežádoucí účinky, okamžitě přestaňte taurin užívat.

Zdroj: Taurin a rakovina

Dlouhodobé vedlejší účinky očních kapek Visine

Oční kapky Visine nejsou určeny pro dlouhodobé užívání! Trvalé užívání očních kapek Visine, po dobu více než několik dnů za sebou, bude mít za následek prorůstání nových cév v oku. Takové prorůstání cév v oku pak ve finále bude znamenat, že oko bude ještě více červenější, než před započetím léčby očními kapkami Visine, proti červenání očí. Při dlouhodobému užívání očních kapek Visine a zároveň tedy i při dlouhodobého omezování průtoku krve na povrchu oka, může dojít k nevratnému poškození – odumření povrchu oka!

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Švédské kapky cena

Švédské kapky Maurers: 129 Kč.

Dr. Theiss Schweden Bitter Žaludeční hořká: 270 Kč.

Zde můžete vidět cenu švédských kapek.

Zdroj: Švédské kapky

Množství taurinu a rakovina

Pacienti s rakovinou jícnu mají hladinu taurinu vyšší než zdraví pacienti. Zjistila to studie sledující pacienty, kteří trpěli IV. stadiem rakoviny jícnu. Výsledky této studie ukázaly korelační vztah mezi úrovní taurinu, celkovou kapacitou plic a lepším zdravím. Díky této studii došlo k možnému využití taurinu v nutriční péči o pacienty s rakovinou jícnu. Současné výzkumy se snaží zjistit, zda má, či nemá taurin podobný účinek i na jiné typy rakoviny.

Zdroj: Taurin a rakovina

Oční kapky Lumigan na růst řas

Především je nutné říci, že oční kapky Lumigan nekoupíte volně v lékárně, ale pouze na lékařský předpis. Jsou určeny zejména ke snížení zvýšeného nitroočního tlaku u dospělých. Je pravda, že kapičky dokážou zvětšit objem, délku a hustotu řas. Pozor, nekapou se přímo do oka. Nanáší se tak, že na štětičku kápneme kapičku Lumiganu a každý večer před spaním potíráme kůži při kořeni řas. Používáme zhruba 6 až 10 týdnů. Dlouhé řasy vám pak vydrží asi půl roku, poté je vhodné Lumigan znovu použít. Bohužel mohou mít také mnoho nežádoucích účinků, například svědění, zarudnutí, otok, zánět spojivek a další.

Zdroj: Řasy

Studie taurinu

Studie taurinu byly provedeny na zvířecích mimoočních tkáních při proteinové stabilizaci. Zjistilo se, že taurin chrání proti laktátové acidóze, vnímání bolesti a modulaci zánětlivých drah. In vitro studie ukázaly, že taurin má za následek stabilizaci proteinů při tepelné denaturaci. Odborníci se domnívají, že denaturace bílkovin zvyšuje vazby lysozymu na kontaktních čočkách. Také může dojít ke snížení bílkovin na kontaktních čočkách.

Taurin chrání buňky centrálního nervového systému před hypoxií a laktátovou acidózou. Vysoké hladiny cytosolického taurinu vyvolávají anoxii a hypoxii. Laktátová acidóza způsobuje nežádoucí účinky pro nositele kontaktních čoček.

Uvolňování histaminu způsobuje klasické klinické příznaky alergického typu, jako je zánět spojivek, svědění a slzení. Slzy symptomatických a asymptomatických nositelů kontaktních čoček mají významnou úroveň histaminu, i když chybí jasná korelace mezi úrovní histaminu a nežádoucími očními reakcemi při nošení kontaktních čoček.

Jako součást klinického hodnocení několika víceúčelových kontaktních čoček byly testovány dva vzorce, které byly zcela totožné, s výjimkou přidání taurinu. Roztok 1 neobsahoval taurin a roztok 2 obsahoval 0,05 procenta taurinu.

V průběhu 90denního testovacího období nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi skupinami, pokud jde o změny v pohodlí pacienta nebo ostrosti vidění. Byly ale zjištěny problémy s nadměrným slzením a svěděním očí.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP