Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TAURIN V ENERGETICKÝCH NÁPOJÍCH

OBSAH

Taurin jako fitness doplněk

Taurin je populárním doplňkem pro kulturisty. Nejčastěji se využívá pro rozšíření svalových buněk, protože dokáže zadržet větší množství vody, což vede k následnému zvýšení syntézy proteinů. Tento proces dává svalům vzhled plnosti.

Zdroj: Taurin a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Taurin v péči o oči

Taurin je přidáván do roztoku pro nové víceúčelové kontaktní čočky, protože zvyšuje kapacitu rovnovážnosti roztoku oproti jiným roztokům bez obsahu taurinu. Taurin má vlastnosti, které pomáhají chránit buňky rohovky před hypertonickým stresem způsobeným osmoregulací, bílkovinami, membránovou stabilizací, účinky antihistaminik; působí také jako antioxidant.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci rekta

Jak taurin funguje?

Vědečtí pracovníci si nejsou zcela jisti, proč taurin zabraňuje městnání krve, a tím srdečnímu selhání. Doposud je podán důkaz, že taurin zlepšuje funkci levé srdeční komory. Taurin snižuje riziko srdečního selhání pravděpodobně z toho důvodu, že snižuje krevní tlak a zklidňuje sympatický nervový systém, který je často příliš aktivní u lidí s vysokým krevním tlakem. Sympatický nervový systém je součástí nervového systému, který reaguje na stres.

Zdroj: Taurin

Vliv taurinu na rakovinu

Taurin omezuje periferní apoptózu, buněčnou smrt a T-lymfocyty. Studie zkoumala účinky taurinu na rakovinné buňky a jejich vztah k lymfocytům. Výsledky ukázaly, že taurin zpomaluje úbytek lymfocytů spojených s šířením na kůži a ledviny. Díky tomu dochází k možnému využití taurinu v imunoterapii pro léčbu rakoviny.

Zdroj: Taurin a rakovina

Vedlejší účinky taurinu

Taurin je vhodným doplňkem léčby pro dospělé i děti, pokud je užíván perorálně a ve vhodném množství. Taurin byl testován bezpečně u dospělých ve studiích trvajících až jeden rok. U lidí zapsaných ve výzkumných studiích nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky spojené s užíváním taurinu. Existuje jen jedna zpráva o poškození mozku v těle muže, který použil 14 g taurinu v kombinaci s inzulínem a anabolickými steroidy. Není tedy známo, zda to bylo způsobeno taurinem, nebo jinými přijatými léky.

Zvláštní upozornění, opatření a varování

  • Těhotenství a kojení: Není dostatek poznatků o bezpečnosti užívání taurinu v těhotenství a během kojení. Vyhněte se tedy jeho použití.
  • Bipolární porucha: Existují určité obavy, že příliš mnoho taurinu může způsobit horší bipolární poruchu. V jednom případě byl 36letý muž s dostatečně kontrolovanou bipolární poruchou hospitalizován s příznaky mánie po konzumaci několika plechovek energetických nápojů s obsahem taurinu, kofeinu, inositolu a dalších složek (Red Bull Energy Drink) po dobu 4 dnů. Není známo, zda to souvisí s taurinem, kofeinem, inositolem, jinými složkami nebo kombinací přísad.

Zdroj: Taurin

Zkušenosti s Proenzi

Doplňky stravy by neměly být v prevenci bolestí pohybového aparátu opomíjeny. Základ představuje dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek, který lze ovšem doporučit všeobecně. Jinak je tomu u problému s klouby, respektive s chrupavkami. K prevenci bolesti vznikající převážně v důsledku artrózy se využívají přípravky s obsahem glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu. Velmi často jde o prostředky s výtažkem zvířecích chrupavek, které tělo dokáže k výživě chrupavek vlastních využít a zvýšit tak jejich pevnost a pružnost. Změny při artróze jsou na kloubech nevratné, vždy záleží na stupni poškození.

Členské země Evropské unie daly zelenou návrhu Evropské komise na zákaz neprokázaných zdravotních tvrzení uváděných na potravinách. Byl schválen seznam 222 zdravotních tvrzení, která mohou být používána při označování potravin. Seznam sestavil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě návrhů od výrobců. Ti museli navržené zdravotní tvrzení podložit vědeckými důkazy. Schválený seznam představuje pouze 20 % z navržených tvrzení (přes 4600 tvrzení), drtivá většina jich byla shledána nepodloženými. Od roku 2012 tak zavádějící a nepodložená tvrzení měla začít mizet.

Příklady zakázaných tvrzení:

  • Zelený čaj pomáhá udržovat normální krevní tlak.
  • Taurin (v energetických nápojích) v kombinaci s vitamíny a minerály povzbuzuje duševní výkony.
  • Glukosamin pomáhá udržovat klouby.

Zdroj: Proenzi

Fakta a funkce

I když odborníci vědí o přítomnosti taurinu v očních tkáních, nejsou schopni pochopit jeho funkci, co se týče významu pro zdraví a integritu tkání rohovky.

Taurin má v rohovce funkci osmoregulátoru a antioxidantu, také zvyšuje životaschopnost buněk při hypertonickém stresu. Taurin chrání epitel buněk během hypertonického stresu prostřednictvím antioxidačního nebo membránového stabilizačního účinku. Také může být zapojen do kontroly peroxidace lipidů v sítnici a do udržování membránové stability.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Dávkování taurinu

Následující dávky byly ověřeny vědeckým výzkumem:

Perorální podání:

  • Pro prevenci srdečního selhání se doporučuje 2 až 6 g taurinu denně ve dvou nebo třech dílčích dávkách.
  • Při léčbě akutní hepatitidy se doporučují 4 g taurinu třikrát denně po dobu 6 týdnů.
  • Pro léčbu rakoviny se doporučuje taurin dávkovat 3 krát denně po 2 gramech.

Zdroj: Taurin

Závěr

Upřesnění úlohy taurinu v rohovce a jeho význam ve víceúčelovém roztoku určeném pro kontaktní čočky vyžaduje pokračující výzkum. Vědci prokázali roli taurinu jako antioxidantu a osmoregulátoru. Taurin hraje velkou roli v buněčné úrovni homeostázy. Zachovává integritu a životaschopnost buněk vystavených různým zátěžovým faktorům životního prostředí.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Upozornění

Těhotné a kojící ženy by se měly vyvarovat užívání doplňků s obsahem taurinu. Další rizikovou skupinou jsou alergici, epileptici nebo lidé, kteří užívají jiné léky. Lidé podstupující léčbu chemoterapií by se taktéž měli vyhnout užívání taurinu, protože může způsobit interakci s jinými léky. Pokud u sebe zjistíte jakékoliv nežádoucí účinky, okamžitě přestaňte taurin užívat.

Zdroj: Taurin a rakovina

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Kofein a vlasy

Je prokázáno, že kofein povzbuzuje lidský organismus. Známý je již od 6. století před naším letopočtem. Je nejrozšířenějším přírodním stimulantem na světě. Z chemického hlediska je kofein sloučeninou dusíku, kyslíku, uhlíku a vodíku. Je obsažen v listech, semenech a plodech kávovníku, kakaovníku, ale i čajovníku. Kofein objevíme v čokoládě, coca-cole, energetických nápojích nebo oříšcích. Kofein podporuje bdělost a fyzický výkon. Jeho účinky pocítíme po vnitřním užití téměř okamžitě. Naprosto bezpečné je vypití zhruba 3 šálků kávy nebo čaje. Předávkování kofeinem se projevuje nervozitou, vzrušením, srdeční arytmií, nespavostí a škubáním svalů. Tělo si tedy řekne samo, kolik kofeinu potřebuje.

Pokud bychom však chtěli, abychom do těla a vlasových kořínků dostali dostatečné množství kofeinu pro dobrý růst vlasů, museli bychom vypít zhruba 60 až 80 šálku kávy denně. To je samozřejmě nesmysl, takže kávu dodáváme kořínkům zvenčí.

Zdroj: Kofeinová maska na vlasy pro růst

Množství taurinu a rakovina

Pacienti s rakovinou jícnu mají hladinu taurinu vyšší než zdraví pacienti. Zjistila to studie sledující pacienty, kteří trpěli IV. stadiem rakoviny jícnu. Výsledky této studie ukázaly korelační vztah mezi úrovní taurinu, celkovou kapacitou plic a lepším zdravím. Díky této studii došlo k možnému využití taurinu v nutriční péči o pacienty s rakovinou jícnu. Současné výzkumy se snaží zjistit, zda má, či nemá taurin podobný účinek i na jiné typy rakoviny.

Zdroj: Taurin a rakovina

Co je to taurin

Lidé, jejichž tělo si neumí nebo nemůže z nějakého důvodu vyrábět taurin, musí tuto látku tedy získávat prostřednictvím stravy nebo potravinových doplňků. Doplňování je například důležité u dětí, které nejsou kojené, protože jejich schopnost produkovat taurin nebyla dosud vyvinuta a v kravském mléku taurinu není dostatečné množství. Tato látka je tedy často přidávána do produktů pro kojence. Přebytek taurinu je vylučován ledvinami. Někteří lidé užívají taurinové doplňky jako prevenci srdečního selhání, na vysoký krevní tlak, jaterní onemocnění (hepatitida), vysoký cholesterol a cystickou fibrózu. Dále se využívá při epilepsii, autismu, poruchách pozornosti, hyperaktivitě (ADHD), očních problémech (poruchy sítnice), diabetu a alkoholismu. Pomáhá také ke zlepšení duševní výkonnosti a jako antioxidant. Antioxidanty chrání buňky těla před poškozením, které způsobují některé chemické reakce.

Zdroj: Taurin

Kde ji najdeme?

Guarana se dnes často přidává do různých energetických stimulantů, nebo ji zakoupíme v tobolkách. Aby účinek guarany přetrval déle (několik hodin), je obyčejně podpořen dalšími extrakty z rostlin.

Zdroj: Guarana silný životabudič z Amazonie

Fibrilace síní a káva

Nepravidelný srdeční rytmus a fibrilace síní je časté onemocnění pacientů léčících se s Eliquisem. Mezi Eliquisem a kávou není známá žádná interakce, ale pacienti s těmito problémy by se kávě měli vyhnout a nebo alespoň omezit její konzumaci.

Výzkumy naznačují, že kofein není příčinou abnormálního srdečního rytmu nebo fibrilace síní a pití čtyř až pěti šálků čaje nebo kávy denně by také nemělo zvýšit riziko rozvoje koronární srdeční choroby.

Účinek kofeinu se však bude mezi lidmi lišit. Někteří zjišťují, že je ovlivňuje více než ostatní a mohou mít pocit, že zhoršuje některé příznaky, jako je bušení srdce.

Pokud pijete hodně čaje nebo kávy nebo se je jen snažíte omezit, použití bezkofeinových verzí může být dobrou alternativou. Bylinné čaje, jako je máta peprná a zázvor, jsou obvykle bez kofeinu, ale zelený čaj kofein obsahuje. A pokud přecházíte na bylinkové čaje, dejte si pozor na lékořici jako přísadu – při větším množství může zvýšit krevní tlak.

Pokud se rozhodnete vyhnout se kofeinu, nezapomeňte, že je i v dalších potravinách a nápojích, včetně čokoládových tyčinek, horké čokolády, kolových a energetických nápojů a některých sportovních nápojů a gelů.

Zdroj: Eliquis a káva


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP