Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TĚHOTENSKÁ KALKULAČKA PODLE POČETÍ

OBSAH

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem V ČEM JE KYSELINA CHLOROGENOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káča.

Chtěla bych zhubnout těhotenská kila,pomocí CGA800 jen nevím zda je to vhodné při kojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

CGA800 rozhodně není vhodná v době kojení!!! S CGA800 zčnete hubnout až když nebudete kojit.

Zdroj: diskuze V čem je kyselina chlorogenová

Jak použít menstruační kalendář k určení pohlaví plodu

V kalendáři jsou vyznačeny dny s červeným podkladem, například 26. 9. je den, kdy může dojít k početí podle fáze Měsíce. Tento den se nazývá „plně červený den“. Tři dny před plně červeným dnem se nazývají „červené dny“. Do kalendáře si žena sama vyznačuje průběh svého menstruačního cyklu. K prvnímu dni, kdy začalo menstruační krvácení, připočítá 15 dní a tento den si v kalendáři zobrazí zeleně. Tento den se nazývá „plně zelený den“. 6 dnů před plně zeleným dnem a 6 dnů po něm je pojmenováno jako „zelené dny“. V těchto dnech může dojít k početí podle klasické metody. Plodný den lze rovněž učit i jinak, a to měřením bazální teploty, symptotermální metodou, analýzou slin a podobně. Dny menstruace se značí modře. Pokud chcete potomka určitého pohlaví, mělo by dojít k pohlavnímu styku jeden den před plně červeným dnem, u kterého je vyznačeno požadované pohlaví. Jestliže chcete chlapce, mělo by dojít k pohlavnímu styku podle našeho příkladu 25. 9. V ostatních dnech je třeba použít antikoncepci. Pokud dojde k početí v zelených dnech, nelze spolehlivě určit pohlaví budoucího dítěte. Antikoncepci je třeba používat i po vynechání menstruace, a to až do doby, než lékař potvrdí těhotenství. Vynechání menstruace není spolehlivou známkou těhotenství, a tak by mohlo dojít k početí v nežádoucím termínu.

Menstruační kalendář online.

Menstruační kalendář ke stažení.

Menstruační kalendář k vytisknutí.

Zdroj: Menstruační kalendář

Diskuze

V diskuzi DUKANOVA KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

žena váha 83kg výška 153cm

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dukanova kalkulačka

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi IIFYM KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Kulhánková.

Dobrý den,

pomůžete mi najít IIFYM kalkulačku v českém jazyce.

Díky.
M.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Iifym kalkulačka

Léčba

Při těhotenské cukrovce se dodržuje dietní opatření, to znamená omezit sladké, jíst pravidelně, hlídat především množství sacharidů v jídelníčku. Aplikace inzulinu je nutná jen při velmi vysokých hodnotách.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Dobrý den,mám fenku 6 let shi-tzu,od 29.8. hárá,neuhlídali jsme ji,a byla dnes asi 15 minut sama venku se psem,nejsme si jisti jestli došlo ke spojení,tak bych se chtěla zeptat,kdy mám s ní jít na injekci proti početí ,je možné ,že k ničemu nedošlo,ale nechci další štěnata ajestli ji ta injekce nějak neublíží pokud k ničemu nedošlo,děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Pro Vaši fenku bude nejlepší, když si ověříte, že je skutečně březí pomocí ultrazvuku. Vyšetření udělejte co nejdříve a podle jeho výsledku pak případně nechte fence aplikovat injekce Alizinu. Alizin je v současnosti nejšetrnějším lékem k ukončení březosti u fen. Azilin se aplikuje na dvakrát s odstupem mezi dávkami 24 hodin a dávkuje se 10 mg na kilogram hmotnosti feny. Fenka spontánně vypudí obsah dělohy bez vážných vedlejších účinků. Čím dříve se Alizin aplikuje, tím lépe pro fenku. S vyšetřením ultrazvukem a aplikováním injekcí Alizinu Vám pomůže kterýkoliv veterinář.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Vliv na porod

Při těhotenské žloutence se těhotenství ukončuje do termínu porodu, případně se porod vyvolává pomocí léků stimulujících děložní kontrakce. Při neléčené cukrovce hrozí hypoglykemický šok, při vážnějším průběhu i kóma, případně riziko úmrtí plodu v děloze.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi BYLINNÝ ČAJ ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, může mít vliv tento čaj na početí? Předem děkuji za odpověď Michaela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinný čaj žlučníkové kameny pleskač

Vyšetření

Zjišťování těhotenské cukrovky je běžnou součástí vyšetření v těhotenství. Gestační diabetes se u těhotné ženy zjišťuje ze zátěžového testu zhruba v období 24 – 28 týdne těhotenství. Hladina cukru v krvi se ale u těhotných žen stanovuje už i na začátku těhotenství nalačno, kdy by u ženy netrpící touto cukrovkou měla být hladina glykémie v krvi do 5,1 mmol/l. Pokud je vyšší, čeká ji druhý test a návštěva diabetologie.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosim vás když sem momentálně dobrala platíčo antikoncepce a čekám tedy kdy to dostanu a s přítelem sme měli sex a nedali sme si pozor, tak můžu otěhotnět? Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Pravděpodobně ne, za předpokladu, že jste užívala antikoncepci dle pokynů svého gynekologa. To znamená denně a ve stejnou hodinu, dále že u vás neproběhlo střevní nebo zažívací onemocnění (průjem, zvracení). Světlana

Zdroj: diskuze Početí

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Děkuji za odpověď,jen bych se ještě chtěla zeptat co to znamená,co nejdříve ultrazvuk?Za jak dlouho bude vidět,jestli je březí,pokud došlo k pokrytí dnes.Děkuji za odpověď,Šandorová,Olomouc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ultrazvuk dokáže zobrazit plody v děloze feny po uplynutí třetího týdne od nakrytí.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Fyzická aktivita v těhotenství

Jak již bylo zmíněno, u těhotenské cukrovky je také velmi důležitý dostatek pohybu. Samozřejmě ne každá aktivita je během těhotenství vhodná, rozhodně by se těhotné ženy měly vyhýbat všem činnostem, při nichž hrozí zvedání těžkých předmětů. Řada aktivit je ale pro těhotné ženy doporučovaná, ať už trpí těhotenskou cukrovkou, nebo ne. Celkově se odborníci shodují, že zvýšená fyzická zátěž ženám i vývoji plodu prospívá. Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je zvýšený pohyb důležitý hlavně proto, že při něm dochází ke spalování cukru a tím se snižuje jeho množství v krvi.

Z fyzických aktivit se v těhotenství doporučuje hlavně chůze, plavání a individuální cvičení zaměřená právě pro těhotné. Řada dalších sportů není vhodná proto, že při nich hrozí úrazy.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Léčba inzulínem

V některých případech ale ani vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy, počítání kalorií a dostatek pohybu nepomůže a je třeba nasadit léčbu v podobě inzulínu. Inzulín se v takovém případě do těla dostává prostřednictvím injekcí. Inzulín je pro tělo přirozená látka, kterou obvykle samo vytváří, a proto není třeba mít obavy z toho, že by miminku škodil jako různé „chemie“.

V případě těhotenské cukrovky je možné aplikovat dva druhy inzulínu, a to krátkodobý a dlouhodobý. Ten krátkodobý inzulín, je ten, který se aplikuje přes den před hlavními jídly. Obvykle se také píchá do břicha. Dlouhodobý inzulín se píchá jen jednou denně a to obvykle večer před spaním. U dlouhodobého inzulínu se doporučuje aplikovat ho do stehna. Tento inzulín se obvykle doporučuje těm těhotným, které mají zvýšenou glykemii nalačno. Důležité u něj také je, aby byl před aplikací dostatečně promíchán (ne protřepán), jinak neplní svoji funkci, tak jak má.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Cysta na žlutém tělísku

U cysty žlutého tělíska, která se může roztrhnout v období menstruace, většinou trvá až 3 měsíce, než zcela zmizí. Tento typ takzvané užitečné cysty se často objevuje po uvolnění vajíčka z folikulu. Folikul se poté stane sekreční žlázou, známou pod názvem žluté tělísko (corpus luteum). Natrhnutý folikul začne produkovat velké množství estrogenu a progesteronu, aby se připravil na početí. Pokud k početí nedojde, tak se žluté tělísko většinou rozpadne a zmizí. Někdy však může být naplněno tekutinou či krví a způsobit růst žlutého tělíska, které přeroste do cysty a uhnízdí se na vaječníku. Tato cysta je většinou jen na jedné straně a nevyvolává žádné symptomy.

Zdroj: Žluté tělísko

Ovulační kalkulačka

Výpočet ovulace: Během plodných dnů dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, a to 12. den 28denního menstruačního cyklu (1. den je den začátku menstruačního krvácení). Po ovulaci je vajíčko schopno oplození do 24 až maximálně 72 hodin. Plodné dny při pravidelném menstruačním cyklu začínají 2–3 dny před ovulací a končí 1 den po ovulaci. Ovulace je velmi plodné období, ještě 2–3 dny po ovulaci je vajíčko schopno oplodnění. Neplodné dny začínají 9 dní před menstruací.

KALKULAČKA
PLODNÝCH DNŮ

Den počátku menstruačního cyklu

Délka cyklu (počet dnů):


Zdroj: Plodné dny

Rizika

Zvýšená hladina cukru v krvi u těhotné ženy má velmi nepříznivý vliv na cévní systém, zvláště pak cév oční sítnice, ledvin a srdce. Včasné zjištění těhotenské cukrovky je důležité i pro plod. Zvýšená hladina cukru v krvi maminky znamená zvýšenou glykémii i v krvi miminka, dítě pak rychleji přibývá na váze a porodní hmotnost může překročit 4 000 g.

Rizika u těhotné:

  • preeklampsie – závažné onemocnění druhé poloviny těhotenství, které se vyznačuje otoky, vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči;
  • polyhydramnion – zvýšené množství plodové vody;
  • riziko vysokého krevního tlaku;
  • infekce močových cest;
  • zánět ledvin;
  • porodní poranění.
Rizika pro miminko v případě neléčené cukrovky:
  • vývojové vady;
  • horší poporodní adaptace;
  • dýchací potíže;
  • nedostatek vápníku;
  • novorozenecká žloutenka s těžším průběhem;
  • dítě po porodu může upadat do hypoglykemických šoků, při vážnějším průběhu i do kómatu;
  • riziko úmrtí plodu v děloze.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Pharmatex cena

Pharmatex není vázán na předpis a je volně prodejný v kterékoli lékárně. Cenu Pharmatexu uvádíme zde: Pharmatex cena.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: Iifym

Spolehlivost

Spolehlivost Pharmatexu je při správném použití více než 97,6 %, vyjádřeno Pearlovým indexem 2,42, čímž se tato metoda stává druhou nejúčinnější hned po hormonální antikoncepci. Vysokou účinnost potvrdilo 15 klinických studií, ve kterých bylo sledováno více než 3 000 žen a 32 218 menstruačních cyklů.

Zdroj: Pharmatex proti početí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP