Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TEKUTINY


Co na opuchlé oči

Nejdůležitější je dostatek spánku – ideální doba spánku je sedm hodin denně. Dbejte na to, abyste chodili spát vždy ve stejnou dobu, a snižte pokojovou teplotu v ložnici. Tak se vy i vaše oči lépe zotavíte. Vyvyšte si během spánku hlavu.

Není neobvyklé mít po probuzení opuchlé oči. Možným vysvětlením pro to může být, že když několik hodin ležíte v horizontální poloze a potom vstanete, tekutina, která byla pod očima, je najednou stlačena gravitací. Abyste toto omezili, můžete zkusit používat během spánku polštář navíc, takže tekutina není tak drasticky stlačena, když vstanete. Pokud spáváte na břiše, zkuste místo toho spát na zádech. Lidé, kteří spí na břiše, mívají více oteklé oči, poněvadž tato poloha dovoluje hromadění zmiňované tekutiny. Pokud spíte na boku, můžete zjistit, že jedno oko natéká víc než to druhé. Zkuste tedy střídat strany nebo místo toho spát na zádech.

Pokud často pracujete na monitoru, je dobré dopřát očím sem tam přestávku. Například během telefonického rozhovoru zavřete oči nebo se občas podívejte z okna do dálky.

Omezte solení, horní limit pro denní příjem soli pro dospělou osobu je 10 gramů. Nadměrná konzumace soli nejen obecně poškozuje zdraví, ale také způsobuje zadržování vody v tkáních a tím i v očích.

Doplňujte tekutiny. Ovšem nepijte na noc! Nemusí to vůbec být alkohol, stačí větší hrnek čaje nebo vody a ráno budete mít napuchlé oči. Otok přejde to tak do dvou hodin od probuzení.

Pijte méně alkoholu. Alkohol vede k zadržování tekutin v obličeji, stejně jako způsobuje dehydrataci. Omezte příjem alkoholu na 1 nebo 2 drinky najednou, 1 nebo 2krát týdně. Pití více než tohoto množství časem způsobí, že se kůže kolem vašich očí uvolní.

Jako první pomoc pomohou kávové lžičky, které si obráceně přiložíte na opuchlé oči.

Vhodné jsou i použité sáčky od čaje. Nevyhazujte je tedy, dejte do lednice a ráno použijte jako obklad na oči.

Chlazené plátky okurek mají perfektní velikost a tvar pro vaše oči a na dočasné snížení otoku dobře fungují. Lehněte si na záda a položte plátky okurek na zavřená oční víčka cca na 15 minut, nebo dokud se neohřejí na teplotu kůže.

Můžete si koupit adstringentní krémy a tonika, která pomáhají zmírňovat opuchnutí stažením kůže okolo očí. Namočte dvě vatová kolečka v adstringentním krému nebo toniku, lehněte si na záda, zavřete oči a položte vatová kolečka na oči. Nechte adstringent zhruba 10 minut vsakovat, potom kolečka odstraňte a opláchněte si obličej.

Brambory mají přirozené adstringentní vlastnosti. Oloupejte syrovou bramboru, rozkrojte ji na půl a položte si ony půlky na oči, přibližně na 10 minut. Brambory oči zchladí a otok zmizí. Zkuste i strouhanou bramboru. Jednoduše nastrouhejte čerstvou bramboru a naneste ji na oči cca na 15 minut. Potom opláchněte.

Zacvičte si. Zlepšuje to krevní oběh, což pomůže rozproudit tekutiny ve vašem těle, takže se zbytečně nikde nehromadí. Pokud máte čas, jděte si zaběhat, zacvičte si jógu nebo si jednoduše dejte ráznou procházku.

Vhodné jsou i odvodňovací čaje z bylinek, které pomohou...

Zdroj: článek Babské rady na oteklé oči

Příběh

Ve svém příspěvku UŽÍVÁNÍ PANGAMINU BIFI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Pabištová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na užívání Pangaminu bifi, který jsem obdržela. Potřebuji přibrat na váze. Mám trochu problémy s trávením... Volala jsem do různých lékáren, všude mi řekli něco jiného: 1) mám užívat pangamin PO jídle a zapít 1/2 litrem tekutiny, 2) jinde - mohu užívat pangamin kdykoliv, ne však na lačno, např. s polévkou, tedy stačí zapít 1/4 litru tekutiny, 3) někde - že může být i nebezpečný... ap.
Chci užívat denně jen 2-3 tbl. pangaminu bifi. Bylo mi též ve všech lékárnách sděleno, že nevadí, když ho vezmu společně s jinými léky, které beru. Kdysi jsem ho užívala v menších dávkách a nic mi nedělal, resp. neubližoval, ale neměla jsem potíže s játry, resp. zažíváním, ani váhou.
Dostala jsem i informaci, že pít se má až 1/2 hod. po jídle.
Nějak se v tom nevyznám.
Prosím, PORAĎTE mi.
Děkuji moc. Mějte se hezky.
S pozdravem V. Pabištová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

dobry den pomohl nekomu ten pangamin na vaze mam taky problem s vahou.

Zdroj: příběh Užívání pangaminu bifi

Zvracení žluté tekutiny u dětí

Zvracení žluté tekutiny u dětí může signalizovat dietní chybu. Žaludek lze utišit malými doušky vlažného čaje. Pokud potíže přetrvávají déle nebo jsou přítomny nějaké další komplikace, tak jděte s dítětem na pohotovost, mohlo by u něj dojít k dehydrataci.

Dehydratace je stav, kdy se z těla ztrácí více vody, než kolik jí přijmete. Může být způsobena buď nedostatečným příjmem tekutin, nebo jejich nadměrnou ztrátou.

Mezi nejčastější příčiny dehydratace patří:

  • Intenzivní cvičení: Při intenzivním cvičení se potíte, což vede ke ztrátě tekutin. Pokud tuto ztrátu nekompenzujete dostatečným příjmem tekutin (nejlépe čistou vodou), může dojít k dehydrataci organismu.
  • Pobyt v teplém prostředí: Teplo rovněž způsobuje ztráty tekutin pocením. Proto byste v případě extrémních veder a teplého počasí neměli zapomenout na pravidelné doplňování tekutin. Nejlepší je opět pít čistou vodu, která nejlépe zažene žízeň a brání vzniku dehydratace.
  • Zvracení a průjem: Při zvracení a průjmu dochází ke ztrátám velkého množství tekutin, což může rovněž vést k dehydrataci.
  • Nevolnost: Když se necítíte dobře a je vám špatně od žaludku či trpíte nevolností, většinou nemáte chuť nic jíst ani pít. Pokud chcete zabránit vzniku dehydratace, pamatujte na to, že pravidelný a dostatečný příjem vody je důležitý i během nevolnosti.
  • Popáleniny nebo kožní infekce: V důsledku těžkých popálenin nebo při některých kožních infekcích se ztrácí tkáňový mok, což může vést k dehydrataci.
  • Diabetes: Při vysoké hladině cukru v krvi dochází ke zvýšení produkce moči v ledvinách, protože se organismus snaží nadbytek cukrů z těla vyloučit. Pokud tyto ztráty nejsou vyrovnány zvýšeným příjem vody, může to vést až k dehydrataci.
  • Horečka: Při horečce se potíme, což vede ke ztrátě tekutin a k následné dehydrataci.

Zdroj: článek Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem UNIKÁNÍ TEKUTINY ...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Poslední dobou,unikání tekutiny z řitního otvoru,nevím co je příčinou.

Ke kterému lékaři /obvoďákovi/ ? On doporučí další vyšetření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li dobré vztahy se svým praktickým lékařem, tak to můžete probrat s ním. Musíte počítat s tím, že vám tento lékař bude muset prohlédnout váš konečník. Pokud chcete jít rovnou ke specialistovi, tak se objednejte na gastroenterologii. Tam mají speciální přístroje na vyšetření konečníku a výhodou je, že mají zkušenosti s podobnými problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Unikání tekutiny ......

Co znamená zvracení a průjem

Zvracení a průjem jsou nejčastěji projevem infekčního zánětu žaludku a střev, takzvané gastroenterocolitidy. Pacient s gastroenterocolitidou ztrácí tekutiny průjmem a zvracením. Tyto ztráty je nezbytné následně pokrýt zvýšeným příjmem. Vhodný je zejména slabší černý čaj, dle chuti může být přislazený. Lze střídat s neslazenými neperlivými minerálkami. Tekutiny by měly být vychlazené na pokojovou teplotu – teplé dráždí na zvracení. Podávejte je spíše po menším množství a častěji – dítě je tak spíše udrží a nevyvrátí. Zvláště nevhodné jsou limonády a mléko. Rehydratační iontové roztoky, zakoupené v lékárně, jsou sice vhodné, ale většině dětí nechutnají. Možná vám někdo doporučí Coca-colu – jedná se o silně kyselý nápoj s pH 3–3,5, přeslazený a s vysokým obsahem oxidu uhličitého a kofeinu. Není vhodný ani pro zdravé děti, natož pro nemocné.

Antibiotika se podávají výjimečně. Většina gastroenterocolitid je virového původu, zde antibiotika nepomohou, organismus si s onemocněním poradí sám, pokud se mu vytvoří podmínky pomocí obecně podpůrné léčby. Jedná-li se o bakteriální onemocnění, pak se podávají antibiotika pouze v případě, probíhá-li onemocnění septicky (systémová zánětlivá odpověď způsobená bakteriemi v krevním oběhu) nebo s komplikacemi, ať už lokálními či mimostřevními. V ostatních případech, pokud se nejedná o pacienta s poruchou imunity, stačí stejně jako v případě virového onemocnění obecně podpůrná léčba. Horečka má při tomto onemocnění důležitou roli v boji organismu s infekcí. Podílí se na aktivaci různých složek imunitního systému a zvýšení teploty samo o sobě inhibuje některé viry. Její vzestup přes 38,5 stupňů Celsia již však dále větší přínos nemá, pacienta unavuje a oslabuje. Vysoká teplota se snižuje různými medikamenty, ať už ve formě tablet, sirupů, čípků nebo nitrožilních preparátů. Při selhání medikamentózní léčby přichází na řadu režimová opatření, jako je vlažná sprcha, zábal trupu. Další možnosti spočívají v aplikaci studených infuzních roztoků. V případě bakteriálních onemocnění klesá teplota po aplikaci správně zvoleného antibiotika během 48 hodin.

Zdroj: článek Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alkoholy mohou zhoršovat průjem. Vyhněte se také tabáku (cigarety, dýmky nebo žvýkací tabák), který může zhoršit průjem
14. Vyhněte se mastným, tučným a smaženým jídlům, jako jsou hranolky, slanina, klobása, pizza, sýr, pečivo, snack chips, omáčky s vysokým obsahem tuku a salátové dresinky.
15. Jezte jogurt s živými kulturami nebo pijte podmáslí nebo kefír. Snažte se zkonzumovat 250 gramů denně. Jiné mléčné výrobky používejte pouze v případě, že užíváte tablety laktázy, které napomáhají trávení. Místo kravského mléka zkuste nemléčné mléko, jako je mléko ze sóji, rýže nebo mandlí.
16. Jezte více potravin s rozpustnou vlákninou, včetně ovesných vloček nebo ovesných otrub, banánů, jablečné přesnídávky a konzervované broskve a hrušeky. Fazole mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, ale mohou způsobit plyn a zhoršovat příznaky. Vyhněte se jim co nejvíce.
17. Vyvarujte se potravinám s nerozpustnou vlákninou, včetně čerstvého ovoce a syrové zeleniny a celozrnného chleba a obilovin. Jezte dobře vařené, loupané ovoce a zeleninu nebo zvažte jejich přidání do polévek nebo smoothies. To rozkládá nerozpustnou vlákninu a usnadňuje trávení.
18. Vyzkoušejte rýžové pyré. Smíchejte 1 šálek dlouhé nebo krátké bílé rýže s 6-7 šálky vody a jednou lžičkou soli; přiveďte k varu, pak vařte, dokud nemáte lepkavou, polévkovou směs (obvykle ~ 40 minut). Během dne pak popíjejte nebo jezte tuto směs. Namísto vody lze použít vývar.
19. Zeptejte se svého lékaře, zda-li potřebujete doplňovat vitaminy a minerály, to vám pomůže vyrovnat se s malabsorpcí v důsledku průjmu. Multivitamínový produkt se 100% doporučené denní dávky pro většinu vitamínů a minerálů lze užívat dvakrát denně. Jak se průjem zlepšuje, přepněte se na dávkování jednou denně.
20. Požádejte svého lékaře nebo dietologa, aby vám objednal krevní testy na vitamín B12 a vitaminy rozpustné v tucích. Možná budete muset poskytnout vzorek stolice, abyste mohl být zkontrolován na malabsorpci žlučové soli.
21. Zeptejte se svého lékaře na vyšetření na nediagnostikovanou celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud trpíte touto chorobou, musíte jíst 100% bezlepkovou dietu, abyste zvládli celiakii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Dieta po polypektomii

Polypektomie je odstraňování polypů z trávicího traktu (především žaludek a tlusté střevo). Vlastní polypektomie se provádí při endoskopickém vyšetření (gastroskopie a kolonoskopie). U menších polypů se stopkou se pracovním kanálem endoskopu zavede polypektomická klička, ta se přehodí přes polyp jako laso, stáhne a následně se do ní pustí elektrický proud, který polyp odřízne. Uříznutý polyp se poté endoskopickým nástrojem vyjme z trávicího traktu. V případě, že je polyp větší a přisedlý, se nejprve do sliznice pod ním speciální jehlou aplikuje roztok adrenalinu a modrého barviva. Tím se polyp nadzvedne a barvivo ozřejmí, kudy vést řez kličkou, přičemž adrenalin snižuje riziko krvácení. Další postup je stejný, polyp je odříznut kličkou.

Celková příprava pacienta se shoduje s přípravou k endoskopickému zákroku, tedy ke gastroskopii a kolonoskopii. Speciálně u polypektomie je však nutné klást důraz na to, aby měl pacient dobrou srážlivost krve. Neměl by tedy užívat žádný silnější lék na ředění krve, čímž se myslí zejména Warfarin. Ten by proto měl být s předstihem vysazen a nahrazen jiným lékem.

Po odstranění je polyp odeslán na histologické vyšetření, kde lékaři přesně sdělí, zda se jednalo o nenádorový či nádorový polyp, a u nádorového polypu je zhodnocena jeho zhoubnost. Patolog se obvykle vyjádří i k tomu, zda byla tkáň nádorového polypu odstraněna celá. Další postup pak záleží na nálezu a na tom, za jak dlouho je provedeno kontrolní vyšetření, zda pacienta dovyšetřovat a jiné. Riziko tohoto zákroku roste s velikostí odstraňovaného polypu. Typickým rizikem je krvácení a závažným rizikem je protržení střeva. Při krvácení se podávají léky zrychlující srážení krve, eventuálně se krvácející místo ošetří při opakované endoskopii. Protržení střeva je velmi závažné a často se musí řešit chirurgicky.

Pokud není proveden žádný léčebný zákrok, například po kolonoskopii, není třeba nijak omezovat stravu. V případě, že je například snesen polyp u kolonoskopie, doporučuje se obvykle tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má zvláště význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá pracoviště ale doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace, tudíž se nepodává ani kašovitá strava. Ohledně kořeněných jídel nejsou známa žádná omezení ani po terapeutickém zákroku.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu se podávají pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů je možné konzumovat běžnou stravu. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na případné chuti a toleranci.

Při přípravě jídel je vhodné použít vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí, aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme. Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou, nasucho opraženou a rozmíchanou ve vodě. Šťávy nerestujeme ani nepoužíváme jíšku. Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a přidávání jíšky. Jídlo podáváme v klidném prostředí, raději v menších porcích (5–6x denně) a ani horké, ani studené. Pro úpravu mikrobiální střevní rovnováhy použijeme probiotika (například Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei), která chrání zažívací trakt, snižují hladinu cholesterolu, působí proti infekci a harmonizují zažívání po antibiotické léčbě (jogurty, jogurtová mléka, tvarohové sýry). Pokud potřebujete více energie, můžete přidávat dietetické moduly – přípravky zvyšující energii nebo bílkoviny.

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Detoxikační jídelníček

Zvracení zelené tekutiny

Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.

Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.

Zdroj: článek Zvracení zelené šťávy

Poradna

V naší poradně s názvem EUSTACHOVA TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Děkuji Vam za odpoveď.
Včera jsem byla opět na kontrole na ORL a tekutinu tam stale mam.Myslíte že bych si mohla okolí ucha nahřívat Soluxem?Pomohlo by to k uvolnění?Cítím že mam v dutinách stale rymu i když smrkat nejde..musim ji tzv.tahat do krku.Kloktam solný roztok a přitom mi v uchu lupe.Lekar mi ale nedoporučil nahřívat nad párou a na ten Solux jsem se nezeptala.uz dělam všechno možné...děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nahřívání ucha, ale i dutin, infračerveným zářením bude ku prospěchu, protože zrychlí krevní oběh v nahřívané oblasti a to povede k rychlejší absorpci tekutiny ze středního ucha a z dutin. Na lepší odhlenění můžete použít ACC Long podle návodu. Tento přípravek rozpouští hleny nejen v plicích, ale i v dutinách a také ve středním uchu, což by mohlo pomoci v odvodu zadržované tekutiny ve středním uchu. Nyní je venku zima, proto pečlivě chraňte uši a krk před nachlazením. Často žvýkejte a občas si profoukněte nos a to tak, že zavřete ústa, nos si podržíte prsty zacpaný a mírně zatlačíte vydechovaný vzduch. Buďte trpělivá, časem to všechno přejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Eustachova trubice

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: článek Zvracení žluté tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem VLASOVÝ ZÁBAL NA JAKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Nevím, zda se nanáaší vlasový zábal na mokré, umyté nebo suché vlasy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavlo, vlasový zábal se nejlépe aplikuje na suché a čisté vlasy. Suché a čisté vlasy sají tekutiny ze svého okolí mnohem lépe, než vlasy právě umyté, které jsou již nasyceny vodou z jejich mytí. Jedině do suchých vlasů se blahodárné látky z vlasového zábalu dostanou nejlépe. Vlasy musí být před aplikací vlasového zábalu čisté! Pokud používáte lak na vlasy nebo gel, tak vlasy nejdříve umyjte šampónem, vysušte je ručníkem, a nejdříve za hodinu teprve aplikujte vlasový zábal. Čím déle od umytí, tím lépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vlasový zábal na jaké vlasy

Co znamená, když se řekne zvracení žluče

V tomto případě se může jednat o gastritidu. Gastritida je onemocnění žaludku. Tento termín se používá na popis skupiny stavů charakterizovaných zánětem nebo drážděním výstelky (sliznice) žaludku.

Gastritida se může objevit náhle (akutní gastritida) nebo se může rozvinout pozvolna, v průběhu delší časové periody (chronická gastritida). Termín akutní znamená, že se příznaky vyvinou rychle a trvají krátce (1–2 dny), ale nemusí být bezpodmínečně těžké a závažné. Chronická gastritida se rozvíjí pomalu a může mít málo příznaků (symptomů) nebo vůbec žádné (asymptomatická gastritida).

Gastritida může být způsobena řadou faktorů zahrnujících bakteriální či virovou infekci, stres, nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, dlouhodobé užívání některých léků, stavy po chirurgickém výkonu, úrazech, případně bývá spojená s autoimunitním onemocněním či návratem (refluxem) žluče do žaludku.

Nadměrná konzumace alkoholu, kávy, kouření, to vše vede k dráždění sliznice žaludku. Zvyšuje se náchylnost k účinkům trávicích žaludečních šťáv. Takže zvracení žluči po alkoholu či v těhotenství může být vyvoláno právě gastritidou.

Dále těžko stravitelná strava, hlavně živočišné tuky, nevhodná a nezvyklá úprava, teplota jídla, koření, mohou vyvolat akutní gastritidu. Potíže, které takto vznikají, se označují jako syndrom čínského restaurantu.

Stres je další faktor uplatňující se v pozadí gastritidy. Stresová gastritida je akutní gastritida vyvolaná stresem po operačních zákrocích, úrazech, popáleninách, případně je spojená se závažnými infekcemi.

Přibližně 90 % gastritid (převážně chronických) je vyvoláno infekcí bakterií Helicobacter pylori. Je to bakterie, která je přizpůsobená životu v kyselých podmínkách žaludku. Udává se, že asi polovina lidské světové populace je infikována touto bakterií (nejvíce pak v rozvojových zemích). U většiny osob nakažených bakterií H. pylori se ale neprojeví žádné příznaky. Důvod, proč tomu tak je, není zcela objasněn. Předpokládá se vliv dědičnosti ve smyslu zvýšené náchylnosti k této infekci a také životní styl (alkohol, kouření, vysoká zátěž stresem). Gastritida vzniklá na podkladě infekce H. pylori se nazývá gastritida typu B (B = bakteriální). Má úzký vztah ke vzniku žaludečního a dvanáctníkového vředu.

Nesteroidní protizánětlivé léky proti bolesti typu aspirin nebo ibuprofen mají dráždivý účinek na žaludek, mohou tedy při dlouhodobém užívání vyvolat jak akutní, tak chronickou gastritidu. Toto onemocnění žaludku může způsobit i návrat žlučových šťáv a jiných složek střevního sekretu do žaludku. Žluč je tekutina, která nám pomáhá trávit tuky. Je tvořená játry a uskladňována ve žlučníku. Ze žlučníku se dostává do tenkého střeva. Za normálních okolností prstencovitý svěrač na přechodu mezi žaludkem a tenkým střevem zabraňuje průniku žluče do žaludku, ale když svěrač nefunguje, jak má, nebo byl chirurgicky odstraněn z různých důvodů, dostane se žluč do žaludku a může způsobit podráždění a zánět žaludeční výstelky vedoucí k chronické gastritidě. Gastritida vyvolaná chemickými látkami, například refluxem žluče nebo léky, se nazývá chemická gastritida, gastritida C.

Asi 3–6 % případů chronických zánětů žaludku vzniká na základě autoimunity – autoimunitní gastritida, gastritida A. To znamená, že lidské tělo tvoří protilátky proti vlastnímu žaludku, hlavně proti takzvaným parietálním buňkám. Postihuje tělo žaludku a způsobuje zmenšení, ztenčení normálně vyvinuté sliznice (atrofii) s vymizením parietálních buněk. Tyto buňky tvoří HCl (kyselinu chlorovodíkovou), což je základ kyselé žaludeční sekrece, a dále tyto buňky produkují vnitřní činitel (intrinsic faktor), což je látka nepostradatelná pro vstřebávání vitaminu B12 v tenkém střevě. Nedostatkem vitaminu B12 vzniká chudokrevnost (perniciózní anémie). Vitamin B12 je totiž jednou z látek potřebných ke správné tvorbě červených krvinek (erytrocytů).

Je třeba zmínit gastritidy vznikající jako součást jiných onemocnění zahrnujících například AIDS – HIV, Crohnovu chorobu, parazitární infekce, onemocnění jater a ledvin.

Gastritida se projevuje bolestí v nadbřišku, nechutenstvím až odporem k jídlu, říháním, pocitem nevolnosti a nutkáním ke zvracení, zvracením, nadmutím, plynatostí, břišní kolikou, průjmem, tmavou stolicí, úbytkem hmotnosti. Když obtíže trvají týden nebo i déle, měli byste navštívit svého lékaře.

U akutní gastritidy trvají obtíže většinou krátce, několik hodin až dnů s rychlým návratem k původnímu stavu nebo pozvolným dozníváním příznaků. Projevuje se nauzea, zvracení, pálivá bolest a pocit nepohodlí v nadbřišku. Někdy mohou být přítomny i bolesti hlavy. Horečka nebývá, maximálně se mohou vyskytnout krátce trvající zvýšené teploty mezi 37 °C a 38 °C.

Chronická gastritida se rozvíjí postupně a způsobuje spíše tupou bolest, pocit sytosti nebo ztrátu chuti k jídlu. Občas se může vyskytnout krvácení do žaludku. Zřídka jde o závažné krvácení, které se následně může projevit zvracením krve nebo odchodem černé, dehtové stolice. V takovém případě je potřeba vyhledat ihned lékařskou pomoc.

Léčba gastritidy závisí na odstranění (vyléčení) vlastní konkrétní příčiny. Pokud jde například o gastritidu vyvolanou léky nebo alkoholem, doporučuje se omezit přísun těchto látek. Vhodný postup u náhle vzniklých potíží, které si můžeme vyléčit sami, bez pomoci léků, zahrnuje klid na lůžku a také dietní režim, podle tíže stavu.

První 1–2 dny by se měly pít jenom tekutiny (dobrý je vlažný černý neslazený čaj), popřípadě jíst dietní suchary. Na druhý den lze sníst starší pečivo. Další den se přidávají obilninové polévky (krupková, rýžová, z ovesných vloček). Přechod na normální stravu má probíhat pozvolna, asi po dobu jednoho týdne.

Při léčbě vážnějších stavů se uplatňuje použití některých léků. Jsou to jednak léky proti bolesti, takzvaná spasmoanalgetika, případně léky proti zvracení a léky, které snižují kyselost žaludku za účelem zmírnění příznaků a potíží a pomáhají urychlit proces hojení. Na snížení kyselosti se podávají antacida (například hydrogenuhličitan sodný). Ta se užívají spíše při mírnějších zánětech žaludku. Způsobují rychlou úlevu od bolesti. Antagonisté H2 receptorů (antihistaminika – ranitidin) nebo inhibitory protonové pumpy (například omeprazol, Helicid) tlumí nebo zabraňují tvorbě žaludeční kyseliny, na rozdíl od první skupiny, antacid, která přítomnou kyselinu na sebe navážou a tím zabrání jejímu dráždivému působení na zánětem změněnou stěnu žaludku. Úspěšné může být i tradičně podávané živočišné uhlí.

Zvláštní případ představuje gastritida vyvolaná bakterií Helicobacter pylori. Odstranění bakterie může významně zlepšit až navrátit původní stav výstelky žaludku. Když se H. pylori najde náhodně u pacienta bez obtíží, není zvykem zahájit léčbu. Ta se ale vždy zahajuje, když je již přítomný dvanáctníkový nebo žaludeční vřed. Nejčastěji se používá takzvaná trojkombinace. Tvoří ji kombinace dvou antibiotik (například amoxicilin, metronidazol) a jednoho inhibitoru protonové pumpy (omeprazol). Někdy se přidávají ještě bizmutové přípravky (De-Nol).

Léčba autoimunitní gastritidy není známa. Jelikož je u ní porušeno vstřebávání vitaminu B12 ze žaludku (možnost vzniku perniciózní anemie), vitamin se do těla dodává jinou formou (ve formě injekcí).

Zdroj: článek Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Domácí recept na bělení zubů

Proč mám oteklé oči po ránu

Otoky očí po ránu mohou být způsobeny nahromaděním lymfatické tekutiny v očních víčkách. Tekutina se shromažďuje v tkáni a víčka otékají.

Zdroj: článek Babské rady na oteklé oči

Příběh

Ve svém příspěvku MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: http://www.sklerotizace.cz/….

Zdroj: příběh Mast proti metličkovým žilkám

Tekutiny

Pití dostatečného množství tekutin může pomoci s udržením zdravého močového měchýře, protože dochází k dostatečnému vyplachování bakterií, které se v něm usazují. I snížený průchod moči způsobuje nucení k močení nebo vznik infekcí. Nejužitečnější ochranou je pití brusinkových džusů. Brusinky zabraňují usazování bakterií na stěnách močového měchýře. Zároveň byste se měli vyhnout pití kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu.

Zdroj: článek Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Zvracení u dětí

Zvracení u dětí bývá spojováno s infekčním onemocněním. Zvracení způsobují viry, například rotavirus, bakterie nebo také paraziti. Ke zvracení se často přidává i průjem. Během zvracení se nejen u dítěte může objevit dehydratace, při níž má dítě viditelně propadlé oči, nevypadá zdravě, má suchou sliznici, je unavené a chce pořád spát. Během zvracení by mělo být dítě pod neustálou kontrolou, aby nedošlo k udušení zvratky, hlavně v období spánku. Pokud dítě zvrací několik hodin a není schopné v sobě uchovat ani doušek vypitého čaje nebo vody, může dojít k vysoké ztrátě tekutin a následné dehydrataci. Dítě by měl prohlédnout lékař, který může u závažných případů nařídit hospitalizaci v nemocnici, kde jsou dítěti nitroděložně podávány tekutiny s ionty a glukózou.

V případě slabšího průběhu zvracení je dobré dítěti podávat čaje slazené hroznovým cukrem (nejlépe heřmánkový nebo fenyklový), neperlivou vodu nebo neperlivé minerálky. Tyto nápoje mohou být nahrazeny také rehydratačními roztoky, které jsou volně dostupné v lékárně a zajistí dítěti dostatečný příjem tekutin, iontů a glukózy. Dítě by se mělo vyhnout pití perlivých minerálek, sladkých nápojů a mléka. Když dítě zvrací, může mu matka pomoci tím, že mu bude během zvracení podpírat čelo. Po vyzvracení pomůže dítěti pořádně si vypláchnout pusu, protože zvratky působí na zubní sklovinu jako žíravina. Poté by si dítě mělo jít lehnout do postele a na čelo je dobré dát studený obklad. Má-li dítě závratě, měly by se mu zvednout a podepřít nohy.

Během zvracení se dítěti nepodávají žádné potraviny. Hodinu po skončení zvracení se může dítěti nabídnout kuřecí vývar, mrkvová polévka nebo ředěný jablečný džus. Vyhnout by se mělo mléku a mléčným výrobkům, přepalovaným tukům a tučným, kořeněným jídlům. Výjimku tvoří mateřské nebo umělé mléko. Druhý den je možné do dietního jídelníčku zařadit jablečnou šťávu nebo želatinu, později pak rýži nebo den staré rohlíky. Na zklidnění žaludku je možné podávat po lžičkách studený slazený černý čaj. Pokud má dítě rádo bylinkové čaje, může si dát mátový, heřmánkový nebo kontryhelový.

Zdroj: článek Zvracení

Zvracení v těhotenství

Zvracení po ránu je pro těhotenství typické. „Ranní nevolnosti“ postihují asi tři čtvrtiny těhotných žen v prvním trimestru. Zhruba polovina trpí nevolnostmi a zvracením, čtvrtina pouze nevolností a poslední čtvrtina žádné obtíže nepociťuje. Nepříjemné stavy obvykle přicházejí kolem šestého týdne těhotenství, mohou se ale začít objevovat už po čtyřech týdnech.

Příčina nevítaných stavů během těhotenství není úplně jasná, jsou ale pravděpodobně výsledkem hned několika fyzických změn, které se dějí v ženském těle. Možnými příčinami jsou:

  • Humánní choriový gonadotropin (hCG) – jedná se o hormon, jehož hladina se prudce zvýší v raném těhotenství. Je to jeden z prvních ukazatelů, že je žena těhotná. Tento hormon se tak kvůli svému načasování stává hlavním podezřelým ve věci ranních nevolností.
  • Estrogen – další hormon, který kulminuje v těle těhotné ženy.
  • Zlepšující se čich a vyšší citlivost na pachy – to je známá věc, filmová hrdinka na rodinné večeři ucítí pečené kuře a už běží na onu místnost. Některé vůně okamžitě a spolehlivě vyvolají dávivý reflex.
  • Stres – některé výzkumy naznačují, že nevolnost a zvracení v průběhu těhotenství jsou odpovědí a reakcí na stres. A naopak – neustálé zvracení může vyvolat stres.

Mírná až středně těžká nevolnost a zvracení obyčejně dítě neohrozí, i když v prvním trimestru nenabíráte na váze. Ve většině případů se chuť k jídlu brzy vrátí. Při častém zvracení je třeba alespoň se snažit něco vypít. Těžké a dlouhodobé zvracení zvyšuje riziko předčasného porodu stejně jako nízké váhy miminka.

Na nevolnost jsou dobré bylinkové čaje, které utišují zvedající se žaludek a mají dvojí příznivý účinek: kromě vlastního působení doplňují tekutinu ztracenou při zvracení. Zkuste zázvorový, heřmánkový nebo mátový čaj; pijte tři až čtyři šálky denně. Nebo přelijte 1/8 lžičky strouhaného muškátového oříšku a lžičku mleté skořice velmi horkou vodou a nechte 10 minut louhovat; pak sceďte, přislaďte medem a pijte. Také užívání zázvoru je bezpečné, pokud dávky nepřeženete, těhotná žena se před užíváním tohoto doplňku vždy musí poradit s lékařem.

Také dodržujte tato pravidla:

  • Než ráno vstanete z postele, snězte sladký suchar nebo sušenku, aby se vám zvýšila hladina cukru v krvi. To ale není snídaně. Tu si dejte, jak jste zvyklé, a pokud jste ji doteď šidila, zařaďte vydatné ranní jídlo do svého denního rozvrhu.
  • Vstávejte pomalu, na posteli se příjemně protáhněte, v klidu se posaďte, spusťte nohy na zem a teprve po chvíli vstaňte.
  • Denní jídelníček si rozdělte na menší porce, nejlépe na pět až šest porcí. Zvláště ráno si dopřejte ovoce – banány, které jsou významným zdrojem vlákniny, draslíku, vitamínu B6, ale také energie; chlazené strouhané jablko (vitamín C, vláknina, antioxidanty); meloun (bohatý na tekutiny) nebo hroznové víno (zásobárna draslíku a železa, kromě toho podporuje vylučování kyseliny močové z organismu).
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Základem je pramenitá voda. Dobrou alternativou jsou bylinné čaje (ale pozor – ne každá bylina je v těhotenství vhodná!). Sázkou na jistotu je heřmánek, který uklidňuje a napomáhá trávení. Můžete ho užívat i jako relaxační koupel.
  • Čaj s obsahem fenyklu zklidní žaludek, dopřejte si ho po každém jídle.
  • Meduňka se používá při nevolnostech, zvracení, nechutenství a problémech se zažívacím systémem spojených se stresem, pomáhá při bolestech hlavy a migrénách. Má uklidňující účinky na nervovou soustavu, proto se doporučuje pít před spaním.
  • Snažte se v době ranní nevolnosti vyřadit z jídelníčku tuky. Z mléčných výrobků upřednostňujte kysané s obsahem do 3 % tuku, nekysané raději úplně vyřaďte.
  • Nejezte žádná tučná, smažená nebo příliš kořeněná jídla.
  • Než půjdete spát, snězte něco malého a lehkého.
  • Nezapomeňte se v každodenním shonu zastavit a relaxovat. Alespoň část cesty z práce jděte pěšky, když přijdete domů, natáhněte se na půlhodinku a dejte si nohy nahoru.
  • Při vypjatých situacích pomáhá hluboké dýchání.
  • Vyhýbejte se přeplněným dopravním prostředkům a vydýchaným a zakouřeným místnostem, zaveďte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu alespoň o víkendech.

Váš lékař vám může doporučit přípravek, který pomáhá proti ranním nevolnostem. Velmi účinná a šetrná k organismu těhotné ženy jsou homeopatika. Mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních obranných sil, nejsou toxická a nepředstavují tudíž pro organismus riziko nežádoucích účinků.

Zdroj: článek Zvracení

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: článek Salmonela

Je salmonela přenosná?

Salmonela je infekční onemocnění, které je způsobeno bakterií, která patří do skupiny enterobakterií. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky. K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se tyto bakterie nacházejí. Nakažlivost je velmi vysoká a inkubační doba je 8 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny či tekutiny.

Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. Bakterie nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data trvanlivosti. U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

Zdroj: článek Salmonela

Co na ledvinovou koliku

Ledvinová kolika vyžaduje základní léčbu spočívající v podání analgetik, tedy látek tlumících bolest, a především spasmolytik. Spasmolytika jsou látky, které tlumí a uvolňují křeče svaloviny, tedy působí přímo proti vyvolávající příčině. Dále se klasicky doplňují tekutiny infuzí.

Kamínky o velikosti do 7 mm mohou odejít samovolně. Pokud je konkrement větší nebo jsou přítomny jakékoliv komplikace spojené s překážkou odtoku moči, je nutné problém řešit ihned. V dnešní době je velmi atraktivní metodou takzvaná extrakorporální litotrypse. To znamená, že speciální přístroj vysílá rázovou vlnu o vysoké energii, která se na rozhraní dvou různých fyzikálních prostředí, v tomto případě tekutého a pevného v podobě konkrementu, tříští, lomí a rozrušuje svou energií kámen, na který byla přímo zaměřena. Rozdrcený kamínek se pak může vyplavit s odcházející močí. Při tomto ošetření nemusí být pacient uspaný, pouze mírně utlumený.

Dále je možné kamínek odstranit endoskopicky, tedy hadičkou zavedenou přes močovou trubici dále až do močovodu, na konci hadičky je kamera, takže lékař je schopen přesně sledovat průběh na obrazovce a vidí tedy i konkrement. Endoskopem lze protáhnout další nástroje, kterými je možné překážku odstranit za stálého sledování. Pokud tyto metody selžou nebo je nelze u dotyčného provést, je poslední metodou operační výkon.

Pokud ledvinovou koliku doprovází horečky, hrozí rozvoj močové infekce. V této situaci se provádí drenáž moči z močového měchýře.

Zdroj: článek Dieta při ledvinové kolice

Zábaly na celulitidu

Mezi účinné „zlepšováky“ patří i zábaly proti celulitidě. Ovšem ani sebelepší zábal nepomůže, pokud nezměníte svůj postoj. Žádné ženě na světě se nepodařilo zbavit celulitidy jen pomocí krémů, zábalů nebo tabletek. Klíčovou roli hraje zejména cvičení. Velmi důležité je pití vody. Ne bublinkové, pouze čisté pramenité nebo bylinných čajů. Každou hodinu byste měla vypít sklenici tekutiny. Zrychlí se vám tak metabolismus a tuky se nebudou ukládat do nepříjemné celulitidy. Pravidelně byste si měla dopřát i horkou lázeň se dvěma hrstmi mořské soli. Ta vám pomáhá z těla odplavit toxiny a také napomáhá spalovat tuky.

Zdroj: článek Celulitida – masáž na doma

Ředění krve přírodní cestou

Pokud se zjistila abnormální hustota krve, měli byste bez ohledu na důvod ihned upravit svůj jídelníček. Vzdejte se smaženého a mastného jídla, konzervovaných potravin, uzenin, sladkostí a nakládané zeleniny. Vylučte i pohanku, brambory, banány, alkoholické a sycené nápoje. Ujistěte se, že budete konzumovat více nízkotučných mléčných výrobků a pijte dostatek tekutin! Existuje mnoho potravin, které přispívají ke zředění krve. Patří mezi ně pomeranče, granátové jablko, fíky, maliny, česnek, červená řepa, jahody, zázvor, citrony, slunečnicová semínka a kakao.

V lidovém léčitelství se k ředění krve používá tužebník jilmový, který slouží mimo jiné i jako náhrada za aspirin. V případě problémů si připravte nápoj z této bylinky: 1 polévkovou lžíci tužebníku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 30 minut odstát. Přeceďte a pijte jako čaj 2-3x denně.

Během spánku je organismus v utlumeném režimu, snižuje se tělesná teplota a zpomaluje se i dýchání, dochází k poklesu tlaku v krvi a ke zpomalení pulzu, proto byste měli organismu hned ráno dodat tekutiny, aby se krev rozproudila.

Přírodní látky, které působí proti srážení krve: kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm), vitamín C, kurkuma, česnek, cibule, oregano, voda, skořice, kopr, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamín B6, vitamín E, jinan dvoulaločný.

Zdroj: článek Hustá krev

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


tekutina ve stolici
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tekutost ředění krve
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.