Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TEP PRI HORECCE

OBSAH

Komplikace

U dětí do 6 let se mohou při horečce vyskytnout takzvané febrilní křeče. Jedná se o alarmující stav doprovázený ztrátou vědomí a záškuby rukou i nohou. Při prvním záchvatu je nutno většinu dětí hospitalizovat.

Zdroj: Horečka

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleni.

Musím přidat taky špatnou zkušenost. Hned na druhy den ,neskutečná únava jako při chřipce a pocit jako při horečce. Úplně mě to vyřadilo z provozu. Už nikdy víc..

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Je lepší Stacyl nebo Anopyrin

Lék Anopyryn stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.

U léku Anopyrin se obecně podává na ředění krve dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech. V dávkách, ve kterých se lék Anopyrin většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se užívá u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod a u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

U léku Stacyl se obecně podává jedna tableta o síle 100 mg denně. Tablety se mají polykat v celku s dostatečným množstvím tekutiny, cca 1/2 sklenice vody. Vzhledem ke gastrorezistentnímu potahu, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí, se tablety nemají drtit, lámat nebo žvýkat.

Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Důležité zásady při horečce

  • být v posteli a odpočívat;
  • vyhnout se prudkým změnám teplot a průvanu;
  • dostatečně pít vodu a čaje, popřípadě čerstvě vylisované zeleninové či ovocné šťávy (vynechat alkohol a kofeinové nápoje);
  • vyhýbat se tuhým potravinám, dokud nedojde ke snížení teploty;
  • nepřijímat žádné potravinové doplňky s obsahem zinku či železa, zinek není při horečce správně vstřebáván a železo je ukládáno do tkání;
  • nikdy nepodávat při horečce dítěti aspirin, hrozí Reyův syndrom (onemocnění jater a poškození mozku).

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Po čtvrté tabletě , neskutečná bolest hlavy a nevolnost , jak při nástupu silné migrény , pěknej hnus , okamžitě jsem vysadila a je dobře ,už nikdy a ta nálepka ny krabičce co to má znamenat ???? Jdu vrátit lékařce ať si dělá pokusného králíka z někoho jiného .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Lék Furolin na močové cesty jsem dostala na Urologické pohotovosti. Nejsem alergická téměř na žádný lék, avšak co se dělo po 4 tabletě, to jsem nikdy nezažila. Bolest hlavy byla neskutečná, chtělo se mi zvracet, a připadala jsem si jako v horečce. Okamžitě jsem vysadila tuto hrůzu. Nechápu jak mohou takový lék podat nemocnému člověku a ještě s tím nápisem o testování. Doktorka mi změnila za jiný lék a je to ok.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bylinkami proti horečce

Můžete využít černý bez nebo lípu srdčitou.

Dvě čajové lžičky sušených květů bezu (nebo lípy) se spaří se¼ l vody a 10 minut nechá vylouhovat. Pro vypocení stačí vypít dva šálky horkého čaje.

Obě bylinky můžete koupit v lékárně jako sypaný čaj.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPNÍK UŽÍVANÝ NA OSTEROPOZU A JEHO VLIV NA POŠKOZENOU CHLOPEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

V roce 2004 jsem měla plastiku mitrální chlopně,ktera se poškodila po revmatické
horečce v dětství a byla zvapenatela.
Po operaci za 4 roky znovu přestala těsnit. V té době jsem užívala vápník proti osteropoze. Nemohl se na ni užívaný vápník usazovat? Měla bych znovu brát vápník,ale mám obavy, že by se vada mohla zase ještě zhoršit. Děkuji za odpověď. Liba .

.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a vápník normálně užívejte. Ke zvápenatění měkkých tkání dochází vlivem poškození zánětem a jde o jakousi formu jizvy. Určitě k tomu nedošlo tím, že jste užívala vápník. Vůbec to spolu nesouvisí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábal z tvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem OČKOVÁNÍ DO PERU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jelénková.

Dobrý den,
ráda bych položila konkrétní otázku panu Šulovi, která se týká (ne)očkování do Peru, kde mám v plánu pobývat několik měsíců.
Bylo by možné poslat mi na můj mail (pecice@centrum.cz) kontakt na pana Šulu?
Děkuju moc!
Petra J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování do Peru je nezbytnou výbavou každého cestovatele. V Peru je nebezpečná hlavně žlutá horečka. Každý člověk, který chce vstoupit a pobývat na území Peru musí mít očkování proti žluté horečce a prokázat jeho účinnost mezinárodním očkovacím průkazem. Další vhodná očkování jsou proti žloutence typu A i B, proti břišnímu tifu, proti pneumokokovi a meningokokovi. Podrobné zdravotní informace pro cestovatele mířící do Peru naleznete zde: www.ockovacicentrum.…
NEPODCEŇUJTE očkování! Až vás sejme nějaká infekce proti které se dá očkovat, tak vám nic moc nepomůže ani MUDr. Šula.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Nutnost návštěvy lékaře při horečce

  • časté močení, pálení při močení nebo krev v moči;
  • bolest soustředěná do jednoho místa v krajině břišní;
  • prudké bolesti hlavy a zvracení;
  • prudký vodnatý průjem trvající déle než čtyřiadvacet hodin;
  • otoky žláz nebo vyrážka.

Zdroj: Rady jak na horečku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krystyna Havlíčková.

Dobrý den. Mám další dotaz můžu pří užívaní léku Pradaxa,Torvacard -Neo,Concor CORS 5mg užívat léky proti bolesti Novalgin 500mg anebo Biofenac 100 mg.Děkuji za odpověď.Havlíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Novalgin i Biofenac jsou léky proti horečce a silné bolesti jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Pokud vám lékař tyto léky předepsal, tak zvážil všechna rizika a usoudil, že přínosy převažují nad riziky. Rovněž stanovil dávkování, které je třeba dodržovat.
Pokud máte tyto léky, ale nebyly předepsány pro vás, tak je zde vysoké riziko komplikací spojených s krvácením. Novalgin při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a Biofenac zase prodlužuje účinky Pradaxy, což může vést k předávkování. Poraďte se se svým lékařem na vhodnějším léku proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Klasický zábal

Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to dejte suchou osušku a překryjte se peřinou, po 20 minutách obklad sejměte, osprchujte se, osušte a opět se uložte do postele.

Připomenutí

Zdravé dítě se vypořádá bez obtíží s horečkou kolem 39,5 °C, a to i po dobu 3–4 dnů.

U dětí od 4 let můžete třikrát denně opakovat 3–4minutové sprchování vlažnou vodou. U kojenců můžete použít ponožky a bavlněné rukavičky nebo kapesníky, které namočíte ve studené vodě, dobře vyždímáte a oblečete nebo zabalíte dítěti ručky a nožky. To celé lze opakovat maximálně třikrát za den.

Přednost zábalům se dává i před aplikací léků proti horečce. Zábaly dítěti uleví a během několika aplikací mohou horečku skutečně podstatně snížit. Je ovšem třeba, aby jejich použití bylo prováděno správně. Starší děti by si měly (pokud to zdravotní stav dovolí) před přiložením zábalu vyprázdnit močový měchýř.

A jaké typy na snížení horečky máte vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem OCTOVÝ ZÁBAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Klacansky.

Za jak dlouho bude vidět výsledek octového zabalu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží na co chcete octový obklad použít. Například na léčbu křečových žil konzervativní terapií to trvá až 30 dní každodenního používání octového obkladu. Octový obklad na celulitidu bude mít efekt také nejméně za 30 dní. Okamžité účinky octového zábalu se dostaví při horečce nebo u zábalů na vlasy. Octový zábal na otoky bude efektivní u každého jinak, protože bude záležet na příčině otoků.

Zábaly z jablečného octa jsou známé po staletí a mají mnoho různých variací. Například přidáním skořice, mořské soli, medu nebo modrého jílu dostává octový obklad nové schopnosti. Vše je levné, bezpečné a běžně k dispozici, takže nic nebrání experimentování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Octový zábal

Šestá nemoc kojenci

Šestá nemoc je virové onemocnění, které se nejčastěji objevuje u kojenců a batolat. Výskyt u starších dětí je méně častý. Nemoc se snadno šíří kapénkami z dýchacích cest a inkubační doba nemoci je 7 až 14 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce typické pro začátek tohoto onemocnění. V době po výsevu vyrážky již nákaza nehrozí.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chronická bronchitida by se neměla léčit jinak, než pod dohledem lékaře. Akutní zánět průdušek se může léčit pomocí jednoduchých opatření, jako je dostatek odpočinku, pít hodně tekutin, omezit kouření a vdechování výparů. U lékaře můžete dostat recept na bronchodilatační inhalace a / nebo sirup proti kašli. V některých případech chronické bronchitidy můžou být nezbytné perorální steroidy pro snížení zánětu a / nebo může být podán doplňkový kyslík. Proti horečce a bolestem se v těchto případech používá acylpyrin v doporučeném dávkování. Pokud si nejste jistá v léčbě své nemoci, tak se obraťte na svého praktického lékaře, kde získáte bezpečnou pomoc a rady vhodné pro váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bronchitida

Tvarohový zábal při horečce

Tvarohový zábal má chladivý efekt. Jedná se o zcela přírodní metodu, kterou lze bez obav použít i u dětí.

Princip účinku

Při aplikaci zábalu dochází k procesu mléčného kvašení, což má za následek protizánětlivé působení, zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti.

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvaroh je možné aplikovat ve formě lýtkového zábalu nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. To provedeme tak, že tvaroh dáme přímo do ponožek, nebo naneseme na plátno, nohy omotáme a pak dáme suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu.

Na co účinkuje

Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Na obklad používejte nízkotučný tvaroh. Zábal či obklad by měl být přiloženy 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Použití:

  • chřipková onemocnění a virózy
  • angína a bolesti v krku
  • horečka
  • kašel, chrapot a bolest na průduškách
  • bolesti kloubů (kolene, lokte)
  • bolesti šlach, svalů
  • bolesti hlavy
  • záněty prsou u kojících žen
  • popáleniny, spálení kůže od sluníčka
  • po štípnutí hmyzem

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Příznaky malárie

Hlavním příznakem malárie je vysoká horečka, dále zimnice, třesavka, za několik hodin teplota samovolně rychle klesá a objevuje se výrazné pocení. Další příznaky malárie jsou bolest hlavy, slabost, někdy zvracení, průjem a silná bolest svalů a kloubů. Dále může také nastat kašel nebo bolest v krku. Příznaky malárie jsou podobné chřipce a nebo horečce dangue. Malárie se dá spolehlivě určit jen krevním rozborem.
  

Zdroj: Malárie

Použití ptačince

Ptačinec se používá pro:

  • čištění krve;
  • chlazení pokožky;
  • podporu menstruace;
  • podporu kojení;
  • zmírnění svědění;
  • vaření.

Ptačinec se používá proti:

  • kašli;
  • bronchitidě;
  • onemocnění plic;
  • jaterní horečce;
  • nadýmání;
  • zácpě;
  • hemoroidům;
  • artritidě;
  • revmatismu;
  • dně;
  • renální insuficienci;
  • očnímu zánětu;
  • kožním problémům;
  • ekzému;
  • psoriáze (lupénce);
  • vředům;
  • bércovým vředům;
  • špatně se hojícím ranám;
  • pohmožděninám;
  • řezným ranám.

Ptačinec obsahuje vitamíny, saponiny, flavonoidy, kumariny, minerály, kyselinu šťavelovou, zinek a esenciální oleje. Nejčastěji se trhá na jaře a v létě, ale je možné ho sklízet po celý rok.

Zdroj: Ptačinec

Co je to tymián

Tymián pochází ze Středomoří a je to zimě odolná bylina. Obsahuje léčivou složku Thymol, díky kterému je mateřídouška jedna z nejsilnějších rostlinných antiseptických drog. Thymol byl objeven už v roce 1719 chemikem Casparem Neumannem. Je účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Ulehčuje vykašlávání a rozpouštění hlenu. Proto byl a stále je tymián velice oblíben při různých onemocněních dýchacích cest, dále při kašli, horečce, průjmech různého původu. S úspěchem se také používá při plísňových kožních onemocněních nebo mykotických onemocněních nehtu.

Zdroj: Vyrobte si tymiánový olej, tymiánový krém nebo koupel

Standartní léčba

Současná standartní léčba onemocnění koronaviry (COVID-19) vychází z egyptského protokolu o léčbě COVID-19 a používá se v ní:

  • azithromycin 500 mg jednou denně po dobu 5 dnů (antibiotikum na lékařský předpis),
  • paracetamol 500 mg podle potřeby (volně prodejný lék proti horečce a bolesti),
  • vitamin C 1 g jednou denně (volně prodejný doplněk stravy),
  • zinek 50 mg jednou denně (volně prodejný doplněk stravy),
  • laktoferin 100 mg sáčky po 12 hodinách (volně prodejný doplněk stravy),
  • acetylcystein 200 mg každých 8 hodin (volně prodejný lék),
  • profylaktická nebo terapeutická antikoagulace, pokud D-dimer > 1000 a / nebo steroidy (léky na lékařský předpis).

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Upozornění

Nikdy nepodávejte při horečce dítěti do 16 let přípravky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin a podobně), neboť zvyšují riziko vzniku Reyeova syndromu (závažné onemocnění jater a poškození mozku). Místo nich použijte léky s obsahem paracetamolu. Pro těhotné ženy se dle většiny nových odborných zdrojů jeví paracetamol v průběhu těhotenství jako bezpečný (v těhotenství je však nutné užívání jakéhokoliv léku zvážit). Přípravky s kyselinou acetylsalicylovou používejte pouze na výslovné doporučení lékaře, v posledním trimestru se nesmí používat vůbec. Nemocní s vředovou chorobou žaludku a se zvýšenou krvácivostí, popřípadě užívající léky na ředění krve, by měli přednostně užívat přípravky s paracetamolem.

Zdroj: Horečka

Lipový květ na vysoký krevní tlak a bolest hlavy

Tato fantastická bylina je účinným tonikem pro nervový systém, také je účinná na křeče, snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu, je vynikající proti stresu, bolestem hlavy, úzkosti a ateroskleróze. Lipový květ napomáhá se zlepšením spánku. Funguje velmi dobře zejména v kombinaci s chmelem. Zároveň stimuluje pot a tím pomáhá tělu při nachlazení a horečce, protože snižuje teplotu a dostává hlen z plic, průdušnic a celého dýchacího systému. Velmi účinné je kloktání čaje z lipového květu nebo užívání tinktur na bolesti v krku. Čaj z lipového květu je účinný pro ledviny, močový měchýř a žaludek.

Zdroj: Léčivé účinky lípy

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP