Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TĚŽKÉ NOHY PNUTÍ V NOHÁCH

OBSAH

Pnutí v podbřišku

Pnutí v podbřišku může mít mnoho příčin. Většinou se pnutí v podbřišku vyskytuje při těhotenství nebo po operacích. Pnutí v podbřišku se může také vyskytnout při zánětech v dutině břišní nebo při srůstech. Pnutí v podbřišku může způsobit i natažení svalu nebo nervu při práci, sportu č úrazu.

Zdroj: Pocit pnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. V práci stojím dlouho na nohách,tak 6-7 hodin. A včera se mi na nohách udělalo tohle. Nohy mám i pořád oteklé. Nevíte co to je? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být alergie na trávu po nějaké procházce. Dejte tomu čas jeden týden a pokud to nezmizí, tak kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Synonymum ke slovu pnutí

Slovo pnutí v podstatě nemá v češtině synonymum. Slovo pnutí by se dalo vysvětlit jako napětí, tah, přetlak, tlak.

Zdroj: Pocit pnutí

Poradna

V naší poradně s názvem OPUCHLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Slowikova .

Dobrý den je mi 18 a trápí mně krečove žíly už asi měsíc mám natekle nohy pod kotníkem se mi udělali boule na obou nohách poradite mi prosim jak se toho zbavit děkují vám moc za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém bude vyžadovat lékařské vyšetření, aby se zjistilo jaké povahy je boulička pod kotníkem a podle toho se zvolí vhodná léčba. Obraťte se na ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuchle nohy

Pnutí v lýtkách

Pnutí lýtek se nejčastěji vyskytuje u problému cévního, nervového, svalového nebo kostního. Pnutí cévního původu může být způsobeno aterosklerózou tepen (ischemická choroba dolních končetin), kdy se tepny „ucpávají“ tukovými pláty, jindy je příčinou zánět žil, žilní trombóza, křečové žíly či blokáda mízního řečiště. Prudké pnutí působí také embolizace do končetinových tepen. Pnutí nervového původu pak vzniká při cukrovce (diabetická neuropatie), případně drážděním nervových kořenů například při výhřezu ploténky. Pnutí lýtek svalového původu se vyskytuje po svalové zátěži nebo při akutních infekcích. Do lýtka se může šířit pnutí způsobené patologickým procesem v kostech (nádory) a kloubech (artróza).

Zdroj: Pocit pnutí

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobry den mam červené fleky na nohy a prohmatavam si tam aj kuličky co to znamená. Muze te mi poradit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Příčiny pnutí kůže na obličeji

Pnutí kůže v obličeji se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, během přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Pnutí pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění jde.

Zdroj: Pocit pnutí kůže na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste úplně vyřadit chůzi na boso a nahraďte ji chůzí ve volné ortopedicky vhodně tvarované obuvi. Například sandály, žabky a podobně. Tyto speciální letní boty se dají koupit ve zdravotních potřebách. Taktéž pravidelně provádějte cviky s chodidly (kreslení osmiček nohou, oblékání ponožek jen za pomocí nohou, masáž chodidla pomocí šlapání na golfový míček, atd).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Pnutí v podbřišku v těhotenství

Někdy k podobným pocitům dochází při růstu dělohy, kdy dochází k napínání takzvaných oblých vazů. Je to nepříjemný pocit. Pokud ovšem nevede k děložním kontrakcím či zhoršení porodnického nálezu, není nijak nebezpečný. Příčin samozřejmě může být více, je potřeba se nechat vyšetřit i pomocí ultrazvuku.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tina.

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže, ale jen jako desinfekce. Nejlepší by byla mast s antibiotiky a vhodné zvlhčující krytí speciálním obvazem. Vše vám doporučí a předepíše lékař na kožním oddělení a pak to dostanete v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nohy

Pnutí v koleni

Pro rozpoznání příčiny pnutí v koleni je mimořádně důležité přesně určit místo, kde se napětí objevuje. Pokud vám pne koleno jakoby zepředu, existuje velká pravděpodobnost, že stav souvisí s čéškou. Pnutí uvnitř kolena je zase spíše spojeno s poškozením menisku, vazů či artritidou kloubu. Pne koleno zvenčí nebo po straně? Pak na vině může být opět poškození menisku, postranních vazů nebo opět artritida. S čéškou může být ještě spojena i bolest pod kolenem. Důležitým diagnostickým vodítkem jsou také specifické situace, při kterých koleno pne. Pnutí objevující se nebo zhoršující se při chůzi dolů po schodech je často spojeno s čéškou. Časté je například při chorobném změknutí chrupavky a dalších onemocněních. Pro časná stadia artritidy je zase typické ranní pnutí kolena, kdy dělá postiženému problém vůbec se zvednout z postele a chodit. Když se však člověk „rozhýbe“, je pnutí méně intenzivní, nebo dokonce ustává úplně.

Zdroj: Pocit pnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY OBE POD KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Arnold.

Zdravim a prosim o radu.Maminka 85 ma jiz 24 hodin cervene obe nohy,jako by si natahla svetle cervene podkolenky i tak pod kolenem ohranicene na obou nohach.Trpi leta plisni na nohach,mezi prsty. Pred 25 lety si z lazni dovezla exzem Ruzi,ktera ji obcas na leve noze vystoupi,dnes se me to nezda,ale tuhle nohu ma po uraze zlomeniny stale oteklou ,koleno,kotnik a modre zilky jiz 20 let.
Dala jsem ji let proti alergii,Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být cévní dermatitida, která je známá také jako žilní ekzém. Je způsobena zánětlivými účinky nashromažděné krve v tkáňových prostorech dolních končetin. Stejně jako u všech typů ekzémů se postižená kůže stává svědivou, červenou, oteklou, šupinatou, praskající a teče z ní voda. Může postihovat obě končetiny současně. Tady je vidět, jak vypadá cévní dermatitida www.google.com/image…
Další možná příčina je lipodermatoskleróza (LDS), což je zánět podkožního tuku a projevuje se jako fibrózní, rigidní, červená nebo hnědá kůže, obvykle postihující dolní končetiny od kolen dolů. Nohy při této nemoci vypadají jako obrácené láhve od šampaňského. V akutním stavu se LDS projevuje jako bolestivý zánět. Může postihovat obě končetiny současně. Tady můžete vidět, jak lipodermatoskleróza vypadá www.google.com/image…
Léčba lipodermatosklerózy může zahrnovat léčbu žilní nedostatečnosti, podložení nohou výše než srdce a stažení elastickými kompresními punčochami. V některých obtížných případech může být stav vylepšen použitím fibrinolytického činidla, Stanozolu. Fibrinolytická činidla využívají enzymatický účinek k rozpuštění krevních sraženin a umožnují zprůchodnit krevní rečiště. Stanozol je vpravován injekčně přímo do postižené oblasti.
Situaci by měl vidět praktický lékař, popřípadě kožní lékař a nebo gerontolog, neboť hrozí komplikace z nekontrolovaného vývoje tohoto stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY A PNUTÍ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den
manžel měl také fleky na bradě.Pomohl DRCENÝ ostropestřec je to od jater.Ráno a večer jednu polévkovou lžíci a zapít vodou.Můžete pít i čaj.Mají ho málo kde.Rozdrtit ho doma je nemožné :-) půl toho vylítá ven.Fleky mažte oregano oil mají ve zdr.výživě.Nepít alkohol+perlivou vodu+zkuste nejíst maso.Přeji ať se brzo uzdravíte!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanataj.

Ostropestřec pro snadné používání v kapkách najedete na www.domacikapky.cz/. Z vlastní zkušenosti tyto kapky doporučuji. l hanataj

Zdroj: diskuze Červené fleky a pnutí na bradě

Pnutí v břiše

Pocit pnutí břicha může způsobit strava. Pnutí v břiše není nic příjemného. Může se vyskytovat i v případě, že jste drželi dietu a nyní se vracíte zpět ke svému starému způsobu stravování. Signalizuje to tedy přechod z lehkých jídel zpět na těžší. Pocit pnutí způsobuje u žen také každoměsíční menstruační cyklus, což je spojeno se zadržováním tekutin v těle, k němuž v této době dochází. Obvykle se tyto stavy vyskytují krátce před menstruací, potom břicho takzvaně splaskne.

Někdy se také pnutí břicha může vyskytnout po delší léčbě antibiotiky. Během terapie se vlivem léků oslabí střevní mikroflóra a mohou se zde množit kvasinky. Jakmile sníte potraviny obsahující větší množství cukrů, dochází pak při trávení ke zvýšenému uvolňování plynů. Není zrovna jednoduché odstranit přebytek kvasinek, někdy je třeba přistoupit k tomu, že budete nějakou dobu dodržovat protikvasinkovou dietu.

Pnutí břicha může být i jedním z mnoha příznaků takzvaného dráždivého tračníku. Jde o soubor příznaků, které signalizují dlouhodobou poruchu trávení, související s bolestmi břicha. Často ji zapříčiní stres, špatné stravovací návyky, ale také infekce, hormonální změny nebo třeba potravinové alergie. Projevuje se nejen pnutím, ale i zácpami, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha aj. Často se pod podobnými potížemi skrývá také celiakie, tedy nesnášenlivost na lepek. Pokud trpíte potížemi s pnutím či nadýmáním delší dobu a pravidelně, navštivte lékaře, který by měl ověřit, zda není příčinou právě tato nemoc. Žádné příznaky není dobré podceňovat, zejména pokud se vyskytují dlouhodobě a v kombinaci s dalšími.

Zdroj: Pocit pnutí

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY A PNUTÍ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dofková Miloslava.

4 roky mám červenofialové fleky na bradě - svědí, pnou a někdy pálí. Užívala jsem zinkový olej a nějakou mastičku na plíseň, potom ichtamol krém pastu a kortikoidní mastičku, dále 2,5 roku míchanou mastičku s dehtem ta mi kůži na bradě trochu vyrovnala, ale po určité době se mi fleky vrátily a ještě se dále rozšířily. Nyní černý čaj, někdy Jarishovu vodu a hypermangan a Sulfothion-zásyp. Ten mi pomohl nejvíce, ale brada je pořád velmi citlivá a červená. Dále užívám chlorelu, grepostrar,- potravinové doplňky.Kosmetiku Bioderma sensibio. Nic mi nepomáhá, na kožní mi předepisují pouze nějaké mastičky bez účinku a můj obodní lékař mi udělal na mé vyžádání interní vyšetření - změření tlaku, váhy, testy na cholesterol a cukrovku- výsledek negtivní. Prosím poraďte mi!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Působím jako certifikovaný poradce pro výživu s mezinárodní platností již 20 let.Je těžké určit o co by se mohlo jednat,když problém nevidím,ale bude zde asi působit více aspektů-možná strava,imunita,která je oslabená,nebo nějaká přechozená infekce ( co vyšetřní na boreliozu??)
Já mám velmi dobré zkušenosti u podobných záhad s Colostrem (vnitřně- velmi dobře ovlivní imunitu)a aloe vera koncentrát na natírání přímo na kůži....Pokud chcete ,napište mi na dana.moser@fytofarmaka.eu

Zdroj: diskuze Červené fleky a pnutí na bradě

Pocit pnutí kůže na obličeji

Pocit pnutí na obličeji může znamenat naprosto běžné kožní problémy, ale i příznak závažného onemocnění. Přesnou diagnózu konkrétního kožního onemocnění určí lékař. Mezi onemocnění, která se vyznačují pnutím pokožky na obličeji, patří i pásový opar. Ten se začíná projevovat pnutím, brněním nebo velmi citlivou pokožkou. Vyrážka se z vystouplých bodů mění v bolestivé puchýřky, jejichž výskyt trvá kolem dvou týdnů. Dalším možným onemocněním je urtikárie neboli kopřivka. Jde o alergickou reakci, která začíná právě pnutím na obličeji. Obvykle svědí, někdy se objevuje i píchání a pálení. Velikostně se liší – jednotlivé vyrážky se mohou postupně spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy se mohou vyskytnout kdekoli a trvat od několika minut do několika dní. Také růžovka je onemocnění, které se prvotně projevuje pnutím postiženého místa. Posléze dojde k zčervenání nosu, brady, tváře, čela a také očí. Postupem času může zarudnutí sílit až na brunátný vzhled s jasně viditelnými cévkami. V některých případech se může objevit ztluštělá kůže a v ní hnisavé pupínky. Když nestačí na léčbu medikamenty, indikuje se například laserová terapie.

Zdroj: Pocit pnutí

Diskuze

V diskuzi CERVENE FLICKY NA NOHACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobry den udelali se mi po nohach flicki po sestinedeli dneska bude maly dva roky a nemuzu to .ale mam dotaz nesvedi to neboli to a zmizí to nekdy ale jak mam dostat menstruaci vzdy to vyleze moc mam to je na nohach dekuji moc
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene flicky na nohach

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Bolest podbřišku na začátku těhotenství

Bolest břicha v místě podbřišku se u mnoha žen objevuje zvláště na začátku těhotenství. Většinou připomíná charakteristickou předmenstruační bolest, kterou může každá těhotná žena vnímat s jinou intenzitou. Někdy může mít charakter až píchavých nebo křečovitých bolestí po obou stranách podbřišku. Souvisí s růstem dělohy, jejím větším prokrvením a natahováním děložních vazů. Bolest sama po čase ustupuje a není potřeba žádné léčby.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Antistax

Antistax je speciální výtažek z červených listů vinné révy, poskytující účinnou úlevu oteklým nohám. Listy vinné révy jsou v oblasti výzkumu léčby žil velmi dobře známé a ceněné. Antistax působí chladivě, uvolňuje a osvěžuje unavené a těžké nohy. Speciální dermatologicky testovaná kosmetická sestava má neutrální pH a navrací pokožce její přirozenou vláčnost. Je příjemně osvěžující zejména v horkých dnech a navečer po dlouhém a namáhavém dni. Je ideální i v mezidobí a při pohybu. Osvěžující a uvolňující účinek lze zaznamenat bezprostředně po aplikaci.

Způsob aplikace: Natřete osvěžující chladivý gel Antistax a jemně jej vmasírujte vždy od chodidel směrem vzhůru ke stehnům.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Bolest podbřišku při menstruaci

Bolest v podbřišku pociťují nejčastěji ženy těsně před, během nebo těsně po menstruaci. Je to ovlivněno také tím, jak u ženy probíhá menstruace. Některé ženy nemusí o průběhu menstruace ani vědět, jiné ovšem mohou mít velké bolesti či nepříjemné tlaky. Ony nepříjemné tlaky a bolesti se často objevují v podbřišku a mohou mít různou intenzitu. Na takovouto bolest existují prášky proti bolesti, případně mnohým ženám pomáhají teplé obklady.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Kde se nejčastěji objevují?

Metličkové žilky se nejčastěji objevují na obličeji a končetinách. Každý má tyto žíly, ale začnou být vidět, až když nastane nějaký problém. Žíly pak mohou prosvítat přes kůži. Ke zviditelnění žilek přispívá mnoho faktorů, včetně stárnutí, změny hormonů, obezity a těhotenství. Metličkové žilky jsou do značné míry dědičné, díky čemuž mohou někteří lidé trpět více, bez ohledu na další faktory. Nejčastější výskyt těchto žilek je na nohách, protože žíly v dolních končetinách mají nejtěžší práci ze všech žil v těle. Na tyto žilky působí největší tlak a gravitace při překonávání zpětného chodu krve do srdce. Proto je pochopitelné, že obezita a těhotenství mohou způsobit zviditelnění metličkových žilek, neboť zvyšující se váha zvyšuje tlak v žilách dolních končetin.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP