THIAMIN je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Methionin je jedna z dvaceti základních aminokyselin tvořících bílkoviny. Řadí se k nepolárním aminokyselinám a je esenciální. Musí být tedy přijímán v potravě. Methionin je stejně jako všechny ostatní proteinogenní aminokyseliny součástí bílkovin, obvykle je první aminokyselinou v proteinu, ke které se další aminokyseliny připojují. Methionin může sloužit pouze pro nastartování tvorby bílkovin.
Methionin komplex
Phyteneo Methionin komplex 60 kapslí
Složky přípravku přispívají ke kvalitě pokožky, vlasů a nehtů. Přípravek obsahuje vysoké množství potřebných aminokyselin, například L-methionin a L-cystein, a řadu vitaminů skupiny B. V rostlinných extraktech se nachází kyselina křemičitá (přeslička rolní), řada esenciálních aminokyselin (obilné klíčky) a mastné kyseliny, tokoferoly, fytosteroly, selen a zinek (semena tykve).
Složky přípravku byly vybrány s cílem aktivně přispívat ke kvalitě pokožky – biotin, vitamin B2, extrakt z obilných klíčků a zinek ze semen tykve podporují zdravý vzhled pokožky a udržují její pružnost a pevnost vlasů. Biotin a selen se zinkem ze semen tykve podporují normální stav vlasů a dodávají jim lesk. Selen a zinek mají příznivý vliv na stav nehtů a jejich lámavost. •
Upozornění: Přípravek je nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby s otoky srdečního a ledvinového původu. Přípravek se neužívá při známé přecitlivělosti na některou složku přípravku. Uchovávejte v suchu při teplotě 5–25 °C. Uchovávejte v původním obalu. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen k používání jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Doporučené dávkování: Dospělí 1 kapsli 2x denně během jídla. Zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe neslazeným čajem nebo vodou.
Doplněk stravy Phyteneo Methionin komplex má příznivý vliv na vlasy, nehty a pleť. Produkt má vyvážený poměr vitaminů skupiny B: thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (B7, vitamin H), kyselina pantotenová (B5). Dále například obsahuje extrakt přesličky rolní, který je bohatým zdrojem křemíku; extrakt tykve obecné, který má standardizovaný obsah fytosterolů (rostlinné hormony); extrakt z pšeničných klíčků, což je bohatý přírodní zdroj bílkovin, vitaminů a minerálních látek. V neposlední řadě i vysoký obsah esenciálních aminokyselin methionin
Ve svém příspěvku VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.
Beriem antivirotika - valtrex, injekčne komplex B vitaminov - thiamin, milgamma N, lieky od neurológa na tlmenie neuropatickej bolesti - lyrica, prípadne v kombinácii s inými analgetikami, podstupujem imunologickú liečbu. Všetko je to beh na dlhé trate, v dôsledku tejto diagnózy som bola nútená zanechať zamestnanie, nemôžem sa venovať bežným aktivitám, úplne mi to zničilo život.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.
Dobrý den paní Viero, mohu poprosit o Vaší emailovou adresu, ráda bych se Vás na něco zeptala, děkuji M.
Pokud trpíte podváhou a chcete přibrat nějaké kilo navíc, zeptejte se svého lékaře, které doplňky vitamínů řady B jsou pro vás vhodné a které vám pomohou k zisku váhy. Při nedostatku vitamínů řady B, můžete totiž trpět ztrátou chutě k jídlu. Pro její oživení se doporučuje užívat vitamín B1 (thiamin), doporučená dávka se pohybuje od 5 mg do 30 mg denně. Pokud trpíte závažným nedostatkem chutě k jídlu, doporučuje se dávka až 300 mg denně. Potravinové doplňky však obsahují více či méně thiaminu, než potřebujete. Je tedy na lékaři, aby vám předepsal thiamin nebo jiné vitamíny řady B ve správném množství.
Vitamin B1, thiamin – hraje klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků, aminokyselin, alkoholu a glukózy. Podporuje funkce nervového systému a zdraví srdce. Stejně jako všechny vitaminy B-komplexu i thiamin je rozpustný ve vodě. Denní potřeba dospělých mužů je 1,2 mg, pro ženy je to 1,1 mg a 1,5 mg během kojení. Pokud trpíme jeho nedostatkem, rané příznaky deficitu mohou být: ztráta chuti k jídlu, bolest břicha, zácpa, únava, podrážděnost, poruchy spánku a paměti, bolesti na hrudníku.
Vitamin B2, riboflavin – hraje hlavní roli v metabolismu bílkovin a sacharidů. Doporučený příjem riboflavinu je 1,2 mg pro ženy, 1,5 mg denně pro muže (s přibývajícím věkem klesá), 1,5 mg pro těhotné ženy během těhotenství a 1,6 mg během kojení. Jeho nedostatek způsobuje ariboflavinózu. Projevuje se červenými a popraskanými rty, zánětem jazyka a ústního epitelu, aftami, popraskanými koutky úst a bolestmi v krku.
Vitamin B3, niacin nebo kyselina nikotinová – má rozhodující roli v buněčném metabolismu. V závažných případech může v důsledku nedostatku niacinu nastoupit pellagra, pro kterou jsou typické: zánět pokožky, léze sliznice, gastrointestinální poruchy, neurologické příznaky nebo až mentální retardace.
Vitamin B5, kyselina pantothenová – hraje klíčovou roli při rozkladu uhlohydrátů, lipidů a některých aminokyselin. Její nedostatek může způsobit rozmnožení různých mikroorganismů v těle a může být doprovázen nepříjemnými symptomy, nevolností, bolestí břicha, pálivou a svědivou bolestí kůže, zejména na nohách.
Vitamin B6, pyridoxin – je součástí pyridoxalfosfátového koenzymu, který se podílí na metabolismu aminokyselin. Je důležitý pro zdraví nervového systému, pokožky a krve. Jeho relativní nedostatek mimo jiné způsobuje retardaci růstu, dermatitidu a anémii. Ve velkých množstvích může být toxický, proto buďte opatrní při dávkování.
Vitamin B7, biotin – hraje důležitou roli v metabolismu tuků a bílkovin a katalyzuje začlenění dalších látek do buněk. Deficit se projeví dermatitidou na jazyku a pokožce.
Vitamin B9, kyselina listová, folacin – je velmi důležitý vitamin, má klíčovou roli ve vývoji nervového systému plodu a během celého života při tvorbě červených krvinek. Kromě toho působí jako koenzym v mnoha reakcích aminokyselin, purinů a pyrimidinů. Nedostatečné množství způsobuje zpomalení růstu a anémii.
B1 (thiamin) Důležitý pro zdravé srdce, metabolismus tuků a sacharidů, podporuje správnou činnost jater, působí na nervový systém a dobrou paměť. Pomáhá při hojení ran a často se doporučuje i při pásovém oparu, zlepšuje spánek, zmírňuje bolesti.
B2 (riboflavin) Velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, zlepšuje zrak a chrání oči. Podporuje tvorbu červených krvinek, plodnost a celkovou výkonnost organismu. Doporučuje se při léčbě oparů, hojení ran a regeneraci tkání. Příznivě působí při neurologických onemocněních a stresu, vhodný i při migrénách.
B3 (niacin) Je nezbytný při vysokém stresu a depresích, dokonce se doporučuje při léčbě schizofrenie. Brání vzniku cukrovky, zlepšuje projevy alergií a upravuje vysoký krevní tlak. Rovněž snižuje škodlivý LDL cholesterol a pomáhá při neplodnosti.
B4 (adenin) Užívá se před plánovaným otěhotněním, snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Považuje se vitamin dobré nálady. Je velice důležitý pro pokožku a vlasy (působí proti šedivění vlasů a udržuje pleť zdravou). Snižuje hladinu homocysteinu.
B5 (kyselina pantotenová) Působí především na mozkové poruchy (proti vzniku aterosklerózy, pomáhá při koncentraci, zlepšuje paměť, zmírňuje migrény atd.). Navíc pomáhá při řadě kožních onemocnění, zmírňuje vrásky a udržuje pokožku krásnou, příznivě působí při růstu vlasů a nehtů. Podporuje hojení ran a zvyšuje obranyschopnost. Je výborným doplňkem při hubnutí, alergiích či onemocněních kloubů.
B6 (pyridoxin) Užitečný zejména pro ženy při menstruačních a přechodových potížích, pomáhá při redukčních dietách, v období těhotenství atd. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu, působí při kožních nemocích a udržuje pokožku v dobrém stavu, je také prospěšný pro oči.
B7 (biotin, vitamin H) Je jedním z vitaminů krásy, protože udržuje zdravou pleť, příznivě působí na kvalitu vlasů a nehtů. Doporučuje se také při „šedivém“ nádechu pokožky k jejímu ozdravení. Dále pomáhá při hubnutí, upravuje hladinu krevního cukru a podporuje spánek. Rovněž působí na nervový systém a je účinný při depresích.
B8 (Inositol) Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy.
B9 (kyselina listová) Zklidňuje organismus a působí zejména na nervový systém, umožňuje zdravý spánek, snižuje vysoký krevní
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
Ginkgo ořechy jsou plody stromu Ginkgo biloba. Původní oblastí, kde tento strom rostl, je východní oblast Asie, v současnosti se pěstuje po celém světě. Ořechy stromu byly běžně používány v tradičních pokrmech různých asijských zemí.
32 g ořechů z Ginkgo biloba obsahuje jen asi 50 kalorií. Ořechy neobsahují prakticky žádný tuk a cholesterol a jen zanedbatelné, stopové množství sodíku. Uvedená dávka obsahuje 10 g sacharidů, 3 g vlákniny (prospěšné pro zdravé trávení), dále asi 1 g bílkovin, které tělo využívá při budování nové svalové hmoty. Celkově lze říci, že ginkgo ořechy jsou poměrně nízkokalorická potravina. Nedílnou součástí těchto ořechů jsou samozřejmě i vitamíny a minerály, například vitamín C, B6, vitamín A, thiamin, kyselina listová a fosforová. Ginkgo ořechy také obsahují asi 2 procenta doporučeného denního příjmu riboflavinu, hořčíku a železa.
Celer miřík, někdy též nazývaný cerel, v sobě obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.
Není žádným tajemstvím, že jahody jsou nejen chutné a voňavé ovoce, ale i velmi zdravé. Obsahují mnoho důležitých vitaminů a kyselin, ale i minerálů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.
V jahodách nalezneme jmenovitě tyto vitaminy:
Vitamin C: 84,7 mg
Vitamin K: 3,2 mcg
Vitamin A: 17 IU
Thiamin: 0,035 mg
Riboflavin: 0,032 mg
Niacin: 0,556 mg
Kyselina listová: 35 mcg
Kyselina pantotenová: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,068 mg
Vitamin E: 0,42 mg
Vitamin C je v jahodách obsažený dokonce v množství, které je srovnatelné s citrusovými plody. Tento účinný antioxidant přispívá k posílení imunity organismu, preventivně chrání cévy, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, mimo jiné je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst. Jahody dále obsahují vitaminy skupiny A, kyselinu listovou a beta-karoten, který prospívá našemu zraku, pleti a regeneraci sliznic. Důležitá je i kyselina ellagonová, kterou kromě jahod obsahují z ovoce jen třešně a hroznové víno. Bylo zjištěno, že tato vzácná kyselina brání karcinogenům měnit zdravé buňky na nádorové. Vitaminy skupiny B a E se v jahodách nacházejí pouze v menším množství.
Droždí je především bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Thiamin (vitamín B1) je nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3) jsou doslova elixírem pro naši pokožku, nervy a správné trávení.
Všechny druhy vitamínu B se mimo jiné podílejí na uvolňování energie ze sacharidů, čímž příznivě ovlivňují lidský organismus. Trápí-li vás nespavost či únava, droždí vám může pomoci, jelikož niacin a vitamín B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek.
Pangamin s pupalkou je přírodní přípravek obsahující 50 % kvasničné biomasy a 50 % zakysaného odtučněného mléčného polotovaru s obsahem užitečných mikroorganismů, obohacený o nenasycené mastné kyseliny (linolovou a gama-linolenovou) ze semen pupalky dvouleté. Pupalkový olej v kombinaci se sušenými kvasnicemi a bakteriemi mléčného kvašení vhodně rozšiřuje složení přípravku, který má pozitivní účinek na organismus. Ženy ho ocení při předmenstruačních obtížích, bolestech a depresích. Podílí se na regulaci hladiny cholesterolu, má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Pangamin s pupalkou omezuje negativní vliv životního prostředí a nesprávných výživových návyků. Působí imunostimulačně – ochranně proti patogenům (stimulují imunitu), zvyšuje odolnost proti bakteriálním infekcím. Napomáhá obnovit normální střevní mikroflóru v období rekonvalescence, zvláště po antibiotické a radiační léčbě. Zlepšuje vstřebávání a efektivnější využití vícero druhů minerálů z potravy – vápníku, železa a některých mikroelementů a stopových prvků (zinku, mědi – významných z hlediska imunologických reakcí organismu). Snižuje obsah cholesterolu v krvi tím, že podporuje vylučování žlučových kyselin z organismu, čímž snižuje nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění. Inhibicí hnilobných bakterií snižuje obsah amoniaku a toxických aminů v krvi (například nitrozaminů), čímž snižuje nebezpečí vzniku rakoviny tlustého střeva, jater a ledvin. Probiotické bakterie (bifidobakterie, laktobakterie) mají příznivé účinky v prevenci a léčbě onemocnění trávicí soustavy a takzvaných civilizačních onemocnění. Vitamíny, minerály, stopové prvky, bílkoviny a řadu dalších v kvasnicích obsažených látek je třeba vnímat jako biologický komplex, který tvoří přes někdy relativně nízký obsah účinných prvků v přípravku protiváhu řadě multivitaminových preparátů. Svým vzájemným přirozeným působením tyto prvky několikanásobně zvyšují prospěšnost lidskému organismu. Přípravky s obsahem pivovarských kvasnic nabízí to nejlepší ze současné nabídky doplňků výživy. Přirozenou součástí sušených pivovarských kvasnic jsou zejména: biologicky cenné látky dusíkaté (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny); glycidy (zvláště glykogen, ribosa, desoxyribosa); lipidy (nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamín F); fosfatidy a steroly (lecitin, kefalin, steroly podobné pohlavním hormonům); minerální látky (Ca, P, K, Mg, Na); stopové prvky (Fe, J, Cu, Zn, Mn); vitamíny (thiamin – B1, riboflavin – B2, pyridoxin – B6, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, kyselina p-aminobenzoová, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D, cholin, kobalamin – B12); enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmoláz; ostatní biologicky účinné látky (biotin – H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty a další).
Kravské kolostrum slouží k ochraně odrostlejších dětí, ale i dospělých. Pro tyto potřeby se využívá kolostrum kravské (bovinné), získané ze speciálního typu krav chovaných v ekologicky čistém prostředí. Bovinné kolostrum obsahuje zejména imunoglobuliny, ty pomáhají neutralizovat škodlivé bakterie a viry a pomáhají zvyšovat imunitní aktivitu. Díky tomu mizí opakované lehké nemoci (chřipka, angína). Další složky obsažené v kolostru bojují proti usídlení bakterií v zažívacím traktu, jiné složky, růstové faktory, pak usnadňují hojení ran, svalů a regeneraci poškozených nervů. Současně mají důležitý vliv na potlačení projevu stárnutí, během kterého ubývá v organismu růstových faktorů. Kolostrum se také úspěšně používá při léčbě infekčních průjmů. Jeho užívání je velmi vhodné rovněž po léčbě antibiotiky, aby mohla být co nejrychleji obnovena žádoucí střevní flóra.
Upravené kolostrum je k dostání v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Je vynikajícím doplňkem výživy zejména od podzimu do jara, protože chrání organismus před infekčními nemocemi a častým podáváním léků. Při nákupu kolostra však dbejte na to, aby bylo v organismu dokonale rozpustné (například nejprodávanější potravinový doplněk v USA – Symbiotics Colostrum nebo SmarteImmuno System – Primary Food – tekuté kolostrum a CLP).
Mlezivo je potravinový doplněk a mělo by tak být i chápáno. Nenahrazuje léčiva či medicínu předepsanou lékařem. Kolostrum obsahuje v malých dávkách laktózu, takže záleží na stupni intolerance laktózy a množství kolostra požití, zda se neobjeví případné příznaky.
Kolostrum Euniké Powerful Worker 3+1 zdarma je 100% přírodní živé kolostrum s imunoglobuliny na podporu imunitního systému. Cena za 4 balení – celkem 240 tobolek (akce 3+1) – je pouze 870,00 Kč, navíc dopravné po České republice ZDARMA. Toto kolostrum s vysokým účinkem (IGG 40) je nyní v akci 3 balení a jedno zdarma (4měsíční kúra při doporučeném dávkování 2 tobolky denně). Jde o čistě přírodní produkt vyrobený pod farmaceutickým dohledem v České republice.
Imunoglobuliny: Imunoglobuliny jsou protilátky, které produkuje organismus jako odpověď na přítomnost cizorodé látky. Imunoglobuliny jsou efektivním zabijákem v imunitním systému. Jejich nedostatek má za následek snížení obranyschopnosti organismu.
Kyselina listová: Zlepšuje mentální funkce a emoční zdraví a je také nezbytná pro zdravý vývoj plodu. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kyseliny listové s
Kořen pampelišky je při ničení rakovinných buněk účinnější než chemoterapie. Dokáže totiž kompletně usmrtit rakovinné buňky, aniž by nějak poškodil ty zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A.
Kořen pampelišky efektivně zabíjí rakovinné buňky a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinných buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra kořenem pampelišky může odstranit většinu nádorů.
Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2–3krát denně, nejlépe před jídlem. Užívejte několik měsíců. Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.
Kromě protinádorových účinků má pampeliška i vlastnosti močopudné, pomáhá při vylučování žluči, detoxikaci jater, alergiích, snižuje krevní cholesterol.
Kořen pampelišky je při ničení rakovinových buněk velmi účinný (prý účinnější než chemoterapie). Kořen pampelišky totiž efektivně zabíjí rakovinové buňky, zároveň však nemá žádné vedlejší účinky. To znamená, že dokáže kompletně usmrtit rakovinové buňky, aniž by poškodil buňky zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V pampeliškových listech o hmotnosti 55 g najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A. Čaj z pampelišky účinkuje poměrně rychle. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra z kořene pampelišky může odstranit většinu nádorů. Při léčbě pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte, poněvadž nikdy nevíte, co si kupujete... Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Kořen nemyjte vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Následně ho usušte. Důkladně suchý kořen rozmělněte kladivem na prášek. Ten se užívá jednou denně tak, že smícháte 3/4 kávové lžičky prášku s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Nečistoty, která zůstane na kořenech, se nemusíte obávat, jelikož i to posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců. V našich končinách roste pampeliška bohužel pouze sezonně. Chcete-li mít čerstvou rostlinu k dispozici celoročně, sesbírejte po odkvětu rostliny semínka a ta zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a vyroste vám pampeliška.