Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TINKTURA ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ


Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků se hodí na palačinky, vafle nebo francouzský toast, na oslazení nápojů nebo na výrobu originální zmrzliny.

Ingredience

  • 2 hrnky cukru
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky hrubě nasekaných smrkových výhonků

Postup

Vložte všechny ingredience do pánve a pomalu zahřívejte. Vařte po dobu 5 minut. Vypněte teplo a nechte sirup úplně vychladnout. Potom přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte.

Použití

Kandované jehličí

Po uvaření smrkového sirupu a před jeho zchlazením přidejte 1 hrnek celých smrkových výhonků a pomalu přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Vypněte teplo a nechte smrkové výhonky v sirupu vychladnout. Potom vše přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte. Když je vše chladné, tak nechte z výhonků okapat všechen sirup a jednotlivé výhonky obalte v cukru krystal. Ocukrované výhonky rozprostřete na voskovaný papír, aby mohly uschnout. Když jsou kandované smrkové výhonky suché (může to trvat několik dní), vložte je do vzduchotěsné nádoby a uchovejte v chladničce k příležitostnému použití.

Zdroj: článek Recepty na smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.

CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.

Zdroj: příběh Likér ze smrkových výhonků

Smrkové výhonky ve slivovici

Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.

Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Příběh

Ve svém příspěvku SIRUP ZE SMRKOVÝCH VĚTVIČEK RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dasheen.

Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.

Zdroj: příběh Sirup ze smrkových větviček recenze

Co dělat, když sirup ze smrkových výhonků kvasí

Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.

Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic cukru. Vodu pořádně smíchejte s cukrem, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Příběh

Ve svém příspěvku ODVAR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den sirup jsem vyzkoušela a opravdu je výborný .chutná i synovi a jsme nabití plně energii jen doporučuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Odvar ze smrkových výhonku

Sirup ze smrkových výhonků

Užíváme jako prevenci i na léčbu kašle, a to 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť, kterou ocení i děti.

Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu, dobře je umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme ji třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2 až 3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo.

Trochu jiný recept z mladých smrkových výhonků se připravuje tak, že se v 500 ml vody krátce povaří 1 kg čerstvých jehliček, poté se odstaví, zakryje a nechá 1 až 2 hodiny luhovat. Následně se přecedí a doplní vodou do objemu 1 litru. Přidá se 1 kg želírovacího cukru, znovu povaří a plní do sklenic. Vzniklou směs používáme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.

V některých obchodech se zdravou výživou nebo na internetu se dá smrkový sirup koupit.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.

Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu

Zdroj: příběh Smrkové výhonky

Recept na smrkový med z výhonků

Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice

Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.

Zdroj: článek Smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA DIVIZNOVÁ PLÍCNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Slámová.

je k dostání a kolik stojí???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, tinktura z květů divizny je běžně k dostání a je výborná na zimní nachlazení a kašel. Tady je cena diviznové tinktury a seznam obchodů, kde je možné ji koupit: http://www.zbozi.cz/?q=divi…

Zdroj: příběh Tinktura diviznová plícní

Vhodné pupeny a účinky tinktur z pupenů stromů

Pupeny pro správnou léčbu gematerapií je třeba sbírat v době, kdy na jejich povrchu začne viditelně prýštit čirá lepkavá kapalina - míza. Každý strom je třeba několik dní pozorovat a pak zvolit nejvhodnější dobu sběru jeho pupenů. Každý druh stromu má na lidské zdraví jiné účinky a tedy i tinktury budou účinkovat každá na něco jiného.

  • Tinktura z pupenů z olše a vinné révy pomáhá na vnitřní zánětlivé stavy.
  • Tinktura z pupenů z břízy, habru a lísky stimuluje funkci jater a pomáhá tak například na akné, o to více, že habr ještě také stahuje póry a zklidňuje pokožku. Akné a špatná funkce jater spolu souvisí, akné totiž patří mezi hlavní příznaky tam, kde jsou nemocná játra. Další příznaky nemocných jater jsou hnědé kruhy pod očima, těmi je také signalizována špatná funkce jater.
  • Tinktura z pupenů břízy sama o sobě stimuluje ledviny.
  • Tinktura z obrovských pupenů kaštanu zvyšuje obranyschopnosti organismu.
  • Tinktura z lísky a ostružiníku pomáhá proti skleróze.
  • Tinktura z pupenů hlohu obecného zklidňuje srdeční arytmie a sráží vysoký krevní tlak.
  • Pupeny buku rozpouští ledvinové kamínky.
  • Tinktura z pupenů topolu tlumí svalové spasmy.
  • Tinktura z pupenů lípy má zase sedativní účinky, takže navozuje klidný spánek.
  • Tinktura z růže šípkové má antialergenní účinky, chová se jako přírodní antihistaminikum a tím prospívá při léčbě astma bronchiale.

Zdroj: článek Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Příběh

Ve svém příspěvku ČESNEKOVÁ TINKTURA A JEJÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

D. den, jak dlouho kolik dní se ma tinktura užívat? děkuji B.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Zdravotní výhody česnekové tinktury

Česnek má obrovské množství zdravotních výhod.

  • Česnek má antibakteriální a antibiotické vlastnosti. Použití česneku pro jeho antibiotické vlastnosti je známé už po staletí, kdy byl používán k zastavení moru a sněti slezinné. To je přímo spojeno se sirným acillinem, který je znám díky této silné bylině.
  • Česneková tinktura má protivirové účinky.
  • Česnek je antimykotický.
  • Může být použit jako přírodní repelent proti komárům.
  • Je to silný antioxidant, který pomáhá v boji proti stárnutí a oxidaci v těle.
  • Česneková tinktura je velmi užitečná, protože snižuje krevní lipidy, jako je cholesterol a triglycerid v krvi.
  • Česnek je považován za účinnou bylinu v boji proti nemocem oběhové soustavy, jako je vysoký krevní tlak a ateroskleróza.
  • Česneková tinktura může být použita na akné, tedy pokud se bude používat lokálně.
  • Česneková tinktura může být použita k léčbě ušní bolesti a k léčbě ušních infekcí.
  • Česnek může být používán pro boj s mykotickou infekcí.
  • Antivirové vlastnosti česneku mohou pomoci k odstranění bradavic.
  • Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže (na nohou), na rány nebo na vředy.
  • Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky, streptokoky, na červy a roupy.
  • Česneková tinktura se dobře uplatní při respiračních onemocněních, také na vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami a s močovým měchýřem.

Zdroj: článek Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Příběh

Ve svém příspěvku TINKTURA Z HLOHU OBECNÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Může se tinktura z hlohu užívat kdyz beru silné léky na tlak ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tinktura z hlohu obecného

Likér ze smrkových výhonků

K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Léčivé účinky propolisové tinktury

Propolisová tinktura se ve většině případů používá ředěná vodou, například při silném zánětu nosohltanu se užívá 3–5x denně 10 až 20 kapek nakapaných do šálku s 0,5 dl vody. Při všech interních indikacích, které vyvolávají horečnaté stavy, používat 3x denně 30 kapek. Výjimečně může vznikat vůči propolisu přecitlivělost projevující se kožními alergickými reakcemi nebo zažívacími obtížemi. Alergii na propolis můžeme zjistit tak, že potřeme propolisem malou plochu na kůži předloktí. Pokud se na kůži objeví do 24 hodin začervenání nebo jiný projev přecitlivělosti, není vhodné propolis užívat.

Hlavní příčinou akné je špatná látková výměna a nedostatek vitamínů řady B. Proto je nutno především doplnit tyto vitamíny vhodnou stravou a zavést do životního režimu více pohybu, prohřátí organismu. Správná životospráva pak působí na příčinu nemoci. Vyrážku lze během 1–3 týdnů odstranit propolisovou tinkturou. Výsledky při použití propolisu jsou velmi dobré a osvědčily se v praxi.

Při léčbě plísňových ekzémů propolisovou tinkturou jsou výsledky léčení výborné, neboť propolis má silné protiplísňové účinky. Při pravidelném potírání propolisovou tinkturou se zcela vyhojí plísňový ekzém i mezi prsty na nohou.

Bolestivým popáleninám, například při opaření prstů, a vytvoření puchýřů lze zabránit, když popáleninu natřeme okamžitě propolisovou tinkturou. Přehřátá kůže se ochladí odpařením lihu, bolest ustoupí za několik vteřin, kdy začne působit anestetický účinek propolisu. Propolis navíc vytvoří ochrannou vrstvičku proti průniku mikroorganismů do těla.

Propolisovou tinkturu je možné používat i při zánětu žil. Když potíráme postižené místo. působí hlavně protizánětlivý účinek propolisu, dochází k utlumení bolesti a při potírání svalů přestávají nepříjemné křeče, například lýtek v noci.

Na bércové vředy působí propolisová tinktura tak, že se na ránu nakapou 2–3 kapky tinktury na noc (nejdéle užívat 5 dnů), musíme nechat zaschnout, pak zabalit. Mokvající vřed je třeba uklidnit obkladem z vývaru heřmánku.

Propolisová tinktura působí blahodárně i na trhliny na ploskách nebo dlaních. Ošetřujeme 3 dny.

Také u virových onemocnění byly zjištěny dobré protichřipkové účinky propolisu. Jako prevenci proti chřipce lze použít propolisovou tinkturu, pokud se objeví první příznaky nemoci, jako je bolení hlavy nebo mrazení v zádech. Nejdříve bereme 35 kapek tinktury a za hodinu znovu 35 kapek (opět v 0,5 dcl tekutiny). Potom 3x denně 30–35 kapek, během 2–3 dnů by měla chřipka odeznít. Pokud však nestihneme zachytit úplný počátek nemoci, není účinek propolisu tak výrazný. Po dobu léčby se nesmí používat jiné tablety nebo injekce.

Angína, hnisavá angína, bolesti v krku, nachlazení a podobně – rovněž tady nám pomůže propolis. Do teplé vody dáme 1 kávovou lžičku propolisové tinktury a často kloktáme. Propolisovou emulzi je výhodné používat jako kloktadlo při angínách nebo zánětech nosohltanu i mandlí, kde nepůsobí na sliznice tak silně jako například Stopangin. Při současném užívání antibiotik dosáhneme rychlejšího uzdravení.

Záněty horních cest dýchacích a průdušek lze léčit podáním 20–40 kapek propolisové tinktury do vlažného čaje 1 hodinu před jídlem 3x denně. Rovněž je výhodné provádět inhalaci. Nebo je možné 2x denně 10–15 kapek na cukr, nejméně 8–10 dnů, avšak jen po dobu teploty, jakmile teplota klesne, přestat. Poté je nutná přestávka 14 dnů, pak můžete proceduru opakovat znovu, ale už jen jednou.

Na žaludeční a duodenální vředy a záněty sliznice žaludeční a duodenální se podává ½–1 hodinu před jídlem 20–35 kapek propolisové tinktury v mléce nebo medu. Zlepšení lze pozorovat již po 3 dnech léčby.

Při zánětech dutiny ústní, aftách, parodontóze a bolestech zubů je dobré provádět výplachy propolisovou tinkturou, popřípadě potírat dásně. Není vhodné použít na zánět dutiny ústní propolisovou tinkturu přímo, ale smotat kousek vaty na špejli, kterou nejdříve namočíme do vody a teprve potom na ni kápneme 2 kapky tinktury. Tímto způsobem získáme malé množství propolisové tinktury. Takto lze někdy předejíti bolestem zubů, na něž je propolis v počátcích velmi účinný. Při zubní parodontóze se připravená tinktura nanáší vatovým tampónem na postižené dásně a současně se provádí masáž dásní, a to vždy ráno a večer po čištění zubů.

U hnisavých ran všeho druhu a proleženin se používají obklady propolisu s olivovým olejem na vyčištění ran a epitelizaci kůže v poměru 1 : 5. Tinktura se nakape na vatu, rána se potře a pak se musí počkat, až se utvoří film a ložisko se zabalí, toto se opakuje až 3x denně.

Zhoubné nádory – ke zvýšení obranyschopnosti organismu bývá doporučována i propolisová kúra. Propolisová tinktura zabraňuje růstu benigních nádorů a léčí rakovinové defekty kůže, stačí postižená místa umýt odvarem květů měsíčku zahradního a natřít tinkturou. Toto provádíme 1x denně před spaním.

Při vnitřní rakovině užíváme 1x denně nalačno 1 dcl odvaru měsíčku zahradního, do kterého jsme přidali 1 kávovou lžičku propolisové tinktury.

U žen při klimakterických obtížích a návalech se doporučuje 2 x 20 kapek propolisové tinktury denně.

Ošetření bolestivých kloubů nebo svalů propolisovou tinkturou okamžitě tlumí bolest, popřípadě léčí přítomný zánět. Účinek závisí na tom, jak hluboko je bolestivé místo pod povrchem těla.

Užívání propolisové tinktury se doporučuje rovněž na léčení takových cévních nemocí, jako je snížená průchodnost cév, při trombóze dolních končetin (3x denně 40 kapek). Stejně se léčí i chronické recidivy zánětů slinivky břišní (doba léčení 3 týdny–1 rok).

Propolis působí příznivě na infekci zažívacího traktu – katary tenkého i tlustého střeva, infekci ledvin, močových cest a močového měchýře a při zánětech prostaty. Užíváme 20–40 kapek tinktury 3x denně půl–1 hodinu před jídlem, děti 5–15 kapek 3–4x denně (v nápoji).

Na počátku klimakteria se používá po dobu jednoho roku 1x 10 kapek tinktury propolisu.

Zánět mužské předstojné žlázy – jako osvědčený lék se používá 3x denně kávová lžička tinktury do 1 dcl vody.

Zánět ledvin – používá se s dobrým výsledkem 2x denně 1 kávová lžička propolisové tinktury do 1 dcl teplé vody. Léčba se co druhý týden přeruší, opakuje se až do vyléčení.

Zánět žlučníku – do bylinného čaje po dobu 21 dnů deset až patnáct kapek propolisové tinktury 2x denně ráno a večer. Jen v krajním případě léčbu opakovat jedenkrát po patnácti denní přestávce.

Při zánětu slinivky břišní se do převařeného mléka ráno a večer použije 10–15 kapek propolisu po dobu 10 dnů, poté přestávka 14 dnů, možno opakovat jen jednou.

Při zánětu jater se do bylinného čaje použije 10–15 kapek propolisu 2x denně, možno opakovat jen jednou za 14 dnů.

Při zánětu konečníku se používá sedací lázeň z tinktury propolisu 3x denně, účinnější jsou obklady 3x denně z převařené vody cca 1/8 l, do které se nakape 10 kapek propolisové tinktury.

U zánětu močového měchýře a močových cest se do bylinného čaje dá 10–15 kapek propolisové tinktury maximálně 2x denně ráno a večer po dobu 8–9 dnů. V krajním případě opakovat za 14 dnů, nanejvýš však jednou.

Při bolesti žaludku se vypije 1 dcl teplé vody, do které se přidá 1 kávová lžička propolisové tinktury. Bolest přejde v krátkém intervalu. Tato voda slouží i proti parazitům, když se pije 2x denně nalačno.

Pro urychlení střízlivění u opilého člověka se vypije 1 dcl studené vody, do níž se přidá 1 kávová lžička propolisové tinktury.

Zdroj: článek Tinktura z propolisu

Příběh

Ve svém příspěvku STŘÍBRNÝ SMRK VÝROBA SIRUPU Z VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boža Něm..

DOTAZ. - JE MOŽNÉ UDĚLAT SIRUP I ZE STŘÍBRNÉHO SMRKU, KTERÝ MÁM DOMA NA ZAHRADĚ. Prosím , máte někdo zkušenost. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Swemo.

Je to mozne. Ale moc dobte to nie je. Rozdiel ako medzi lesnymi jahodami a domacimi. Aj o uconnych latkach obsiahnutych v striebornom smreku by som pochyboval. Urcite bude aj nizsi obsah silic.

Zdroj: příběh Stříbrný smrk výroba sirupu z výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.

Účinky

Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.

Recept za studena I

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice

Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.

TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.

Recept II

Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody

Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.

TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirup z jehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.

Dávkování

Sirup se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá 1 lžička denně pro posílení organismu a imunity.

Cena

Smrkový sirup si můžete koupit již připravený v obchodech se zdravou výživou nebo přes internet, a to zde.

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Likér ze smrkových výhonků

Likér má specifickou nakysle sladkou chuť.

Účinky

Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.

Recept

Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu

Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.

Dávkování

Užívá se po malých panácích.

Cena

Komerčně vyráběný smrkový likér můžete koupit zde.

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Recept na tinkturu z propolisu

Tinktura je nejběžnější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Z této tinktury můžeme udělat slabší extrakt a z něj stovky různých přípravků a výrobků. Propolisová tinktura může být například na bázi lihového roztoku v kombinaci s mentolem a eukalyptem. Používá se takto především na dezinfekci dutiny ústní, při bolestech v krku, angíně, chřipce, zánětu nosohltanu.

Recept na lihovou tinkturu z propolisu: 30 g propolisu nakrájíme na drobné kousky, které dáme do 500 ml čistého lihu, nebo 250 ml vodky a 250 ml čistého lékárenského lihu, do tmavé láhve. Dobře protřepeme a necháme devět dní vyluhovat. Lahev každý den protřepeme. Desátý den roztok scedíme přes cedník, který musí byt plastový, tekutina s propolisem nesmí přijít do styku s kovem, a máme hotovou propolisovou tinkturu.

Nerozpuštěné zbytky propolisu by se neměly vyhazovat, protože stále obsahují dobré aktivní látky. Tato zbylá hmota se může smíchat znovu čerstvým alkoholem, v poměru 1 : 10. Tato směs se nechá po další 2–3 měsíce louhovat. Po této době se může opakovat filtrace a uložení. Roztok z druhého vyluhování lze také nazývat propolisová tinktura, ale její kvalita je nižší. Tato tinktura obsahuje asi 3–6 % propolisových substancí. Po druhém vyluhování má tinktura více těžkých substancí a je vhodná na použití při dezinfekci včelího bodnutí a podobně.

Zdroj: článek Tinktura z propolisu

Recept na domácí tinkturu z hlohu

Nejpraktičtější domácí přírodní lék na srdce je tinktura z květů hlohu obecného. K její přípravě budeme potřebovat čerstvý květ hlohu obecného a stejné množství jeho mladých zelených lístků. Tyto suroviny nasekáme nožem a pak je mírně napěchujeme do velké zavařovací sklenice. Sklenici pak až po okraj zalijeme nějakou pálenkou. Pálenka může být domácí anebo kupovaná, například vodka je fajn. Sklenici pak zavřeme a necháme ji na temném místě dva týdny louhovat a občas protřeseme. Pak to přecedíme, nejlépe pomocí malého lisu na ovoce. Tinktura z hlohu se užívá se sklenkou vody, do které se nakape 25 kapek a to se opakuje třikrát denně. Podobným způsobem je možné také připravit tinkturu z plodů hlohu, kterými v receptu nahradíme jeho květy. Tato tinktura by se pak dala spíše označit jako domácí léčivý likér na srdce z hlohu obecného.
Tinktura z hlohu nejen že pomáhá při vnitřním užívání, ale také účinkuje zevně proti bolesti. Pokud s tinkturou namažeme bolestivé namožené svaly, tak jim ulevíme od bolesti.

Zdroj: článek Tinktura z hlohu obecného

Sirup z jedlových výhonků

Účinky

Domácí sirup z jedlových výhonků dokáže zahnat obtížný kašel a pomáhá při bolestech v krku.

Recept

Ingredience: 5 lžic citronové šťávy 500 g jedlových výhonků, 700 g krupicového písku

Postup: Jedlové výhonky lehce propláchněte vodou. Do sklenice dejte vrstvu výhonků, vrstvu cukru a postup opakujte. Zakápněte citronovou šťávou. Sklenici uzavřete a nechte na okně na parapetu. Sirup, který vznikne, přefiltrujte a nalijte do sklenice s uzávěrem. Proces trvá cca 3 týdny.

Dávkování

Denně lze užívat 2–3 lžičky sirupu.

Cena

Jedlový sirup se nedá koupit, ale dostupný je jedlový olej.

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Sirup ze smrkových výhonků

Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citrónu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.

Zdroj: článek Léčivé smrkové výhonky

Recept na domácí tinkturu z pupenů stromů

Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem 60% alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody. Pak sklenici dobře uzavřete víčkem a nechte na 2 týdny uležet na chladném místě. Po tuto dobu obsah ve sklenicí také občas protřepejte. Po dvou týdnech je ukončeno luhování a bude třeba oddělit tekutou tinkturu od pupenů. Toho nejlépe dosáhnete v lisu na víno. Do lisu na víno vložte pytlík z gázy a prolijte jím směs pupenů alkoholu. Pak lisem vylisujte zbylé mokré pupeny, jak nejvíce to jde. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. Tím je léčivá domácí tinktura z pupenů stromů hotová. Stejným způsobem se dá vyrobit i tinktura z jakýchkoliv bylin, například se takto vyrábí tinktura z konopí, tinktura ze šalvěje, a podobně.

Zdroj: článek Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Michal Vinš

 Bc. Jakub Vinš


tinktura z smrkových výhonků
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tinktura ze smrku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.