Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TLOUSTNE SE PO BETAKAROTENU

OBSAH

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se potloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne

Tloustne se po vitamínu B

Po samotném přípravku B-komplex forte se nepřibírá, pouze B-komplex forte podporuje chuť k jídlu.

Zdroj: B-komplex forte

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze vitaminu b9

Betakaroten v těhotenství

Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, těhotné a kojící maminky mají vyšší potřebu betakarotenu. Lidské tělo lépe vstřebává betakaroten z tepelně opracovaných potravin (například z vařené mrkve nebo dušených rajčat) než ze syrové zeleniny. Obecně se doporučuje přijmout denně přibližně 6 mg tohoto provitaminu pro dospělé. Nadměrná konzumace betakarotenu se může projevit například oranžovým zabarvením kůže, jejím šupinatěním, vyrážkami, průjmy, nevolností a podobně.

Cena produktu Betakaroten forte.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÉ BĚLMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronikaa.

Nevim čím to je ,můžete mi poradit co stým.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žluté oční bělmo ukazuje na problémy s játry. Žluté bělmo je typickým příznakem silně infekční žloutenky typu A i B. Někdy může být žluté oční bělmo způsobeno vysokými dávkami vitamínu A - betakarotenu, který mnozí v létě přehnaně užívají pro lepší opálení. Pokud ovšem betakaroten vůbec neužíváte, ani jste nesnědla velké množstvé mrkve, tak je nezbytné co nějdříve s tímto problémem zajít za svým praktickým lékařem, aby se předešlo nevratnému poškození jater.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluté bělmo

Co je to betakaroten

Betakaroten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví člověka a zároveň ke krásnému opálení. Mezi známé zdroje betakarotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na betakaroten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete také pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

Teoreticky mohou z jedné molekuly betakarotenu štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého betakarotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, například v kůži a játrech. Konverze betakarotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze betakarotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se betakarotenem jako zdrojem vitaminu A předávkovat. Dalším faktorem, který ovlivňuje konverzi betakarotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.

Zdroj: Betakaroten

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariana.

dobri den mna bi zaujimalo naco su dobre praski vitamin b kombi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B, tak zvaný b-komplex, jsou určeny především na podporu mozkové činnosti. Některé vitamíny z řady B mohou podpořit nárůst svalové hmoty, což vede také k názoru, že po vitamínu B se tloustne. Některé vitamíny z řady B mohou příznivě působit i proti akné, ale jiné ho naopak zase vyvolávají. Například v tomto článku je podrobně rozepsáno, jak je to s vitamíny B a akné: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT KARAMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Nnevíte někdo jak udělat karamel? Vím, že se vaří z cukru ale nevím kolik se tam dává másla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept jak doma udělat karamel mě naučila moje baička. Do karamelu se máslo nedává. Jednoduše se vezme rendlík do kterého se nasype 2 deci cukru a přidá se půl deci vody. Tato cukrová směs se přivede k varu a na mírném plameni se za stálého míchání ohřívá. Voda se postupně odpaří a cukr začne hnědnout a roztékat se. Až bude všechen bílej cukr přeměněnej na hnědou kašičku, tak se pomalu začne přidávat voda, aby karamel zůstal i po vychladnutí tekutý. Takovýto domácí karamel je pak výborný jako zálivka k pudingu.

Jelikož se karamel vyrábí z cukru, tak je plný kalorií. Takže dietáři pozor, po karmelu se tloustne!

Zdroj: diskuze Jak udělat karamel

Vedlejší účinky betakarotenu

Betakaroten se dá užívat celoročně, jen je třeba sledovat plosky rukou. Pokud začnou oranžovět, je třeba betakaroten vysadit, a to do té doby, dokud nebudou mít plosky opět tělovou barvu.

Mezi odborníky na výživu probíhá spor o užitečnosti či škodlivosti přijímání synteticky vyráběného (takřka převážně all-trans-) β-karotenu v porovnání s průmyslově extrahovaným β-karotenem přírodního původu, jehož složení kopíruje použitou surovinu. Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí syntetický β-karoten k látkám, které zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Nelze říct, zda stejně rizikový je, nebo není i β-karoten průmyslově extrahovaný z přírodních zdrojů.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Pěkný den,

ráda bych se zeptala, od kdy používat krémy proti vráskám? Je mi jasné, že je to individuální. Je mi 24 let a pokožku mám spíše sušší a velmi citlivou. Začala jsem nedávno používat krém proti stárnutí pleti od značky Clinique pro suchou až velmi suchou pokožku. Nicméně v lékárně mi bylo řečeno, že když začnu používat krémy proti vráskám příliš brzy, stane se moje pleť vůči složkám proti stárnutí rezistentní a v budoucnu už mi tyto složky nebudou pomáhat. Popravdě řečeno, moc tomu nerozumím, protože tohle by se úřeci mohlo stát i čtyřicátnici, která je začně používat a její pleť bude následně rezistentní. Nebo ne? Mám také potíže s šupinkami na pleti v oblasti mezi obočím a na bočních stranách nosu. Měla bych proto používat na tyto partie ještě silnější - hutnější krém nebo je to běžné - kůže se prostě a jednoduše měni? Peeling používat nemůžu, mám citlivou pokožku a po peelingu se mi na obličeji udělají svědivé pupínky.

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Alice, boj proti stárnutí je marný a musíme se smířit s tím, že s postupem času se naše tělo mění. U někoho je to vidět méně a u někoho více. Proto tvrzení, že by se projevy stárnutí mohly stát resistentní proti nějakým kosmetickým látkám je nesmysl. Stárnutí nezastavíte, ale můžete zjemnit nebo maskovat jeho průvodní znaky, mezi které patří i vrásky.
O svu pleť byste ve Vašem věku měla pečovat několika různými způsoby. Zejména čistícím mlékem a vhodným nočním a denním krémem. Například Váš denní krém, by měl v sobě obsahovat antioxidanty, což jsou vitamíny A, E a C. Především pak přírodní vitamín A ve formě betakarotenu. Ten navíc Vaši pleť tonizuje do tmavšího odstínu. Takže máte pocit, že jste jakoby trochu opálená od sluníčka. Jako noční krém je vhodný krém proti vráskám s obsahem Koenzymu Q10. Dále svůj denní krém na vrásky také můžete vystřídat s lehkým krémem s rostlinnými výtažky z aloe vera.
Nezapomínejme také na skutečnost, že na pleti se odráží celkový stav Vašeho těla. Takže doporučuji také provést čtyřikrát do roka detoxikaci organismu pomocí řasy Chlorella. Přikládám adresu na obchod, kde ji nejen mají, ale dokonce si ji i sami pěstují, takže máte jejich záruku, že v tabletách je skutečně česká Chlorella. www.ebiocen.cz/labio…

Jinak co se týká Vašich šupinek mezi obočím a na nose, tak Vám doporučím vyzkoušet krém na holení nohou, například polská Opilcka, je vhodná. Opilca totiž narušuje keratin, ze kterého je tvořeno naše ochlupení. Z keratinu je tvořena ale i svrchní část kůže a tedy i vaše nechtěné šupinky na nose a mezi obočím. Vím, že jste psala, že máte alergické projevy po použití peelingového přípravku, a toto je metoda, kdy je velmi pravděpodobný výskyt alergické reakce, ale je to způsob jak odstranit šupinky na kůži. Proto doporučuji opatrnost a nejdříve ošetřit jen malou část na jedné straně vašeho nosu s dobou působení, která je uvedena v návodu použití. Kdybyste cítila během působení opravdu nepříjemné pálení, tak si to raději smyjte a následně ošetřete indulonou nebo podobným mastným krémem a nechte v klidu. Kdyby se to moc nepovedlo a projevilo by se to viditelnou reakcí, tak máte ještě druhou polovinu nosu, která je v pořádku. Mezi obočím by se tento nezdar dal skrýt o to hůře. Případná reakce projevená zarudnutím kůže by měla zmizet do jednoho až dvou dnů.
Napište mi sem jak to s vámi dopadlo.

Zdraví Vás Cempírek!

Zdroj: diskuze Vrásky

Alkohol a kalorie

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vadatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Žaludeční vředy příznaky

Onemocnění žaludečními vředy může probíhat mírnou formou s malými obtížemi, nebo je naopak provázeno velmi nepříjemnými a bolestivými projevy:

  • Pálivá, bodavá nebo tupá bolest. Bývá obvykle v oblasti nadbřišku nebo vpravo od střední břišní čáry pod hrudní kostí, může se šířit až pod pravý žeberní oblouk. Bolest se hlásí zejména při jídle.
  • Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Bolest se objeví a zase mizí, zejména po jídle. Někdy trvá několik dní a budí pacienta ze spaní.
  • Nemocný ztrácí chuť k jídlu.
  • Dalším symptomem je, že pacient hubne, ale někdy i tloustne, když zahání bolest jídlem.
  • Ve stolici se může objevit krev, bývá často zčernalá. Zvlášť pokud vřed praskne.
  • Nemocný trpí nevolnostmi, někdy zvrací. Známkou této nemoci je rovněž spavost a únava.
  • Obtíže jsou často sezónní a zhoršují se zvláště na jaře a na podzim. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, anebo prasknutím. V obou případech je třeba urgentní zákrok lékaře.

Zdroj: Žaludeční vředy

Co je to dýně hokaido

Dýně hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či hlavní přísadou do skvělých krémových polévek a omáček.

Dýně hokaido obsahuje především vitamíny skupiny A, C a E, z minerálních látek například draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík. Skrývá v sobě i množství betakarotenu, tedy provitaminu A, který zajišťuje kvalitu kůže, podporuje opálení a chrání pokožku před UV zářením. Betakaroten se projevuje zabarvením do červena, proto čím oranžovější a vyzrálejší dýně je, tím více betakarotenu obsahuje. Dýňová semínka jsou plná oleje, který v sobě má značný podíl zinku. Zinek je skvělý pro vlasy a nehty. Semena dýně jsou vynikající také na potíže s prostatou. Dýně hokaido obsahuje i mnoho vlákniny, která je známá svými pozitivními účinky na zažívací systém a funkci střev. Díky schopnosti vázat toxiny navíc podporuje imunitní systém, funguje na poruchy srdce a onemocnění ledvin, žaludku, sleziny a slinivky. Má močopudné účinky. Z dýně hokaido je výtečná polévka, ale i koláč. Přičemž u polévky nemusíte hlídat kalorie, pokud ji rozmixujete.

Konzumace dýně hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Kvůli nízkému energetickému obsahu, vysokému obsahu vlákniny a detoxikačním účinkům je dýně hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Hodnoty:

  • 37 kcal
  • 8,8 g sacharidů
  • 0,23 g tuků
  • 8,8 g proteinů
  • 1,6 g vlákniny

Zdroj: Zaštipování hokaida

Zkušenosti z praxe - brusinky na hubnutí

V naší redakci jsme všichni zařadili kanadské brusinky do své stravy, abysme si pročistili močové cesty, takže jako prevenci. Užívali jsme Cran-Urin Brusinky od firmy Barnys po dobu 3 měsíců, dvě tablety denně, jednu ráno a jednu večer. Přípravek Cran-Urin jsou kapsle, které obsahují rozpustný prášek na bázi brusinek. Tuto léčbu jsme volili jako preventivní péči o své močové cesty. Po této léčbě jsme s překvapením zjistili, že aniž bychom se nějak snažili, tak jsme během léčby brusinkami všichni zhubli v průměru o tři kila - jedno kilo za měsíc. Zkusili jsme tedy pokračovat v užívání brusinek na hubnutí dále, ale v dalších měsících se již hubnutí tolik neprojevovalo. Z našeho vlastního poznání tedy můžeme doporučit brusinky na hubnutí, ale je potřeba brusinky užívat v cyklech. Na hubnutí je potřeba brusinky brát tři měsíce 2 kapsle denně (ráno a večer), pak vysadit a za dva měsíce zopakovat tuto brusinkovou dietu znovu na tři měsíce. Na hubnutí působí jen rozpustný prášek na bázi brusinek, který je obsažen v kasplých, nikoliv celé plody. Plody brusinek bývají kandované a nebo obsahují svůj přírodní ovocný cukr, po kterém se naopak rychle tloustne a na hubnutí by to nemělo negativní dopad.

Zdroj: redakce zdravi-lecba.cz

www.kanadske-brusinky.cz

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Listová hořčice

Listy této hořčice obsahují éterické oleje, které obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu P, železa, vápníku a dalších biologicky aktivních látek. Listy hořčice prokazatelně zlepšují trávení. Mohou se přidávat například do sendvičů nebo salátů.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Tmavé klouby po opalování

Efekt tmavých kloubů vytváří větší hustota kožních buněk v okolí kloubů. Kožní buňky obsahují hnědé barvivo melanin, který, když je nahromaděn více než na jiných místech, vytváří tmavší odstín pokožky. Proto jsou tmavé klouby vidět především v létě. Podobného opalovacího efektu jde dosáhnout i při použití samo-opalovacího krému. V tomto případě samo-opalovací krém obarví svrchní část pokožky, nejčastěji pomocí betakarotenu - mrkvového nebo ořechového barviva. Po několika dnech se vlivem regeneračního cyklu pokožky svrchní část přirozeně oddělí, včetně tmavšího odstínu. Toto následné zesvětlení může podpořit i mechanické namáhání kůže – tření (o oblečení, při masáži, při mytí, a podobně). V místech, s větší koncentrací kožních buněk, tedy v oblasti kloubů, jsou buňky více chráněny samy sebou. Povrch takové pokožky je, jako když si představíte plisovanou sukni, která je ve složeném stavu. Právě tato vlastnost dává pokožce možnost lépe vstřebat barvivo ze samo-opalovacího krému a i déle ho udržet. Ale i v oblasti kloubů se projeví regenerační proces pokožky a i zde dojde k výměně všech kožních buněk. Nahradí je buňky nové, se svou původní barvou, a tím tedy i efekt tmavých kloubů časem zmizí.

 

Zdroj: Tmavé klouby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP