Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TLOUSTNE SE PO DROŽDÍ

OBSAH

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se potloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne

Recepty z droždí – pomazánka z droždí

Ingredience: 50 g droždí, 1 malá cibule, 60 ml mléka, špetka soli, 1 žloutek, 30 g másla, 20 g strouhanky

Technologický postup: Na tuku osmažíme oloupanou a nasekanou cibulku a přidáme droždí. Když se droždí rozpustí, začíná u okraje hnědnout a voní, zalijeme je mlékem a povaříme. Pak vmícháme žloutek, sůl a strouhanku. Pomazánku z droždí přendáme do nějaké misky a necháme vychladnout. Zdravou pomazánku z droždí mažeme na chleba.

Zdroj: Droždí jako lék

Diskuze

V diskuzi HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Celjaková.

Manžel má dnu. Vím, že mu škodí kvasnice. Je lahůdkové droždí stejně škodlivé?

Děkuji

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Válková.

Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Většinou peču z 1/2 mouky a přidávám 1 sáček instantního droždí a nyní z Vašeho sdělení jsem pochopila, že mám dávat místo 1 sáčku 1/2 kostky droždí. Děkuji za radu, s pozdravem Jana

Zdroj: diskuze Re: Instantní droždí

Cena sušeného droždí

Zde můžete vidět cenu sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze vitaminu b9

Video jak připravit domácí droždí

Zde jsme pro vás připravili výběr mnoha různých postupů pro výrobu domácího droždí. Videa můžete vidět zde: domácí výroba droždí video.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Diskuze

V diskuzi DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji

Zdroj: diskuze Droždí jako lék

Kalorie v droždí

Droždí ve 100 g obsahuje 430 kJ; 102,77 kcal kalorií; 14,8 g bílkovin; 8,5 g sacharidů; 1,3 g tuků; 0,25 g soli; 36 mg vápníku.

Droždí je bohatým zdrojem aminokyselin, vitamínů, minerálních látek, ale také enzymů.

Zdroj: Droždí jako lék

Diskuze

V diskuzi INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Instantní droždí

Výroba droždí

Droždí se vyrábí průmyslově v drožďárnách. Samotná výroba začíná v laboratoři v malé zkumavce o objemu několika mililitrů, kde se postupně v několika fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech, kde vznikne kvasničné mléko. Z tohoto mléka se dále odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do požadovaných obalů.

Zdroj: Droždí jako lék

Diskuze

V diskuzi DROŽDÍ PLEŤOVÁ MASKA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahoj našla jsem bezva recept na pleťovou masku z droždí, tak vám sem píšu recept. Pleťová maska má dvě základní přísady, droždí a mléko, ale je možné použít místo mléka i vodu. V misce se smíchá půl kostky droždí s trochou mléka a pořádně se to rozmíchá. Po rozmíchání se to nanese na obličej, kde se nechá působit až do jejího zaschnutí. Potom je možné masku z pleti buď oloupat nebo smýt vlažnou vodou. Kvasnicová pleťová maska výborně čistí póry a zanechává pleť hladkou a hebkou na dotek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketka64.

Já jsem byla z článku o droždí zdravi-hubnuti.cz/dr… fakt překvapená, a díky za tenhle recept. Určitě se bude hodit.

Zdroj: diskuze Droždí pleťová maska návod

Použití sušeného droždí na kvásek

Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které se ve styku s vodou a cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí.

Sušené droždí je v podstatě ve dvojí verzi. Zaprvé jde o sušené droždí, které se musí nechat vzejít na kvásek. Druhým typem je instantní sušené droždí značky Dr. Oetker: v jednom balíčku je 7 g droždí (vhodné na 500 g mouky), které se zamíchá do suchých ingrediencí před přidáním tekutých, tím pádem je použití okamžité, na nic se nečeká. Na sáčku se sušeným droždím by měl být napsán návod, jak je použít a na jaké množství mouky.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Rozdíl mezi normálním a sušeným

Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždím těsto nevykyne. Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.

Sušené droždí je lepší v tom, že se dá koupit do zásoby a nemusí se hlídat datum spotřeby, těsto vykyne stejně jako u čerstvého droždí.

Čerstvé droždí obsahuje vodu. Vyrábí se ve tvaru kostiček, je hebké a snadno se drolí. Skladuje se v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě drobných krystalků. Tento typ droždí se prodává například v sáčcích o hmotnosti 10 g pod značkou Saf-instant nebo v 7 gramových od Dr. Oetkera a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců, což je jeho velká výhoda. Množství sušeného droždí v balíčku odpovídá asi 25 g čerstvého droždí neboli 1/4 kostky čerstvého droždí (10–12 g) se rovná jedné čajové lžičce sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Složení droždí

Droždí (neboli potravinářské kvasinky) je bohatým zdrojem bílkovin, volných aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód), enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Z tohoto důvodu má konzumace droždí velký přínos pro naše zdraví. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho konzumovat také ti, kteří trpí celiakií. Konzumaci droždí bychom se naopak měli vyvarovat v případě, že trpíme kvasinkovou infekcí.

Zdroj: Droždí jako lék

Druhy droždí

Čerstvé pekařské droždí – vyrábí se obvykle ve tvaru kostiček světle béžové barvy, které se snadno drolí. Pro jejich správné použití je potřeba voda.

Instantní droždí – ani toto droždí není nic neobvyklého, jedná se vlastně o usušené čerstvé droždí. Výhodou je hlavně delší trvanlivost a to, že ho není nutné před přidáním do mouky znovu hydratovat. Jemné krystalky instantního droždí jsou baleny buď vakuově, nebo v ochranné atmosféře.

Tekuté droždí – tento druh se prodával až do roku 1825, kdy bylo poprvé představeno droždí lisované. Návrat k tomuto druhu droždí je reakcí na poptávku od průmyslových pekáren.

Granulované droždí – toto droždí najdeme v podobě drobných částeček, které jsou schopny snadno projít násypkami hnětacích zařízení. V průmyslových pekárnách je často mícháno s vodou za vzniku suspenze. Tu lze následně použít při automatickém dávkování surovin.

Aktivní sušené droždí – lze ho zakoupit ve formě drobných válečků nebo kuliček. Je odolné vůči teplu, díky čemuž je vyhledáváno především v regionech s klimaticky nepříznivými podmínkami.

Mražené droždí s nízkým obsahem vody – toto droždí je obvykle dostupné ve formě prášku a používá se většinou při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.

Zdroj: Droždí jako lék

Vitamíny v droždí

Droždí je především bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Thiamin (vitamín B1) je nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3) jsou doslova elixírem pro naši pokožku, nervy a správné trávení.

Všechny druhy vitamínu B se mimo jiné podílejí na uvolňování energie ze sacharidů, čímž příznivě ovlivňují lidský organismus. Trápí-li vás nespavost či únava, droždí vám může pomoci, jelikož niacin a vitamín B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek.

Zdroj: Droždí jako lék

Recepty z droždí – drožďová polévka

Ingredience: 1 balení čerstvého droždí, 1 cibule, 30 g sádla, 150 g mrkve, 100 g petržele, 80 g celeru, sůl

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a pokrájenou cibuli na něm osmahneme. K osmahlé cibulce přidáme droždí a pražíme společně, až se na pánvi vytvoří škraloup. Mezitím do polévkového hrnce nalijeme studenou vodu a osmahlé droždí s cibulkou do ní vmícháme. Směs uvedeme do varu. Podle chuti přisolíme. Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Vložíme do vroucí polévky a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud není zelenina zcela měkká. Hotovou polévku můžeme podle chuti opepřit.

Zdroj: Droždí jako lék

Recepty z droždí – maska na pokožku

Ingredience: 1 droždí (62 g), lžička mléka, hladká mouka

Postup: Masku z droždí vyrobíte tak, že do misky rozdrobíte droždí, přidáte lžičku teplého mléka, pečlivě smícháte. Pokud by byla hmota příliš řídká, tak ji zahustíte trošičkou hladké mouky. Pokud bude hustá, kápnete ještě mléko. Masku nanesete na obličej a necháte ji působit 20 až 30 minut. Vyschlou masku sloupnete a zbytek umyjete pomocí vlažné vody. Kůže bude vláčná a čistá. Droždí by vám pleť mělo krásně pročistit, odmastit, vytáhnout maz i z hlubokých pórů, pomoci proti akné a současně působí protizánětlivě. Den před a den po drožďové masce byste neměli používat jiné kosmetické přípravky (například peelingové) nebo různé emulze (například konopnou emulzi).

Zdroj: Droždí jako lék

Recept na kvasnicovou koupel

Naplníme vanu teplou vodou 38*C a přidáme jeden sáček kyseliny citrónové a pět lžící medu nebo cukru a dobře rozmícháme. Pak rozbalíme čtyři kostky droždí a postupně si je namažeme na celé tělo. Jedna kostka droždí na obě horní končetiny, na hlavu, krk a na ramena. Druhá kostka na břicho a záda. A zbylé dvě kostky na dolní končetiny. Po důkladném rozmazání droždí po celém těle si hned vlezeme do připravené vany a relaxujeme. Vlivem tepla, vody, cukru a kyseliny citrónové začne probíhat ozdravná reakce, která postupně rozpustí rozmazané droždí a vyhladí pokožku. Po úplném rozpuštění droždí ve vodě vanu vypustíme a osprchujeme se čistou vodou a jemně se utřeme do čistého ručníku. 

 

Zdroj: Vitamínová koupel pro krásnou pleť z kvasnic


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP