Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TLOUSTNUTÍ PO DROŽDÍ


Účinky droždí na lidské zdraví

Droždí je jedna z nejcennějších potravin. Řadí se totiž k nejbohatším zdrojům přirozených organických vitamínů a je i účinným prostředkem proti toxické žluči, zácpě a nadýmání.

Za droždí údajně můžeme být vděční Egypťanům, kteří ho objevili náhodou v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již připravené těsto péct. Po několika hodinách zjistili, že těsto několikrát zvětšilo svůj objem. Samotný objev kynutí byl vysvětlen o mnoho století později díky Louisovi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí je způsobeno živými organismy.

Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý.

Droždí zlepšuje zdravotní stav při infekčních onemocněních, podporuje růst a vývoj organismu, je prevencí zácpy, potlačuje únavu, depresi i podrážděnost, zvyšuje celkovou výkonnost organismu, tlumí nechutenství, působí proti chudokrevnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Čerstvé droždí prospívá lidskému organismu v mnoha směrech, musí se však konzumovat samostatně. Čerstvé lisované droždí by totiž nemělo být kombinováno s jinými potravinami, mělo by se konzumovat samostatně nebo rozmíchané v teplé vodě, případně mléce.

Když se čerstvé droždí konzumuje podle ověřených pravidel, to znamená samostatně nebo v kombinaci s vodou, případně mlékem, a to nejlépe ráno nebo těsně před spaním, přináší lidskému organismu množství benefitů – je významným zdrojem vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávení sacharidů a brání hromadění například kyseliny mléčné a octové, které poškozují tkáně, dále neutralizuje dráždění v játrech, pomáhá předcházet zácpě a obnovit peristaltiku střev a při pravidelné konzumaci zcela odstraňuje nadýmání. Podle některých studií je alkalické droždí vhodné i pro pacienty s krvácejícím žaludečním vředem, kdy je jakékoli jiné jídlo příliš dráždivé.

Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že tyto jeho ceněné vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Vědci zjistili, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály, vitamíny, enzymy) nezbytné pro správnou činnost lidského organismu (růst, buněčný metabolismus, imunitní systém). Jsou to látky, které většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství.

Detoxikační účinek droždí se využívá i při problémech se znečištěnou pokožkou. Droždí totiž pomáhá v játrech dokonale oxidovat tuky nacházející se v potravě, které pokud jsou nedokonale oxidované, mohou významně přisp

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Droždí jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh vitaminu b9

Rozdíl mezi droždím a pivovarskými kvasinkami

V droždí, označovaném také jako kvasnice, jsou buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae (pivní kvasinky), které ke svému rozmnožování potřebují prostředí obsahující cukr. Dnešní výroba droždí je většinou značně vzdálená původnímu pěstování kultur na obilném šrotu nebo kvasnicím, které se získávaly z pivovarských usazenin. Pivovarské usazeniny se pro kypření těsta začaly používat až v 17. století. Od počátku 20. století se jako živný substrát začala používat melasa – vedlejší produkt vznikající při zpracování cukrové řepy. Za přítomnosti kyslíku a přídavku živin kvasinkové buňky rychle rostou a množí se. Z malé zkumavky s buňkami kvasinek se v několika následných fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech a tím se získá takzvané kvasničné mléko, ze kterého se následně odstraňuje část vody na vakuových filtrech. Při výrobě se mnohdy – pro zefektivnění celého procesu – používají chemické látky jako syntetický silikonový olej na odpěňování, kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a jiné. Živé organismy obsažené v droždí mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.

Pekařské droždí je zdrojem celé řady živin a vitaminů. V prvé řadě vitaminů typu B, které se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě:

  • vitamin B1 (thiamin) – pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy;
  • vitamin B2 (riboflavin) – má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí;
  • vitamin B3 (niacin) – pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém.

Kromě vitaminů B obsahuje pekařské droždí ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom).

Droždí pomáhá při:

  • nespavosti a depresích – niacin a vitamin B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a „dobrou náladu“;
  • únavě – vitaminy typu B se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Čerstvé pekařské droždí jsou živé kvasinky schopné způsobit kynutí těst. Čerstvé pekařské droždí obsahuje vodu. Lisuje se do tvaru kostiček, má světle béžovou barvu, lasturový lom, je hebké, snadno se drobí a příjemně voní. Skladuje se v lednici při teplotě udané výrobcem, ale maximálně do 10 °C. Optimální teplota je 5 °C.

Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě jemných kuliček krystalků. Tento typ droždí se

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Droždí a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku DROŽDÍ PLEŤOVÁ MASKA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahoj našla jsem bezva recept na pleťovou masku z droždí, tak vám sem píšu recept. Pleťová maska má dvě základní přísady, droždí a mléko, ale je možné použít místo mléka i vodu. V misce se smíchá půl kostky droždí s trochou mléka a pořádně se to rozmíchá. Po rozmíchání se to nanese na obličej, kde se nechá působit až do jejího zaschnutí. Potom je možné masku z pleti buď oloupat nebo smýt vlažnou vodou. Kvasnicová pleťová maska výborně čistí póry a zanechává pleť hladkou a hebkou na dotek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketka64.

Já jsem byla z článku o droždí https://zdravi-hubnuti.cz/d… fakt překvapená, a díky za tenhle recept. Určitě se bude hodit.

Zdroj: příběh Droždí pleťová maska návod

Druhy droždí

Čerstvé pekařské droždí – vyrábí se obvykle ve tvaru kostiček světle béžové barvy, které se snadno drolí. Pro jejich správné použití je potřeba voda.

Instantní droždí – ani toto droždí není nic neobvyklého, jedná se vlastně o usušené čerstvé droždí. Výhodou je hlavně delší trvanlivost a to, že ho není nutné před přidáním do mouky znovu hydratovat. Jemné krystalky instantního droždí jsou baleny buď vakuově, nebo v ochranné atmosféře.

Tekuté droždí – tento druh se prodával až do roku 1825, kdy bylo poprvé představeno droždí lisované. Návrat k tomuto druhu droždí je reakcí na poptávku od průmyslových pekáren.

Granulované droždí – toto droždí najdeme v podobě drobných částeček, které jsou schopny snadno projít násypkami hnětacích zařízení. V průmyslových pekárnách je často mícháno s vodou za vzniku suspenze. Tu lze následně použít při automatickém dávkování surovin.

Aktivní sušené droždí – lze ho zakoupit ve formě drobných válečků nebo kuliček. Je odolné vůči teplu, díky čemuž je vyhledáváno především v regionech s klimaticky nepříznivými podmínkami.

Mražené droždí s nízkým obsahem vody – toto droždí je obvykle dostupné ve formě prášku a používá se většinou při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Instantní droždí

Můžu jíst syrové droždí?

Konzumace syrového droždí se obecně nedoporučuje, protože někdy může vést k nadýmání, křečím, zácpě nebo průjmu. Může také zvýšit riziko plísňových infekcí, zejména u lidí, kteří jsou kriticky nemocní nebo mají oslabený imunitní systém.

Vzhledem k tomu, že droždí je shluk živých organismů, které dokážou spotřebovávat cukry, dalo by se říci, že po snědení syrového droždí se budou dále množit v zažívacím traktu a spotřebovávat živiny, které by jinak využilo lidské tělo. Například, chcete zhubnout, ale nechcete se vzdát sladkého. Tak sníte sladkostí, co hrdlo ráčí, na to hodíte kostku droždí a kvasinky vesele spotřebují veškerý cukr, a vy hubnete, i když se cpete sladkým. Jenže tak to nefunguje.

V žaludku je přítomna kyselina chlorovodíková, která vytváří extrémně kyselé prostředí s pH 2, jenž inhibuje většinu mikroorganismů včetně kvasinek z pekařského droždí. Než dojde k jejich usmrcení, stačí spotřebovat nějaké částice cukrů a přemění je na alkohol a oxid uhličitý. Právě tyto produkty mohou v zažívacím traktu způsobit zažívací potíže ve formě křečí, průjmu a nadýmání.

Často se také objevuje teorie o prospěšnosti pití droždí rozmíchaného v mléce před spaním. Prý to má fungovat na podporu spánku.

Po vypití takového nápoje kvasinky z droždí využijí část cukru - laktózy obsažené v mléce a vytvoří z něj alkohol a oxid uhličitý, jenž může způsobit v zažívacím traktu křeče, nadýmání a ráno se probudíte (pokud vůbec za těchto podmínek usnete) s pěkným průjmem. Navíc většina dospělých lidí po 30 roce života ztrácí schopnost trávit laktózu, která pak ve střevech působí značné nepohodlí v podobě bolestivé plynatosti a průjmu.

Pokud trváte na konzumaci kvasinek z droždí, tak sáhněte raději po Pangaminu, protože obsahuje prebiotické zbytky sladu a vyživí vaši střevní mikrofloru.

Syrové pekařské droždí může být bezpečně použito při vaření ke zlepšení chuti nebo nutričního obsahu potravin. Například jako drožďová pomazánka nebo polévka. Procesem vaření se droždí deaktivuje a stává se bezpečnou potravinou plnou důležitých látek, jako jsou vitamíny B a D a bílkovin.

Živiny ze syrového droždí ať čerstvého nebo sušeného, si můžete také užít například jako součást receptu na vařené nebo pečené těsto. Jedna polévková lžíce sušeného droždí nebo kostka čerstvého, která vytvoří jeden až dva bochníky chleba, obsahuje asi 5 gramů bílkovin, 5 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny. Nabízí také malé množství vápníku, vitamínů B a draslíku.

Zdroj: článek Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Příběh

Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Válková.

Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Většinou peču z 1/2 mouky a přidávám 1 sáček instantního droždí a nyní z Vašeho sdělení jsem pochopila, že mám dávat místo 1 sáčku 1/2 kostky droždí. Děkuji za radu, s pozdravem Jana

Zdroj: příběh Re: Instantní droždí

Tloustnutí po užívání přípravku Milgamma N

Milgamma N je kombinace vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). O vitamínech B je známo, že podporují syntézu tuků a mohou tak přispívat k nárůstu objemu tukové tkáně. Ovšem jak uvádí tento zdroj [1] je patrné, že vitamíny z řady B se již hojně vyskytují ve většině běžných potravin umělým obohacováním a organizmus je těmito vitamíny zcela nasycen z běžné stravy. Dalším zvýšením příjmu vitamínů B v podobě přípravku Milgamma N tedy již nevzniká další potenciál pro tloustnutí, ale naopak může dojít k úbytku váhy a to vlivem předávkování vitamíny B, které vede k toxickým účinkům, jako je Hepatotoxicita (chemicky způsobené poškození jater) a oxidační poškození tkání, obojí je doprovázeno úbytkem váhy, nikoliv však zdravým.

Zdroj: článek Milgamma N a tloustnutí

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Pekařské droždí

Pekařské droždí je živá kultura kvasinek Saccharomyces Cerevisiae a používá se ke kynutí těsta. Kvasinky při pečení umírají a poskytují pečivu charakteristickou kvasnicovou chuť.

Nejběžnějším použitím droždí je pečení. Pečivo vyrobené z mouky, vody a soli se po celém světě jí v různých tvarech a podobách. Ale pro získání dobře vykynutého pečiva se vzdušnou střídkou, je všude nezbytná jedna stejná přísada: pekařské droždí!

Při výrobě pečiva v procesu kynutí droždí produkuje oxid uhličitý a působením enzymů mění fyzikální vlastnosti těsta. Kvasinky v něm obsažené fermentují cukry, které se přirozeně vyskytují v mouce zvané maltóza. Glukóza se pomocí droždí přeměňuje na oxid uhličitý (který dává pečivu objem a voštinový tvar střídky) a na alkohol (při pečení se odpařuje). Kvasinky také produkují aromatické sloučeniny, které přispívají k vůni a chuti pečiva. Fermentace se při pečení aktivuje teplem a končí, když teplota dosáhne 50 °C.

Prášek do pečiva versus droždí

Kvasnice a prášek do pečiva by se neměly zaměňovat. Zatímco droždí je živý přírodní organismus, prášek do pečiva je chemické kypřící činidlo. Na rozdíl od prášku do pečiva a jedlé sody, kvasnice kynou těsto přirozeným biologickým procesem, jehož výsledkem je fermentace.

Zdroj: článek Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Zdravá strava po hysterektomii

Zdravá strava je jeden ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.

Během zotavování po hysterektomii je životně důležitá zdravá strava. Strava zahrnuje vše, co jíte a pijete po operaci. Během rekonvalescence po operaci tělo potřebuje dobrou výživu pro hojení, zotavení a imunitní funkce. Rekonvalescence po hysterektomii nedovoluje dostatek pohybu a vynakládá se tak mnohem méně energie než obvykle, takže některé ženy jsou náchylnější k přibírání na váze.

Zhojení vaší vnitřní rány po hysterektomii trvá až 3 měsíce. Během této doby se vše, co jíte a pijete, započítává mezi živiny, které podporují regeneraci. Rozhodně v tuto dobu tedy není čas šetřit na výživě nějakou drastickou dietou. Zdravé stravování pro udržení hmotnosti a hubnutí po operaci vyžaduje následující:

  • Hojení tkání vyžaduje bílkoviny, železo, zinek a vitamín C;
  • Nejlepší výživné pooperační jídlo je libové maso a listový salát plus jahody, plátky pomeranče a borůvky;
  • Vejce a ryby mají vysoký obsah bílkovin nutných pro pooperační hojení;
  • Nízkotučné mléčné potraviny podporují regeneraci a pomáhají udržet hmotnost;
  • Vyzkoušejte ovocné smoothie vyrobené z nízkotučného mléka a nízkotučného jogurtu.

Vláknina je důležitá pro udržení dobrého stavu střev.

Po operaci je třeba se vyvarovat zácpy a namáhání při vyprazdňování. Sacharidům, jako jsou koláče, sladké muffiny, sušenky a pečivo, byste se měli vyhýbat nebo je omezit na minimum. Chcete-li udržet zdravé pohyby střev, měkkou stolici a vyhnout se zácpě, jezte:

  • Celozrnné pečivo s proteinovou polevou;
  • Celozrnné cereálie s nízkotučným mlékem;
  • Hnědou rýži;
  • Těstovinové saláty;
  • Zeleninovou polévku, která je výživná varianta s nízkým obsahem tuku;
  • Ovoce a zeleninu zejména na svačiny.

Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuků a cukrů.

Když tělo přemění tyto potraviny na tuk, dochází k plýtvání cennými vitamíny. Mezi nízkotučné potraviny patří:

  • Nízkotučné mléko a jogurt;
  • Šetrné používání oleje při vaření a v dresincích;
  • Žádné tučné pomazánky na chlebu.

Pijte hodně vody.

Voda pomáhá vláknině udržet zdravé pohyby střev po hysterektomii. Většina žen potřebuje denně vypít přibližně 2 litry vody. Některé ženy mohou mít z různých zdravotních důvodů omezenou spotřebu tekutin a musí se řídit radou jejich lékařů. Vyhněte se alkoholu a pokud chcete sladké pití, vyberte si pití limonád, bylinných čajů nebo nápojů s nízkým obsahem joulů.

Užitečné dietní tipy, jak se vyhnout nárůstu hmotnosti po hysterektomii:

  • Naplánujte s

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tloustnutí po hysterektomii

Příběh

Ve svém příspěvku DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji

Zdroj: příběh Droždí jako lék

Cvičení po hysterektomii

Cvičení je další ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.

Pravidelné zdravé cvičení během zotavení po hysterektomii může minimalizovat ztrátu kondice a omezit další nežádoucí vedlejší účinky hysterektomie. Cvičení může také pomoci emocionální pohodě. Cvičení pro zotavení po hysterektomii není nikdy zaměřeno na úbytek hmotnosti. Vhodné cvičení je součástí holistického přístupu k péči o své tělo, který zahrnuje vyhýbání se zbytečnému nárůstu hmotnosti po hysterektomii.

Bezpečné a zdravé cvičení po hysterektomii se obvykle skládá z:

  • Pokračování ve cvičeních poskytovaných v nemocnici, včetně: hlubokého dýchání, tréninku krevního oběhu a cvičení mobility na lůžku.
  • Pravidelná rychlá chůze po dobu prvních 6-8 týdnů po operaci podle pokynů vašeho lékaře.
  • Když dostanete lékařský souhlas, abyste po hysterektomii znovu zahájili všeobecné fitness cvičení, pak mohou být tréninky postupně zaměřeny více na hubnutí.

Zdroj: článek Tloustnutí po hysterektomii

Příběh

Ve svém příspěvku ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kukačka.

to chapu. Ale co nechapu je k cemu mi bude kdyz budu o sobe vedet ze mam geny na tloustnuti. Anebo u deti.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: účinná prevence

Instantní droždí

Instantní droždí se od čerstvého lisovaného liší ve způsobu použití. Z instantního droždí se nedá připravit kvásek, pouze se smíchá s ostatními ingrediencemi. Podstatný rozdíl je také v rychlosti kynutí. Instantní droždí kyne obecně déle než droždí čerstvé. Instantní droždí má ale delší trvanlivost, asi 18 měsíců, a dá se velmi dobře skladovat, má snadné, praktické použití a výsledek je téměř vždy zaručen. Dávkuje se v množství cca 1–2 % na množství mouky. Instantní droždí obsahuje sušené pekařské droždí a emulgátor sorbitolmonosterat. E491 – monostearát sorbitolu, což je bílý prášek voskovité konzistence. Tato látka působí jako emulgátor a stabilizátor v instantních potravinách. Zdravotní rizika se vyskytují pouze při velmi vysokých dávkách této látky, nežádoucí účinky se u testovaných zvířat projevily změnou činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.

Zdroj: článek Instantní potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku ALKOHOL A TLOUSTNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Půllitr dvanáctky vás tedy zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Alkohol a tloustnutí

Recepty z droždí – pomazánka z droždí

Ingredience: 50 g droždí, 1 malá cibule, 60 ml mléka, špetka soli, 1 žloutek, 30 g másla, 20 g strouhanky

Technologický postup: Na tuku osmažíme oloupanou a nasekanou cibulku a přidáme droždí. Když se droždí rozpustí, začíná u okraje hnědnout a voní, zalijeme je mlékem a povaříme. Pak vmícháme žloutek, sůl a strouhanku. Pomazánku z droždí přendáme do nějaké misky a necháme vychladnout. Zdravou pomazánku z droždí mažeme na chleba.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: příběh Čokoláda po které sa netloustne

Tloustnutí po vitamínech

Výskyt obezity se od 70. a 80. let minulého století drasticky zvýšil, zejména ve vyspělých zemích. Má se za to, že je to způsobeno změnou v globálním potravinovém systému, ke které došlo během této doby, konkrétně zvýšením obsahu vitamínů v potravinách v mnoha rozvinutých zemích v důsledku změn v zákonech a předpisech týkajících se obohacování potravin [1]. To vedlo ke zvýšení spotřeby zejména vitamínů B, o kterých je známo, že podporují syntézu tuků. V rozvojových zemích se také objevil trend směrem k masové stravě, kdy se zvýšilo množství vitamínů přijímaných ze živočišných zdrojů, zejména nikotinamidu (vitamín B3). Od doby, kdy byly v 70. letech aktualizovány standardy obohacování potravin, jsou jedním z hlavních zdrojů přidaných vitamínů obiloviny. Kojenecká výživa také obsahuje velké množství vitamínů, přičemž některé přípravky poskytují až 20x větší množství vitamínů, než které se nacházejí v lidském mateřském mléce. Celkově se denní spotřeba vitaminu B1, B2 a B3 od počátku 20. století zdvojnásobila, což dnešním spotřebitelům poskytuje mnohem vyšší množství, než je odhadovaná průměrná potřeba.

Předpokládá se, že vitamíny mají několik mechanismů, kterými vyvolávají nárůst hmotnosti. Vzhledem k tomu, že při určitých chemických reakcích působí jako koenzymy nebo jako součásti enzymů, může přebytek vitamínů ovlivnit degradaci neurotransmiterů, způsobit zvýšenou syntézu tuků, inzulínovou rezistenci a vyvolat epigenetické změny. Předpokládá se, že častá konzumace potravin obohacených vitaminy B souvisí také s diabetem 2. typu, a to kvůli možné zvýšené zátěži β buněk pankreatu. Tuto myšlenku podporuje prudký nárůst prevalence diabetu jak po zahájení fortifikace potravin, tak po aktualizaci fortifikačních norem.

Studie zjistily, že další obohacování potravin a přípravků o vitamíny často způsobuje menší přírůstek hmotnosti ve srovnání se současnými úrovněmi, které se nacházejí v dietních produktech. To naznačuje, že množství vitamínů, které se v současné době nachází v obohacených potravinách a výživách, je množství, při kterém je účinek přibírání na váze nasycen. Vyšší dávky mohou ve skutečnosti způsobit ztrátu hmotnosti v důsledku toxických účinků, jako je hepatotoxicita a oxidační poškození tkání. Spotřebitelé by si měli dávat pozor na potraviny obohacené vitamíny, protože jejich konzumace způsobuje trvalý vysoký příjem vitamínů. Nyní, když lze po celý rok získat mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, nejsou sezónní výkyvy v příjmu vitamínů tak běžné a mohou být důvodem pro přezkoumání a úpravu norem obohacování vitamínů.

Závěry vědeckých výzkumů:

  • Bylo pozorováno, že prevalence obezity se v oblastech zvyšu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Milgamma N a tloustnutí

Příběh

Ve svém příspěvku PRÁŠKY NA TLOUSTNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

dobry den
chtela bych pribrat ale nejak to nejde. brala jsem kvasnicove tablety b12 a porad nic tak mi prosim poradte co stim dekiji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý deb chtěla sem se zeptat co by mi takhle pomohou na tloustnutí

Zdroj: příběh Prášky na tloustnuti

Příčiny tloustnutí po hysterektomii

Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:

  • Omezený pohyb;
  • Více jídla;
  • Nuda;
  • Osamělost;
  • Více času tráveného doma;
  • Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
  • Strach z opětovného zahájení cvičení;
  • Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.

Tloustne se po hysterektomii?

Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.

Zdroj: článek Tloustnutí po hysterektomii

Příběh

Ve svém příspěvku TRITTICO ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má Trittico vliv na hubnutí či tloustnutí?
Děkuju Vanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Chvátalová.

Chtěla bych vědět,zda Trittico může ovlivnit léčbu diabetes?

Zdroj: příběh Trittico zkušenosti

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zdali spolu souvisí pití alkoholu a tloustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: článek Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka hubnoucí zázrak

Příznaky hormonální nerovnováhy

Příznaky hormonální nerovnováhy mohou být různé. Ne každý člověk trpí všemi příznaky, mohou se u něj vyskytovat jen některé z nich.

Akné

Jedním z příznaků, který se ale nemusí objevit u všech lidí trpících hormonální nerovnováhou, je i změna kvality pleti. Obvykle ale vysoká hladina testosteronu způsobuje tvorbu akné v obličeji. Akné obvykle nezpůsobuje zdravotní problémy, je ale zkouškou pro psychiku jedince. Málokdo se dokáže smířit s tím, že je jeho pleť problematická i v dospělosti. Pomoci může návštěva u lékaře, který předepíše nějaké léky na vyrovnání hladiny hormonů.

Nadměrný růst ochlupení

Při potížích s hormonální nerovnováhou se může objevit i zvýšený výskyt ochlupení všude po těle. Může se jednat i o růst vlasů a vousů a to i u žen. Samotná depilace nic neřeší, dokud se hladina hormonů nevyrovná, ochlupení bude nadměrně růst znovu a znovu. Za tímto nadměrným růstem může být vzácná forma nádoru, která je spojená s vylučováním testosteronu.

Vypadávání vlasů

Kromě nadměrného růstu vlasů a ochlupení, může člověka trápit i vypadávání vlasů. Vypadávání pravděpodobně způsobuje vylučování hormonu dyhydrotestosteronu.

Pocit únavy

U tohoto příznaku je třeba si uvědomit, že únava a pocit vyčerpání jsou po náročné práci absolutně normální. Extrémní únava není v pořádku v případě, že je neustálá a ani odpočinek jí neřeší. Pokud se jedná o dlouhodobou únavu, často ji provází i pocity zimomřivosti, nárůst hmotnosti, kolísání chuti k jídlu a střevní problémy. Tento pocit extrémní únavy často způsobuje špatná funkce štítné žlázy. Problémem může být i to, že je člověk ve stresové situaci, v takovém případě jeho tělo produkuje zvýšené množství kortizolu. Člověk pak může být ve stresu už z toho, že je unaven. Může dojít k začarovanému kruhu, jehož řešením je jen návštěva lékaře.

Nespavost

Pravým opakem může být nespavost. V průběhu spánku se uvolňuje většina hormonů i estrogen, který je zodpovědný za klidný spánek. Takže pokud člověk nespí, neuvolňuje dostatek estrogenu, takže nemá klidné spaní. Jedná se o další začarovaný kruh, který pomůže vyřešit návštěva lékaře.

Chuť k jídlu

Čas od času přepadá chuť na něco dobrého snad každého člověka. Pokud je tato chuť ale až příliš častá a téměř neovladatelná, může být příznakem hormonální poruchy. Někdy se může jednat o chuť jen na některý typ potravin, například na sladké. Chuť na sladké může způsobovat i nedostatečná aktivita štítné žlázy nebo také zvýšená produkce hormonů v nadledvinkách. V takovém případě tělo vylučuje velké množství kortizolu a žádá si více energie, kterou získává právě prostřednictvím cukru.

Taková to&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hormonální nerovnováha

Příběh

Ve svém příspěvku REVALID TLOUSTNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Aulická.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že se po přípravku revalid (tobolky proti vypadávání vlasů) přibírá.
Děkuji za odpověď.
Petra Aulická

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Revalid tloustnutí

Energetický výdej pro zabránění tloustnutí

Energii vydáváme neustále, i mrknutí oka nás stojí energii. Bohužel mrkání nám nepomůže spotřebovat veškerou energii, kterou získáme z jídla. Největší potíž je v tom, že energie vydáváme stále méně a méně. Tím, že se náš život zjednodušuje (doprava auty, sedavá zaměstnání, velká nákupní centra, nedostatek času na sportovní aktivity a podobně), příjem energie vysoce převyšuje výdej. To vede zákonitě k tloustnutí a následně i obezitě.

Přestože se zdá, že za nadváhu a obezitu může především strava, kterou jíme, nemusí tomu tak být vždy. Naši hmotnost významně ovlivňuje i množství pohybu, respektive s tím spojený energetický výdej. Nejedná se ale pouze o pohyb, který je nejvíce vidět (cvičení a podobně), ale i o ten, který probíhá nezávisle na naší vůli – takzvaný bazální výdej. Ten představuje cca 70 % celkového denního energetického výdeje.

Naše současné životní podmínky nám umožňují nebo nás přímo vybízejí k tomu, abychom se méně hýbali. Schopnost adaptovat se na takzvané špatné časy (období nedostatku potravy, hladomoru a podobně) našim předkům sice umožnila přežít zlé časy, ale současně se v dnešní době hojnosti jeví tato dříve genetická výhoda spíše jako nevýhoda. Schopnost střádat energii ve formě tukových zásob bez období, kdy se tyto zásoby spotřebují, se ukazuje jako nevýhodná. S rostoucím obsahem tuku v organismu je spojen vyšší výskyt řady onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a další.

Pokud dojde náhle k omezení příjmu potravy, organismus se velmi brzy (řádově do týdnů a měsíců) adaptuje na nízký energetický příjem snížením bazálního výdeje a dieta se stává neúčinnou. Tento proces se startuje vždy, když redukční dieta není doprovázená zvýšenou pohybovou aktivitou. Efekt samotné redukční diety může přetrvávat maximálně 3–6 měsíců. Jedinou cestou k zabránění poklesu bazálního výdeje je pravidelná pohybová aktivita, která udržuje potřebnou svalovou tkáň zodpovědnou právě za bazální energetický výdej.

Máte-li nejblíže k ektomorfnímu typu, pak poměrně špatně nabíráte svalovou hmotu. To by vás však nemělo odradit, naopak byste silový trénink měli zařadit do svých cvičebních plánů. Začínat je třeba zvolna, později se však nemusíte bát posilovat s o něco těžšími váhami. Součástí tréninku by určitě mělo být i posilování hluboko uložených svalů ve středu těla, které je důležité u každého tělesného typu. Vhodná je tedy kombinace tréninku v posilovně se cvičením například pilates nebo flowin.

Příslušníci mezomorfního typu jsou přirozeně více svalnatí, na silový trénink reagují rychlým nárůstem svalové hmoty a tím i tělesné váhy (svaly jsou těžší než tuk). Pokud

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Proč někdo netloustne

Recepty na masky z kvasnic

Drožďová obyčejná

Tato maska je dobrá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.

Drožďová s heřmánkem

Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodává potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.

Drožďová s pšeničnými otrubami

Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:

  • 5 dkg droždí
  • 6 lžic mléka
  • pšeničné otruby

V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.

Základní drožďová maska je určena pro normální pleť

Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku. Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.

Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky

Budeme zase potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).

Pro mastnou pleť

Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě. Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu. Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.

Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud ji používáme na „poďobanou“ pleť, měli bychom pozitivní efekty a zmenšený výskyt uhříků začít pozorovat již přibližně po čtrnácti dnech. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí.

Zdroj: článek Drožďová maska

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


tloustnutí po chemoterapii
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tloustnutí po hysterektomii
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.