Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TMAVÁ KŮŽE MEZI PŮLKAMI

OBSAH

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Diskuze

V diskuzi VŘEDY MEZI PULKAMI A V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabi.

Dobry vecer, jsem tehotna 30, tyden.Udelal se mi mezi pulkami prvni jedna takova boule (vred , tvrdy)Na hmat boelstivy, nejde to vymacnout . a ted jich tam tak tri..Ted se mi navic udelalo neco podobneho v trislu jeden mi praskl(hnis)ten druhy te velky tvrdy nejde to ani zmaknout ..Nevite s ceho se mi to udelalo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vředy mezi pulkami a v trislech

Příčiny tmavé kůže na přirození

Velmi častou příčinou tmavé kůže na přirození je plísňová infekce. Tmavá kůže na přirození se objevuje zejména u lidí žijících v tropickém podnebném pásu, protože je často vystavována potu. Také těsné oblečení a neprodyšné látky mají za následek infekci a po určité době může dojít i k tmavnutí kůže na přirození. Další příčinou může být alergická reakce. Alergie se vyvíjejí v důsledku špatné hygieny, nadměrného pocení a používání kosmetických produktů (krémů). Kontinuální svědění v oblasti přirození vede ke škrábání, což má za následek tmavnutí a jizvení kůže na přirození. Nošení těsného oblečení a spodního prádla může být rovněž příčinou tmavé kůže. Kůže v genitální oblasti je velmi citlivá, proto i menší tření způsobuje její zbarvení a zjizvení. Nejčastěji dochází k tmavnutí kůže ve stydké oblasti kvůli holení ochlupení. Je ale normální, že je přirození o něco tmavší než zbytek kůže na těle.

Zdroj: Tmavá kůže na přirození

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLENÍ KŮŽE NA PŘIROZENÍ A STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

jezdíme na dovolenou k moři a vadí mi tmavá kuže na vnitřních stehnech a na přizození, ,chtěla bych vědět jak se dí zmírnit. tohle zabarvení,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na tmavé plochy na kůži je dobrá citrónová šťáva, krém s hydrochinonem a krém s kyselinou kojovou (kojic acid). Krémy se dají koupit běžně na internetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zesvětlení kůže na přirození a stehnech

Tmavá stolice po antibiotikách

Tmavá stolice by se po užívání antibiotik neměla objevit. Téměř pravidelně při užívání antibiotik však dochází k dysmikrobii, tedy k úbytku fyziologických bakterií a přemnožení těch potenciálně patogenních.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Tmavá stolice v těhotenství

Tmavá stolice v těhotenství může souviset s konzumací stravy nebo vitamínů, které zbarvují stolici do tmavé barvy. To samé platí i po porodu. Pokud má stolice tmavou barvu a vyloučila jste barvicí potraviny či vitamíny, bude nezbytné podstoupit odborné vyšetření.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVÁ KŮŽE PO ZPOCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Era74@seznam.cz.

Dobrý den,prosím Vás ,poraďte mi.Před časem jsem se v létě spotila v oblasti vnitřních částí stehen a následně oprudila. Pak po zhojení mám tu kůži v oblasti genitálií ztmavlou a nevypadá to hezky.Lze nějakým způsobem,aby ta kůže v těch místech znovu zesvětlala?Třeba se v něčem vykoupat,něčím mazat v oněch partiích apod...???Děkuji Vám moc předem za odpověď.S pozdravem.Erika.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eriko, opalovala jste si zahojenou opruzenou pokožku v tom samém létě, kdy se vám to oprudilo?

Zdroj: diskuze Tmavá kůže po zpocení

Tmavá stolice u kojence

Střeva novorozence jsou po porodu naplněna smolkou (mecóniem) – tmavou, do zelena zabarvenou a lepkavou hmotou. Většinou se celý střevní obsah vyloučí během prvních 24 hodin po narození. Vyloučení smolky napomáhá příjem mleziva při kojení. Stolice postupně hnědne a nakonec zežloutne.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVÁ ČÁRKA POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nejde o nic nebezpečného. Během růstu nehtu došlo k nepatrnému výronu krve pod nehet. Krev se srazila a ztmavla, čímž vytvořila tuto čárku. Vzniklá tmavá čárka pod nehtem by se měla posouvat k okraji až do doby, kdy ji normálně ustřihnete.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš Suchánek.

Ještě jedna fotografie
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Tmavá čárka pod nehtem

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice

Cena

Chlazený filet tresky tmavé můžete v obchodech zakoupit o hmotnosti cca 200–400 g nebo 400–600 g, přičemž 1 kg stojí okolo 229 Kč s DPH.

Zdroj: Treska tmavá – recepty

Diskuze

V diskuzi ČÍM ODSTRANIT TMAVOU BRADVÍČKU POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

bradavička je tmavá asi 7mmx 5mmje ne horní tvářiasi 1,5cm pod okem v.š

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím odstranit tmavou bradvíčku pod okem

Co znamená tmavá stolice a bolesti břicha

Bohužel velmi častou příčinou tohoto stavu může být rakovina tlustého střeva. K jejím dalším příznakům mohou patřit hlenovitá stolice, poruchy vyprazdňování (střídání zácpy a průjmu), pocity plnosti a neúplného vyprázdnění, plynatost, dále může být onemocnění doprovázeno chudokrevností, bolestí břicha, hubnutím, zvýšenou teplotou a podobně. V některých případech ale příznaky chybí a nemoc se projeví až v rozvinutém stadiu. Ke včasné diagnóze napomáhají testy, které lze aplikovat i v domácím prostředí.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den,
pod palcem na noze se mi objevila tato tmava skvrna. Co me znervoznuje, je ta jasna cerna tecka uprostred, kolem ktere se zrejme rozleva krev. Nejsem si vedom zadneho poraneni v danem miste. Co si o tom myslite ?
Dekuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Správně jste to identifikoval, jde o krev pod nehtem. Zřejmě jste vykonával aktivitu (chůzi, běh), která byla tak náročná, že došlo k vytvoření tohoto hematomu. Na nehtu u palce je vidět náznak tvorby hematomu i na druhé straně. Celé to vypadá, jako byste měl nehty tenčí než je u mužů obvyklé. Tenký nehet není tak pevný, aby mohl odolávat silám při došlapu a více se ohýbá, díky čemuž pod ním mohou vznikat krevní výrony.
Můžete zkusit užívat vitamíny, které zpevní vaše nehty. Jde především o vitamíny B7, 12 a 9. Můžete je koupit samostatně a nebo jsou obsaženy v přípravku Bkomelex forte. Podpůrně můžete užívat Omega-3 mastné kyseliny a posilněte příjem bílkovin pomocí proteinových drinků pro sportovce. Nehty se vyvíjí pomalu, proto i tyto doplňky stravy je třeba užívat dlouhodobě (měsíce, roky).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moní.

Dobrý den, na svém malíčku a palci pozoruji již nějakou dobu toto zbarvení pruh. Lakuji si nehty tak jsem myslela, že je to zbarvení po lakovaní, ale vůbec to neodrůstá a přijde mi, že to zasahuje i do nehtového lůžka u malíčku viz foto. Děkují Za Vaši odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o drobné krvácení do struktury nehtu, a to ho zbarvuje do tmava. Příčina může být v mechanickém namáhání nebo ve vývoji nehtu vlivem věku. Zamyslete se, jestli boty, které používáte, nejsou příliš těsné. Nebo jestli třeba více nechodíte, než dříve. Odbornou pomoc můžete dostat v ordinaci kožního lékaře a nebo u ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty 100g syrové ryby:

  • 41 mg cholesterolu
  • 1 g tuku
  • 19 g bílkovin
  • 92 kcal

Zdroj: Treska tmavá – recepty

Tmavá stolice

Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou způsobit dočasně černou stolici. Patří mezi ně:

  • bismut (Pepto-Bismol);
  • železo;
  • aktivní uhlí;
  • aspirin v NSA (které mohou způsobit krvácení do žaludku);
  • tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.

K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Druhy stolice

Černá stolice po alkoholu

Černá stolice může být způsobena některými jídly nebo léky (borůvky, černé uhlí, červená řepa), z alkoholických nápojů bývá příčinou červené víno. Horší variantou je krvácení do trávicího traktu. S tímto problémem je nutné svěřit se svému praktickému lékaři.

Zdroj: Tmavá stolice

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůže a melanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Treska na grilu

Ingredience: 1 kg mražené tmavé tresky, koření na ryby, česnek, 250 ml smetany na šlehání, 1 tavený sýr, citronová šťáva, olivový olej

Postup: Rozmrazenou, omytou a osušenou rybu pokapeme olejem a posypeme kořením na ryby. Necháme chvíli odstát a poté ogrilujeme. Smetanu zahřejeme a přidáme tavený sýr a rozetřený česnek. Směs necháme projít varem a přelijeme jí ogrilovaný plátek tmavé tresky. Podáváme s bramborem.

Zdroj: Treska tmavá – recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP