Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TMAVÁ MOČ SVĚTLÁ STOLICE

OBSAH

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Světlá stolice

Světlá stolice je způsobena nedostatkem tvorby žluči nebo zablokováním střevního kanálku, čímž dochází k nedostatku pigmentace. Tento problém bývá spojen i s podrážděním střev a nepravidelnou stolicí. Pokud se objeví světlá stolice, je to jasné znamení onemocnění jater nebo žlučníku. Přírodní barvu stolice (tmavou) způsobuje žluč, takže světlá stolice je jasným příznakem nedostatečné produkce žluči nebo špatného vylučování, zároveň může být příznakem žlučových kamenů, zjizvení nebo zánětu.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nakonec se stolička časem upravila sama.Dětský lékař to vůbec neřešil.

Zdroj: diskuze Světla stolice

Tmavá stolice po antibiotikách

Tmavá stolice by se po užívání antibiotik neměla objevit. Téměř pravidelně při užívání antibiotik však dochází k dysmikrobii, tedy k úbytku fyziologických bakterií a přemnožení těch potenciálně patogenních.

Zdroj: Tmavá stolice

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Tmavá stolice v těhotenství

Tmavá stolice v těhotenství může souviset s konzumací stravy nebo vitamínů, které zbarvují stolici do tmavé barvy. To samé platí i po porodu. Pokud má stolice tmavou barvu a vyloučila jste barvicí potraviny či vitamíny, bude nezbytné podstoupit odborné vyšetření.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedounkova.

Dobry den
mám již týden tmavě černou stolici,nevím čím to muž bít stravu mám pestrou jako obvykle.Přes týden beru Maltofer tablety jako doplněk železa ,napadá mě jestli to muže byt příčinou,moc děkují Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být tím. Přestaňte užívat všechny doplňky stravy a pokud nemáte jiné problémy nebo bolesti, tak počkejte až se to srovná. Pak pomalu zase začněte s užíváním doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmava stolice

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý večer,
dcera 20mesicu,měla zácpu asi 3 nebo 4 dny nebyla na stolici.Včera se ji podarily asi tři bobky ve světle žluté barvě.Ještě zvracela a měla nafoukle brisko,ale objektivně byla cila a spala klidně celou noc.Dnes byla asi 3x a stolice je pořád světlejší.Co by jste mi poradili?Budu to sledovat přes víkend a asi radsi navštívíme detskeho lékaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Zdroj: diskuze Světla stolice

Světlá stolice v těhotenství

Světlá stolice v těhotenství může být ovlivněna přijímanou potravou. Každopádně se tyto příznaky nesmí podceňovat a je důležité navštívit gynekologa, a to co nejdříve.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie provazníkova.

DObrý den mého syna před sedmi měsíci operovali z vrozenou srdeční vadou, a má tmavou stolici čím jeto příčina směje se bolesti bříška nemá zácpu taky ne papá pravidelně je na příkrmech treba piskoty s banánem s mlekem kojeneckym nebo mu dělám mléčné kojenecké kašičky od šestého měsíce ale stoluce je tmavá jak muže byt příčina tohodle děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavá stolice

Tmavá stolice u kojence

Střeva novorozence jsou po porodu naplněna smolkou (mecóniem) – tmavou, do zelena zabarvenou a lepkavou hmotou. Většinou se celý střevní obsah vyloučí během prvních 24 hodin po narození. Vyloučení smolky napomáhá příjem mleziva při kojení. Stolice postupně hnědne a nakonec zežloutne.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi SVĚTLÁ NEBOLI ACHOLICKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den již od ledna mám světlou žlutou kasovitou stolici, někdy s žlutým hlenem, často mě bolí břicho kolem pupku, po ránu mívám pocit na zvracení, teď mi začali před týdnem bolet záda pod lopatky a v kříži, v dubnu jsem byla na kolonoskopii negativní, ultrazvuk břicha v březnu negativní, teď v květnu také negativní jen meteorismus, všechny odběry krevní mám v pořádku, alergie laktózy, lepku také negativní, jaterní testy, rakovinotvorne markery, bilirubin, cukr, lipaza i amyláza vše negativní. Zhubla jsem od února už 11 kilo, byla jsem minulý týden na gastroenterologii a pan doktor mi řekl že není potřeba další vyšetření, už si nevím rady co dál a co by to mohlo být. Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pro Lucii.

Bohužel až teď jsem si přečetla váš dotaz ohledně acholic. stolice a dalších obtíží. Musí to být dost frustrující, když klasická vyšetření nenašla příčinu a stav trvá tak dlouho. Myslím že půjde o funkční poruchu po nějaké předešlé, i nenápadné infekci, ev. o osídlení nějakým patogenem, který jen tak nevyjde v běžných testech. Právě tuhle problematiku řeším s jedním svým pacientem - jsem homeopatka. Takže pokud váš stav trvá a chtěla byste nezávaznou konzultaci, jsem k dispozici na výše uvedeném mailu. S pozdravem JV

Zdroj: diskuze Světlá neboli acholická stolice

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem BLEDA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kristína.

Mávam aj svetlú stolicu ale nie často ale najviac mávam aj oranžovú a hnedú. To sa nejako strieda. Moč nemám tmavú. Ale má zdravú farbu tak ako má byť.

Ale neviem prečo je svetla. Ráz som mala svetlu a pila som mätový čaj a ona sama hnedla. Ale nemám so žlčníkov problémy. Jediné bolesti kde mám v bruchu sú ovulačné.

Nejem ani mastné jedlá vyhýbam sa im. Je mi po nich zle. Zacítim niečo moc mastné a je mi na zvracanie. Jem veľmi veľa vlákniny na trávenie. Prospieva to.

Kto má túto skúsenosť??? Že vraj svetlá stolica môže byť aj keď sa vypije viac mlieka či zje mliečne výrobky napríklad jogurty.

Horúčku nemávam, pribrala som dva kg, očné bielka mám biele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vaše tělo reaguje na tučné jídlo nevolností a zároveň máte světlou stolici, tak to svědčí o změnách ve funkci žlučníku. Doporučuji se více zaměřit na játra a nechat si tento orgán včetně žlučníku pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bleda stolice

Světlá stolice a srdce

Světlá stolice a bolesti srdce provázejí celou řadu stavů a mohou, ale nemusejí spolu souviset. Vždy je důležité pátrat po příčině obtíží na základě odborných vyšetření.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Světlá stolice u dítěte

Světlá stolice jednorázově nevadí. Pokud ji má dítě delší dobu, je nutné vyšetření. Světlá stolice je dána nedostatkem žluči ve stolici, což může být způsobeno jednak poškozením jaterní tkáně, jednak poruchou odtoku žluči.

Pokud se u vašeho dítěte dlouhodobě vyskytuje světlá stolice, která není způsobena konzumací jídla, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Stejně tak postupujte v případě zežloutnutí kůže nebo bělma.

Zdroj: Stolice u dětí

Světlá stolice u dětí

Světlá stolice u dětí může být příznakem poruchy průtoku žluči žlučovodem. Bývá pak spojena s tmavou močí. Barvu stolice ale také ovlivňuje jídlo, které dítě snědlo. Pokud by problém se světlou stolicí u dítěte přetrvával déle, raději s dítětem navštivte dětského lékaře.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Černá stolice u kojenců

V prvních dnech po narození je stolice tmavá, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek, tzv. „smolka“ je vlastně potvrzením průchodnosti střev. Jedná se fyziologický stav, který během několika dní odezní.

Zdroj: Stolice u kojence


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP