Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TMAVÉ KOUSKY VE STOLICI KOJENCE

OBSAH

Tipy

Možným tipem je namáčení žínky do studené vody s následnou aplikací na plochu pod očima dítěte. Tato metoda by se měla provádět po dobu 10 minut každé ráno. Chlad stahuje cévy, takže může částečně dojít ke zlepšení vzhledu tmavých kruhů pod očima kojence.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den paní Andreo, chtěla jsem se V ás zeptat,zda jste už zjistila o co se jedná? Manžel také už měsíc má stejné problémy, při stolici nachází oválné žluté kousky a zatím taky doktoři nezjistili o co se jedná.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza R..

Dobrý den,
nezjistili jste prosím o co se jednalo? Jestli to jsou nějaké paraziti či tuk nebo nevím…..
Já sama jsem tohle zažila, když jsem byla v nemocnici se salmonelou . Tenkrát jsem to ořisuzovala infekci. Dnes jsem to ale našla i u své dcery a dost mě to zděsilo.

Děkuji za jakekoliv info ;)

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Doporučení

Pokud má vaše dítě jen jeden tmavý kruh pod okem, nebo pokud se zbarvení postupně zhoršuje, je dobré poradit se s lékařem. Lékař vám pomůže s určením příčiny a navrhne vám možnosti léčby.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

již přes rok mám v kuse žlutou stolici. Trápí mě to z toho důvodu, že dříve jsem neměl bolesti, teď se objeví bolesti břicha, v noci se občas budím a občas se ve stolici objevují kousky nestráveného jídla. Snažím se jíst zdravě, hlavně hodně zeleniny, maso a nic tučného, ovšem ani to mi nepomohlo. Nevíte prosím, čím by to mohlo být. Na gastroskopii jsem byl, ale nic mi nenašli. Teď mám jít na kolonoskopii, ale to je až za dva měsíce, tak se chci jen zeptat, jestli to není třeba tím, že mi chybí nějaké vitamíny, či co by jste mi doporučil.

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Já bych v tomto případě hledal příčinu ve žlučníku a nebo ve slinivce břišní. Vitamíny zde nebudou hrát velkou roli.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Genetika

Tmavé kruhy mohou být způsobeny genetikou, protože jsou často dědičné. Pokud je míváte vy nebo vaši rodiče, je pravděpodobné, že je budou mít i vaše děti. Toto zbarvení vyplývá i z genetických vad pigmentace kůže, nejčastější je u Asiatů nebo Afroameričanů. Tmavé kruhy, které mají genetickou příčinu, nelze léčit, doposud není známa žádná léčba, ale dermatolog vám může předepsat přípravky, které mohou pomoci vylepšit jejich vzhled, zakrýt, potlačit jejich barvu.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den.
Rada bych se zeptala mam stale obtize s prujmy a tmave zelenou stolici.muzete mi rict cim to muze byt zpusobeno
Dekuji s pozdravem Glosova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Častý průjem a tmavě zelená stolice může být příznakem ulcerózní kolitidy, ale také i bakteriální nákazy zažívacího traktu například salmonelou. Oboje se dá léčit, ale léky na předpis, takže by byla vhodná porada s lékařem z gastroenterologie. Jako domácí léčbu můžete zkusit lék endiaron na 4 dny 3 krát denně a pak po skončení nějaká probiotika alespoň na dva týdny. Ale raději bych upřednostnil konzervativní léčbu na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jater

Tmavá stolice

Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou způsobit dočasně černou stolici. Patří mezi ně:

  • bismut (Pepto-Bismol);
  • železo;
  • aktivní uhlí;
  • aspirin v NSA (které mohou způsobit krvácení do žaludku);
  • tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.

K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem MÍRNĚ BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

nevím tedy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý povlak na jazyku kojence byste měla konzultovat s dětským lékařem. Dnes je povlak mírný, ale za týden se může rozvinout a léčba bude náročnější. Proto neodkládat a jít za doktorem co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mírně bílý povlak na jazyku kojence

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedounkova.

Dobry den
mám již týden tmavě černou stolici,nevím čím to muž bít stravu mám pestrou jako obvykle.Přes týden beru Maltofer tablety jako doplněk železa ,napadá mě jestli to muže byt příčinou,moc děkují Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být tím. Přestaňte užívat všechny doplňky stravy a pokud nemáte jiné problémy nebo bolesti, tak počkejte až se to srovná. Pak pomalu zase začněte s užíváním doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmava stolice

Alergie a přetížení

Ucpaný nos, který je jasným příznakem alergie nebo sinusové infekce, je nejčastější příčinou tmavých kruhů pod očima u kojenců. Pokud dojde ke zduření nosních dírek dítěte (tento stav způsobují žíly vedoucí od očí k nosu), dochází k dilataci a tmavnutí, což má za následek právě výskyt tmavých kruhů. Pokud má dítě tyto problémy často, je dobré, abyste se obrátili na lékaře, který vám poradí s možnostmi léčby. Jakmile dojde k poklesu alergické reakce nebo onemocnění, měly by tmavé kruhy samy odeznít.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Vzhled tmavých kruhů

Zbarvení kruhů pod očima může být od hnědé až po fialovou. Výsledná barva je způsobena otokem krevních cév pod očima, nejvíce je to patrné u dětí, které jsou bledší. Kruhy mají jednotný vzhled, to znamená, že se objevují pod oběma očima, a mohou být doprovázeny mírným otokem nebo „vaky“ pod očima.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBĚ ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,mám delší dobu řídkou stolici.Asi od listopadu min.roku jsem měla bolest v podbřišku zjištěna cýsta na vaječníku užívala jsem kapký gýnex od energi.v lednu mi cýsta zmizela jeden den jsem prodělala jednodenní prujem nasadila jsem smektu asi na 2dný poté jsem si koupila laktobacilý imunit od swisu užívala jsem je měsíc.Stolice je stále řídká někdý až kašovitá občas pozoruji kouský stravý,pří snídani musím jít na wc stolice je řidčí ale formovaná než dojím tak musím znova a už to spíš ze mě lítá menší kusý stolice s kašovitou stolicí je v barvě sv.hnedé chodím jen ráno.Jsem dost výstrašená nidý jsem neměla takovou stolici nechodila jsem pravidelně spíš jsem měla zácpu.Občas pocituji ne uplnou bolest spíš takový nepříjemný pocit v podbřišku.U lékaře jsem zatím nebýla.Muže to znamenat nějaký problém?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to může signalizovat vážnější problém a příčin může být několik. Například změny na střevní stěně nebo nerovnováha v trávicích enzimech žlučníku nebo slinivky břišní. Radím vám podstoupit vyšetření na gastroenterologii, abyste věděla na čem jste. Prozatím zkuste nasadit žlučníkovou dietu a často jeste dušenou rýži s mrkví a ráno několik kousků tmavé čokolády. Co nejrychleji se objednejte k doktorovi na gastroenterologii nebo na internu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobě řídká stolice

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Krev ve stolici

Pokud je ve stolici obsažena krev, lze podle její barvy poznat, ve kterém místě zažívacího traktu je problém. Krev z horní části zažívacího traktu (například ze žaludku) má ve stolici velmi tmavou barvu. Krev, která je středně nebo tmavě červená, pochází z tlustého střeva nebo konečníku. Důvodem výskytu krve ve stolici mohou být například hemoroidy, anální fisury, divertikulitida, rakovina tlustého střeva nebo ulcerózní kolitida. Pozor: Konzumace červené řepy může způsobit dočasně červené zbarvení stolice a moči. Krev ve stolici nemívá jasně červenou barvu. Často se stává, že je krev ve stolici přítomna, ale není vidět, jde o takzvanou okultní krev. Pak je nutné podstoupit testy na okultní krvácení, které jsou schopny detekovat skrytou krev ve stolici. Poraďte se se svým lékařem o jakékoli změně nebo problému, který se týká fungování střev.

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět, jak vypadá krvácení do střeva: krev ve stolici foto.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Co znamená zelená stolice u kojenců

Stolice u kojenců může být brčálově zelená, je jí málo a je velmi řídká. Tomuto stavu se říká hladová stolice. O této stolici se mluví tehdy, jestliže jde o špatně prospívajícího kojence s plochou váhovou křivkou. Většina kojenců se o svou dávku velmi vehementně hlásí křikem, ale jsou děti, které jsou klidné, tiché, a je třeba je každou 3. hodinu k mléčné dávce budit. Jestliže maminka, hlavně v prvních 6. týdnech věku, podlehne dojmu, že když dítě spí, tak mu asi pití stačí, a kojenec tak dostává méně mléčných dávek, než by skutečně potřeboval, mohou se tyto zelené stolice objevit. Ve skutečnosti dítě chátrá a situace může skončit tragicky. Tomuto stavu lze zamezit pravidelnými kontrolami u pediatra, který vzniklou situaci probere s maminkou dítěte.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem KARANTÉNA PO DOVOLENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zorka Ulehlová.

Dobrý den,

je nebezpečné pro 9mesíčního kojence přijít do blízkého kontaktu s člověkem, který strávil 3 týdny na dovolené v Asii - v Kambodži? Případně jak dlouho by měli počkat, než spolu můžou přijít bezpečně do kontaktu ? Předem moc děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kambodža patří mezi nebezpečné destinace a cestovatelé si z ní můžou přivést různé nemoci. Většina z nich se projeví do několika dnů po nákaze. Když tento cestovatel navštíví devíti měsíčního kojence za 14 dní po návratu a nemá zjevné příznaky nějaké exotické nemoci, tak zde není prakticky žádné nebezpečí pro toto dítě. Když setkání proběhne dříve, tak je lepší když cestovatel použije roušku a před návštěvou si dobře umyje ruce, tím se výrazně sníží riziko jakékoliv nákazy kojence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Karanténa po dovolené

Příznaky roupů

Onemocnění roupy se projevuje únavou a častou potřebou se vyprázdnit. Dále se při nákaze roupy vyskytují také bolestí břicha, průjem, podrážděnost, svědění a kopřivka. Po nákaze roupy se ve stolici začínají objevovat nejen oplozená vajíčka (jako bílé tečky ve stolici), ale i dospělí roupi, což tvoří dojem bílých částeček ve stolici.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Krev ve stolici u starého psa

Čas od času se krev u psů ve stolici objeví, pokud tedy máte staršího psa a pozorujete u něj krev ve stolici, která se objevila jen jednou, a pes nemá žádné jiné problémy (průjem, zvracení, nechutenství), tak to neznačí nic závažného, s největší pravděpodobností se bude jednat o podrážděnou sliznici.

Pokud však krev ve stolici přetrvává, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který psa patřičně vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Hlen ve stolici u dětí

Nemléčné příkrmy (zelenina, maso, ovoce a další) se podávají u uměle vyživovaných dětí od 5. měsíce věku a plně kojených po dovršení 6. měsíce věku. Tím stolice mění svou barvu do hněda, má hnilobný zápach, někdy s příměsí hlenu. Zelený hlen je u dětí obvyklý, když se prořezávají zoubky. Objevil-li se zelený hlen pouze jednou a bez dalších příznaků vymizel, nejedná se o nic vážného. Často se může zelený hlen ve stolici objevit, když člověk sní větší množství jídla bohatého na chlorofyl, například špenát, listová zelenina, kapusta, kedluben, brokolice a podobně.

Někdy se u dětí objevuje takzvaná hladová stolice, která je tmavě hnědá, málo obsažná a masťovitá, s velkou příměsí hlenu. V tomto případě vyhledejte lékaře a poraďte se o dalším postupu ve výživě svého dítěte. Hlen ve stolici dítěte se také může objevit při rýmě.

Zdroj: Hlen ve stolici

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP