Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TŘEPENÍ NEHTŮ U DĚTÍ ALERGIE

OBSAH

Co znamená třepení nehtů u dětí

Třepení nehtů u dětí je normální a může se objevit bez zjevné příčiny. Dětské nehty jsou tenké a mohou se zatrhnout a třepit bez jakéhokoliv zjevného důvodu. Častěji se objevuje třepení nehtů po běžné dětské nemoci, jako je nachlazení, infekce močových cest nebo virové onemocnění s vyrážkou, a to zejména v případě, že má dítě teplotu. Dalším důvodem způsobujícím třepení nehtů je dětská slintavka a kulhavka, která může dokonce způsobit uvolnění nehtů. Zároveň se mohou objevit příznaky, které zahrnují vředy v ústech a typickou vyrážku postihující nohy a ruce. Další příčinou bývá plísňová infekce, která vesměs ovlivňuje jen jeden nebo dva nehty. Projevuje se nažloutnutím nehtového lůžka a ztluštěním nehtů. Nehty jsou odrazem celkového zdravotního stavu dítěte a dlouhodobé problémy mohou být například indikátorem anémie, která vzniká z nedostatku železa. Také se mohou objevit problémy se štítnou žlázou nebo jiná metabolická či genetická onemocnění. Specificky vzácné genetické onemocnění je ektodermální dysplazie, která způsobuje abnormalitu nehtů. Je důležité říci, že, ve většině případů není při třepení nehtů žádný důvod k obavám, pokud je však problém dlouhodobý, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Otázky a odpovědi, jak na třepení nehtů u dětí

Co dělat, když se kůže na nehtech odlupuje?

Kůže se odlupuje pouze u suché pokožky, která je vystavována častému mytí rukou. Velmi účinná je pravidelná hydratace, která může hodně pomoci.

Co dělat, když si dítě kouše nehty?

Pokuste se udělat něco pro to, aby si dítě nekousalo nehty, postačí namáčení nehtů do pepřové šťávy.

Co dělat, když se mi kůže odlupuje z prstů?

Nejspíše se jedná o ekzém. Je vhodné navštívit dermatologa, který vám poradí co a jak, a předepíše vám účinné krémy nebo léky.

Co dělat, když se mi třepí nehty?

Snížení poškození nehtů můžete dosáhnout dostatečným přísunem biotinu. Velmi účinný je krém Eucerin. Také se doporučuje namáčení nehtů před spaním do vody po dobu 10 minut.

Co dělat, když se mi na nehtech objevují bílé čáry?

Nejspíše se jedná o lupénku, proto je důležité navštívit dermatologa.

Co dělat, když se mi odlupují nehty od nehtového lůžka?

Může se jednat o nedostatek železa, lupénku, slintavku nebo základní metabolické vady.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Příznaky alergií u dětí

Alergie u dětí se nejčastěji projevuje jako kopřivka, zarudnutí a pocit necitlivosti. Alergie také způsobuje svědění, bolení břicha a svědění nosu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Diskuze

V diskuzi TŘEPENÍ - DVOJENÍ NEHTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada Krupková.

Dobrý den, už delší dobu mám problém s dojením nebo třepením nehtů, nevím co je správné. Když malinko narostou hned se třepí, měla jsem nehty v pořádku, mám sušší pokožku celkově a rukách také.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Switnes.

můžu doporučt velmi účinný výrobek , který vyřeší tyto problémy
prodávají se na lhd-cosmetics.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Třepení - dvojení nehtů!

Projevy alergie

  • kožní – ekzém, atopická dermatitida
  • dýchací – astma, alergická rýma, časté angíny, prochladnutí, kašel
  • žaludeční – bolesti břicha, průjem, zácpa, celkové neprospívání dítěte

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Jak proti třepení nehtů a popraskané pokožce?

  • Můžete si připravit domácí regenerační zábaly, které zjemňují a vyživují pokožku rukou a posilují nehty. Regenerační zábaly na ruce a nehty najdete v našem článku Domácí krémy na ruce, odkaz na článek je přiložen níže.
  • V kosmetickém studiu můžete vyzkoušet i parafínový zábal na ruce a nehty. Okamžitě zlepšuje stav pokožky a nehtů. Je však nutné ho aplikovat v pravidelných intervalech - zhruba po týdnu.
  • La ChevreZ doplňků stravy doporučujeme přípravky s obsahem kolagenu (např. Colafit), dále zinek (v chelátové vazbě), hořčík a křemík. Vitaminy skupiny B a široké spektrum minerálních látek získáte nejlépe z pivovarských kvasnic. Omega kyseliny doplníte přípravky s obsahem extraktu z lněných semínek.
  • Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují. Doporučujeme La Chevré – zpevňující výživa nehtů. Aplikujte přes noc a ráno umyjte.

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Jak se projevuje plíseň nehtů

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy. Dále se plísňové onemocnění může projevit také tvarovými změnami nehtu, který v oblasti nákazy může být zbytnělý a nebo se naopak na konci začne třepit a odlamovat. Toto třepení nehtů bývá nejhorším projevem plísně nehtů, protože při neléčení můžete o celý nehet úplně přijít. V případě, že je toto onemocnění projeveno na prstech nohou, tak při drastickém vylámání nehtu může způsobovat těžkosti při chůzi, protože prst na noze pak nemá patřičnou horní oporu. Nákaza se přenáší zbytky kůže a napadených nehtů z okolí postiženého nehtu a velmi často nákaza pokračuje na okolní kůži i na okolní prsty. Nebývá vyjímkou, že se onemocnění přenese i na ostatní členy rodiny.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Třepení nehtů, vypadávání vlasů, šupinky na kůži, lupy...
to je 2.stupeň buněčné podvýživy. Chcete pomoct vyřešit tento problém? Pomohu. Pište na: mar.opatrna@email.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšilová.

Také jsem vyzkoušela všechno a učinek žádný.A teď tři měsíce chodím ke kožnímu s fleky a šupiny na obličeji ,hrůza a nic.Krev mám v pořádku a nikdo neví co dál

Zdroj: diskuze Nehty

Alergie na bílkovinu kravského mléka (BKM)

Příčiny vzniku alergie na BKM jsou různé. Jako nejčastější se uvádí genetická predispozice, tedy dědičnost. To znamená, že pokud v rodině máte osoby s alergií, především na potraviny, je vysoká pravděpodobnost, že by o ni skutečně mohlo jít. Za další příčinu vzniku alergie na BKM se považuje i příliš časné zavedení kravského mléka do jídelníčku dítěte. Kvůli tomu, že trávicí trakt batolat a kojenců není vyzrálý jako u dospělých, může při zpracování bílkoviny kravského mléka dojít ke vzniku alergie. I proto je vhodné dodržovat doporučení pediatrů o zavedení kravského mléka do stravy dětí po 3. roce věku.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já jsem dostala od dětí k narozeninám Viaderm, prý abych jim nezestárla. Ale zjistila jsem že snad ještě více než na pleť měl přípravek skvělý účinek na kvalitu nehtů. Když si čtu tuto diskuzi, je zřejmé, že všechny problémy ať se týkají pleti, vlasů, nehtů... vyplývají z nedostatku vitamínů a minerálů, které potřebují. Proto si myslím, že užívání doplňků stravy (které na naše tělo působí zevnitř) je účinější než užívání kosmetických přípravků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Musím s vámi souhlasit. I já mám obdobné pozitivní zkušenosti s Viadermem.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA NEHTECH U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strunová Jitka.

Dobrý den,ráda bych se zeptala,náš syn (1 rok),má na nožičce na palečku na nehtu plísen.Ráda bych se poradila jak ho toho mohu zbavit?Děkuji,Strunová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto malého dítěte bych nejdříve ověřil, že se jedná skutečně o plíseň, protože to v tomto věku nebývá moc obvyklé. Doporučuji zajít k nějaké starší dětské lékařce a poradit se s ní. Ta totiž už bude mít mnoho zkušeností a přesně vám řekne co to váš syn na palci má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtech u dětí

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Užívam terbinafin Milan 5 dní, do toho ale deti doniesli zo škôlky bakterialnu infekciu a lekárka mi predpísala antibiotika 1xdenne Summamed. Zabudol som sa ale opýtať, či ich môžem užívať súčasne s terbinafinom. Po terbinafine pozorujem nadránom kŕče v nohe a cez deň závrate. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antimykotikum Terbinafin Mylan a antibiotikum Sumamed je možné užívat společně, protože nemají žádnou vzájemnou interakci. Vámi zmiňované nežádoucí účinky léku Terbinafin jsou běžně a Sumamed je může ještě zesílit nebo se mohou objevit nové. Oba léky mají řadu nežádoucích účinků, které naštěstí vymizí po ukončení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Typické příznaky alergie

  • Při dětské alergii v očích se vyskytuje zánět očních víček, která jsou buď mokrá, nebo velmi suchá a lepkavá. U alergie v očích se také objevuje i otok očních víček.
  • Alergie na kůži se projevuje jako svědivá kožní vyrážka s puchýři nebo s intenzivně svědícími pupínky.
  • Alergie v zažívacím traktu se projevuje zvracením, krvácením ve stolici, průjmem, křečovitými bolestmi břicha.
  • Alergie na plicích a dýchacích cestách má astmatické příznaky, také se zde projevuje jako senná rýma, bolesti v krku a akutní respirační problémy.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Výživa pro zdravé nehty

Hlavně v zimě bychom měli dbát na to, co jíme. Naše nehty, pokud jsou křehké, třepí se a nebo rostou pomalu, potřebují nenasycené mastné kyseliny a kolagen. Doplňte proto do jídelníčku ryby, slunečnicová semínka, ořechy, dále olivový nebo sezamový olej (za studena lisované).

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP