Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TŘEZALKA A TRYPTOFAN

OBSAH

Příklady antidepresiv bez předpisu

Antidepresiva bez předpisu můžeme rozdělit na dvě pomyslné kategorie:

  • tobolky, tablety a kapsle
  • čaje

Na trhu se vyskytuje velká škála těchto produktů v různých kombinacích.

Příklad tobolkové formy

Klíčkový olej

  • Jedná se o přírodní produkt v tobolkové formě.
  • Složení v jedné tobolce: 109,7 mg klíčkový olej, 30 mg vitamín E, 25 mg vitamín C, 0,3 mg karoten, sorbitol, glycerol, želatina.
  • Dávkování: 2 tobolky denně, pro optimální účinnost se doporučuje užívat po dobu 2–3 měsíců.
  • Balení: 60 tobolek – dávka na měsíc
  • Cena: cca 220 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena klíčkového oleje.

Příklad kapslové formy

Modin

  • Je vysoce kvalitní přírodní produkt s garantovaným obsahem aktivních látek, které podporují jeho pozitivní působení.
  • Složení: 300 mg třezalka tečkovaná, 50 mg L-tryptofan, 50 mg DPLA, 16 mg vitamín B3, 6 mg vitamín B5, 2 mg vitamín B6, želatina, voda.
  • Dávkování: 1 kapsle denně, nejlépe před nebo společně s jídlem, dostatečně zapít, pro optimální účinnost se doporučuje užívat 4 měsíce, po této době je vhodné zařadit 4týdenní pauzu.
  • Balení: 60 kapslí – dávka na 2 měsíce
  • Cena: cca 349 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku modin.

Příklad tabletové formy

Saframyl

  • Je kombinovaný doplněk stravy v tabletové formě
  • Složení: Satireal 24,5 %, 1,92 % L-tryptofan, vitamín B6
  • Dávkování: 1 tableta denně před obědem
  • Balení: 14 tablet
  • Cena: od 260 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku saframyl.

Čaje

Třezalka

Třezalka je tradiční rostlinný léčivý přípravek k úlevě při přechodném psychickém vyčerpání, jako je napětí, úzkost, strach, rozladění nejrozmanitějšího původu. Třezalka tečkovaná patří mezi byliny s nejsilnějším antidepresivním účinkem. Po prvním vypitém čaji deprese nezmizí. Používání třezalky však může vést k vyšší citlivosti kůže na sluneční záření, k nechutenství, poruše zažívání, zvýšení krevního tlaku nebo k závratím, třezalka také snižuje účinnost některých léků, například antikoncepce, neměla by se také užívat s léky na srdeční obtíže nebo léky na potlačení imunity.

  • Složení: Hyperici herba 1,5 g v 1 nálevkovém sáčku
  • Dávkování: 1 nálevový sáček se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 10 min vylouhovat v zakryté nádobě. Čaj se pije teplý 2x denně, ráno a večer. K dosažení žádoucího účinku je nutno čaj užívat nejméně 10–14 dní, ne déle než 4 týdny.
  • Balení: 20 x 1,5 mg
  • Cena: cca 39 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena třezalkového čaje.

Šafrán

Šafrán má daleko méně nežádoucích účinků než třezalka, má tu schopnost, že zahání smutek, špatnou náladu i problémy se spánkem. Šafrán obsahuje látku safranal, která se získává z blizen rostliny, což věděli už ve starověké Persii. V mozku umí Šafrán zvýšit hladinu serotoninu. Účinky nastupují rychle, mírné zlepšení se dá poznat již po dvou týdnech pravidelného užívání.

Dostupné běžně v prodejnách potravin.

Další byliny:

Kozlík lékařský, bazalka posvátná, ženšen pravý, rozchodnice růžová, máta peprná, meduňka lékařská, magnolie.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem TRYPTOFAN A CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobry den,
prosím, chtěla bych se zeptat, zda se dá nahradit v léčbě lék Cipralex doplňkem stravy Tryptofanem.
Myslím tím např. po zaléčení panické poruchy, jako prevence nebo i současně, abych mohla při delším užívání snížit dávku Cipralexu, případně jej zcela vynechat.
Děkuji za odpověď!
Hana Kůdelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si budete sama měnit dávkování Cipralexu, tak riskujete abstinenční příznaky ve formě náhlého zhoršení původní choroby a nebo vzniku nových mánií. Váš pokus s L-tryptofanem můžete projednat se svým psychiatrem a s jeho dohledem to pak zkusit. Osobně si myslím, že Tryptofan nedokáže nahradit Cipralex, ale mohl by ho podpořit pro svůj vliv na množství serotoninu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tryptofan a cipralex

Varování

Serotoninový syndrom

Potenciálně život ohrožující serotoninový syndrom hlášený u serotonergních antidepresiv, včetně vortioxetinu, když se užívala samostatně, ale zejména při současné léčbě jinými serotonergními léky (např. agonisté 5-HT 1 receptoru [triptany], TCA, buspiron, fentanyl, lithium, tramadol, tryptofan, třezalka tečkovaná) a s léky, které zhoršují metabolismus serotoninu (zejména inhibitory MAO, jak ty, které se používají k léčbě psychiatrických poruch, tak další, jako je linezolid a methylenová modř.

Příznaky serotoninového syndromu mohou zahrnovat změny duševního stavu (např. agitovanost, halucinace, delirium, kóma), autonomní nestabilitu (např. tachykardie, labilní krevní tlak, závratě, pocení, zrudnutí, hypertermie), neuromuskulární příznaky (např. třes, rigidita, myoklonus hyperreflexie, nekoordinovanost), záchvaty a/nebo zažívací obtíže (např. nauzea, zvracení, průjem).

Současná nebo nedávná (tj. do 2 týdnů) léčba inhibitory MAO určenými k léčbě psychiatrických poruch je kontraindikována. Použití inhibitoru MAO určeného k léčbě psychiatrických poruch během 3 týdnů po vysazení vortioxetinu je také kontraindikováno. Nedoporučuje se zahajovat léčbu vortioxetinem u pacientů léčených jinými inhibitory MAO, jako je linezolid nebo IV methylenová modř.

Pokud je klinicky opodstatněná současná léčba jinými serotonergními léky, je třeba pacienta upozornit na potenciálně zvýšené riziko serotoninového syndromu, zejména na začátku léčby a při zvyšování dávky.

Pacienty užívající vortioxetin je třeba monitorovat z hlediska rozvoje serotoninového syndromu. Pokud se projevy objeví, je třeba okamžitě vysadit vortioxetin a jakékoli souběžně podávané serotonergní látky a zahájit podpůrnou a symptomatickou léčbu.

Abnormální krvácení

Možné zvýšené riziko krvácení u serotonergních antidepresiv, včetně vortioxetinu; příhody se pohybovaly od ekchymóz, hematomů, epistaxe a petechií až po život ohrožující krvácení. Současné užívání Aspirinu, NSAIA, Warfarinu nebo jiných antikoagulancií může zvýšit riziko krvácení.

Aktivace mánie/hypománie

Možná aktivace mánie a hypománie; u pacientů s osobní nebo rodinnou anamnézou bipolární poruchy, mánie nebo hypománie, je třeba tento lék používat opatrně.

Glaukom s uzavřeným úhlem

Dilatace zornic (mydriáza) se vyskytuje u mnoha antidepresiv, včetně vortioxetinu, a může vyvolat akutní ataku glaukomu s uzavřeným úhlem (glaukom s úzkým úhlem) u pacientů s anatomicky úzkými úhly, kteří nemají patentovanou iridektomii.

Hyponatrémie/SIADH

Léčba serotonergními léky, včetně vortioxetinu, může vést k hyponatrémii; v mnoha případech je zjevnou příčinou SIADH. Zvýšené riziko u pacientů s deplecí objemu, starších pacientů nebo pacientů užívajících diuretika.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Richtová.

Beru warfarin mám trombozu,muhu použít k warfarinu ten to lék,Tryptofan.lečím se na štitnou žlazu,astma,altrozu kloubu.mužete mne poradit?děkuji Richtova.

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Tryptofan a L-tryptofan jako léky na spaní

Tryptofan je základní aminokyselina používaná při tvorbě chemické informace serotoninu. Serotonin je látka v mozku, která také pomáhá předávat informaci tělu o spánku.

L-tryptofan je společný vedlejší produkt z tryptofanu, který tělo může změnit na serotonin. Některé studie ukázaly, že L-tryptofan může lidem pomoci usnout rychleji. Výsledky však byly nekonzistentní.

Zdroj: Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dobrý a hluboký spánek vyzkoušejte doplněk stravy s názvem L-Tryptofan. Užívejte doporučenou denní dávku L-Tryptofanu NAJEDNOU, vždy přesně hodinu a půl před spaním. L-Tryptofan je volně prodejný v lékárnách a jeho nejlevnější cena je uvedena tady: www.zbozi.cz/?q=tryp…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Aminokyseliny

Isoleucin

Histidin

Leucine

Lysine

Methionin

Fenylalanin

Tryptofan

Threonine

Valine

Mastné kyseliny

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Kyselina linolová

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat Trittico a Merilin Harmony (ploštičník + třezalka)?
Na zmírnění návalů - klimakterium - mi gynekolog předepsal to Trittico (na noc 1/4). Na návaly ještě užívám zmíněný Merilin harmony. Mohu to užívat současně ? Návaly stejně ale neustupují - zatím.
Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Co je chlorella?

Chlorella patří mezi zelené potraviny, které obsahují velké množství chlorofylu. Chlorella je sladkovodní řasa. Obsahuje velké množství různých vitamínů a minerálů (vápník, hořčík, železo, zinek). Obsahuje také tryptofan a růstový faktor CGF.

Zdroj: Chlorella pro a proti

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Doporučím ti allegru drink. Obsahuje l-tryptofan a další složky, co uklidňují a zlepšují spánek

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Jak zvýšit produkci melatoninu?

  • zvýšení a zintenzivnění slunečního světla přes den;
  • absolutní tma v noci při spánku;
  • pravidelný osmihodinový spánek v noci – více i méně není vhodné;
  • doporučuje se horká koupel před spaním.

Množství melatoninu můžeme sami ovlivnit, a to zejména spánkem ve zcela zatemněné místnosti. Dále melatonin můžeme ovlivnit přirozenou cestou konzumací potravin rostlinného původu, jako jsou obilné klíčky, ovesné vločky, rýže, ječmen. Melatonin mohou zvýšit i potraviny s vyšším obsahem aminokyseliny tryptofan (aminokyseliny, která podporuje tvorbu melatoninu), což jsou dýňová semínka, mandle, tofu, mořská řasa Spirula, Cottage sýr. Byliny jsou také podstatným prvkem při podpoře tvorby melatoninu, a to především třezalka, šalvěj lékařská, kopretina řimbaba. Nejvíce melatoninu nám zaručí kostřava rákosovitá.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

přidat trittiko na75mg

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Aminokyseliny tabulka

Požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)

  • histidin – kojenci: 28, děti: ?, dospělí: 10
  • isoleucin – kojenci: 70, děti: 28, dospělí: 10
  • leucin – kojenci: 161, děti: 42, dospělí: 14
  • lysin – kojenci: 103, děti: 44, dospělí: 12
  • methionin – kojenci: 58, děti: 22, dospělí: 13
  • fenylalanin a tyrosin – kojenci: 125, děti: 22, dospělí: 14
  • threonin – kojenci: 87, děti: 28, dospělí: 7
  • tryptofan – kojenci: 17, děti: 3, dospělí: 5
  • valin – kojenci: 93, děti: 25, dospělí: 10

Rozeznává se 20 aminokyselin a 3 vzácné aminokyseliny.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi AKNÉ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ- ČAJ -SUPER LÉK NA AKNÉ - LIST 1MALÁ LŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verika.

trezaka tečkovaná----list---čaj---na akné je nejlepší

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné - třezalka tečkovaná- čaj -super lék na akné - list 1malá lžička

Xarelto a bylinky

Bylina zvaná třezalka tečkovaná může interagovat s přípravkem Xarelto. Výtažek z třezalky se někdy používá k léčbě deprese. Třezalka tečkovaná může způsobit, že Xarelto bude méně účinné než obvykle.

Lékaři doporučují, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali užívání třezalky tečkované.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Esenciální aminokyseliny v potravinách

Volné aminokyseliny ve stravě prakticky nenajdeme. Najdeme je pouze jako součást bílkoviny (ve vázané formě), proto nám z živočišných zdrojů poslouží především maso, vejce a mléčné výrobky. Výhodou živočišných bílkovin v porovnání s rostlinnými, je, že jejich zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin neboli těch, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Na druhou stranu je potřeba dávat pozor na nadměrný příjem tuků a cholesterolu, které se v živočišných zdrojích vyskytují společně s bílkovinami. U rostlinných zdrojů tyto problémy odpadají, navíc s nimi dostáváme do těla i potřebnou vlákninu a další blahodárné látky, proto jsou rostliny důležité.

Nevýhodou je, že v rostlinách nenajdeme kompletní zastoupení jednotlivých aminokyselin, snad s výjimkou sóji. Nejen pro sportovce je tedy důležité pečlivě hlídat vyvážený příjem aminokyselin a doplňovat je pomocí aminokyselinových přípravků. Využití jednotlivých aminokyselin je tak rychlejší a odpadá i složité štěpení bílkovinných komplexů. U silových sportů je jejich příjem doslova nezbytnou nutností.

Tělo potřebuje aminokyseliny ke svalovému růstu, k regeneraci po fyzické aktivitě, k ochraně před poškozením a odbouráváním svalové hmoty a v neposlední řadě také ke zvýšení svalového výkonu a zlepšení imunity. Většinu aminokyselin si dokáže lidské tělo vyrobit samo, existuje ale 11 kyselin, které si sami vyrobit nedokážeme (v určitém věku). Ty se nazývají esenciální neboli nezbytné. Tyto aminokyseliny musí být do těla dodávány společně s potravou a jedná se o leucin, fenylalanin, histidin, isoleucin, lysin, methionin, tyrosin, cystin, tryptofan, threonin a valin. Pro dospělého zdravého jedince je to tedy 8 aminokyselin.

Aminokyseliny chrání svalovou hmotu před poškozením. Leucin, isoleucin a valin (označované společně anglickou zkratkou BCAA – branched chained amino acids) patří mezi osm esenciálních aminokyselin, které musí být přijímány potravou, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Ve spektru ostatních aminokyselin tvořících svalovou hmotu zaujímají BCAA až celou třetinu, proto by jejich doplňování pro vás mělo být samozřejmostí.

Ve kterých potravinách lze jednotlivé aminokyseliny nalézt:

  • isoleucin: řasy, kiwi, sezam, špenát
  • leucin: avokádo, fíky, hrušky
  • lysin: petržel, pšenice, amarant
  • methionin: rýže, broskve, olivy, meruňky
  • fenylalanin: tuřín, kapusta, slunečnice
  • threonin: sezam, banán, dýně, vojtěška
  • tryptofan: guava, asparágus, chilli papričky, ředkvičky
  • valin: houby, pomeranče, borůvky
Léčba pomocí aminokyselin:
  • isoleucin, leucin a valin – minimalizují svalovou slabost
  • lysin – pozitivní vliv na hladinu cholesterolu
  • methionin – reguluje hladinu histaminu v krvi, významný činitel v léčbě alergií
  • tryptofan – účinný v léčbě depresí a nespavosti, v kombinaci s karbohydráty (sacharidy) příznivě působí na úzkost či sociální fobii

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Je možné u léčby Eliquisem užívat hloh nebo saturejku?Které byliny jsou kontraindikovné při této léčbě na ředění krve? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Čaj na spaní / čaj proti nespavosti – složení

  • chmel šištice (Strobilus humuli lupuli)
  • majoránka nať (Herba majoranae)
  • mák vlčí květ (Flos rhoeados)
  • meduňka nať (Herba melissae)
  • prvosenka květ (Flos primulae)
  • třezalka nať (Herba hyperici)

Zdroj: Bylinky na spaní

Diskuze

V diskuzi AKNÉ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ- ČAJ Z LISTŮ FUNGUJE DOBŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janika.

ano taky mi velmi pomohla v pubertě stačilo denně malá lzička natrhané listy zelené nebo susšné čaj, no brala jsem to 2-3x týdně, a akné zmizelo, no chtělo to delší dobu vydžet...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné - třezalka tečkovaná- čaj z listů funguje dobře

Zkušenosti s goji

Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.

Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.

Zdroj: Goji/godži

Přírodní produkty na spaní

Mnoho lidí s nespavostí si vybírá variantu bylinné léčby. Některé byliny, jako je meduňka nebo heřmánkový čaj, jsou obecně neškodné, zatímco jiné mohou mít další závažné vedlejší účinky a mohou zasahovat do předepsaných léků, což může být nebezpečné. Třezalka tečkovaná například může omezit účinnost mnoha léků na předpis (léky na ředění krve, antikoncepční pilulky a některé léky proti rakovině). Raději tedy zkonzultujte bylinnou léčbu se svým lékařem.

Zdroj: Prášky na spaní

Byliny na spaní

Existuje několik bylin, které jsou vhodné na léčbu nespavosti. Patří sem heřmánek, kořen kozlíku lékařského, meduňka, mučenka, levandule a třezalka. Mnoho lidí pije heřmánkový čaj pro mírné sedativní účinky, i když tato bylina může vyvolat alergické reakce u pacientů s rostlinnými nebo pylovými alergiemi. Přestože je kozlík lékařský užitečný při nespavosti, při vysokých dávkách může způsobit takzvané živé sny, rozmazané vidění, změny srdečního rytmu a dráždivost.

Zdroj: Prášky na spaní

Seznam

Aminokyseliny můžeme chápat různými způsoby. Budou-li se sledovat chemická názvosloví a vzorce, pak bude aminokyselinou jakákoli molekula s funkční skupinou karboxylovou (zbytkem karboxylové kyseliny, COO-) a aminovou (NH2). Nás však budou zajímat zejména proteinogenní aminokyseliny, jinak řečeno ty, které jsou v různých vzájemných kombinacích stavebním kamenem bílkovin v těle člověka a mají zásadní vliv na jeho metabolismus, respektive tvorbu svalové i kosterní hmoty a správnou funkci tělních soustav (například arginin na kardiovaskulární systém).

Aminokyseliny esenciální:

  • isoleucin
  • leucin
  • lysin
  • methionin
  • fenylalanin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan

Aminokyseliny semiesenciální:

  • arginin
  • histidin

Aminokyseliny neesenciální:

  • alanin
  • asparagin
  • kyselina asparagová
  • cystein
  • kyselina glutamová
  • glutamin
  • glycin
  • prolin
  • serin
  • tyrosin

Tři vzácné aminokyseliny, selenocystein (Sec), pyrolysin (Pyl) a N-formylmethionin (f MET), se v organismu vyskytují zřídka: pyrolysin nalezneme převážně u prokaryot (bakterie, sinice), selenocystein se podobá cysteinu, nicméně obsahuje místo atomu síry selen, N-formylmethionin se vyskytuje pouze u některých bakterií.

Trávení aminokyselin logicky souvisí s trávením proteinů. To probíhá v žaludku a nejintenzivněji v tenkém střevě za pomoci enzymů, takzvaných proteináz neboli endopeptidáz, například pepsin nebo trypsin štěpí řetězce zevnitř, exopeptidázy od konců. Aminopeptidázy rozkládají aminové konce, karboxypeptidázy karboxylové. Vzniklé dipeptidy jsou štěpeny dipeptidázou. Dílčí aminokyseliny se vstřebávají do krve. Putují do jater, kde z nich vznikají takzvané labilní proteiny. Ty krví putují buď do tkání, kde jsou podle potřeby metabolizovány – neukládají se v organismu podobně jako sacharidy (cukry) a lipidy (tuky) – a jsou zcela odbourány (v močovinovém cyklu), nebo jsou využity k tvorbě proteinů či jiných látek (například kreatin nebo koenzym A).

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Borovicová tinktura

Postup: Nasypeme 50 až 100 g borovicového pylu do velké skleněné nádoby nebo misky (nepoužívejte plastovou nádobu, alkohol je rozpouštědlo a z plastické hmoty vytáhne kontaminující látky jako BPA a xenoestrogeny!). Přidáme dostatek 70% alkoholu tak, aby pokryl celý pyl (borovicový pyl zůstane zalitý malinko pod hladinou alkoholu). Skleněnou nádobu nebo misku uzavřeme. Takto připravenou směs necháme přibližně 2 týdny ležet na chladném a suchém místě ve stínu.

V nadcházejících dvou týdnech budeme nádobu denně protřepávat nebo směs promícháme. Tím zabráníme pylu, aby se usazoval na dně. Poslední den nádobu naposledy protřepeme a necháme pyl zcela usadit na dně. V okamžiku, kdy se pyl usadí, můžeme pomocí kapátka přesunout tinkturu z velké nádoby do menší lahvičky. Případně použít látku nebo kávový filtr a pomocí trychtýře směs přecedit. Tímto způsobem si můžeme vyrobit množství tinktury, jaké potřebujeme. Používáme lahvičku z tmavého skla. Je to dobré pro dlouhodobou konzervaci tinktury z borovicového pylu.

Použití: Začíná se jednou nebo dvěma kapkami tinktury denně. Ty můžeme přímo nakapat pod jazyk nebo tinkturu polknout. Záleží na tom, co nám bude více vyhovovat (většina lidí užívá tinkturu s nějakou oblíbenou šťávou). Začneme s tímto malým množstvím, abychom vyzkoušeli svou toleranci a ujistili se, jestli nejsme alergičtí na borovicový pyl. Pokud je vše v pořádku, můžeme zvýšit množství na jednu nebo dvě kapky tinktury před každým jídlem. DHEA a jiné přírodní hormonálně podobné látky mohou být z tinktury absorbovány krevním řečištěm nacházejícím se pod jazykem. Pokud vstoupí do žaludku, budou tyto látky z větší části žaludečními šťávami zničeny. Zvyknout si udržet tinkturu pod jazykem může vyžadovat nějaký čas, ale je to nejlepší způsob. Tinktura posiluje imunitní odpověď, libido a dodává tělu spoustu příznivých živin. Některé z nejdůležitějších živin, minerálů, vitamínů a dalších látek, které se nacházejí v tinktuře: fytoandrogeny, vitamíny B, vitamín D, silné antioxidanty, arginin, kyselina asparagová, tryptofan, tyrosin, valin, draslík, sodík, hořčík, fosfor, selen, mangan, měď, kyselina olejová, inositol, resveratrol, enzymy a koenzymy, vláknina.

Zdroj: Borovice - recepty

Pradaxa spolu s jinými léky

Některé produkty, které mohou interagovat s tímto lékem, zahrnují mifepriston v přípravku Mifegyne. Jiné léky mohou ovlivnit vylučování Pradaxy z vašeho těla, což může ovlivnit účinek tohoto léku. Mezi příklady patří mimo jiné: kobicistat, cyklosporin, dronedaron, ketokonazol, rifampin a třezalka tečkovaná.

Některé léky mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají při léčbě přípravkem Pradaxa. Jedná se o tyto léky:

  • Aspirin nebo produkty obsahující Aspirin.
  • Dlouhodobé (chronické) užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) - volně prodejné léky proti bolesti.
  • Warfarin sodný.
  • Heparin a přípravky, které obsahují Heparin.
  • Klopidogrel bisulfát - například přípravek Trombex, Duoplavin, Zyllt a další.
  • Prasugrel - například pžípravek Efient.

Užívání Pradaxy spolu s ibuprofenem může zvýšit riziko krvácení, včetně závažného a někdy smrtelného krvácení. Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, nebo potřebujete řešit léčbu dlouhodobé bolesti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Pradaxa a strava


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP