Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRHLINKY NA PŘEDKOŽCE

OBSAH

Příznaky nedostatku vitamínu B2

Při nedostatku vitamínu B2 obvykle nedochází k vážnějším potížím, mohou se objevit trhlinky v ústních koutcích, záněty dásní, pálení očí a záněty spojivek. V tomto případě stačí přidat doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud není nedostatek řešen, může se projevit chudokrevností, světloplachostí nebo poruchami funkce nervů.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Poradna

V naší poradně s názvem PIHY NA PŘEDKOŽCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
mám jednu pihu už od dětství na předkožce a a rok zpátky se mi udělali 3 malinké pihy asi 1-2 mm. Nejedná se o rakovinu?
Díky Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Spíše to bude běžný névus než rakovina. Už jen proto, že penis v naší kultuře nosíme pod spodním prádlem a nedostane se k němu sluneční svit způsobující rakovinu. Jistotu můžete mít po vyšetření dermatoskopem u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pihy na předkožce

Hydratace pokožky

Pokud jde o hydrataci pokožky, obecně platí pravidlo, čím více, tím lépe. Pokud má vaše dítě stále suchou pokožku, vyzkoušejte jiné druhy krémů nebo mastí. Když dítě vykoupete, vyndejte ho z vaničky a rychle osušte suchým ručníkem. Okamžitě poté aplikujte zvlhčující krém, který uzavře vlhkost po koupeli v pokožce a zadrží ji tam. Základem je pravidelné ošetřování suché kůže. „Promazávadla“ neboli emoliencia jsou jednou z mála prevencí ekzému. Nejvhodnější prostředky jsou bez parfemace a konzervantů. Pro každého konkrétního jedince je potřeba z velkého množství krémů a mastí, které trh nabízí, vybrat takový prostředek, který vyhovuje právě jeho kůži a nedráždí ji. Doporučuje se nově zakoupené prostředky testovat několik dní jen na malé ploše. Na noc by se měly používat mastnější krémy. Krému dáváme jen tolik, aby se v krátké době snadno vstřebal, na kůži nesmí zůstat silná vrstva. Ideální emoliencia jsou s obsahem vazelíny, parafínu, vosků a olejů, které utvářejí na povrchu jemný film. Voda je tak zachycena v pokožce a zavírá trhlinky mezi buňkami.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi GENITALNI BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, byl jsem na abrasy (odstranění bradavic) a používal jsem krém wartec. Krém mi vůbec nepomohl, bez jakékoliv změny a bradavice se mi postupně vracejí. Prosím o pomoc a případně o kontakt na někoho kdo se tímto problémem specializovaně zabývá. Děkuji mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Měl jsem na předkožce opakující se problémy. Po dvou letech jsem se rozhodl pro úplnou obřízku. Od té doby jsem naprosto bez potíží.
S obřízkou jsem spokojen a to nemyslím jen po zdravotní stránce ;-) I partnerka říká, že obřízka je super. Na doporučení známého jsem si vybral obřízku těsnou - napnutou a jsem překvapen, že pocity při sexu jsou lepší než před ní.

Zdroj: diskuze Genitalni bradavice

Prasklé koutky úst

Mokvavé ústní koutky sice častěji trápí děti než dospělé, ale v podstatě se s tímto problémem můžete setkat v jakémkoli věku. Projevují se obvykle jako bolestivé trhlinky až drobné macerace v koutcích úst. Dochází při tom nejprve k zarudnutí místa a následně k mokvání kůže, kde se potom vytvoří drobné prasklinky a ragády, které bývají překryty stroupky s kousíčky v barvě medu.

Prasklé koutky fotky

Zde můžete vidět, jak vypadají prasklé koutky.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem KONDYLOMATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Můj přítel se už 5 let léčí na kondylomata, od lékaře používal různé drahé masti, ale pomohli vždy jen na měsíc a pak se mu znovu udělaly. Poté podstoupil 3x chirurgické odstranění, ale stejně se mu pořád vracejí.
Řekl mi to, ale až poté, co jsme spolu měli pohlavní styk, bylo mi to divné, ale nepřipadalo mi to, nějak podezřelé. Řekl mi, že když se to léčí, tak to přenosné nemůže být. Tak bych se Vás teď chtěla zeptat, jestli tedy ty koudylomata mohu chytit?
Mám ještě jeden dotaz, četla jsem, že když jsou kondylomata rozsáhlejší, tak je možné, že by mohly přejít v HIV (aids). On je má ve předu, ale i na řitním otvoru. Chtěla bych vědět, jestli se mám bát toho, že je nakažený HIV?
Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ad1. Kondylomata aneb genitální bradavičky dnes dokážeme léčit velmi dobře a po léčbě se do dvou až třech týdnů zcela zahojí. Způsob léčby vašeho partnera je neobvyklý. Doporučuji zajít na venerologii v Praze u Apolináře, aby posoudili zdali jde skutečně o kondylomata.

Ad2. Kondylomata jsou nakažlivé až do doby úplného zahojení. Pokud jsou na kůži patrné bradavičky tak jsou přenosné, tedy nakažlivé a vnímavý jedinec je může při dotyku dostat. Jsou-li na genitáliích kondylomata, je třeba se vždy chránit prezervativem a nebo sexuální abstinencí.

Ad3. Kondylomata se sama o sobě nikdy nevyvinou v infekci HIV. Riziko vzniku nákazy HIV při kondylomatech spočívá v tom, že se kondylomata při pohlavním dráždění snadno mohou natrhnout a skrze tyto trhlinky pak může lépe virus proniknout do těla. Pro vaši jistotu a hlavně bezpečnost doporučuji nechat u vás obou provést testy na HIV. V Domě světla dělají testy na HIV/AIDS zdarma. Tady je odkaz na Dům světla, kde jsou vidět odběrová místa v celé ČR: www.aids-pomoc.cz/in…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kondylomata

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Jaká poradna lékaře se zabývá krvácením z konečníku

Lékařský obor zabývající se onemocněním konečníku, neoperační léčbou a operacemi hemoroidů (často nesprávně nazývané hemeroidy), trhlin v konečníku, píštělí a zánětů konečníku se nazývá proktologie. Mezi nejčastější potíže pacientů patří svědění konečníku, pálení konečníku, krvácení z konečníku nebo krev ve stolici. Dalšími častými projevy onemocnění konečníku mohou být bolestivé výstupky a trhlinky v konečníku nebo bolesti při vyprazdňování stolice (takzvané potíže s defekací). Nejfrekventovanějšími onemocněními způsobujícími tyto problémy jsou řitní trhliny a hemoroidy. Naprostá většina těchto potíží je řešitelná ambulantně. Po úvodním pohovoru a základním vyšetření je naplánována takzvaná proktoskopie (anoskopie) a posléze navržen i způsob léčby. Léčba může být chirurgická i nechirurgická. Většinou se jedná o kombinaci obou těchto metod.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

O čem by se mělo diskutovat? Přece o tom, že obřízka penisu ho nenávratně zohyzdí. Pokud obřízka není nutná kvůli fimóze, tak by se vůbec neměla provádět. Odstraněním předkožky muž přijde o miliony citlivých nervových zakončení, která jsou právě v předkožce. Nehledě na ztíženou možnost přirozené masturbace. Dobrovolná obřízka penisu je FUJ TAJBL!!!!!!! Obřezaný penis je doslova hnusný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

To je právě ono. Velmi často se v diskuzích nediskutuje, ale vnucuje se osobní názor. Kdyby byl alespoň trochu podložen alespoň drobnou znalostí problému a mohl do diskuze něco přinést tak fajn. Ale tohle. Kdybyste Kamilo viděla reprezentativní vzorek neobřezaných penisů například pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, pak byste věděla, co je FUJ TAJBL. Jinak Design je věc vkusu, to není na diskuzi, masturbace po obřízce problém není. A to nemluvím o zdravotních benefitech pro obě pohlaví, více pro ženy.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Fimóza v dospělosti

V jakém věku by předkožka měla jít stáhnout za žalud penisu? Odpovědi na tuto otázku se dočtete v různých knihách, učebnicích, odborných časopisech anebo se můžete zeptat svého lékaře. Bohužel každý říká něco jiného a všichni tvrdí, že mají pravdu. Navzájem si odporují a každý z odborníků umí svoje tvrzení logicky zdůvodnit.

Předkožka je ta část penisu, která v klidovém stavu pokrývá jeho koncovou část – žalud. Předkožka se skládá ze dvou vrstev: vnitřního a vnějšího listu. Předkožka a žalud mají velký význam při masturbaci i při pohlavním styku. V klidovém stavu (když penis není ztopořený) předkožka často přesahuje přes žalud. Při erekci pak slouží jako kožní rezerva. Předkožka není v žádném případě zbytečnou částí těla. Z tohoto důvodu je důležité, aby v případě opravdové potřeby jakéhokoliv lékařského zákroku na penisu byl respektován význam předkožky a aby veškeré případné lékařské zákroky byly prováděny při pokud možno úplném zachování předkožky a jejích přirozených funkcí.

V dětství nebo v dospívání se u některých chlapců nedá předkožka stáhnout dozadu za žalud penisu, nebo se dá posunout jenom o kousek. Tento stav označujeme jako fyziologickou fimózu nebo jako přirozené zúžení předkožky, a to z těchto důvodů:

  • předkožka je příliš úzká, takže žalud penisu jejím otvorem neprojde;
  • předkožka je na své vnitřní straně stále jakoby přilepená k žaludu.

Fimóza je u malých dětí naprosto normálním a přirozeným jevem. Až 96 % kluků se rodí se zúženou nebo přilepenou předkožkou. Zúžená předkožka jim slouží k ochraně žaludu a vnitřní strany předkožky. Tento stav je běžný v kojeneckém i batolecím věku, a u některých chlapců i v pozdějších letech, kdy kluk ještě není sexuálně aktivní. Pokud zúžená předkožka nebolí, nemáte v ní zánět nebo vám její zúžení nedělá problémy při močení, nechte relativní fimózu být tak, jak je, nejlépe až do puberty.

Druhy fimózy:

  • úplná, při které se předkožka vůbec nedá stáhnout přes žalud;
  • částečná, při které se předkožka dá stáhnout, ale jen o kousek (tedy ne až úplně dozadu).

Ojedinělým druhem fimózy je jizevnatá fimóza. S tou se chlapec nenarodí, protože vzniká až v průběhu života. U dospělých mužů jsou příčinou jizevnaté fimózy různá kožní onemocnění. Ale nejčastějším důvodem jizevnaté fimózy bývá to, že se předkožka stahuje násilím, například při koupání. Samozřejmě pokud se předkožka dá bez potíží stahovat, měla by se při koupání stáhnout za žalud a tento prostor umýt. Při násilném stahování se však na předkožce tvoří drobné trhlinky, po kterých zůstávají drobné jizvičky, které se při svém hojení stahují k sobě a svrašťují, a tím vzniká jizevnatá fimóza.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Léčba

Nejprve něco k vyšetřovacím metodám. Pokud má lékař podezření na zánět spojivek, provádí důkladné vyšetření na štěrbinové lampě. V případě, že se jedná o zánět spojivky, je přítomno její překrvení (spojivka ztrácí svou růžovou barvu a je krvavě až cihlově červená; je to z toho důvodu, že kapiláry ve sliznici se v přítomnosti zánětu roztáhnou = dilatují), spojivka je nateklá (z důvodu prostoupení tekutiny z roztažených kapilár, které jsou navíc často vlivem zánětu poškozeny a jsou na nich trhlinky /fenestrace/). Dále je přítomná nadměrná sekrece slz. Lékař vyšetřuje jak dolní spojivkový vak, tak horní, a to tzv. everzí (přetočením) horního víčka. Pro ověření diagnózy a určení původce onemocnění se provádí stěr ze spojivky, jenž se posílá na mikrobiologické vyšetření. Slouží k určení, zda se jedná o bakteriální, virové, plísňové nebo chlamydiové onemocnění a dle něj se dále volí terapie. Pokud se jedná o chronické konjunktivitidy, může lékař odebrat ze spojivky biopsii k podrobnému tkáňovému prostudování a taktéž k volbě nejlepší léčby. U bakteriálních a chlamydiových konjunktivitid se používají k terapii antibiotika. Lokálně se podávají v podobě očních mastí nebo kapek, celkově jsou podávány tablety. Terapie může být podpořena průplachy oka jodopovidonem, což je dezinfekční přípravek s přídavkem jodu, jak je patrné už z názvu. Na virové konjunktivitidy antibiotika rozhodně nezabírají. Doporučuje se terapie studenými obklady, léky, které zužují kapiláry, případně virostatiky v kapkách nebo v mastech. Alergické konjunktivitidy se v první řadě léčí odstraněním alergenu ze života alergika, případně lze podpořit tlumení alergických projevů antihistaminiky. Je důležitá spolupráce s alergologem.

Zdroj: Zánět spojivek

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice

Projevy

Genitální bradavice vznikají v místě vstupu infekce. Inkubační doba je několik týdnů až měsíců po infikaci. Později se vytvoří bradavičnaté útvary, které mají velikost od pár milimetrů až do centimetrových rozměrů. Vyskytují se ve shlucích, čímž vytvářejí vystupující květákovité útvary, které bývají svědivé. Jsou bílé až růžové barvy. Nejčastěji se u žen vyskytují na velkých i malých pyscích, klitorisu, v močové trubici, pochvě, okolo konečníku, u mužů pak v oblasti žaludu, v blízkosti ústí močové trubice, na předkožce, šourku a v okolí konečníku. Při pohlavním styku mohou vyvolat bolest i krvácení. Pokud došlo k nákaze papillomavirem při orálním sexu, mohou se genitální bradavice objevit v hrtanu a na patrových obloucích. Pacientky nemusí mít žádné problémy. Subjektivní obtíže pacientky většinou již korelují s nálezem.

Projevy:

  • bolest (při nebo po pohlavním styku, bez této závislosti);
  • chronický výtok (může být mnoho dalších etiologií nebo superinfekce bakteriální, kandidózní) spíše bílé barvy;
  • krvácení mimo menstruační cyklus;
  • obtíže při močení (pozor na mnoho dalších etiologií);
  • v pokročilých případech obecné známky maligního procesu – kachexie, únava a podobně.

Zde můžete vidět, jak vypadají genitální bradavice.

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

Příznaky nádorů nadledvin

Závisí na místě nádoru v nadledvinách (kůra x dřeň) a na tom, zda je nádor hormonálně aktivní nebo němý, zda produkuje hormony nebo ne. Od toho se odvíjejí i klinické příznaky.

Nezhoubné nádory kůry nadledvin

Adenom: Nejčastější nádor, který v nadledvinách nacházíme. Může být jen v jedné nadledvině nebo obou a je často spojen s hormonální produkcí, která působí obtíže. Hormony jsou syntetizovány v nadměrném množství, dostávají se do krve a podle své povahy vyvolávají odpovídající syndromy z nadbytku. Pokud bují buňky produkující mineralokortikoidy, dochází k hyperaldosteronismu čili Connovu syndromu. Člověk ztrácí ledvinami nadměrné množství draslíku a zadržuje hodně sodíku a vody v těle. Nárůst objemu v cévách způsobí zvýšení krevního tlaku. Pacienti si stěžují na bolesti hlavy, únavu, krvácení z nosu. Snížená hladina draslíku vede například ke svalovým slabostem, k zácpě a může ohrozit i život kvůli poruchám srdečního rytmu.

Pokud nádorové bujení postihne buňky produkující kortizol, vede tento stav ke Cushingově syndromu. Nadprodukce kortizolu ničí organismus především rozvráceným hospodařením s cukrem, lidé mají hyperglykémii, tedy diabetes mellitus, neboli cukrovku 2. typu, mají charakteristickou obezitu s tenkými končetinami a silným trupem a kulatým (měsícovitým) obličejem, na kůži se objevují červenofialové trhlinky – strie, objevuje se vysoký krevní tlak, změny nálad, úbytek kostní hmoty vede k osteoporóze, snížena je i funkce imunitního systému a pozoruje se pokles sexuálního pudu u obou pohlaví, u žen navíc dochází k nepravidelnostem v menstruačním cyklu. Pokud začnou nádorově růst buňky odpovídající za produkci androgenů, dochází k adrenogenitálnímu syndromu. Ten může být i vrozený z defektu enzymů, které se podílejí na vzniku pohlavních hormonů z cholesterolu. Tento syndrom vzniká z nadprodukce jak estrogenů (je velmi vzácný), tak častěji androgenů. Obě sady hormonů se tvoří u obou pohlaví, ale u každého má jiné projevy. U chlapců se rozvine předčasná (pseudo)puberta, objevují se u nich sekundární pohlavní znaky (zvětšuje se penis, roste ochlupení), ale současně nedochází ke zrání spermií ve varlatech. U dospělých mužů vede nadprodukce androgenů ke sterilitě. U dívek jsou důsledky závažnější, mužské hormony u nich způsobují takzvanou virilizaci, to jest mužský vzhled. Dívkám zbytňuje klitoris, objevuje se jim na těle stejné rozložení ochlupení jako u mužů (vousy, silnější pubické ochlupení), dívky nemenstruují a mají hrubší hlas, mají sklony k akné, rychle vyrostou, ale také brzo růst ukončí, takže nakonec jsou nižší než jejich vrstevnice. U dospělých žen je v popředí hirsutizmus, to je růst vlasu nebo chlupu na těle ženy v mužské intenzitě a lokalizaci a poruchy plodnosti.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Léčba

Jak se zbavit fimózy? Můžeme ji nejprve zkusit léčit sami, a to koupáním a krémováním. Pro krémování předkožky se hodí panthenolová mast, měsíčková mast, tělové mléko nebo dětský krém či krémy na suchou pokožku s vitamínem E, olivovým olejem či bambuckým máslem. Tyto masti jsou relativně levné a dají se koupit v každé drogerii. Panthenolová mast se dá koupit jen v lékárně, ale naštěstí není na lékařský předpis.

Postup: Mast nebo krém naneste na vnější stranu předkožky. Pokud jste mladí a máte malý penis, tak jej můžete namazat celý. Mast do kůže vmasírujte. Jestli vám jde předkožka alespoň trochu stáhnout, můžete částečně nakrémovat i její vnitřní část, ale po skončení procedury ji umyjte. Po namazání je třeba chvíli počkat, aby se mast (nebo krém) dobře vsákla a mohla působit. Tím se pokožka uvolní, bude hebčí a pružnější. Potom můžete začít jemně pohybovat předkožkou na žaludu, posunovat ji tak daleko, jak je to bez bolesti možné. Pokožka penisu by měla být mírně napnutá. Krémování se provádí dvakrát až třikrát denně. Dá se provádět ráno i večer v koupelně nebo ve sprše. Mějte na paměti, že nikdy přetahování předkožky nesmí bolet, předkožka je velmi zranitelná. Výsledek se nemusí dostavit okamžitě, jak byste čekali. Chce to trpělivost a vytrvalost.

Při léčbě parafimózy se používá adrenalinová mast, která způsobí odkrvení a tím i splasknutí žaludu a předkožky, která se pak snadněji vrátí na své místo. Pouze v těch nejzávažnějších případech je třeba udělat podélný řez na předkožce. Ani parafimóza ale není důvodem k provedení obřízky.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Stadia

V místě vstupu infekce se vytvoří po určité době vřed, následuje rozšíření infekce do celého těla projevující se celkovými příznaky, různými vyrážkami na sliznicích a kůži, vypadáváním vlasů. Časná fáze onemocnění je vystřídána obdobím bez příznaků, teprve po několika letech následuje postižení orgánů, nejčastěji kůže, srdce a velkých cév a centrální nervové soustavy. Charakteristická jsou i condylomata lata – tuhé, ploché, hladké a mokvavé zapáchající papuly (pupínky).

Syfilis má čtyři stadia: primární, sekundární, latentní a terciární.

Primární fáze: Primární fáze syfilis obvykle začíná bolestí na kůži, která byla vystavena infekci – většinou na genitáliích, konečníku nebo ústech. Nakažení jedinci se v primární fázi jinak necítí špatně, syfilis se ale nadále šíří po celém těle. Bolest spontánně mizí po 4–6 týdnech.

Sekundární fáze: Společné příznaky sekundární fáze se projevují bolestí hlavy, ztrátou chuti k jídlu a může se objevit vyrážka červenohnědé barvy. Jinými příznaky sekundární fáze jsou vředy v ústech, nose a krku, na přirození nebo v záhybech kůže. Časté jsou otoky lymfatických uzlin a může dojít k nerovnoměrnému vypadávání vlasů. Všechny příznaky druhé fáze syfilis mizí bez léčby do 3 týdnů až 9 měsíců, ale infekce nadále přetrvává v těle.

Latentní (tichá) fáze syfilis: Latentní (tichá) fáze syfilis nastane poté, co příznaky sekundární fáze zmizely, a může trvat od několika let až do 50 let.

Terciální fáze: V konečném stadiu se syfilis vyskytuje asi u třetiny z těch, kteří nejsou léčeni. Mohou již být postiženy mnohé orgány. Mezi časté příznaky patří horečka, bolestivé, špatně se hojící kožní vředy, bolesti kostí, onemocnění jater a anémie. Terciární syfilis může také ovlivnit nervový systém (což má za následek ztrátu mentálních funkcí) a aortu (v důsledku srdečního onemocnění).

Jak již bylo řečeno, syfilis se přenáší i z matky na plod v těhotenství. Pokud se těhotná matka nakazí během těhotenství, jsou následky mnohem horší, než když byla matka už nakažena. Čerstvá nákaza může zapříčinit potrat nebo předčasný porod mrtvého plodu. Dítě se rodí s orgánovými změnami. Kůže je ochablá, vrásčitá a je posetá načervenalou vyrážkou. V okolí úst, na čele a na dlaních se nacházejí lesklé červené infiltrace, které se mění na trhlinky a zhojí se jizvami. Z nosu vytéká krvavě hnisavý sekret. Často dochází k destrukci nosu a patra v důsledku napadení chrupavek. Postiženy jsou i kosti, lymfatické uzliny, játra, slezina a centrální nervová soustava.

Příznaky syfilis se u dětí mohou objevit i později, a to až po 4. roce života. Charakteristickým projevem je takzvaný Hutchinson triad (Hutchinsonovy zuby – soudkovité zuby), dále hluchota a keratitida (zánět rohovky). Postiženy bývají i ostatní orgány. Poškození nervového systému se projeví poruchami intelektu, řeči a může vzniknout paralýza.

Pokud u sebe objevíte příznaky onemocnění, měli byste hned při prvních projevech neprodleně vyhledat lékaře. Může to být pro mnohé určitě nepříjemné, jedná se o intimní záležitost (a leckdy navíc získanou při náhodném styku), ale je potřeba si uvědomit, že při neléčení dochází k postupu nemoci, která může mít v konečné fázi smrtelné následky. Dále je pak samozřejmě člověk zdrojem infekce pro své okolí (sexuálního partnera/partnery). Léčba syfilidy v počátečním stadiu je velice jednoduchá, na rozdíl od stadií dalších, kdy může dojít k nevratným změnám, které už lékaři nejsou schopni napravit.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Rakovina

Mezi nemocemi nadledvin dominují benigní, tedy nezhoubné nádory, které však často produkují účinné hormony. Nádorové buňky se stávají nezávislé na nadřazených centrech. Produkují si hormony, kdy chtějí a v libovolném množství. Vzácnější jsou takzvané „němé“ nádory, které si pomalu a často bez příznaků rostou v tkáni nadledviny. Často je odhalí lékař náhodně při ultrazvukovém vyšetření ledvin.

Adenom

Adenom je nejčastější nádor, který se v nadledvinách nachází. Může být jen v jedné nadledvině nebo obou a je často spojen s hormonální produkcí, která působí obtíže. Hormony jsou syntetizovány v nadměrném množství, dostávají se do krve a podle své povahy vyvolávají odpovídající syndromy z nadbytku. Pokud bují buňky produkující mineralokortikoidy, dochází k hyperaldosteronismu čili Connovu syndromu. Člověk ztrácí ledvinami nadměrné množství draslíku a zadržuje hodně sodíku a vody v těle. Nárůst objemu v cévách pak způsobí zvýšení krevního tlaku. Pacienti si stěžují na bolesti hlavy, únavu, krvácení z nosu. Snížená hladina draslíku vede například ke svalovým slabostem, k zácpě a může ohrozit i život z poruch srdečního rytmu.

Pokud nádorové bujení postihne buňky produkující kortizol, vede tento stav ke Cushingově syndromu. Nadprodukce kortizolu ničí organismus především rozvráceným hospodařením s cukrem, lidé mají hyperglykémii, a tedy diabetes mellitus neboli cukrovku 2. typu, mají charakteristickou obezitu s tenkými končetinami a silným trupem a kulatým (měsícovitým) obličejem, na kůži se objevují červenofialové trhlinky – strie, objevuje se vysoký krevní tlak, změny nálad, úbytek kostní hmoty vede k osteoporóze, snížena je i funkce imunitního systému a pozoruje se i pokles sexuálního pudu u obou pohlaví, u žen navíc dochází k nepravidelnostem v menstruačním cyklu.

Pokud začnou nádorově růst buňky odpovídající za produkci androgenů, dochází k adrenogenitálnímu syndromu. Ten může být i vrozený z defektu enzymů, které se podílejí na vzniku pohlavních hormonů z cholesterolu. Tento syndrom vzniká z nadprodukce jak estrogenů, což je velmi vzácné, tak častěji z androgenů. Obě sady hormonů se tvoří u obou pohlaví, ale u každého to má jiné projevy. U chlapců se rozvine předčasná (pseudo) puberta, objevují se u nich sekundární pohlavní znaky (zvětšuje se penis, roste ochlupení), ale současně nedochází ke zrání spermií ve varlatech. U dospělých mužů vede nadprodukce androgenů ke sterilitě. U dívek jsou důsledky závažnější, mužské hormony u nich způsobují takzvanou virilizaci, to jest mužský vzhled. Dívkám zbytňuje klitoris, objevuje se jim na těle rozložení ochlupení jako u mužů (vousy, silnější pubické ochlupení), dívky nemenstruují a mají hrubší hlas, mají sklony k akné, rychle vyrostou, ale také brzo růst ukončí, takže nakonec jsou nižší než jejich vrstevnice. U dospělých žen je v popředí hirsutizmus, to je růst vlasu nebo chlupu na těle ženy v mužské intenzitě a lokalizaci a poruchy plodnosti.

Vzácnější jsou nádory maligní (zhoubné), které mohou zakládat vzdálená ložiska v jiných orgánech (metastáze). Tyto nádory často hormony vůbec neprodukují. Obvykle se od tkáně nadledviny velmi liší a tím lékařům velmi stěžují diagnózu. Naštěstí jsou nádory jen vzácnými nemocemi nadledvin. Nádory mohou vycházet i ze dřeně nadledviny, například takzvaný feochromocytom. Buňky dřeně produkují adrenalin. Pokud dojde k mutaci, kdy se buňka „geneticky zblázní“ a začne si dělat, co se ji zlíbí, pak buňky uvolňují velká množství adrenalinu i v situacích, které nejsou stresové.

Karcinom

Je mnohem vzácnější než adenom, vyskytuje se častěji u dětí a je spjat s výskytem adrenogenitálního syndromu. V dospělosti se objevuje mezi 4.–5. dekádou. Prvním příznakem bývá bolest břicha, někdy se dá vyhmatat i nádorová masa, hmotnost nádoru je obvykle kolem 100 gramů. Karcinomy nejčastěji metastazují do plic, jater a kostí a velké nádory obvykle prorůstají do okolních orgánů (ledviny, játra).

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Raynaudova choroba a syndrom studených končetin

V praxi je velmi důležité a současně těžké rozlišit Raynaudovu chorobu a Raynaudův syndrom. Obě onemocnění jsou si totiž velmi podobná. Raynaudova choroba je onemocnění samo o sobě, Raynaudův syndrom představuje projev jiného onemocnění. U každého pacienta (především u mužů) by se mělo v případě podezření provést podrobné imunologické vyšetření. Raynaudův syndrom a Raynaudovu chorobu doprovází přechodné zbarvení pokožky: v důsledku slabého prokrvení se prsty na nohou a na rukou zbarví nejprve do bíla, postupně zmodrají a po opětovném prokrvení zčervenají. Ve vážnějších případech se mohou na konečcích prstů vytvářet drobné trhlinky. Raynaudova choroba ojediněle postihuje srdce, plíce nebo ledviny. Raynaudova choroba není nebezpečná, léčí se zejména kvůli nepříjemným pocitům (chlad nebo brnění končetin). U Raynaudova syndromu se musí najít příčina jeho vzniku, jež se následně léčí. V mnoha případech lékaři diagnostikují závažnější onemocnění.

Raynaudovou chorobou bývají postiženi lidé, kteří jsou velmi citliví na chlad. Nemocnému náhle zblednou a zkřehnou prsty, ruce, někdy i nohy. Ve vážných případech prsty zmodrají a objeví se palčivá bolest. V určitém životním období trpí touto poruchou asi 5 % lidí (převážně žen). Když se choroba neléčí, trvají ataky většinou 15 až 30 minut. Jedná se o systémové revmatické onemocnění, které postihuje pojivové vazivo cévní stěny nebo orgánu. Nemoc většinou způsobují kontrakce malých tepen, jež přivádějí krev do povrchových vrstev kůže. Tyto kontrakce vznikají většinou následkem chladu. Někdy jsou kontrakce vyvolány vibracemi elektrických nástrojů, léky užívanými kvůli jiným nemocem, tlakem (když něco svíráme) nebo kouřením. Syndrom se však vyskytuje i při imunologických a hematologických chorobách. Jsou-li příznaky Raynaudovy choroby výrazné a neustupují po normálním zahřátí, lékař většinou předepíše léky na podporu krevního oběhu. Dle mínění terapeutů množství krve, která přitéká do končetin (hlavně do prstů na rukou i nohou), snižují starosti a nervozita. Předpokládá se, že to platí zejména pro lidi náchylné k Raynaudově chorobě.

Raynaudův syndrom je bolestivější a může způsobit závažné zdravotní komplikace, neboť se jedná o dlouhodobé snížení, někdy až o zastavení průtoku krve. V nejhorších případech dochází k takzvané gangréně prstů. Léčba Raynaudova syndromu spočívá převážně v tlumení projevů onemocnění, nezaměřuje se na příčinu jeho vzniku. Až u 20 % pacientů, kteří trpí syndromem studených rukou a nohou, jde o průvodní onemocnění vážnější choroby. Nejčastěji jsou diagnostikovány tyto choroby: revmatické onemocnění, arteriální onemocnění, neurologické onemocnění, hematologické onemocnění, endokrinologické onemocnění, maligní onemocnění, omrzliny a infekce, nemoci z vibrací (pacienti jsou v rámci své profese vystaveni dlouhodobé a opakované mikrotraumatizaci prstů; často se jedná o dělníky pracující s vrtačkou nebo motorovou pilou, ale i o sekretářky, které píšou na stroji; do rizikové skupiny patří též profesionální pianisté). Choroby mohou mít i toxické příčiny nebo je mohou vyvolat léky.

Raynaudův syndrom postihuje častěji ženy než muže, protože mají pomalejší metabolismus, tenčí cévy, nižší krevní tlak. Nezanedbatelnou roli hrají i hormonální změny. Nejohroženější jsou ženy, jež užívají hormonální antikoncepci, trpí poruchou štítné žlázy nebo kouří. Pozor si musí dávat i lidé, kteří mají suchou pokožku, poněvadž je citlivější, má slabší obranyschopnost a hůře se brání změnám okolní teploty.

Emocionální rovnováha představuje důležitý zdroj tepla. Pokud se nacházíte ve stresové situaci nebo se něčeho bojíte, výsledek je stejný, jako kdybyste se zavřeli do ledničky. Tepny se začnou stahovat, což vede k nedokrvování prstů. Průtok krve se obnoví přibližně po 20 minutách od uklidnění. Na uvolnění stresu a zahřátí končetin vyzkoušejte teplou koupel: teplota vody by měla být přibližně 35 °C (nesmí být příliš horká); do vody můžete přidat různé oleje, které vám pomohou zrelaxovat.

Syndrom studených rukou a nohou porazíte pravidelným cvičením zaměřeným na prsty horních a dolních končetin. Sportovní aktivity by se měly stát součástí vašeho denního programu, jelikož pomocí jednoduchých cviků zlepšíte krevní oběh. Například: vyzvedněte se na špičky a zpět a to opakujte alespoň 20x; vyměňte pohodlí výtahu za schody; rychle švihejte rukama dopředu a dozadu; někdy postačí i prstový jogging. Na celkové uvolnění těla výborně působí masáž. Rovněž existují speciální krémy na studené ruce a nohy, které koupíte v lékárně a které příjemně prohřejí studené končetiny.

I když přesné důvody vzniku Raynaudova syndromu nejsou dosud známy, klinické studie dokázaly, že v organismu vzniká nadměrné množství volných radikálů, jež poškozují vnitřní výstelku cév a okolní tkáně. Pro toto onemocnění je typický výskyt autoimunitních zánětlivých onemocnění.

Zdroj: Studené ruce

Revalid tobolky

Revalid tobolky obsahují aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky, které jsou přirozenými složkami potravy. Léčivé látky v Revalidu podporují tvorbu keratinu, tedy základní složky vlasů a nehtů. Složení přípravku Revalid příznivě ovlivňuje růst vlasů: částečně může zastavit nebo alespoň zpomalit jejich vypadávání. Revalid zpevňuje nehty.

Revalid se užívá při těchto příznacích:

  • vypadávání vlasů na základě různých příčin: plošná ztráta vlasů (difúzní alopecie), zánětlivé onemocnění kštice s tvorbou šupin (seborhoická alopecie), ztráta vlasů v důsledku chorob nebo hormonálních vlivů, v těhotenství, po užívání některých léků nebo z hormonálních příčin;
  • ztráta vlasů nebo poruchy růstu vlasů neznámého původu;
  • narušení struktury vlasů (roztřepené, křehké vlasy, vlasy bez lesku);
  • porucha růstu nehtů.

Po ztrátě vlasů v ohraničených oblastech u osob bez patrného místního nebo celkového onemocnění (alopecia areata) a ztrátě vlasů mužského typu (androgenní alopecie) je účinek Revalidu omezen na posílení zbylých vlasů.

Postižení vlasů je často zhoršováno nevyváženou výživou. Proto by měla být strava pokud možno dobře vyvážená a pestrá. Měly by být vyloučeny přísně omezující diety nebo extrémně nízkokalorické diety, stejně jako používání agresivních přípravků (zesvětlování, extrémní barvení a časté používání šamponů, horké sušení, úmyslné rovnání a dlouhé vystavování vlasů přímému slunci). Pokud jde o nehty, nejlepší ochranou je nošení gumových rukavic při domácích pracích.

Neužívejte Revalid, jestliže jste přecitlivělí na kteroukoli léčivou látku nebo další složku přípravku. Přípravek by neměl být aplikován u dětí do 12 let vzhledem k nedostatečným zkušenostem s používáním přípravku v tomto věkovém období.

Při používání Revalidu je zapotřebí zvláštní opatrnosti – ženy, u nichž dochází k mužské formě plešatění, by měly před zahájením léčby vyhledat lékaře, pokud mají některý z následujících příznaků: centrální obezitu s tenčími končetinami (projevuje se ukládáním tuku v obličeji a trupu), nadměrné ochlupení mužského typu, poruchy menstruace, vysoký krevní tlak, svalovou slabost, bolesti v zádech, osteoporózu, strie (fialové trhlinky v kůži), akné. Mužská forma plešatění může být totiž také příznakem nadměrné produkce mužských pohlavních hormonů u závažných onemocnění, jako jsou nádorová onemocnění vaječníků, podvěsku mozkového nebo nadledvinek.

Léčebnou kúru Revalidem je nutno přerušit při onemocnění vyžadujícím léčbu léky obsahujícími sulfonamid (účinek sulfonamidů může být vlivem kyseliny paraaminobenzoové obsažené v Revalidu snížen).

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, nebo které jste brali v poslední době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Těhotenství a kojení: Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék. Revalid mohou těhotné a kojící ženy užívat jen po konzultaci s lékařem.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Přípravek nemá žádný vliv na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Důležité informace o některých složkách přípravku Revalid: Pokud máte cukrovku, poraďte se před zahájením léčby o užívání přípravku se svým lékařem. Pokud trpíte celiakií, přípravek neužívejte, protože obsahuje v 1 tobolce 1 mg glutenu.

Užívání přípravku: Vždy užívejte přípravek tak, jak je doporučeno v informacích pro pacienty. Pokud si nejste jisti, jak Revalid užívat, poraďte se s lékařem či lékárníkem.

Obvyklá dávka Revalidu pro dospělé a děti nad 12 let: jedna tobolka třikrát denně během jídla nebo po jídle. Zapijte dostatečným množstvím tekutiny.

I když se příznivý účinek dostavuje nejpozději do konce prvního měsíce léčby, celková doba užívání Revalidu by měla trvat 3 měsíce. Bez porady s lékařem však neužívejte Revalid déle než 3 měsíce.

V závislosti na závažnosti potíží můžete po dobu prvního měsíce léčby Revalidem užívat vyšší dávku, a to 2 tobolky třikrát denně. Ve druhém a třetím měsíci léčby pokračujte nižší dávkou (jedna tobolka třikrát denně).

Jestliže jste užili více Revalidu, než jste měli, nebo jste Revalid zapomněli užít: Pokud jste jednu dávku vynechali nebo v případě příležitostného lehkého předávkování, můžete v užívání pokračovat podle doporučeného dávkovacího schématu. Nezdvojujte následující dávku, abyste nahradili dávku vynechanou.

Pokud máte dojem, že účinek Revalidu je příliš slabý nebo silný, oznamte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Nežádoucí účinky: Podobně jako všechny přípravky, může mít i Revalid nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Pokud užijete tobolky Revalid mezi dvěma jídly nebo nalačno, může se objevit nauzea nebo lehké gastrointestinální obtíže. V tomto případě musíte dodržovat doporučený postup pro užívání Revalidu. Výjimečně – při dávkování 6 tobolek denně – se mohou vyskytnout lehké zažívací potíže. V těchto případech je vhodné přejít na dávkování 3x denně 1 tobolku. Obvykle je ale Revalid velmi dobře snášen. Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Skladování přípravku: Uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním vnitřním obalu. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Léčivé přípravky se nesmí vyhazovat do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak máte likvidovat přípravky, které již nepotřebujete. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Účinné látky: methioninum racemicum 100,0 mg, cystinum 50,0 mg, calcii pantothenas 50,0 mg, thiamini hydrochloridum 1,5 mg, pyridoxini hydrochloridum 10,0 mg, acidum aminobenzoicum 20,0 mg, milii seminis extractum aquosum siccum 50,0 mg, tritici germinis extractum 50,0 mg, faex medicinalis siccata 50,0 mg, ferrum 2,0 mg, zincum 2,0 mg, cuprum 0,5 mg v jedné tobolce

Pomocnými látkami jsou: koloidní bezvodý oxid křemičitý, želatina, chinolinová žluť (E 127), indigokarmín (E 132)

Obsah balení: 30, 120, 270 tobolek (3, 12, 27 blistrů po 10 tobolkách)

Držitel rozhodnutí o registraci: Ewopharma International, spol. s r.o., Hlavná 13, 831 01 Bratislava, Slovenská republika

Výrobce: Ewopharma, spol. s r.o., Burzovní palác, Rybná 682/14, 110 05 Praha 1

Zdroj: Revalid – recenze

Příznaky herpes viru u psů

Hlavním příznakem napadení tímto virem je celoživotní a skrytá infekce. Jednou infikovaní jedinci zůstanou doživotními a neustálými nosiči viru i bez viditelných symptomů nemoci. Ve stresových situacích může potom dojít k reaktivaci a s tím spojenému vylučování viru.

U dospělého psa jsou následky infekce herpes virem málo známé. Diagnostikované symptomy, jako například rýma, vymizí po několika dnech. Avšak tímto způsobem se tento virus přenáší, neboť přesídluje na sliznici v dýchací trubici. Stejně tak se nachází v pohlavním ústrojí a může vyvolat vznik malých puchýřků v přední oblasti genitálií u fen nebo na předkožce u psů. Tak může být virus vyloučen se slinami, se sekrety z nosu, ale také z genitálií. Infekce, která primárně nepředstavuje žádné onemocnění, vznikne při přímém kontaktu, například při olizování nebo při krytí.

Fena může být již při prvním kontaktu se psem infikována. Jsou-li feny infikovány při krytí nebo během březosti, přestojí samy tuto infekci většinou dobře. Nebezpečným se však virus stává pro štěňata. V počátku březosti může vést prvotní infekce k resorpci (vstřebání) nebo po 35. dnu k potratu plodů. Nejčastěji bývají štěňata infikována v prvním týdnu života. Pokud se skrytá infekce reaktivuje během stresu při porodu, může dojít k nákaze během porodu nebo těsně po něm. Během porodu se mohou štěňata nakazit v porodních cestách, dále potom prostřednictvím sekretů z nosu a tlamy, vylučovaných fenou při neustálém olizování. Díky takto úzkému kontaktu dochází k dalšímu přenosu viru a infekce se rozšiřuje velmi rychle.

U březích fen dochází k porodu mrtvých, někdy i mumifikovaných plodů v kterémkoli stadiu březosti. Mohou také nastávat předčasné porody nebo porody slabých a nevyvinutých štěňat. Novorozenecká forma se projevuje u štěňat ne příliš jasnými příznaky celkového postižení, depresí, nechutenstvím, výtoky z očí bez zvýšené teploty. V případě rozšířené infekce štěňata naříkají, jsou apatická, výtok z dutiny ústní se mění z čirého na hlenohnisavý. V podkoží v oblasti třísel a na kůži břicha se může objevit červené zabarvení, puchýřky a podkožní otok. Tyto klinické příznaky mohou být doprovázeny ztrátou vědomí, obloukovitým prohnutím těla dozadu a křečemi. Novorozená štěňata hynou již po 12 až 48 hodinách. Štěňata nakažená v průběhu prvních dvou týdnů života uhynou 6 až 9 dnů po nakažení. U starších štěňat a dospělých psů probíhá onemocnění pozvolněji. Po krátké, 4- až 6denní inkubační době (období mezi prvním stykem s nákazou a prvními klinickými příznaky) se objeví příznaky mírné infekce dýchacích cest – zvýšená teplota, malátnost, nechutenství, zánět spojivek, zánět nosní sliznice (rýma), ojediněle zvracení. Někdy bývá zřejmý zánět střední vrstvy oční koule, zánět oční rohovky, šedý zákal, odumírání buněk sítnice oka. Štěňata, která přežijí, bývají zdrojem viru pro okolí.

U starších fen se mohou projevit léze na sliznici pochvy, které obvykle mizí během krátké doby. U psů jsou podobné změny na sliznici předkožky s doprovodným výtokem.

Starší zvířata se nakazí nejčastěji dýchacími cestami a dutinou ústní a virus zůstává na sliznicích dýchacího systému. Zde dochází k jeho pomnožení a někdy může způsobit zánět sliznice dýchacích cest, ale většinou je průběh bez příznaků. Ojediněle dochází k vzestupu obsahu virů v krvi a k postižení sliznic reprodukčního aparátu.

Virus může ale u některých jedinců dál přežívat při skryté infekci v různých místech organismu (hrtanových mízních uzlinách, příušních žlázách, mandlích a játrech). Protilátky postupně vymizí a zůstává rovnováha mezi buňkami, zprostředkovaná imunitou a virem. Útlumem buněčné aktivity však dochází k porušení této rovnováhy (silným stresem, léčbou kortikoidy), nastává mírný vzestup obsahu viru v krvi a jeho následné vylučování. Klinický stav zvířat změněn není, pouze vzestup protilátek v krvi je znakem tohoto procesu. Pokud je fena v tomto období březí, může dojít k infikování plodu, jak bylo popsáno výše. Infekce v děloze způsobuje neplodnost, potraty nebo porody slabých štěňat.

Zdroj: Herpes u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP