Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TRIGLYCERIDY


Zajímá vás téma TRIGLYCERIDY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Přílišná konzumace cukrů vede často k centrální obezitě. Tuky, které z těchto cukrů vznikají, se hromadí hlavně v oblasti břicha a představují jedno z největších kardiovaskulárních rizik. Nejzáludnějšími pro zvyšování triglyceridů jsou skryté cukry, například v hodně sladkých limonádách nebo ve zralých hroznech. Rizikový je i alkohol, který brzdí odbourávání tuků.


Co značí vysoké triglyceridy

Vysoké triglyceridy jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ukládání tukových částic ve stěnách tepen. Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve. Občas může dojít i k úplnému uzavření a ke vzniku srdečněcévní příhody, která někdy končí smrtí. S postupující aterosklerózou roste riziko, že jedince postihne infarkt, mrtvice, zhorší se mu prokrvení nohou, bude mít poškozený zrak, ledviny a podobně. Právě triglyceridy mohou být jedním z hlavních viníků.

K jedincům s vysokými triglyceridy patří obvykle lidé obézní nebo s nadváhou, diabetici, ale také alkoholici. Hodně vysoké hladiny triglyceridů (nad 11 mmol/l) často vedou k opakovaným a někdy i velmi těžkým zánětům slinivky břišní.

Zvýšené triglyceridy mohou signalizovat nebo doprovázet různé poruchy látkové výměny tuků a na ně navazující potíže. Ale také špatně léčenou cukrovku a sníženou funkci žláz s vnitřní sekrecí. Někdy stoupnou kvůli přílišnému používání kortikoidů, případně jsou důsledkem užívání určitých léků proti HIV.

Zdroj: článek Triacylglyceridy zvýšená hladina

Příběh

Ve svém příspěvku TRIGLYCERIDY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilem kaiser.

mam tryclyceridy ..pry 32

a nikdo semnou nic nedela

mam strach

boli me na prsou jako na infarkt ,dusnnost .otoky nohou litka

boli me zlucnik či jatra vzdy me tam boli tak jak tupa sila ,,nozem ,,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Triglyceridy v krvi

Co to jsou triglyceridy

Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které jsou v krvi a putují do tukových buněk. Jsou pro tělo jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Triglyceridy jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi. Pokud se testovací ampulka s krví nechá přes noc stát, na vrchu krve se shromáždí vrstva tuku, podobně jako na slepičí polévce přes noc umístěné v chladničce. Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění.

Po chemické stránce se jedná o látky, které jsou složené, jak už sám název napovídá, z alkoholu, glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Triglyceridy představují v lidském těle zásobárnu tuků a fungují jako tepelný izolátor. Část těchto látek proudí krevním oběhem a organismus je využívá pro funkci svalů, zbylá část je uložena v tukové tkáni.

Zdroj: článek Triacylglyceridy zvýšená hladina

Co jsou triglyceridy

Triglyceridy, nebo také triacylglyceridy, jsou látky složené z alkoholu glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Je to základní zásobní látka v lidském těle. Představují v podstatě zásobárnu tuků našeho organismu. Určitá část triglyceridů koluje v krvi a představuje energii pro svalovou činnost, zbytek je uložen v tukové tkáni. Vyšetření zjišťující hladinu triglyceridů v krvi musí být prováděno nalačno. Po požití potravy se totiž triacylglyceridy objeví nejprve v krvi, neboť jsou dopravovány ze střev k tukové tkáni.

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Alkohol a zvýšené triglyceridy

Pití alkoholu, a to i v malém množství, může zvýšit hladinu triglyceridů. Alkohol zvyšuje příjem kalorií, a všechny přebytečné kalorie, které nejsou okamžitě použity, jsou převedeny na triglyceridy. Například lidé, kteří pijí hodně alkoholu, také častěji jí hodně tučných jídel. Rovněž ovocné šťávy nebo nealkoholické nápoje smíchané s alkoholem mají vysoký obsah cukru a kalorií. Nadměrné pití alkoholu zvyšuje nejen množství triglyceridů v krvi, ale také zvětšuje pravděpodobnost onemocnění jater, vysokého krevního tlaku, některých druhů rakoviny a dalších zdravotních problémů. Vysoký příjem alkoholu může také zvyšovat riziko vzniku metabolického syndromu, který může být následně příčinou různých srdečních onemocnění, mrtvice či cukrovky.

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Léčba

Zvýšenou hladinu tuků v krvi způsobují dvě skupiny látek – cholesterol a triglyceridy. Největším rizikem vysoké hladiny triglyceridů je vznik akutního zánětu slinivky břišní, který může pacienta ohrozit na životě. V léčbě je na prvním místě dietní opatření a přísný zákaz alkoholu. Z léků se používají nejčastěji statiny, zvláště pokud má pacient zároveň hypercholesterolemii. Takzvané fibráty (deriváty kyseliny fibrové) jsou lékem volby na samostatně se vyskytující hypertriglyceridemii. Jejich výhodou je, že zároveň zvyšují hladinu „hodného cholesterolu“ HDL. Podobně působí i niacin (vitamín B3), který snižuje uvolňování triglyceridů z tukové tkáně.

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Zvýšené triglyceridy

Pokud hladina triacylgylcerolů přesáhne hodnotu 11 mmol/l, hrozí riziko pankreatitidy (zánět slinivky břišní) a je třeba tuto situaci urychleně řešit.

Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Konzumuje-li člověk dlouhodobě potraviny s vysokým obsahem kalorií, ztrácí tělo svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jedinců zvýšit hladinu triglyceridů. Maximální zvýšení hladiny triglyceridů lze u nich očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň. Vzestup hladiny triglyceridů způsobují jednoduché cukry, včetně cukrů, které se nalézají v ovoci, dále alkohol, polynenasycené a nasycené tuky, kofein a potraviny, které neobsahují dostatečné množství vlákniny. Člověk, který má zvýšenou hladinu triglyceridů, by se měl těmto produktům zcela vyhýbat, a to dokonce někdy i včetně ovoce.

Zvýšená hladina triglyceridů nás informuje o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě mluvíme o hyperlipoproteinémii (zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi).

Primární hypolipoproteinémie představuje genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).

Sekundární hypolipoproteinémie bývá důsledkem nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi. Jde zejména o diabetes mellitus (významný rizikový faktor), onemocnění štítné žlázy (nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), neprůchodnost žlučových cest a jater (vede ke zvýšení, respektive hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin), chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Hodnota triglyceridů

Triglyceridy a jejich hodnoty jsou rozdílné u žen a u mužů. U žen je hranicí rizika 80 cm v pase – pokud mají víc než 88 cm, bývá skoro jisté, že je zmíněná nebezpečí budou ohrožovat, zvlášť pokud se jejich triglyceridy pohybují nad 1,7 mmol/l. U mužů jde o míry 94–102 cm a stejnou hodnotu triglyceridů. Kombinaci těchto zlověstných parametrů říkají odborníci hypertriglyceridemický pas.

Zdroj: článek Triacylglyceridy zvýšená hladina

Zvýšené triglyceridy v krvi

Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jednotlivců zvýšit hladinu triglyceridů. Na zvyšování triglyceridů nemají kupodivu největší vliv tuky v potravě, ale jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně. Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami. Tím vzniknou triglyceridy.

Zvýšená hladina triglyceridů vypovídá o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě se mluví o hyperlipoproteinémii, což je zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi.

Primární hypolipoproteinémie – jedná se o genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).

Sekundární hypolipoproteinémie – jedná se o důsledek nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi. Jde zejména o diabetes mellitus, což je významný rizikový faktor, dále o onemocnění štítné žlázy (hlavně nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), také neprůchodnost žlučových cest a jater vede ke zvýšení, respektive k hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin, dále jsou to chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

Zdroj: článek Triacylglyceridy zvýšená hladina

Cukr

Cukr je ve své přirozené formě obsažen v ovoci. Potraviny, které mají být vysoce výživné a nutričně bohaté, obsahují také spoustu cukru (nejlepší jsou ty, které mají vysoký obsah vlákniny a nízké zatížení glykemie). Nadměrná spotřeba cukru však rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi a hladiny inzulínu. Také zvyšuje triglyceridy, mediátory zánětlivosti a kyslíkové radikály, vzniká tedy riziko onemocnění cukrovkou, kardiovaskulárními a jinými chronickými onemocněními.

Zdroj: článek Jsou zdravá umělá sladidla?

Dieta

Při dietě ke snižování triglyceridů v krvi se doporučuje vyhnout se jakémukoliv tučnému jídlu, vařit více „na vodě“, konzumovat libové a ideálně drůbeží nebo rybí maso, hojně zeleniny namísto omáček, vyhnout se smaženým jídlům a vaření na oleji. Omezit tuky, zejména živočišné, vyloučit kalorické potraviny (sladké, tučné), výrazně omezit alkohol (je velmi kalorický). Nekonzumovat smažené, fritované pokrmy a potraviny, které jsou bohatým zdrojem cholesterolu (žloutky jako samostatný pokrm, vnitřnosti).

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Xantelasma a jejich léčba

Pro odstranění tukových fleků - Xantelasmat je nezbytné navštívit svého praktického lékaře, který provede zjištění poruchy, která způsobuje tyto žluté boule na víčkách. Nejčastěji xantelasma lékař diagnostikuje svým pohledem, ale pokud si není jistý, tak může provést i biopsii, což je odběr tukového obsahu, který se pak laboratorně prozkoumá. Pokud se potvrdí, že jde o xantelasma, tak lékař odebere krev ke zjištění, zda váš cholesterol nebo triglyceridy jsou zvýšené. Pak lékař zvolí vhodnou léčbu pomocí vhodných léků a diety, které společně budou lépe ovládat lipidy v krvi a omezí tak jejich usazování. Pak obvykle xantelasma zmizí sama do několika týdnů či měsíců. Tento efekt bývá trvalý, pokud se dodržuje stále dieta. Někdy se ale může stát, že xantelasma mohou vznikat z důvodu genetické predispozice a nejsou způsobeny žádným základním onemocněním. Zde pak výše uvedená léčba není tak efektivní a musí se přikročit k chirurgickému odstranění tukových fleků. Odstranění xantelasmat se provádí v rámci kosmetické chirurgie většinou pomocí nějaké leptací kyseliny, například kyselina mléčná, nebo také se používá tekutý dusík či tekutý oxid uhličitý, kterými se zmrazí tuková tkáň a pak odumře. Ovšem často se stává, že i po tomto vypálení se xantelasma vrací a kosmetický zákrok se musí opakovat. Nepokoušejte se odstranit tyto tukové usazeniny svépomocí, například exfoliací anebo vodičkami na bradavice. Na očním víčku je totiž velice jemná pokožka a mohlo by se stát, že byste si neodstranili jen xantelasma, ale i kus očního víčka.

Zdroj: článek Ukládání cholesterolu na očním víčku

Ricinový olej na kůži

Ricinový olej proniká hluboko do kůže, protože má nízkou molekulovou hmotnost. Zároveň obsahuje látky, které jsou šetrné k pokožce, především vitamín E, antioxidanty, mastné kyseliny, konkrétně kyseliny ricinovou, olejovou a linolovou. Také obsahuje triglyceridy mastných kyselin, které mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ricinový olej je užitečný pro regeneraci suché, citlivé a poškozené pokožky. Účinně ji promašťuje a podporuje její hydrataci, váže v pokožce vlhkost. Proto je ricinový olej zvlášť vhodný k ošetření suché, citlivé či poškozené pokožky. Užívá se také k regeneraci jizev nebo léčbě bradavic.

Zdroj: článek Výhody ricinového oleje

Podstata pití octa

Ocet je velmi kyselý. pH octa je v rozmezí 2–3. Filtrovaný jablečný ocet je nutričně podobný ostatním druhům octa. Někteří věří, že je více alkalizující než jiné octy, ale neexistují žádné důkazy, které by to podporovaly. Čím méně je filtrovaný, tím obsahuje více látek, jako jsou komplexní sacharidy a dietní vlákninu. Obě tyto složky jsou velmi účinné proti rakovině. Pokud je ocet vyroben z čerstvých, chemicky neošetřovaných jablek, obsahuje zdravou dávku pektinu. Pektin je rozpustná vláknina, je tedy velmi vhodný pro náš organismus, protože zpomaluje vstřebávání potravy a tekutin ve střevech. Pektin se zároveň váže na cholesterol, čímž ho odvádí z těla ven. Menší množství cholesterolu pak vede ke snížení rizika kardiovaskulárních problémů, jako jsou srdeční infarkty a mrtvice.

Pití zředěného jablečného octa pravděpodobně neovlivní pH vašeho těla, ale pravidelná konzumace může mít tyto výhody:

  • Může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Několik studií na zvířatech ukázalo, že ocet může snížit krevní tlak, cholesterol, triglyceridy a další rizikové faktory srdečních onemocnění. Není však známo, zda by ocet měl stejný účinek u lidí.
  • Může zvýšit citlivost na inzulín. Podle této studie bylo prokázáno, že ocet zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu.
  • Může podporovat hubnutí. Některé studie naznačují, že octy, včetně jablečného, ​​mohou napomáhat hubnutí omezením chuti k jídlu a snížením tak příjmu kalorií. Důkazy spojující příjem octa s úbytkem hmotnosti jsou však příliš slabé na to, abychom mohli vyvozovat závěry.

Zdroj: článek Ocet jako domácí lék

Ateroskleróza

Ateroskleróze se také někdy říká nemoc 20. století nebo se řadí mezi civilizační choroby. I když tato označení nejsou zcela přesná, neboť ateroskleróza byla popsána již v 18. století a naši předci se s ní potýkali ještě dříve. Bohužel v moderní době je její masivní nárůst opravdu nepopiratelný. Mohlo by se zdát paradoxní, že je toto onemocnění zvláště ve vyspělých zemích jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Česká republika bohužel není výjimkou. Tato choroba představuje dlouhodobě probíhající degenerativní proces, jehož podstatou je ukládání takzvaných aterogenních látek, zejména lipidů (tuků), ve stěně tepny. Postižená tepna je za normálních okolností hladká, ale při počínající ateroskleróze je poškozena a povrch její vnitřní stěny je zdrsněn. Na této tepně se pak snadno mohou zachytávat aterogenní látky přinášené krví. Látky, které se zachytí, se postupně hromadí a začínají způsobovat zúžení průsvitu tepny, nebo dokonce její uzavření. Krev tedy nemůže dostatečně proudit do další části těla, kterou má postižená tepna za úkol zásobovat.

Příčiny vzniku

Na vzniku a dalším rozvoji tohoto onemocnění se podílí více faktorů, které lze rozdělit do tří hlavních skupin, ve velké většině úzce souvisí se špatným životním stylem a zlozvyky mnohých lidí v dnešní době. V prvé řadě to je nadbytek aterogenních (aterosklerózu tvořících) látek v krvi. Za tyto látky považujeme především lipidy (cholesterol, fosfolipidy, triglyceridy). Nadbytek těchto látek je způsoben poruchou jejich metabolismu v organismu, nebo je ve vysoké míře přijímáme potravou. Druhým činitelem způsobujícím tuto chorobu je porucha endotelu (výstelky) uvnitř tepny. Tato porucha může způsobit místní tvorbu krevních sraženin, které zúží, či úplně ucpou tepnu. Pod poslední příčinou nalezneme řadu činitelů, které vzniku aterosklerózy napomáhají, jsou to například vysoký krevní tlak, obezita, kouření, genetické faktory, stres, hyperlipoproteinémie, cukrovka a podobné poruchy metabolismu cukrů. Aterosklerotická choroba má několik stupňů vývoje. První stupeň se nazývá lipoidní (tukové) skvrny. Jsou to žlutavě zbarvená ložiska ve stěně tepny, složená především z cholesterolu. Další fází jsou fibrózní a ateromové pláty, což jsou opět žlutavá ložiska, která již ale nejsou hladká, vystupují nad povrch stěny a obsahují řídký mastný obsah. Jestliže se krycí vrstva ateromového plátu rozpadne, jeho obsah se vyplaví krví a v tepenné stěně vznikne „ateromový“ vřed, který tuto cévu poškozuje. V místě poškozeném tímto aterosklerotickým procesem se druhotně začne tvořit trombus neboli krevní sraženina, která výrazně zužuje průsvit tepny. Poslední fází je zvápenatění, kdy se v postiženém úseku cévy ukládají vápenaté soli a ložisko tvrdne.

Zdroj: článek Zvápenatělé tepny

Lavera make up

Lavera make up je určen pro jemnou a citlivou pleť. Obsahuje BIO jojobu a BIO olivu. S pomocí tekutého korektoru řady TREND SENSITIV zakryjete drobná zarudnutí a nerovnosti pokožky. Antiseptickým působením čajovníkového oleje drobné nečistoty rychle vymizí.

Složení (CZ): ricinový olej, oxid titaničitý, slída, včelí vosk*, ester cukru, cetyl ricinoleat, Myristyllactat, vosk candellila, jojobový olej*, lauroyl lysin, Polyglycerinfettsäureester, glycerínový olej, olivový olej*, bambucké máslo, shorea máslo, mangové máslo, měsíčkový olej*, manuka olej, čajovníkový olej*, ceramidy (lipidy podobné lipidům v kůži), triglyceridy, líh, vitamin C, [+/- oxid železitý].

Zdroj: článek Lavera

Co je Sanogel

Sanogel je prostředek, který nám pomáhá odstranit z těla jedy neboli toxiny, je to tedy přípravek určený k detoxikaci organismu. Žijeme v době znečištěného životního prostředí, chemicky upravovaných potravin, v době permanentního stresu. To vše je příčinou hromadění toxinů v našem organismu, které ho oslabují a vyvolávají řadu nemocí, jako například trávicí potíže, poruchy vyprazdňování, nespavost, únava, vyčerpanost, deprese, porušená imunita, celulitida, rakovina, různá kožní onemocnění, bolesti hlavy, revma a tak dále.

Sanogel má schopnost absorbovat toxické látky, odpadní produkty metabolismu a radionuklidy z tlustého střeva a krve.

  • Vstřebává bilirubin, cholesterol, močovinu, triglyceridy, těžké kovy, fosfáty a hnilobné plyny.
  • Zlepšuje funkci jater, slinivky břišní a ledvin.
  • Normalizuje složení krve a moči.
  • Neutralizuje pH žaludku, tenkého a tlustého střeva.
  • Odstraňuje následky potravinové, alkoholické a nikotinové intoxikace.
  • Upravuje stolici.
  • Má protialergický účinek.
  • Výrazně posiluje imunitní systém člověka.

Sanogel – složení

Sanogel se skládá z hydrogelu kyseliny metylkřemičité.

Zdroj: článek Sanogel na detoxikaci organismu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


co místo detralexu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
popraskané žilky na zádech
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.