Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRITICO A LÉČBA EREKTIVNÍ DYSFUNKCE

OBSAH

Projevy dysfunkce

V zásadě se jedná o poruchu v některém ze tří základních prvků určujících kvalitu erekce:

  • schopnost dosáhnout erekce
  • dostatečné ztopoření penisu
  • schopnost udržet erekci

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi DISKUSE TRITICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Můžu uzivat Tritico 100mg + leuxarin 1,5mg + rivotril 0,5mg 1/2?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuse tritico

Co je erektilní dysfunkce

Erektilní dysfunkce je definována jako neschopnost udržet erekci penisu v dostatečné tuhosti a po dostatečnou dobu nutnou pro kvalitní pohlavní styk. Podle epidemiologických dat je erektilní dysfunkce poměrně častým jevem. Mezi muži nad 50 let se vyskytuje u více než poloviny populace, ale vzácná není ani u mladších mužů. Ukazuje se, že potíže s erekcí měla alespoň dočasně během života většina mužů. Mezi známé rizikové faktory patří kouření, ateroskleróza, cukrovka nebo operace v oblasti pánve. Poměrně často se také vyskytuje erektilní dysfunkce při léčbě hypertenze, která je v České republice velmi rozšířená. Podobně i některé další léky mohou mít vliv na schopnost erekce. Potíže s erekcí se mohou objevit náhle nebo pozvolna. Každopádně je nutné vědět, že náhlá ztráta schopnosti erekce může být příznakem jiného, pravděpodobně závažného onemocnění.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

přidat trittiko na75mg

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Mast na prokrvení penisu

V současné době jsou k dispozici různé možnosti léčby erektilní dysfunkce. Jsou to například PDE5 inhibitory, injekční terapie, perorální léky, vakuové přístroje, chirurgické implantáty, bylinné nebo volně prodejné léky.

Velmi účinné je transdermální použití nitroglycerinu v krému nebo pastě, které se aplikují na žalud penisu. Tento prostředek lze úspěšně použít k léčbě erektilní dysfunkce, ale může mít různé nežádoucí účinky, včetně bolestí hlavy.

Dalším lékem je papaverin, který je k dostání ve formě gelu. Tento gel zvyšuje průtok krve do penisu. Používá se lokálně.

Asi nejúčinnějším lékem je nitroglycerin, který působí vazodilatačně, což způsobuje svalovou relaxaci. Tato mast se aplikuje 30 až 60 minut před pohlavním stykem. Nežádoucími účinky jsou hypotenze a bolesti hlavy.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi TRITICO A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

mozem uzivat s triticom aj nizku davku lexaurinu/1,5mg_?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sexy borec.

ano, můžeš.

Zdroj: diskuze Tritico a Lexaurin

Pohlavní styk při erektivní dysfunkci po operaci prostaty

Uvědomte si prosím, že průnik penisu do pochvy je primární podmínkou pro oplodnění, ale nikoliv jedinou podmínkou pro sexuální uspokojení. Proto není třeba trvat na bezpodmínečném zasunutí penisu, aby bylo dosaženo sexu nebo sexuálního uspokojení. Otevírá se před Vámi nová etapa Vašeho života, která bude jiná, než ta předešlá. Hrajte si, sexuálně se vzrušujte a važte si toho, že jste mohl své onemocnění přežít. Tuto větu prosím nechápejte jako zlehčování situace, ale jako pomůcku, jak se přestat soustředit jen na topoření penisu.

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi JE MOZNE PALENI KUZE U TRITICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula aHrdinova.

Setkala jsem se i s jinymi,u kterych pri uzivani tritico,jsou vice nemocni,palni kuze jako u pas.oparu ci bolest v mezizebri.Ktere leky od bolesti jsou povoleny a gujakuran?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je mozne paleni kuze u tritico

Syndrom kognitivní dysfunkce

Syndrom kognitivní dysfunkce, častěji známý jako demence či senilita, je u starých psů velmi běžným jevem. Projevuje se tím, že se psům postupně mění osobnost, působí zmateně a dezorientovaně, je zřejmé, že ztrácí paměť. Stejně jako u Alzheimrovy choroby u lidí, ani u tohoto syndromu není jasné, co přesně nemoc způsobuje. Pes trpící tímto syndromem může zapomenout na své oblíbené hračky, na místo, kde bydlí, ale i na své jméno. Stejně tak k tomu ale patří i pomočování a úniky stolice, zvýšená unavenost a apatie, pes může být i více agresivní. Bohužel na senilitu není ani u psů žádný lék.

Zdroj: Nemoci starých psů

Diskuze

V diskuzi TRAZODON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

tritico je super společně s meditaci psychologii není lepší řeší deprese uzkost spánek sex super a dávkovaní se da přesně nastavit dle pacienta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trazodon

Vznik erekce

Při dostatečně silném akustickém, vizuálním či dotykovém vjemu dochází ke stimulaci nervových center v mozku, která vydají signál přes míchu a nervy až do penisu. Dojde k rozšíření tepen, čímž se zvýší přítok krve do topořivých těles penisu, která se jí naplní. Rovněž se omezí žilní odtok, takže krev v topořivých tělesech zůstává a dochází k postupnému tvrdnutí penisu, jde o takzvaný tumescenc. Pokud na jakékoliv úrovni tohoto reflexu dojde k poruše, erekce není dostatečně tvrdá nebo se nedostaví vůbec, vzniká erektilní dysfunkce.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

trpím ranními depresemi, beru Tritico a Velaxin a žádný efekt to nepřináší. .děkuji

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Prevence

Podobně jako u jiných nemocí je lépe erektilní dysfunkci předcházet. Nejdůležitější je vyvarovat se rizikových faktorů, to znamená kouření, obezitě a dalším faktorům, které vedou k obezitě a ateroskleróze.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Tumpachová.

dobrý den, nyní užívám derin a tritico společně na noc, jsem ráno velmi unavená , není to tím společným užitím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ospalost je jeden z nejvýznamnějších nežádoucích účinků léku Derin. Derin i Tritico jsou léky na předpis a proto se musíte obrátit na svého předepisujícího lékaře, aby vám upravil dávkování. Ospalost se dá zmírnit i variantami léku Derin s pomalým uvolňováním. Vše vám sdělí váš lékař třeba i po telefonu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico

Rozšíření dysfunkce

Mužská erektilní dysfunkce patří mezi vůbec nejčastější poruchy sexuálních funkcí. Odhady uvádějí, že některým z jejích stupňů trpí až polovina všech mužů po překročení čtyřicátého roku věku. S přibývajícími léty se počty ještě zvyšují. Na celém světě se problémy s erekcí trápí odhadem až 152 milionů mužů. Podle některých průzkumů přiznává v České republice poruchu erekce každý druhý muž starší 40 let. Nejde tedy o problém nikterak vzácný.

Mnozí muži mívají občas problémy s erekcí, to však neznamená, že by se u nich ED měla stát chronickým problémem. Aby byla v případě takových potíží stanovena diagnóza ED, musely by se tyto problémy objevovat pravidelně. Potíže s erekcí se nemusí vyskytnout pokaždé, když hodláte uskutečnit pohlavní styk. Objevují se však v určitém časovém horizontu opakovaně.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi DYSFUNKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Reumulus.

ono ne vzdy se da uplne rozlisit co je dysfunkce a co je pouze chvilkove oslabeni. nekdy kvuli stresu a unavy erekce slabne, ale jinak je penis zdravy. pokud ale clovek je vzruseny a nema jine potize, ale pouze mu proste nestoji, kdyz potrebuje, tak je uz podezreni ane dysfunkci . doporucuji clanek zde a podle nej se da hodne zjistit o erekci www.vimax.cz/jak-pre…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dysfunkce

Změny v kvalitě erekce

Změny v kvalitě erekce mohou mít celou řadu příčin. Objeví se v okamžiku, kdy z nějakého důvodu selže některá ze složek důležitých pro dostatečné ztopoření penisu. S přibývajícím věkem si muži obvykle všimnou, že jim dosahování erekce trvá déle. Pozorují, že jejich pohlavní úd při ní již není tak tuhý, jako býval, a že k vyvrcholení dochází později. Jedná se o normální změny, které mají souvislost se stárnutím, a které by se tedy neměly zaměňovat za ED. Erektilní dysfunkce není součástí procesu stárnutí a je dobře léčitelná. Erektilní dysfunkce bývá u mužů výrazně svázána s dalšími zdravotními poruchami. Obvykle se jedná o určitý příznak nějakého jiného zdravotního problému. Proto by se rozhodně neměla podceňovat.

Některé případy ED jsou způsobeny pouze psychickými problémy. Většina má ale organický základ. Erektilní dysfunkce je velmi citlivý indikátor celkového zdraví a může být prvním příznakem nemoci. Je faktem, že do 40 let věku má 90 procent mužů alespoň jeden zážitek, kdy erekce nebylo možné dosáhnout či kdy nebyla natolik pevná, aby bylo možné uskutečnit styk. Je důležité si uvědomit, že erekce může vždy ochabnout, ale pokud zůstanete v klidu a dále budete aktivní v erotickém a sexuálním procesu, není problém jí znovu dosáhnout. Na vině mohou být léky, které užíváte, stres nebo špatná životospráva.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Zkušenosti

Alprostadil nemá vliv na počet spermií nebo jejich morfologii. Nicméně pomocná látka hydrochlorid dodecyl-dimethylaminopropionátu v 5% koncentraci a při dávkování 25 mg, 5 mg a 10 mg /kg/den způsobuje atrofii semenných kanálků varlat u králíků při lokálním podání na glans penis. Přímý spermatotoxický účinek hydrochlorid dodecyl-dimethylaminopropionátu nebyl testován a případný dopad na mužskou plodnost není znám.

Přípravek Vitaros se dodává v jednotlivých sáčcích, v nichž je jeden aplikátor AccuDose. Jeden aplikátor obsahuje 100 mg krému. Přípravek Vitaros je k dispozici v krabičce obsahujících čtyři jednotlivě balené aplikátory. Sáčky jsou složeny z laminované hliníkové fólie. Aplikátor je vyroben z polypropylenu a polyethylenu. Každý aplikátor je určen pouze k jednorázovému použití. Veškerý nepoužitý léčivý přípravek nebo související odpad musí být zlikvidován v souladu s místními požadavky.

Účinek nastupuje do 5 až 30 minut od aplikace a přetrvává po dobu 1 až 2 hodin. Přípravek smí být aplikován maximálně 2–3x týdně, nanejvýše 1x za 24 hodin. Iniciální dávka 300 μg může být v případě horší tolerance snížena na 200 μg. Manuální stimulace penisu není nezbytná, je však vhodná.

Alprostadil v krému pro lokální aplikaci je vhodný u těch pacientů s erektivní dysfunkcí, kteří hledají rychlou, technicky nenáročnou a dlouhodobě účinnou léčbu bez ohledu na vnější okolnosti mající vliv na léčbu erektivní dysfunkce (například strava, příjem alkoholu), stejně jako u těch, kteří vyžadují jen lokální léčbu bez závažných systémových nežádoucích účinků. Nová forma podání alprostadilu může být léčbou i zvláštní skupiny pacientů, tedy takzvaných non-respondérů k léčbě intrakavernózní.

Recenze na produkt Vitaros však nejsou od uživatelů příliš pozitivní.

Srovnání přípravku Vitaros a Karon:

  • maximální dávka Karon: 60 µg, Vitaros: 300 µg
  • redukovaná dávka Karon: max. 20 µg, Vitaros: 200 µg
  • nástup účinku Karon: 5–15 minut, Vitaros: 5–30 minut
  • doba účinku Karon: dle aplikované dávky, Vitaros: 60–120 minut
  • frekvence podání Karon: maximálně 3× týdně, Vitaros: maximálně 3× týdně
  • interval podání Karon: minimálně za 24 hod., Vitaros: minimálně za 24 hod.
  • použití kondomu Karon: není uvedeno, Vitaros: doporučeno
  • způsob uchování Karon: 1–5 °C, Vitaros: 2–8 °C (eventuálně až 3 dny mimo lednici při 25 °C)
  • doba použitelnosti po naředění Karon: 4 týdny, Vitaros: 18 měsíců
Časté nežádoucí účinky přípravku Karon:
  • hematom v místě vpichu
  • krvácení z místa vpichu
  • dlouhodobá erekce
  • bolestivá erekce
  • poranění močové trubice
  • poranění dorzálního svazku
  • fibróza tkáně topořivých těles
Časté nežádoucí účinky přípravku Vitaros:
  • bolest a pálení penisu a/nebo močové trubice
  • erytém genitálu, balanitida
  • snížená citlivost penisu
  • dlouhodobá erekce
Méně časté nežádoucí účinky přípravku Karon:
  • balanitida, fimóza
  • zánět v místě vpichu
  • bolesti varlat
  • hematurie
  • obtížné močení
  • bolesti v oblasti pánve
  • celková vazodilatace a kardiovaskulární reakce
  • vazovagální reakce
  • priapismus
Méně časté nežádoucí účinky přípravku Vitaros:
  • bolesti končetin, hypestézie
  • vertigo, synkopa a hypotenze
  • striktura močové trubice
  • bolest v genitálu
  • priapismus (erekce trvající déle než 4 hodiny) – závažný stav vyžadující neodkladnou intervenci lékařem

Zdroj: Vitaros

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesar.

Ovlivnuje pradaxa erekci ? je mozne brat pri pradaxe viagru ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že léky na ředění krve nezpůsobují ani nezhoršují příznaky erektilní dysfunkce. Mnoho mužů bez problémů užívá sildenafil (Viagra) při současné léčbě Pradaxou. Vždy informujte svého lékaře o všech lécích které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Nejčastější příčiny poruch erekce

Příčin, proč z nějakého důvodu k erekci nedojde, je celá řada. V následujících bodech si vyjmenujeme ty nejčastější. Jedná se o nejrozmanitější důvody od poruch psychiky přes zlozvyky, pooperační stavy, úrazy až k závažným celkovým onemocněním.

Důležitou roli v procesu erekce hrají cévy. Pokud nedojde k jejich dostatečnému rozšíření, erekce je neuspokojivá. Na cévních poruchách se podílí celá řada onemocnění. Jsou to zejména:

  • cukrovka ateroskleróza – při tomto onemocnění jsou postiženy cévy v těle rozvojem sklerotických plátů uvnitř cév, které zužují jejich průsvit a snižují tak průtok krve. Největší riziko je samozřejmě u cév hlavy a srdce, kde pak může dojít k infarktu. Ale ani cévy penisu nejsou ušetřeny, takže můžeme aterosklerózu zařadit mezi významné příčiny ED.
  • hypertenze – zvýšený krevní tlak je velmi zákeřné onemocnění, protože zpočátku probíhá bez příznaků a teprve při poškození cévní stěny se může závažněji projevit. Hypertonici mají rovněž vyšší výskyt poruch erekce.
  • nadváha – obezita je dalším známým rizikovým faktorem vzniku erektilní dysfunkce.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Psychologické problémy

Impotence může vzniknout i z psychických důvodů, mohou ji zavinit například problémy v práci, nebo špatná situace ve vztahu/manželství. V případě opakovaných selhání dojde k narušení psychiky muže, který se pak mylně domnívá, že má problémy s erekcí ze zdravotních důvodů. Pokud však přitom bez problémů dosáhne sám erekce při masturbaci nebo mívá takzvanou ranní erekci, je problém pouze psychického rázu.

Příčinou erektilní dysfunkce mohou být i stres a úzkost. Přestože stres v malém množství může být motivující, v dlouhodobějším horizontu může u mužů naopak zvyšovat pravděpodobnost poruchy erekce.

Na poruchách erekce se u mužů projevuje ale také nedostatek pohybu, nedodržování správné životosprávy a nadváha. Pro udržení zdraví a minimalizaci rizika vzniku chronických onemocnění se doporučuje, aby dospělý zdravý muž cvičil 30 minut alespoň 5x týdně. Nadváha vystavuje člověka riziku různých zdravotních obtíží jako například srdeční onemocnění a diabetes. Tyto choroby u člověka zpětně zvyšují pravděpodobnost objevení se poruch erekce. Výzkumy prokazují, že snížení nadměrné hmotnosti může pomoct zlepšit funkci erekce.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Trittico nejen na depresi

Trittico, respektive jeho účinná látka trazodon, je sedativní antidepresivum, které se od ostatních dostupných antidepresiv liší v chemické struktuře a také svými farmakologickými vlastnostmi. Trazodon je antagonistou serotoninových 5-HT2 receptorů a inhibitorem zpětného vychytávání serotoninu. S blokádou postsynaptických 5-HT2 receptorů je kromě antidepresivního účinku trazodonu spojován též účinek anxiolytický, zlepšení struktury spánku a kladný vliv na sexuální funkce. Klinické studie prokázaly účinnost trazodonu při léčbě mužské erektilní dysfunkce, která má psychogenní původ. Trittico má nízký výskyt anticholinergních nežádoucích účinků, takže může být použit dokonce i u pacientů s problémy glaukomu nebo prostaty. Trittico také neovlivňuje srdeční akci.

Zdroj: Trittico

Diagnostika

Před léčbou erektilní dysfunkce je nutné vědět, že velmi často může být erektilní dysfunkce prvním příznakem daleko závažnějšího onemocnění, například ischemické choroby srdeční, cukrovky, cévní mozkové příhody a podobně. Je proto vhodné pacienta nejen pečlivě vyšetřit pro erektilní dysfunkci, ale také odeslat na podrobné interní vyšetření.

Diagnostické metody se během posledních let výrazně zlepšily, a to zejména díky možnosti použití ultrazvuku. Diagnostika je v současnosti převážně neinvazivní a daleko přesnější. Jejím cílem je určení typu erektilní dysfunkce.

Základem vyšetření je podrobná anamnéza a fyzikální vyšetření. Z fyzikálního vyšetření se zaměřujeme na oblast pánve a zevního genitálu. Specifické vyšetření pro erektilní dysfunkci zahrnuje vyšetření penisu v klidu a při erekci vyvolané podáním vazoaktivní látky injekcí přímo do topořivého tělesa. Základem diagnostiky je ultrazvukové vyšetření doplněné měřením cévních průtoků. Jedná se tedy o neinvazivní a nebolestivé vyšetření. Další vyšetřovací metody, jako jsou rentgenová vyšetření s aplikací kontrastní látky do žíly nebo přímo do topořivých těles, se provádí zcela výjimečně. Podobně se jen u specifických případů provádí vyšetření pomocí magnetické rezonance a s pomocí dalších složitějších metod.

Na základě interního vyšetření bychom měli vyloučit, zda erektilní dysfunkce není první příznakem (varováním) jiného závažného onemocnění. Pokud ano, je třeba dále vyšetřit a léčit základní chorobu. A léčbu erektilní dysfunkce odložit až po úspěšné léčbě interní nemoci. Jako příklad lze uvést ischemickou chorobu srdeční s rizikem infarktu, riziko cévní mozkové příhody při vysokém krevním tlaku a aterosklerózu, cukrovku a podobně.

Pokud je vyloučena závažná interní choroba, pak lékař na základě vyšetření rozhodne, zda stojí za poruchou erekce organická příčina, či ne. Nejčastější příčinou bývá porucha krevního zásobení aterosklerózou přívodných artérií. Z metabolických vad je pak velmi riziková cukrovka. Ta v sobě kombinuje riziko postižení artérií i poruch nervových vláken. Neurogenní příčina může souviset s neurologickým onemocněním nebo být výsledkem postižení periferních nervů při operacích v oblasti pánve. V dnešní době je to patrně nejčastěji po radikální operaci prostaty kvůli nádoru. Cílem diagnostiky je tedy přesně určit příčinu zhoršení nebo ztráty erekce a tímto směrem zaměřit léčbu. Pokud se nenajde organická příčina, například zhoršený krevní přívod aterosklerózou, porucha žilního odtoku a podobně, porucha může mít příčinu psychogenní. Ta je však v současnosti spíše méně častá.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Podrobnější informace o přípravcích Vitaros, Karon, Alprostan, Caverject

Vitaros

Vitaros je krém, který se aplikuje do vyústění močové trubice. Základním vazodilatanciem hrajícím klíčovou roli při vzniku a udržení erekce je oxid dusnatý (NO), který má sice extrémně krátký biologický poločas (2–6 s), ale velmi ochotně prostupuje buněčnými membránami z místa svého vzniku v endotelových buňkách (vzniká účinkem NO syntázy z argininu, vedlejším produktem je citrulin) do hladkých svalových buněk, kde po aktivaci guanylátcyklázy cestou membránového receptoru spřaženého s G-proteinem dochází k tvorbě cGMP, který aktivuje proteinkinázu G, a v konečném důsledku dojde ne zcela jasným mechanismem ke snížení intracelulární koncentrace vápenatých iontů, což vede ke svalové relaxaci a následné vazodilataci. Prostaglandin E1 aktivuje adenylátcyklázu za tvorby cAMP a následné aktivace specifických proteinkináz, čímž dochází ke konvergenci s předchozí metabolickou dráhou. Mechanismus účinku inhibitorů PDE5 je založen na inhibici 5. izoenzymu fosfodiesterázy, tedy enzymu degradujícího cGMP, což vysvětluje nutnost sexuální stimulace (na rozdíl od PGE1) pro navození účinku těchto preparátů. Vitaros patří mezi moderní léky erektivní dysfunkce.

Cena produktu Vitaros 3 mg/g krém

Dostupnost Krému Vitaros 3 mg/g je běžně k dostání v lékárně. Průměrná aktuální cena v lékárnách činí 1 128,49 Kč.

Karon

Karon obsahuje alprostadil, synteticky připravenou obdobu tělu vlastní látky prostaglandinu E1. Po podání injekce Karon do topořivých těles penisu dojde ke zvýšení přítoku tepenné krve do těchto těles a jejich rychlým plněním se zároveň sníží rychlost žilního odtoku z nich, což společně vede k dostatečnému ztopoření penisu během 5 až 15 minut.

Aplikaci injekcí nejprve provádí odborný lékař, který současně určuje potřebnou optimální dávku k vyvolání ztopoření, které by mělo v ideálním případě trvat 20 až 60 minut. Teprve po stanovení vhodného dávkování je možno pod přímým dohledem lékaře začít s nacvičováním techniky takzvaných autoinjekcí, tedy podávání injekce sám sobě.

Cena produktu Karon

Dostupnost produktu Karon není již delší dobu. Přerušení dodávání Karonu na český trh se oficiálně datuje k 20. lednu 2017. Cenové propočty v tuzemsku neregistrovaných alprostadilů s případnou dobou dodání do 3 týdnů nevyznívají příznivě (Caverject 10x10 mcg cca 4 500Kč, Caverject 10x20 mcg cca 6 000 Kč, Muse 6x500 mcg cca 3 700 Kč, Muse 6x1000 mcg cca 4 500 Kč). S totožnou účinnou látkou lze využít Vitaros (4 sáčky cca 1 200 Kč) v podobě krému aplikovaného na žalud penisu.

Alprostan

Alprosan je infuzní roztok. Léčivou látkou přípravku Alprostan je alprostadil. Alprostadil patří mezi vazodilatancia (léky rozšiřující cévy). Rozšířením cév alprostadil zvyšuje průtok krve, navíc zlepšuje oběh krve v drobných cévách (mikrocirkulaci), zvyšuje ohebnost červených krvinek (zvyšuje erytrocytární flexibilitu) a potlačuje jejich shlukování. Tlumí agregaci trombocytů, čímž snižuje krevní srážlivost a omezuje vznik krevních sraženin (trombů). Aktivuje bílé krvinky (neutrofily) a vede k rozpouštění krevních sraženin (dochází ke zvýšení fibrinolytické aktivity krevní plazmy).

Vazodilatátor antiagregatin zlepšuje krevní oběh v penisu. To způsobuje kontrakci hladkého svalstva orgánů, rozšiřuje cévy a zvyšuje periferní průtok krve, zlepšení mikrocirkulace, inhibuje agregaci krevních destiček a disagregaci aktivuje. To má fibrinolytický účinek. Dále stimuluje hladké svalstvo střeva, močového měchýře a dělohy; tlumí sekreci žaludečních šťáv. Biologický poločas je 0,5 až 1 minuta. Účinky se objeví během 5 až 10 minut po podání a trvají 30 až 60 minut. Rozšíření kavernózních arterií a cév hladkého svalstva kavernózních těles vede k rychlému průtoku krve a dilataci prostorů kavernózních těles, žilní odtok je tak obtížný a dochází k erekci.

Kontraindikace

Zvýšená citlivost, abnormality penisu; srpkovitá anémie, trombocytopenie, polycythemia vera, mnohočetný myelom, žilní trombóza, zvýšená viskozita krve, akutní infarkt myokardu, angina pectoris, arytmie, bronchiální obstrukce, plicní edém, jaterní dysfunkce, těhotenství, laktace, věk kolem 18 let a starší než 75 let.

Vedlejší efekt

Bolest v penisu, penilní otoky, vyrážka na penisu, dlouhá nebo bolestivá erekce a priapismus, fibróza, balanitida, krvácení z močové trubice, pálení v penisu, necitlivost, houbové infekce, podráždění, fimóza, pruritus, erytém, abnormální ejakulace, testikulární otok, napětí v šourku, časté močení, inkontinence; periferní vaskulární poruchy, kolísání krevního tlaku, supraventrikulární tep; závratě, bolesti hlavy; slabost v hýždích, lokalizovaná bolest (hýždě, nohy, genitálie, žaludek), bolesti v pánvi a bedrech; příznaky podobné chřipce, modřiny, krvácení, zánět, nevolnost, zvracení, průjem, otok, svědění v místě vpichu.

Interakce

Zvyšuje účinek antikoagulancií, antihypertenziv, antiagregancií a vazodilatancií.

Předávkování

Symptomy: hypotenze, bolest penisu, prodloužená erekce (po dobu 6 hodin), nevratné zhoršení erektilní funkce. Léčba je symptomatická.

Upozornění

Volba dávky by měla být prováděna pod dohledem lékaře, který zkontroluje kardiovaskulární systém a trvání erekce. Pacient by měl informovat lékaře o všech nepříznivých účincích (včetně erekce trvající déle než šest hodin). Během léčby by měl být používán odpovídající způsob antikoncepce. Může dojít k pálení a svědění v pochvě u žen. Počet nežádoucích účinků se zvyšuje v závislosti na koncentraci a rychlosti infuze. Zvýšit objem infuze nelze u pacientů s těžkým srdečním selháním. Opatrnosti je třeba také u pacientů s hypertenzí; u starších pacientů s diabetem mellitem, dále hrozí-li bradypnoe, hypotenze, tachykardie a hypertermie. Je nutné sledovat hemodynamické parametry, stav acidobazické rovnováhy, biochemické parametry a parametry srážení krve. Lék by měl být používán pod přísným lékařským dohledem. Pokud je to nutné, je třeba sledovat tělesnou hmotnost, rovnováhu tekutin, měřit centrální žilní tlak nebo provádět echokardiografii.

Cena produktu Alprostan

Dostupnost produktu Alprosan není na českém trhu. Výrobce léku firma Zentiva ukončila jeho registraci v ČR.

Caverject

Caverject je dodáván jako jednorázová předplněná injekce. Caverject 20 mcg je prášek pro přípravu injekčního roztoku, který obsahuje léčivou látku alprostadilum. Léková forma se rozpustí a roztok se pomocí injekce aplikuje intrakavernózně. Alprostadil je přirozeně se vyskytující forma prostaglandinu E1 (dále jen PGE1), která indukuje erekci pomocí relaxace trabekulárního hladkého svalstva a dilatací kavernózních arterií. Dojde tak k rozšíření lakunárního prostoru a k nahromadění krve stlačením žil proti tunica albuginea (korporální venookluzivní mechanismus).

Alprostadil je léčivo schválené k léčbě erektivní dysfunkce. Mezi pacienty léčené přípravkem Caverject 20 mcg patří především pacienti s neurogenní erektilní dysfunkcí (po poranění míchy), pacienti po radikální prostatektomii po nádoru a mladí pacienti s diabetem mellitem, kterých výrazně přibývá.

Léčivý přípravek Caverject 20 mcg, prášek pro přípravu injekčního roztoku, nesplňuje podmínku ochrany veřejného zdraví a výjimečných okolností. Na českém trhu je obchodován léčivý přípravek KARON (reg. č. 83/527/95-C), který je určený pro intrakavernózní injekci alprostadilu ve stejných indikacích jako léčivý přípravek Caverject 20 mcg prášek pro přípravu injekčního roztoku.

Cena produktu Caverject

Caverjekt na českém trhu dostupný není, k pozastavení registrace léku došlo dne 15. 3. 2010.

Zdroj: Vitaros

Léčba

V současné době je efektivita léčby erektilní dysfunkce vysoká. Její základní podmínkou je co nejpřesnější diagnostika. Dalším velkým pokrokem v léčbě je objev nových léčebných přípravků s vysokou efektivitou.

Základem léčby poruch erekce způsobené poruchou cévního zásobení jsou léky, které jsou schopny zvýšit přívod krve do topořivých těles. Nejznámějším lékem je sildenafil (Viagra®, Modrasil) nebo podobné léky. Jejich užitím dojde k rozšíření přívodných artérií ovlivněním složité regulace krevního zásobení v topořivých tělesech. Kromě sildenafilu existují léky s podobným mechanismem účinku – tadalafil (Cialis®) a vardenafil (Levitra®). Sildenafil a vardenafil mají podobný účinek a působí pouze několik hodin. Odlišný je tadalafil, který je dlouhodobě účinný, působí přes 18 hodin. Pro všechny léky je společný poměrně rychlý nástup účinku. Ze zkušenosti uživatelů je to za 20–30 minut po spolknutí tablety.

Před použitím těchto preparátů je nutné zjistit, že pacient neužívá takzvané nitráty, tedy léky při ischemické nemoci srdeční. Při souběžném použití totiž hrozí závažné až smrtelné komplikace. Před léčbou těmito preparáty je vždy nezbytné podrobné vyšetření a konzultace s lékařem.

Efekt těchto léků spočívá v tom, že umožní zvýšený krevní přítok do topořivých těles. Nezbytnou podmínkou je určitá erotická stimulace (zrakem, dotykem nebo kombinací). Samotným užitím tohoto preparátu k erekci nedojde. Při nedostatečném účinku je možné zvýšit dávku léku, ale také po poradě s ošetřujícím lékařem.

Další možností v léčbě erektilní dysfunkce je přímá injekce léků do topořivých těles. Tato léčba se nazývá intrakavernózní léčba (topořivá = kavernózní). V praxi se využívá, pokud je tabletová léčba vazoaktivními léky nedostatečně účinná. V současné době se používá nejčastěji blokátor prostaglandinu E v preparátech Karon® a Caverjet®. Tato léčba vyžaduje dobrou spolupráci mezi pacientem a lékařem. Pacient se sám naučí aplikovat tyto injekce. Největší výhodou této metody je její velmi vysoká účinnost. Nevýhodou je nutnost injekce, tedy nepříjemná forma aplikace, a dále riziko vedlejších účinků. Největším rizikem této léčby je dlouhodobá erekce, která již není spojená s erotickými stimuly. Tento stav se nazývá priapismus (dříve majčení nebo chorda veneris). Tato erekce může trvat i několik hodin a je velmi bolestivá. Pokud trvá déle než 4 hodiny, vznikají změny v topořivých tělesech, které pak další erekci znemožní. Na toto riziko musí být pacient upozorněn a informován, kde je možné tuto komplikaci rychle a účinně léčit.

Další alternativou je použití vakuových pump. Principem je speciální vakuová komůrka, kam se vloží penis. V něm dojde díky podtlaku k erekci. Poté je z vakuové pumpy stažen speciální plastový pružný kroužek na kořen penisu. Ten slouží k blokádě odtoku krve žilním systémem a je takto udržována erekce i nadále. Musíme však varovat před používáním nehomologizovaných vakuových pump. Jejich použití je bez záruky a může být nebezpečné. Jistotu může mít pacient pouze po návštěvě specializované andrologické poradny.

Při úplném selhání léčby je posledním krokem použití penilních protéz. Principem je operace, kdy se odstraní funkční tkáň topořivých těles a místo ní se vloží speciální protéza. Je to nevratný krok, protože vlastní tkáň topořivých těles je navždy zničena. Penilní protézy jsou semirigidní (částečně ohebné) nebo inflantabilní (nafukovací). První typ udržuje penis ve stálé erekci. U druhého typu je speciálním mechanismem dosaženo erekce pouze dle přání pacienta.

Zdroj: Erektilní dysfunkce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP