Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRNUTI PRSTENICKU

OBSAH

Příznaky

Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolest pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Zdroj: Karpály na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ RUKOU V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den,prosim vas chtela bych se zeptat co muze byt pricinou trnuti rukou v noci?A zda by pomohli nejake leky nebo bylinky. Dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trnutí rukou v noci během spánku nejčastěji souvisí se špatnou polohou při spaní, například spaní na boku, s rukou pod hlavou, nebo spaní na břiše se vzpaženýma rukama, atd. Blíže by vám pomohl příčinu určit lékař ortopéd a nebo také specialista ve spánkové laboratoři. Spánkových laboratoří přibývá a dnes jsou dostupné ve všech velkých městech. Zkuste s jejich pomocí odhalit příčinu svých nepříjemných pocitů v rukou, abyste mohla co nejdříve zase spát v klidu a příjemně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí rukou v noci

Syndrom karpálního tunelu

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz. Syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších útlakových syndromů. Vzniká permanentním stlačením středového nervu (nervus medianus), k němuž dochází nejčastěji přetížením, úrazem, otokem některé ze šlach, kostní ostruhou, dislokací či výpotkem, což je pak příčinou bolestí a trnutí. Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo dlouhodobé vystavení zápěstí tlaku. Nejvyšší výskyt se udává u zaměstnání, kde je požadována dlouhodobá práce na počítači, dále u hry na klavír a podobně. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k trvalému tlaku na zápěstí, čímž dojde ke zbytnění vazu kryjícího karpální tunel, který začne utlačovat nerv. Problém může být také důsledkem onemocnění zánětu žil nebo vazů. Objevuje se také velmi často v těhotenství, neboť pro toto období je charakteristické zadržování vody a tvorba otoků. Celkově je jeho výskyt až 4x častější u žen než u mužů a takřka vždy se vyskytuje na dominantní ruce. Během života se diagnostikuje asi u 4 % obyvatelstva.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Co dělat po bodnutí včelou

Ano, určitě to byla alergická reakce po štípnutí včelou. Pokud se to týká otoků jen mezi dvěma sousedícími klouby prstů, tak je to ještě taková jakoby lehčí alergická reakce, při které nešlo o život. Nicméně už je vidět, že vaše tělo reaguje. Nejlepší postup je přesně to co jste udělal, že jste to všechno vymáčkl. K tomu je třeba ještě ránu opláchnout hodně studenou vodou a otřít s nějakou desinfekcí, kterou doma najdete. Jako léčbu je dobré zvolit kortikoidní mast a natřít s ní to místo vpichu a hodně to ledovat. Když vidíte, že ty příznaky mizí, že se to nezhoršuje, tak na místo vpichu pak stačí použít nějaké to antihistaminikum, například volně prodejný Fenistil gel, nebo Vám jej předepíše praktický lékař nebo alergolog. Příště se tomu snažte vyhýbat, protože čím častěji vás něco štípne, tím bude ta reakce silnější a trnutí by nemuselo být jedinou nepříjemností.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka .

dobrý den mám už skoro rok problém s tímto mi často v noci Brní nebo znecitlivění ruce.. Přes den i nohy když dyl sedím nebo jsme v jedné pozici.. Když ležím na boku z necítili se mi i bok... Často mívám i křeč různé po těle je to příznak toho ze mi chybí Magnesium? V rodině máme Tetanii ale neví zda to a tím souvisí a jdem už dva roky po operaci císařem. Mam to konzultovat s lékařem nebo stacinkouoit magnesium? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Magnesium je na tyto problémy dobré, obzvláště společně se zinkem a vitamínem B6, ale zde bude vhodnější konzultace s lékařem. Možná i s vícero. Prvně bych začal u neurologa, pak ortoped a také kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí končetin

Anomálie nehtů

Mnohé o našem zdraví napoví to, na kterém prstě se změny na nehtech nacházejí. Palec odpovídá mozku a lebce, ukazováček plicím, prostředníček tenkému střevu, prsteníček ledvinám a malíček srdci. Bílé skvrny na prsteníčku tak znamenají ukládání vápníku v ledvinách, na prostředníčku nevstřebaný vápník ve střevech a na ukazováčku vápníková ložiska v plicích.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Časté opary – příčina

Až třicet procent lidí opakovaně trápí opary na rtech. První příznaky jsou typické: nepříjemné svědění, pálení, trnutí. Reagovat člověk začne teprve, když vyrazí puchýřky. Opary na rtech dokážou skutečně potrápit. Opar je infekční virové onemocnění. Virus se aktivizuje, jestliže je organismus nějak oslaben. Chřipka, horečnaté onemocnění, vyčerpání, stres, menstruace, těhotenství, přílišné vystavování slunci a vůbec UV paprskům, to všechno mohou být spouštěcí faktory. Neléčený opar na rtech, který projde všemi svými stadii – svědění, puchýřky, vřed, v nějž se puchýřky spojí, strup – nás trápí sedm až deset dnů.

Virus herpex simplex se „schovává“ v těle, i s ním se člověk obvykle poprvé setkává v dětství. Většinou to ani nezaznamená, tělo si hned vytváří protilátky. Nositelem tohoto viru je podle epidemiologických výzkumů až 90 % dospělé populace. Asi třem čtvrtinám lidí se opary na rtu nebo na jiných místech nikdy v životě „nevyrazí“. Ti druzí se s ním zato potkávají pravidelně.

Zdroj: Proč se dělají opary

Poradna

V naší poradně s názvem VYVÝŠENÁ PODÉLNÁ RÝHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, asi před rokem se mi udělala vyvýšená podélná rýha na prsteníčku. Je pravidelná - rovná od kůžičky až nahoru. Myslím, že bezbarvá. Je však dost vyvýšená - viz foto. Na druhém prsteníčku se mi zase stále zvětšuje bílá plocha odrostlého nehtu. Hranice mezi ní a růžovou částí není ohraničena a bílá plocha se jakoby "roztéká" do růžové plochy. Tento problém je v menší míře vidět i na fotu s druhým prsteníčkem a zdá se to začíná mírně projevovat i u malíčku. Prosím o radu, co to může být. Zda nějaká nemoc a co mohu dělat. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prstíky máte krásné a na první pohled je vidět, že patří pečlivé dámě. Rýha, která se vám udělala, souvisí s věkem a se stárnutím oblasti, kde se vytváří nehet. Postupem času přibude možná další a nebo se zvýrazní současná. Máte takzvaně první vroubek. :-) S tím projevem pod nehtem je to ale o něco komplikovanější, protože bude třeba vyšetřením určit pravý důvod. Určitě to není správné, aby se takto odděloval nehet od ploténky. Možné příčiny mohou být nějaké mechanické namáhání, které by zalézalo pod nehet při nějaké ruční práci. Nebo chemické prostředky na úklid můžou také ohrozit nehtový val. Různé nemoci nebo jejich léčba můžou zavinit tyto příznaky, například diabetes. Porucha ve výživě a nebo chybný metabolizmus může také tyto projevy vyvolat. A nakonec i plíseň nehtů může mít tyto projevy. Jak vidíte, určit jeden lék, který vám rychle pomůže, nebude takto přes internet možné, a budete se muset vydat na konzultaci ke kožnímu lékaři, aby vás celkově vyšetřil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyvýšená podélná rýha

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den, již od června mám na prsteníčku šedý pruh pod nehtem. Nyní jsem jo objevila i na dalších nehtech. O co by se mohlo jednat? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvaný subungvální hematom. Subungvální hematom je obvykle výsledkem nějakého poranění krevních cév pod nehtovým lůžkem. Častý je u běžců a turistů, zejména u těch, kteří často běhají nebo jdou z kopce. Když je v přední části boty málo místa, dochází k nadměrnému tlaku na krevní cévy na prstech. To může způsobit prasknutí krevních cév a krvácení pod nehtem. Výsledkem jsou pak takové tmavé skvrny a pruhy pod nehtem. Pokud podmínky, které daly vzniknout hematomu přetrvávají (malé boty, špatně uvázané boty, shrnuté ponožky ve špičce, namáhavá chůze nebo běh), může se hematom stále obnovovat a dlouhou dobu nezmizí (měsíce). Prozkoumejte své boty, vyndejte vložky a podívejte se, kde jsou na nich otlaky od prstů. Pokud jsou na samém kraji, nebo blízko okraje, potřebujete větší boty.
Váš problém s pruhy na nehtech není nebezpečný, ale je dobré ho řešit, abyste dobudoucna předešla zkřivení a deformaci prstů a nebo opakování jejich výskytu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jaterní porucha a bolest lýtek

Jak se říká, všechno souvisí se vším. Již v dávných civilizacích byly lidem známy souvislosti mezi tělesnými systémy a určitými nemocemi, které moderní lékařská věda mnohdy neprávem opomíjí. Například podle čínské medicíny proudí energie v lidském těle po soustavě drah, které nazýváme meridiány. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. A právě onemocnění jater vyvolává bolesti kloubů v místech průběhu dráhy na žebrech, kyčlích, kolenou, kotníku a způsobuje nepohyblivost prsteníčku u nohy.

Zdroj: Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Kdy navštívit lékaře

Pokud jste mladí a zdraví, pak jsou záškuby prstů s největší pravděpodobností jen důsledkem něčeho mírného, ​​jako je stres nebo přepětí. Pokud však tyto mimovolní pohyby prstů pokračují nebo se zhoršují a začnou ovlivňovat vaše každodenní aktivity, měli byste navštívit lékaře, protože by to mohlo být známkou nemoci. V některých případech lze záškuby prstů léčit vitamíny nebo odpočinkem, ale vážnější případy mohou vyžadovat lékařský zásah.

Totéž platí pro třes prstů. Pokud třes trvá delší dobu, měli byste navštívit lékaře. S největší pravděpodobností provedou fyzikální vyšetření, aby sledovali váš třes a otestovali vaši svalovou sílu a reflexy.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den, minimálně 3-4 měsíce mám tuto skvrnku v nehtu prsteníčku na noze. Předpokládala jsem, že je to modřinka a odroste, ale ani se nehne a nemizí. Je hnědá. Rády se mi dělají pigmentové skvrny, může to být ono?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše skvrnka na nehtu u třetího prstu není pigmentová skvrna a sama spontánně zmizí, jakmile skončí nadměrné namáhání prstu. Váš třetí prst je utlačován v příliš úzké obuvi. Díky tomu je doslova nalepený na vedlejší druhý prst a kvůli delší hraně nehtu, kterou si něm opečováváte, se tento tlak přenáší do nehtového lůžka, kde jemné tkáně reagují malinkatým krvácením, což zbarvuje tuto oblast dohněda. Udržujte nehet na třetím prstu kratší, alespoň u jeho pravého okraje a při výběru obuvi myslete na dostatečný prostor pro prsty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty nemoci

Úžeh u dětí

Laikovi se úpal a úžeh u dětí mohou jevit jako jedno a totéž onemocnění, ale není to tak. Úpal může dítě dostat, i když ho úzkostlivě chráníme před sluncem. Úžeh vzniká kvůli přímému vystavení těla slunci. Rizikem je hlavně chybějící pokrývka hlavy. Pokožka na vrcholu hlavy je velmi tenká a krev proudící pod ní se tak snadno přehřeje a u malých dětí to platí dvojnásob. Děti do tří let by se na přímém slunci neměly objevovat vůbec. Škodí jim i obyčejné opalování. Starší děti pak musí mít vhodný klobouk nebo šátek, který je dobré čas od času namočit vlažnou vodou.

Úžeh se velmi často objevuje až po několika hodinách. Dítěti se tak neudělá špatně u rybníka nebo na hřišti, ale až poté, co přijde domů, nebo uprostřed noci, kdy se vzbudí s horečkou a nevolností.

Projevy:

  • vysoká teplota (i nad 40 °C)
  • zrychlený tep
  • malátnost
  • apatie
  • nevolnost
  • zvracení
  • trnutí šíje
  • dezorientace

Úžeh u dětí patří mezi život ohrožující stavy a neobejde se bez konzultace s lékařem. Není třeba ihned dítě vozit na pohotovost, vyžádejte si telefonickou konzultaci na nejbližší dětské pohotovosti. Dítě zároveň pečlivě ochlazujte – omývejte ho vlažnou vodou a přikládejte studené obklady na krk, zápěstí a kotníky. Snažte se také, aby hodně pilo. Doba trvání stavu je individuální a záleží na dehydrataci dítěte. Na pití se doporučuje – pokud ji dítě pozře – osolená voda, ale mnohem lépe se osvědčily rehydratační roztoky z lékárny. Pokud se vám dítě nepodaří k pití přinutit (třeba proto, že je příliš apatické), je nutné ho dopravit k lékaři a nechat zavést infuzi. Hospitalizace obvykle netrvá déle než 24 hodin a dítě se po ní zotavuje velmi rychle. Nezapomeňte, že děti do šesti let mají nárok na přítomnost rodiče v nemocnici, která je hrazena pojišťovnou.

Zdroj: Úžeh a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Blahová.

Čas od času mně občas mravenčí malíček u levé ruky a částečně i prsteníček. Nemůže to být náznak něčeho vážnějšího? Třeba infarktu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Kdy se jedná o pásový opar

Je to podobné jako při oparu na rtu. Pocítíte svědění, trnutí nebo bolest v místě, kde se pak objeví lehké zarudnutí a vytvoří se skupinka puchýřků. Ty obvykle brzy prasknou, místo mokvá. Tkáňový mok zaschne do stroupku, do kterého se může přimísit i trocha krve. Časem se stroupek odloupne a kůže pod ním je zhojená. Opar na rtu je malinký a rovněž obtíže, které způsobí, jsou malé. Pásový opar ale obvykle postihne nesrovnatelně větší plochu, je doprovázen bolestí, která může i po zhojení přetrvávat, a celkově se cítíte jako při těžké chřipce, mohou být i teploty. Pásový opar je vždy jen na jedné polovině těla. Nejčastějším místem pásového oparu jsou oblasti kůže na hrudníku o šířce odpovídající vzdálenosti mezi žebry a v délce od páteře po střed hrudní kosti. Dalším místem, které bývá často postiženo, je polovina čela a okolí.

Onemocnění tradičně začíná jen malou skupinkou puchýřků na několika místech pásu, který bude postižen, když se nezačne včas s léčbou. V rozvinuté fázi nemoci její rozpoznání nečiní obtíže, protože puchýřky se zánětlivým lemem, které se slévají do větších puchýřů, přibývají asi týden, pak poschnou a utvoří se strupy, které se během dalších dvou až tří týdnů odloučí. Pro nemocného je ale nejdůležitější, aby k lékaři přišel už na začátku výsevu. Čím dříve se podají účinné léky proti této nemoci, tím je efekt léčby výraznější. U pacientů bez snížené obranyschopnosti totiž nasazení účinné léčby po 72 hodinách od prvních kožních známek pásového oparu už nepřináší zásadní zlepšení. U pacientů s oslabenou obranyschopností má i pozdní nasazení těchto léků určitý význam, ale léčebný účinek je mnohem menší. Proto, aby pacienti lépe rozpoznali vznikající pásový opar a věděli, jak vypadá pokročilejší onemocnění, jsou zde fotografie.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Příčiny trnutí

Utlačený nerv

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud se vyskytuje pouze parestezie neboli brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž je důsledkem toho, že je například po úraze nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem utlačován v zápěstí středový nerv zvaný nervus medianus, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Poškození periferních nervů

Péči neurologa vyžaduje také druhá možná příčina, která připadá v úvahu, pokud někoho opakovaně trnou prsty horních i dolních končetin, ať už ve stejnou, či různou dobu. Může to signalizovat poškození mnoha periferních nervů, pak jde o polyneuropatii – u nás nejčastěji diabetickou nebo alkoholickou, ale příčin je mnoho, včetně těch neobjasněných.

Raynaudův syndrom

Když prsty nejen brní, ale navíc mění barvu – nejprve blednou a pak naopak zčervenají a přidává se bolest, půjde nejspíše o Raynaudův syndrom, někdy se též hovoří o Raynaudově příznaku či fenoménu. Nejčastěji bývají postiženy prsty, ale může se to týkat i celých rukou či nohou. Někdy není příčina syndromu zcela zřejmá, ale jde o projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév, typické je to zejména pro mladší stresované ženy, které bývají postiženy pětkrát častěji než muži. Minimálně se část vlivu přisuzuje i hormonům, protože se potíže často objevují poprvé v pubertě a po klimakteriu naopak mizí. Častěji je ale Raynaudův syndrom sekundárním příznakem, který jen doprovází nějakou jinou hlavní potíž, ať už to jsou neurologické problémy, stavy po úraze, či problémy s oběhovým systémem. Podle lékařů je v tomto případě na místě odborné vyšetření. Jde nejspíše o příznak onemocnění tepen, které spadá do kompetence interních lékařů.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Jak poznat pásový opar

Onemocnění začíná obvykle jen malou skupinkou puchýřků na několika místech pásu, který bude postižen, když se nezačne včas s léčbou. V rozvinutém stadiu nemoci její rozpoznání nečiní obtíže, protože puchýřků se zánětlivým lemem, které se slévají do větších puchýřů, přibývá asi týden, pak poschnou, utvoří se strupy, které se během dalších dvou až tří týdnů odloučí. Pro nemocného je ale nejdůležitější, aby k lékaři přišel už na začátku výsevu: Čím dříve se podají účinné léky proti této nemoci, tím je efekt léčby výraznější.

Příznaky

Pocítíte svědění, trnutí nebo bolest na místě, kde se pak objeví lehké zarudnutí a vytvoří se skupinka puchýřků. Ty obvykle brzy prasknou, místo mokvá. Tkáňový mok zaschne do stroupku, do kterého se může přimísit i troška krve. Časem se stroupek odloupne a kůže pod ním je zhojená. Pásový opar postihne obvykle nesrovnatelně větší plochu, je doprovázen bolestí, která může i po zhojení přetrvávat, a celkově se cítíte jako při těžké chřipce, mohou být i teploty. Pásový opar je vždy jen na jedné polovině těla. Nejčastějším místem pásového oparu jsou oblasti kůže na hrudníku o šířce odpovídající vzdálenosti mezi žebry a v délce od páteře po střed hrudní kosti. Dalším místem, které bývá často postiženo, je polovina čela a okolí.

Odkaz na foto

Zde můžete vidět fotografie zachycující pásový opar.

Léčba

Léky (aciclovir, valaciclovir) lze podat v tabletách. Za normálních okolností se totiž vstřebá jen 20 % účinné látky podané v tabletě acicloviru a asi 50 % z tablety valacicloviru. Pouhé místní léčení postižené kůže by k zastavení choroby nevedlo. Přesto je nutné a pro nemocného ulevující ošetření kůže například zinkovým olejem nebo tekutým pudrem, mnohdy i potření methylenovou modří. Používáme takové prostředky, které místo výsevu spíše vysušují a zabraňují druhotné infekci. Promazávání a zvláčňování kůže přijde na řadu až po zaschnutí nebo odloučení stroupků a strupů.

Názvy léků k léčbě pásového oparu:

  • Zovirax (účinná látka aciclovir)
  • Herpesin (účinná látka aciclovir)
  • Valtrex (účinná látka valaciclovir)

Zdroj: Co je pásový opar

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Draslík v krvi

Draslík je jedním z hlavních iontů lidského těla a je nezbytný pro správné fungování nervosvalového převodu (v srdci, kosterních svalech i v zažívacím traktu). Jeho nedostatek i nadbytek v krvi je nebezpečný, neboť může v extrémním případě vést k ochrnutí svalů a náhlé smrti. Draslík se nachází ve všech buňkách lidského těla a je mnohem více obsažen uvnitř buněk než mimo ně – v krevní plazmě.

Normální hladina draslíku v krvi je 3,8–5,4 mmol/l. Při hladině > 5,4 mmol/l mluvíme o hyperkalémii a hladina > 6,5 mmol/l je urgentní stav, kdy je třeba rychle jednat, neboť pacient je bezprostředně ohrožen na životě.

Hyperkalémie je potenciálně život ohrožující poruchou, neboť může vyvolat závažné srdeční arytmie až náhlou zástavu srdce. Zrádné je, že příznaky hyperkalémie jsou mírné, a tak často bývá odhalena laboratorním nálezem. Vznikem hyperkalémie jsou ohroženi hlavně nemocní s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení umělou ledvinou a z nich nejvíce ti, kteří již nemočí. Draslík je totiž za normálních okolností z těla vylučován hlavně močí. Příznaky hyperkalémie jsou nenápadné, někdy mohou i chybět. Nejčastější jsou svalové obtíže: slabost, únava, brnění kolem úst, trnutí jazyka, obrny nebo bušení srdce. Při nálezu hyperkalémie je vhodné natočit elektrokardiografickou (EKG) křivku, a pokud jsou přítomny poruchy rytmu, je nutno okamžitě hladinu draslíku snížit. Ovšem i v případech hyperkalémie, kdy poruchy rytmu přítomny dosud nejsou, je nutné provést opatření vedoucí k úpravě hladin draslíku v krvi. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení dialýzou a z nich především ti, kteří již nemočí.

Nemocní s hyperkalémií nebo s rizikem jejího vzniku musí co nejvíce omezit příjem draslíku dietou a vyvarovat se léků zvyšujících jeho hladinu (amilorid, triamteren, spironolakton, ACE inhibitory, AT II. antagonisté, nesteroidní antirevmatika, trimetoprim, cisplatina, cyklosporin A, pentamidin – příklady firemních názvů: Amicloton, Biseptol, Gopten, Ibalgin, Losartan, Lozap, Kalnormin, Micardis, Prestarium, Verospiron a podobně). V léčbě hyperkalémie se podává nitrožilně kalcium (chrání srdce proti vzniku arytmie) a furosemid (zvyšuje vylučování draslíku močí). Účinnou, ale krátkodobě působící metodou je podpora vstupu draslíku do buněk podáním glukózy a inzulínu nitrožilně a zmírněním kyselosti vnitřního prostředí pomocí bikarbonátu. Dlouhodobější efekt má podávání iontoměničů (Calcium Resonium), tedy látek, které pomáhají vylučovat draslík ve zvýšené míře stolicí. Těžká hyperkalémie je indikací k okamžitému provedení dialýzy, což je nejspolehlivější a nejrychlejší metoda léčby hyperkalémie. Hyperkalémie může být životu nebezpečná vyvoláním srdeční arytmie až náhlé smrti.

Zdroj: Draslík


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP