Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TROMBOZA A SAUNA

OBSAH

Jak se pozná trombóza v noze

Žilní trombóza dolní končetiny se projevuje omezeným odtokem krve k srdci, krev se hromadí v žilním systému. Plazma z žíly při stagnaci krve uniká přes žilní stěnu do tkáně a způsobuje otok, což jsou klasické příznaky trombózy žil. Tkáň reaguje na přítomnost tekutiny zánětlivou reakcí, proto je kůže nad postiženým úsekem žíly teplá, zarudlá a končetina bolí. Pokud je postižen jen malý úsek například na lýtku a žíla není uzavřena zcela, projeví se problém třeba jen pnutím v dané oblasti. Trombus však může žílu uzavřít. Pak příznaky zesilují, pokožka nad postiženým místem nabývá modrofialové barvy a je teplá.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se optat jak je dlouho člověk s trombózou žilní doma kdy se můžu vrátit do práce jsem tet měsíc doma beru prášky na ředění krve blbě semi stoupá na nohu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trombóza je vážné onemocnění a délka léčby je u každého člověka individuální. Nejpřesnější odpověď můžete získat od svého ošetřujícího lékaře, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a nebo se ho zeptejte při příští kontrole.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Trombóza a sport

Než zcela odezní příznaky trombózy, sportu a zátěži se určitě vyhýbejte. Po úplném vyléčení není důvod k zákazu sportu. Naopak pohyb podporuje žilní oběh a je významnou prevencí žilních onemocnění. Vhodnými sporty jsou plavání, jízda na kole nebo běh na lyžích. Při nich (samozřejmě kromě plavání) je vhodné mít natažené kompresivní punčochy, které by měl mít pacient předepsány od svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý den mám takoví dotaz byla mi zjištěna hloubková trombóza s drobnou embolii již užívám léky eliguis už na trvalo a jsem kuřák obávám se že se mi trombóza nebo embolie může vrátit eliguis beru 5mg 2 tabletky sebe ráno jednu s večír děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Sauna Podolí

Sauna Podolí-Dvorce, Podolské nábřeží 3, Praha-Podolí, 147 00 Praha 47

Zdroj: Saunování

Diskuze

V diskuzi SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Šoltys.

Dobrý den, ve vašem článku jsem se dověděl, jsk je prospěšná infra sauna při léčbě rakoviny. v prxi to však vypadá tak, že doktoři nedoporučují infra saunu při a ani po léčbě rakoviny. Máte pravdu vy ve svém článku, nebo doktoři, kteři se jenom zichruji aby je pak někdo nenařkl ze špatné rady.
Stejný problém mám i při voperovaném kardiostimulátoru, kde naopak se na internetu dovídám, že není vhodná infra sauna a doktoři ji přitom nezakazuji. Mohl by mi některý skutečný odborník odpovědět. Protože pro lékaře je infra sauna VELKOU NEZNÁMOU. Mluvím o vlastních zkušenostech.
Srdečně zdravím. A.Š.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sauna a rakovina prostaty

Výron v kotníku a trombóza

Trombóza může nastat jako komplikace při přetržení či silném natržení vazu, kdy je nutná i sádrová fixace. Tento stav vždy patří do rukou lékaře. Délka doby léčení je individuální, pokud jde o kombinaci podvrtnutého kotníku a trombózy, je samozřejmě prodloužená.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

-samozrejme sukromna sauna. Svrab neznasa teplotu viac ako 60C, tak som si myslela ze tam posediet 10-15 nim pri teplote 60az 70C ...Tak ze to solarium/vertikalne je najlepsie? tam nie je taka vysoka teplota.
dakujem!

Zdroj: diskuze Svrab

Saunování v létě

Účinky sauny jsou stejné při použití v létě jako v zimě. Finská sauna pomáhá termoregulaci těla, ničí bakterie, viry, zlepšuje odolnost proti nachlazení a virózám. Mimo vyloženě léčivé účinky má finská sauna i schopnost rozpouštět tukové buňky, má velmi kladné účinky na pleť. Finská sauna je také známa pro své pozitivní působení na psychiku člověka. Saunování znamená relaxaci a odpočinek – a kvalitní odpočinek pomáhá léčit.

Zdroj: Saunování

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Trombóza a neschopenka

Délka léčby je individuální. Pracovní neschopnost – po vystavení neschopenky – může trvat dva a půl měsíce. Nejprve vás čeká týden v nemocnici, klid na lůžku, maximálně na záchod a do sprchy. V této době se zcela vyhýbejte zátěži nohy. Jednou týdně musíte k lékaři na Quick test při léčbě Warfarinem. Vhodné je nošení kompresních punčoch, poté rozhýbání nohy – rozchození o berlích, cvičení na lůžku, kdy jsou nohy ve vzduchu (jízda jakoby na kole, kdy střídavě šlapete, a nůžky, tedy kmitání nohama). Čím dál více prodlužujte procházky, zařaďte jízdu na kole nebo rotopedu. Během dne zkoušejte výstupy na špičky, zanožování na protažení lýtkového svalu. Vyhýbejte se masážím, teplým procedurám (sauna), nahřívání a statickému zatížení (posilování, dlouhý stoj a sed).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U žilní trombózy je důležité užívat léky na ředění krve. Určitě dostal Xarelto nebo Pradaxu. Tyto léky pomohou předejít další epizodě trombózy. Rekonvalescence je také důležitá a je třeba zařazovat pohyb, například chůze je vhodná. V dalším období by měl přítel navštívit kardiologa, aby zjistil stav jeho cévního systému a stanovil další vývoj lékařské péče.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Hauserová.

Vážený pane Cempírku, děkuji za Vaši rychlou odpověď. Zařídíme se podle toho. VH

Zdroj: diskuze Trombóza

Ženy a saunování

U žen má saunování blahodárné účinky v boji s celulitidou. Sauna je také vhodným doplňkem pro redukci váhy. Ale pozor! To, že ze sauny vyjdete o pár kilo lehčí, neznamená, že jste zhubli. Efekt je jen přechodný, protože se tělo zbavilo vody, kterou potřebuje pro své fungování zpět. Každopádně je ale sauna ženám, které pracují na snížení váhy, doporučována jako očista organismu. Pomáhá spalovat tuky. Uvolňuje psychiku. Nejedna vytížená manažerka přiznává, že se po sauně cítí jako znovuzrozená a připravená na další hektický den. Sauna je také dobrý terapeutický prostředek na nespavost.

Zdroj: Saunování

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Bolest zubu po sauně

Sauna může působením tepla způsobit překrvení sliznice i bolestivost zubu, který před její návštěvou nebolel. Pokud tato situace nastane, je vhodné co nejdříve navštívit ošetřujícího zubního lékaře, který vám chrup zkontroluje. Může se jednat o banální záležitost, ale s největší pravděpodobností půjde o problém v působnosti zubního lékaře.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hauserová.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčení trombózy. U mého přítele, sportovce a zdravého člověka se najednou objevila na noze trombóza. Stačí po léčbě u praktického lékaře na rekonvalescenci 14 dní? Šel do práce, ale noha ho stále pobolívá. Je třeba po této nemoci rehabilitace (cvičení) nebo spíše klid na lůžku? Předem Vám velmi děkuji za Vaši odpověď. VH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U žilní trombózy je důležité užívat léky na ředění krve. Určitě dostal Xarelto nebo Pradaxu. Tyto léky pomohou předejít další epizodě trombózy. Rekonvalescence je také důležitá a je třeba zařazovat pohyb, například chůze je vhodná. V dalším období by měl přítel navštívit kardiologa, aby zjistil stav jeho cévního systému a stanovil další vývoj lékařské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza

Pomáhá sauna na hemoroidy?

Hlavním nebezpečím u hemoroidů je vysoká teplota. Zvyšuje se přitom riziko vnitřního krvácení a trombózy u rozsáhlých hemoroidů. Pod vlivem vysokých teplot se také uvolňují svaly a zvyšuje tep, což může vést ke krvácení.

Lékaři pacientům doporučují při tomto onemocnění spíše ruskou nebo parní lázeň, které mají relativně nízké teploty. Pobyt v parní lázni by měl být omezen na 7–10 minut.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Kdy jít k zubaři

Tak zde platí: vždy! Ať už se jedná o problém s dásněmi, nebo se samotným zubem. Od bolavého zubu vám kromě zubaře opravdu nikdo a nic nepomůže.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav skopal.

dobry den,prosim o radu jedeme na termalni koupaliste mohu mohu do vody,ktera ma 34st.a treba to stridat a jak dlouho mohu setrvat dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aleš.

Dobrý den,
trombóza je zjednodušeně hustá krev který nemůže protékat. Já tento problém řeším laserovými hodinkami které dávají krev do normálního stavu.
AR

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin příznaky

Sauna Vsetín

Městské lázně Vsetín, Jiráskova 340, Vsetín 755 01

Zdroj: Saunování

Riziko přenosu v sauně

Každý, kdo přijde do kontaktu s osobou trpící svrabem, by se měl léčit. Léčba je důležitá, aby nedošlo k přenosu na rodinné příslušníky nebo další jedince, se kterými jedinec přichází do kontaktu (kontaktem se míní dotyk kůží). Bohužel stačí i pouhý dotyk s povlečením, hygienickými pomůckami, ručníkem.

Zdroj: Svrab a sauna

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Na bolavé krčky citron

Na dásně a bolavé krčky se osvědčil citron. Přesněji jeho kůra. Její vnitřní bílou částí i s trochou dužiny můžeme masírovat bolavé dásně. Látky obsažené v kůře dásně zatáhnou a zpevní, což pomáhá i na citlivé krčky. Dásně neodchlipujte.

Po odeznění bolesti vyhledejte lékaře, jelikož hlavní příčina bolesti je stále přítomna a vy budete znovu prožívat bolest znovu a znovu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Sauna Praha 10

Café Sauna v Praze 10 Záběhlicích 1728/75, přímo proti vjezdu do tenisového areálu Hamr-Záběhlice, poskytuje komplexní péči o tělo i ducha. V rodinném prostředí veřejné CAFÉ SAUNY zrelaxujete a v nové sauně o rozměrech 3,2 x 3 m se můžete pořádně vypotit. Vyhřáté svaly pak zchladíte v prostorné ochlazovně, kde můžete relaxovat na pohodlných lehátkách a v příjemném interiéru odpočívárny a na chvilku se pokusit zastavit čas! Po procitnutí, kdy z těla odplavíte škodlivé látky a ze své mysli únavový syndrom s negativním myšlením, budete plni sil a elánu. Z vaší tváře pak bude zářit pohodový úsměv. Pak můžete ještě prožít další chvíle pohody v Café baru s nabídkou dobrot z domácích receptur.

Otevřeno denně od 17.00–23.00 hodin.

Jednoznačně nejlevnější saunování v Praze! Osoba 250 Kč, děti do 15 let 150 Kč, děti do 10 let zdarma. Vstup do sauny není omezen časem. Není nutná rezervace předem.

Zdroj: Saunování

Největší sauna v Praze

Aquapalace Praha, Pražská 138, obchodní zóna Průhonice-Čestlice, 251 01 Praha-východ. Navštivte největší saunový svět v ČR – vyberte si pro svou relaxaci některou ze 14 druhů saun či prohříváren a využijte speciální nabídku saunových ceremoniálů – ať se již jedná o speciální medový či solný peeling, nebo ceremoniály s vybranými vůněmi. V saunovém světě si můžete užívat, relaxovat, odpočívat od 10.00 až do 23.00 hodin každý den. Při speciálních akcích, například Saunování při svíčkách, i déle.

Zdroj: Saunování


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP