Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUHNUTÍ ČELISTI

OBSAH

Příznaky bolesti zubů

Bolesti zubů a čelisti jsou běžné. Bolest vzniká reakcí na tlak nebo na horké či studené podněty a přetrvává déle než 15 vteřin. Pokud se bolest zánětu zvyšuje, může se projevit bolestmi ve tváři, uchu nebo v čelisti. Dalšími příznaky, které by vám měly signalizovat potřebu vyhledat lékařskou péči, jsou:

  • bolest při žvýkání;
  • citlivost na teplé nebo studené;
  • krvácení nebo výtok kolem zubu či dásně;
  • otok kolem zubu nebo čelisti;
  • zranění dásní nebo ulomení zubu.

Tyto symptomy mohou být spojeny jednak se zubním kazem, jednak s onemocněním dásní (parodontózou). Místo kolem zkaženého zubu může být zarudlé, dáseň je citlivá a bolestivá. Infikovaný zub může bolet již při pouhém dotyku. Tyto příznaky vám tedy mohou pomoci zjistit, že máte nějaký skrytý problém se zubem, i když vypadá na první pohled normálně, zdravě. Bolesti zubů je třeba odlišit od jiných zdrojů bolesti v obličeji. Sinusitida způsobující bolesti ucha, krku nebo i poranění čelistního kloubu mohou být zaměněny s bolestí zubů. Závažnější příčinu může mít bolest vycházející z hlubších struktur, která vede podél nervu a cítíte ji až v čelisti nebo v zubu. Proto raději navštivte co nejdříve zubaře, abyste se ujistili, zda jde opravdu jen o zubní kaz.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem TUHNUTÍ ČELISTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Ještě se chci zeptat a moc poděkovat za odpověd....mám už asi tři dny stuhlou pusu dolní čelist a panty a jako by tlak občas až křeče...myslíte ,že to může také souviset s krční pátečí?Nebo z čeho by to mohlo ještě být?Hořčík doplnuji moc děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, i takové pocity ztuhlosti kolem úst můžou být zaviněny útiskem nervů v oblasti krční a hrudní páteře. Myslím, že vhodně vedená rehabilitace a následně pak trocha Vaší vůle, by mohly pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuhnutí čelisti

Lékařské ošetření bolesti zubů

Ve většině případů stačí na léčbu bolesti zubů nebo čelisti užívání analgetik nebo antibiotik. Ale vždy raději navštivte svého zubaře, který může průběh léčby sledovat. V některých případech vám může dát na zmírnění bolesti injekci. Pokud máte otok dásní, obličeje nebo horečku, lékař vám předepíše antibiotika.

  • Zubař vám může udělat výplně, vytrhnout zuby nebo provést jiné nutné zásahy. Extrakce zubu se provádí zejména u dětí, nejčastěji mléčných zubů. Když se objeví problém u stálých (sekundárních) zubů, dochází k čištění kořenových kanálků a koruny zubu.
  • Antibiotika jsou předepisována v případě horečky nebo otoku čelisti.
  • Pokud jsou příčiny způsobené něčím jiným, závisí léčba na stanovené diagnóze.

Zdroj: Bolest zubů

Vteřinové lepidlo na zuby

Existují i vteřinová lepidla, která jsou vhodná pro použití ve stomatologii. Například etyl-kyanoakrylátové lepidlo je speciálně vyrobeno pro dentální techniku a dentální laboratoř. Vyznačuje se velmi krátkou dobou tuhnutí na suchých i velmi vlhkých podkladech a silnou přilnavostí na porézních materiálech. Bezpečně lepí sádru, keramiku, mnoho druhů plastů a slitin kovů. Je odolné proti vibracím, tlaku a rázům.

Univerzální vteřinové lepidlo využívané ve stomatologii obsahuje účinnou látku zvanou metylkyanoakrylát, která zajišťuje dobré lepicí vlastnosti a ideální tlakové vlastnosti. Doba tuhnutí je krátká, avšak dostatečná pro všechny oblasti použití v dentální technice.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Lesklá citronová poleva

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 6 lžiček citronové šťávy, 1 lžička rostlinného oleje

Technologický postup: Citronovou polevu umícháme tak, že cca do 200 g cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, konzistenci neděláme příliš hustou, aby šla roztírat na korpusy, rolády. Tuhne docela rychle a nepotřebuje na tuhnutí chladno.

Zdroj: Citrónová poleva

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Hrnčířová.

Včera mi byl předepsán Furolin po druhé tabletě silné bolesti hlavy, zvracení, závratě, tuhnutí šíje,zimnice, ospalost a tlak v žaludku!!
Je to driák, budu kontaktovat lékaře, jsem silný astmatik, mám vysoký tlak,léčím se se štítnou žlázou a se žaludkem.

Nechci být za pokusného králíka.. :-(

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bílá plomba

Bílé plomby mohou být chemicky nebo světlem tuhnoucí. U chemicky tuhnoucích se smíchá tekutina s práškem nebo se smíchají 2 pasty. Tyto hmoty jsou méně kvalitní. Je nutné je přesně odměřit, nedají se barevně vrstvit. Ale jsou levnější. Světlem tuhnoucí jsou už připraveny, a proto se nemusí složitě míchat.

Vytvoření kvalitní výplně může trvat i dvě hodiny.

Nejprve se musí kvalitně izolovat ošetřovaný zub od zbytku dutiny ústní, aby nedošlo ke kontaminaci slinami a bakteriemi. Zub je nutné zbavit kazu a všech nečistot. Poté se zub naleptá kyselinou ortofosforečnou, díky ní bude výplň držet. Po opláchnutí se v zubu nechá působit chlorhexidin, který vyhubí všechny mikroby. Pak se nanese mezivrstva, která spojí zub s výplní, a kompozitní hmota. Ta se nanáší v několika vrstvách a vytvrzuje se osvícením polymerační lampou. Na závěr se výplň upraví, zbaví hrbolků, vyleští se a zahladí se mezizubní prostor.

Bílá plomba je tedy takový materiál, který se dostane i do mikroprostorů. Fotokompozitiní pryskyřice je tvořená z anorganického plniva, které představují skelné částice, a organickou částí je monomer. K tuhnutí pryskyřice jsou potřeba fotoiniciátory tuhnutí. Po osvícení dojde k tomu, že se monomery promění v polymery a materiál se vytvrzuje.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Děkuji za zprávu ohledně trojklaného nervu ještě prosím kde dělají tyto operace a byl by vhodný i kiberneticky nůž brala jsem prášky i akupunkturu ale to bylo jen na chvíli účinek bylo mi uděleno že takový nález má spousta lidí podle příznaků bodavě bolesti do spamu a do ucha a tuhnutí krční páteře mohlo by to být děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psala jste, že máte výsledky z rezonance, na kterou vás poslal lékař. Právě tento lékař vám může nejlépe poradit, jaké řešení zvolit. Z výsledků vyšetření na rezonanci vidí přesné rozmístění nervu a cévky. Zeptejte se ho na všechno a důvěřujte moderní medicíně. Lékař vám také doporučí zdravotnická zařízení, kde tyto zákroky provádějí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Jaká onemocnění způsobuje vysoká hladina kyseliny močové v těle?

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi, je onemocnění samo o sobě známé jako hyperurikémie. V průběhu času může hyperurikémie vést až k tvorbě krystalů z kyseliny močové, které se mohou usadit v kloubech, na šlachách a v okolních tkáních. Tyto krystaly mají tvar jehly a chovají se jako cizí předměty, takže způsobují typické reakce. Přirozené protizánětlivé procesy proti těmto krystalům způsobují zarudnutí, otok, teplotu, zánět, tuhnutí a velmi velké bolesti. To jsou všechno příznaky onemocnění zvané dna. Jinými slovy, vysoké hladiny kyseliny močové v těle vedou ke dně.

Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Diskuze

V diskuzi BOLEST ČELISTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již 6 let trpím bolesti horní čelisti po vynětí zubní protézy. Byla mi stanovena diagnoza zánět trojklanného nervu bez jakéhokoliv dalšího vyšetření. S protézou v ústech vydržím maximálně 3 hodiny, pak mi je na zvracení, když jivyndám mám neskutečnou bolest na kterou mi za bere pouze čtvrtina léku na spaní.Bez léku na spaní jsem nespala už 5 let. Snad to do smrti vydržím. Je mi 59 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest čelisti

Aminexil Garnier

Deset let po přelomovém objevu spojil Garnier aminexil, evropskou jedničku v boji proti ztrátě vlasů, s aktivními ovocnými koncentráty, aby vytvořil silnou a účinnou péči proti vypadávání vlasů. Aminexil je klíčovou přísadou v prevenci tuhnutí kolagenového kroužku, který obklopuje vlasovou folikulu, a tím zároveň pomáhá vlas pevněji ukotvit v pokožce hlavy. Zpomaluje ztrátu vlasů a zajišťuje jejich harmonický růst. Aktivní výtažky z ovoce zase spojují fruktózu, glukózu, vitamíny B3 a B6 a kyseliny AH, čímž poskytují vlasovým kořínkům aktivní látky, které podporují růst vlasů. Zároveň s intenzivní kúrou je vhodné použít Garnier Fructis posilující šampon proti vypadávání vlasů, který je určen pro oslabené a jemné vlasy.

Zde můžete vidět cenu produktů Aminexil Garnier:

  • Fructis Proti vypadávání vlasů kúra muži (12x 6 ml) 299 Kč/12,25 €
  • Fructis Proti vypadávání vlasů šampon muži (250 ml) 74,90 Kč/3,15 €
  • Fructis Proti vypadávání vlasů kúra ženy (12x 6 ml) 299 Kč/12,25 €
  • Fructis Proti vypadávání vlasů šampon ženy (12x 6 ml) 74,90 Kč/3,15 €

Zdroj: Aminexil

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nováková Jana.

Dobrý den, prosím o radu. Syn měl v 15 letech - to je před 29 lety zhoubný nádor jazyka.
Absolvoval 27 ozářek a i když měl další problémy, spojené s ozařováním, tak rakovina se celou dobu nevrátila.
V současné době, kdy má 44 let ale lékaři zjistili další ložisko této nemoci a sice na spodní čelisti.
Moje otázka zní, zda je i pro tento druh nemoci vhodná léčba protonového centra a protože syn je v evidenci VZP, jestli by mu tato léčba byla proplacena.
Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Biologické funkce kyseliny hyaluronové

  • Výborně váže vodu, je schopna navázat molekuly vody několikanásobně vyšší hmotnosti, než je její vlastní hmotnost
  • Neutralizuje volné radikály, má antioxidační vlastnosti
  • Podporuje lubrikaci v tkáních, omlazuje a má analgetický účinek (v kloubech)
  • S věkem se její produkce snižuje, a proto je vhodné ji doplňovat formou kosmetických přípravků anebo doplňků stravy

Vlastnosti a využití kyseliny hyaluronové

Vysoko regenerační schopnosti na pokožku jsou hlavní předností kyseliny hyaluronové. Již více než 40 let se používá k hojení ran např. u popálenin a kožních vředů. Je dokonce natolik bezpečná, že byla používána u zvířat pro zlepšení pohybu a funkci kloubů. Protože zabraňuje tuhnutí kolagenu, používá se při hojení ran a jizev. V současnosti najdeme její využití i v plastické chirurgii – výplň vrásek. Kyselina hyaluronová se často využívá i k léčbě akné díky hojivým účinkům a schopnosti snižovat produkci mazu, dále redukovat různé skvrny v obličeji a na těle.

Zdroj: Kyselina hyaluronová v kosmetice

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nováková Jana.

Dobrý den, prosím o radu. Syn měl v 15 letech - to je před 29 lety zhoubný nádor jazyka.
Absolvoval 27 ozářek a i když měl další problémy, spojené s ozařováním, tak rakovina se celou dobu nevrátila.
V současné době ale lékaři zjistili další ložisko této nemoci a sice na spodní čelisti.
Moje otázka zní, zda je i pro tento druh nemoci vhodná léčba protonového centra a protože syn je v evidenci VZP, jestli by mu tato léčba byla proplacena.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Bílá výplň (bílá plomba) na místě zubních kazů

Tento zákrok pojišťovna nehradí a plně si ho hradí pacient, Cena bílé výplně je závislá na velikosti, respektive rozsahu té výplně a druhu použitého materiálu a činí v rozmezí od 1 612 Kč do 2 308 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Odbornou preparaci s pomocí caries-detectoru, což je barevný indikátor kazu umožňující dokonalé odstranění infikovaných zubních tkání – zubních kazů.
  • Zhotovení výplně za použití Kofferdamu. Kofferdam je specielní gumová fólie / blána, která zaručí dokonale suché pracovní prostředí, nutné pro dlouhou trvanlivost bílé plomby a její větší odolnost vůči vzniku nového kazu.
  • Při zhotovení bílé výplně budou použity přesně definované techniky vrstvení bílé hmoty a vytvrzení bílé výplně bude pomocí speciální LED lampy s takzvaným "pomalým startem", která minimalizuje smrštění výplňové hmoty při tuhnutí. Tímto postupem se zajišťuje lepší utěsnění bílé plomby v zubu a minimalizuje se tím také spára mezi výplní a zubem, ve které nejčastěji dochází k opakování zubního kazu.
  • Po zhotovení bílé plomby bude provedeno její vyleštění pomocí speciálních leštících nástrojů a past do vysokého lesku, které prodlouží trvanlivost výplně a výrazně vylepší estetický efekt.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Šacherová.

Děkuji za odpověď na můj dotaz k člán ku nesnášenlivost horní zubní náhrady

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Trojklaný nerv a bolest zubů

Právě skutečnost, že nerv prochází otvory v čelisti, může zpočátku budit dojem, že se jedná o bolesti zubů. Postižený vyhledá zubního lékaře, a pokud se potíže po ošetření nezmírní, má v tomto případě důvod, proč hledat příčiny dál.

Zdroj: Trojklaný nerv

Bolestivý zub moudrosti

Obtíže při prořezávání zubů nejsou jen specifikem zubů moudrosti, mohou se objevit u kteréhokoliv zubu, ale lze říci, že u osmiček jsou daleko nejčastější. Zub prořezávající se do dutiny ústní překonává nejprve kost čelisti, následně pak měkké tkáně – podslizniční vazivo a sliznici. Zatímco u ostatních zubů je sliznice poměrně křehká a zub ji doslova „prořízne“ ostrými hrbolky nebo řezací hranou, v oblasti zadních zubů je sliznice poddajná a prořezávající zub ji spíše nadzvedává. Kromě toho se za dolními osmičkami již zvedá vzestupná větev dolní čelisti, takže korunka zůstává velice často zčásti skrytá v kosti. Tím může nastat situace, kdy přední část zubu je normálně prořezána, ale zadní polovina je skryta v jakémsi vaku, který je však otevřený do dutiny ústní a tím pádem přístupný pro bakterie a zbytky potravy, které mohou vyvolat zánět. Kromě toho se měkká sliznice nad zubem často dostává při kousání mezi horní a dolní zuby, tím je zraňována a vznikají další komplikace. Jindy může nastat situace, kdy jsou osmičky v čelisti uloženy horizontálně (kolmo na podélnou osu ostatních zubů). V tomto případě zub nebývá vůbec prořezán do úst, ale tím, jak se snaží růst, tlačí na sousedy před sebou, a tak může způsobit bolestivé komplikace nebo posun zubů dopředu. V důsledku toho dochází ke stěsnání předních řezáků.

Zdroj: Problémy se zuby

Aminexil pro Dercos Vichy

Aminexil je inovativní farmaceutická molekula působící proti vypadávání vlasů, jež vzešla z 10letého výzkumu. Aminexil působí proti tuhnutí kolagenového pouzdra, uchovává vláčnost a elasticitu tkání, které obklopují vlasový kořínek, a tím pomáhá pevněji ukotvit vlas ve vlasové pokožce. Je vhodný pro ženy, které trpí lehkým až středně těžkým nebo sezónním vypadáváním vlasů.

Další aktivní látky: SP94 – působí na kvalitu vlasů, zásobuje vlasovou cibulku výživnými složkami nezbytnými pro její růst a napomáhá výstavbě silnějšího, tlustšího vlasového vlákna. Vitamíny PP a B6 vlasy revitalizují a zkrášlují.

Účinek posílen dvojí stimulací: Arginin stimuluje mikrocirkulaci a napomáhá přísunu živin nezbytných pro růst vlasové cibulky. Jemný masážní aplikátor s kulatou, ergonomicky tvarovanou špičkou z bílého bronzu vyhovuje všem typům vlasové pokožky, včetně té nejcitlivější. Je speciálně navržený pro cílenou aplikaci a lepší nanášení přímo na vlasovou pokožku a stimulaci mikrocirkulace.

Výhody výrobku: Posiluje vlasy, čímž obnovuje jejich hustotu. Produkt je bez parabenů, hypoalergenní formule je vhodná pro citlivou vlasovou pokožku. Účinnost prokázána pod dermatologickou kontrolou v nemocničním prostředí. Textura je nemastná, nelepivá.

Doporučená aplikace: Aplikujte 1 ampuli denně během intenzivní kúry, 3 ampule týdně během udržovací kúry po dobu 6 týdnů. Aplikátor uchopte vertikálně. Zašroubujte, dokud není pevně utažený. Pro nanesení séra stlačte plošku aplikátoru a nanášejte pěšinku po pěšince. Vmasírujte do pokožky hlavy. Nechejte působit a neoplachujte.

Zde můžete vidět cenu produktu Aminexil pro Dercos Vichy.

Zdroj: Aminexil

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Rozdíly mezi bílou a amalgámovou plombou

Když jde člověk k zubaři, měl by si uvědomit, kolik peněz je do zubů ochoten investovat. Pokud mu totiž zubař bude nabízet různé plomby, měl by vědět, jaké výhody obě plomby mají.

Úkolem zubní plomby je zabránit šíření kazu. Funguje tak, že plomba nahrazuje ztracené části zubní korunky, a tak je zub znovu schopen plnit svou funkci. Dnešní plomby jsou do značné míry podobné zubní tkáni. Reakce plomby na teplo, chlad je daleko lepší než dříve, právě proto, že je podobná zubní tkáni.

Amalgámové plomby jsou hrazené pojišťovnou. Všechny jsou z materiálů s  obsahem kovů jako: stříbra, mědi, cínu, liší se jen chemickým složením. Amalgám zároveň obsahuje určité množství rtuti. Tyto plomby jsou buď z kondenzovatelného nebo nekondenzovatelného materiálu. Plomby z nekondenzovatelného materiálu jsou méně kvalitní a měkčí, naopak plomby z kondenzovatelného materiálu jsou pevnější, lépe se s nimi pracuje, ale jejich nevýhodou je velká spotřeba.

U plomby je důležitá i rychlost tuhnutí, plomba nesmí zatuhnout předtím, než je do zubu zasazena a upravená, zároveň ale musí natolik zatuhnout, aby se nejdéle za dvě hodiny od zasazení dala používat. Celkově ale plomba tuhne zhruba 24 hodin. Během tuhnutí nesmí docházet k rozměrovým změnám výplně, mohlo by totiž dojít k vypadnutí plomby nebo k rozlomení zubu.

Amalgám musí být chemicky odolný, aby v ústech nedocházelo k uvolňování rtuti a dalších kovů.

Amalgámová výplň může být míchaná zubařem přímo v ordinaci, množství látek si zubař stanoví sám. Lékař musí být zkušený, musí vědět, jak dlouho má hmotu míchat a v jakém poměru ji musí namíchat. Pokud se mu to nepodaří, můžou vzniknout druhotné kazy pod plombou. Je třeba si uvědomit, že to, že je plomba hrazená pojišťovnou, neznamená, že je nekvalitní.

Další variantou je amalgámová výplň, která je v kapslích a je pevnější, ale také dražší, proto si ji pacient musí zaplatit sám. Výhodou ale je, že každá tato plomba má stejnou garantovanou kvalitu. Zároveň když se plomba nemíchá přímo v ordinaci, neuvolní se tolik rtuti, která může být nebezpečná. Cena této plomby se pohybuje kolem 500 Kč.

U bílé varianty jsou tři druhy výplní: skloionomerní, kompozitní pryskyřice a keramické inlaye či onlaye. Z bílých plomb je nejlevnější skloionomerní výplň, která slouží spíše jako dlouhodobé provizorium, protože není příliš mechanicky odolná. Obvykle ji zubaři používají u dětských dočasných zubů.

Nejužívanější je fotokompozitní výplň, která se také nazývá kompozitní pryskyřice. Tato výplň je trvanlivá a její barva se dá doladit podle barvy zubu.

Posledním typem jsou keramické onlaye či inlaye. Ty se používají, když je potřeba dodělat větší část zubu. Inalye se vyrábí podle otisku zubu a do zubu se vlepují pomocí pryskyřice. Protože se jedná o modelaci zubu, což je náročná procedura, je tato technika nejdražší.

Bílá plomba je celkově méně odolná než plomba amalgámová, a nehodí se k využití na velkých kazech, kde se může lehce poškodit. Jejich slabinou je náchylnost k bakteriím. Pokud ale člověk chodí pravidelně k zubaři, tak se nemusí ničeho bát. Nevýhodou bílé plomby je rozhodně její cena. Vždy záleží na velikosti a stavu kazu. Celkově se rozpětí cen za bílé plomby pohybuje mezi 500 – 2 000 Kč.

Zdroj: Bílá plomba

Rentgen zubů moudrosti

Pokud si pacient u zubaře stěžuje na bolest třetích stoliček, zubař obvykle provede rentgen čelisti, který slouží jako taková prevence. Zubař tak rovnou zjistí, jak si tyto zuby „stojí“ mezi ostatními. Rentgenový snímek se dá provést již ve čtrnácti letech, takže již v té době se dá zjistit, jestli se tyto zuby budou prořezávat nebo ne.

Zdroj: Zuby moudrosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP