Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUKOVE KAPSY V PODPAZI

OBSAH

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ KAPSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Hrazdira.

Snažím se o vyléčení zubní kapsy u sedmičky vpravo nahoře jako posledního zubu. Osmička byla vytržena. Kapsu denně čistím mezizubním kartáčkem, ale bez výrazného pokroku. Zná někdo postup, jak kapsu vyléčit?

Děkuji. Václav Hrazdira

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní kapsy

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněná kožním mazem a epitelem, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález.

Příčiny ateromů v podpaží jsou dány ucpáváním mazových žláz, traumatickým poškozením mazových žláz, zánětem folikulů, hormonální nerovnováhou, metabolismem, nadměrnou olejnatostí kůže. Další příčinou vzniku ateromu v podpaží může být genetický předpoklad, jde o určitou vývojovou odchylku při tvorbě kůže, preventivně se nedá nic dělat.

Příznakem zánětu ateromu v podpaží je zarudnutí kůže v oblasti lokalizace, na povrchu ateromu může být zvýšená teplota a místo je bolestivé.

Aterom diagnostikovaný v podpaží je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud se aterom neléčí, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří lidé mají aterom řadu let a žádné komplikace nemají. Ateromy v podpaží se mohou léčit chirurgicky, nebezpečné nejsou.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tukové boule se některým lidem dělají spontánně a zpravidla nejsou nebezpečné a bývají právě dědičné. Jde o lipomy, které patří mezi nádory, ale nejsou zhoubné. Rozhodně se na lipomy neumírá. Pokud máte jakékoliv pochyby o svém zdravotním stavu, nějaká podezření a podobně, tak nejít k lékaři je ta nejkratší cesta do rakve. Přeci lékař může nejlépe případné onemocnění rychle rozpoznat a zahájit pak cílenou léčbu, která může zachránit život. Přemýšlejte nad tím, až Vám něco bude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Bylinná mast z krušiny

Opadavé keře či stromy krušiny rostou převážně v Evropě či Asii a mohou dorůstat výšky 6 m. Jedná se o významnou medonosnou rostlinu. Dřevo se využívá v truhlářství. Větve krušiny se používaly na dřevěné uhlí pro výrobu střelného prachu. Z rostliny se vyrábějí barviva a pěstuje se i jako dekorativní. Toxické látky kůry mizí po jejím zahřátí, též po velmi dlouhém skladování. Používá se v léčitelství. Ve větších dávkách je krušina při vnitřním užívání jedovatá, proto dbejte na správné dávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na 250 ml vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Vyrábí se z ní bylinná a regenerační mast (mast na lipomy).

Účinky a použití krušinové masti:

  • Obsahuje velké množství krušinové kůry!
  • Používá se na hrubou a pomerančovou kůži, při redukci tuků, na jizvy, pajizévky, strie, praskliny, jako prevence strií v těhotenství, na onemocnění růže, skvrny na pokožce, na suchou a zanícenou pokožku.
  • Má antiseptické účinky, zjemňuje a vyhlazuje pokožku.
  • Je účinná na lipomy, podkožní bulky, tukové bulky, tukové nádory, na růži, na popraskanou kůži při náhlém zhubnutí nebo přibrání na váze, na tukové převisy.
  • Vhodná také pro pejsky s boulemi na kůži.

Obsah kelímku: 30 ml.

Zdroj: Krušinová mast

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den, teď jsem si prohlížela stránky drnatura a musím říct že to mají vyvedený naprosto skvostně a přesvědčivě..málem jsem si hned objednala. Ale je to za děsný peníze..potřebovala bych slyšet nějakou zkušenost od někoho, kdo to skutečně užívá, jak to dopadlo, projevily se opravdu ty zázračný očistný účinky? (ještě i jinak, než třeba nakonec jenom nevolností a průjmem?) Moc děkuju, jestli se se mnou máte chuť podělit o svoje zkušenosti.



p.spicova@seznam. cz



Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Kdyby to neměli provedeno "skvostně", tak by nenalákali důvěřivé ovečky na předražený a ještě nebezpečný preparát, že? (kdyby byl bezpečný, asi by jej prodávaly lékárny a ne nejací překupníci, co si mastí kapsy, že?)

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny slouží jako filtr lymfatické tekutiny. Jsou velké přibližně 1–30 milimetrů a jsou uloženy v tukové vazivové tkáni, ať už po jedné, či ve skupinách. Organismus vyprodukujte denně 2 až 4 litry bezbarvé lymfatické tekutiny. Lymfatický systém je úzce spojen s obranyschopností našeho organismu. Nebezpečím je, že společně s lymfou mohou do uzliny přicestovat i bakterie či nádorové buňky. Bílé krvinky v tento okamžik zahajují výrobu protilátek. Je až neuvěřitelné, jak začíná tělo rychle reagovat na potenciálního nepřítele. Pokud se jim nepodaří včas zlikvidovat svého „nepřítele“, začnou nebezpečné nádorové buňky v uzlině růst a dalším proudem lymfy jsou zaneseny do jiných míst – takto lymfatickou cestou vznikají metastázy (druhotná ložiska nádorových buněk), které jsou hlavní příčinou úmrtí při zasažení organismu rakovinou.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Diskuze

V diskuzi NEKUPTE TO !!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mili.

Mohu jen potvrdit,že negativní reakce na náplasti jsou opodstatněné.Někdo si z toho pakuje kapsy.Taky jsem je využila,žádné zlepšení v ničem jsem nepocítila.Je to asi jen další blud na důvěřivce jako já.Škoda peněz a už si nic podobného nekoupím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

taky jsem naletela.nekupujte to.ja jsem to poctive pouzivala a muzu rict ze necitim zadne zdravotni zlepseni akorat jsem chudsi o 1200kc.

Zdroj: diskuze Nekupte to !!!

Příznaky a projevy lipomů

Lidé si často vůbec ani neuvědomují, že se u nich vyvíjí lipomy, dokud se nerozrostou do dostatečné velikosti, aby byly vidět nebo cítit hmatem. Růst lipomů probíhá pomalu v průběhu několika let.

Nejčastější projevy lipomů:

  • Lipomy mohou mít kopulovitý nebo vejčitý tvar o průměru od 2 do 10 cm. Některé lipomy mohou růst i do ještě větších rozměrů.
  • Lipomy bývají měkké a hladké a snadno se přemísťují pod kůží při zatlačení prstem.
  • Některé lipomy mají gumovou nebo těstovitou konzistenci.
  • Lipomy se nejčastěji objevují jako tukové pupínky na rameni, krku, trupu a na pažích, ale mohou se objevit kdekoliv na těle, kde je tuková podkožní tkáň. Zde pak bývají lipomy na čele, lipomy na hlavě, lipom na obličeji.
  • Většina lipomů bývá bez příznaků, ale některé lipomy jsou bolestivé při stlačení. Takový bolestivý lipom bývá obvykle angiolipom. Angiolipom je tukový lipom, který je navíc ještě prorostlý malými krevními cévkami.

Zdroj: Lipomy

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Absces v podpaží

Stejně jako na ruce, tak i v podpaží mohou snadno vzniknout abscesy, které vzhledem k častým pohybům rukou bývají velmi bolestivé a je třeba se jich proto brzy zbavit, aby pacientovi příliš neznepříjemňovaly život. Opět se jedná o zasažení kůže, tedy o furunkly. Nezasahují tedy žádný orgán.

Příčiny

Stejně jako u ostatních kožních abscesů je i v tomto případě viníkem stafylokok, případně streptokok (ve výjimečných případech i plísně), který napadl tělo pacienta v důsledku oslabení jeho organismu a „vrhnul“ se na místo kůže, které bylo nějakým způsobem poraněné, oslabené. V případě abscesu v podpaží nahrává těmto bakteriím i fakt, že řada lidí v této oblasti těla zanedbává hygienu, která je pro zabránění vzniku abscesu velmi důležitá.

Léčba

Kožní abscesy se obvykle léčí chirurgicky. Jen v případě, že jsou příliš malé a nerozvinuté mohou zabrat samotná antibiotika bez nutnosti chirurgického zásahu. Často se ale pacientům stává, že se jim abscesy v tomto místě stále vrací. I na abscesy v podpaží se pro zmírnění bolesti (a v některých případech i odstranění abscesu) dají aplikovat teplé obklady, obklady z popence obecného, nebo z rozvařené cibule. Chirurgický zásah dá ale pacientovi jistotu, že místo abscesu bude od hnisu zcela vyčištěno a že zákrok zabrání tomu, aby se v daném místě hnis nadále vytvářel (pokud by to hrozilo, lékař na dané místo vloží drény, nebo hadičku, jíž může hnis vytékat ven a neusazuje se tak v podkoží pacienta). V rámci léčby je důležité respektovat nařízení lékaře, chodit na převazy a místo abscesu čistit až se svolením lékaře.

Zdroj: Absces

Tuková bulka

Tuková bulka neboli lipom je vlastně nádor, který je nezhoubný (benigní). Roste velmi pomalu, je tvořený tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velká bulka pod kůží. Může se ale vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Může být i mnohočetná. Příčiny vzniku nejsou zcela jasné. Svou roli hrají zřejmě genetické dispozice, jindy vznikají lipomy například v důsledku úrazu nebo například tupého nárazu. Lidé se často bojí, že jakmile najdou bulku pod kůží, jde o zhoubný nádor, ale tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit.

Příznaky

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Léčba

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se tedy provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, v místním znecitlivění.

Bylinky

Bylinky mají pozitivní vliv na odbourávaní lipomů, například kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také tato mast z krušiny.

Domácí léčba

Riziko lipomů můžete snížit dodržováním zdravého životního stylu, vyváženou stravou s omezením průmyslově zpracovaných potravin nebo umělých sladidel.

Vyšetření

Jakoukoli bulku by měl vidět praktický nebo kožní lékař. Zkušený kožní lékař dokáže do značné míry lipom poznat. V určitých případech se provádí biopsie a mikroskopické vyšetření.

Trvalé následky

Velice vzácně se mohou stát z lipomu zhoubné nádory. Proto se vždy doporučuje nechat si bulku prohlédnout lékařem.

Prevence

Vzhledem k tomu, že není zcela zřejmá příčina, prevence neexistuje. Riziko vytvoření lipomů můžete snížit dodržováním zdravého životního stylu, vyváženou stravou s omezením průmyslově zpracovaných potravin nebo umělých sladidel.

Zdroj: Krušinová mast


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP