Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUKOVÉ SKVRNY KOLEM OČÍ

OBSAH

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Jsou skvrny na penisu běžné?

Skvrny na penisu jsou časté a většinou nemají závažnější příčinu. Skvrny však mohou signalizovat určité zdravotní problémy, proto pokud máte obavy, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Skvrny na penisu

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Bobino, došlo u tebe k úbytku tukové tkáně po provedení té tvé kryolipolýzy? Zhubly ti po tom tvoje nohy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bobina.

Bohužel jsem jen vyhodila peníze a ještě mi zůstala taková "opravdu pěkná" vzpomínka. Hodně jsem pila a omezila jídlo podle doporučení. Také jsem se více hýbala....kdybych si tak radši koupila něco hezkého na sebe:). Dnes jsem tam chtěla zavolat. Mám na ně 2 čísla a ani jedno není dostupné. Jedná se o firmu Lipofit. Podle jejich stránek jsem si myslela bůchvíco, ale už první návštěva mě zklamala, ale neodradila. Destičky tam vynachválili až do nebes.....
Budu to ještě zkoušet.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na nohou

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Jak zakrýt světlé skvrny

Světlé skvrny lze překrýt make-upem, díky kterému se zjemní kontrast mezi zdravou a postiženou pokožkou. Vhodné výrobky najdete v lékárně, jsou hustší, voděodolné, se speciálním korekčním systémem a dlouhotrvajícím efektem. Na závěr je můžete jemně přepudrovat, čímž se make-up zafixuje.

Sáhnout můžete i po samoopalovacích krémech, které pokožku obarví.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tukové boule se některým lidem dělají spontánně a zpravidla nejsou nebezpečné a bývají právě dědičné. Jde o lipomy, které patří mezi nádory, ale nejsou zhoubné. Rozhodně se na lipomy neumírá. Pokud máte jakékoliv pochyby o svém zdravotním stavu, nějaká podezření a podobně, tak nejít k lékaři je ta nejkratší cesta do rakve. Přeci lékař může nejlépe případné onemocnění rychle rozpoznat a zahájit pak cílenou léčbu, která může zachránit život. Přemýšlejte nad tím, až Vám něco bude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Jablečný ocet a cibule

  • Rozkrájejte cibuli a zabalte ji tak, abyste z ní mohli vymačkat šťávu. Smíchejte jeden díl šťávy z cibule a jeden díl jablečného octa. Tuto směs naneste tamponem přímo na hnědé skvrny a nechte působit po dobu 30 minut. Ošetření by se mělo opakovat denně po dobu asi 6 týdnů nebo do té doby, dokud skvrny nezačnou mizet.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Bílé skvrny na kůži

Bílé skvrny na kůži mohou například zůstat jako upomínka na nějaké poranění, očkování apod., kdy se defekt zajizví vazivovou tkání, ve které nejsou pigmentové buňky. Existují však i kožní onemocnění, která se projevují bílými skvrnami. Asi nejznámějším takovým onemocněním je vitiligo, při kterém dochází ke ztrátě pigmentových buněk v ohraničených okrscích kůže. Vznikají tak bílé skvrny, které jsou nejčastěji lokalizované kolem očí, úst, v tříslech, nad klouby. Skvrny se mohou postupně zvětšovat a splývat. Toto onemocnění je nepřenosné, jeho příčina není úplně objasněna, ale předpokládá se autoimunitní podklad. Pro postiženého představuje zejména kosmetický problém, postižená místa jsou navíc více citlivá na sluneční záření. Vitiligo se dá léčit, ovšem s omezenou úspěšností. Jiné onemocnění, které se někdy může projevovat podobně, je Pytiriasis versicolor způsobené plísní Malassezia furfur. Toto onemocnění se projevuje šedými skvrnami, a to nejčastěji na zádech a zadní části krku, u bílé formy jsou skvrny bílé (skvrny po slunění proti okolí zbělají), oproti vitiligu však bývají tyto skvrny pokryty šupinkami. Pytiriasis versicolor je v malé míře přenosné z člověka na člověka. Lze ho léčit různými protiplísňovými prostředky. Pokud máte na kůži výše popsané skvrny, je vhodné navštívit specialistu – dermatologa, který určí příčinu a navrhne léčbu.

Zdroj: Bílé skvrny na stehnech

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den ,mám na obličeji jaterni skvrny.Jak je mám odstranit a jak se mám stravovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete je vybělit a nebo se opálit. S vybělením vám pomůže kosmetička, protože bělící sérum se musí aplikovat přesně, aby výsledek byl uspokojivý. Druhá možnost je opálit se. Když je okolní kůže hnědá opálením, tak jaterní skvrny nejsou viditelné. Třetí možnost je smířit se s tím a vnímat to jako svou jedinečnost, která je krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi TRIKY NA SKVRNY KOŽNÍ A TAKÉ NA OBLECENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa Ranglova.

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olana.

nejlepší na skvrny je jednoznačně Vanish, mám to odzkoušené, koupíš ho v drogeriích nebo v supermarketu, například i v Penny Market
www.letakomat.cz/pen…

Zdroj: diskuze Triky na skvrny kožní a také na obleceni

Skvrny na zubech po bělení

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů, je vhodné tento proces konzultovat se stomatologem. Ten jednak stanoví diagnózu a zhodnotí riziko vedlejších reakcí, jednak určí, který způsob bělení je pro vás nejvhodnější (ordinační bělení chemické či za pomoci laseru, domácí bělení pomocí nosiče vyrobeného na míru a podobně). Tím se minimalizuje pravděpodobnost vzniku barevné disharmonie chrupu po ukončení bělení, což u volně prodejných bělicích prostředků není možné.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po bělení.

Zdroj: Skvrny na zubech

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Krém na pigmentové skvrny

Pokud se pigment uloží v povrchových vrstvách kůže, mohou pomoci krémy na bělení pokožky. Krém byste měli aplikovat 3–6 měsíců, dokud pigmentové skvrny nezblednou. Pokud se však objevujete často na slunci, riskujete, že se skvrny rychle objeví opět. V případě aplikací krému během léta se efekt nemusí dostavit vůbec. Ideální je začít s léčbou během podzimu nebo v zimě. Aby byl kosmetický přípravek v odstraňování pigmentových skvrn skutečně účinný, musí obsahovat nejen správné aktivní látky, jako je vitamín E a C, AHA kyseliny nebo retinol, ale látky musí být koncentrovanější.

Zdroj: Pigmentové skvrny ze slunce

Typy skvrn

Skvrny na penisu se rozdělují podle vzhledu do následujících skupin:

  • Vředy – nejsou časté, jedná se o malé „krátery“ na kůži. Často se objevuje strup, čirá tekutina, či dokonce hnis.
  • Papuly (pupínky) – jsou malé, v průměru nedosahují ani 1 cm.
  • Plakety (šupiny) – jsou větší než papuly a v průměru dosahují více než 1 cm.

Zdroj: Skvrny na penisu

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Hnědé skvrny na zubech

Mezi příčiny tmavého povlaku a hnědých skvrn na zubech patří především: cigarety, červené víno, perlivé limonády, káva, černý čaj, čokoláda, borůvky, kyselé džusy. Další příčinou může být i užívání nadměrného množství antibiotik (užíváte-li v dětství nebo v období dospívání tyto léky ve větších dávkách, je velice pravděpodobné, že budete mít v dospělosti na zubech tmavé skvrny).

Zde můžete vidět hnědé skvrny na zubech.

Veškeré oranžové, žluté nebo hnědé léze (zejména pak u horních frontálních řezáků) se odstraní z povrchu skloviny bělením. Poté se zesvětlí celková barva zubu, takže se začnou vytrácet i bílé léze. Bělení zubů by mělo patřit vždy do rukou odborníků.

Zdroj: Skvrny na zubech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP