Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUKOVÝ ATEROM

OBSAH

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněná kožním mazem a epitelem, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález.

Příčiny ateromů v podpaží jsou dány ucpáváním mazových žláz, traumatickým poškozením mazových žláz, zánětem folikulů, hormonální nerovnováhou, metabolismem, nadměrnou olejnatostí kůže. Další příčinou vzniku ateromu v podpaží může být genetický předpoklad, jde o určitou vývojovou odchylku při tvorbě kůže, preventivně se nedá nic dělat.

Příznakem zánětu ateromu v podpaží je zarudnutí kůže v oblasti lokalizace, na povrchu ateromu může být zvýšená teplota a místo je bolestivé.

Aterom diagnostikovaný v podpaží je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud se aterom neléčí, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří lidé mají aterom řadu let a žádné komplikace nemají. Ateromy v podpaží se mohou léčit chirurgicky, nebezpečné nejsou.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Aterom za uchem

Příčinou vzniku ateromu je ucpání a nadprodukce kožní mazové žlázy. Aterom může narůst až do několikacentimetrové velikosti. Cysta mazové žlázy obvykle není bolestivá a postiženému člověku vadí především z kosmetického a hygienického hlediska. Komplikace mohou nastat, jestliže se cysta mazové žlázy zanítí. Aterom za uchem má většinou kulovitý tvar v barvě kůže anebo je tmavší než okolní pokožka. Nejčastěji se aterom vytváří v místech vývodu mazové žlázy, tedy kolem uší.

Projevy ateromu za uchem jsou nebolestivé, ale lidem vadí z kosmetického hlediska nebo při hygieně. Sekret a šupiny epidermu se v cystě hromadí bez možnosti proniknout pokožkou ven. Kůže se s přibývajícím mazem ztenčuje a prosvítá jí obsah ateromu – od bělavé přes žlutou až k temné (v případě zanícení ateromu).

Léčba ateromu za uchem je převážně chirurgická a provádí se buď klasicky, nebo laserem. Nedoporučuje se zkoušet odstranit aterom svépomocí (takzvaným vymáčknutím). V domácích podmínkách není možné dostatečně vyčistit výstelku mazové žlázy, která se po čase opět naplní. Proto je třeba odborného zásahu, při kterém lékař vyjme pouzdro ateromu. Když kolem mazové žlázy vznikl zánět, bývá léčba podpořena antibiotiky.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Konečná.

Zdravím bývalého spolupracovníka mého syna a děkuji Vám.

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněna kožním mazem a epiteliemi, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález a jeho přítomnost je daná geneticky (určitá vývojová odchylka při tvorbě kůže). Aterom je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud dojde k chirurgickému zákroku, je třeba provést vyjmutí celého útvaru i s pouzdrem, jinak dochází k recidivám. Když aterom zůstane v místě vzniku, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří pacienti mají aterom řadu let a žádné komplikace nejsou.

Zdroj: Aterom

Kdy je nezbytná operace

Problém časté tvorby ateromů je nutno konzultovat s kožním lékařem, který nejlépe doporučí případná preventivní opatření. Pokud dojde při výskytu ateromu k útlaku okolní tkáně, je dobré po konzultaci s lékařem aterom chirurgicky odstranit.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi PUPENEC VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doxy.

co je pupenec ve vlasech? Prý je to tukový nádorek,jak se to odstraňuje???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanka.

nasla jsem sn pupenec ve vlasek nevim co to je poradte

Zdroj: diskuze Pupenec ve vlasech

Aterom v oblouku aorty

Aterotrombembolismus v aortě je označení procesu, kde se na ateromu v aortě zachycují části fibrinu a trombocytů, které vytvářejí takzvaný bílý trombus a vzniká aterotrombóza. Aterom i trombus se postupně zvětšují a může dojít k jejich uvolnění. Trombus může být různé velikosti. Následně je vmeten do cévního řečiště. Jako embolus může vniknout do mozkového cévního řečiště a způsobit tak embolii.

Zdroj: Aterom

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdravím.

Děkuji za odpověď. Antikoncepce mi projevy akné trochu zmírnila, ale stále mi ty zatracené pupínky hyzdí vzhled. Chtěla bych ho úplně vyléčit. Ani tu antikoncepci už bych nechtěla užívat a zaujala mne tady právě ta detoxikace jater. Chtěla bych vyzkoušet tu kombinaci Chlorelly a Activaloe, jen nevím jak to dohromady užívat.

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Aterom za uchem

Aterom za uchem je kožní cysta, která vzniká díky ucpání žlázek s mazem. Zjednodušeně řečeno, jedná se o cystu, jejíž obsah tvoří bělavá hmota, často nepříjemně zapáchající. Cysta sama o sobě není nebezpečná, nebezpečné jsou komplikace, které při ní mohou vzniknout, a to špatně se hojící vředy, abscesy nebo flegmona. Ve velmi vzácných případech se mohou mazové cysty zvrhnout do zhoubného nádoru a způsobit bazální nebo spinocelulární karcinom kůže.

Zdroj: Aterom

Aterom versus lipom

Aterom se nachází v horních vrstvách kůže a jeho obsah je viditelný přes průsvitnou kůži, takže má určitou barvu, zatímco lipom, který se nachází v hlubších vrstvách kůže, má stejnou barvu jako tělo. Lipom je nezhoubný nádor skládající se z tukových buněk, díky tomu je někdy mylně označován jako tuková cysta. Lipom roste pomalu pod kůží v podkožní tkáni. Nejvíce se vyvíjí v dospělosti, nejčastěji se pak objevuje ve středním věku. U obou pohlaví je četnost výskytu stejná, přičemž u žen se více vyskytují osamělé lipomy a u mužů zase převažují shluky lipomů.

Zdroj: Aterom

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdravím.

Dobrý den, mám problém s pletí (akné) a chtěla bych se zeptat jak mám dohromady užívat tablety řasy chlorella a ActivAloe a jestli je třeba vyřadit nějaké léky či doplňky stravy, aby ledviny a játra nebyly příliš zatíženy. Momentálně užívám (antikoncepci, léky na vysoký tlak a jako doplněk stravy Viaderm). Vím, že léky na vysoký tlak vyřadit nemohu :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Léčba ateromu

Odstranění ateromu není náročný zákrok, provádí se chirurgicky, a to klasicky nebo laserem. Nedoporučuje se zkoušet si odstranit aterom svépomocí (takzvaným vymáčknutím). V domácích podmínkách není možno dostatečně vyčistit výstelku mazové žlázy, která se po čase opět naplní (znají to například lidé, kterým se vytváří „bulka“ na stále stejném místě, třeba na zádech). Proto je zapotřebí odborný zásah, při kterém lékař vyjme celé pouzdro ateromu. Když kolem mazové žlázy vznikne zánět, bývá léčba podpořena antibiotiky.

Zdroj: Aterom

Poradna

V naší poradně s názvem SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Davidd.

Cetl jsem ze to syfilis nebude ale nejsem si jisty mel sem nechraneny styk s klukem ale oba poprve njkdy to s nikym jeste nedelal on zadnymi znamkami o pohlavne prenosnych nemocech nema ja sem mel na penise uz tak rok malou bulku asi zvetsena zlazka doktor na to ani nic nerikal ale z niceho nic se to trochu zvetsilo a kdyz sem to mackal tak to bolelo a vylezl bily hnis.potom sem to nemackal a jen to mazu framikoinem vred tam mam uz asi 2-3 tydny je podstatne uz mensi ale newim zda to nemuze byt ten syfilis:/// k lekari se bojim je mi 15 let..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být i tukový nádorek - lipom, který je normálně neškodný. Tím, jak jsi to mačkal tak se to zanítilo a dopadlo to, jak to vidíš teď. Framykoin je dobrá léčba a mělo by se to ustálit. Při tom vymáčknutí asi ještě něco zbylo a nyní se to zapouzdřuje, proto je to začervenalé. Když bys to chtěl úplně odstranit, tak se to dělá chirurgicky s minimální jizvou. Zajdi si na kožní a nech si to ošetřit. Penis a varlata jsou běžnými součástmi lidského těla a lékař k nim přistupuje, stejně jako by to byla ruka nebo jiná část těla. Stejně tak bys to měl chápat i ty. Mít pěkný penis a varlata se ti do budoucna určitě hodí, takže to stojí za to odhodlání, jít s tím ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Co je to aterom

Jedná se o tukové usazeniny kašovité konzistence ve stěně tepen, které jsou charakteristické pro aterosklerózu. Tyto usazeniny vytvářejí spolu s pěnovými buňkami takzvaný ateromový plát, přičemž dochází k fibrotizaci a nekrotizaci tkáně. Průsvit cévy se zužuje, její stěna zbytňuje a céva se stává méně pružnou. Následně dochází k mikroskopickým poraněním stěny tepny, k aktivaci mechanismů srážení krve a může dojít ke zvředovatění poraněné tkáně. Toto je pak základní příčinou vzniku trombů. Ateromový plát se nejčastěji vytváří v místech, kde se tepny rozvětvují. Tok krve není v těchto místech laminární, ale dochází k jejímu víření a proudění se stává turbulentní. Tepenná stěna je vystavena mnohem většímu zatížení, častěji dochází k mikroskopickým poraněním a následná zvýšená produkce vaziva vytváří podmínky pro vznik ateromu.

Jako aterom se také označuje tuková kožní cysta vznikající ucpáním kožní mazové žlázy se současnou nadprodukcí mazu. Takový aterom může dosáhnout průměru až několika centimetrů a velkou komplikací se může stát jeho hnisání.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína Janečková.

Dobrý den pane Mikulec,
mohu Vás poprosit o zaslání návodu na výrobu masti. Mockrát děkuji.
S pozdrevam
Janečková

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Jak použít řepík na akné

Akné je vnějším projevem ucpaných mazových žláz, v nichž se začne hromadit tukový sekret a dochází k zánětu. Toto se děje, pokud tukový sekret není zcela čistý a obsahuje toxiny. Tukový sekret je tvořen v játrech a odtud putuje složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Je-li s ním tedy něco v nepořádku, souvisí to s tím, že naše játra nepracují tak, jak by měla. Pokud se rozhodnete s akné bojovat, je velmi účinné podstoupit i vnitřní detoxikaci jater. A k ní vám poslouží právě pití řepíkového čaje. Zevně navíc můžete na akné přikládat obklady z řepíkového odvaru nebo jím postižená místa omývat. Dá se zakoupit i řepíková tinktura, kterou můžete používat jako pleťovou vodu.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Pokud to je opravdu lipom/nezhoubný tukový nádorek/, mělo by to účinkovat, pokud je to ovšem jiný typ nádorového bujení, účinkovat to zřejmě nebude. Ale veterinář to pozná, pokud udělá sono těchto bouliček.My jsme nejprve prošli sonem a pak teprve jsme aplikovali tuto mastičku.Držíme všechny palce, ať je to jen lipom a ať se zdaří celá procedůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Děkuji Vám za recept, zkusim, děkuji za Vaši ochotu.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Laser na aterom

Díky laseru dochází jen k minimálnímu zásahu do okolní tkáně a také k minimalizaci krvácení při a po zákroku. Jedná se o prosté laserové odstranění celé cysty včetně pouzdra. V případě, že by nebyla cysta odstraněna celá, po čase by opět dorostla. Takto ošetřené místo se nemusí ani zašívat. Za několik dnů se na něm vytvoří stroupek, který samovolně odpadne. Výkon probíhá vesměs při místním znecitlivění a významně zvyšuje kvalitu života. Nicméně je třeba poznamenat, že léčba bez chirurgického zákroku je možná pouze u ateromů malých velikostí. Velké ateromy se musí odstranit chirurgicky, to je způsobeno tím, že už zasahují do okolních tkání a cév. Odstranění velkého ateromu v podpaží je možné pouze skalpelem.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Jde tuková bulka vymáčknout

Tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit. Tuková bulka ovšem nejde vymáčknout, vyžaduje odborné lékařské ošetření.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají milia na víčku.

Zde můžete vidět, jak vypadají xantelasmata.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Mazové žlázy a komedony

Mazové žlázy mají za úkol udržovat kůži vláčnou pomocí tuku, který transportují na povrch naší pokožky. Tuk je před vrcholným transportem v našem těle obohacen o mnoho látek, jako jsou soli, feromony, ale také tělu přirozené dezinfekce, které tvoří v okolí ústí mazových žláz ochranný film, říkejme tomu tukový sekret. Mazové žlázy jsou na povrchu kůže rozmístěny tak, aby tukový sekret z nich vylučovaný mohl pokrýt celistvě celý povrch kůže. Tím se pak zlepšují vlastnosti kůže i její odolnost vůči průniku infekcí. Občas se ale stane, že tukový sekret není zcela čistý. V případě, že obsahuje nějaké toxiny - jedy, tak v mazové žláze dojde k reakci a vytvoří se zánět. Mazová žláza se ucpe a začne se v ní hromadit tukový sekret a zesílí zánět. Tím vzniknou typické komedony, které všichni dobře známe a nazýváme je akné, nebo i beďary, či uhry. Kdyby tedy byl onen tukový sekret čistý a zabven od všech nežádoucích toxinů, tak bysme nikdy nepoznali co je to akné! A recept, jak se zbavit beďarů je na světě, nebo také postup na hojení uhrů a akné.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Aterom v oblouku aorty

Ateromatóza aorty znamená, že se do cévní stěny ukládá cholesterol, který kalcifikuje a je vidět na RTG hrudníku. Znamená to postižení cév cholesterolem – lidově: kornatění tepen.

Příčinou vzniku ateromatózy aorty je porucha látkové přeměny v tepenných stěnách s ukládáním neutrálních tukových látek do cévní stěny. Výduť břišní aorty se nazývá aneurysma a je to skutečně stav potenciálně velmi rizikový. Ateromatóza je jedním z rizikových faktorů pro vznik výdutě (aneurysmatu), ale rozhodně neplatí, že u každého pacienta s ateromatózou musí ke vzniku aneurysmatu dojít.

Léčba u ateromatózy aorty je vždy individuální. Doporučuje se vyšetření hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, pokud by byly hodnoty zvýšené, je vhodné zahájit léčbu: dietní opatření, nasazení léku na snížení jejich hladiny. Dále je vhodné nekouřit a udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP