TYČINKY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Za dietní a zdraví prospěšnou potravinu lze vydávat téměř cokoli – když se dělá marketing, sledují se jisté paralelní cíle (prodejnost, objem prodeje, atd.). Je však pravdou, že málo co nám naruší náš záměr snížit příjem kalorií fatálněji než množství. Cukr například povzbudí metabolismus – a některé světové kuchyně jej z tohoto důvodu zařazují na začátek jídla (resp. sladkou pochoutku). Nesmíme však sníst hned kilo sladkostí.
Čemu se nedá tak docela věřit
Nízkotučné jogurty, sušené ovoce, light cola, müsli tyčinky... jsou opravdu tak nízkokalorické a zdraví prospěšné? Některé potraviny mají v tomto směru zcela nepodložené renomé, často však ve skutečnosti nízkokalorické vůbec nejsou, navíc našemu zdraví nijak zvlášť neprospívají, a někdy mohou dokonce škodit...
1. Müsli tyčinky
Müsli tyčinky mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů, ovšem nízkokalorickou potravinou nejsou. Podíváme-li se na jejich energetickou hodnotu či obsah tuku, zjistíme, že se téměř vyrovnají běžným sladkostem. Ve složení většiny těchto tyčinek nechybí cukr ani tuk a některé svou kalorickou hodnotou dokážou nahradit i běžný oběd. Mezi těmito tyčinkami je tedy potřeba pečlivě vybírat. Základ jejich složení by měly tvořit ovesné vločky, dále ovoce slazené sirupem, nejlépe javorovým. Kalorická hodnota by měla být do 1500 kJ na 100 g výrobku.
2. Nízkotučné jogurty
Nízkotučné jogurty obsahují méně tuku, a někdy dokonce vůbec žádný, ale to ještě vůbec nemusí znamenat, že jsou zdraví prospěšné. Je totiž možné, že nedostatek tuku v nich omezí tzv. přisvojitelnost vitaminů pro naše tělo: některé z nich (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích (nikoli ve vodě). A to je zvláště nevhodná vlastnost při naší snaze snížit svoji váhu. Kromě toho, nízkotučné jogurty obsahují různá sladidla, dochucovadla a jiné pro tělo nepříliš prospěšné složky, jimiž je jaksi „vynahrazován“ snížený obsah tuku.
3. Cola light
Cola light obsahuje náhradní umělá sladidla. Pokud se coly nechcete vzdát, pak ji popíjejte opravdu jen příležitostně, a volte raději tu kaloricky „neponižovanou“. Nejlépe byste ovšem udělali, kdybyste obecně omezili pití ochucených a slazených limonád na minimum a zvýšili množství obyčejné čisté vody a ovocných čajů, které denně vypijete.
4. Sušené ovoce
V sušeném ovoci je vysoký obsah cukru. Několik kousků sušeného ovoce má takový obsah cukru jako například půl kila téhož čerstvého ovoce. Může se nám tedy snadno přihodit, že v „sušené verzi“ sníme na posezení několik kilogramů čerstvého ovoce, což bychom v jeho „čerstvém vydání“ nikdy nemohli zvládnout. Z mnoha důvodů jezte raději ovoce čerstvé, syrové – nejlépe to, které se právě sklízí v sadech.
5. „Celozrnné“ pečivo
Pokud se však pečivo jmenuje např. „cereální“, „fit“, „sedmizrnné“, „tmavé“, „vícezrnné“ apod., neznamená to, že je celozrnné. Podstatné je právě jedině to, zda je vyrobeno z celozrnné mouky. Ta musí být uvedena na prvním místě v popisku složení výrobku.
Celozrnné pečivo je vyváženou potravinou, protože mouka užitá na jeho výrobu byla namleta z celého zrna, čili obsahuje více vlákniny a prvků a minerálů prospěšných našemu zdraví.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ HLAVNĚ S ROZUMEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.
Pokaždé, když si přečtu několik reklamních ... tedy pardon ... dobře míněných rad a následně reakcí lidí, naběhne mi husí kůže. Ne z toho, že se výrobci tukožroutských prostředků snaží nalákat lidi, ale naopak z lidí, kteří neustále hledají snadnou cestu jak zhubnout. Opakovaně, stále a pořád. Ani po letech jim není jasné, že tudy cesta nevede. Je nutné si přiznat, že jsme již společnost poněkud líná, přesycená přebytkem cukrů a potravin a nedostatek pohybu je vidět. Na konfekčních velikostech. Ale kritizuje se snadno, budete zajisté souhlasit. Jestli mohu, přispěji vlastní zkušenosti.
Před 3 týdny jsem se přihlásila na kurz kubánských tanců ... ano, po 10 letech jsem opět začala tančit! Skvělý pocit a skvělý pohyb pro tělo.
Přidala jsem další den cvičení - tentokrát "Heaty", na internetu si nadejte co to je...
Po 6té hodině večer nejím (výjimkou jsou saláty, rukolu s rajčaty zkrátka miluji) a polovinu denního jídla tvoří zelenina.
Prošla jsem špíz a vyházela cokoli, co na první pohled vypadalo lákavě ... popkorn, piškoty, nějaká ta čokoláda, slané týčinky ... a večer slídím po bytě, co by tady bylo dobrého. No zkrátka nic. Drželo mne to i druhý den a třetí večer mozek konečně pochopil, že čistka byla důkladná. Tak teď už se ničeho nedožaduje.
Výtah jsem vyměnila za schody a vynáším odpadky raději i několikrát denně a to ještě raději třídím i 2 x.
Po 3 týdnech se mi kráčí po světě líp, jaksi lehce. Ale osobní váhu nevlastním, proč vlastně? Pokud se stále vejdu do čísel 36/38 - jsem stále v "normě".
Hezký den všem!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Příprava nehtu je velmi důležitá pro celkový výsledek modeláže gelových nehtů. Při nesprávné přípravě bude výsledek neúspěšný. Nehet nejprve očistíme pomocí papírového polštářku a čističe a zbavíme ho nečistot a mastnoty. Po použití papírový polštářek vyhodíme, předejdeme tím nanesení nečistot zpět na nehet. Pomocí kopýtka nebo dřevěného dřívka odsuneme kůžičku kolem nehtu. V případě potřeby přebytečnou kůžičku opatrně odstraníme kleštěmi na kůžičku. Nehet zbrousíme jemným pilníkem a odstraníme všechen lesk. Nehet musí být dokonale zbroušen a očištěn, nesmí na něm zůstat žádná lesklá místa. Měl by vypadat, jako by byl poprášený bílým práškem.
Lepení tipu na nehet: Vybereme správnou velikost tipu jeho přiložením na nehet. Okraje nehtu musí dokonale odpovídat tvaru tipu. Nehet odmastíme čističem. Na lepicí plochu tipu naneseme lepidlo a kolmým přiložením pomalu pokládáme dolu. Lepidlo se tak rovnoměrně rozprostře po celé ploše. Lepidla by mělo být tak akorát, aby nepřetékalo. Pokud se tak stalo, přetékající lepidlo ihned odstraníme. Tip zkrátíme pomocí gilotiny na požadovanou délku. Jemným pilníkem zbrousíme strany a povrch tipu a tip upravíme do požadovaného tvaru. Boční linie tipu musí být rovnoběžné a musí přesně navazovat na kraje přírodního nehtu. U tipů Classic zpilujeme povrch tipu vůči nehtové ploténce do ztracena, ale nemělo by dojít ke kontaktu pilníku s nehtem.
Příprava nehtu před modeláží: Nehet očistíme čističem. Na přírodní nehet (tam kde není nalepený tip) naneseme Primer a necháme na 30 sekund vytvrdit v UV lampě.
Nanesení francouzské manikúry – bílé nebo barevné špičky: Špičku nehtu jemně zbrousíme bílým blokem, aby vznikl hladký povrch. Za pomocí štětce nebo zdobicí kuličky naneseme bílý nebo barevný gel na špičku nehtu. Necháme vytvrdit v UV lampě po dobu 2 minut.
Modeláž nehtu: Pomocí štětce naneseme slabší vrstvu podkladového gelu. Aplikace gelu by měla začínat od středu nehtu ke špičce nehtu a nakonec k nehtovému lůžku. Před umístěním do UV lampy se ujistíme, že gel nestekl na pokožku, a pokud se tak stalo, odstraníme ho pomocí dřevěné tyčinky. Necháme vytvrdit v UV lampě po dobu 2 minut. Modelovacím gelem začneme tvarovat nehet. Při 1. fázi naneseme gel na středový bod nehtu a táhneme směrem ke konci nehtového tipu. Snažte se gel rolovat zpět na středový bod. Tím vytvoříme takzvaný C-oblouk. Nakonec gel roztáhneme zhruba do 2/3 k nehtovému lůžku. Gelu musíme věnovat neustálou pozornost, aby nestekl na pokožku, když se tak stane, odstraníme jej pomocí dřevěné tyčinky. Necháme vytvrdit v UV lampě po dobu 2 minut a poté začneme modelovat 2. fázi. Postupuj
Ingredience: 200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4−5 kusů celé skořice, 6 kapek citrónové šťávy.
Postup: Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat (dejte si pozor na to, aby nebyl cukr příliš tmavý − zhořkl by). Karamel zalijeme vodou s citrónovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut povařit. Vzniklý sirup lijeme do čistých lahví. Skořici můžete nechat v láhvi jako ozdobu a pro výraznější chuť. Takto připravený domácí skořicový sirup je ideální do čaje, pro přípravu osvěžující limonády, do latté, na dezerty, do krémů, do svařeného vína a do koktejlů (alkoholických i nealkoholických). Pro zvýraznění chuti je možné přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu.
Postup: Všechny přísady dáme do hrnce a mícháme je při středně vysoké teplotě. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme ještě 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sporák vypneme a tekutinu necháme vychladnout, poté můžeme takto připravený sirup konzumovat.
Postup: V hrnku rozpustíme máslo (na mírném ohni). Vmícháme smetanu, hnědý cukr, javorový extrakt a skořici. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne (cca 3−4 minuty). Poté podáváme s lívanci.
Hamiltonův hmat neboli mechanické uvolnění hlenové zátky a odloupnutí vaku blan je možné pouze tehdy, pokud je děložní čípek zralý, dostatečně otevřený. Vždy by se měl provádět až poté, kdy s ním těhotná žena souhlasí, bohužel se tak tomu často neděje. Po provedení zákroku se začnou uvolňovat přirozené prostaglandiny. Provedení Hamiltonova hmatu je poměrně nepříjemné, žena ho může vnímat i bolestivě, může se objevit i mírné krvácení. Nejedná se přímo o metodu vyvolávání porodu, ale o preindukci, postup, který je možné využít dříve, než se přistoupí k metodám indukce porodu – pravděpodobnost jejich užití se tak snižuje o třetinu. Mezi provedením Hamiltonova hmatu a počátkem porodu může uběhnout i několik dní. Více o této metodě naleznete v samostatném článku Hamiltonův hmat.
Dilatační hydrofilní tyčinky
Do málo zralého děložního hrdla se zavedou tyčinky z polyamynitrilu (Dilopan S), které nasávají vodu a bobtnají, děložní hrdlo se pak otevírá a tvoří se přirozené prostaglandiny.
Balónkový katetr
Zavádí se do zralého děložního čípku. Obvykle se balónkový (Foleyův) katetr používá společně s oxytocinem jako alternativa, když není možné použít prostaglandiny (po předchozím císařském řezu, při jiném zjizvení dělohy).
Amniotomie
Jedná se o cílené protržení, prasknutí vaku blan, miminko by mělo být již angažováno v pánvi. Pokud do 2 hodin po amniotomii nedojde k nastoupení kontrakcí, začnou se podávat infuze oxytocinu. Ve spojení s prostaglandiny bylo dosaženo horších výsledků. Protržení vaku blan může vést k tísni plodu a císařskému řezu. Více o umělém protržení vaku blan se dočtete v článku Amniotomie.
Lidské oko je velmi složitý orgán, který se skládá z mnoha malých částí. V oční kouli se nachází bělima, rohovka, živnatka, řasnaté tělísko, duhovka, zornice, čočka, sítnice a sklivec. Zároveň k oku patří také spojivka, slzní žláza, obě víčka (horní a dolní) i okohybné svaly.
Sítnice je tedy nezbytnou součástí oka, jedná se o jeho vnitřní vrstvu. Sítnice slouží ke snímání a předzpracování světelných jevů, které se do sítnice dostávají přes čočku. A samozřejmě i samotná sítnice se skládá z různých částí a vrstev. Existují dva pohledy na stavbu sítnice. První z nich popisuje mikroskopickou stavbu sítnice oka. Ta se skládá z deseti vrstev (pigmentové buňky, čivé výběžky, zevní ohraničující membrána, vnitřní jádrová vrstva, zevní plexiformní vrstva, vnitřní jádrová vrstva, vnitřní plexiformní vrstva, gangliové buňka, vnitřní ohraničující membrána, agony gangliových buněk). Sítnice je vyživována nepřímo z cévnatky, a pokud by tedy byla oddělena od ostatních složek oka, může dojít k odumření světločivných elementů. Zároveň se sítnice nachází ve vrstvě pigmentových buněk, ale není s nimi pevně spojená.
Všechny buňky, které jsou v sítnici obsažené, mají určitou funkci a nejsou v oku jen tak bez důvodu. Již zmíněné pigmentové buňky mají za úkol pohltit světlo a zabránit jeho odražení. Podílí se tedy na ostrosti vidění. Velmi podstatné jsou v oku také tyčinky a čípky, které se nacházejí ve vnitřní jádrové vrstvě. Právě tyto buňky jsou schopné reagovat na dopad světla. Tyčinky reagují na světlo, ale ne na barvy. Naopak čípky registrují barvy, ale potřebují k tomu dostatek světla. Ve vnitřní jádrové vrstvě se také nacházejí bipolární (jejichž úkolem je předávní vzruchu z čivých buněk), horizontální a amakrinní buňky (ty propojují bipolární i gangliové buňky mezi sebou a napomáhají tak předzpracování obrazu. Samotné gangliové buňky přeposílají informace z oka do mozku a jejich axony vytvářejí zrakový nerv.
Makroskopická stavba sítnice oka rozlišuje jen dva útvary v sítnici, a to slepou skvrnu a jamku se žlutou skvrnou. Slepou skvrnou vystupuje zrakový nerv a vstupuje sem a. centralis retiane. Pokud se zjišťuje jaký jen nitrooční a nitrolebeční tlak, tak se zkoumá tato část oka. Žlutá skvrna (= makula) se skládá jen z čípků a v této části oka dosahuje obraz nejvyšší ostrosti. Žlutá skvrna je jen velmi malou částí v sítnici a kromě zaostřování zodpovídá také za rozpoznávání detailů obrazu. Zatímco zbytek sítnice se současně zaměřuje na periferii obrazu a případné noční vidění.
Sítnice je nezbytnou součástí oka a zastává zde nezpochybnitelně důležitou funkci, a proto jakékoliv one
Strava obsahuje tři základní skupiny živin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší obvyklé stravě hlavním zdrojem energie, tvoří kolem 50 % (často i více) našeho energetického příjmu. Problém je, že zvyšují hladinu krevního cukru (glykemii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.
Bílkoviny také mírně zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro správný růst plodu), a proto se v jejich konzumaci nijak neomezujte. Tuky nezvyšují glykemii, naopak zpomalují trávení sacharidů, proto mají příznivý dopad na výsledný glykemický index jídla. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků.
Ve stravě se rozlišují dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykemii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru. Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Pro člověka s cukrovkou jsou nejbezpečnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují hodně vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to nesladká zelenina. Příjem ostatních potravin s obsahem sacharidů je třeba hlídat, některé je nutné zcela vyloučit (sladkosti, sladké nápoje).
Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. Tato dieta vyžaduje následující opatření...
Nesladit, tedy vyloučit jednoduché cukry, jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr, sirupy (javorový a další), obilné sladěnky a podobně. Jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykemii – mají takzvaný vysoký glykemický index. Je nutné také výrazně omezit, nejlépe vyřadit, konzumaci všech potravin, které jednoduché cukry obsahují. Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a slazených nápojů (limonády, džusy) jsou tak pro vysoký obsah jednoduchých cukrů rovněž nevhodné snídaňové cereálie, müsli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, doslazený rajský protlak, sterilované a nakládané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. Pozor také na dresinky a různé dochucující omáčky či instantní produkty. Také pivo (alkoholické i nealkoholické) výrazně zvyšuje glykemii. Cukr je i součástí méně kvalitních uzenin (salámy, párky, pašti
Postup: Rozpalte si nepřilnavou pánev, rozprostřete sezamová semínka a restujte do zlatova. V hrnci si rozehřejte med, až začne karamelizovat. Vypněte oheň a vmíchejte sezamová semínka. Hmotu rozprostřete na hladký povrch a stlačte pomocí válečku, nechte vychladnout. Nakrájejte na malé tyčinky. Je to dobrá alternativa, když máte nutkavou chuť na sladké. Jinak opatrně s množstvím, med je cukr, i když přírodní.
Masáž rtů - Krásné rty si udržíme, dopřejeme-li jim jemnou masáž, např. měkkým zubním kartáčkem. Taková masáž slouží jako prevence vzniku vrásek, ale je potřeba ji opakovat denně.
Ochranné tyčinky a balzámy - Na trhu se nachází nepřeberné množství různých tyčinek, pomád a balzámů. Některé obsahují regenerační složky jako např. heřmánek, aloe vera, med, vitamin E. V každém případě bychom si měli vybírat pouze takové přípravky, které obsahují UV filtr.
Domácí medová maska na rty - Rozpraskané rty postačí potřít domácím včelím medem. Aplikovat ho můžeme přes den nebo ještě lépe na noc. Med chrání, regeneruje a hydratuje rty. Díky antiseptickým složkám bojuje proti oparům, ošetřuje poškozené koutky a urychluje hojení. Navíc působí jako peeling, takže rozjasňuje a oživuje jemnou pokožku rtů bez jejího poškození.
Může se jednat o kvasinkovou infekci anebo o nedostatek vitaminů skupiny B, zinku a železa. Kandidóza se může vyskytovat také v ústech či na jiných částech těla. Obvykle se projevuje při oslabení organismu (více se dočtete v článku kandidóza). Nedostatek vitaminů, minerálů snadno doplníme formou doplňků stravy, doporučujeme např. pivovarské kvasnice. Tomuto stavu bychom však měli věnovat zvýšenou pozornost, neboť vitaminy skupiny B jsou nezbytné pro funkci imunitního systému a jejich nedostatek má negativní vliv na funkci nervů a zraku.
Opar rtů
V dospělosti je virem typu HSV-1 infikováno až 95 % populace v ČR. Virus ve zdravém organismu spí a neaktivně přežívá. Opary se objevují tehdy, je-li imunitní systém oslaben a organismus přetížen. Spouštěčem může být i sluneční záření. K léčbě, anebo dokonce i prevenci slouží tyčinky s vysokým UV faktorem, dále s obsahem tea tree oleje, meduňky či měsíčku. Jako doplněk stravy lze využít Herpexin, který obsahuje blokátor herpes viru HSV-1.
Hýčkejte své dítě ovocem a ovocnými šťávami, které neobsahují žádný rafinovaný cukr, nebo jen minimum. Vyhněte se pití Coca Coly a podobným nápojům, protože ¼ l coly obsahuje asi 7 až 10 kostek cukru. Také se nedoporučuje pití light nápojů, protože obsahují aspartam, který se tělesnou teplotou mění na formaldehyd (kyselinu mravenčí). Toto sladidlo je obsažené i v mnoha jiných produktech (žvýkačky, müsli tyčinky, jogurty). Tyto produkty jsou nabízeny pod názvem „light“ nebo „bez cukru“.
volnou noční košili na přední zapínání nebo velké tričko; doporučuje se především bavlněné oblečení;
podprsenku na kojení a prsní vložky;
župan nebo měkkou přikrývku, která vás udrží v teple po porodu, mnoho žen těsně po porodu trpí pocitem chladu a dochází k třesu;
několik párů náhradních kalhotek, vhodný je i balík jednorázových papírových kalhotek, ale můžete použít i velké bavlněné kalhotky;
„mateřské“ vložky, nebo můžete použít velké noční vložky pro ochranu po porodu, zásadně se nedoporučují tampony;
ledové sáčky a nápoje, protože můžete být těsně po porodu dehydrovaná. Doporučují se ledové sáčky, které jsou vhodným obkladem na čelo během porodu. Můžete si sbalit i brčka pro snadnější konzumaci vody;
občerstvení, které vám může pomoci zahnat hlad, když nemáte po porodu chuť k jídlu, ale je nutné udržovat energetickou hladinu. Banány a cereální tyčinky jsou vhodnými zdroji energie, stejně tak tablety s obsahem glukózy;
vodní sprej (rozprašovač), který je vhodný pro ochlazení těla;
toaletní taštičku, v níž byste měla mít žínku na mytí, zubní kartáček a pastu, malé zrcátko, mýdlo, toaletní ubrousky, hřeben a další toaletní potřeby, také je vhodný hydratační nebo tělový krém;
gumičku do vlasů, pokud máte delší vlasy;
balzám na rty pro udržení vlhkých rtů;
antibakteriální ubrousky nebo gel na ruce pro časté mytí rukou;
masážní olej nebo krém, možná budete potřebovat po porodu masáž ramen a zad;
MP3 přehrávač se sluchátky, pokud patříte k ženám, které nacházejí uklidnění v hudbě;
knihu, která se hodí pro odvedení pozornosti před porodem nebo k relaxaci po porodu;
fotoaparát nebo videokameru, abyste mohla pořídit krásné snímky svého potomka.
Naneste citronovou šťávu přímo na postiženou oblast. Nechte působit po dobu 30 minut a následně opláchněte. Citronová šťáva odbarví tmavé skvrny a citelný rozdíl uvidíte již během dvou měsíců.
Přidejte trochu cukru do citronové šťávy. Touto směsí pak potřete každou pihu pomocí vatové tyčinky nebo tamponu. Nechte působit 30 minut a následně opláchněte.
Smíchejte med s citronovou šťávou. Naneste směs na hnědé skvrny a opláchněte po 30 minutách. Citronová šťáva pleť vysušuje, kdežto med poskytuje vlhkost a chrání pokožku před poškozením.
Vyhněte se ořechům a arašídům. Kontrolujte složky potravin. Vyhnout se ořechům vcelku je velice snadné. Daleko těžší je vyhnout se ořechům a arašídům obsaženým ve zpracovaných potravinách. Dávejte si pozor na sušenky, koláče, pečivo, zákusky, zmrzliny, snídaňové cereálie, cereální tyčinky, pomazánky, vegetariánská jídla, salátové dresinky a podobně. Pokud si dáváte jídlo, které jste sami nepřipravovali, vždy se zeptejte, zda neobsahuje ořechy či arašídy, případně jaké složky dané jídlo obsahuje, neboť jak jsme zmínili výše, ořechy mohou být skryty v surovinách použitých pro přípravu pokrmu.
Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:
mandle
para ořechy
kešu
kaštan jedlý
lískové ořechy
makadamové ořechy
pekanové ořechy
piniové oříšky
pistácie
vlašské ořechy
Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:
pečivo
čokoládové bonbony
sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
obiloviny (müsli)
celozrnné pečivo
energetické tyčinky
med
omáčky
saláty a zálivky
Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.
Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.
Pondělí
SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
SVAČINA: hrst oliv
OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
SVAČINA: celer s tvarohem
VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem
Úterý
SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
SVAČINA: okurky, celer a mrkev
VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem
Středa
SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
SVAČINA: plátek medovníku
VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
DEZERT: malý ovocný salát
Čtvrtek
SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem
Pátek
SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
SVAČINA: jablko a ořechy
OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
SVAČINA: tvaroh s okurkou
VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche
Sobota
SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: hrst ořechů
OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
SVAČINA: banánový muffin
VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže