Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TYPY DEPRESÍ

OBSAH

Sport proti depresi

Sport přináší psychickou i tělesnou pohodu a dobře se při něm odreagujete. Máte v sobě nahromaděný stres? Zajděte si na lekci tance, spinningu, kickboxu či jiné pohybové aktivity. Cvičení je skvělým lékem na srovnání hladiny hormonů. Proti stresu se obzvláště doporučuje jóga nebo tai-chi. Dělejte však pouze to, co vás baví! Jestli nejste příznivcem žádného sportu, alespoň si občas zajděte na procházku do přírody. Při svižnější procházce začne tělo produkovat endorfiny.

Zdroj: Cvičením proti depresi

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Pravděpodobnost depresí u žen

  • rodinná anamnéza poruch nálad;
  • výskyt poruch nálad na počátku reprodukčního období;
  • ztráta rodičů před dosažením věku 10 let;
  • ztráta sociální podpory nebo hrozba takovéto ztráty;
  • dlouhotrvající psychologický nebo sociální stres – ztráta zaměstnání, stres, špatný vztah, odloučení nebo rozvod;
  • fyzické nebo sexuální zneužívání v dětství;
  • užívání některých léků.

Ženy mohou trpět poporodní depresí po narození dítěte. Deprese je jednou z částí bipolární poruchy.

Zdroj: Deprese u žen

Diskuze

V diskuzi TRITTICO 150 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Již delší dobu jsemn užívala Trittico 150, někdy celé, někdy jen 2 části, ale vždycky s jinými prášky, pak jsem všechno vysadila a začala jsem po určité době užívat Trittico 2 části-100mg + Ketilept 25mg, byla jsem přesvědčena, že mi Ketilept, i v tak malé dávce dělá spoustu vedlejších účinků. Před 14 dny mě lékařka vysadila Ketilept a místo toho mám celé Trittico 150 a dalčí 2 dílky-100 mg.
Jaké bylo mé překvapení, prvních 5 dnů jsem vůbec nemohla usnout a zhoršily se závratě, ospalost a zduření nosní sliznice, bolesti kloubů, otoky rukou a nohou po ránu, točení hlavy, ne žádné zlepšení, ale naopak.
Měla jsem ,kdyby mi to nefungovalo, vzít celé Trittico, což je 300mg na noc.Toto jsem vydržela dalších 5 dnů. ALE nastalo další rasantní zhoršení, nemohla jsem dýchat, nemohla jsem nic dělat, i při řeči jsem nemohla popadnout dech a nejhořší byla noc, při ulehnutí jsem měla okamžitě ucpaný nos, kapky, cokoliv na zvlhčení nosní sliznice nepomáhalo. Byla jsem zoufalá.
Další den už jsem neriskovala. Vzala jsem si opět Ketilept 25mg, Trittico jen 100 mg, zapila jsem to studeným výluhem z Kozlíku lékařského a zázrak!
Usnula jsem do 1/2 hodiny, a spala skoro 6 hodin.
Lékařka má dovolenou, a já se pokusím úplně vysadit Trittico, protože to co jsem prožila nechci opakovat.
Zatím si budu brát jen jeden dílek - 50mg Trittica + 25mg Ketileptu zapiju Kozlíkem a věřím že budu spát a ty ostatní problémy zmizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Trittico užívám šest týdnů, spánek se po něm nedostavuje,zhoršila se mi nálada,upadám zpět do depresí.Dokud jsem užívala ráno Escitalopram potíže s depresí začaly mizet,po tritticu vše zhoršeno,výkyvy nálad vztek,smutek zoufalství se stupňuje,ucpaný nos,závratě,celková slabost a vyčerpání.

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Prodej Lexaurinu

Lék Lexaurin je pouze na předpis.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Diskuze

V diskuzi MŮŽE LUMIGAN PŘEDEPSAT OBVODNÍ LÉKAŘ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brigita .

Můj lékař mi i mým spolupracovnicím opakovaně píše Lumigan na rust řas.Má skvělé účinky, ale nevíme, jestli je to v jeho kompetenci a nehrozí mu z toho nějaký postih. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor.

Při předepisování Lumiganu na růst řas a ne na zákal, si musí lékař umět zdůvodnit. Například, že podporou růstu řas léčí u pacientky její depresi, kterou spouští pocit nedokonalosti zaviněný nevýraznými řasami. Pomáhá vám to? Zvyšuje vám to sebevědomí? Pak to učině zabraňuje vzniku deprese. Depresi může léčit kterýkoliv běžný praktický lékař. ;-)

Zdroj: diskuze Může lumigan předepsat obvodní lékař?

Lexaurin a alkohol

Během léčby přípravkem Lexaurinem se nesmí v žádném případě požívat alkoholické nápoje. Časté kombinování s alkoholem pro zvýšení účinků je život ohrožující z hlediska smrtelného předávkování.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Diskuze

V diskuzi CHCI VYSADIT CYPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

chci vysadit cypralex..beru ho asi 4 měsíce, přbrala jsema mam i jé asi známky , že mi nedělá dobře...potom co jsem všechno o cypralexu četla zjištuji, že to možná zvládnu i bez nej..ale nevím jak na to..beru každé ráno jedn prášek mam 10..asi začnu brát jen půlku a snad se takto se sníženou dávkou dopracuji k úplnému vysazení...co říkáte?..máte zkušenost někdo? děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Pokud opravdu trpíte depresí, v žádném případě lék nevysazujte sama.
Sdělte potíže psychiatrovi, a on vám změní medikaci, pokud to uzná za vhodné.
Všechny léky na depresi působí z počátku potíže. Hlavně zažívací.
Časem se všechno srovná, až si tělo zvykne.
Já Cipralex užívala asi pět let a ze všech těch druhů antidepresiv, které na mě vyzkoušeli, mi tento lék opravdu pomohl.

Zdroj: diskuze Chci vysadit cypralex

Závislost na Lexaurinu

Při dlouhodobém užívání vysokých dávek se může vyskytnout léková závislost.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Diskuze

V diskuzi RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

trpím ranními depresemi, beru Tritico a Velaxin a žádný efekt to nepřináší. .děkuji

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Typy poporodních depresí

Poporodní deprese se vyskytuje u žen po porodu. Žena se obává, zda se dokáže o dítě správně postarat. Existují tři hlavní typy:

  • poporodní blues – objevuje se 2.–4. den po porodu. Mezi příznaky patří podrážděnost, úzkost, kolísání nálady, větší přecitlivělost, neschopnost cítit lásku k novorozenci s následným sebeobviňováním;
  • poporodní deprese – většinou se objevuje 6.–12. týden po porodu, výjimečně až po roce. Příznaky: přílišná únava až vyčerpanost, úzkost, podrážděnost, sebevýčitky. Postižená se vyhýbá kontaktu s lidmi, ztrácí chuť k jídlu, trpí nespavostí a ztrácí potěšení z oblíbených aktivit. Může se vyskytnout obava z toho, že dítěti cíleně a smrtelně ublíží (například vyhozením z okna). To může vést k myšlenkám na odložení dítěte, protože žena sama má pocit, že je pro něj nebezpečná;
  • poporodní psychóza – jedná se o vzácnou formu poporodní deprese. Vyskytuje se u 1 nebo 2 žen z 1 000. Může se objevit v prvních 2 až 3 dnech po porodu, ale také až po několika týdnech. Projevuje se neklidem, problémy se spaním a podrážděností. Dále se vyskytují bludy a halucinace, žena je přesvědčena, že dítě je špatné. V tomto případě jsou jak dítě, tak jeho matka v ohrožení života.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi TYPY ZÁMKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thoroid.

Né všechny zámky jsou úplně bezpečné - tady se můžete podívat, které přesně jsou dostatečně bezpečné na to, aby nebyly prolomitelné: www.key-service.cz/k…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Typy zámků

Příbalový leták

Zde se můžete podívat na příbalový leták léku Lexaurin.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIDEPRESIVA BEZ PŘEDPISU LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotna.

Nejak spatne chapu.Da se tedy Lexaurin volne koupit v lekarne nebo ne.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lexaurin nejde koupit bez předpisu. Je to komplikovaný lék a je třeba ho užívat s vědomím lékaře. Lexaurin je lék proti depresi a je jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antidepresiva bez předpisu lexaurin

Režimová opatření

Režimová opatření mají velký význam i u těžších forem depresí, kde se doplňují s léky. Vždy záleží na individuálním stavu pacienta.

Režimová opatření u člověka trpícími depresemi: uvědomit si, že deprese je nemoc, a neobviňovat kohokoliv z jejího vzniku, člověk by neměl v depresi dělat velké kroky (výpověď v práci), nedávat si velké cíle, věnovat se koníčkům, nestydět se za pláč, nemocný by měl důvěřovat svému ošetřujícímu lékaři a nezasahovat do léčby nebo ji přerušovat, špatné myšlenky nebrat vážně, jde o stavy, které jsou způsobeny depresí a časem odezní.

Režimová opatření u lidí, jejichž blízký či příbuzný trpí depresemi: nemocného tolerovat, respektovat a důvěřovat mu, uvědomit si, že deprese je nemoc a ne lenost nemocného, podporovat nemocného v léčbě, nepodporovat nemocného slovy typu „Vzchop se!“, „Ty to dokážeš!“, „Snaž se!“, nabádat nemocného k aktivitám, ale nepřemlouvat ho a s odmítnutím se smířit, nepodceňovat slova o možné sebevraždě, ale tuto skutečnost řešit!

Zdroj: Jak na depresi u žen

Diskuze

V diskuzi JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LEXAURINEM PO 28 TABLETÁCH A LEXAURINEM PO 30 TABLETÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Konečný.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi lexaurinem 1,5 x 28 tabl. a lexaurinem 1,5x30 tablet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Homer Simpson.

2 tablety, vole?

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi lexaurinem po 28 tabletách a lexaurinem po 30 tabletách

Deprese a nedostatek progesteronu

U některých žen depresi způsobuje nízká hladina hormonů, nejčastěji progesteronu. Progesteron pomáhá k udržení serotoninové úrovně. Pokud dojde k velkému snížení, objevují se právě nepříjemné deprese. Lékaři mohou kontrolovat nízké hladiny progesteronu a předepsat léky, které ji navýší, ale je zde riziko vzniku rakoviny. Příznaky deprese a nedostatku progesteronu zahrnují opoždění menstruačního cyklu. Úzkost a deprese jsou někdy doprovázeny těžkými výkyvy nálad a nespavostí, některé ženy mohou trpět migrénami a bolestmi hlavy.

Zdroj: Jak poznat depresi

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC V DEPRESI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Jak má nemoony postupovat po zjištění diagnozi?hlavně já jsem otcem nemocného.Je to těžké nevím jak mu mohu. Pomocí.bez toho,abych si byl jist.že mu více nejhorším. Jeho stav.prvni krok-jsme už udělali.byly jsme v riapsu.ale chci mu více pomocí.nevím jak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při nezvladatelné depresi se používají lékařem předepsané účinné léky, které navodí lepší náladu a nemocnému navrátí novou chuť do života. Je třeba dohlédnout na přesné dávkování a pravidelnost užívání. Rovněž skupinová sezení s psychoterapeutem jsou prospěšná, aby si člověk uvědomil, že není sám, kdo takto duševně trpí. Hlavním cílem je v duševně nemocném člověku najít jeho pozitivní touhy a ty pak podporovat a uskutečnit. Naopak ty chmurné představy vysvětlit a snažit se je potlačit. S tím vším vám pomůže psychoterapeut, se kterým byste se měli co nejdříve sblížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc v depresi

Jak poznat depresi u jiných

  • Ptejte se. Pokud si myslíte, že někdo trpí depresí, zeptejte se ho. Vždy se ptejte na pocity a na to, co člověka trápí. Depresivní lidé mohou odpovědět pravdivě, nebo nepravdivě. Důležité je naslouchat. Je pro ně důležité, když si mají s kým popovídat.
  • Všímejte si. Řeč těla hraje důležitou roli v tom, jak komunikujeme s ostatními. Depresivní lidé budou mít špatné držení těla, vyhýbají se očnímu kontaktu. Často jsou tito lidé zanedbaní a bez úsměvu.
  • Poslouchejte. Vše zjistíte pouhým vnímáním druhého. Pokud depresivní člověk začne mluvit o sebevraždě, beznaději, nebo pokud mluví o podobných věcech, je důležité to brát vážně. Jedná se o příznaky deprese.
  • Podporujte je. Při komunikaci s takovýmito lidmi je důležité naslouchání. Vždy jim připomínejte, že tu jste pro ně.

Nikdy nezapomínejte na to, jak se tito lidé cítí, protože deprese je u každého jiná. Snažte se je pochopit a pomoci jim, nikdy je neodsuzujte.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diskuze

V diskuzi TRITTICO DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek kolomaznik.

jakké mate zkušenost s AD TRITICO_

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božen Němec.

Trittico jsem bral léta na depresi, ale objevila se mi na něj alergie - náhlé noční otoky jazyka a spodní čelisti. Vysadil jsem ho a mám od té doby pokoj. Takže opatrně s ním.

Zdroj: diskuze Trittico diskuze

Projevy deprese ve tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy deprese ve tváři.

Zdroj: Jak poznat depresi

Zkušenosti s Lexaurinem

Lexaurin skvěle působí proti úzkosti a ve větším množství, 3 mg a více, se po něm skvěle spí. JENŽE POKUD SE BERE DELŠÍ DOBU, JE NÁVYKOVÝ. A to dost. Dokáže totiž u slabších jedinců tak dobře zahnat úzkost, že se na něj moc dobře zvyká. Měl by se užívat v kuse max. měsíc.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Léčba deprese u žen

K léčbě deprese lze využít celou řadu používaných metod, včetně léků (antidepresiva), techniky stimulace mozku nebo psychoterapie. Rodinná terapie může být užitečná v případě, kdy dochází ke zvýšení deprese kvůli rodinnému stresu. Deprese je tedy léčitelná několika možnými způsoby. Lehčí formy jdou zvládnout pomocí psychoterapie, na závažnější formy je nutno vzít na pomoc antidepresiva a jiná psychofarmaka. Některé typy depresí reagují dobře na léčbu fototerapií. Na velmi těžké formy deprese, kde i léky selhávají, pak většinou odborník indikuje léčbu elektrokonvulzivní (elektrošoky). Ideálním způsobem léčby většiny depresí je kombinace farmakoterapie a psychoterapie.

Podpůrnou psychoterapii by měl ovládat a praktikovat každý člověk, který pracuje v pomáhajících profesích, tedy pochopitelně každý psychiatr nebo psycholog. Podpůrná psychoterapie představuje základní podmínky pro vytvoření pocitu důvěry. Pomáhající musí mít trpělivost naslouchat, musí se umět vcítit, mít schopnost povzbudit a problematiku srozumitelně vysvětlit.

Speciální psychoterapie pomáhá pacientovi s depresí pochopit, co se s ním děje (znalost chorobného procesu, informace o nepříteli, to samo o sobě snižuje nepříjemný strach z neznámého), umožnit mu projevení citů (což ne vždy v běžném životě jde), vytvořit mu prostor bezpečí (když ten „svůj“ právě ztratil), pomoci mu jít dál.

Psychoterapeut se stává průvodcem, který vede pacienta k znovuvybudování rozvráceného života, k přebudování žebříčku hodnot, k nalezení stability, mnohdy větší, než měl v předchorobí. Každý psychoterapeut pracuje jiným způsobem, podle školy, kde získal vzdělání, a podle názoru, který na vznik deprese má.

Léčba deprese rozhodně patří do rukou odborníka, nevyplácí se váhat s jejím započetím, indikací léků. Prodlení má někdy tragické a nevratné následky – sebevraždu člověka.

Zdroj: Deprese u žen

Léčba

V současnosti jsou k dispozici tři typy léčby deprese: medikace, psychoterapie a elektrokonvulzivní terapie. Mezi další lze zařadit alternativní způsoby léčení či repetitivní transkraniální magnetickou stimulaci, ta je však stále ve fázi výzkumu. V případě rezistentní deprese, kdy ani po opakované léčbě není dosaženo adekvátní reakce, je nutná kombinace níže popsaných terapeutických postupů.

Medikace je významným článkem léčby deprese, není samostatně zcela dostačující. Psychické zázemí, ať už v rámci rodiny, či právě terapeutických skupin lidí trpících touž nemocí, hraje rovněž roli v komplexní terapii. Po nasazení antidepresiv navíc není efekt okamžitý, trvá zpravidla 6–12 týdnů, než je jejich účinnost úplná. Někdy okolí léčeného zpozoruje změny k lepšímu dříve než on sám. Přestože tato léčba není návyková, neměla by být přerušena neuváženě a bez konzultace s lékařem, který ji předepsal – náhlé vysazení může způsobit různé fyzické obtíže, například bolesti svalů a hlavy či nevolnost. Medikace nejlehčích forem deprese trvá cca 9–12 měsíců, v těžších případech déle.

Zdroj: Jak na depresi u žen

Druhy deprese podle příčin vzniku

  • endogenní, reaktivní – vzniká při poruše v mozku, nejčastěji jako reakce na nějakou stresující událost;
  • organická – v závislosti na organickém poškození mozku (úrazem), poruchách jater nebo slinivky břišní (cukrovka);
  • farmakologická – bývá spojována s užíváním léků (například hormonální antikoncepce).

Zdroj: Jak na depresi u žen

Léčba poporodní deprese

S poporodní depresí je zacházeno rozdílně v závislosti na typu a závažnosti symptomů u žen. Možnosti léčby zahrnují užívání léků proti úzkosti nebo antidepresiv, psychoterapii a také účast v podpůrné skupině pro emocionální podporu a vzdělávání. V případě poporodní psychózy se užívají léky k léčbě psychózy. Velmi vhodné je i hospitalizování pacientky.

Zdroj: Poporodní deprese


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP