Ucpaná krční tepna se projevuje ochrnutím či brněním poloviny těla, poruchami řeči či náhle vzniklou poruchou zraku (dočasná slepota). Navíc zúžení krční tepny nemocného ohrožuje oddrolením části plátu (který zúžení způsobuje) a jeho „vmetením“ (embolií) do mozku, čímž může vzniknout rovněž mozková mrtvice.
V diskuzi UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.
po operaci krkavice, mam opet ucpane cevy, jak je to mozne,co se da s tim delat,hrozi mi jeste operace?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Dobrý večer, jsem 1 rok po operací krkavice na levé straně ucpané 98% a pravá je celá ucpaná,asi před 14ti dny jsem byla na sonu a opět po půl roce na vyšetření je krkavice znovu ucpaná na 85-90% jak je to možné že se ucpala po tak krátké době nekouřím, nepíšu jim zdravě cholesterol je úplně v normálu, na operaci znovu nepůjdu ale budou mi dělat katarizaci cév stén mi tam mají dát, je to taky rizikové a co to znamená, děkuji moc za odpověď
Zúžení krční tepny je postižení cévy odpovědné za zásobování mozku krví. K zúžení dochází nejčastěji v důsledku aterosklerózy, typicky je céva postižena v krčním úseku. Ucpaná krční tepna a nerovný povrch aterosklerotického plátu vedou k nepravidelnostem proudu krve a k tvorbě drobných sraženin (trombů) a embolů (vmetků). Pokud se tyto dostanou dále do mozkového řečiště, mohou uzavřít některou menší cévu a mozková tkáň trpí nedokrvením (ischemií).
V diskuzi KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.
Dobrý den,
po všech vyšetření se zjistilo že mám 100% ucpánou levou krkavici, bez následků.
Můj dotaz je co dál? Je možná nebo nutná operace? Co se děje s cevou a žílami za ucpávkou? Je možné že se ucpání uvolní a když ano nehrozí vykrvácení?
Omlouvám se mám spoustu otázek, na neurologii kam chodím na vyšetření mi
řekly -Teď už nic- Proto ta nejistota. Děkuji za odpověď Jiří T.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Miklová.
Dobrý den,chtěla by se zeptat,zda je nutná operace pravé krkavice,která je ucpaná do 50%. Diagnoza- Kinking ICA bilat. vpravo dvojitý do 50 %,patrné ATS v odstupu vpravo,s lipid.hypoechogenitami. Plát v odstupu,síla 0,08-0,13-0,15 cm,délka 0,9 cm.
Chodím na kontroly.V případě točení hlavy,hned mám přijít.Mám obavy,aby to nebylo pozdě.Jestli je možné nějak tomu předejít.
Technologický postup: Plátky vepřové krkovice naklepeme tak, aby nezůstaly moc silné, posypeme kořením na steak a potřeme olejem. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky vepřové krkovice opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, z každé asi 10 minut. Pak pod maso nasypeme kolečka cibule a společně opékáme do zhnědnutí cibule. Osolíme, opepříme, případně ještě dochutíme kořením. Opečené plátky masa na talíři poklademe osmaženou cibulí a polijeme vypečenou šťávou. Tato jednoduchá minutka z vepřové krkovice chutná s rýží nebo hranolky, ale postačí i chléb. Doplníme čerstvou zeleninou, můžeme přidat tatarku nebo dresink podle vlastní chuti. Při nákupu masa vybírejte krkovici libovější, ne příliš prorostlou.
V diskuzi JAK SE LÉČÍ UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Mám ucpanou krkavici na 50 % dle kardiologa. Řeší to podáváním Ezetrolu a Godasalu. Poslední dobou mne brní obě nohy od palce až po kolena, zvláště v noci mne bolest budí. Myslíte, že je postup lékaře správný ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.
Ingredience: 1 kg vepřové krkovice s kostí vcelku, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, sádlo, olej
Technologický postup: Krkovičku osolíme, opepříme a potřeme olejem. Do pekáče dáme sádlo, cibuli nakrájenou na půlkolečka, česnek na plátky, vložíme krkovičku, okmínujeme, posypeme cibulí, česnekem, podlijeme cca 1 dl vody, přikryjeme víkem a vložíme do trouby rozpálené na 250 stupňů. Po půlhodině přiměřeně podlijeme horkou vodou a krkovičku přelijeme výpekem. Dáme zpět do trouby, teplotu snížíme na 200 stupňů a za občasného podlévání a polévání výpekem pečeme další 1 až 1,5 hodiny (podle velikosti a kvality masa). Takto upravenou krkovici můžeme podávat s bramborem, zelím, knedlíkem, kdo by chtěl, může i s rýží.
V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.
Mam jeste jeden dotaz od stredy mam rymu nic silneho je tekouci je lecena kapkami a sprejem s morskych ras bude to nejak vadit na plasticky zakrok?Cely den jsem vpohodě jen rano ucpana dirka v nose
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rýma, při které se ucpávají nosní dírky, vadit bude. Je potřeba zhodnotit váš stav vyšetřením, zvážit rizika a pak se teprve lékař rozhodne, jestli zákrok provede.
Ingredience: plátky vepřové krkovice, rýže, cibule, česnek, hořčice, sůl, pepř, mletý kmín, sladká červená paprika, hladká mouka na zahuštění, koření na krkovičku, olej nebo sádlo
Postup: Maso osolte, opepřete a ochuťte kořením na vepřovou krkovičku. Osmažte na oleji z obou stran. Maso vyjměte z hrnce a dejte do výpeku osmažit cibulku. Přidejte trochu hladké mouky, podlijte vodou, vložte zpět maso a duste. Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, trošku mletého kmínu, sladké mleté papriky, soli, 2 lžíce hořčice. Nechte dále dusit. Až maso změkne, zahustěte případně ještě moukou. Podávejte s vařenou rýží.
V naší poradně s názvem UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Malík.
Dobrý den, mám jít v brzké době na operaci pravé krkavice která se provádí při vědomí, bojím se bolesti a toho že se nezvládnu koukat na lékaře kteří provádějí operaci.
Děkuji moc za odpověd Malík,
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nebojte se, bolest neucítíte, jen různé tlaky, které ale nejsou nijak zvlášť nepříjemné. Před zákrokem dostanete léky na uklidnění, po kterých vám bude všechno jedno a díky tomu zvládnete přežít i tuto operaci. Myslete během operace na něco krásného. Uvidíte, že to bude brnkačka.
Vepřovou krkovici potřete hořčicí a obalte v kořenící směsi. Maso položte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a opečte z každé strany 3 minuty. Poté maso zabalte do alobalu, a než alobal uzavřete, přilijte k masu pivo. Balíček s masem vraťte na gril a dejte nad nepřímé žároviště na mírný oheň a při 150 °C ho grilujte pod poklopem dvě a půl hodiny. Poté maso vybalte z alobalu, nechte chvíli odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s pikantním kapustovým salátem s praženými arašídy.
Infekce mohou způsobit bolestivé otoky slinných žláz (ucpaná slinná žláza pod jazykem). Mohou souviset i s řadou dalších potíží, jako je tvorba slinných kamenů nebo obecné potíže s tvorbou slin a jejich přívodem do úst.
V naší poradně s názvem UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.
Před týdnem jsem prodělal operaci pravé krkavice, je nutná nějaká dieta a opatření, děkuji za každé info, Zdeněk
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není třeba žádná dieta. Pro zahojení rány tělo potřebuje kolagen, který můžete přijmout ve stravě a nebo pomocí doplňků stravy. Měl byste dodržovat klid a vyvarovat se prudkých a náročných pohybů hlavy. Nyní vás čeká vyndavání stehů, při kterém lékař zhodnotí stav hojení a poví vám další podrobnosti.
Technologický postup: Všechny suroviny na marinádu (med, omáčka Teriyaki, dijonská hořčice, olivový olej, česnek, kečup, chilli paprička, mletý pepř, sůl a polovina piva) prošleháme v misce, ve které pak budeme maso marinovat přes noc. Plátky krkovice omyjeme, osušíme, ale nenaklepáváme. Vložíme do marinády a pořádně ji do masa vetřeme. Nádobu uzavřeme a necháme do rána odpočívat v ledničce. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, polovinu vyskládáme do pekáče, vložíme maso, zasypeme zbytkem cibule, podlijeme částí piva, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 40 minut, průběžně podléváme pivem. Poté sundáme poklici a dopékáme dozlatova dalších cca 20 minut. Podle chuti dosolíme. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami.
V diskuzi UCPANÉ KORONÁRNÍ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Dvořáček.
Jsem po srdečním selhání s 5 denním pobytem na Interně v nemocnici.Při ergometrii
zjištěn blok cém v určité zátěži.Jsem objednán na FN Olomouc na zjištění,která
céva je ucpaná.Bolí mne často na hrudi,jsem slabý a unavený a mám obavy.ěkám ny pozvání FH na zjištění a zákrok.Co mohu dělat pro zmenšení rizika než budu pozvání na FN Olomouc.Libor Dvořáček.P.s.Mám3násobny Bypass z roku 2004
r
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Technologický postup: Plátky z krkovičky si nařízneme na pár místech (přes blánu), aby se nám nekroutily, pak je naklepeme a necháme být. V nějaké misce si smícháme a rozšleháme vejce, Solamyl, hořčici, česnek, grilovací koření, gyros, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím oleje. Krkovičku v této směsi namočíme z obou stran, pak ji v misce necháme, přikryjeme a dáme do lednice (nejméně přes noc, ale i déle – až 3 dny). Pak vyndáme, a když v misce zůstane ještě nějaká směs, tak jí potřeme plátky, hned dáme smažit do horkého oleje, po chvílích několikrát otáčíme, aby byla krkovička pěkně propečená. Pak už servírujeme s fazolkami na slanině, hranolky nebo chlebem.
V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.
Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.
Nejdříve si připravte marinádu. Oloupejte česnek a cibuli, česnek nasekejte nadrobno a cibuli nakrájejte na tenké kroužky. Z větviček otrhejte lístky tymiánu a jehličí rozmarýnu. V mělké misce smíchejte papriku, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, tabasco, limetkovou šťávu a řepkový olej. Umístěte steaky a otočte je v marinádě, navrch rozložte česnek, cibuli a bylinky, přikryjte a nechte přes noc marinovat. Pokud je na vás omáčka moc pikantní, vyzkoušejte náš recept na steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou, který je uveden dále.
Druhý den steaky vyjměte z marinády, sceďte, dochuťte solí a pepřem. Vložte na předehřátý gril a grilujte asi 5 až 6 minut z každé strany, občas potřete marinádou.
Naaranžujte s ohnivými bramborovými špízy a cherry rajčátky a podávejte tyto vynikající steaky z vepřové krkovice.
Maso nejprve omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny ingredience smíchejte dohromady a steaky nechte v lednici minimálně 24, nejlépe 48 hodin.
S naším receptem na steak z krkovičky vám ukážeme, že se vyplatí maso před grilováním naložit. Ať už jemné nebo pikantní – díky marinádě jsou steaky obzvláště jemné a aromatické.
Ingredience na 4 porce
1 lžíce citronové šťávy;
2 lžíce sladké papriky;
5 lžic řepkového oleje;
2 stroužky česneku;
1 snítka rozmarýnu;
pepř;
4 steaky z vepřové krkovice.
Postup
V misce smíchejte citronovou šťávu, paprikový prášek a olej do hladka. Přidejte česnek, který nejdříve oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Rozmarýn omyjte, osušte a otrhejte z větvičky jehličí. Přidejte ho do misky společně s pepřem a vše důkladně promíchejte.
Steaky z krkovičky potřete marinádou, dejte na talíř, přikryjte fólií a dejte na cca 3 hodiny marinovat do lednice.
Steaky vložte na rozehřátý gril a grilujte z každé strany asi 6 minut.
Ingredience: 4 vejce, olej na smažení, 60 g strouhanky, 150 g anglické slaniny, 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, mletý kmín, sůl
Ingredience zálivka: 120 g másla,1 kostka masoxu, 500 ml vody
Postup: Krkovici omyjeme, osušíme a naklepeme. Potom ji osolíme, okmínujeme a důkladně obalíme ve strouhance. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do masa. Vejce rozšleháme v míse, na pánvi rozehřejeme olej. Troubu předehřejeme na 200 °C. V hrnci svaříme vodu, masox a máslo. Plátky masa obalené ve strouhance dobře namočíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáváme do rozpáleného tuku a z obou stran opečeme. Osmažené řízky naskládáme do zapékací misky, obložíme anglickou slaninou, zalijeme připraveným vývarem a dáme do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny. Zapékané plátky ihned servírujeme. Vhodnou přílohou jsou hranolky.
Technologický postup: Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sójovou omáčku a olej. Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme. Pak přidáme kečup, koření i sekanou bazalku. Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo. Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme. Na dno větší nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme. Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora. Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet. Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin. Namarinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril. Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty. Tady záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách. Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem či pečeným bramborem. Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky.
Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat. Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35¬40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250–300 °C. Stejně podstatná je i doba grilování.
Postup: Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sójovou omáčku a olej. Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme. Bazalku přidáme do směsi společně s čerstvě rozdrceným kmínem a pepřem. Vše zalijeme pivem. Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme. Na dno nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme. Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora. Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet. Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin. Marinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril. Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty, záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách. Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem nebo pečeným bramborem. Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.