Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UCPANA MOCOVA TRUBICE PRICINY

OBSAH

Ucpaná Eustachova trubice

Ucpaná Eustachova trubice se odborně nazývá patentní tuba. Tuba může být nadměrně průchodná trvale nebo bývá v klidu uzavřená a otvírá se při fyzické námaze nebo při redukci peritubární extracelulární tekutiny. Tento stav vede k pocitům plnosti v uchu, tinitu a autofonii. Pacient slyší své dýchání (tympanofonie), tento zvuk je synchronní s dýcháním nosem a mizí v poloze vleže na zádech nebo při infekci horních cest dýchacích. Na vzniku patentní tuby se může podílet radioterapie, hormonální léčba, užívání nosních dekongesčních látek, váhový úbytek, stres a podobně. Léčebně je tato porucha obtížně ovlivnitelná, často se musí pacient spokojit hlavně s psychologickou podporou, případně se používají insuflace různých substancí vedoucích k intraluminárnímu nebo extraluminárnímu prosáknutí. Za těmito účely se používá kyselina dusičná, boritá, různé rostlinné výtažky, zkouší se instilace tekutiny podobné složením chlorované vodě z bazénů, která způsobuje částečnou obstrukci tuby. Při neúspěchu konzervativní léčby se provádí kauterizace ústí tuby injekcí parafínu, teflonové pasty a podobně.

Zdroj: Eustachova trubice

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Příčiny u žen

Existuje několik příčin zánětu močové trubice u žen. Nejběžnější z nich jsou sexuálně přenosné nemoci (chlamydie, kapavka, syfilis, HIV/AIDS). Nebo může být uretrální zánět způsoben bakteriemi vstupujícími do močové trubice, antibiotiky nebo i podlitinami z pohlavního styku. Někdy nemusí být zánět močové trubice identifikován, pak se jedná o takzvanou nespecifickou uretritidu.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

po operaci krkavice, mam opet ucpane cevy, jak je to mozne,co se da s tim delat,hrozi mi jeste operace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý večer, jsem 1 rok po operací krkavice na levé straně ucpané 98% a pravá je celá ucpaná,asi před 14ti dny jsem byla na sonu a opět po půl roce na vyšetření je krkavice znovu ucpaná na 85-90% jak je to možné že se ucpala po tak krátké době nekouřím, nepíšu jim zdravě cholesterol je úplně v normálu, na operaci znovu nepůjdu ale budou mi dělat katarizaci cév stén mi tam mají dát, je to taky rizikové a co to znamená, děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Ucpaná krkavice

Příčiny

Infekce mohou způsobit bolestivé otoky slinných žláz (ucpaná slinná žláza pod jazykem). Mohou souviset i s řadou dalších potíží, jako je tvorba slinných kamenů nebo obecné potíže s tvorbou slin a jejich přívodem do úst.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem ROZSIRENI MOCOVE TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hric Alexandra.

Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho trva uzdravení neboli, kdy vse bude v normálu, po operativnim rozsireni mocove trubice..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Do deseti dnů se spraví močení a bude bezbolestné, do třech týdnů až až jednoho měsíce byste měla být opět plně fit. Vše s podpůrnou léčbou antibiotiky.

Zdroj: diskuze Rozsireni mocove trubice

Příznaky ucpané krkavice

Ucpaná krční tepna se projevuje ochrnutím či brněním poloviny těla, poruchami řeči či náhle vzniklou poruchou zraku (dočasná slepota). Navíc zúžení krční tepny nemocného ohrožuje oddrolením části plátu (který zúžení způsobuje) a jeho „vmetením“ (embolií) do mozku, čímž může vzniknout rovněž mozková mrtvice.

Zdroj: Ucpaná krkavice

Diskuze

V diskuzi KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den,
po všech vyšetření se zjistilo že mám 100% ucpánou levou krkavici, bez následků.
Můj dotaz je co dál? Je možná nebo nutná operace? Co se děje s cevou a žílami za ucpávkou? Je možné že se ucpání uvolní a když ano nehrozí vykrvácení?
Omlouvám se mám spoustu otázek, na neurologii kam chodím na vyšetření mi
řekly -Teď už nic- Proto ta nejistota. Děkuji za odpověď Jiří T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Miklová.

Dobrý den,chtěla by se zeptat,zda je nutná operace pravé krkavice,která je ucpaná do 50%. Diagnoza- Kinking ICA bilat. vpravo dvojitý do 50 %,patrné ATS v odstupu vpravo,s lipid.hypoechogenitami. Plát v odstupu,síla 0,08-0,13-0,15 cm,délka 0,9 cm.

Chodím na kontroly.V případě točení hlavy,hned mám přijít.Mám obavy,aby to nebylo pozdě.Jestli je možné nějak tomu předejít.


Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Krkavice

Ucpaná krkavice

Zúžení krční tepny je postižení cévy odpovědné za zásobování mozku krví. K zúžení dochází nejčastěji v důsledku aterosklerózy, typicky je céva postižena v krčním úseku. Ucpaná krční tepna a nerovný povrch aterosklerotického plátu vedou k nepravidelnostem proudu krve a k tvorbě drobných sraženin (trombů) a embolů (vmetků). Pokud se tyto dostanou dále do mozkového řečiště, mohou uzavřít některou menší cévu a mozková tkáň trpí nedokrvením (ischemií).

Zdroj: Krkavice

Uretritida

Uretritida je zánět močové trubice. Hlavním symptomem je dysurie, což je obtížné, pálivé a bolestivé močení, někdy též výtok z močové trubice. Uretritida se dělí na dva druhy. Jedním je kapavčitá uretritida a tím druhým nekapavčitá uretritida.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi ZÚŽENÁ DÝCHACÍ TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Jackelová.

vlastním fenku jorkšíra, má zúženou dýchací trubici. Byli jsme na vyšetření, zatím podáváme léky theoplus 100. Zdá se mi, že se problém nelepší. můžete mi poradit nějaký jiný lék, nebo jak dále postupovat. Ještě navíc lék theoplus 100 má výpadek a zatím mi nikdo neporadil náhradu. Fenka váží 4,5 kg mám problém do ní lék dostat. Existuje jiná forma, třeba tekutá ? Theoplus 100 jsem podávala po čtvrtinách.
Předem moc děkuji za radu a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám stejný dotaz jako paní co se ptala na danou jorkšíra já mám psa má dusivé záchvaty snížená průdušnice při spaní chrápe chroptí co byste mě doporučili dekuji

Zdroj: diskuze Zúžená dýchací trubice

Průběh

Pacient onemocnění pocítí ve chvíli, kdy má ztížené močení, které je provázeno velmi bolestivým pálením a řezáním. Kvůli strachu z bolesti při močení omezuje příjem tekutin, čímž si může přivodit dehydrataci. Tento stav se vyskytuje ale spíše u starších lidí. Pokud není onemocnění léčeno, postupuje do horních částí vylučovacího systému – vzniká pak zánět močového měchýře až ledvin. Tyto záněty jsou pak mnohem častější u žen. Samostatný zánět močové trubice je typičtější pro muže, protože jejich močová trubice je mnohonásobně delší než trubice žen. Při rozsáhlejších zánětech se v moči objevují stopy krve, detekovatelné pouze laboratorně nebo později viditelné i pouhým okem, a zvýšená tělesná teplota spolu s únavou.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Diskuze

V diskuzi JAK SE LÉČÍ UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mám ucpanou krkavici na 50 % dle kardiologa. Řeší to podáváním Ezetrolu a Godasalu. Poslední dobou mne brní obě nohy od palce až po kolena, zvláště v noci mne bolest budí. Myslíte, že je postup lékaře správný ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se léčí ucpaná krkavice

Diagnóza

Postup při diagnostikování zánětu močové trubice je u žen minimálně invazivní. Lékař jen fyzicky vyšetří vaši vagínu, odebere vzorek vaginální tekutiny a poté budete vyzvány k poskytnutí vzorku moči.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Příčiny

Příčin je velké množství – v zásadě mohou být infekční a neinfekční. Infekční jsou vyvolány bakteriemi nebo viry. Mohou být předány sexuálním stykem. Patří sem chlamydiové, kvasinkové a plísňové infekce, kapavka nebo virová onemocnění, jako je opar. Neinfekční jsou způsobeny mechanickými příčinami. To jsou třeba močové kameny, které při vylučování trubicí poškodí její výstelku, častý sex, nevhodné sexuální pomůcky a podobně. Další příčiny mohou být chemického původu – jsou to různé přípravky, které se aplikují na genitálie – mýdlo, lubrikační gely – a vyvolají alergickou reakci. Do močové trubice, která je přecitlivělá, se snáze dostanou bakterie a vyvolají zánět. Další látky, které zánět mohou vyvolat, jsou ty, které se vylučují močí – léky, drogy, alkohol, ale i třeba koření nebo potravinové alergeny.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Příčiny oční mrtvice

Oční mrtvice je způsobena špatnou cirkulací v krevních cévách, které zásobují přední část zrakového nervu. Oční nerv je spojnice mezi mozkem a okem a nese miliony nervových vláken a krevních cév. I když k oční mrtvici může dojít úplným ucpáním krevní cévy, která vyživuje zrakový nerv, je častěji způsobena nedostatkem tlaku nebo nedostatečným průtokem krve. Krevní tlak se může měnit vzhledem k očnímu tlaku a normální průtok krve je pak zpomalen. Pokud dojde k přerušení dodávky živin a kyslíku zrakového nervu, dojde k poškození a ztrátě nervové tkáně, což má za následek ztrátu zraku.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Příznaky

Příznaky zánětu močové trubice se mohou lišit, některé ženy trpí velkými bolestmi, jiné naopak nemají žádné viditelné příznaky. Obvyklými příznaky bývají bolesti při močení, časté nucení na močení, bolesti pánve, abnormální poševní výtok, který je často silný a žlutý, a bolesti nebo nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Přírodní prostředky

Při léčbě uretritidy se doporučují různé antioxidační potraviny, zdravé rostlinné oleje, multivitamíny, probiotické doplňky, zelí a výtažek z hroznů. Většina těchto potravin zlepšuje imunitu a pomáhá tělu bojovat s mikroorganismy, které způsobují infekce močové trubice. Měli byste se vyhnout kávě, alkoholu, tabáku, mastným kyselinám a rafinovaným potravinám, což rovněž přispěje ke zlepšení celkového zdraví.

Zdroj: Možnosti léčby zánětu močové trubice

Příznaky oční mrtvice

Lidé s oční mrtvicí mají obvykle málo příznaků. Většina lidí s oční mrtvicí zaznamená ztrátu zraku na jednom oku ráno po probuzení bez bolesti. Někteří lidé si ve svém zorném poli všimnou tmavé oblasti nebo stínu, který ovlivňuje horní nebo dolní polovinu jejich zorného pole. Mezi další příznaky patří ztráta zrakového kontrastu a citlivost na světlo.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Poruchy

V dospělosti může být patologie v oblasti sluchové trubice jedním z prvních symptomů maligní expanze v nosohltanu. Poruchy funkce trubice jsou buď obstrukční, nebo jde naopak o poruchy z nadměrné „otevřenosti“. Obstrukční poruchy mohou být mechanické a funkční. Mechanické obstrukce bývají způsobeny faktory vnitřními, intraluminárními (zánět v důsledku infekce, alergie), nebo zevními, vedoucími k zevnímu útlaku lumen (adenoidní vegetace, nádor nosohltanu, ale i poloha vleže na zádech se zatékáním a stagnací sekretu v nosohltanu). Funkční obstrukce vzniká následkem trvalého kolapsu stěn tuby v důsledku jejich zvýšené poddajnosti nebo patologického mechanismu otvírání, případně obou faktorů.

Zdroj: Eustachova trubice

Co je kyselina močová

Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoké hodnoty této kyseliny mají negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká hladina kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.

Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP