Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ULTRAZVUK

OBSAH

Oteklé horní patro

Otok na horním patře může souviset s virovým nebo bakteriálním onemocněním. Pokud je otok na horním patře spojen se zvětšenými uzlinami na krku, zvětšenou štítnou žlázou či otokem tkání, je dobré provést ultrazvuk, který tyto patologie odhalí.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den, již nějaký čas sleduji při polykání pohybující se nahoru a dolu tvrdou "kuličku" vedle ohryzku. K tomu časté říhání a často si musím odkašlávat, jako by mi něco vadilo v krku. Zhruba před půl rokem jsem byla na gastroskopii a ORL vyšetření, kde nic nalezeno nebylo. Ale v současné době se mi zdá, že je to cosi větší než bylo tehdy. Mám se, prosím, obávat něčeho špatného?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte za svým praktickým lékařem a poproste ho o žádanku na ultrazvuk (SONO). Řekněte mu, jak moc se bojíte. Pokud ani ultrazvuk nic neukáže, tak na bulky zapomeňte a smiřte se s nimi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina v krku

Diagnostika základního onemocnění

Aby mohla být acholická stolice léčena, musí být diagnostikovány příčiny. Kromě kompletní anamnézy, mohou být ke stanovení diagnózy použity i některé z níže uvedených testů:

  • břišní ultrazvuk;
  • odběr krve na testování infekce;
  • endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie;
  • jaterní testy;
  • chirurgické odstranění vad ve žlučových cestách.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Poradna

V naší poradně s názvem PODRÁŽDĚNÁ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

už měsíc mě bodá pod levým žebrem,když něco sním nebo piju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ultrazvuk břicha a vyšetření krve ukáže víc o příčinách vašich obtíží. Obraťte se na svého praktického lékaře a promluvte si s sním o tom. Většina lékařů má ultrazvuk přímo v ordinaci a na vyšetření krve vám dá žádanku. Do tří dnů budete vědět o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podrážděná slinivka

Testy na ucpané cévy

Srdeční screening může odhalit, zda máte ucpané tepny. Krevní testy na vysoký cholesterol, který může zvýšit pravděpodobnost hromadění tukových usazenin ve vašich cévách. Pokud jste vystaveni vysokému riziku, trpíte problémy, jako je angina pectoris, nebo jste již prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt, pak existují některé testy, které mohou prozkoumat vaše tepny a zkontrolovat jejich ucpání. Pomocí ultrazvuku lze hledat známky blokád. Echokardiogram je ultrazvuk vašeho srdce, který nám může pomoci posoudit riziko srdečního onemocnění. Karotický dopplerovský ultrazvuk umožňuje měřit průtok krve tepnami, které zásobují váš mozek. Karotický dopplerovský sken se používá k hodnocení rizika mrtvice. Pokud jsou během těchto testů zjištěny nějaké problémy, léčba může pomoci zlepšit průtok krve vašimi ucpanými tepnami a snížit rizika.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem NÁDOR ZA UCHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý večer. Syn 12let má asi 2mesice bouli za uchem. Neboli ho. Jsme objednání na ultrazvukové vyšetření, ale mam strach co to je, aby to nebylo něco vážného. Zjistili jsme to náhodou. Nemocný nebyl. Mívá problémy s usinanim. Děkuji za odpověď. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ultrazvuk je na začátku dobrá volba. Pokud ultrazvuk nic neukáže, tak je zde několik dalších pokročilých vyšetřovacích metod: počítačová tomografie (CéTéčko) a magnetická rezonance. Tyto metody mají velkou vypovídající hodnotu a většinou zcela ozřejmí zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nádor za uchem

Jak léčit zelenou stolici u dětí

Při dlouhodobé změně barvy stolice se musí provést komplexní vyšetření stolice. Lékař se vás bude ptát na to, co vaše dítě před objevením zelené stolice snědlo, jaké léky užívalo a zda jsou přítomny jakékoliv další související příznaky (průjem, horečka, váhový úbytek, krev ve stolici a podobně). Při podezření na infekci se provádí kultivace ze stolice na různé bakteriální mikroorganismy včetně salmonely, cenný může být i ultrazvuk břicha. Léčba vždy závisí na odhalené příčině.

Zdroj: Tmavě zelená stolice u dětí

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ JATERNÍ TESTY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana svobodova.

Co může znamenat ? když ultrazvuk ukáže skvrny, na játrech Předcházelo zvracení, děkuji za odpověď. svobodova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné jaterní testy příznaky

Ultrazvuk

RDG oddělení se nachází v prvním patře na průchozí chodbě mezi poliklinikou a lůžkovou částí. Základním prvkem práce a zdrojem informací radiologického oddělení je zobrazovací činnost. Diagnostické obrazy získává různými postupy a s využitím různých energií nejčastěji v podobě ionizujícího záření (skiagrafie, skiaskopie, CT) a mechanické energie (ultrazvuk). V návaznosti na diagnostiku nebo spolu s ní se zabývá i intervenčními výkony. Oddělení disponuje moderní přístrojovou technikou, provádí veškerá skiagrafická vyšetření, včetně stomatologických, vyšetření skiaskopická, CT vyšetření a vyšetření ultrazvuková.

Oddělení je plně digitalizované s napojením všech přístrojů do obrazového archivačního systému PACS, s možností zasílání snímkové dokumentace v rámci nemocnice i na jiná pracoviště. Z hlediska radiační ochrany nelze provádět žádné vyšetření s použitím zdrojů ionizujícího záření bez lékařské indikace, to znamená, že na vlastní žádost pacienta nelze provést žádné klasické rtg vyšetření.

Kontakty

  • 516 491 522
  • Primář oddělení: MUDr. Liběna Čapková – atestace v oboru radiodiagnostika I. a II. stupně
  • Zástupce primáře: MUDr. Roman Heinc
  • Lékaři: MUDr. Petra Tučková a MUDr. Lucia Kajáneková
  • Vrchní radiologický asistent: Jaroslav Srba

Zdroj: Nemocnice Boskovice

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Děkuji za odpověď,jen bych se ještě chtěla zeptat co to znamená,co nejdříve ultrazvuk?Za jak dlouho bude vidět,jestli je březí,pokud došlo k pokrytí dnes.Děkuji za odpověď,Šandorová,Olomouc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ultrazvuk dokáže zobrazit plody v děloze feny po uplynutí třetího týdne od nakrytí.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Primární pupeční endometrióza

Až na vzácné výjimky endometrióza postihuje pouze ženy. Nastává, když se tkáň, která tvoří děložní výstelku, začíná objevovat v jiných orgánech ve vašem těle. Primární pupeční endometrióza je vzácný stav, ke kterému dochází, když se tkáň objeví v pupíku. To může vést ke krvácení pupíku.

Příznaky

Příznaky primární pupeční endometriózy mohou zahrnovat:

  • krvácení z pupku;
  • bolest kolem pupíku;
  • změna barvy pupíku;
  • otok pupku;
  • bulka nebo uzlík na pupíku nebo v jeho blízkosti.

Diagnóza

Lékař může použít ultrazvuk, CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci k určení, zda máte pupeční endometriózu. Tyto zobrazovací nástroje mohou pomoci vašemu lékaři prozkoumat množství buněk nebo bulku na pupíku nebo v jeho blízkosti. Primární pupeční endometrióza je pozorována až u 4 procent žen, které mají endometriózu.

Léčba

Váš lékař pravděpodobně doporučí operaci k odstranění uzlíku nebo bulky. Váš lékař může také doporučit léčbu tohoto stavu hormonální terapií.

Chirurgie je upřednostňována před hormonální léčbou, protože riziko recidivy je po operaci menší než u hormonální terapie.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem GALVANICKÁ ŽEHLIČKA - FUNKCIA ULTRAZVUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávka.

Dobry den. Mna skor zaujuma pouzivanie ultrazvuku u ludi trpiacich parkinsonovou chorobou. Je mozne pouzivat tuto funkciu vramci zehlicky takymto ludom?
Dakujem pekne za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U některých pacientů s parkinsonovou chorobou může skutečně soustředěný ultrazvuk poskytnout neinvazivní alternativu k chirurgickému zákroku s menším rizikem komplikací a nižšími náklady. Z dlouhodobého hlediska má soustředěný ultrazvuk potenciál léčit základní patologii onemocnění a bránit progresi. Aby bylo dosaženo tohoto terapeutického výsledku, musí být ultrazvuková energie přesně nasměrována na cíle hluboko v mozku bez poškození okolní normální tkáně. Tam, kde se paprsky sbíhají, vytváří ultrazvuk řadu terapeutických účinků, které umožňují léčit parkinsonovu chorobu bez chirurgického zákroku. Zařízení, které dokáže soustředit ultrazvuk do konkrétní oblasti, je sofistikovaný přístroj podobný tvarem počítačovému tomografu (CT). V Evropě je k této léčbě schválen přístroj od firmy Insightec. Bohužel galvanická žehlička, ani jiné ultrazvukové přístroje nedokáží působit na centra v mozku a nemohou tak v žádném případě léčit parkinsonovu chorobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Galvanická žehlička na obličej

Jdu s ušima, mám se bát?

Lékaři používají při vyšetřování takzvanou ORL jednotku s flexibilním endoskopem a videopřenosem. Tento přístroj jim umožňuje šetrným způsobem nahlížet do ústní a nosní dutiny i do oblasti ucha. Pohled endoskopu se pak přenáší na monitor, na kterém lékař i pacient vidí vyšetřovanou oblast. K dalšímu vybavení ORL patří otomikroskop, kterým se vyšetřuje ucho, zvukovod, bubínek a částečně i středouší, a ultrazvuk, který slouží k diagnostice v oblasti hlavy a krku. Otoskopie je metoda vyšetřující zevní část ucha a bubínek. Bubínek je v podstatě vazivová blána, která odděluje zevní ucho od ucha středního. Zevní ucho je tvořeno chrupavčitým boltcem a zevním zvukovodem, zatímco střední ucho tvoří kovadlinka, třmínek a kladívko neboli sluchové kůstky. Ve vnitřním uchu pak je blanitý a kostěný hlemýžď. Kromě fyzikálního vyšetření uší a posouzení anamnézy se pro odhalení příčiny zdravotních obtíží pacienta používají další metody, jako například rentgen nosních dutin, počítačová tomografie neboli CT, magnetická rezonance, vyšetření ve zvukové komoře, slovní či počítačová audiometrie, vyšetření s pomocí ladiček či tympanometrie.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Portální hypertenze

Portální hypertenze nastává, když velká portální žíla, která vede krev ze střev do jater, má vyšší krevní tlak, než je normální. Nejčastější příčinou je cirhóza. Může za to i hepatitida C.

Příznaky

Příznaky komplikací portální hypertenze mohou zahrnovat:

  • otok břicha;
  • černá, dehtovitá stolice nebo zvratky tmavé barvy mleté kávy, které se mohou objevit v důsledku krvácení do trávicího traktu;
  • bolest břicha nebo nepohodlí;
  • zmatenost.

Diagnóza

Pokud má váš lékař podezření, že krvácení je výsledkem portální hypertenze, provede řadu testů, jako například:

  • CT vyšetření;
  • magnetická rezonance;
  • ultrazvuk;
  • jaterní biopsie.

Lékař také provede fyzickou prohlídku, aby identifikoval další příznaky a zkontroloval vaši anamnézu. Může provádět krevní testy, aby zkontroloval počet krevních destiček a bílých krvinek. Zvýšený počet krevních destiček a snížený počet bílých krvinek může naznačovat zvětšenou slezinu.

Léčba

Léčba může zahrnovat:

  • léky na snížení krevního tlaku v portální žíle;
  • krevní transfuze pro těžké krvácení;
  • transplantace jater ve vzácných, závažných případech.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Načervenalé nebo namodralé zabarvení kůže

Načervenalé nebo namodralé zabarvení kůže může být způsobeno aterosklerózou. Končetiny jsou bolestivé, chladné, dostavuje se kulhání, větší náchylnost k poranění a zhoršené hojení, může se rozvinout i gangréna. Před léčbou samotnou je potřeba provést vyšetření, díky nimž se zjistí hladina cholesterolu a jiných krevních lipidů, cukru. Používají se i zobrazovací metody – ultrazvuk, angiografie – k potvrzení zúžení tepny a místa, kde je toto zúžení.

U lehčích případů se začíná změnou životního stylu, změnou diety – omezuje se příjem tuků (cholesterolu), cukru, soli, alkoholu, je potřeba ukončit kouření. Je nutné také snížit tělesnou hmotnost, která se má dostat do rozmezí 18,5–25,0 BMI, tudíž je nutné zařadit i pravidelný pohyb.

V případě, že tato opatření nestačí, nebo u těžších případů, se přistupuje k farmakologické léčbě aterosklerózy – podávají se hypolipidemika, kterých existuje několik druhů, například statiny, fibráty.

Zároveň je nutné léčit přidružené nemoci – stabilizovat krevní tlak (antihypertenziva), cukrovku (inzulin, antidiabetika), ledvinné funkce (diuretika, ACE inhibitory a jiné).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi ŽALUDEČNÍ KŘEČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Řezníková.

Několik let občas /dříve třeba jednou za rok či dva, v poslední době cca jednou za měsíc,,mně postihne křeč . myslím, že v žaludku. Cítím tíhu a jakési sevřené - moje lékařka mi dala Nospu, která zabere během pěti, max. deseti minut. Cítím, jak se křeč uvolňuje ..... a mohu jíst následně cokoliv. Zatím jsem nevypozorovala, zda to mám po nějakém jídle, ale někdy se mi zdá že po mléku, jindy po syrové cibuli...... Alergie na cokoliv nebyla zjištěná, kolonoskopii jsem absolvovala cca před třemi lety, nezvracím, mám žlučníkový kámen, ale netrpím záchvaty.
Poradí mi někdo, kdo má stejný problém? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den,již několik týdnů trpím po jídle bolestí pod levými žebry a na boku se mi udělá tvrdá boule a mám pocit, že jsem nafouknutá. Fibrosopie nic neukázala ,tak ještě čekám na ultrazvuk. Nevíte co by to mohlo být mám obavy že slivky protože mám cukrovku 2.typu

Zdroj: diskuze Žaludeční křeče

Příznaky motolice slinivkové u lidí

Motolice slinivková obvykle způsobuje mírné příznaky. Silné infekce však mohou být doprovázeny gastrointestinálními poruchami, včetně bolesti břicha, plynatosti, zvracení, průjmu nebo zácpy. Jsou hlášeny žloutenka, zvětšená játra a systémové příznaky.

Eosinofilie (zvýšený počet eosinofilů oproti fyziologickému normálu) je vzácná a bývá pozorována u pacientů s fasciolopsiázou, schistosomiázou, heterofiázou, metagonimiázou, časnými stádii paragonimiázy a akutní klonorchiázou (zmizí u chronické klonorchiázy).

Anémii lze pozorovat u pacientů se schistosomiázou, fascioliázou a paragonimiázou.

U pacientů s fasciolopsií může být pozorována neutropenie (pokles absolutního počtu neutrofilů).

Moč: u jedinců se schistosomiázou lze nalézt hrubou nebo mikroskopickou hematurii.

Mozkomíšní mok (CSF): u jedinců s mozkovou paragonimiázou se může objevit zvýšení tlaku v CSFpleocytóza a eozinofilie v CSF.

Zobrazovací testy zahrnují CXR, ultrazvuk, CT, MRI a cholangiografii.

Diagnóza probíhá laboratorním vyšetřením stolice, při které se prokáže přítomnost charakteristických vajíček ve stolici.

Mezi další metody diagnostiky patří detekce antigenu pomocí enzymového imunosorbentního testu (ELISA) a testy sérologických protilátek pomocí nepřímé hemaglutinace, nepřímé imunofluorescence a ELISA.

Zdroj: Motolice slinivková

Poradna

V naší poradně s názvem GALVANICKÁ ŽEHLIČKA - FUNKCIA ULTRAZVUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U některých pacientů s parkinsonovou chorobou může skutečně soustředěný ultrazvuk poskytnout neinvazivní alternativu k chirurgickému zákroku s menším rizikem komplikací a nižšími náklady. Z dlouhodobého hlediska má soustředěný ultrazvuk potenciál léčit základní patologii onemocnění a bránit progresi. Aby bylo dosaženo tohoto terapeutického výsledku, musí být ultrazvuková energie přesně nasměrována na cíle hluboko v mozku bez poškození okolní normální tkáně. Tam, kde se paprsky sbíhají, vytváří ultrazvuk řadu terapeutických účinků, které umožňují léčit parkinsonovu chorobu bez chirurgického zákroku. Zařízení, které dokáže soustředit ultrazvuk do konkrétní oblasti, je sofistikovaný přístroj podobný tvarem počítačovému tomografu (CT). V Evropě je k této léčbě schválen přístroj od firmy Insightec. Bohužel galvanická žehlička, ani jiné ultrazvukové přístroje nedokáží působit na centra v mozku a nemohou tak v žádném případě léčit parkinsonovu chorobu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slávka Oriešková.

Dakukem za odpoved. Ja som ale nemyslela ze by chorobu zehlicka liecila. Mna zaujima ci ludom trpiacim parkinsonovou chorobou nemoze nejakym sposobom pouzivanie zehlicky uskodit.
Dakujem

Zdroj: diskuze Galvanická žehlička na obličej

Jak vybrat zvlhčovač vzduchu

Ultrazvuk, horká pára, studený odpar. Každá z těchto technologií zvlhčování má své klady a zápory, ale většinou není podstatné to, jakým způsobem je vlhkost vytvářena. Rozhodující je skutečný výkon zvlhčovače a další podstatné parametry. Před zakoupením zvlhčovače bychom se měli zamyslet nad tím, co od něj očekáváme a kam ho pořizujeme. Měli bychom mít jasno v tom, zda nám stačí jednoduchý a levnější model, nebo jsme náročnější a chceme, aby zvlhčovač sám hlídal a reguloval vlhkost v místnosti podle našich představ. Důležitý je i parametr, který udává, kolik páry je maximálně schopen zvlhčovač vytvořit (v mililitrech za hodinu). Jednoduše řečeno, čím vyšší zvlhčovací výkon, tím výkonnější zvlhčovač. Princip tvorby páry není z hlediska účinku zvlhčovače vůbec důležitý. Rozdíly se týkají běžných uživatelských vlastností, jako je spotřeba elektrického proudu, hlučnost, cena. Další parametr, který byste měli vzít v úvahu, je objem nádržky na vodu. Čím větší nádržka, tím méně často musíte dolévat vodu. Cena a životnost příslušenství nejsou také zanedbatelné souvislosti. Do většiny zvlhčovačů je čas od času potřeba koupit nový filtr. Předem bychom měli vědět, kolik bude stát a jak dlouho nám bude sloužit.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Punkce uzlu štítné žlázy

Punkce, respektive biopsie, se provádí pacientům s uzlíky nad 1 cm, někdy i menšími. Jde o to, že sice opravdu existují některé znaky, které pomáhají odhadovat riziko, že se jedná o zhoubný nádor, nicméně nejsou nijak jednoznačné ani spolehlivé. Proto se indikuje cytologické vyšetření. Punkce slouží k upřesnění typu postižení štítné žlázy a v případě uzlů nebo cyst k posouzení, jestli se jedná o uzel nezhoubný, „neškodný“ (těch je většina), anebo již nějakým způsobem podezřelý.

Průběh

Samotné vyšetření probíhá tak, že se udělá ultrazvuk, který lokalizuje daný uzel. Pak se pod ultrazvukovou kontrolou do toho uzlíku píchne tenkou jehlou (jako při odběru krve), do stříkačky se nasají buňky a ty jsou pak vyšetřovány pod mikroskopem k určení jejich charakteru. Je to píchnutí do krku, každý je na tuto oblasti jinak citlivý, jinak toleruje injekce, takže jestli si přivedete doprovod, je jen na vás. Různá zařízení mohou mít pravidla sdělování výsledků jiná. Většinou je ale výsledek zasílán indikujícímu lékaři poštou. Podle výsledku mikroskopického vyšetření se pak plánuje další diagnostický a léčebný postup.

Následky

Následky po tomto vyšetření nejsou.

Zdroj: Co znamená uzlík na štítné žláze

Příznaky karcinomu štítné žlázy

Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor. Vzniká tak, že se některé buňky ve štítné žláze začnou nekontrolovaně množit a vytvoří uzel, který roste. Ve velké většině případů se nádor zachytí dříve, než začne metastazovat. Ve srovnání s jinými zhoubnými nádory rostou karcinomy štítné žlázy velmi pomalu a dají se dobře léčit, čímž se na základě úspěšnosti léčby snižuje úmrtnost. I když jde o relativně vzácné onemocnění (představuje pouhé 1 % všech malignit), je nejčastějším zhoubným nádorem v endokrinologii (90 % endokrinologických malignit). V České republice je popisováno až 600 nově zachycených případů karcinomu štítné žlázy ročně a jeho výskyt stoupá, dílem také díky zlepšené diagnostice.

Rozdělení:

  • karcinomy,
  • méně často lymfomy,
  • velmi vzácné sarkomy.
Karcinomy se dále dělí na:
  • papilární (44–81 %),
  • folikulární (18–40 %),
  • anaplastický (3–15 %),
  • medulární (3–12 %).

Ve štítné žláze lze diagnostikovat i metastáze karcinomu plic, prsu, ledvin.

Příznaky

Onemocnění se projeví jako náhodný nález hmatného, většinou nebolestivého uzlu na krku nebo náhodný nález uzlu na ultrazvuku. Uzly ve štítné žláze jsou však časté (vyskytují se u 19–76 % obyvatelstva, především u žen a ve vyšším věku) a zdaleka ne každý uzel představuje karcinom. Naopak, naprostá většina uzlů (90–95 %) je nezhoubných (jde o takzvané pseudocysty, koloidní hyperplastické uzly nebo nezhoubné nádory – adenomy).

Vyšetřovací metody

Palpační vyšetření: Je základní vyšetřovací metodou při podezření na karcinom štítné žlázy a krku.

Ultrazvuk: Je další metodou vyšetření této oblasti, včetně vyšetření krčních lymfatických uzlin. Ultrazvuk je metoda široce dostupná, a proto by každý hmatný uzel ve štítné žláze měl být ultrazvukem vyšetřen.

FNAB: Ultrazvuk také rozhodne, zda stačí uzel zkontrolovat s časovým odstupem, nebo zda je nutné provést punkci uzlu pod ultrazvukovou kontrolou (FNAB – fine needle aspiration biopsy). FNAB je jednoduché vyšetření, jehož bolestivost je srovnatelná s běžným odběrem krve. Provádí se po lokální dezinfekci krku dvěma vpichy tenkou jehlou do uzlu pod ultrazvukovou kontrolou.

Cytologie: Tím je získán materiál na cytologické vyšetření (vyšetření shluků buněk pod mikroskopem). Je-li výsledek FNAB pozitivní nebo podezřelý, je nutná operace (odstranění jednoho nebo obou laloků štítné žlázy). V případě negativního nálezu lze s velmi vysokou pravděpodobností (více než 95 %) zhoubný nádor vyloučit. I v těchto případech však má být velikost uzlu pravidelně kontrolována ultrazvukem a při zvětšování či jiném podezření z malignity je indikována kontrolní FNAB či operace.

Operace: Pokud uzel roste nebo je jakkoliv jinak podezřelý, musí být provedena operace, i když je FNAB negativní. FNAB nikdy nemá stoprocentní diagnostickou výtěžnost a průměrně v 5–10 % je třeba odběr opakovat. Je-li odběr opakovaně nediagnostický, je indikována operace.

Pravděpodobnost toho, že uzel ve štítné žláze je zhoubný, zvyšují především následující faktory:

  • výskyt karcinomu štítné žlázy u příbuzných 1. stupně (rodiče, sourozenci, děti),
  • výskyt jiného nádorového onemocnění u pacienta,
  • léčebné ozařování celotělové nebo horní poloviny těla,
  • opakovaná rentgenová vyšetření,
  • opakovaná vyšetření horní poloviny těla počítačovou tomografií,
  • jiná expozice radioaktivnímu záření (například zvýšený regionální výskyt karcinomu štítné žlázy po nehodě jaderné elektrárny v Černobylu),
  • probíhající imunosupresivní léčba,
  • anamnéza imunosupresivní léčby pro malignitu v mládí,
  • dlouhodobá neadekvátní a nekontrolovaná léčba tyreostatiky (léky tlumícími zvýšenou funkci štítné žlázy),
  • recidiva strumy po operaci,
  • mužské pohlaví,
  • věk < 20 let nebo > 70 let,
  • chrapot,
  • kašel,
  • poruchy polykání,
  • tvrdý až kamenný uzel,
  • fixace uzlu k okolí,
  • zvětšené lymfatické uzliny na krku, rychlý růst uzlu,
  • nepřítomnost jódového deficitu v dané oblasti.

Karcinomy štítné žlázy většinou nijak neovlivňují funkci štítné žlázy.

Zdroj: Co znamená uzlík na štítné žláze

Rakovina horního patra

Zhoubné nádory ústní dutiny patří mezi nejagresivnější nádory v oblasti hlavy a krku. Nejvíce jsou umístěny v oblasti přední třetiny ústního dna. Ústní patro, které se dělí na tvrdé a měkké, bývá ze 75 % postiženo v měkké části. Při rakovině ústního patra bývají průvodní příznaky často nepřiměřeně mírné a pacienti tak přicházejí na vyšetření k lékaři pozdě.

Zhoubný nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastáze. Počínající nádor mívá podobu změněné sliznice, ať již jako skvrna, povrchové narušení, nebo drobný vřed. Symptomy bývají buď nebolestivé, nebo jen lehce pálí. Pokročilý nádor se nejčastěji projevuje jako dlouho se nehojící vřed s navalitými okraji. Může být provázen bolestí. Doprovodné příznaky závisí na lokalizaci a velikosti nádoru. Od problémů s mluvením, polykáním až po případ, kdy nádor nabyde značné velikosti a přidávají se i potíže s dýcháním. U pokročilých nádorů dochází k rozpadu jejich povrchu, což bývá doprovázeno silným zápachem z úst.

Pokud delší dobu pociťujete bolest v ústech, máte potíže s polykáním, mluvením, dýcháním nebo vnímáte nehojící se změnu kůže či sliznice, máte jakoby dlouhodobě odřené patro, nebojte se navštívit lékaře. V případě, že nebude zajištění a odstranění příčiny obtíží v jeho kompetenci, odešle vás na otorinolaryngologii (ušní, nosní, krční), ústní a čelistní chirurgii, nebo na onkologii. Zde se již provádí specializovaná vyšetření, ať už invazivní, nebo neinvazivní, například magnetická rezonance, počítačová tomografie, prostý rentgenový snímek, pozitronová emisní tomografie (PET/CT), scintigrafické vyšetření, ultrazvuk a biopsie.

Léčba zhoubných nádorů v dutině ústní je komplexní a dlouhodobá záležitost. Volba optimální terapie rakoviny je závislá na velikosti, umístění a vlastnostech rakovinných buněk. Existují dva základní typy terapeutických zákroků – kurativní, směřující k vyléčení pacienta, a paliativní, při němž dochází ke zmenšení objemu nádoru. Paliativní léčba se provádí u nádorů, které není možno operovat kvůli velikosti, lokalizaci nebo špatnému stavu pacienta. Při léčbě rakoviny v ústech se využívá chirurgické odstranění nádoru, radioterapie a chemoterapie. Tyto léčebné metody se mezi sebou navzájem kombinují a volí se jejich různé pořadí. Včasná diagnostika má stěžejní význam v léčbě nádorových onemocnění. Pokud se nádor podaří zjistit brzy, výrazně se tím zvyšuje šance nemocného na přežití a je snížena pravděpodobnost výskytu komplikací jak nádorového onemocnění, tak jeho léčby, protože je často možné zvolit méně radikální terapii.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Rostoucí uzel na štítné žláze

Uzly ve štítné žláze jsou častým nálezem a vyskytují se až u 30–40 % žen nad 50 let. Naprostá většina z nich (90–95 %) je nezhoubné povahy. Důvod jejich vzniku může být různý. V minulosti byl nejčastější příčinou nedostatečný přísun jódu v potravě – jódový deficit. Po zavedení plošné jodizace jedlé soli u nás a na Slovensku v 50. letech minulého století vstupují do popředí další příčiny vzniku uzlů, jako jsou především genetické vlivy (například mutace některých genů ovlivňujících růst a funkci buněk štítné žlázy), vliv určitých látek v potravě, změny v životním prostředí a jiné.

Uzel ve štítné žláze je ložisko, které má jinou strukturu než okolní tkáň štítné žlázy. Menší uzly lze poznat jen podle ultrazvuku, větší bývají někdy i hmatné. U malých uzlů se doporučuje FNAB, což je biopsie štítné žlázy, kdy se tenkou jehlou z uzlu odeberou buňky k mikroskopickému vyšetření. Vyšetření se provádí většinou bez umrtvení, je to malé píchnutí, jen trochu nepříjemné. Podle vyhodnocení buněk v mikroskopu lze stanovit riziko, které daný uzel představuje. Dále bude uzel buď pravidelně sledován ultrazvukem, jestli neroste (tento postup je častější), nebo by se (při podezřelém mikroskopickém nálezu) provedla operace štítné žlázy.

Uzly většinou činnost štítné žlázy nijak neovlivňují. Avšak v některých případech dojde ke zvýšené tvorbě hormonů štítné žlázy právě v jednom či více uzlech a ostatní tkáň naopak svou činnost utlumí. Proto lze tyto takzvané horké uzly dobře diagnostikovat pomocí radioizotopového vyšetření – scintigrafie štítné žlázy, na kterém horké uzly vystupují do popředí. Naopak uzly zcela nefunkční by se na tomto vyšetření jevily jako takzvané studené.

Vyšetřovací metody

Ultrazvuk: Je základní vyšetřovací metodou v diagnostice uzlů ve štítné žláze. Ultrazvukové vyšetření by se u prvního nálezu uzlu mělo opakovat v půlročních intervalech. V případě, že je uzel menší než 10 mm v průměru, neroste a nejeví se sonograficky podezřelý, je možné četnost vyšetření ultrazvukem prodloužit.

FNAB: Jedná se o biopsii štítné žlázy. Pokud uzel štítné žlázy přesáhne 10 mm v nejdelším průměru nebo pokud se vyšetřujícímu lékaři jeví jako podezřelý velký uzel na štítné žláze (například rostoucí uzel, zvýšené prokrvení a podobně), doporučí vám lékař takzvanou punkci tenkou jehlou (angl. fine needle aspiration biopsy – FNAB) s následným cytologickým vyšetřením stěru na sklíčku (vyšetření pod mikroskopem). Jde o metodu s úspěchem používanou již 50 let, která se dnes provádí převážně pod kontrolou ultrazvukem. Cílem punkce je vyloučit zhoubnou povahu uzlu. Jde o rychlé a bezpečné vyšetření, jehož bolestivost je srovnatelná s krevním odběrem.

Zdroj: Co znamená uzlík na štítné žláze

Ultrazvukový obojek proti štěkání

Obojek je aktivován pouze vibracemi hlasivek při štěkání psa, přičemž je vyloučeno spuštění jiným psem. Při štěkání psa obojek dle nastavení buď vydává samotný ultrazvukový signál, nebo se na krku psa rozechvěje vibracemi, nebo obojí současně. Tím upoutá pozornost psa a přeruší jeho (často vytrvalé) štěkání. Tento obojek je vhodný pro čivavy, yorkšíry, krysaříky, maltézské či boloňské psíky a všechna malá plemena psů, pro které jsou jiné obojky moc silné. I mezi malými křiklouny se ale zcela určitě naleznou takoví, kterým protivný zvuk nebo chvění obojku nezabrání v jejich rozhodnutí nám o sobě neustále hlasitě dávat vědět. Více než na velikosti totiž záleží na citlivosti a vnímavosti psa. V případě, že ultrazvukový obojek u vašeho psa nebude fungovat, budete jej muset nahradit obojkem elektronickým.

Nasadit čtyřnohému příteli elektronický obojek proti štěkání není žádná ostuda. K výchově psů je používají i zkušení kynologové. Aby pomůcka splnila očekávání, je nutné věnovat jejímu výběru dostatečnou pozornost. Často diskutovaný je také etický, respektive bezpečnostní rozměr protištěkacích obojků.

Moderní protištěkací obojky nemají s týráním zvířat vůbec nic společného. Musí splňovat přísná kritéria a parametry. Je tedy zaručena bezpečnost psa i jeho pána. Elektronickými obojky se zabývala mimo jiné Ústřední komise pro ochranu zvířat, která došla k závěru, že protištěkací obojky prodělaly v uplynulých letech takový technický vývoj, že jsou na hony vzdálené svým předchůdcům používajícím silnější stimuly a nevybaveným ani regulačními mechanismy. Existuje dokonce Mezinárodní asociace výrobců elektronických obojků (ECMA), která sdružuje výrobce respektující šetrné zacházení se zvířaty.

Princip protištěkacího obojku je jednoduchý. Jedná se o elektronické (nikoli elektrické) zařízení, které snadno rozpozná, když pes štěká nebo vyje. Když váš pes, například v době, kdy nejste doma, začne štěkat, obojek se aktivuje a psa napomene. Upozornění přitom většinou probíhá ve třech fázích. Prvním je zvukový signál, následuje vibrace. Pokud pes na signály nereaguje, přichází korekční elektrostatický impuls. K tomu ale většinou dochází jen výjimečně, respektive na začátku používání obojku. Pes totiž velmi brzy pochopí souvislost a souslednost jednotlivých upozornění.

Druhy elektronických protištěkacích obojků:

  • Ultrazvukové protištěkací obojky vysílají ultrazvuk, který je pejskům nepříjemný. Vyslání ultrazvuku je aktivováno štěkotem psa. Nevýhodou tohoto typu protištěkacích obojků je relativně nízká účinnost – ne každému psovi vadí.
  • Vibrační protištěkací obojky se vyznačují už vyšší účinností. Vibrace se také aktivují štěkotem psa, jsou mu nepříjemné a tím ho nabádají, aby přestal štěkat.
  • Sprejové protištěkací obojky napomínají psa stříknutím spreje u čenichu. Tato metoda ho nebolí, ale je velmi nepříjemná, a proto i účinná.
  • Elektronické protištěkací obojky patří k nejúčinnějším a využívají elektrostatický impuls. Tyto obojky mají několik stupňů napomenutí. Posledním stupněm je právě elektrostatický impuls. Některé typy obojků umožňují stupňování tohoto impulsu. Když pes se štěkotem přestane, obojek se deaktivuje. Stejně tak impulsy přestane vysílat za situace, kdy se uklidní.

Elektronické obojky se obecně doporučují používat u psů od 6 měsíců věku, kteří dostali základní výcvik (jako sedni, lehni, nesmíš a podobně). Určitě ale při výběru protištěkacího obojku čtěte, pro jak starého nebo velkého psa je určený. Nastavte také správnou míru impulsu.

Pes by měl impuls zaregistrovat, ale neměl by pro něho být příliš bolestivý – to poznáte tak, že pes reaguje zakňučením. Kvalitní obojky umožňují nastavit různé míry impulsů.

Protištěkací obojky se vyrábějí pro krátkosrsté i dlouhosrsté psy, pro malá i velká plemena. Majitelé psů o váze od 5 do 50 kg to mají jednodušší, protože pro ně bude vhodná velká většina obojků. Každý si ale může vybrat ten správný – v případě malých psů je jen třeba zvážit, zda pro ně impuls nebude moc silný. U mohutných plemen naopak hrozí, že obojek nebude dostatečně účinný.

Obojek proti štěkání s ultrazvukem je obojek určený spíše pro psy s nepříliš tvrdohlavou povahou. Obojek detekuje štěkání pomocí zvukového mikrofonu. Po aktivaci zvukem vyšle ultrazvukový tón, který je pro psa natolik nepříjemný, že ho odradí od dalšího štěkání. Hmotnost zařízení se pohybuje v rozmezí 30–40 g. Ultrazvukový obojek není vhodný pro použití při několika psech. Mikrofon v obojku zachycuje zvuky do 2,5 metru, takže pokud štěká v blízkosti psa, který má tento obojek, jiný pes, může se ultrazvukový obojek spustit a tak vyslat i nežádoucí korekci. Ultrazvukový obojek je vhodný pro všechny psy, ale pro tvrdohlavější psy a větší plemena nemusí být účinný – v tom případě se doporučuje obojek s impulsem. Ultrazvukový obojek je nastavitelný pro obvod krku od 15 cm do 80 cm. K napájení obojku se používají dvě 3V baterie (CR2032). Ty se dají běžně zakoupit v různých obchodech.

Zdroj: Obojky s ultrazvukem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP