Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

UMĚLÁ STŘÍVKA NA KLOBÁSY KOUPIT

UMĚLÁ STŘÍVKA NA KLOBÁSY KOUPIT je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Cukrovka je nemoc spjatá se špatnou kvalitou života, kardiovaskulárními komplikacemi (postihující cévy a srdce) a zvýšenou úmrtností. Onemocnění je charakteristické buď absolutním, nebo relativním nedostatkem inzulinu. Inzulin je hormon, který snižuje hladinu krevního cukru, takzvanou glykemii.


Čím sladit při cukrovce

Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.

Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.

Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.

Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.

Zdroj: článek Med a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku DOPORUČUJU CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana borecká.

užíval ajse m tento přípravek před dvouma měcísema a všechno co sem zhubla se mi dodneska nevrátilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří kráťa.

taky ty tablety mužu doporučit. cvičit se mi nechce na to sem moc línej :-D a taky rád žeru paštiky, klobásy, lančmíty a párky a tak dál. od doby co užívam cga008 mi jdou kila dolu

Zdroj: příběh Doporučuju cga800

Srovnání sladidel

Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.

Zdroj: článek Jsou zdravá umělá sladidla?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - BARNYS SIOUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Tomek.

Dobrý den,
mám operované srdce - umělá chlopeň, užívám na ředění krve Warfarin. Mohu prosím současně s ním užívat kloubní výživu Barnis?
Děkuji za odpověď.
Jaromír Tomek
Havlíčkův Brod

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Barnys Sioux lze používat pouze pod přímým dohledem lékaře, který řídí dávkování warfarinu. Každý pacient, který užívá Warfarin, by měl vždycky s lékařem promluvit předtím, než provede nějaké změny ve svých vitaminech, minerálech nebo doplňcích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a brusinky

Obsah purinů v potravinách - tabulka

Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.

Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)

  • Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
  • Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
  • Telecí brzlík - 1 260 mg
  • Uzený šprot - 804 mg
  • Skopová slezina - 773 mg
  • Pekařské droždí - 680 mg
  • Hovězí játra - 554 mg
  • Vepřové srdce - 530 mg
  • Vepřová slezina - 516 mg
  • Vepřová játra - 515 mg
  • Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
  • Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
  • Telecí játra - 460 mg
  • Hovězí slezina - 444 mg
  • Vepřové plíce - 434 mg

Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)

  • Hovězí plíce - 399 mg
  • Sardinky - 345 mg
  • Telecí slezina - 343 mg
  • Vepřová ledvina - 334 mg
  • Pstruh - 297 mg
  • Tuňák v oleji - 290 mg
  • Ledviny - 269 mg
  • Tuňák - 257 mg
  • Hovězí srdce - 256 mg
  • Kuřecí játra - 243 mg
  • Okoun - 241 mg
  • Skopové srdce - 241 mg
  • Sardel neboli ančovičky - 239 mg
  • Fazole mungo suché - 222 mg
  • Sleď z umělého chovu - 219 mg
  • Telecí ledviny - 218 mg
  • Sleď z Atlantiku - 210 mg
  • Koňské maso - 200 mg
  • Sojové boby suché - 190 mg
  • Jikry sledě - 190 mg
  • Jehněčí svalovina - 182 mg
  • Halibut - 178 mg
  • Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
  • Telecí svalovina - 172 mg
  • Losos - 170 mg
  • Mák suchý - 170 mg
  • Vepřová svalovina - 166 mg
  • Husa - 165 mg
  • Jitrnice - 165 mg
  • Treska tmavá - 163 mg
  • Kapr - 160 mg
  • Hovězí jazyk - 160 mg
  • Vepřová kýta - 160 mg
  • Vepřová svíčková - 150 mg
  • Krůtí maso s kůží - 150 mg
  • Telecí plíce - 147 mg
  • Krevety hnědé - 147 mg
  • Makrela - 145 mg
  • Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
  • Kaviár - 144 mg
  • Slunečnicové semínko - 143 mg
  • Štika - 140 mg
  • Vepřová plec - 140 mg
  • Telecí kotlet s kostí - 140 mg
  • Telecí maso - 140 mg
  • Treska jednoskvrnná - 139 mg
  • Kachna - 138 mg
  • Zvěřina nohy - 138 mg
  • Vepřový jazyk - 136 mg
  • Hřebenatka islandská - 136 mg
  • Hovězí svalovina - 133 mg
  • Králičí maso s kostma - 132 mg
  • Ryba jazyk obecný - 131 mg
  • Šunka vařená - 131 mg
  • Fazole bílé suché - 128 mg
  • Čočka suchá - 127 mg
  • Hovězí plec - 120 mg
  • Hovězí vysoký roštěnec -

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Příběh

Ve svém příspěvku VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil OBERREITER.

Lze užívat nové tabletové léky /pradaxa, xalerto.../ na ředění krve a to po operaci umělé chlopně, které prý se mohou v současné době podávat u všech indikací jako warfarin?

Zdroj: příběh Vlášské ořechy á ředění krve

Umělá výživa

Umělá výživa se používá u pacientů s onemocněním, u kterého hrozí hubnutí a podvýživa. Je to tehdy, když tělo nedostává dostatek vitamínů, minerálů a dalších živin potřebných pro organismus z důvodu snížené chuti k jídlu nebo kvůli potížím s polykáním.

Tyto problémy mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé. Pokud člověk není schopen na základě špatného příjmu potravin udržet si svou váhu. Může lékař nebo dietolog doporučit umělou výživu. Umělá výživa je určena na pomoc lidem, kteří nejsou schopni jíst nebo pít obvyklým způsobem. Může zabránit hubnutí, pomoct lidem, kteří potřebují přibrat na váze, překonat slabost nebo únavu.

Umělá výživa – fotografie

Zde najdete fotografie umělé výživy.

Zdroj: článek Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na mléko

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Petakova.

Hezky den, po odstraneni gel laku jsem si vsimla na palci hnede skvrny. Nevite co by to mohlo byt? Nutno podotknout ze sportuji a take chodim v pohorkach ale toto jsem jeste nemela. Dekuji za radu! Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Shodou okolností se vám při některém z výletů nashromáždila ponožka do prostoru, který máte mezi palcem a druhým prstem. Poté při chůzi docházelo k otlakům v neobvyklých místech, kde na to nejsou připraveny jemné žilky a ty popraskaly a vyteklo z nich trošičku krve. Krev se časem srazila a obarvila prostor tak, jak to nyní vidíte. Zamyslete se nad materiálem, ze kterého máte své ponožky do pohorek. Vybírejte ponožky tip top a volte umělá vlákna. Počítejte s tím, že správná velikost ponožek bude o číslo menší, než je velikost boty.
Nyní bude třeba počkat, než dojde ke vstřebání a tím zmizí i skvrna pod nehtem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tmavy pruh pod nehem

Recepty na nejlepší gulášové polévky

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem PETROLEUM D5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Hýna.

Dobrý den. Hledám produkt Petroleum d5. Dá se u vás sehnat? Můžete mi poslat nějaké informace? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékařský petrolej PETROLEUM D5 je homeopatický lék, který se primárně používá při oslabeném, překyseleném organizmu a pŕi onkologických problémech, kde se využívá jeho významné posily imunity.

Užívá se perorálně 3x denně 15 kapek na lžíci vody nalačno (1 hodinu před nebo 2-3 hodiny po jídle). Doba léčby bývá zpravidla 4 až 5 týdnů.

Užívá se i zevně, kdy se postižené místo potírá 3x denně.

V Česku se Petroleum D5 běžně koupit nedá. Dostupná je pouze alternativa
PETROLEUM 3CH-200CH, což je granulovaný lékařský petrolej. Jeho výdej není vázán na předpis a je tedy možné ho koupit v lékárně.
Lékárny ho běžně nemají, protože jeho volný prodej byl schválen teprve nedávno, takže počítejte s nutností objednání a s určitou mírou neznalosti. Bližší informace k výdeji tohoto druhu lékařského petroleje najdete na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zde: https://www.sukl.cz/leciva/…

Pokud trváte a chcete koupit pouze PETROLEUM D5, tak ho můžete volně koupit na internetu, kde 100 ml stojí kolem 16 amerických dolarů plus poštovné do České republiky, což obvykle činí dalších 20 dolarů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Petroleum d5

Recept na maso

Uzené maso: Kusy masa se nasolí směsí Praganda (20–30 g na 1 kg masa). Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lákem (na 1 litr se použije 100 g Pragandy) a nechá se zaležet až 10 dnů v chladnu, přičemž se doporučuje po 2–3 dnech maso překládat. Zaležené maso udíme obvyklým způsobem.

Recept na domácí klobásy

Domácí klobásy: K 1 kg nakrájeného masa přidáme asi 25 g směsi Praganda, promícháme a necháme v chladnu proležet 1–2 dny. Po proležení přidáme ostatní přísady (koření, česnek a podobně), promícháme, naplníme do střev a zaudíme.

Zdroj: článek Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT SMRKOVOU PRISKYŘICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ-FILIPIOVÁ.

MÁM NA PRAVÉM PALCI MYKOZU NEHTU. SCHÁNÍM MAST, JE NĚKDE LÉKÁRNA, KDE BY SE NECHALA KOUPIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast na plíseň nehtů, která se dá koupit volně v lékárně, se jmenuje Canespor a používá se jednou denně. Zde je vidět její cena a lékárna, kde se dá koupit https://www.zbozi.cz/hledan…
Léčba je zdlouhavá a musí se pravidelně provádět několik týdnů až měsíců, podle rozsahu postižení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kde koupit smrkovou priskyřici

Domácí krém na kvasinkovou infekci pochvy - recept

K výrobě této léčivé pasty proti poševním kvasinkám budeme potřebovat bentonit, což je hornina vznikající zvětráváním mateční horniny z čediče (třetihorní hornina). Bentonit je charakteristický vysokým obsahem jílových nerostů. Bentonit je plastická hornina s vlastnostmi, které jí umožňují bobtnat. Chemické i minerální složení bentonitu je velmi proměnlivé a závislé na vzniku ložiska. Nejvýznamnější částí bentonitu je monmorillonit. Bentonitu bude potřeba 100 gramů. Dále bude potřeba pau d'arco čaj, což je odvar z lapacha (lapačo). Čaje Pau d`arco bude potřeba 100 ml. Dále budeme potřebovat jogurt s živými kulturami Lactobacillus acidophilus nebo bifidobakterium bifidum (bifidus activ). Tohoto jogurtu bude potřeba 1 lžíce. Dále bude třeba čajovníkový olej tea tree oil, toho bude potřeba 5 ml. A jako poslední součást tohoto receptu je tinktura z vodilky kanadské. Vodilka kanadská (Hydrastis canadensis) patřila mezi významné a oblíbené léčivky mezi indiány a později našla široké uplatnění i mezi obyvateli Severní Ameriky. Všechny tyto ingredience smícháme dohromady tak, aby z toho vznikla taková řidší pasta, kterou pak, pomocí igelitového sáčku s ustřihnutým rohem, aplikujeme do pochvy. Tato pasta by měla v pochvě zůstat půl dne. Pak se pochva důkladně vypláchne čistou vodou, nechá se chvíli odpočinout a aplikuje se další nová pasta. Takto se pokračuje dvakrát denně po dobu jednoho týdne.
Ceny surovin:

Zdroj: článek Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Poradna

V naší poradně s názvem LOCERYL 5 % LÉČIVÝ LAK NA NECHTY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Endler.karel@seznam.cz.

Dobrý den, měl jsem láhvičku s 2,5 ml laku. Při ošetřování
se mě láhvička převrátila .
Prosím sdelte zda jde tato láhvička koupit samostatně a nebo čím
by se mohla nahradit a kolik by stále nová lahvička Kč..
Kde bych ji mohl koupit. Předem Vám děkuji a zprávu mě pošlete
e-mailem.
Praha 10

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Endlere, léčivý lak na nehty Loceryl je jen na lékařský předpis, takže k jakémukoliv doplnění Vašich zásob budete muset nejdříve zajít k lékaři a požádat ho o lékařský předpis na tento lék. V lékárně pak dostanete vždy jen kompletní balení. Náhradní díly se v tomto případě nevedou :-). Cena za vydání léku je v průměru 400 Kč. Celková cena je přibližně 800 Kč a polovinu Vám na to přidá zdravotní pojišťovna. Tento doplatek se započítává do limitu poplatků ve zdravotnictví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Loceryl 5 % léčivý lak na nechty.

Vinná klobása

Místem původu je Morava v České republice. Ano, vinné klobásy je možné označit za originální moravské jídlo. Poděkovat za to můžeme Františkovi Pekárkovi, který v devatenáctém století vymyslel původní recept na výrobu vinných klobás. Podle jeho receptu jsou hlavními ingrediencemi vepřové, telecí a hovězí maso, mléko, bílé víno, rohlíky a jemné koření. K vinným klobásám se bezvadně hodí svařené víno, horké toddy s rozšlehaným vejcem a vaječný koňak.

Vinná klobása se konzumuje především během Štědrého dne. Nejčastěji stočené ve spirále připomínající Slunce, které se v této době dostává do zimního slunovratu.

V posledních dvou prosincových týdnech uvádějí do prodeje všichni řezníci na Moravě a v Čechách vinnou klobásu, aby se objevila na vánočním jídelním lístku.

Příprava vinných klobás nepředstavuje žádné složitosti: podle jejich tvůrce, řezníka Františka Pekárka, spočívá celé jeho tajemství v použití kvalitního masa a přidaných ingrediencí.

Historie vinné klobásy

Vinná klobása spolu s obalovaným kaprem a obalovaným kuřecím řízkem tvoří trojici nejoblíbenějších vánočních jídel v Česku.

První zmínky o vinných klobásách se nacházejí v kuchařských knihách z 19. století a pravděpodobně souvisí s bílými klobásami z Bavorska.

Přestože se jí hlavně o Vánocích, je to pokrm, který se může objevit na jídelníčku všech svátečních jídel, zejména v zimě. Jejich konzumace je však velmi kontroverzní, protože tuto klobásu jedni vychvalují a jiní nenávidí.

Aby klobása při přípravě lépe držela, stočí se do spirály a propíchne dvěma špejlemi křížem. Usmažená klobása nabývá vzhledu červeného kruhu nejasně připomínajícího slunce. O vánočních svátcích se tak účastní oslav zimního slunovratu.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: příběh Domácí výroba rumu

Zakázané maso

Lidé s cukrovkou by se měli vyhýbat vysokým obsahům tuků a zpracovanému masu. Maso s vysokým obsahem tuku obsahuje 8 g tuku a 100 kalorií na porci 28 g. Mezi maso, kterému je třeba se vyhnout, patří:

  • prvotřídní kusy hovězího masa, jako jsou žebra;
  • vepřové výrobky, jako jsou žebírka, mleté vepřové maso a klobásy;
  • jehněčí placičky vyrobené z mletého jehněčího;
  • zpracované maso, jako jsou klobásy, salámy, párky, párky v rohlíku, hovězí maso a tučný lančmít s méně než 86 % masa.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. https://www.zbozi.cz/?q=dud…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Kdy je organismus překyselený

Každý člověk je pánem své acidobazické rovnováhy, a tudíž zcela pravděpodobně většinovým tvůrcem svého zdraví či uzdravení. Potenciálně zdravý člověk si tuto skutečnost většinou nerad uvědomuje a nemocný nemá často dostatek víry, aby jí věřil. Výsledkem jsou přeplněné ordinace chronických pacientů bez vyhlídky na uzdravení.

Krev má pH 7,35 až 7,4 s velmi nepatrnými výkyvy. Pokud by se tato hodnota výrazněji snížila pod 7,35, člověk zemře. Celá řada biochemických pochodů v těle je zaměřena na udržení pH krve, a to i za cenu „nesprávné funkce jiného orgánu“. Krev má prostě přednost... A jak se tento důležitý proces realizuje?

Kyseliny jsou pro organismus škodlivé látky. Některé se v organismu tvoří jako produkty látkové výměny (chlorovodíková, octová, močová a podobně), jiné bohužel přijímáme. Pro zajištění zmíněné acidobazické rovnováhy je bezpodmínečně nutné kyseliny z těla průběžně odbourávat neboli redukovat. K odbourávání kyselin může dojít pouze za přítomnosti látek zásaditého charakteru, jako jsou minerály, stopové prvky a podobně. Jestliže je jejich příjem ve stravě dostatečný, je vše v pořádku. Jestliže přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin uložené zásadité látky. Vápník z kostí, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost... A navíc organismus začne ukládat nežádoucí vodu a zadržovat ji, aby kyseliny v těle naředil. Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které se dlouhodobým překyselením stávají chronické. Mohl by následovat dlouhý výčet chorob počínaje alergiemi, artrózami, žaludečními vředy a konče například rakovinou považovanou za „kyselou nemoc“ číslo jedna.

Díky stravě, kterou přijímáme, má více než 90 % populace překyselený organismus (latentní acidózu).

Naše strava by měla obsahovat dostatečné množství zásadotvorných potravin, jako je ovoce a zelenina. Každá potrava, kterou strávíme, zanechává v našem těle zbytkový „popel“, který je buď kyselý, zásaditý, či neutrální, podle druhu potravy, ze které pochází. Přirozený poměr mezi kyselinami a zásadami by se měl ve zdravém těle pohybovat v poměru 1 : 4. Jestliže je tento poměr zachován, tělo je odolné proti nemocem. Ideální strava by tedy měla obsahovat 80 % zásadotvorných a 20 % kyselinotvorných potravin. Někteří výživoví poradci doporučují poměr 50 : 50.

Potraviny, které jsou pro tvorbu kyselosti v organismu (pozor, ne v krvi, jak to mnozí nejednou špatně interpretují) nejhorší, jsou to jednoznačně ty, které obsahují rafinované cukry, veškeré klasické nezdravé jídlo, cereálie plné cukrů, kofein, alkohol a 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,je mi 14 let a za 20 dní odlétám do Japonska.Poradíte mi prosím Vás jak vybělit kůži.Děkuji za odpověď.Lea

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na rychlé vybělení pleti (během dvou týdnů) bezvadně funguje mýdlo s kyselinou Kojic, které se bohužel v ČR neprodává, ale půjde koupit v Japonsku, odkud tato kyselina pochází. Do ČR zasílá mýdlo s kyselinou Kojic tento obchod: https://www.amazon.com/s/re…
Před cestou do Japonska pomůže kůži vybělit speciální sérum s Alfa Arbutinem, které se jmenuje Medik8 white balance. Je trochu dražší, ale mohlo by během dvaceti dnů skutečně kůži zesvětlit. Aplikuje se kapátkem buď přímo na pigmentové skvrny a nebo plošně na kůži, kde se pigmentace vyskytuje. Důležité je při této léčbě chránit kůži krémy s vysokým SPF ochranným faktorem, ihned po nanesení tohoto bělícího séra.
Medik8 White Balance se dá koupit v ČR. Zde je seznam obchodů, kde sérum Medik8 White Balance mají, a je zde také vidět i nejlevnější cena: https://www.zbozi.cz/?q=med…

Napiš pak jak ti to dopadlo, jestli se nějaké bělící účinky povedly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zesvětlení kůže

Dieta při adrenální insuficienci

Dieta je jedním z nejdůležitějších faktorů, které pozitivně (nebo v případě špatných stravovacích návyků naopak negativně) působí na činnost nadledvin. Existuje řada potravin, které podporují správnou funkci nadledvin a dodávají nadledvinkám energii, což jim umožní postupně obnovit svou funkci. Je ovšem nutné z jídelníčku vyřadit všechny těžko stravitelné potraviny a nejíst potraviny, které obsahují toxické látky a škodlivou chemii. Smyslem je zásadně omezit příjem potravin, které negativně působí na nadledviny a přispívají k jejich únavě.

Mezi nevhodné potraviny a nápoje při adrenální insuficienci patří:

  • Kofein – může narušit váš spánkový cyklus, což vede k tomu, že nadledviny nemají dostatečný čas na to, aby si odpočinuly a obnovily svou funkci. Pokud si bez kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu nedovedete život představit, pijte je v omezeném množství a pouze v ranních hodinách (před polednem).
  • Cukry a umělá sladidla – kromě rafinovaného cukru z jídelníčku vyřaďte i kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a umělá sladidla. Nejezte obilniny (cereálie), bonbóny a další sladkosti a pochutiny. Uvědomte si, že cukr je přidáván jako přísada do pečiva, kořenicích přísad či různých omáček. Snažte se vyloučit co nejvíce cukrů. Namísto toho objevte tajemství stévie nebo surového medu.
  • Průmyslově vyráběné potraviny a jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě – samotné ohřívání pokrmů v mikrovlnce má svá vlastní rizika, ale pokud si v supermarketu kupujete polotovary pro ohřátí (přípravu) v mikrovlnce, vězte, že obsahují řadu konzervačních přísad a dalších chemických látek, které jsou těžko stravitelné a vysávají vám z těla energii. Namísto nakupování v supermarketu vyzkoušejte raději farmářské trhy a snažte se v co největší míře vařit si své vlastní pokrmy doma.
  • Hydrogenované oleje – rostlinné oleje, včetně sójového, kukuřičného nebo řepkového oleje, působí prozánětlivě a mohou vyvolat zánět nadledvin. Namísto hydrogenovaných olejů (olejů ošetřovaných vodíkem) se naučte používat kvalitní tuky, jako je kokosový nebo olivový olej, organické máslo nebo přepuštěné máslo ghí (ghee).

Vhodné potraviny pro léčbu únavy nadledvin:

  • kokos;
  • olivy;
  • avokádo;
  • brukvovitá zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta a podobně);
  • tučné ryby (například losos chycený v živé přírodě, nikoli pěstovaný v líhních a sádkách);
  • kuřecí a krůtí maso;
  • ořechy – například vlašské ořechy nebo mandle;
  • semena (dýňová semena, šalvěj hispánská (chia) nebo lněné semínko);
  • chaluha bublinatá (kelp) a mořské řasy;
  • keltská nebo himálajská mořská sůl.

Tyto potraviny vám pomohou vypořádat se s únavou nadledvin, protože jsou bohaté na živiny, obsahují málo cukru a naopak dostatečné množství zdravých tuků a vlákniny.

Doplňky stravy při adrenální insuficienci (nedostatku):

  • rybí olej (EPA/DHA);
  • hořčík;
  • vitamin B5;
  • vitamin B12;
  • vitamin C;
  • vitamin D3;
  • zinek.

Zdroj: článek Jak posílit nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPIT BIMATOPROST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Můžete mi poradit, kde nakoupit bimatoprost?
Děkuji.
l.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bimatoprost jde koupit tady: https://www.womanka.cz/1571…
Cena Bimatoprostu je necelých 1500 Kč.

Zdroj: příběh Koupit bimatoprost

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv na hladinu cukru v krvi. Cukrové alkoholy jsou stále sacharidy. Jejich chemická struktura je podobná standardnímu cukru, což jim mimo jiné dodává sladkou chuť. Cukrové alkoholy se tráví jinak než běžný cukr. Proto mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Cukerný alkohol je metabolizován dvěma různými způsoby:

  • přímá absorpce v játrech
  • nepřímá absorbce střevními bakteriemi
Tyto procesy nevyžadují inzulín, hormon, který mění glukózu na energii. To je dobrá zpráva pro lidi s diabetem, kteří mají problémy s produkcí inzulínu.

Zdroj: článek Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem MÝDLO S KYSELINOU KOJIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Kde se dá koupit mýdlo s kyselinou kojic v čr?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mýdlo s kyselinou kojovou se dá koupit jen v zahraničí, jak je uvedeno níže. V ČR se kyselina kojová dá koupit jako exfoliační gel tady: https://www.zbozi.cz/hledan…

Zdroj: příběh Mýdlo s kyselinou kojic

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: článek Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: https://www.amazon.co.uk/Dr…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zarůstání nehtů

Eliminační dieta a ADHD

V eliminační dietě je nutné určit konkrétní potraviny nebo složky, o kterých víte, že by mohly přispět ke zhoršení příznaků ADHD. Následně musíte přestat konzumovat veškeré potraviny s obsahem této látky. Pokud se příznaky zmírní nebo odezní, pak pokračujte ve vyhýbání se této látce. Může odstranění potravin z jídelníčku zlepšit příznaky ADHD? Výzkum ve všech těchto oblastech probíhá a výsledky nejsou jednoznačné. Níže předkládáme některá doporučení odborníků.

Potravinová alergie nebo přísady

Umělá barviva, příchutě a konzervanty mohou vést k hyperaktivitě u některých dětí. Nedávná studie ukázala, že některá potravinářská barviva (a jedna konzervační látka) zvyšují hyperaktivitu některých dětí. Účinky se lišily podle věku a přísady. Na základě těchto zjištění lze souhlasit s tím, že odstranění konzervačních látek a barviv z jídelníčku je rozumnou volbou. Nedoporučuje se konzumace těchto látek:

  • umělá barviva, zejména červená a žlutá;
  • potravinářské přídavné látky, jako je aspartam, glutaman sodný a dusičnany. Některé studie hyperaktivity upozornily i na příjem benzoatu (konzervační činidlo).

Cukr a ADHD

Některé děti se stávají hyperaktivními po konzumaci cukroví nebo jiných sladkostí. Není znám žádný důkaz, že by se jednalo o příčinu ADHD. Je samozřejmé, že zdravá strava by měla sladkosti obsahovat v omezeném množství. Lidé s ADHD nemusejí tedy odstranit sladké ze svého jídelníčku, pokud evidentně nezhoršuje jejich příznaky.

Kofein a ADHD

Některé studie prokázaly, že malé množství kofeinu může pomoci s některými příznaky ADHD u dětí. Většina odborníků však doporučuje vyhnout se kofeinu.

Zdroj: článek ADHD diety

Co je to detoxikační dieta?

Během detoxikační diety byste neměli pocítit hlad, můžete sníst tři hlavní jídla a až tři svačiny denně. Máte sice omezený výběr pokrmů, ale nikoliv jejich množství. Ti, kteří hubnou, by měli snížit množství olivového oleje používaného při přípravě salátových zálivek. Z detoxikační diety jsou vyloučeny potraviny, které často způsobují nesnášenlivost, například pšenice, kravské mléko a mléčné výrobky, vejce, cukr a umělá sladidla, alkohol, kofein a míchané nápoje. Měli byste se vyhýbat i potravinám, ve kterých je obsaženo velké procento tuku, soli nebo umělá barviva, dochucovadla a konzervanty. Dobré nejsou ani potraviny, o kterých si nejste jisti, že je snášíte.

Zdroj: článek Detoxikační dieta na 28 dní

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


umělá slina
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
umělá vagína domácí výroba
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.